| נשלח ב-23/4/2025 06:22 |
|
| |
מעתיק את התוכן של הכתבה למען אלה שחסומים.
בדצמבר 2024 פרסמה הלמ"ס את תוצאות מבחני מיומנות המבוגרים PIAAC. הציון הממוצע באוריינות קריאה של החרדים, הנושא שבו גברים חרדים אמורים להצטיין יותר מכל, נמוך מהציון בקרב יהודים שאינם חרדים בעשר נקודות. הציון הממוצע של גברים יהודים לא חרדים באוריינות מתמטית גבוה ב־21 נקודות מזה של גברים חרדיםאחת הדרכים שבהן מצדיקים בחברה החרדית את העובדה ששוללים מהבנים לימודי ליבה והכנה לשוק העבודה היא הטענה שהלימודים בישיבה מחדדים את המוח, ולכן לבוגר ישיבה אין בעיה להשלים את לימודי החול בגיל מבוגר. העיתונאי החרדי יצחק טסלר סיפר ב־2017 בטור שפרסם ב־ynet שתלמידי ישיבה "ממהרים לשלוף את הסיסמאות ש'אין בעיה להשלים בשנה אחת או בשנתיים את כל מה שהחילונים לומדים בתיכון'"." טסלר כתב ש"התחלתי ללמוד לתואר ראשון באוניברסיטה הפתוחה, אולם אחרי כשנה ממש הרמתי ידיים ונכנעתי. השילוב בין זוגיות, אבהות ועבודה לא הותיר לי זמן פנוי להשלמת התואר האקדמי. המבחן באנגלית היה נראה כמחסום בלתי עביר – ושום דף גמרא לא עזר בזה". סביר להניח שהלימודים בחלק מהישיבות אכן משפרים את יכולות החשיבה, ובייחוד את הבנת הנקרא. באחרות פחות. אין לזה כמובן שום קשר ליכולת לרכוש בגיל מאוחר את שני המקצועות העיקריים הדרושים להשתלבות במקצוע מכניס בשוק העבודה – אנגלית ומתמטיקה. שפות הרבה יותר קל לרכוש בילדות, וגם מתמטיקה היא במידה מסוימת שפה. קשה מאוד להשלים את זה בשנות ה־20 לחיים, ועוד יותר קשה כשאתה גבר נשוי עם ילדים וטרוד בבעיות פרנסה קשות. במציאות לא רק שמערכת החינוך החרדית מכשילה את היכולת שלהם להשתלב בעבודה מכניסה בשוק העבודה, אלא זו מטרה מרכזית שלה כדי שלא ישתלם להפסיק להיות אברך כולל. בדצמבר 2024 פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את תוצאות מבחני מיומנות המבוגרים PIAAC. הציון הממוצע באוריינות קריאה של החרדים, הנושא שבו גברים חרדים אמורים להצטיין יותר מכל, נמוך מהציון בקרב יהודים שאינם חרדים בעשר נקודות. הציון הממוצע של גברים יהודים לא חרדים באוריינות מתמטית גבוה ב־21 נקודות מזה של גברים חרדים. במילים אחרות, בין שלימודים בישיבה מחדדים את המוח ובין שלא, הם לא מקלים על השלמת המיומנויות הדרושות לשוק העבודה.
ב־2019 חשף דו"ח מבקר המדינה, אז יוסף שפירא, שתוכניות המועצה להשכלה גבוהה לשילוב חרדים באקדמיה נכשלו כליל. הדו"ח גילה שרק 45% מהגברים החרדים שמתחילים ללמוד במכינות הקדם־אקדמיות ימשיכו לתואר, ורק 24% יסיימו תואר (אחד מארבעה). 76% ינשרו. כלומר, שלושה מכל ארבעה גברים חרדים שמתחילים מכינות קדם־אקדמיות - לא סיימו את התואר. בינתיים השתפרו הנתונים, לפחות של מי השלימו את המכינה והתחילו בלימודים אקדמיים. אבל שיעור הגברים החרדים שמעיזים לפנות לאקדמיה עדיין נמוך מאוד, ושיעור אלו שעושים תואר בהנדסה או במקצועות ההייטק כמעט אפסי. על פי נתוני המועצה להשכלה גבוהה, שיעורם של בוגרי החינוך החרדי באוכלוסייה בשכבות הגיל הרלבנטיות עומד על כ־15.7%, אך הם מהווים כ־5% בלבד מהסטודנטים במערכת ההשכלה הגבוהה. טסלר מסכם: "אם יש דבר אחד שאני לא מוכן לסבול יותר, זה שחוזרים בפניי או מאחורי גבי שתלמידי ישיבה יכולים להשלים פערים לימודיים על נקלה, ולמצוא עבודה שתפרנס בכבוד אותם ואת משפחתם".
