הגמ ב"ב אומרת יהושע כתב את ספרו חוץ מוימת יהושע דאסקיה אלעזר וכ"ו עי"ש דף טו
יהושע יט:מז ויצא גבול בני דן מהם וילחמו עם לשם וכ"ו
והרי ברור שכיבוש ליש או לשם היתה הרבה אחר תקופת יהושע גם לפי דעת חז"ל זה היה בזמן פסל מיכה עיין שופטים יז
ואי אפשר לומר שפסל מיכה היתה בזמן יהושע מכמה סיבות
מסקנה יש פה עריכה מאוחרת שמישהו הוסיף לספר יהושע את הפסוק הזה
נשלח ב-27/11/2007 10:27
"מכולם הגדיל לעשות האברבנאל (בהקדמתו לספר יהושע), שבעקבות כך חלק על הגמרא בבבא בתרא (יד:), שכותבת מי חיבר כל ספר מספרי התנ''ך. האברבנאל חולק עליה, ואומר שספרי התנ''ך נכתבו על ידי מחברים אחרים בזמן מאוחר יותר (עיין אור זרוע לצדיק לר' צדוק הכהן מלובלין, עמוד כה והלאה במהדורות הישנות שמתח ביקורת חריפה על האברבנאל על כך שהוא חולק על חז''ל)."
בספר מאמר תיאולוגי מדיני יש חומר לא מבוטל על נושא זה [של שפינוזה].
נשלח ב-18/7/2004 05:50
מהרשב"ם על המקום נשמע שזו הוספה
נשלח ב-8/7/2004 13:35
לא ידעתי שזו דעתו של פרופ' זקוביץ, אבל גם אני חושב שהפסוק "סוף דבר..." קשור מאוד לעיקרו של ספר קוהלת.
בספר קוהלת יש מספר רצפים של התמרמרויות על הבלות החיים, בהם יש נסיונות לקבוע "מה טוב" וסתירתם. כל הרצפים מסתיימים תמיד בנקודה דומה - בה הכותב מזכיר את ההסתפקות בלאכול ולשתות ולהסתפק בקטן, ויחד עם זה הוא מזכיר את אלוקים. אחרי נקודה זו מתחיל רצף חדש.
אפילו יראת אלוהים מוזכרת בגוף הספר במקום אחד.
יכול להיות שאני טועה!
נשלח ב-6/7/2004 22:15
.
מעניין כי דוקא פרופ' מהחוג למקרא באוניברסיטה העברית*, שאני יכול להעיד כי את ראשו הקרח לא מעטר כיסוי ראש מאף סוג, בספרו על קהלת מוכיח טקסטואלית כי הטענה שהפסוקים האחרונים בקהלת הם תוספת - מופרכת לחלוטין.
הרעיונות המופיעים כסיכום הספר (סוף דבר הכל נשמע...), חוזרים ושזורים לכל אורכו, פעמים רבות ובדרכים שונות.
* פרופ' יאיר זקוביץ, קהלת
נשלח ב-6/7/2004 21:42
כתבתי אנשי כנסת הגדולה גם הם נחשבים הלא כחז"ל
נשלח ב-6/7/2004 21:01
דוד
בעניין הפסוק האחרון, הוא אכן נראה כתוספת מאוחרת לספר, אולם לא נראה לי שהוא שייך לתקופה כה מאוחרת כמו של חז"ל. אם אינני טועה הפסוק מופיע כבר בתרגומים ליוונית, כך שהוא בוודאי היה קיים בזמן הבית.
תוקן על ידי - רב_צעיר - 06/07/2004 21:03:51
נשלח ב-6/7/2004 17:55
אשר ולמה אסור לי להגיד בויך סברועס?
אני לא טוען שזאת האמת הצרופה אמרתי שזה נראה על פניו כך
וגם אם אתה לא מסכים איתי אתה לא חייב לזלזל אני בפורום פה כי חשבתי שמתווכחים עניינית
נשלח ב-6/7/2004 17:50
דוד
לכלכת, קודם ניסית לטעון טענות עניניות, אבל הפסוק האחרון בקהלת, זה מקסימום "בויך סברות" (סברות כרס).
נשלח ב-6/7/2004 11:15
לא הבנת אמרתי כי ברור שהיה פה עריכה או סידור בזמנם לא ברור שגם בספר יהושע היה עריכה וזאת באתי וחידשתי
דוגמא הפסוק בקהלת סוף דבר הכל נשמע לא נראה לך הוספה הרי זה לא קשור לטקסט בכלל זה ממש בולט שחז"ל הוסיפו את זה להכשיר את הספר
נשלח ב-6/7/2004 11:11
.
דוד
אם הדבר כה ברור וגלוי וידוע, מה החידוש בכתיבת המסקנה המפליגה כי היתה עריכה?
נשלח ב-6/7/2004 11:08
ואני מסכים איתך מציץ שזה לא מעיקרי האמונה מי כתב את יהושע
יש תשובה בחת"ס הוא אומר שמי שלא מאמין בביאת המשיח הוא לא כופר כי הוא כופר בעקרי האמונה הרי הלל אומר אין משיח לישראל הוא איפקורס בגלל שהוא לא מקבל את דעת הרבים
נשלח ב-6/7/2004 11:06
מציץ וכי חז"ל קלים בעינך הרי לא היתה להם בעיה לומר שמישהו אחר כתב אותה
למה למהר ולומר שזה לא נכון וגם זה מסקנת הגמרא שם
ומואדיב הרי זה ברור שהיה עריכה בזמן אנשי כנסת הגדולה
ביקשו לגנוז קהלת ויחזקאל וכ"ו
נשלח ב-6/7/2004 11:04
לא ראיתי שמישהו מנסה לרמות או להסתיר את האמת . אם יתברר שלא יהושע כתב את ספרו , אף אחד לא יצא רמאי כי אף אחד לא ניסה להטעות בזה . כל מה שיש זו הברייתא בבבא בתרא , שגם בלאו הכי יש בה קשיים (שהרי כתוב בה גם ששמואל כתב ספרו) , ואם כך יש לבדוק עד כמה ניתן בכלל לבנות על ברייתא זו .