| נשלח ב-15/9/2004 22:21 |
|
| |
כפיה דתית
עקב נושא שהועלה באשכל "שמירת שבת בכלכלה של היום" ברצוני לשאול את דעתכם לגבי כפייה דתית בימינו: התורה בעד או נגד? למה כן? למה לא?
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2012 10:56 |
|
| |
כנראה שהבקושיה לא תורצה מאז האשכול הקודם
|
|
|
|
| נשלח ב-23/8/2012 08:42 |
|
| |
דוגמא לסתור, חולין קי ע"א: < בסורא לא אכלי כחלי בפומבדיתא אכלי כחלי רמי בר תמרי דהוא רמי בר דיקולי מפומבדיתא איקלע לסורא במעלי יומא דכפורי אפקינהו כולי עלמא לכחלינהו שדינהו אזל איהו נקטינהו אכלינהו אייתוה לקמיה דרב חסדא אמר ליה אמאי תעביד הכי אמר ליה מאתרא דרב יהודה אנא דאכיל אמר ליה ולית לך נותנין עליו חומרי המקום שיצא משם וחומרי המקום שהלך לשם אמר ליה חוץ לתחום אכלתינהו ובמה טויתינהו אמר ליה בפורצני ודלמא מיין נסך הויא אמר ליה לאחר שנים עשר חדש הוו ודלמא דגזל הוה אמר ליה יאוש בעלים הוה דקדחו בהו חילפי חזייה דלא הוה מנח תפילין אמר ליה מאי טעמא לא מנחת תפילין אמר ליה חולי מעיין הוא ואמר רב יהודה חולי מעיין פטור מן התפילין חזייה דלא הוה קא רמי חוטי אמר ליה מאי טעמא לית לך חוטי אמר ליה טלית שאולה היא ואמר רב יהודה
דף קי,ב גמרא טלית שאולה כל שלשים יום פטורה מן הציצית אדהכי אייתוה לההוא גברא דלא הוה מוקר אבוה ואמיה כפתוהו אמר להו שבקוהו דתניא כל מצות עשה שמתן שכרה בצדה אין בית דין שלמטה מוזהרין עליה אמר ליה חזינא לך דחריפת טובא אמר ליה אי הוית באתריה דרב יהודה אחוינא לך חורפאי > שמעתי יותר מדרשן אחד שדורש את הגמרא הזו כביקורת, האם כך מקבלים אורח רעב בערב יום הכפורים. אני לא יודע היכן ניתן למצוא זאת בגמרא. יתירה מזו מביאים אותו לרב חסדא, ורב חסדר במקום לומר לאנשי העיר שידאגו לו לסעודת ערב יום כפור עושה לו תחקור הלכתי פרטני.
יהיאור, לכאורה ראיה לדבריך. אמשלום, תוכיחי שיש כאן אירוניה ולא רק מסברות של "לא יעלה על הדעת".
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 22:16 |
|
| |
[יהי,
אני לא יודעת מדוע לא (כמעט) השתמשו בכלי הזה אחרים. תצטרך לשאול אותם. אולי הוא לא היה לגיטימי בעיניהם. אני רואה בתלמוד (גם) יצירה ספרותית (אולי נכון יותר - אוסף של יצירות ספרותיות), וכשאני קוראת יצירות ספרותיות, אני משתדלת להשתמש בכל הכלים הספרותיים שברשותי. ייתכן שלו הייתי קוראת את התלמוד רק כספר חוקים, לא הייתי נזקקת לכלים אלה (אם כי היום יש גם כאלה הקוראים פסקי דין כיצירות ספרותיות, ומצליחים באמצעות כלי הקריאה הספרותית לגלות בהם רבדים מעניינים, ואמת שלא הייתה מתגלה בדרכים אחרות). לגבי הדוגמא שהבאת מהמקרא - יש הבדל בין התבטאות אירונית של דמות ספציפית ובין אירוניה של מספר או עורך. הראשונה פשוטה יותר לאבחון (אני חושבת שגם ילדים יודעים לזהות אירוניה כזו בסיפור המיועד להם), והשנייה זוקקת כלים מתוחכמים יותר (למשל, ניסיון בקריאה והיכרות עם החומר הספציפי ועם טקסטים נוספים). אני חושבת שהתלמוד - כיצירה ספרותית מתוחכמת ורבת רבדים - בהחלט משתמש ב"טכניקות" ספרותיות שונות להעברת מסריו, ומדוע ייכחד מקומם של ההומור והאירוניה? אלה כלי תקשורת חשובים, ופעמים רבות ביכולתם להעביר מסרים טוב יותר, מדויק יותר ובאופן שמיע (נגיש יותר לשומע) יותר.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 21:13 |
|
| |
| אמשלום כתב: |  | [יהיאור,
קשה לי להבין את מי שהוספת כלי-קריאה נראית להם כמו חטא נורא (איני חושבת בהכרח, שאתה סבור כך).]
