הנה מה שכתב (מאוד נכון - לדעתי) אריה ארליך
אזהרת דעה *מאוד* לא פופולרית, שגם תזכה אותי בלא מעט מתקפות מכל עבר, אבל את האמת שלי אני צריך לומר ולא לפחד:
יש ניגוד עניינים מובנה בכך שמערכת המשפט מאריכה שוב ושוב את מעצרם של 50(!) משתתפי ההפגנה ליד ביתו של שופט העליון סולברג.
האם שופטי מעצרים יכולים לטעון לאובייקטיביות בבואם להאריך מעצר למי שהפגינו ליד ביתו של שופט עליון?
את אלה שהשחיתו רכוש צריך לענוש כחוק, ללא ספק.
מי שזרע ונדליזם צריך לשאת במחיר התפרעותו.
אבל לא הגיוני שכל 50 העצורים שברו עציצים.
זה יכול להיות אדם אחד, שני אנשים, או חמישה.
בוודאי שלא 50 איש ניפצו את האגרטלים ואת שמשת הרכב ליד בית השופט.
אלא מה?
המשטרה אינה יודעת מי השובר/ים ומחמת הספק דורשת הארכות מעצר חוזרות ונשנות ל-50 אזרחים, שלפחות רובם המוחלט לא עברו על החוק (זכות ההפגנה השקטה עדיין מוקנית לכל אזרח במדינה דמוקרטית. עדיין).
ועכשיו הא לכם תרגיל מחשבתי: אם לא היה מדובר בהפגנה מול ביתו של שופט עליון, אלא בהפגנה מול ביתו של פוליטיקאי - האם גם אז שופטי השלום היו נענים לכל גחמה משטרתית ומעניקים למשטרה הכושלת עוד ועוד הארכות מעצר נדיבות מחמת הספק?
בעצם אין צורך בתרגיל מחשבתי.
אפשר להיעזר בעדותה של תושבת שכונת רחביה 'חני וייזר'
שדיווחה כאן על כך שכאשר היה מדובר בהפגנות טורדניות ואף אלימות סביב בית רה"מ - השופט סולברג עצמו נהג סובלנות נדיבה במפגינים ובזכותם להפגין, על חשבון שלוות חייהם של תושבי השכונה, והדף את העתירות בעניין.
אבל כשמדובר בהפגנה נגד שופט - כלל השופטים יצופפו שורות ויכריזו בקנאות: חרבו-דרבו.
הרי שיש לנו עניין במערכת שמצופפת שורות בתוך עצמה, שמגנה על חבריה, ונוקטת לחומרה במקום של ספק-ספיקא, תוך סימני נקם ברורים וקולקטיביים בכל מי שהעזו לנסוע ולהפגין מול ביתו של כבוד השופט, ולא רק במי שפרעו והשחיתו רכוש.
אי אפשר להימלט מהמחשבה הסבירה לפיה לפחות חלק מהמניע של שופטי המעצרים הוא רחישת כבוד ואולי גם ניסיון חנופה כלפי מי שנמצא מעליהם בהיררכיה השיפוטית - שופט ביהמ"ש העליון סולברג, ובפרפרזה ללחישה נודעת מהמחוזות הפוליטיים: להיות טובים אליו עד הסוף.
למפגינים חסרי הזכויות האלה (ואני לא מדבר על הפורעים אלא על עשרות 'עצורי הספק' ובני משפחותיהם) אין למי לפנות בצר להם ואין להם להיכן לעתור: הרי אם יפנו לבג"ץ - הלה עוד יותר יצופף שורות ויגלגל אותם מכל המדרגות, אחרי שפגעו בהוד מעלתו חבר הקליקה השיפוטית העליונה.
אם תרצו, זהו עוד אספקט להיותה של המערכת חונטה ריבונית נעלית מכל מנגנון של ביקורת עצמית שהאזרח הקטן נרמס מתחת לגלגלי מבלי יכולת להתגונן.
והשאלה שנשארה מרחפת בחלל האוויר היא: מי ישפוט את השופטים???
תוקן על ידי רעיונוביץ ב- 07/06/2026 23:12:17