בית פורומים עצור כאן חושבים

אפשרותם של ערכים חיצוניים

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-10/8/2004 08:49 לינק ישיר 
אפשרותם של ערכים חיצוניים

לאור דין ודברים עם העילוי מ'מייציץ' באשכול לגבי חרדיות, עלה הצורך לפתוח אשכול על היחס לערכים חיצוניים, או חדשים, בהלכה ובעבודת ה' בכלל.

אם כן, נקודת הפתיחה היא הצעתו של שי ע' ווזנר (משפט עברי אוני' ת"א) במאמרו ב'אקדמות' להתייחס להלכה כקטגוריה 'ייעוצית'. למשל, כששחקן פונה לידידו הרופא ושואל אותו האם להיענות להצעה לשחק בסרט פרסומת של עישון סיגריות שבו הוא יצטרך לעשן סיגריה. ידידו עונה לו שכרופא עליו להמליץ לו לא לעשן שכן זה לא בריא, אולם כידידו הוא ממליץ לו להיענות להצעה שכן הוא יקבל כסף רב וזה שווה את סיכון הבריאות הקטן.
לגבי ההלכה, אם אדם רוצה להשוות את מעמד האישה, עליו להתיחס למוסר האוניברסלי (המקובל כיום) כמערכת ערכית נוספת שהוא כפוף לה, ואז לומר שאמנם מבחינת ההלכה הדבר אינו אפשרי, ולכן יש לזה מחיר, אולם מבחינת מערכת המוסר זה מחוייב.
יש לשים לב לכך שזו לא הצעה לשנות את לחדש את ההלכה, אלא פתרון חוץ הלכתי, ואולי גם חוץ תורני (זו אחת הנקודות החשובות).

זו רק נקודת פתיחה, והמשך יבוא בעז"ה.

מה שהלב חושק הזמן עושק

מיכי

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2011 14:45 לינק ישיר 

איש פרשת משפטים 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2011 15:51 לינק ישיר 

.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2004 22:26 לינק ישיר 

במחכ"ת לענ"ד אין בערעוריו ממש.

לו יהא שאכן יש לא-ל דעות יותר מדעה אחת על אותו עניין , עדיין יש רק אמת אחת באשר לשאלה מה שייך לקבוצת הדעות האלו וחזרנו ללוגיקה הבינארית. אמת יש תמיד רק אחת, אלא שיש שאלות שמנוסחות לא נכון.

וכן לגבי השתנות האמת כפונקציה של הזמן ,יש אך ורק זוג אחד של קבוצת דעות ונקודה בזמן השייך לקבוצה הדעות של א-ל דעות.

בכל מקרה, אתה מגיע לאותה מסקנה כמו שלי (גם אם אתה מנסח אותה אחרת). יש חופש בחירה בין כמה אפשרויות , כאשר רצון השם אינדיפרנטי לגביהם , אז על פי מה מכריעים ביניהם? על פי הטלת מטבע? ולמה שיקולים מוסריים נפסלים כאן?

ולגבי השתנות רצון השם , אי אפשר לטעון זאת באופן סביר בלי להכניס כאלמנט את מצב ההבנה של הדור. ואם כל למה שהכרות מוסריות לא יהיו חלק מהתהליך? ולמה בלתי אפשרי לעשות זאת באופן מודע?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/8/2004 19:43 לינק ישיר 

רמב"ם,
במחיכ"ת מה שאתה כותב הוא דברי תימה. מה נוגע המנהג בפועל לערכים שבבסיסו. ברור שזהו מצב פתולוגי שנוצר בגלל אילוצים (שחלקם ערכיים), שמובילים למערכת משפטית דרקונית.
ואכתי אם תשאל אזרח אמרקאי ממוצע האם נכון וראוי לעזור ברחוב (אם נתעלם מהחשש מתביעה משפטית והסיכון, שהם בלתי רלוונטיים לדיון) אין לי ספק מה תהיה התשובה. אני גם מכיר מספיק אמריקאים ומספיק את אמריקה כדי להעריך את תוצאות הסקר הזה, על אף שכמובן לא ערכתי אותו.

