בימינו, הרבנים מתאמצים ויוצאים מגדרם עבור העניים לקמחא דפסחא, כמובן, תוך כדי הבטחות גדולות לעושר ולרווחה לתורמים זה יפה מאוד מצדם אך, מדוע שלא לטפל בשורש הבעיה והיא מחיר מצות-עבודת יד שנוגד את ההלכה : הפכו את הקערה על פיה- במקום להגביל את הרווח הריאלי ליצרן לששית או לשליש במקרה הטוב !?: נותנים לבעלי המאפיות להרוויח מאות אחוזים! אני כבר צופה שיהיו כאלה שיגיבו שתפקיד הרבנים הוא לנסות להתרים ולא לטפל במחיר המצות? טעות בידם! ניתן גם לראות זאת בהלכה: במידה והסוחרים העלו מחיר הדגים לשבת ליותר משליש שלא לקנות וכו' הרבנים, צריכים להנחות את העסקנים לשכור שירות של כלכלנים כדי להעמיד את המחיר המקסימלי שניתן לגבות על מצות עבודת יד!! אחרת מתגנבת התחושה שההתרמה המסיבית לקמחא דפסחא תוך כדי שדוחקים אף בעניים מרודים לתרום-באה ממקום לא טהור אלא, של עסקנים שגוזרים קופון על ההכנסות, ו"פחות מהדאגה לעניים". כמובן שאין אני באה בטרוניה לרבנים כלל וכלל אלא, למי שמובילים אותם באף...
תוקן על ידי לךתדע1 ב- 03/04/2026 02:42:48
נשלח ב-3/4/2026 03:16
מן הסתם כרגיל אתה לא הלכת ועשית שיעורי בית לפני התקפתך, מהם ההוצאות של בעלי המאפיות וההשקעות שלהם לעומת ההכנסות, וכמה משלמים לעובדים הרבים הנצרכים מכיון והכל עבודת יד, וכמה מצות אינם נמכרים בסוף, (ומחולקים חינם לנצרכים כדי שלא ילכו לזבל) מכיון שמאפיה צריכה להתארגן מראש עם מצות מוכנות למכירה ואינה יכולה לדעת כמה יימכר. דבר ראשון מתקיפים, אחרי זה מחכים לראות לפי התגובות, האם הנתונים נכונים.
בכל מקרה לא הבנתי למה שרבבת כאן את הרבנים. יש מאפיות שלדעתך עושים קופה שמנה מידי, יש ארגוני קמחא דפסחא שלדעתך אוספים כספים כדי לממן מצות יקרות, ומכל זה בחרת דווקא לתקוף את הרבנים שהמליצו על תרומה לקמחא דפסחא.. קצת מזכיר את החד גדיא (אני לא ממש מתפעל מזה שאתה כתבת בסוף שאתה לא תוקף את הרבנים, וכרגיל הצגת אותם כמטומטמים שעסקנים יכולים לסחוב אותם באף ולמכור להם מה שרוצים, כאילו בשביל מה הם הרבנים שלנו, אם הם כאלה פתאים? פחות חכמים מאיתנו? או שהם סתם חושבים אחרת ממך ואולי אפילו גם חכמים יותר ממך?)
נשלח ב-3/4/2026 07:43
אם כפי דבריך, כיצד יתכן פערי מחיר עצומים עד כדי 300% בין קילו מצות רש"מ בכשרות העדה החרדית שנמכר באושר עד ב 80 שקלים לבין קילו מצות קוממיות רש"מ שנמכר ב 235 שקלים?
נשלח ב-3/4/2026 12:19
איש_חשוב כתב:
מן הסתם כרגיל אתה לא הלכת ועשית שיעורי בית לפני התקפתך, מהם ההוצאות של בעלי המאפיות וההשקעות שלהם לעומת ההכנסות, וכמה משלמים לעובדים הרבים הנצרכים מכיון והכל עבודת יד, וכמה מצות אינם נמכרים בסוף, (ומחולקים חינם לנצרכים כדי שלא ילכו לזבל) מכיון שמאפיה צריכה להתארגן מראש עם מצות מוכנות למכירה ואינה יכולה לדעת כמה יימכר. דבר ראשון מתקיפים, אחרי זה מחכים לראות לפי התגובות, האם הנתונים נכונים.
בכל מקרה לא הבנתי למה שרבבת כאן את הרבנים. יש מאפיות שלדעתך עושים קופה שמנה מידי, יש ארגוני קמחא דפסחא שלדעתך אוספים כספים כדי לממן מצות יקרות, ומכל זה בחרת דווקא לתקוף את הרבנים שהמליצו על תרומה לקמחא דפסחא.. קצת מזכיר את החד גדיא (אני לא ממש מתפעל מזה שאתה כתבת בסוף שאתה לא תוקף את הרבנים, וכרגיל הצגת אותם כמטומטמים שעסקנים יכולים לסחוב אותם באף ולמכור להם מה שרוצים, כאילו בשביל מה הם הרבנים שלנו, אם הם כאלה פתאים? פחות חכמים מאיתנו? או שהם סתם חושבים אחרת ממך ואולי אפילו גם חכמים יותר ממך?)
האמן לי שעשיתי שיעורי בית. אבל כדי לשבר את האוזן שלך, אציע לך לחשוב על מחיר המצה שכפול ממחיר הבשר-בהכשרים הכי מהודרים : זו גניבה וגזלה לאור היום ולכן כאדם הגון אני מצפה ממך להצטרף אליי לביקורת כדי לנסות לתקן את המצב!
נשלח ב-4/4/2026 20:53
כמה אנשים עובדים על ק"ג מצות? 20-25 אנשים, בעבודה ידנית מפרכת שמישהו צריך לשלם משכורות, מלבד הוצאות קמח שמורה יקרה, (שלא לדבר על טחינה עבודת יד שכל ק"ג קמח כזה יקר יותר) כמה עלות ק"ג בשר למפעל? כמה הוא משלם על ראש בקר? כמה עובדים יש שם? אני יודע עובדה אחת, כשאנשים מתארגנים ביחד לאפות מצות חבורה, המחיר אינו זול יותר, לפעמים יותר יקר, והדבר הזה אומר שמצות הם אכן דבר יקר גם כשמתארגנים לאפות לבד, חבל להוציא ככה שם רע.
נשלח ב-4/4/2026 21:55
אז למה יש פערי מחירים כאלו בין המאפיות? זה עבודת יד ולכולם אותם עלויות פלוס מינוס
נשלח ב-4/4/2026 22:39
דיברתי כאן על מצות סטנדרטיות 100-150 ש"ח לק"ג אם אתה מדבר על המחירים המופקעים של אירנשטיין/ קוממיות וכאלה, לא באתי להגן עליהם, אכן מחירים מופקעים לגמרי, והסיבה מן הסתם - כי הם יכולים.. יש להם מצות איכותיות יותר ויש לזה ביקוש, ואנחנו רואים כאן את התוצאה של ביקוש והיצע. אין לדעת מה כל אחד מאיתנו היה עושה אילו היה לו מוצר מאוד מבוקש, האם היה בוחר להתעשר, או לדאוג לעניים/ עם ישראל.
נשלח ב-4/4/2026 23:42
וואוו הסתפקתי אם להגיב אבל בכל אופן, בסוף לך תדע בא\באה להשמיץ את הרבנים ח"ו לא את הרבנים עצמם ח"ו ח"ו וח"ו, אלא את אלו "שמובילים אותם באף" גם לא אותם ח"ו וח"ו, אלא את אלו שמובילים באף את אלו שמובילים את גדולי ישראל באף וכו'. זה לא חדש תמיד הרפורמים ומתנגדי הגדולים שבכל הדורות טענו כך (עיינו מכתב של רבי עקיבא אייגר בימי זקנותו שטענו שעובדים עליו) אבל איך לכל הרוחות המחיר של המצות קשור אליהם???????????פה באה טענה גאונית "המחיר נוגד את ההלכה" איזה הלכה אין לי מושג, אולי כוונת הגאונ\ה הוא לזה דאיתא בגמ' ב"מ שהיו מרוויחים רק שתות ויותר משתות זה אונאה, אבל שתות הכוונה יותר מהמחיר בפועל לא אחוזי רווח. או שמא כוונתו\ה לגמרא שהיו משתכרים האלו שהיו קונים חביות יין רק שישית בשכרם, עדיין אי"ז דומה כידוע שבמהלך כל הדורות גם הרב שך שלא נראה לי "הובל באף" לא הוציא איסור לקנות קוקה קולה כי הם מרוויחים הרבה יותר משישית, (אפשר לבדוק את הדוח בבורסה) או יבואניות של מותגים מחו"ל או מטרנה שהרווח שלהם הוא קרוב ל200 אחוז, וגם הרב אליישיב והגראי"ל או אולי הובילו את כולם באף, ומי המוביל "עסקנים שגוזרים קופון על ההכנסות" וואלא תמיד ידעתי שהעסקנים שולטים על אוסם ותנובה והחברה המרכזית עכשיו קיבלתי אישוש.