תוקן על ידי momeir ב- 23/04/2025 06:23:37
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 06:50 |
|
| |
שיתנו מילגות קיום כולם יבואו .. הם לא באמת באמת רוצים...
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 07:48 |
|
| |
עד כמה שזכור לי כשכמה קקובים שלי למדו, המלגות מאוד מאוד יפות
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 08:32 |
|
| |
צריך לשאול האם הם מצליחים להשלים לימוד תורני כראוי לפני ששואלים על לימודי ליבה...
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 09:14 |
|
| |
די להביט בנתונים על אחוז הנושרים מלימודי האקדמיה בקרב החרדים עוד בשלבים הראשונים, כדי להבין את החשיבות והמשמעות של לימודי הליבה כבר מכיתה א'
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 09:36 |
|
| |
| גרשום כתב: |  | | די להביט בנתונים על אחוז הנושרים מלימודי האקדמיה בקרב החרדים עוד בשלבים הראשונים, כדי להבין את החשיבות והמשמעות של לימודי הליבה כבר מכיתה א' |
|
1.עד כתה ו' לומדים כמעט אותו דבר חילונים וחרדים למעט אנגלית .. 2.חילונים עם בגרות לא יודעים אנגלית בכלל עם כל הריבה והמורמולדה שהם לומדים... למעט מס' משפטים מטופשים .. שבוע אחרי המבחן שכחו הכל . למעט אם הם עובדים בתחום ההיי טק .וכו רק דתיים לאומיים יודעים היטיב אנגלית מציאות בשטח ....
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 09:37 |
|
| |
| קלעפער כתב: |  | | צריך לשאול האם הם מצליחים להשלים לימוד תורני כראוי לפני ששואלים על לימודי ליבה... |
|
רוב ההולכים למוסדות הללו . הם כאלה שנשרו ממקום הלימודים עקב חוסר ביכולות מנטליות ... אתה צודק כנראה
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 09:39 |
|
| |
החילונים (והדתל הפתוחים) שאני מכיר, יודעים אנגלית מצוין, בעיקר כי העולם נהיה גלובלי ויש המון כיתובים ושיח וסרטים באנגלית וזה נהיה מאוד נפוץ. דווקא על בוגרי הישיבות הדתל, אמר לי פעם איזה מנהל תוכנית לתלמידי הסדר במכללה כלשהי, שממה שהוא שם לב, הידע שלהם באנגלית מאוד נמוך והם כמעט בנקודת פתיחה של חרדי שלא למד בכלל
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 09:55 |
|
| |
| איני_מכיר כתב: |  | צריך לשאול האם הם מצליחים להשלים לימוד תורני כראוי לפני ששואלים על לימודי ליבה...
רוב ההולכים למוסדות הללו . הם כאלה שנשרו ממקום הלימודים עקב חוסר ביכולות מנטליות ... אתה צודק כנראה |
|
כל מי שאני מכיר באקדמיה, סיימו את לימודיהם בישיבות רגילות ואף היו אברכים כמה שנים. זה נכון שהרבה מהפונים החרדיים ללימודי היי טק וכדו' הם אנשים שהערכים ולימוד התורה אינם בראש מעייניהם, אבל הציור הקיצוני שאתה מצייר לא נראה לי נכון. (לגבי הטענה החשובה של קלעפער, אני חושב שהיא ראויה לדיון מאוד רציני, זה לא רק הפרופיל וההצלחה של הפונים ללימודים אלא דבר ראשון למה פונים ללימודים ומה מוגדר הצלחה בלימודים תורניים, וכמובן מה טוב ומה רע בלימדי תורה ולימודי מקצוע כפי שהם מתקיימים כיום. אלו שאלות מאוד רציניות ואולי שווה לפתוח אשכול מיוחד רק לזה).
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 09:57 |
|
| |
| גרשום כתב: |  | | די להביט בנתונים על אחוז הנושרים מלימודי האקדמיה בקרב החרדים עוד בשלבים הראשונים, כדי להבין את החשיבות והמשמעות של לימודי הליבה כבר מכיתה א' |
|
הייתי חושד שמישהו דואג שלא ילמדו ליבה כדי שינשרו ו/או לא יפנו ללימודים...
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 11:47 |
|
| |
| איני_מכיר כתב: |  | די להביט בנתונים על אחוז הנושרים מלימודי האקדמיה בקרב החרדים עוד בשלבים הראשונים, כדי להבין את החשיבות והמשמעות של לימודי הליבה כבר מכיתה א'
1.עד כתה ו' לומדים כמעט אותו דבר חילונים וחרדים למעט אנגלית .. 2.חילונים עם בגרות לא יודעים אנגלית בכלל עם כל הריבה והמורמולדה שהם לומדים... למעט מס' משפטים מטופשים .. שבוע אחרי המבחן שכחו הכל . למעט אם הם עובדים בתחום ההיי טק .וכו רק דתיים לאומיים יודעים היטיב אנגלית מציאות בשטח .... |
|
שיטה חרדית יודעה ... להקטין את השני בשביל לצאת יותר טוב... אם אני מגדיר אותך כחרדי פשרן אוט' אני יוצא צדיק גם בלי להיות צדיק..
החרדים לומדים לימודי חול ברמה מאוד מאוד נמוכה!!! אתמול ישבתי עם הילדה שלי בכיתה ג' על שיעורי בית בתרגילים של סדר פעולות בחשבון ואת זה אני למדתי במכינה במכללה.... משוואה עם נעלם לומדים בכיתה ה' אבל במכללה חרדית אף אחד מהכיתה לא ידע את זה !!!
חילונים אולי לא יודעים אנגלית ברמה של ביבי ובנט אבל פרחה ערסית שמדברת בעברית עילגת יודעת יותר טוב מחרדי מצוי הם טסים פעמיים בשנה ושומעים שירים לועזים ומזמינים מאתרים בחו"ל אז אולי זה עילג ואולי אפשר לצחוק עליהם אבל הם יכולים להסתדר
מי שלא היה במכללות\ מכינות החרדיות יכול להמשיך לחלום שאם הוא למד קצת קצות הוא יכול לשלים בגרות בשנה.. בפועל ראינו בעיניים שהרוב לא מצליחים וסיפור על חסיד בעלז שעזב את הכולל וקנה ספר #C ובלע אותו בשבוע והיום הוא מהנדס על חלל באינטל זה בגדר סיפור... זה בודדים בודדים שמאוד מוכשרים ויש להם כושר למידה גבוהה אבל כל אלו שהתחילו את המסילת ישרים עשרות פעמים בסדר מוסר ומעולם לא התקדמו מההקדמה לפרק א' לעולם לא יצליחו ללמוד לבד שפת תכנות !!!
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 13:46 |
|
| |
פילדלפי
נאה דרשת. ואכן, אין ביכולת ובכישרון להתפלפל בסוגיות השס ולהעמיק בקצות, וברעק"א, כדי לקבל כלים ללימודי תכנות מחשבים. בשביל זה צריך לדעת אלגוריתמיקה והדרך לכך מתחילה בליבה ומסתיימת בתעודת בגרות טובה.
אגב, הרבה מאד תלמידי חכמים מופלגים מתקשים להבין את החישובי המתימטיקה של הרמב"ם בהלכות קידוש החודש. אפילו זה גדול עליהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 16:28 |
|
| |
נקודה נוספת שהועלתה במחקרים היא שבחורי ישיבה נכשלים גם באוריינות. כלומר, לומדים ולומדים ולא יודעים להתמודד עם טקסט, או שלא לומדים ולאף אחד לא אכפת, העיקר שיהיו קשורים.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 20:07 |
|
| |
מהניסיון שלי, בחור ישיבה שישב ולמד טוב בישיבה,
וגם היה חברותי, ולמד בישיבה בצורה מסודרת,
ולא רק בשביל לעשות רושם של למדן, אלא למד בצורה רצינית ו'מסודרת'
כשהוא הלך ללמוד באקדמיה,
או אפילו שהוא הלך להיות הנדסאי,
הוא לקח את הלימודים ברצינות ולמד ברצינות,
הכין את עצמו ולמד במכינה מתמטיקה ואנגלית כמו שצריך,
הוא עבר את הלימודים וקיבל תואר,
כל מי שחשב שזה לימודים כמו לימודי נהיגה, נכשל ! ונשר.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/4/2025 20:55 |
|
| |
| גרשום כתב: |  | אגב, הרבה מאד תלמידי חכמים מופלגים מתקשים להבין את החישובי המתימטיקה של הרמב"ם בהלכות קידוש החודש. אפילו זה גדול עליהם.
|
|
לצערנו, אכן כן. וזה לא מתמטיקה מאוד מסובכת.
פעם ראיתי שאיזה לץ אחד כתב, שהסיבה שלא רוצים שתלמידי החכמים החרדים ידעו מתמטיקה, היא כדי שלא יגלו שהחזו"א לכאורה טעה טעות חמורה במתמטיקה באו"ח סי' קט"ו, וכפי שהעיר על זה הגאון רבי יחיאל אברהם זילבר, בספרו 'בירור הלכה' תניינא, או"ח סי' נ"ח, ואז עלולה להתערער אצלם ה"אמונת חכמים" התמימה והזכה ח"ו. והרי הן גורסין: "מוטב לי (להקרא) להיות שוטה כל ימי, ולא ליעשות שעה אחת רשע לפני המקום"
תוקן על ידי חריף_ומקשה ב- 23/04/2025 20:56:11
|
|
|
|
|