בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מותר לאכול דגים בחלב ? (מוקדש לשכן)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/7/2004 19:40 לינק ישיר 
האם מותר לאכול דגים בחלב ? (מוקדש לשכן)

הטור בסי' פ"ז כותב: " דגים וחגבים מותר לאכלן בחלב".

וכתב הב"י "ומ"מ אין לאכלן בחלב מפני הסכנה כמש"נ באו"ח קע"ג"

וכתב הד"מ "ולא ראיתי מימי נזהרין בזה וגם באו"ח קע"ג אינו אלא שלא לאכלן בבשר משום סכנה אבל בחלב שרי ועיין לקמן סי' קט"ז (גם שם הובא איסור אכילת דגים ובשר מפני הסכנה) ולכן נראה שנתערב להרב בשר בחלב"...

וכ"כ בש"ך " כתב העט"ז וז"ל ומ"מ אין לאכול דגים בחלב מפני הסכנה כמו שנתבאר בא"ח סימן קע"ג עכ"ל ובאמת נמשך אחר הב"י שכתב כן אבל הוא טעות כי לא נזכר שם אלא דדגים עם בשר אסור משום סכנה אבל בחלב לא שמענו ולא ראינו וכל יומא ויומא נהגינן הכי לבשל דגים בחלב ולאכול גם בד"מ השיג על הב"י בזה וכן בספר באר שבע דף ק' ושאר אחרונים השיגו עליו בזה וגם בש"ס פרק כ"צ (דף ע"ו ע"ב) משמע בהדיא דלית ביה אפילו משום סכנה ע"ש והוא פשוט".

וברוח הדברים האלה כותב גם הט"ז.

מכל הפוסקים הנ"ל מוכח בוודאות שאין שום חשש באכילת דגים בחלב, ובס"ה יש כאן טעות שיצאה מתחת ידי הב"י וכמו שמתבטא הרמ"א שנתערב להרב בשר בחלב.

אך כמובן שלא הכל יוכלו להסכים להשאיר כך את הדברים בתור טעות...

הפתחי תשובה במקום מביא את האומרים שחקרו אצל חכמי הרופאים שאמרו שדגים המבושלים בחלב יש בהם סכנת חולי, כי דגים מקררים מאד וגם החלב רע ומזיק לגוף. וכ"כ הפמ"ג בשם בה"ג דדגים עם חלב יש סכנה ובחמאה ושמנת אין סכנה וכו' .

ובחי' הגהות על הטור מסביר שהב"י לא טעה כלל בדבריו שכן באמרו " שדגים בחלב אסורים כמו שנתבאר באו"ח קע"ג" אין כונת הב"י לומר ששם כתוב כביכול דין זה, אלא הציטוט מסי' קע"ג מובא רק כאנלוגיה לדברים שיש בהם סכנה, ולכן כשם שנאמר שם שאין לאכול בשר עם דגים מפני הסכנה, כמו כן אסור לאכול דגים עם חלב מפני הסכנה שהרי כך מעידים הרופאים.

למעשה יש רבים כיום במקפידים שלא לאכול דגים עם חלב ועם גבינה ויש המקילים עם חמאה ויש המחלקים בין לכתחילה לבדיעבד.

מ"מ גם האוסרים אינם אוסרים רק משום דנפיק מפומיה דמרן על פי דברי הרופאים.

מעניין אם יש כיום רופא בזמננו שיאשר שיש חשש סכנה באכילת דגים בחלב.

(אגב, הערה זו כוחה יפה גם לגבי אכילת דגים עם בשר אך כמובן ששם הדבר מורכב יותר כי זה בכ"ז דינא דגמ').

אך מה שחשוב לי יותר להדגיש : האם כל אלו המקפידים שלא לאכול דגים בחלב מחמת הסכנה , מקפידים גם שלא לעשן סיגריות , דבר שנזקו הודאי מוסכם על כל הרופאים בזמנינו ?!

תוקן על ידי - בר_בי_רב - 04/07/2004 20:11:31

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2004 09:12 לינק ישיר 

טווידלידי
ולי משום מה נראה שזו בדיחה על האורתודוכסים, ששומרים על המסגרת ואינם שומרים על התוכן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2004 03:59 לינק ישיר 

אוסיף את מה שרשום אצלי בנדון:

דגים בחלב: ידועים דברי הש"ך סי' פ"ז והט"ז שם סק"ג [וראה מג"א ריש סי' קע"ג], שהנאמר בב"י לאיסור בזה הוא ט"ס. ובפתחי תשובה שם [סק"ט] בשם הפוסקים מחלק בין חלב ודגים שאסור, לבין חמאה ושומן החלב שמותר. ודבר חידוש מצאנו ביומנו של הרבי מליובאוויטש [נדפס בכפ"ח גליון 878 עמ' 34] "איסור דגים בחלב – חושבים לפליטת הקולמוס, אבל בכל זאת מערבין עוד מה (חמאה, סמעטענע) – כל זה הוראה מהצמח צדק". כלומר שמוסיפים לחלב גם חמאה או שומן חלב, ואז מותר לאוכלו עם דגים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2004 20:14 לינק ישיר 

ברבי, גם אני בוכה אתך, אבל עדיין שואל - למה? למה אי אפשר לשלב בין חידוש ההלכה לבין רצינות על שמירתה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2004 19:33 לינק ישיר 

טווידלידי
הריפורמים עסוקים כנראה בהיתר של אכילת בשר בחלב ולא של דגים בחלב...

תוקן על ידי - בר_בי_רב - 05/07/2004 19:47:30

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2004 17:47 לינק ישיר 

ברבי, היכן מצאת הלצה בדבריי, ובכלל מה משנה מה כוונתי, אם התירוץ נראה לך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2004 17:43 לינק ישיר 

אמשלום ,
בדיחה נאה - כל כך ממצה את ההבדלים.

בין השורות רואים את הצפיות השונות מכל זרם. מהרפורמי שלא לשמור על שום הלכה, מהקונסרבטיבי להקל עם הספק הקטן ביותר ומההאורתודוקסי לשמור על ההלכה.
אמנם האורתודוקסי מתחמק עם "תרגיל המכירה", אך עדיין מצפים ממנו.

למה? למה יוצא שרק האורתו' בתור ציבור הם הרציניים, ומהם מצפים לשמור על ההלכה?

רפורמים, קונסרביטים - מה אתם אומרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2004 07:55 לינק ישיר 

בר בי רב,
מצטערת, לא יכולה להתמודד עם נושא העישון בלא הבדיחה הידועה:
רפורמי, קונסרבטיבי ואורתודוכס נפגשים בפינת העישון, אחרי שנשמע הפסק על איסור העישון.
אומר האורתודוכס לקונסרבטיבי: "אני מבין את הרפורמי - הוא לא מחוייב להלכה, ולכן הוא מעשן למרות שיש איסור. אבל כיצד תסביר אתה את הסיגריה שבידך?" עונה הקונסרבטיבי: "בדקתי ומצאתי שיש מחקרים חדשים הקובעים שאין סכנה בעישון, ופסקתי הלכה שמותר לעשן!"
מביטים הרפורמי והקונסרבטיבי זה בזה בתמיהה ומפנים שאלה לאורתודוכס: "אנחנו, מילא! אבל אתה?!"
עונה האורתודכס: "אני? אני מכרתי את הריאות שלי לגוי".

יום טוב (גם למעשנות/ים שבינינו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2004 23:07 לינק ישיר 

בר_בי תודה,

אמנם כתבתי את פתרון שאלתך בדרך הלצה, אך הלצה זו מבוססת על מקרה אמיתי בו הייתי עד לדיון על מה יקרה לספרדי שיאכל פיצה עם אנשובי הנמכרת בהכשר אשכנזי מהודר... כמה מצחיק - ככה עצוב. הלוואי וזאת היתה רק הלצה.

תודה על הלינק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2004 22:41 לינק ישיר 

דוד12
האם יש פן רציני בדבריך או שהכל בדרך הלצה ?

טווידלידי
אענה לך על השורה הרצינית היחידה בדבריך.
הנושא עלה בדרך אגב באשכול אחר, ושם בקשני השכן שארחיב בנושא.
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=993522

תוקן על ידי - בר_בי_רב - 04/07/2004 22:43:01

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2004 21:44 לינק ישיר 

תודה

אוי לשכן ואוי לשכנו

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-4/7/2004 21:26 לינק ישיר 

אם יורשה לי הקטן, להוסיף את תגובתי בפורום 'עוקרי הרים' זה...

כבר שמעתי מפי אנ"ש שאין כל קושייה בדבר.

התורה מצייתת לבריאה, ולכן בהתאם לפסק מרן (או המחבר - תלוי מאיפה מסתכלים), דגים בחלב מסוכנים מאוד לבריאות הספרדים אך לא לאשכנזים. כמובן כי אחרי תשובה כזו נשארים עם פה פעור ואין כל כך לאן להמשיך (תודה בר_בי שלא חשבת על פיתרון כזה אלגנטי ).

ודרך אגב, במה זכה השכן שיוקדש לו אשכול זה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/7/2004 20:52 לינק ישיר 

לענין עישון נראה לי חדש ברוח דברי החזון איש לענין "שני אלפים תורה": כמו שדיני טריפות נקבעו לפי הידיעות בשני אלפים תורה, כך גם לענין הסכנות, וכיון שסכנת העישוןלא היתה ידועה בזמן הש"ס לא חל עלי' איסור משום סכנה.

[ואפשר להוסיף שכמו שקיים מימד הזמן של "שני אלפים תורה" כך גם במימד המקום, ומכיון שהעישון מקורו ב"עולם החדש" לא חלים עליו גדרי חמירא סכנתא מאיסורא. וד"ל].

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מותר לאכול דגים בחלב ? (מוקדש לשכן)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext