| נשלח ב-10/10/2005 21:23 |
|
| |
מעלית שבת~~~~ כן? לא? ולמה?~~~
שאלה זו מעסיקה כיום את דיירי הבניין בו אנו גרים כיום, יש שכן אחד שהוא איך נגדיר את זה בעדינות... מאוד מודרני, והוא גם הוועד הבית ובראש השנה התארחו אצלו אורחים והוא החליט להפעיל את מעלית השבת בבניין, חלק נכבד מהדיירים בבניין לא היו בחג ולכן נמנע העימות שהגיע ישר בשבת שלאחריו, כשאותו שכן שגר בקומה רבעית נוכח לדעת כמה נוח מעלית שבת החליט להפעילו מדי שבת בשעות מסויימות, ואף אני נהנתי ממנו פעם אחת.
אבל אז אחד השכנים שזה מאוד צרם לו העיר לאותו שכן בגסות שבשום פנים ואופן לא יתן לדבר הזה להמשיך, ואף טען שזה חילול שבת בפרהסיה!
השכן המודרני שכבר טעם את טעם המעלית בשבת החליט לא לוותר ואמר שמותר לפי כל הדעות ואם לא בא לך לעלות במעלית אל תעלה, אבל אל תטיף לאחרים על חילול שבת.
ואז טען אותו שכן שיפסיק לשלם וועד בית כי הוא אינו רוצה להיות שותף לחילול שבת היות שדמי הוועד הולכים בחלקם לתשלום חשבון החשמל...
אני ובעלי עדיין לא לקחנו צד בוויכוח כמו יתר השכנים, למרות שבסתר ליבי אני מקווה שמעלית השבת יישאר פועל ואז אני יהיה יותר משוחררת ולא אהיה תלויה בבעלי שיעלה ויוריד לי את העגלה של התינוק.
אז מה אתם אומרים חבר'ה?
תוקן על ידי - ענבל30 - 10/10/2005 21:24:32
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2005 21:26 |
|
| |
לכו לדין תורה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2005 21:31 |
|
| |
בדין תורה בבי"ד חרדי אין לכם סיכוי
רוב הרבנים החרדים אוסרים את המעלית שבת
אגב הרבה חרדים משתמשים בבתי מלון במעלית שבת אבל לא בבית
|
|
|
|
| נשלח ב-10/10/2005 21:53 |
|
| |
זה לא קשור לבית דין זה או אחר.
כל החלטה שנוגעת לרכוש המשותף צריכה להתבסס על אסיפת היסוד של הבניין.
אם אין תקנון לבניין הרי שחוק בתים משותפים חל כתקנון ברירת מחדל של הבניין ולכן המעלית חייבת לפעול בשבת על פי חוק.
ולכן וועד הבית צודק.
אבל, אם תתכנס אסיפת דיירים בעניין ויוחלט ברוב כי המעלית לא תפעל בשבת אז השינוי יכנס לתוקף.
אם רוב הדיירים תומכים בעניין אם כן אין בעיה להעביר החלטה ברוח זו.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2005 01:50 |
|
| |
בפן ההלכתי גרידא, יש המתירים להשתמש במעלית-השבת בין בדרך עליה בין בדרך ירידה ויש המתירים להשתמש בה רק על מנת לעלות, אך לא לרדת בה.
ויעויין בספר "שמירת שבת כהלכתה" פרק כ"ג, סעיפים מ"ט-נ,
כדרכו, מקיף ומבאר הרב נויבירט את הנושא בשפה ברורה ובטוב טעם.
במישור המעשי, הרי שלמיטב ידיעתי, המרא דאתרא הגרש"ז גרוסמן, מקפיד ליישם גם באלעד, את התקנה שהשתרשה בבני-ברק שלא להשתמש בבתי מגורים במעליות-שבת, גם לא באלו המותרות עפ"י ההלכה.
יתירה מזאת, אף ידוע לי, על מקרה בו הורה אחד מגדולי הרבנים בבני-ברק (דומני שהיה זה הגר"י זילברשטיין) כי במקרה של זקן שנצרך לצאת מביתו ואין באפשרותו לרדת אלא באמצעות מעלית, יש להעדיף שימוש בנכרי (באותו עניין, מדובר היה בעובד-הסעד התאילנדי שטיפל בקשיש) על-פני שימוש במעלית שבת.
