קיבלתי באישי (ולא מצביקה!)
הראיון ביום ליום:
שנה של אחדות
* את תפקידו הוא רואה כשליחות של אחדות מגדולי ישראל ובראשם מרן מאור ישראל שליט"א.
* "תפקידי לתת לכולם את המגיע להם ללא אפליות"
* ה"דלת הפתוחה" לתושבי העיר חשובה לו: "כל אחד מתושבי העיר - הוא מספר אחת בשבילי".
*את בעיית נוער השוליים - הוא רואה כמשימה שחובה לטפל בה ביסודיות:"אני כואב את הכאב הזה של בני הנוער מקרוב, עם חלקם נפגשתי כמה פעמים. יש ערים שמיגרו כלפי חוץ את התופעה, אך אנו רוצים לטפל בבעיה הזו בעודה על השולחן ולמגר אותה לחלוטין".
* ועל תוכנית ההבראה הוא אומר:" זה עוד ילווה אותנו לפרק זמן ארוך".
* ראש מועצת אלעד, הרב צביקה כהן מסכם שנה בתפקידו
י. אביעזר
זהו, החלק הקשה ביותר מאחוריו. שנת הלימודים נפתחה בהצלחה מדהימה, והוא שבעת בה כל עם ישראל נפש, היה עסוק עד למעלה מראשו בהכנת הימים שאחרי החופש, יכול לנשום לרווחה.
"עיר הילדים" הוא קורא לעירו ולא לחינם, העיר המתאכלסת בקצב מדהים מורכבת - באחוזים גדולים ממנה - בילדים ונוער, הוא, הרב צבי כהן, ראש מועצת אלעד החל מזה שנה בדיוק, המוכר לכולם כ"הרב צביקה", האיש שנקרא אל הדגל על ידי מרן מאור ישראל שליט"א לעיר אלעד כדי למלא את תפקיד ראש המועצה, ועוד יותר חשוב - לעמוד בראש הרשימה המאוחדת בעיר הכוללת את כל הזרמים והפלגים החרדיים.
משימה קשה כשלעצמה היא לעמוד בראש רשימה שכזו בעת מערכת בחירות ולהבטיח לכולם את שרוצים הם לשמוע בלי שזה יסתור את ההבטחות לאחרים... קשה שבעתיים לעמוד בראשה של רשימה שכזו במהלך ימות השנה בהם יש לתת כיסוי לכל ההבטחות, ולעמוד כל העת תחת עינם הבוחנת של כל חברי המועצה, ובעצם של כל התושבים כולם, הבודקים ללא הרף לבל יהיו אלה המקופחים בהחלטה ההיא או האחרת...
משך תקופה ארוכה יחסית עקבתי מקרוב אחר התנהלותו, הן דרך תושבי העיר והן דרך המקומונים שלא תמיד עושים לו הנחות ונותרתי נפעם מקצב עבודתו המדהים.
הרבה ממה שתושבי העיר היו רוצים לשאול שאלתי (טוב, בעצם רק את המרכזיות שבהן, את זו על "ההנחה ההיא" בארנונה שלא ניתנה ל"ההוא" לא הספקתי...) והוא לא התחמק מאף אחת מהן.
אי אפשר היה שלא לערוך את הראיון הזה בעיתוי הזה בדווקא, שנה מלאה לכהונתו וכבר כבש הוא שיא הנחשב ביותר לפי כל קנה מידה: לצורך הכנת הראיון נפגשתי עם כמה מראשי המוסדות בעיר ובאופן קבוע, על פני כולם הופיע חיוך ברגע בו הזכרתי להם את ראש המועצה שלהם. זה מדהים לקלוט שבעיר בה הפילוג בא לידי ביטוי בעיקר בהגשת בגצי"ם למיניהם על "קיפוחים" של קהילות אלה או אחרות, השתנתה שפת הדיבור לחלוטין וכולם רגועים ושלווים, דווקא בתקופה ה"בוערת" הזו של פתיחת שנת הלימודים.
סימן ההיכר של הרב כהן הוא החיוך הכובש שלו. זו אולי הסיבה המרכזית להיותו במקום בו הוא נמצא כעת, בכוח הנחמדות המיוחדת (והאמיתית!) הזו שלו הוא מצליח ליצור דו-שיח נעים עם כל אחד, ולא משנה מאיזה חוג הוא מגיע .
אם תרצו, די לכם להיכנס ללשכתו ולהביט בספרייה התורנית הנמצאת בה (בשימוש שוטף) כדי להבין אחדות מהי.