מייציץ,
אני פשוט חולק על שתי ההנחות שבבסיס דבריך, ומכיון שמספיק לא לקבל אחת מהן כדי לא להמשיך, קו"ח בכה"ג.
ההנחה שיש רק אמת אחת אינה נכונה, ואפילו בקטגוריה חילונית כמו מוסר היא לא מקובלת כנכונה. מאידך, זה אינו סותר ת הטענה שהטענות הללו הן טענות אמת. 'אמת' מוסרית (=טוב). ראה על כך אצל סטטמן (דילמות מוסריות), שמבחין (בעקבות ג'ונסון) בין קונפליקטים קונאטיביים, קוגניטיביים ולוגיים. ואנוכי הקטן עמדתי במקום אחר על אותה שאלה ביחס לקונפליקט נורמטיבי (כבסיס להבנת 'אלו ואלו').
ההנחה השנייה היא שאנו לא מחפשים את רצון ה' אלא את רצון מישהו בדור קודם. זה לא נכון. יש לנו (לפחות לי) אמון שאותו מישהו מעביר אלי בצורה כלשהי את האמת והרצון האלוקי. ומה שאני לומד מדבריו מסייע לי להגיע אליה (אגב לא תמיד זה יתאים לדעתו שלו).
אגב, אני גם קושר בין פסק הלכה לבין אמת, מה שאיננו בהכרח הגישה הרווחת במסורת שלנו.

ההנחה שהאמת היא נצחית, ולא משתנה, גם היא לא נכונה. ישנם כלים שונים לכל דור להגיע לאותה אמת. ולפעמים לא מגיעים אליה במלואה, אלא רק מנסים להתקרב לפי היכולת. באשר לי"ג מידות, אכן מן הראוי לנסות ולשחזר את השימוש בהן, וכבר הערתי שאני מנסה לארגן מאמץ כלשהו בכיוון זה.
ההבחנה בין סמנטיקה לסינטקס תהיה יותר ממשל טוב לעניין זה. ניתן לבחון סוגיא באמצעים סמנטיים ובאמצעים סינטקטיים, ולהגיע לאותה תוצאה. כלומר הכלים אינם קובעים חד ערכית את התוצאה. וכן מקובל לגבי נגלה ונסתר, שמובילים בד"כ לאותה תוצאה. אגב, הארי פסק תמיד כרמב"ם, שהיה אולי האנטיתזה הכי רחוקה אליו מבחינת הכלים, אולם ההנחה היא שהוא מגיע לפסק האמיתי.

נקודה לפני אחרונה. נניח שרצון ה' הוא שנעשה את מה שמיטב הכרתנו ביחס לרצון ה' (מתך עיון במקורות וחשיבה). האם זהו רצון חד ערכי? האם זה לא מותיר מרווח חופש שמותיר אותנו כמחפשי אמת. עי' מהר"ל בנתיב התורה על מי שפוסק מספרים לעומת מי שפוסק מעיון שלו.
ונקודה אחרונה. 'פשט' פשוט בגמרא, או בתורה, אינו בהכרח רק שיקול פרשני טכסטואלי. הסברא היא חלק מהעניין (ראה דוגמאות יפות מאד במאמרו של הרב וייטמן 'המעיין' תשלז-ח). לכן העובדה שסברותינו מעורבות בהכרעה מה רצון ה', אינה סותרת את העובדה שהם כלים טובים לכך. זהו הפשט בדברי ה'. וזה גם הסיבה לכך שהתגלות לא נעצרה אף פעם. היא מופיעה אצל כל אחד מאיתנו שמוכן להקשיב לה. הסברות שלנו הן ההתגלות האישית שלנו, שמסייעת לנו להגיע לאותו רצון אלוקי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2004 22:37 לינק ישיר 

מייציץ ,
כבר קדמני וקדמך בעל המשך חכמה , בענין חסרון מוסדות תורה שבע"פ והסנהדרין בראשה בזמן הזה (לא זוכר כרגע ציטוט או מקור מדויק ) מעבר להכרה של הבעייתיות הקשה הנובעת מהפסקות ההתחדשות המתמדת של מוסדות התורה שבע"פ , אין בדבריך הרבה , לפי שאתה עצמך טענת שמנין לנו שדברי חכם פלוני הם רצון ה' , ואילו ברגע שיתקיים בע"ה גוף מוסמך שידון בשאלות ויהיה מסוגל להכריע בהן , שאלתך תאבד את בסיס תוקפה ממילא ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2004 13:18 לינק ישיר 

כמי שגדל בארצות הברית ומכיר את ארצות הברית וגם עוקב אחרי ויכוחים אידיאלוגיים ברצות הברית וגם מכיר אנשים בארצות הברית, אני חוזר ואומר שאין לסמוך בדברים אלה על תיירים מזדמנים שבאים לחדש דברים שלא נשמעו מעולם בגלל שעשו הכללה על סמך שני חברים אגואיסטיים לספסל הלימודים .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2004 13:13 לינק ישיר 

מציץ,

כמי שלמד שנים בארה"ב, כולל לימודים מקצועיים בתחום של הויכוח כאן, אני מסכים לחלוטין עם קביעתך:

לא ניתן לסמוך בנושא הזה על "תיירים מזדמנים".

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2004 13:03 לינק ישיר 

אפשר לחשוב שאמריקה זו איזה ארץ אקזוטית שנמצאת מעבר להרי החושך ואנו זקוקים לידיעות אודותיה מפי תיירים מזדמנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2004 12:34 לינק ישיר 

מיכי,

חוששני שאינך מכיר את ארה"ב.

שם לא רק שהחוק לא מחייב, אלא שהוא למעשה מונע את הכדאיות של נסיון סיוע, על ידי האיום המעשי של תביעה משפטית על כל נזק אמיתי או מדומה שנגרם כתוצאה מנסיון ההצלה.

המנטליות שלנו כל כך שונה, כך שאין פלא שאינך מעלה על דעתך שבאמריקה זה אחרת.

יש לזה גם בסיס אידיאולוגי, שקיים גם בארץ בקרב אותם ליברלים שנאבקו כדי למנוע את חקיקת חוק לא תעמוד על דם רעך, [אך הצליחו רק לצמצם את הקפו].

אם ח"ו תפגע שם על ידי שודד ברחוב, ברוב המקרים איש לא יגש לעזור אלא אם הוא שוטר בתפקיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2004 11:55 לינק ישיר 

מיכי

אני חושש שלא הבהרתי את עצמי כראוי. לא באתי לבקר את שיטת הלימוד הנהוגה היום בישיבות דהיום, אלא את כל שיטת הלימוד הנהוגה בעולם התורה מאז ומעולם. כל מה שאני רוצה זה להפריך את הטענה שלך אודות רצון ה'.

נתחיל עם שני ההנחות

א. לגבי כל שאלה מעשית יש רצון השם , קבוע וקיים ללא קשר למה שבני אדם חושבים. טענות אודות רצון השם הם טענות אמת.
ב. מנקודה מסוימת בהיסטוריה אין רצון השם מתגלה ישירות לבני אדם , אלא הם אמורים להשתמש בשכלם בכדי לגלות מהי רצון השם, כאשר מה שהתגלה לפני כן מהווה נקודת מוצא עבור החקירה השכלית הזאת.

אם ההנחות האלו נכונות , עלינו לשאול שתי שאלות:

א. מהי התוכן של ההתגלות ? ובמלים אחרות מתי קרה הדבר שדבר ה' כבר אינו מתגלה ישירות אלא על ידי שימוש בשכל, האם זה קשור להפסקת הנבואה, חתימת המשנה, חתימת התלמוד או חיבור השולחן ערוך ? מה נתון לנו אודות רצון השם.
ב. כיצד בדיוק משתמשים בשכל בכדי ללמוד מן המפורש על הסתום, מרצון שם הגלוי לנו למה שעדיין לא ידוע לנו ?

ללא קשר לתשובה על שאלות אלו , יש כמה טענות שלענ"ד מצביעים על כך שבלתי אפשרי לראות במתודה ההלכתי המקובלת , מתודה המכוונת לגילוי אמת.

1)כאשר אני מתבונן בהיסטוריה של ההלכה , הרי שבלי להיות חוקר גדול, אני מזהה לפחות ארבעה תקופות עיקריות שבהם דרכי הלימוד נבדלים זה מזה בצורה קיצונית. דרכם של האמוראים אינה דרכם של התנאים , דרכם של הראשונים אינה דרכם של האמוראים , דרכם של האחרונים אינה דרכם של הראשונים, ואני סבור שבדיקה מעמיקה יותר מגלה עוד חלוקות. הדבר גלוי וידוע שהנמצא בתקופה אחת אינו משתמש ואינו יכול להשתמש, באותם מתודות ששימשו את התקופות שלפניו.