(במאמר המוסגר ראוי לציין, כי בחלק ממעליות-השבת שהוכשרו ע"י מכון צומת, ישנה אף בעיה הלכתית לפי חלק מהפוסקים. ואכמ"ל)
תוקן על ידי - מרנן_ורבנן - 11/10/2005 2:03:07
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2005 07:25 |
|
| |
אני מסכים עם ג'ורג'. כל מילה בסלע. היא לא ביקשה את הפן ההלכתי כנראה, אבל כולנו החכמנו מרנן.
מעבר לזה: לשכנים שטוענים שלא ישלמו כי הם מסייעים לדבר עבירה (חילול שבת), לא יעזור גם פסק הלכה של רב זה או אחר. במציאות העצובה של היום תצטרכו לעבור "רב, רב" לפי חלוקת העדות/זרמים/תתי-זרמים, לקבל אישור עקרוני, לקוות שאף אחת מהתשובות לא תגיע בצורה מעורפלת כי אז גם לרב שלו הוא לא ישמע. הוא ימצא כבר משהו... "אמר ככה"; "התכוון לככה"; "עשה עם הראש ככה" וכו'
זה מה שקורה בד"כ במריבות אגו. ויכוחים בין שכנים בהחלט נכנסים לקטגוריה הזו. ואגב, זאת כבר הפעם השנייה שכתבתם שאתם נמנעים מויכוחים מיותרים עם שכנים (עם הסוכה), כל הכבוד לכם.
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2005 10:17 |
|
| |
כפייה דתית לשמה!!!!!!!!
ואם מחר יחליט אותו שכן שהוא לא מוכן לשלם וועד בית מכיוון שיש אשה שמתהלכת בפאה נוכרית בבנין שזה לדעתו עבודה זרה והוא לא מוכן שהחשמל על האור שהיא מדליקה במדרגות יהיה על חשבונו?
מכיוון שיש אלו שמתירים שימוש במעלית שבת -צדיק באמונתו יחיה ולמה לעורר סתם פולמוסים?
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2005 13:00 |
|
| |
האשכול דנן רק עושה לי חשק לעלות ולרדת כל השבת במעלית...
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2005 14:37 |
|
| |
הצעה שלי, אם הבן אדם ירד ויעלה המעלית שבת גם ביום כיפור השכנים צריכים להניח לו, יש מספיק רבנים שמתירים מעלית שבת ומי שרוצה שיוריד את החלק המוערך מכספי ועד הבית עבור חשמל המעלית שבת (חצי שקל לשכן)
|
|
|
|
| נשלח ב-11/10/2005 19:47 |
|
| |
מכיוון שיש בפועל מעלית שהיא גם מעלית שבת, אני מסיק מזה שאופציית המעלית שבת קיימת בבניין מיום בנייתו, כלומר כל מי שקנה דירה בבנין ידע שהאופציה קיימת.
מאחר והשואל לא ציין זאת, אני יוצא מתוך נקודת הנחה שלא קיימת החלטת של הדיירים לגבי אי שימוש במעלית שבת.
לאור זאת, כל זמן שלא הוחלט ברוב קולות הדיירים שלא להשתמש במעלית שבת, הרי אין לאותו דייר שום בסיס לא לשלם את ועד הבית, ואם הוא יחליט להפסיק את התשלומים באופן חד צדדי יש דרכים פשוטות וידועות, (אגודה לתרבות הדיור) איך לגרום לו לשלם.
אבל !! גם אם יחליט רוב הבניין שלא להפעיל את המעלית שבת, אני לא בטוח שהם יכולים למנוע מדייר שכן רוצה, להפעיל את המעלית שבת. שהרי, כפי שכתבתי בהתחלה, אותו שכן שכן רוצה את המעלית שבת יכול לטעון, (ולפי דעתי בצדק) שהוא קנה את הדירה מתוך ידיעה שיש מעלית שבת ולכן יש לו זכות להפעיל אותה.
אגב, אם אותו שכן הוא כל כך מודרני, למה שילך לדין תורה ? ( מה עוד שברור לו שהוא יפסיד ).
|
|
|
|
|