|
| איני סבור שזה חטא נורא, וכלל איני סבור שהדיון הזה צריך להיערך בשאלה מהו חטא ומה לא חטא, השאלה היא מהו פשט הבנת הנקרא בתלמוד. רציתי לדעת אם את סוברת בכנות שזו אחת הדרכים שבהם התלמוד מתבטא, או שאת "מחפשת בתלמוד משהו אחר" ומוצאת אותו דרך כלי כזה. תשובתך נוטה לצד הראשון, אם כי עדיין יש מקום להסתפק קצת,. גם אם בעינייך זה לא ראייה, עדיין זו שאלה מענייינת למי שסבור שהתלמוד מתבטא בדרך זה למה הפרשנים הרגילים לא משתמשים בכלי הזה כלל. השאלה אינה מה הם מחפשים אלא למה הם לא חשבו שזהו חלק מהבנת הנקרא בתלמוד. ולמה את סבורה שכן. [אני מניח שלא תקראי למשל את המילים "תפלת השחר עד חצות" קריאה סרקסטית, (וכי תפלת השחר רק עד חצות? הרי ברור ופשוט שתפלת השחר הוא מתי שהלב מוכן לכך? והלא כך ראינו בעינינו אצל רבותינו הקדושים..), אז מהו בדיוק הקרטיריון שלך להבדיל בין המקומות שבהם הפשט כפשוטו ובין המקומות שבהן הכוונה הפוך. האם יהיה זה רק חשד מופרך שהקריטיריון הוא מה שנראה מתאים להשקפת עולמך? האם זהו קריטריון אובייקטיב שקשור להבנת הנקרא? ] כל טקסט יש לו את דרכי הביטוי שלו. במקרא למשל ישנם פסוקים שהפשט הפשוט שלהם סארקסטי ["ונראה מה יהיו חלומותיו" וכדו' ] השאלה אם זה גם אחד מדרכי הביטוי של התלמוד בכלל, ובמיוחד במקום שבו ניתן לפרש בפנים אחרות. איני שואל ע"מ לקנטר אלא על מנת להבין את הגישה הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 21:13 |
|
| |
המסר של הסיפור הזה הוא הכשר (כושר ויושר)למשמרות הצניעות לשפוך אקונומיקה על נשים כאשר הן לבושות בחוסר צניעות (לדעתם של פושעי משמרות הצניעות.)
אני לא רואה פה שום אירוניה אלא סיפור עם מסר שלילי כמו הרבה אחרים.
תוקן על ידי אפריםבן ב- 22/08/2012 21:15:48
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 20:01 |
|
| |
[יהיאור,
באשכול אחר דנו לא מזמן האם "הבנת הנקרא" היא מכישורי החיים שאדם יכול וצריך לרכוש באמצעות הדרכה, או שמא היא תכונה מוּלדת. איני מזלזלת ח"ו בשאלתך, ואני חושבת שהיא לגיטימית לחלוטין, אני פשוט לא בטוחה איך לענות עליה - בעיניי "קריאה אירונית" היא עוד כלי (די פשוט ודי בסיסי, להבנתי) של "הבנת הנקרא". העובדה שפרשנים אחרים שאתה מכיר לא השתמשו בה, אינה ראייה בעיניי לכלום. אולי הם חיפשו בטקסט התלמודי משהו אחר, ולכן גם נזקקו לכלים אחרים ממני. הכלים שהם השתמשו (או - משתמשים) בהם גם הם כלים ל"הבנת הנקרא", ובהחלט לגיטימיים וחשובים במובן הזה, אך האם זה פוסל כלים אחרים? לדעתי, כל כלי נוסף שמאפשר הבנה של עוד רובד ועוד משמעות בתלמוד - שהוא כה חשוב בעיניי, וכה משמעותי לחיי ולזהותי הדתית, התרבותית והאישית - הוא מבורך. קשה לי להבין את מי שהוספת כלי-קריאה נראית להם כמו חטא נורא (איני חושבת בהכרח, שאתה סבור כך).]
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 19:33 |
|
| |
אמשלום האם יש מקור לקריאה "אירונית" של סוגיות הגמרא, כלומר לטעון שמה שכתוב שם לפעמים בעצם נאמר שנבין את ההיפך ממה שנאמר, שנאמר בסארקיזים. או שזו המצאה שלך? או שזו פשוט דרך שלך להגיד שיש כאן מסר מורכב שאיננה רק כפי הקריאה הפשוטה בדברים, ולזה את קוראת סארקזים? האם את חושבת שבאמת הגמרא התכוונה לפעמים בהפוך על הפוך, בסארקיזים, אירוניה, צחוק, או מה שלא יהיה, ורק משום מה שום פרשן נורמלי [לפחות שאני מכיר] לא העלה זאת על דעתו? או שזו רק דרך שלך להתמודד עם סוגיות הגמרא במקום שאת לא מסכימה לפשט הדברים לקרוא אותה קריאה פוסטמודרנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 16:21 |
|
| |
[מטפחת,
הרעיון של חיבור ל"בכל מאודך" (לשיטת הגורסים כי משמעו ממון), הוא רעיון מעולה! לא חשבתי עליו, ואני בהחלט אוהבת אותו, בעיקר כי הוא יצירתי. לפי גישה זו, הרי רב אדא בר אהבה אכן "מסר נפשו" על קידוש השם, בדיוק כפי שמבין רב פפא שצריך לעשות (למי שגורס כי זו טענתו). מצד שני, אם זו מסירות הנפש הגדולה ביותר שיכול התלמוד לצטט כאן, בתור דוגמא, הרי שזה מעט בעייתי, לא? הוא הרי טעה בסופו של דבר, ומה הרוויח בכך הוא או העיקרון בשמו פעל? זה גם סיפור קצת מצחיק (אם מתעלמים מהקשרים מגדריים טיפה אלימים, ואני אכן בוחרת להתעלם מהם כרגע) - איזהו גיבור? המפשיט אישה ברחוב (וז מתברר שטעה והוא צריך לשלם לה פיצויים...)! לא לגמרי משכנע, לדעתי. אני חושבת שיהי הצביע על משהו נכון - הקטע עם שם האישה וסכום "הקנס" טיפה מוזר. כמובן שאפשר לראות בזה סוג של "השגחה", אלא שאז נצטרך לשאול "השגחה על מי", ועל כרחנו ניענה "על האישה הכותית" (שהיא זו שקיבלה את הכסף). זו אופציה לקריאה "רצינית" של עניין זה (אפילו קריאה דתית ומלאה אמונה כרימון, הייתי אומרת), והיא מובילה דווקא למסקנה מעט אירונית. באופן אישי אני חושבת שכל הדיון הזה, אפילו לפני הסיפור, יש בו שמץ (אם לא יותר) של אירוניה. אני מודה, שהביטוי "כי הוה שליף חד מסאניה, אתי מיטרא", תורם לכך, כיוון שהוא נדמה מסוג הביטויים המוגזמים בכוונה כדי להדגים פואנטה כלשהי ("שעה שאני מחפש..." וכו'). כיוון שאם זכרוני אינו מטעני, אין תעניות גשמים בבבל, אני תוהה אם ירידת הגשם בעקבות חליצת הנעל הייתה בכלל התוצאה הרצוייה אז, ומכאן ועד לקריאה אירונית הדרך קצרה עד מאוד. בנוסף, גם הדיון בגדולתם של הראשונים, בסופו של דבר מגלה את העובדה שידיעותיהם היו פחותות, כמו גם כישוריהם הלמדניים. ממש אישוש לגישת "ירידת הדורות"... בקיצור, אני לא בטוחה שיש כאן בהרח אירוניה (או אפילו הומור), אבל נדמה לי שהתעלמות מהאופציה הזו היא לא לגמרי רצינית.]
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 13:09 |
|
| |
אמשלום, הגמרא באה להסביר למה "ראשונים" זכו לניסים ו"אחרונים" לא, למרות שהאחרונים למדנים יותר. על כך באה התשובה שראשונים מסרו נפשם על קידוש השם (לא כפשוטו - לפחות בסיפור זה - אלא את ממונם אולי על יסוד הדרשה על "וכל מאודך"). את צודקת שכשמסתכלים על הסיפור ותוצאותיו מתקבל תמונה מגוחכת במקצת, התרחשו להם ניסים בגלל שמסרו נפשם על קדושת השם ומאידך הם הפסידו ישירות בגלל המעשה הזה. עכ"פ לדעתך האם תשובתו של אביי הייתה רצינית? מה הייתה מטרת מי שהצמיד את הסיפור הזה לתשובתו? (אם זה לא מדברי אביי).
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 12:50 |
|
| |
המסר הפשוט הוא, כי יש לקרוע בגד לא צנוע מבת ישראל, אך יש להיזהר היטב לא לעשות זאת בלי בדיקת יהדות. שוב ראיתי שכן כתב יהי.
|
|
|
|
| נשלח ב-22/8/2012 12:46 |
|
| |
[מטפחת,
א. אירוניה היא עניין רציני למדי, ומשמשת פעמים רבות להעברת מסר רציני (לפעמים אפילו כואב או "עצוב").
ב. שאלתי אליך לא הייתה רטורית - באמת מעניין אותי לדעת כיצד אתה קורא את הקשר בין הסיפור לבין מה שבא לפניו, במיוחד כיוון שהבאת את הקטע כדי להסביר (כך אני מניחה) משהו לגבי כפייה דתית... כיוון שרב אדא בר אהבה "נענש" על מעשהו, אני תוהה האם סיפורו בא להדגים מה הכוונה ב"מוסרים עצמם על קידוש השם", או שמא דווקא להראות מה אינה הכוונה בביטוי...]
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2012 23:27 |
|
| |
אם כבר הזכירו את הרמב"ם של כופין אותו, אעיר מה שלמדתי בתשובות מהרי"ק [קשור לסוגיית כפיית המומר לגרש שעסקנו בה לאחרונה כאן] שדברי הרמב"ם אינם אמורים לגבי מומר, והוא מתלבט אם ואך ניתן לכפות למומר לגרש, הוא מדייק זאת מלשון הרמב"ם שכתב "מאחר שהוא רוצה להיות מישראל ", הא מי שאינו רוצה להיות מישראל לא ניתתן להגיד לגביו את התורה הזו.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2012 23:19 |
|
| |
הרי ללא כל אירוניה בסיפור הזה יש מסר מורכב: א- ראשונים מסרו נפשם על קדושת ה', והם חשובים מאתנו בנקודה זו שהיו מוכנים לעשות מעשים שיפסידו מהם בשבילו. ב- מתון מתון ד' מאות זוזי שוייא. לפחות לרוב הפירושים, למד מכאן שפעם הבא צריך לחשוב לפני שעושים מעשה כזה, ולא לעשותו במהירות. [אולי באמת זה מה שלמדו האחרונים, ודווקא בגלל שהם למדנים יותר ומתנינן תליסר מתניתן בעוקצין, אבל תקנתם קלקלתם לגבי מסירות נפש הטבעית והפרימטיבית קצת.]
|
|
|
|
| נשלח ב-21/8/2012 22:50 |
|
| |
תראי, לאור הדרך שהורגלתי ללמוד בה גמרא אני בדרך כלל מתייחס אליה ברצינות ולא נוטה לראות בדבריה אירוניה. למרות כך יש מקומות שאני בטוח שצריך לקרוא אותם עם מעט חוש הומור ("כל תלמיד חכם שאינו נוקם ונוטר כנחש אינו תלמיד חכם"). בכל זאת אני פתוח להסברים אחרים ואשמח לשמוע ממך איך את מפרשת את הקטע הזה.
|
|
|
|
|