אבל אמת יש רק אחת ולא יכולים להתקיים מתודות שונות שבאמצעותם ניתן להסיק דברים שונים בנוגע לאותו דבר עצמו. אם שיטת בריסק היא שיטת הלימוד הנכונה, הרי שאנו רשאים לבטל את כל מה שהוסק שלא על פי אמות המידה של בריסק ולבנות את כל ההלכה מחדש , מהתורה שבכתב. מאידך, אם י"ג מידות שהתורה נדרשת בהן הם המתודה הנכונה לגילוי רצון השם , אנו צריכים להשתמש בהם גם היום. אם זה נכון שאפשר לפרש את המשנה ב'חסורי מחסרא' ובאוקימתות הרי שגם אלה שחיו אחרי חתימת התלמוד רשאים לפרש כך וכל ראיה שאינה לוקחת בחשבון את האפשרויות לפרש כך אינה תקפה.

2)אבל הבעיה עמוקה בהרבה. שכן לא ברור כלל אם נעשה שימוש עקבי במתודות השונות. האם דרכי הדרש של התנאים מאפשרים היסק חד משמעי של הלכה? לכאורה נראה שבמקומות רבים אנו יכולים להפוך על פיה דרש אחד ולהראות שבמקומות אחרים הדומים לנידון אכן דרשו להפך. האם ניתן לנסח אוסף של כללים שעל פיהם יצא שכל ההלכות שבידינו היום הוסקו בצורה תקפה? אני כמעט בטוח שהתשובה היא חד משמעית לא. (וכדאי לשים לב לדברי הגמרא אודות ר' מאיר שהיה אומר על טמא טהור ועל טהור טמא ועל האפשרות לטהר שרץ בק"נ טעמים). והבעיה איננה רק בתחום הדרשות , סבורני שמחשבה ביקורתית מגלה שזה מקיף פחות או יותר את כל עולם ההלכה.

3) בעיה נוספת היא שבהלכה אין נהוג לחזור מזמן לזמן לעקרונות הראשונים ולבדוק לאורם ישירות. כאשר אדם בימינו עוסק בבירור הלכה , הוא אינו מברר ישירות מהי רצון השם. מה שהוא עושה זה לנסות להבין מה חשב מישהו אחר על מה שחשב מישהו אחר על מה שחשב מישהו אחר ... על השאלה מהי רצון ה' . מקדם השגיאה מכפיל את עצמו כאן , שהרי לבד מגורם השגיאה בשימוש בשכל בכדי לגלות ישירות את רצון הבורא של מקור הסמכות הראשון, יש את גורם השגיאה בשימוש בשכל בכדי לגלות ישירות את כוונתו של מקור הסמכות הראשון על ידי מקור הסמכות השני וכך הלאה וכך הלאה.

4) לגבי מקדם השגיאה עצמו נראה שהוא צריך להיות די גדול , לאור העובדה שנעשה שימוש רב בהנחות בלתי מסתברות כמו הרמוניזציה, חפות מסתירות אצל אלה שקדמונו ובכלל העדפת ההתאמה לכל מיני הנחות על פני הפירוש הפשוט והישר. לא נהוג כלל לדחות פירוש שאינו מתקבל על הדעת , אם כבר עבר מספיק זמן מאז שנכתב.

אם אמנם נכון שהמתודה ההלכתית היא מתודה שאמורה לגלות אמת קבועה הנמצאת אי שם , הרי שאין מנוס מהמסקנה שהתורה המצויה בידינו היום אינה אלא אוסף של שגיאות ואי הבנות שטשטשו את הרעיונות המקוריים עד לבלי הכר.

הדבר הנכון לעשות , אם אנו מעונינים לגלות את האמת אודות רצון ה' הוא:

א. לענות על השאלה הראשונה שלי למעלה , כלומר, להחליט מה נתון לנו מבחוץ אודות רצון השם.
ב. להעביר את כל מה שנעשה בתחום ההלכה מאז תחת שבט הביקורת השכלית, להתחיל את הכל מחדש , לדחות את הבלתי מסתבר ולאמץ רק את מה שמתקבל על דעתנו.

מכיוון שלפי ההשקפה האורתודכסית זה לא הדבר הנכון לעשות , הרי שלפי ההשקפה האורתודוכסית, כל המודל הזה שגוי מיסודו.

על ידי זה שאתה אומר שצריך להכריע על פי היושר אינך עוזר כלל. אדם יכול לטעון שהיושר אומר שאין הקב"ה דורש מאתנו לעשות דברים בלתי מוסריים, אבל אתה בודאי לא התכוונת לזה , מן הסתם התכוונת ליושר בהבנת דברי הרמב"ם , אבל איזה יושר אומר שדעת הרמב"ם קובעת? על פי איזה יושר ידוע לך שאין אנו רשאים להשתמש באותם מתודות ששימשו את התנאים?

(אחרי הכל אילו שאלת פיקוח נפש היתה עולה בימינו היו יכולים לדרוש 'וחי בהם' - בהם - בקיומם ולא בביטולם , בהם - ולא בלעדיהם, שאין חיים אלא תורה וצדיקים במיתתם נקראים חיים ואין חיים אלא דבקות בחי החיים , ולעניין הסברא של חלל עליו שבת אחת כדי שישמור שבתות הרבה, וכי אומרים לאדם חטא כדי שיזכה חברך? ובכלל בהדי כבשי דרחמנא למה לך ואם הקב"ה רוצה שישמור שבתות הרבה הרי הרבה שלוחים למקום וכו' וכו').

הדבר היחיד שהיושר האינטלקטואלי אומר הוא שהשקפת העולם האורתודכסית היא שבעקרון יש לקבל את המסורת ואת הנוהג, ללא קשר לשאלה איך התהווה ואם הוא תואם לדרישות מסוימות או לרצון ה'. האמונה האורתודוכסית היא שרצון ה' הוא מה שנהוג ומה שמקובל ולכן אין זה ישר לבוא ולהפוך קערה על פיה ולומר שבאורח פלא , למרות כל השגיאות, ההלכה שבידינו עדיין תואמת לאותה רצון השם קבוע . מה שמעצב את הנוהג והמקובל הוא לא חיפוש אחר האמת באמצעות כלים ומתודות נכונות . ומכיוון שכך , מי אמר שאיננו רשאים, באופן מודע, להכניס לארגז הכלים כלי נוסף?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2004 01:12 לינק ישיר 

לבדד,
ראה תגובתי באשכול סמוך.

ממללא,
ישנן דרכים שבהם ההנמקה ההלכתית הולכת, ויש לדון על המשמעות של תהליך כזה. אולם כשהדרכים הללו אינן מיושמות באופן הגון, שום מוטיבציה מוסרית לא תחפה על אי המחוייבות להלכה שמובעת במעשה או בפרשנות כזו.
אם ההלכה אוסרת להציל חיי גוי בשבת, כנראה שזה באמת אסור. זה אומר שכנראה איננו מבינים כראוי את הערך שבשמירת שבת.
העובדה שאני נאנח לרווחה על ההיתר שמצאו לי, או שאולי לא אעמוד בניסיון אינה מהותית ואיה רלוונטית לדיון המהותי. ראה מאמרי ב'אקדמות' (תגובה לבני לאו על נושא זה עצמו).

מציץ,
הלימוד הישיבתי הוא כלי חשוב, והוא מגלה אמיתות חשובות מאד. אכן יש להשתמש בו ביושר, ולא לפלפל, ומהו יושר ראה תגובתי אליך באשכול על דוד יום. אמנם לא תמיד חייבים להיצמד למה שהיה ר' חיים אומר בסוגיא, אולם הכלים שלו הם נפלאים מועילים מאד לכל מחפש אמת.

רמב"ם,
לא הבנתי את טענתך. מן המפורסמות הוא שזוהי מחלוקת בין המשפט הקונטיננטלי לאנגלו-אמריקאי. בקונטיננט יש את מאי דמיתקרי 'חוק השומרוני הטוב', ובאמריקה אוחזים שאין זה עניינו של החוק. כך גם חושבים רבים בארץ. אף אחד אינו מתווכח על הערך שבהצלת חיי אדם. איך אפשר לומר 'לא זוהי הגישה באמריקה' על שאלה שאינה משפטית? מי זה 'אמריקה' אם לא החוק האמריקאי? כל אזרחי אמריקה חושבים שלא צריך להציל את מי שמצוי בסכנה???
ראה מאמר של יאיר אלדן ב'אקדמות' (י?) על נושא זה.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/8/2004 00:00 לינק ישיר 

הרב מיכי שליט"א,

המקורות הללו קשורים לאשכול זה.

תמהתי שלא הובאו עד כה.

ר' ישראל משקלוב, הקדמה לפאת השלחן, ד"ה ומצידה ביאור, בשם הגר"א:
"כל החכמות נצרכים לתורתנו הק' וכלולים בה, . . . והזכירם: חכמת אלגעברע, ומשולשים והנדסה, וחכמת מוסיקא . . .

הוא היה אומר אז כי רוב טעמי תורה . . . וסודות תיקוני הזוהר אי אפשר לידע בלעדה. . . "

ר' ברוך משקלוב, מבוא לספר אוקלידס (שתורגם לעברית לפי בקשת הגר"א):
"כפי מה שיחסר לאדם ידיעות משארי החכמות, לעומת זה יחסר לו מאה (100) ידות בחכמת התורה, כי התורה והחכמה נצמדים יחד."

בדרשות חת"ם סופר לפרשת שלח (קיב ע"ב) כתב החת"ס:
"כי כל החכמות הן רקחות וטבחות לתורה, והמה פתחים ושערים לעבודת ה' "
(אלא, הוא כותב, שיש ללמוד קודם את לימוד התורה כמו שפסק הרמב"ם, ורק אחר כך ללמוד את החכמות הללו.)

ראה בספרו של הרב פרופ' יהודה לוי, יהדות ומדע כחכמות משלימות, עמ' 61.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/8/2004 21:36 לינק ישיר 

מיכי

לשיטתך שאדם אמור להיות מחויב אך ורק למה שנתפס אצלו כרצון ה', הרי שכאשר מבררים את ההלכה, עוסקים בגילוי האמת אודות רצון ה' , אמת שקיימת לה 'אי שם' ללא קשר למה שאנשים חושבים עליה. כל מתודה שמשתמשים בה בכדי לגלות אמת זו, זקוקה להצדקה ולטיפול ביקורתי ומקיף, בדיוק כמו מתודות אחרות שמשתמשים בהם לגלות אמיתות אחרות .

אני אישית סבור ששיטת הלימוד הנהוגה , איננה כזו שמגלה אמיתות ולא משנה איך יגדירו את מושא המחקר, אם זה גילוי כוונת התורה שבכתב ,גילוי כוונת התלמוד, או גילוי האמת ההלכתית האפלטונית. קושיות ופירוקים בעלי אוריינטציה טקסטואלית אינן מגלות שום דבר אודות שום דבר והם לא יותר מאשר מעשה להטוטים אינטלקטואלי שאמנם מחדד את השכל וגם יכול להיות מהנה מאוד, אבל לא יותר מזה.

(בתור דוגמה, נסתכל על הלכות מליחה, בב"ח ותערובות שעוסקות בבירור המציאות ואפשר להסתכל עליהם כעל תיאוריה בפיזיקה או בכימיה, אבל במקום להסתמך על בדיקת המציאות, הם בנויים על פלפולים אינסופיים ופירושים על גבי פירושים , כך שספק רב אם הם משרתים בכלל את תכליתם המוצהרת.)

ההצדקה היחידה למצב זה הוא משהו מעין דברי החזון איש אודות ההשגחה העליונה שמכוונת את התפתחות ההלכה . אבל זה אינו בא במקום נימוק (כמו שבביולוגיה תורת האבולוציה יכולה להסביר אולי למה ואיך מנגנון פיזיולוגי מסוים קיים , אבל לא איך הוא פועל). רצון השם הוא חותמת על מה שאנשי ההלכה עושים בפועל וממילא אין לומר שמה שהם עושים בפועל נובע מהכרה הניתנת להצדקה אודות רצון השם.

ואם כנים הדברים , יש לשאול לא כיצד מגלים את רצון השם , אלא,אם להשתמש בלשון ציורית, כיצד גורמים להשם לחתום על ההצעות שאנו מגישים לו.

ויש עוד להאריך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 14:06 לינק ישיר 

[ביחס לתחילת האשכול]
רק נקודה. גם הרופא חייב לייעץ לעשן סיגריה אחת עבור רווח גדול. הרפואה יודעת לאמד את הנזק, אך זה לא אומר שזה בא על חשבון רווח גדול, כך שבתור אדם, הכולל רופו וחכמה עליו לייעץ גם כרופא וגם כידיד את אותו הדבר. ובנמשל, אין ספק שהאידיאל שההלכה תתאים את עצמה להתפתחות המוסר, אלא שעד שזה לא נעשה באופן חברתי יש לדון על דרכים עקיפות. אך חס מלחלק את תחום המוסר וההלכה. ע"ז הורחב מאד בפורום, לינקי? [אחד אני זוכר, משהוא על שגיא]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/8/2004 13:36 לינק ישיר 

מציץ,

דבריך אינם הגישה המקובלת בארה"ב.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אפשרותם של ערכים חיצוניים
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext