המפרשים מדברים על כך שהכוונה ב"הארכתם ימים" הן בפסוק טז והן בפסוק ל כ - כהתיחסות לעולם הבא.
לא מובן לי ההגיון שלפיו הם מפרשים:
א. פרק כ"ח מדבר בוודאות על הארץ בעולם הזה (שהרי מצוות ניתן לעשות רק בעולם הזה).
ב. יש קשר הדוק בין פסוק כ"ח לפסוק ל -
"וְעָשׂוּ בָאָרֶץ אֲשֶׁר אָנֹכִי נֹתֵן לָהֶם לְרִשְׁתָּהּ"
"וְהַאֲרַכְתֶּם יָמִים בָּאָרֶץ אֲשֶׁר תִּירָשׁון"
ג. הספורנו טוען
"
למען תחיון וטוב לכם. כדי שתחיו חיי עד באופן טוב ומאושר: והארכתם ימים בארץ אשר תירשון. שתקנו אותו אריכות ימים לעולם שכלו ארוך בהיותכם בארץ בלי צער ובאין מחריד ומונע:"
אור החיים כותב
"
והוא מה שאמר בכל הדרך אשר צוה וגו', דקדק לומר בכל, להעיר שמדבר במי ששומר הכל ולאיש כזה ישנו בעולם הבא, כאומרו למען תחיון וטוב וגו', גם ישנו בעולם הזה והוא אומרו והארכתם ימים בארץ אשר תירשון, ולא אמר והארכתם ימים סתם, שנפרש שנתכוין לעולם שכולו ארוך"
ואני לא מבין איך זה יתכן שהרי מעבר לזיקה בין הפסוקים שהראתי למעלה מדובר על ימים ולא על יום אחד ארוך. מעבר לכך הסיבה שכתובה התוספת "בארץ אשר תירשון" כדי להסביר שהם יאריכו ימים אבל לא כעבדים אלא כמושלים בארץ אשר ירשו.
נשלח ב-4/8/2004 14:12
יובל
אני לא כל כך מבין מה הבעיה הגדולה. נניח שאתה לומד את דברי האור החיים (לדוגמה) ולא מצליח ליישב אותם, האם אסור לך פשוט לומר שאתה סובר אחרת ?
הרי בכל נושא בעולם תמצא מחלוקת בין חכמי ישראל (חוץ מלגבי המשפט הזה ...), ועל כרחך לעולם לא תוכל לקבל את שני הצדדים כאמת מוחלטת. נכון שחז"ל כבר אמרו "אלו ואלו דברי אלוהים חיים (וזה היה רק לגבי ב"ה וב"ש !), אבל בכל זאת דבר זה נאמר רק ברמה התאולוגית, ברור שב"עולם העשיה" אנחנו יכולים תמיד רק לקבל צד אחד של הוויכוח.
נשלח ב-4/8/2004 02:01
יש כאן מישהו שיכול לשפוך אור על הנושא?
נשלח ב-2/8/2004 20:54
רב_צעיר
לפי דעתי זאת לא הדרך. שהרי איך אוכל לסמוך על דברים אחרים שאומר אור החיים או כל אחד אחר. עלי לברר את הדברים עד תומם ולהבין מדוע רשם מה שרשם.
נשלח ב-2/8/2004 19:59
יובל
אם אני מבין אותך נכון, אזי טענתך היא שהמפרשים האמינו שפשט הפסוק מדבר על העולם הבא, ואילו אני טוען שזהו אך ורק דרש.
ובכן, אם כך הוא מצב, אזי אינני רואה שום קושי בדברי האור חיים, שהרי אינני מחוייב לקבל את דבריו. וגם אם הוא סבור שזהו פשט הפסוק, זכותי לחשוב שאין זה נכון.
נשלח ב-2/8/2004 18:34
רב_צעיר
אביא שוב את דברי אור החיים:
"והוא מה שאמר בכל הדרך אשר צוה וגו', דקדק לומר בכל, להעיר שמדבר במי ששומר הכל ולאיש כזה ישנו בעולם הבא, כאומרו למען תחיון וטוב וגו', גם ישנו בעולם הזה והוא אומרו והארכתם ימים בארץ אשר תירשון, ולא אמר והארכתם ימים סתם, שנפרש שנתכוין לעולם שכולו ארוך"
הוא טוען שכתוב "והארכתם ימים בארץ אשר תירשון" על מנת
שנפרש שנתכוין לעולם שכולו ארוך.
לפי טענתו אם היה כתוב רק "והארכתם ימים" לא היה ניתן להגיע למסקנה זו ורק בזכות התוספת "בארץ אשר תירשון" רצה שנפרש: לעולם שכולו ארוך.
אך פירוש זה לא סובלת הדעת שהרי אם לא היה כתוב "בארץ אשר תירשון" היה אפשר לחשוב שמובטח להם אריכות ימים -אך לא בארץ ישראל. והתוספת "בארץ אשר תירשון" לא נראית כתוספת המרמזת על העולם הבא.
הנה שוב הפסוק:
(ל) בְּכָל הַדֶּרֶךְ אֲשֶׁר צִוָּה ה' אֱלֹהֵיכֶם אֶתְכֶם תֵּלֵכוּ לְמַעַן תִּחְיוּן וְטוֹב לָכֶם וְהַאֲרַכְתֶּם יָמִים בָּאָרֶץ אֲשֶׁר תִּירָשׁוּן
כפי שאני רואה את זה - מדובר שיהיה לנו
א. תחיון - חיים
ב. וטוב לכם - טובים
ג. והארכתם ימים - ארוכים
ד. וכל זה בארץ אשר תירשון - וחופשיים בארצנו.
אני לא מבין איך אור החיים הגיע למסקנה שמתבקש שנפרש "בָּאָרֶץ אֲשֶׁר תִּירָשׁוּן" כהעולם הבא.
אך יתכן וישנם דברים שעדיין אני לא מבין בפסוקים אלו שישפכו אור על הנושא.
נשלח ב-2/8/2004 18:17
יובל
לא הבנתי בה בדיוק אתה לא מסכים עם דברי. הרי אתה כותב בעצמך שאין זה "פשט" הפסוק, אלא מדובר על העולם הזה, וכך גם כתבתי אני.
נשלח ב-2/8/2004 16:18
אני לא מסכים איתך.
לפי דברי אור החיים - הפשט הוא העולם הבא ולא הדרש.
וזה לא מתקבל על הדעת כפי שהסברתי למעלה.
נשלח ב-2/8/2004 00:50
הערה, הנושא אכן מעניין מאוד, אולם אינני חושב שהוא קשור דווקא לביקורת המקרא, אלא זוהי שאלה בסיסית בפרשנות המקרא.
לגופו של עניין, אין ספק שהפסוקים כפשוטם מדברים על העולם הזה, ולא על העולם הבא. המפרשים (הקלאסים) פירשו בעקבות מדרשי חז"ל אבל כאמור אין זה פשט הפסוקים.
כידוע בתנ"ך אין שום איזכור ישיר לעולם הבא, אולם השאלה הנשאלת היא האם זאת אומרת שבהכרח השקפת המקרא היא השקפה מטיריאליסטית ששוללת את קיומו של העולם הבא ?
לדעתי התשובה אינה בהכרח חיובית. אנחנו יודעים כיום שכל התרבויות במזרח הקדמון, כגון המצרים, הבבלים וכו' האמינו בקיומו של העולם הבא. אמנם יש מקרים בהם המקרא חולק על ההשקפות שרווחו בתקופתו, כגון האמונה באלילים וכנראה שגם האמונה בכישוף ושדים.
אולם בכל המקרים הנ"ל המקרא טורח לציין שהוא חולק במפורש על אמונות אלה. ואילו בנוגע לעולם הבא אמנם אין הזכרה מפורשת לכך שהעולם הבא קיים, אולם באותה מידה ממש גם אין טענה שהוא לא קיים.