נשלח ב-4/4/2026 23:43
תוקן על ידי רעיונוביץ ב- 05/04/2026 00:05:04
נשלח ב-5/4/2026 00:34
איש_חשוב כתב:
דיברתי כאן על מצות סטנדרטיות 100-150 ש"ח לק"ג אם אתה מדבר על המחירים המופקעים של אירנשטיין/ קוממיות וכאלה, לא באתי להגן עליהם, אכן מחירים מופקעים לגמרי, והסיבה מן הסתם - כי הם יכולים.. יש להם מצות איכותיות יותר ויש לזה ביקוש, ואנחנו רואים כאן את התוצאה של ביקוש והיצע. אין לדעת מה כל אחד מאיתנו היה עושה אילו היה לו מוצר מאוד מבוקש, האם היה בוחר להתעשר, או לדאוג לעניים/ עם ישראל.
אכן, עליהם דיברתי. על אלו שלוקחים באזור ה 100 אין לי תלונות. השאלה על המאפיות שלוקחות 200-250 וצפונה לרש"מ. שלא לדבר על רש"י, ציטרין, כוסמין וכדו'. משפחה עם כמה ילדים נשואים שמגיעים להתארח בחג צריכה משכורת חודשית רק עבור המצות. זה לא רק אלו שהזכרת, זה עוד רבות וטובות.
נשלח ב-5/4/2026 14:52
אם כן הכל טוב מי שיש לו כסף בשפע - יקנה מצות איכותיות יותר במחירם המפולפל מי שיש לו פחות כסף יקנה את הזולים יותר כך זה גם בביגוד ובכל דבר כמעט, עשירים קונים מוצרים יקרים וטובים יותר.
מה שנשאר תמוה הוא טענתו של ה"שונא רבנים" על הרבנים כאן באשכול. מדוע על הרבנים לאסור על מפעלים שיש להם סחורה איכותית יותר לקחת מחיר גבוה יותר, והאם הטענה על הרבנים תתרחב גם לנושאי ביגוד וכאלה, שעליהם לצאת נגד המפעלים שיורידו מחירים. בסופו של דבר, בגד יקר יכול להגיע לאלפי ש"ח לעומת בגד זול 200-400 ש"ח.
נשלח ב-5/4/2026 23:14
אבל הרבנים............
נשלח ב-5/4/2026 23:50
מעניין לעניין באותו עניין. קניתי השנה כבכל שנה 3 קילו מצות קוממיות (235 ש"ח לקילו רש"מ). קילו אחד היה מושלם. מצות פריכות וטעימות. 2 קילו נוספים היו מצות עבות לא פריכות, לא טעימות וכמעט בלתי אכילות. ככל הנראה ליין ישן יותר. כל השלושה נרכשו אצל אותו מוכר / ספק באותה הזמנה. מתסכל ממש בפרט אחרי ששילמת מחיר כזה והרבנית שואלת על מה ולמה. האם קרה לעוד מישהו? האם יש סימון כלשהו על האריזות שממנו ניתן להבין מה התאריך ייצור?
נשלח ב-6/4/2026 02:43
כנ"ל עברתי אותו דבר בדיוק, אבל על מצות זולות של 100 ש"ח. חלקם דקות פריכות וטעימות, וחלק מהקופסאות מצות עבות וקשות לאכילה. תליתי את זה בכך שזה תלוי מי היו ה"גומרים" באותו הליין של כל קופסא. (גומרים - מומחים לרידוד מצות דקות)
נשלח ב-6/4/2026 03:50
העובי אכן קשור לגומרים אבל הפריכיות להרגשתי תלוי גם בתאריך ייצור וכיום יש מאפיות שמתחילים לאפות כבר בלג בעומר ואולי אפילו קודם.
נשלח ב-6/4/2026 19:33
מהפךבחררה כתב:
וואוו הסתפקתי אם להגיב אבל בכל אופן, בסוף לך תדע בא\באה להשמיץ את הרבנים ח"ו לא את הרבנים עצמם ח"ו ח"ו וח"ו, אלא את אלו "שמובילים אותם באף" גם לא אותם ח"ו וח"ו, אלא את אלו שמובילים באף את אלו שמובילים את גדולי ישראל באף וכו'. זה לא חדש תמיד הרפורמים ומתנגדי הגדולים שבכל הדורות טענו כך (עיינו מכתב של רבי עקיבא אייגר בימי זקנותו שטענו שעובדים עליו) אבל איך לכל הרוחות המחיר של המצות קשור אליהם???????????פה באה טענה גאונית "המחיר נוגד את ההלכה" איזה הלכה אין לי מושג, אולי כוונת הגאונ\ה הוא לזה דאיתא בגמ' ב"מ שהיו מרוויחים רק שתות ויותר משתות זה אונאה, אבל שתות הכוונה יותר מהמחיר בפועל לא אחוזי רווח. או שמא כוונתו\ה לגמרא שהיו משתכרים האלו שהיו קונים חביות יין רק שישית בשכרם, עדיין אי"ז דומה כידוע שבמהלך כל הדורות גם הרב שך שלא נראה לי "הובל באף" לא הוציא איסור לקנות קוקה קולה כי הם מרוויחים הרבה יותר משישית, (אפשר לבדוק את הדוח בבורסה) או יבואניות של מותגים מחו"ל או מטרנה שהרווח שלהם הוא קרוב ל200 אחוז, וגם הרב אליישיב והגראי"ל או אולי הובילו את כולם באף, ומי המוביל "עסקנים שגוזרים קופון על ההכנסות" וואלא תמיד ידעתי שהעסקנים שולטים על אוסם ותנובה והחברה המרכזית עכשיו קיבלתי אישוש.
לא הבנת: הקופון גוזרים העסקנים מכספי ה"קמחא דפסחא" ולא מרווחי החברות כפי שהסקת בטעות. לטענתך שאין בעיה עם הרווח כי זה לא הפקעת מחיר? אתה טועה ובגדול: ברגע שיש מוכרים ב-100 ומסתבר שהם לא מפסידים אזי המוכרים ביותר-מפקיעי שערים. ולטענתך שזה לא תפקיד הרבנים: תדע לך שלהלכה נפסק שזה בדיוק תפקיד בתי הדין למנוע הפקעת שערים. ואם אמרת "קוקה קולה"? בהלכה חילקו את הנושא: למוצרים שחיי נפש תלוי בהם או מותרות: בטח יש לך ראש טוב, ובמועד, מן הסתם, לא חסר לך זמן, אולי תלמד את סוגיית הפקעת שערים ותצטרף אליי!.. יש מחלוקת בין רב ושמואל האם ניתן להתנות על אונאה שמוותרים על "הגניבה" שבמקח במירכאות או בלי, וההלכה היא כרב שלא עוזר הוויתור על האונאה. כמובן שהסיפורים על חומרות כאלה ואחרות באפיית המצות הם אונאת דברים בעלמא. המלצתי היא: לשכור כלכלנים שומרי תורה ומצוות ובמקביל להוציא קול קורא לבעלי המאפיות כדי לשמוע את עמדתם בנושא כי, כאמור חיי נפש תלויים במזון הבסיסי הזה ואז הרבנים יקבלו החלטה על מחיר מקסימלי שניתן למכור את המצות האלה: זה לא מותג ולא "קוקה קולה" ,דרך אגב, הוגשה-תביעה ייצוגית נגדה, ובהליך היא טענה שהרווח על המשקה נחשב לסוד מסחרי, ומשכך היא סירבה לגלות את רווחיה. ידידי היקר, האמן לי, אשכול זה לא נפתח כדי להתלונן או להאשים רבנים אלא, נפשי-מתפלצת-מלשמוע-שיש משפחות שמחסירים מילדיהם פיסת מצה בחג רק בשל מחירה היקר!! וזה ,כאמור, מזון-שחיי נפש תלוי בו ולא מותרות !!