בית פורומים מישקיי ניוז

"אשכנזי עם שכל קונה תפילין מסופר ספרדי"

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-6/6/2004 23:51 לינק ישיר 
"אשכנזי עם שכל קונה תפילין מסופר ספרדי"

הרב עובדיה יוסף מזהיר: התפילין של חב"ד פסולות ומאידך משבח את החב"דניקים על פעילותם להנחת תפילין לחילונים. הדברים נאמרו בדרשתו של הרב במוצאי השבת האחרונה בבית הכנסת "היזדים" בשכונת הבוכרים. הרב עובדיה הקדיש חלק נרחב מדרשתו לעניין חשיבות מצוות התפילין ולנושא "מקרים ותגובות" הקשורים לדקדוקי ההלכות בעניין התפילין.

בין היתר הסביר כי בתפילין האותיות של הספרדים שונות מהאותיות של האשכנזים והדגיש: "הצורה של האותיות לא פוסלת. אם אדם מניח תפילין של אשכנזים הכל בסדר, או להיפך אשכנזי מניח תפילין של ספרדים. אלו ואלו דברי אלוקים חיים. אף על פי שבצורה יש שינויים קצת הכל יש להם שורש מלמעלה כך כתב רבינו האר"י".

אחר כך הסביר כי יש בעיה ברווח אותו צריך להשאיר בין הפרשות בתפילין ומיקד את הבעיה: "אשכנזים, לא כל האשכנזים, חלק מהאשכנזים, בפרט אלה של חב"ד, מכשירים את זה, מוכרים את זה בסיטונות, מרן כתב שזה פסול. לכן אדם שיקנה תפילין של אשכנזים צריך לפחד, אולי כתוב כמו המנהגים שלהם. צריך להיזהר לא לקנות תפילין של אשכנזים בלי לבדוק אם נעשה כדת וכהלכה. אפילו כל אשכנזי שיש לו שכל, יש לו דעת, לא יעשה דברים כאלה". עוד הוסיף הרב עובדיה: "הם עושים ככה לכתחילה. טוב, אנחנו לא אכפת לנו מהם" והדגיש כי "הספרדים צריכים לנהוג על פי מרן – רבי יוסף קארו".

בהמשך דבריו תקף גם את המקובלים וזאת בשל העובדה שהם נוהגים להניח תפילין של רש"י ושל רבינו תם ביחד ולא אחד אחרי השני ואמר: "יש מקובלים שהם נעשו את מוחם בקבלה, בחבלה... הם טועים ומטעים, השתבשו".

בסיום דבריו החמיא רב עובדיה דווקא לחב"דניקים על פעילותם לשם הנחת תפילין לחילונים ואמר: "כל אדם ירא שמיים יזכה את הרבים. יש בני אדם מסכנים, לא מודעים כל כך שיש חובה כל כך. מצווה לזכות אותם, מצווה להניח להם תפילין, כמו שעושים אנשי חב"ד שהולכים לכותל המערבי, רואים כמה אנשים שהכרת פניהם שלא הניחו תפילין, ניגשים אליהם מניחים להם תפילין, עושים מצווה גדולה".

אבישי בן חיים
מעריב

תוקן על ידי - yrmi - 06/06/2004 23:54:43

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/6/2004 07:03 לינק ישיר 

נראה שהחב"דניקים היו נכונים לקבל את הסטירה מהרב עובדיה, ולו רק בשביל לזכות ללטיפתו כפי שמובאת בכתבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/11/2019 14:03 לינק ישיר 

להכריע מהו המבטא הנכון, אם המבטא הספרדי או האשכנזי, כשיבא המשיח הוא יכריע, בינתיים כל אחד מנהג אבותיו בידו. באחת הפעמים שהייתי בניו ג'רזי, בעיירה דיל, הזמינו אותי בשבת לאכול חמין אצל רב העיר, והיו שם הרבה רבנים אשכנזים, ראש ישיבת קמניץ, ראש ישיבת לייקווד, הנכד של רבי ברוך בר, והנכד של רבי אהרן קוטלר, אני הייתי ספרדי יחידי. והנה רק מזגתי מהקערה, עדיין לא התחלתי לאכול, פונה אלי ראש ישיבת לייקווד: אתה הבן של רב פלויְני? כן! עד מתי אתם הספרדים מתעקשים על המבטא שלכם? הסטייפלר כבר נתן לכם על הראש, הוא כותב בקריינא דאיגרתא (אגרת קלא) שצריך לומר שם ה' במבטא אשכנזי 'נוֹי', ומי שאומר שם ה' במבטא ספרדי 'נָי' שהוא נשמע כמו שאומר 'נַי' בפת"ח, הרי הוא מחרף ומגדף, כי זה נשמע כמו שאומר בלשון רבים, אדונים שלי, וגם הספרדים צריכים לומר כמו אשכנזים. כל חבריו האשכנזים ששמעו אותו תוקף אותי, חיזקו אותו: 'אֵכְמֵיְין אֵכְמֵיְין'...