בין שאר הספרים ניתן לראות את סדרת ספרי "ילקוט יוסף" המפארת אותה, לצד ספרי ה"משנה ברורה", "שולחן ערוך הרב", ויחד איתם גם ספרי הגות של גדולי ישראל בני זמננו מכל החוגים והעדות.
מאחורי גבו ברקע, ממלאות את העין שתי תמונות: האחת, צילום אווירי של העיר אלעד עליה הוא מופקד. ומנגד בתמונת ענק, ההיסטוריה של השלום והאחדות שנבנו על גב אישיותו המיוחדת, תמונה בה נראים מרן מאור ישראל שליט"א יחד עם הגראי"ל שטיינמן שליט"א והגר"נ קרליץ שליט"א, והוא בתווך ניצב ביחד עם יו"ר תנועת ש"ס הרב אליהו ישי .
לא את כל הנאמר בשיחה אפשר לכתוב מעל דפי העיתון, היו חלקים רבים שנאמרו שלא לציטוט מחמת הרגישות הפוליטית המחייבת שלא לכתוב אותם. אך אנו יצאנו ממנה "מבינים" יותר, מבינים מדוע הוא האיש בו בחרו גדולי ישראל לעמוד בראש האחדות בעיר התורה שכה רבים נושאים אליה את עיניהם כעיר העתיד החרדית השלישית בגודלה, ומבינים(קצת) גם באיזה כשרון ומיומנות הוא עושה זאת.
עדיין בשלב ה"לובי"
מהו הנושא הראשון בו ניגשת לטפל עם כניסתך לתפקיד.
העניין הראשון בו טיפלנו הוא נושא תכנית ההבראה שעוד ילווה אותנו לפרק זמן ארוך.
קודמי בתפקיד ראש המועצה עשה דברים נפלאים ובנה עיר יפהפייה, הבעיה היא שמקבץ גדול של גורמים בלתי צפויים מכל הכיוונים הצטברו לכדי חוב גדול שהלך והעמיק בקופת המועצה.
את זה ירשנו בכניסתנו לתפקיד ועם זה עלינו להתמודד. ההתמודדות היא בעיקר בעזרת תכנית ההבראה המאוד מורכבת שתוצאותיה המיידיות לעיר הן בשוליים, שכן העיר לא נפגעה ב"ה ב"מהות" מן המצב הכלכלי (וזה החלק היפה).
כל הפעילות הזו נעשית מול משרד הפנים שנתן התחייבויות מצידו - מול התחייבויות של ביצוע מצידנו.
ובתקופה האחרונה, מלבד הפעילות השוטפת, מה היתה נקודה הראויה לציון בפעילותכם?
לשמחתנו היה כאן מצעד מבורך של אנשי ממשלה שביקרו בעיר. היום אלעד "נמצאת היטב על המפה" בעיני כל שרי הממשלה, זה לא פשוט לדאוג לכך, לעיתים זו עבודה של חודשים ארוכים של תיאומים וכו' ואנו מקווים שזה יהיה טוב לעיר בטווח הקרוב והרחוק.
במה זה "טוב ליהודים".
(הרב כהן מתעכב על הנושא באריכות "בהיותו משמעותי ביותר") בוא ניקח את אחד ה"פוליטיקאים" האחרונים שהיו כאן: שר הפנים.
הוא התחייב לשני דברים שהם מאוד מהותיים לעיר, האחד הוא קיומה של ועדה להרחבת גבולות שיפוט העיר. העיר הזו יושבת על שטח של 2500 דונם שאינם מספיקים לה כדי לספק את צרכי ההווה ושל האכלוס העתיד להיות במסה אדירה בחודשים הבאים בע"ה.
היום ישנם כ-33,000 תושבים, בהמשך השנה נגיע לכארבעים אלף, בשנה שאחריה ארבעים וחמישה או שמונה אלף , אין בכל היקום מצב שכזה בו אנשים כה רבים נאלצים להתחלק בשטח כה מצומצם.
לכן ההבטחה לדיון בנושא הרחבת גבולות העיר באה מאוד במקומה שכן ישן לנו תכניות גדולות מאוד למבני ציבור, תעסוקה, מסחר וכדו' וזה יהיה לעזר רב עבורנו.
הלא במקור העיר הזו תוכננה כעיר חילונית, היום הוסבה העיר בפועל לחרדים וב"ה היא מבוקשת מאוד, התוצאה היא הפוכה, שכן בדרך כלל ההסתמכות היא על אזורי תעשייה "אזוריים", אצלנו אין אפשרות להסתמך על כך בגלל ייחודיותו הברוכה של הציבור שלנו הן בכל הנוגע לענייני צניעותן של הנשים והגברים והן בכל הכרוך באווירה תואמת מכל שאר הבחינות הרוחניות והגשמיות.
גם בנושא מבני הציבור ההתייחסות שונה: בעיר חרדית בין כל שני בניני מגורים צריך להיות בית כנסת אחד לפחות... זהו מצב אליו לא הגענו עדיין, ולכן הרחבת תחום השיפוט של העיר הוא נחוץ ביותר ואפילו קריטי, שכן העיר הזו צריכה לגדול פי כמה וכמה ממה שהיא היום. לאחרונה התבטאתי שהעיר אלעד עדיין לא נבנתה בפועל, ומה שבנוי כעת הוא רק ה"לובי" לעיר הגדולה שעוד תיבנה בעזרת ה'...
על שולחן המועצה מונחים מזה שלושה חודשים בקשות להיתרי בנייה עבור מאות יחידות דיור שאנו מעכבים להן את היתרי הבנייה בהמתנה למילוי הבטחות משרד השיכון בכל הנוגע למבני הציבור, כניסה נוספת לעיר (- ועוד אחת,) וכן הלאה. בס"ד כעת אנו כבר רואים את משרד השיכון פורץ את כל המחסומים המעכבים, לקראת אישור כל הנקודות הללו, לקראת סוף השנה הנוכחית כניסה נוספת לעיר ועוד מספר הקלות לטובת בני העיר כמו מבני ציבור, בתי כנסת, בריכת מים נוספת, ואני מניח שגם מעון ילדים חדש.
ר' אלי ישי סיפר לי שבעת כהנו בתפקיד שר הפנים היו מספר פעמים בהן ניסה לקדם את המהלך הזה לטובת העיר, אך בכל פעם זה ירד מסיבה אחרת של חוסר שיתוף פעולה בין כל הגורמים.
(מצביע על מפה) חשוב לזכור שהעיר הזו היא עיר יפה ומסודרת הממוקמת במרכז הארץ (ולא מעבר לקו הירוק כאחיותיה), בכביש החדש תארך הנסיעה לבני ברק פחות מעשר דקות ולירושלים כחצי שעת נסיעה.
אלה הם נתונים הנותנים לעיר רמת עדיפות גבוהה בעיני הציבור החרדי, כשעלינו לתת מענה לכל אלה שירצו להגיע, ועוד יותר - לאלה שכבר כאן.
וועדה נוספת שהשר הקים היא זו שתעסוק בנושא החלפת הגדרתה של אלעד ממועצה לעיר (עניין של כמה חודשים).
מי עוד היה כאן?
אחד הביקורים היותר משמעותיים שהעיר זכתה להם באחרונה הוא ביקורו של שר השיכון מר יצחק הרצוג, המיוחד אצלו בכך שהוא מבין מתוך קירבה של ממש את צרכי העיר (הוא כידוע נכדו של הרה"ר לישראל הרב הרצוג זצ"ל) ראינו אצלו ערנות גדולה מאוד לכל מה שהעיר זקוקה לו.
בקשות רבות שהונחו לפניו אושרו על ידו מיידית, הן בנושאים הקשורים לקיים בהווה, והן בנושאים נוספים הקשורים לפיתוח העיר בעתיד.
גם במשרד התמ"ת קיבלנו אישורים לפרויקטים חשובים, בעתיד הקרוב אמור להיפתח בעיר פרויקט משותף למשרד התעשייה והמסחר, הג'וינט והמועצה. בתחום התעסוקה וניווט עובדים, ראיונות עבודה וכדו' שהם דברים החשובים מאוד לעיר.
ביקור חשוב לא פחות, הקשור ישירות לעיסוקינו בימים אלה ממש הוא זה של שרת החינוך, שבביקורה המאוד מכובד בעיר תרמה לה את חלקה המבורך.
"אלעד" נתברכה בילודה המספקת לה שתי כיתות גן בשבוע בלי עין רעה...
מי שיסתובב בעיר יראה את כל הכיתות החדשות הרבות המאוכלסות בילדי העיר ברוך ה', זוהי תוצאה של הסיכומים המאוד מכובדים עליהם הגענו עם משרד החינוך והשיכון, על עשרות רבות של כיתות יבילות (קרוואנים) שנעשה מאמץ אדיר מצד כל מחלקות המועצה כדי שאכן שנת הלימודים תפתח בהם באפס תקלות ובצורה המכובדת ביותר שרק ניתן להגיע אליה.
ומה, העיר תישאר עם קראוונים?
כתשובה מצביע הרב כהן על דף הנמצא על שלחנו ("זהו הנושא בו אנו עוסקים כעת ועליו אני אפילו חולם בלילה...") בדף מפורטים כל המבנים שנבנו זה עתה ונמסרו למוסדות החינוך או אלה הנמצאים בשלבי בניה שונים.
צריכים לזכור שכשישים אחוז מתושבי העיר הינם מתחת לגיל שמונה עשרה ובסביבות שלושים וחמש אחוז הם בסביבות גיל שלוש! ("עיר הילדים" אפשר לקרוא לה - מפטיר הרב כהן בחיוך רחב).
לפני כחודש ישבנו לסכם בצורה מסודרת את החלוקה בין המוסדות ואני יכול לומר בסיפוק שלעניות דעתי כולם מרוצים שכן משרד החינוך "סיפק לנו את הסחורה" בצורה מכובדת ויפה.
ברוך ה' כעת נהנים ילדי העיר מפירות עמלם הרב של אנשי המועצה, עמל בו הוחל כבר בחודש טבת!
נחזור לתחום החינוך, כיצד דואגים שלא תהיינה אפליות בין העדות מטעם מנהלי המוסדות השונים בעיר?
(בנחרצות) דבר ראשון חשוב לציין שבית הספר "בית מרגלית" של רשת החינוך הקיים בעיר, הינו בית ספר ברמה הגבוהה ביותר שישנה, אין כל סיבה שמישהו מהפונים לבית הספר הזה "יפזול" לכיוונים אחרים או יחוש בנחיתות-מה מהם, הרישום שהיה להם השנה היה כה גדול עד שהוחלט על פתיחת בית ספר נוסף בסמוך.
זאת מלבד רשת מוסדותיו הענפה והמוצלחת של הרב מלכה שליט"א אשר נותנת מענה חינוכי ברמה גבוהה כמעט לכל גיל.
גם לביה"ס של החינוך העצמאי ישנו ביקוש רב, השנה הייתה מגמה של פתיחת בי"ס נוסף מטעמם אך כשהם הגישו את תכניותיהם הודענו שאיננו מאשרים אותן מאחר והיתה בהם מגמה של סקטוריאליות יתר. הפתרון הגיע בדמות פשרה שאמורה לתת פתרון לכל הבנות על פי אזורי רישום. עם רף קבלה מסוים אך בשום אופן לא בפתיחת מוסד בעייתי.
כסף קטן
לאנשים מפריעים מאוד הדברים הקטנים שהם רואים כל יום מול העיניים, פה גדר ושם עציץ החסרים לדעתם באופן קריטי... לאחרונה בוטל המוקד לפניות התושבים ואתם נותרתם חשופים לביקורת הקטנה הזו.
(כאילו ולהמחיש את הדברים, מגיעה באמצע הראיון - שנערך לאחר שעות העבודה המקובלות - אשה הדורשת להיפגש עם ראש המועצה, כדי לבקש ממנו שיורה על הגבהת הגדר הסמוכה לביתה...)
אני שמח שאתה מציג את השאלה בצורה הוגנת, אכן, ישנן ערים בהן ראש העיר מסתובב תדיר בשטח וצובר פופולאריות בטיפול בקטנות, אך מנגד מזניח את העניינים המהותיים בהם אמור הוא לטפל באמת.
לדוגמא: ידוע כי המוקד העירוני הינו חלק בלתי נפרד ממחלקת הבטחון והטיפול השוטף של מחלקת בטחון והמוקד גם יחד פעלו בעיר במשותף לאורך השנים. בגלל התכנית הכלכלית אליה אנו מחויבים נאלצנו לפנות אל הרבנים ואל גדולי הדור ולקבל את אישורם לביטול המימון על מוקד השמירה ולהטלת "אגרת שמירה" על תושבי העיר כדי למנוע מצבים לא נעימים עליהם התריעו גורמי הבטחון בפנינו בעיר.
אחרי שנקבל את אישורי משרד הפנים, נחל ביישום התכנית הזו הזה כדי שכלל התושבים יוכלו למצוא שוב את הכתובת לכל פניותיהם - גם אלה הקטנות ביותר. (זה יהיה "כסף קטן" אצל כולם, משהו כמו 20 ש"ח למשפחה.)
לאחרונה הועלו טענות על התרופפות בתחום הניקיון וטיפוח העיר, האם זהו שינוי של הגישה הקודמת בעיר?
יוקדם: בנושא הניקיון אני נחרץ לא פחות מקודמי בתפקיד.
אמנם בתקופה האחרונה ישנה ירידה כלשהי בנושא הזה, אולם צריך לזכור כי באחרונה ממש התאכלסו כאלף וחמש מאות משפחות בשכונות הצפוניות בעיר. מסגרת התקציב שלנו לעומת זאת נותרה בדיוק כפי שהייתה. כדי להמשיך ולדאוג לכולם אנו נאלצים להפנות חלק מהמשאבים לכיוון החדש.
פריצה של מסגרת התקציב איננה אפשרית, שכן בכך העיר תפסיד הרבה מאוד בעתיד מאחר ומשרד הפנים לא יעמוד בהתחייבויותיו - המותנות בשמירה על האיזון התקציבי אליו התחייבנו.
גם חריגה בתוך מסגרת התקציב, כזו האמורה להעלות חיוך על פני התושבים בעקבות מבצע ניקיון זה או אחר בעיר אינה באה בחשבון שכן בעוד חודש ה"חור" הזה ישוב ויתגלה (גדול משהיה) והחיוך עלול להימחק מהרה בגינן של שביתות ועיצומים...
פנינו למשרד הפנים בבקשה לאשר חריגה ממסגרת התקציב אך עדיין לא נענינו. אולם למרות זאת אנו משתדלים למצוא את הפתרון שיחזיר לעיר את הרמה אליה הורגלנו.
לאחרונה מונה מנהל חדש אגף שפ"ע ואנו צופים כי הוא ישלים את הפערים שנוצרו בתקופה שלאחר פרישת קודמו. בעזרת ה' תקוותנו לראות תוצאות בקרוב. כשהחובה לציין שעדיין העיר נחשבת לכזו שרמת הגינון והניקיון בה הינן מן הגבוהות ביותר.
ברמה הכללית, האם ישנם שינויים באסטרטגיה בינך לבין קודמך בתפקיד?
חשוב לזכור שקודמי בתפקיד ראש המועצה בנה עיר לתפארת. כמה מהאנשים המסתובבים בינינו יכולים לקבל את התואר הזה "בונה עיר" ועל כך הוא ראוי לכל הקרדיט על כך.
אנחנו משתדלים לחזק את העיר עוד ועוד, וכעת אנו נמצאים בקשב רב עם גדולי ישראל מכל החוגים להביא לכאן לעיר כמה שיותר מוסדות תורה ויותר ישיבות (חרף המצוקה הגדולה בקרקעות) כדי שהעיר תחזק יותר ויותר את אופייה התורני - ישיבתי. אני יכול לספר כבר על ישיבה חשובה בארץ בת כ-200 בחורים האמורה להגיע לעיר בעזרת ה' בקרוב.
ספרים רבים יכלים להתחבר מכל התכניות וההבטחות שהופרחו לחלל העיר בכל הקשור לבני הנוער, היכן אוחזים הדברים.
(נאנח) אני כואב את הכאב הזה של בני הנוער מקרוב, עם חלקם נפגשתי כמה פעמים כאן בלשכתי, בסוכה שלי, ואפילו ברחוב.
ישנן ערים שמיגרו כלפי חוץ את התופעה, אך אנו רוצים לטפל בבעיה הזו בעודה על השולחן ולמגר אותה לחלוטין. אין זו חכמה להראות כלפי חוץ מראה יפה, בעוד בפנים הבעיה עדיין רוחשת וביום מן הימים תתפרץ שוב.
ישנם גופים העוסקים בתחום, אליהם המועצה מחוברת תקציבית ומשתדלת לסייע להם גם באיתור מקום לפעילות וכדו'. אך זה עדיין אינו מספיק כידוע.
לכן ישבתי לאחרונה עם כמה מראשי הגופים החשובים ביותר העוסקים הקירוב רחוקים, לישיבה ארוכה בעקבותיה הם הגישו תכנית מסודרת לטיפול בנושא כשכל הנוגעים בדבר מקווים שאכן היא תהיה מקיפה דיה כדי לתת מענה הולם לבעיה הכואבת הזו.
מאידך גיסא, לאחרונה ביקר בעיר הרב אברהם רביץ סגן שר העבודה והרווחה ושמע מקרוב את בקשותינו בהקשר לזה בכל הנוגע לתקציבים מטעם משרדו.
אני מקווה שלמעשה בסופו של דבר גם אותם גופים חשובים, גם משרד העבודה והרווחה וגם המועצה יניחו כל אחד מצידו תקציב ראוי על הנושא ומהמשולש הזה יצא הפתרון בעזרת ה'.
ישנן ערים רבות בהן ישנה התייחסות מיוחדת לחינוך המיוחד,
מהו היחס אותו מקבלים העוסקים בתחום באלעד.
לאחרונה פתחנו כמה כיתות חדשות שכאלה באלעד ב"ה.
מטעם "בית מרגלית" ובמוסדותיו המאוד מוצלחים של הרב שמעון רווח (אוהל אשר).
המועצה ראתה השנה בחינוך המיוחד נושא מאוד חשוב, ראינו לנכון לעזור לכל הילדים בעלי קשיי הלמידה (ולהוריהם) הן בפתיחת אותן כיתות והן במתן סיוע אמיתי בהסעות עבור אלה הזקוקים לכך כשאנו רואים בכך משימת קודש.
כשגדולי ישראל דואגים לאינטרסים
מה לדעתכם הולך לקרות בבחירות הבאות, האם אין חשש שהעומדים בצד השני (פוליטית) יבעטו כשהם יחושו שיש בכוחם לעשות זאת?
לא!
אין סיכוי שאחד מהצדדים יבעט, מאחר והאחדות אותה הובילו גדולי ישראל באלעד לא נעשתה מתוך חולשתו של אחד הצדדים, אלא להיפך. מטרתה של אחדות זו - שנעשתה מתוך עוצמה - הינה אחת: שישרור בעיר שקט ושלווה.
גם אם ש"ס יכולה היתה להשיג יותר היא לא ניסתה לעשות זאת למען השלום.
תפקידי הוא לתת לכולם את המגיע להם ללא אפליות וכך אכן אני משתדל לנהוג, כשהדוגמא הטובה ביותר היא תחילת שנת הלימודים אליה הגענו מתוך שוויון מלא בין כל המוסדות בעיר כשהופסק השימוש בכל אותן דירות שכורות כמעט כל המוסדות בעיר נאלצו להשתמש בהם.
זהו המהלך היחיד שבכוחו להוריד את כל האמוציות ולהצעיד את העיר במסלול של שלום ואהבה.
כמובן, בכל מקום ישנם והיו שוליים עליהם איננו מדברים ואותם איננו לוקחים בחשבון בסך הכללי של הדו-שיח בין הכוחות הרציניים והעניינים וכפי שהתוצאות מדברות בעד עצמן.
ומעל לכל חשוב לזכור כאן באלעד הנושאים המדוברים הם בין חרדים לחרדים ברוך ה', זהו החלק היפה באלעד, כולם יודעים שהדו שיח הוא לא על העדפת תיכון חילוני מול תלמוד תורה חרדי... אלא הוא בתוך המערכת עליה מביטים כולנו בשווה מן הצד הערכי.
איך באמת פועלת האחדות בעיר הלא בציבור החרדי מקובלת החשיבה ש"אם אני לא מספר אחת אצלו הוא לא הנציג שלי"...
(מחייך) אכן, כל אחד מתושבי העיר הוא מספר אחת בשבילי...
(נחרץ)אבל אי אפשר לשכוח שאני שליח של מרן שליט"א!
הגם שברוך ה' גדולי ישראל שכולנו הולכים לאורם, מתברכים על ידם, וגדלים לידם הגראי"ל שטיינמן שליט"א, הגר"ש אוירבאך שליט"א, והגר"נ קרליץ שליט"א נתנו יד וגיבוי מלא לכל המהלך של האחדות, ולא פחות חשוב לכל המהלכים שאחרי כן, דבר אחד כולנו חייבים לזכור: באתי לעיר הזו בשליחות מרן הגר"ע יוסף שליט"א כדי לעמוד בראש הרשימה המאוחדת ועל כך כולם מברכים אותו, מאחר ומאז ועד היום העיר נמצאת ברגיעה, בהשקט ובטח.
האברכים חזרו לכוללים ללמוד, גם זה שאמר שהיו לו כל מיני היתרים לפעילות זו או אחרת... ברור שה"היתרים" הם על מנת שמיד "ישוב לתלמודו", וב"ה כולם חזרו היום לתלמודם.
העיר גם נהנית מאוד משיתוף הפעולה ההדוק שיש ביני לבין רבני העיר שליט"א הרב הגאון רבי מרדכי מלכה שליט"א והרב הגאון רבי שלמה זלמן גרוסמן שליט"א כאשר הם יודעים שהעניינים החשובים להם יקרים מאוד בעיני ועומדים אצלי ברמת עדיפות ראשונה.
אני זוכה להגיע בקביעות אל מרן שליט"א להתייעצויות על ענייני העיר, ומגיע מפעם לפעם גם אל מרנן הגראי"ל שטיינמן הגר"ש אויערבאך והגר"נ קרליץ שליט"א אולם כולם יודעים מכוח מי אני פועל.
מפליא לראות את גדולי ישראל באצילות נפשם המיוחדת, כיצד הם יודעים להעריך את זה בדיוק, זה מדהים אותי בכל פעם להבחין כיצד הם עצמם מחשבים עבורי את ה"קווים האדומים" שלי הנובעים מצד היותי שליח של מרן שליט"א.
זו אמת לאמיתה וכואב לי שישנם המתבלבלים בזה. בין האמון שגדולי ישראל מכל החוגים נותנים בנו בפעילות שתדאג לאינטרסים של כולם, לבין מקור הכח והמחויבות הראשונית שלנו, שגדולי ישראל בעצמם מודעים לה היטב וכאמור גם דואגים לה בעצמם, בהיות ואני מאמין שגם הם לא היו רוצים לשתף פעולה עם אדם שהוא כפוי טובה...
אתה שליח שלי
ישנן הדרכות מיוחדות שאתה זוכה לקבל ממרן שליט"א ביחס לפעילותך בעיר?
אני מקפיד להגיע אל מרן בדרך כלל לתפילת שחרית, בכל פעם שאני מגיע אליו אני זוכה להיכנס לאחר התפילה לחדרו ולדלות ממעיין חכמתו האדירה.
אני חייב לציין שהוא נכנס למיד לפרטים בשאלות רבות (לפי מספר ה"סטירות" שאני זוכה להם אני מבין שהוא רווה נחת...)
תמיד הוא מבקש ממני: "אתה שליח שלי, תדאג שהעיר הזו תפרח כעיר של תורה, תתאמץ למען תלמודי התורה והישיבות שלה כי זה הכוח שלה תדאג כל הזמן להגדיל בה את התורה".
כשסיפרתי לו לאחרונה על בנייתם של מבנים עבור תלמודי התורה הוא אמר לי "יישר כוח, אבל תקפיד לבקר בעצמך את הקבלן ולזרזו!"
כך, מצד המחויבות לאיחוד הוא תמיד מעודד את שיתופם של גדולי ישראל מכל החוגים הכרעות הקשורות לחוגים שלהם.
למשל בנושא של מבנה בית הכנסת עליו היה דיון גדול לאחרונה בעיר, שאלתי את הגראי"ל שטיינמן שליט"א ביחס לציבור האשכנזי, והוא ענה לי שמעבר למה שהובטח להם בתחילה אין להם שום זכות נוספת.
אכן כשמדברים על חוגים... איך אמורה לפעול וועדת ההקצאות על נושא בתי הכנסת?
את הקריטריונים לוועדת ההקצאות בנינו בשיתוף פעולה עם כל החוגים בעיר. עבדנו מתוך דיאלוג עם כל מי שרק היה קשור לזה כדי שכשהוועדה תחליט לא תהיינה שום טענות על פעילותה.
איך אתם רואים את שיתוף הפעולה עם תנועת ש"ס ברמה הארצית?
מעבר לכך שהרב אליהו ישי הוא "חבר אמיתי" שהראה זאת לאורך כל הדרך ממש (כולל בטבריה) בשיתוף פעולה הדוק, התייעצויות מהותיות ועוד, ברצוני לציין עוד נקודה משמעותית מאוד באופן כללי ופרטי: אני יכול להעיד מקרוב - ואני רואה זאת בכל פעם שאני מגיע לבית מרן שליט"א - על כל שר' אלי ישי עומד ליד מרן שליט"א בביטול גמור, הוא מבטל לחלוטין את שיקול דעתו ומקיים את מצוותו של מרן שליט"א כדבר קדוש שאין אחריו ערעור. ניתן לעמוד תמיד על כך שהוא רואה כל העת את שליחותו כשל יד ארוכה המבצעת רק את מה שהראש מורה לה בלבד. הוא פעיל יום ולילה למען כל מה שרק צריך כאחד הפעילים ממש, פעילות אותה ראו כל תושבי העיר בעת הבחירות כאן.
רק לאחרונה זכיתי שמרן מאור ישראל שליט"א התבטא באוזניי על ר' אלי ישי כי "פיו כפי".
ישנם המתלוננים כי לאחרונה ישנה בעיר מגמה
של שינוי דמוגראפי - עדתי לכיוונים מאוד מסוימים... כאלה המסתייעים בוועדות אכלוס למיניהן, מהי תגובתכם לתופעה זו.
(חותך) זו תופעה חמורה מאוד שאינה לא חוקית ולא מוסרית. ברמה העקרונית ישנה האפשרות לכל אחד לבחור את המקום בו יתגורר, הציבור כולו מעוניין להתגורר בשכנות למשפחות איכותיות מבחינה רוחנית כדי שהעיר תמשיך לשמור על צביונה הרוחני.
אם תהיינה ניסיונות להצרת צעדיהן של משפחות מעדות מסוימות המעוניינות לבוא ולהתגורר בעיר, הרי שאנו נעשה כל שביכולתנו כדי לסלק את כל המגמות והמזימות הללו ולגדוע אותן בעודן באיבן.
על הקבלנים לדעת שהאינטרסים העסקיים נמצאים בכלל הציבור ולא בסקטורים מוגדרים, כן עליהם לזכור כי גם בידי המועצה ומשרד השיכון ישנם אינטרסים עסקיים - בהיותם ממונים על תכנון העיר,
ושניהם יחד יעשו כל שביכולתם כדי לתת לציבורים מגוונים ככל האפשר את היכולת והאפשרות לבוא ולהתגורר בעיר תוך שמירה מוקפדת על צביון העיר כעיר שומרת תורה ומצוות באופייה הרוחני.
מעבר לכך אין שום הצדקה, הגיון והגינות לעצור שום עדה מלהתגורר בעיר! כל ניסיון שכזה ייתקל בהתנגדותה הנחרצת של המועצה ובמסגרת החוק ומכוחו!
אני קורא בזאת לכל בני התורה מכל העדות והזרמים לבוא וליטול חלק בעיר זו של תורה ויראת שמיים יחד עם איכות חיים, ולבוא ולהתגורר עמנו בעיר הנפלאה הזו הממוקמת במרכז הארץ- קרוב לכל מקום.
אנו נשמח שציבור איכותי יבוא להתגורר כאן, ונקבל אותו בזרועות פתוחות.
בהזדמנות זו ברצוני לברך את כל תושבי העיר ובפרט את תלמידיה שהחלו זה עתה את שנת הלימודים החדשה - מהם שזו להם שנתם הראשונה בכיתה א', יחד עם רבני העיר שליט"א, רבני כלל הציבור שליט"א, הרבנים הגאונים הגראי"ל שטיינמן שליט"א הגר"נ קרליץ שליט"א הגר"ש אויערבאך שליט"א, חכמי מועצת גדולי התורה שליט"א ובראשם מרן מאור שישראל שליט"א, בברכת שנה טובה, שנת הצלחה בכל העניינים ושנזכה כולנו שייגזרו עלינו גזירות טובות בכלל ובפרט.
מצא את ההבדלים
כשמדברים על השוליים הפוליטיים העלולים לצוץ בעיר (וצצים בה מידי פעם) מזכיר הרב כהן את אמרתו של האדמו"ר מקוצק: חז"ל חילקו בין מחלוקת שהיא לשם שמים שסופה להתקיים לבין זו שאינה לשם שמים ואין סופה להתקיים. ישנם כאלה, אמר האדמו"ר מקוצק שמחלוקתם אינה לשם שמים, צעירים נלהבים המחפשים פעילות ומוצאים אותה בתחומים שהם על חשבון אחרים, גם הם יודעים שמחלוקת שאינה לשם שמים אין סופה להתקיים. לכן, כדי להאריך את ימיה של מחלוקתם הם "מטעינים" אותה ב"לשם שמיים" כלשהו אותו הם מקשרים למחלוקתם.
"אנו סומכים על גדולי ישראל שבעינם הבדולח ידעו תמיד להבחין בין המחלוקות שהחלו בלשם שמים לבין אלה שהחלו בדברים אחרים", מפטיר הרב כהן בחיוך.
מסמך מאושר
בתוך שיחתנו עם הרב כהן מוגש לעיונו מסמך. הוא מעיין ומחייך בשביעות רצון, "רוצה לראות את תוכנו"? הוא שואל. "זה יעניין את תושבי העיר"? אני משיב בשאלה משלי. "תשפוט בעצמך" עונה הרב כהן.
והנה תוצאותיו של דו-שיח זה מונחות לפניכם בפרסום ראשון ובלעדי...
זהו מסמך רשמי מטעם משרד התחבורה בו מפורטים אישורי תקציבים עבור תכניות שמטרתם תוספת בטיחות עבור ילדי אלעד בדרכים.
צומת יהודה הנשיא -חוני המעגל מאושר תקציב ע"ס 1,139,000 ש"ח
צומת שמואל הנגיד -הלל: מאושר תקציב ע"ס 80,000 לתכנון (תקציב לביצוע בתחילת 2006 - אז יהיה בשימוש.)
צומת: ר' טרפון - אבטליון מאושר תקציב ע"ס 80,000 לתכנון (כנ"ל)
כך גם אישורי תקציבים לתכנון ופיתוח עבור הצמתים: חוני המעגל - ניסים גאון, שמעיה -אבטליון, אבטליון - הריטב"א.
 |
|
|