הרי"ף היה ספרדי

יכולתי לומר לו: כך מנהגנו! אבל הוא רוצה לשמוע סברות והסברים. אמרתי לו יש לכם מסכת ברכות? תראה שם בדף טו עמוד ב' למטה, בקריאת שמע יתן רווח בין הדבקים כגון "על לבבך", "בכל לבבכם", "עשב בשדך" וכו'. וכתבו התוס' (בד"ה בין הדבקים): רב אלפס מוסיף כגון "וְחָרָה אַף", דאם לא יתן ריוח אז נראה כמו "וחרף". למבטא האשכנזים שאומרים קמ"ץ כמו חול"ם, למה צריך להבדיל, הרי הם אומרים "וחורוֹה אַף", רק למבטא הספרדי שאומרים קמ"ץ כמו פת"ח יש חשש שיבלע אות. מכאן הוכחתי להם שהרי"ף היה אומר כפי המבטא שלנו. קם אחד הרבנים שם ואמר: הרי"ף היה ספרדי...

רש"י ותוס' התפללו כמו הספרדים

טוב, אביא לכם ראיה מאשכנזי. הגאון יעב"ץ - רבי יעקב עמדין בר צבי - היה אשכנזי, אביו היה החכם צבי אשכנזי, למרות שהיה נקרא 'חכם צבי' ולא 'רבי צבי'. הוא קרא לעצמו חכם, וגם חיבר ספר בשם 'חכם צבי', שאלו אותו: הרי האשכנזים נקראים בתואר 'רֵיְיבְּ', והספרדים נקראים בתואר 'חכם', וכבודו אשכנזי? ענה להם: כבר אמרו 'אוי לה לרבנות שמקברת את בעליה' (פסחים פז:), אבל 'החכמה תחיה בעליה' (קהלת ז, יב), אני רוצה לחיות... בנו היעב"ץ כותב בהגהותיו לברכות (מז.) שמדברי רש"י שם משמע שהיה אומר קמ"ץ כמו הספרדים. והלא גם רש"י היה אשכנזי... עוד רב אשכנזי, הערוך לנר (סנהדרין ע סע"א)- רבי יעקב עטלינגר - כותב שמבטא הקמ"ץ של התוס' היה כמו של הספרדים. והראיה שהביאו מדברי רבינו בחיי (פרשת וירא) שכותב שיש הבדל בין קמ"ץ לפת"ח, אין משם שום ראיה, אדרבה, אם כמנהג האשכנזים שהקמ"ץ עושים אותו כמו חול"ם, מה צריך לבאר שיש הבדל ביניהם, הרי כולם יודעים ההבדל, אלא כוונת רבינו בחיי שיש ביניהם הבדל דק כמו במבטא הבוכרי, שהקמ"ץ הוא מבטא כבד יותר וקומצים בו את הפה, ובפת"ח פותחים יותר את הפה. גם מדברי הרמב"ם במורה נבוכים משמע כמנהגנו, שקמ"ץ דומה לפת"ח. נמצא שהרי"ף והרמב"ם ורש"י והתוס' היו אומרים כפי המבטא שלנו.

גם התנאים היו ספרדים

יש גם ראיה מהתנאים! מהפיוט של רבי אלעזר הקליר, התוס' בחגיגה (יג:) כותבים שהוא היה רבי אלעזר בנו של רבי שמעון בר יוחאי. אמנם הרב חיד"א כתב שפייטן זה היה ניצוץ נשמתו של התנא רבי אלעזר בן רשב"י, אבל הנודע ביהודה (מהדורא תנינא חאו"ח סי' קיג, ובספרו צל"ח ברכות לד.) הבין דברי התוס' כפשוטם שהוא היה תנא. והוא כותב בפיוט לט' באב: "אז אמרתי הנה באתי לבית מעדנַי, עדנָי, אזי דינַי, אומרה לאדונָי". ולפי מבטא האשכנזים אין כאן חרוזים, כי פותח בפת"ח ומסיים בקמ"ץ. וכן בפיוט 'צור משלו אכלנו': "ברכו אמונַי, כדבר אדונָי". ולפי מנהג האשכנזים אין כאן חרוזים. זה פיוט קדמון, לא חבושה חיבר אותו...

הם לא יאמרו לנו מה לעשות

טו. אותם רבנים אשכנזים כשראו שהבאתי להם ראיות טובות למנהג שלנו, כמעט השתכנעו לומר כמונו... אבל אמרתי להם: אתם יכולים להשאר במבטא שלכם, גם לכם יש סימוכין, ולכן כל אחד ימשיך במסורת אבותיו. אנחנו לא נאמר להם מה לעשות, אבל גם הם לא יאמרו לנו מה לעשות... בפרשת זכור שהיא דאורייתא יקפידו לשמוע כל אחד כמנהג אבותיו.

כל הספרדים הביתה

טז. כשלמדנו בישיבה אצל האשכנזים, אז לא היו ישיבות ספרדיות כמו שיש היום בשפע "יקירי ירושלים", "חזון עובדיה", ועוד, הרב שלח אותנו אצלם. הגיעה פרשת זכור, דאגנו לשמוע במבטא ספרדי. כשהגיע ראש השנה וכיפור, הודיע ראש הישיבה שכולם צריכים להשאר בישיבה, לא ילכו הביתה, וכל שכן שלא ילכו לאומן... אבל אנחנו רצינו ללכת הביתה להתפלל בתפלות שאנחנו רגילים, האשכנזים צועקים יפה 'שמע קולנו' בימים נוראים, אבל אין להם 'אדון הסליחות' כמו שלנו, ולא הרשו לנו בשום אופן, עשו כמו גזירה. אני הייתי מקורב לראש הישיבה, ובקשתי ממנו להתקשר מהטלפון בבית שלו למרן זיע"א לאחל לו שנה טובה. אז לא היה פלאפון, לא 'כשר' ולא 'לא כשר', והלכתי עם ראש הישיבה לביתו, וכשהתקשרתי למרן אמרתי לו: "אני נשאר בישיבה בראש השנה, אז שנה טובה"... מרן שאל מיד: למה אתה לא מגיע הביתה? אמרתי לו: ראש הישיבה לא מרשה לי, הנה תדבר אתו. העברתי לו את הטלפון, מרן אמר לו: תשלח אותו מיד הביתה, ולא רק אותו, את כל הספרדים! ככה צריך להיות... שכל אחד יתפלל כמנהגו, וישמע פרשת זכור כמנהגו.

[1]הוא היה אדמו"ר גאון, אבל לא כל האדמורי"ם גאונים. הוא הגיע לארץ ישראל, וביקר אצל רבו המהרש"א אלפנדרי, אדמו"ר חסיד של רב ספרדי. והוא מספר שהוא התעכב עד ט"ו בתמוז כדי לבקר בציונו של האור החיים הקדוש ביום ההילולא שלו. וכעס על הספרדים שלא מגיעים לציונו של האור החיים, ואמר שכנראה הספרדים היו מסוכסכים אתו, כי היה קורא במצח את העבירות שלהם. ותלמידו של האדמו"ר ממונקאטש בספרו מסעות ירושלים תוקף את הספרדים, וקורא להם 'צפרדעים', ו'נמוכי השכל'.

בא הגאון רבי מאיר ועקנין - רבה של טבריה - בשו"ת ויאמר מאיר (סי' י) וענה לו. רבי מאיר ועקנין היה גדול בתורה, מגדולי הדור הקודם, הוא היה זקן רבני הספרדים, והוא אהב והעריך מאוד את מרן זיע"א. רבי מאיר ועקנין הכתיר את מרן לרב של תל אביב בא' תמוז תשכ"ח, ובא' ניסן תשל"ג הכתיר את מרן לראשון לציון. בחול המועד סכות תשכ"א הוא הכתיר את מרן בהכתרה פרטית כראשון לציון נגד מי שהיה ראשון לציון באותו זמן. והוא השיב לאדמו"ר ממונקאטש: הספרדים לומדים תורה ולכן לא עולים לציונו של האור החיים, תשאל את האור החיים מה עדיף, אם לבוא לציונו או ללמוד, בודאי שיעדיף שילמדו באותה שעה. גם בל"ג לעומר היו יושבים ולומדים, היום גם הספרדים הולכים למירון בל"ג לעומר, למדו מהאשכנזים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > אקטואליה וחדשות > מישקיי ניוז > "אשכנזי עם שכל קונה תפילין מסופר ספרדי"
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext