אחד הפילוסופים החשובים בעולם מת ממחלת הסרטן בגיל 74. דרידה נחשב לאבי תורת הדקונסטרוציה ומראשי הזרם הפוסט-מודריניסטי
סוכנויות הידיעות
אחד הפילוסופים החשובים בעולם, ז'אק דרידה, הלך היום (שבת) לעולמו בגיל 74 ממחלת הסרטן.
דרידה נחשב לאבי שיטת ה"דקונסטרוקציה", אותה ניתן לתאר כפירוק והרכבה מחדש של טקסטים, הנחות יסוד ותיאוריות. הטענה המרכזית שעומדת מאחורי התיאוריה היא שלא ניתן למצוא משמעות אחת בלבד בטקסט, וכי המשמעות תלויה בדרך הקריאה - ובשימוש שעושה הקורא בטקסט.
דרידה נחשב לדמות שנויה במחלוקת, ולצד מעריצים רבים, היו רבים שתיארו את כתיבתו כמעורפלת ומבולבלת. כשקיבל פרס לפני שנים אחדות באנגליה התעוררה מהומה ופילוסופים רבים דרשו לבטל את הענקת הפרס. גם בצרפת דרכו לצמרת הגבוהה ביותר של האקדמיה הצרפתית נחסמה ועיקר הצלחתו נרשמה בחוגים למחקר הספרות בארה"ב.
הוא נחשב לממשיכם של פילוסופים מהאסכולה הקונטיננטלית, דוגמת ניטשה והיידיגר, ואולם עבודתו נחשבת למקורית ופורצת דרך. כתביו של דרידה זכו לתהודה רבה בארצו ובעולם במהלך השנים, והוא הפך לאחד מראשי הזרם הפוסט-מודרני בפילוסופיה ובתרבות. כתיבתו התפרסה על תחומים רבים ותרומתו למחקר האקדמי בפילוסופיה, ספרות, בלשנות, פוליטיקה, משפט ושורה ארוכה של תחומים, נחשבת ליוצאת דופן, אם כי שנויה במחלוקת.
דרידה נולד באלג'יריה למשפחה יהודית. משפחתו עברה לצרפת שם התחנך בבתי הספר הטובים ביותר. בשנות השבעים הוא עבר לאוניברסיטאות בארה"ב ועד סוף ימיו חילק את זמנו בין המדינות, כשהוא מרצה בכל העולם, כולל בישראל.
"דרידה הוא אחד מקבוצת פילוסופים צרפתים כמו פוקו ואחרים שפעלו בעשורים האחרונים של המאה העשרים וביקרו באופן מאוד מאוד רדיקלי וחריף את ההנחות של הפילוסופיה שהיתה מקובלת עד אז", מסביר פרופסור מרסלו דסקל מאוניברסיטת תל אביב, "הם קראו תיגר על הנחות הייסוד לגבי רציונליות, לגבי מה מרכזי ומה ושולי, ביחס למבנה של החשיבה, של החברה, של המוסדות - הנחות יסוד שהתחילו להשתרש במחשבה המערבית מאז דקארט במאה ה-17. הם שאלו שאלות לגבי מה עומד מאחורי התזות האלה ולהגיד שאין שום סיבה לקבל אותן או לדחות אותן, יתר מאשר תיאוריות אחרות".
נפטר הפילוסוף ז'אק דרידה
דרידה, מגדולי ההוגים בני זמננו ואבי הזרם הדקונסטרוקטיבי, נפטר בגיל 74 ממחלת הסרטן
NRG מעריב
9/10/2004
הפילוסוף הצרפתי ז'אק דרידה נפטר אמש מסרטן הלבלב בגיל 74 בבית חולים בפריז. הודעה על מותו של דרידה, הידוע כאבי הפילוסופיה הדקונסטרוקטיבית, נמסרה רק היום.
ז'אק דרידה נולד ב-1930 למשפחה יהודית באלג'יר. ב-1952 החל ללמוד פילוסופיה בפריז ב"אקול נורמל סופרייר", ואחר כך עבר לסורבון, בו לימד בין השנים 1960-1964. בסוף שנות ה-60 פרסם כמה מחיבוריו החשובים ביותר, שבהם פירש באופן חדשני את כתביהם של הוגים מרכזיים בתרבות המערבית כגון אפלטון, ניטשה, רוסו, היידגר ולוינס. דרידה התמקד בקשר שבין הלשון לפילוסופיה, ופיתח גישה חדשה לקריאת טקסטים, הנקראת דקונסטרוקציה. בבסיס עומדת הטענה כי הדרך שבה אנו קוראים טקסטים מניחה באופן אוטומטי הנחות שגויות, וכי בטקסטים חבויות משמעויות לגיטימיות רבות, שאת חלקן אפילו הכותב אינו מבין, ואותן הקריאה "הנכונה" צריכה לחשוף. חיבוריו השפיעו רבות על אסכולות באמנות, בספרות, באתיקה, באדריכלות ובמוזיקה.
עבודתו של דרידה הייתה לעיתים שנויה במחלוקת. חלק מהסגל אקדמי של אוניברסיטת קיימברידג' הפגין בשנת 92' נגד ההחלטה להעניק לו תואר של כבוד, עיטור שהוענק לו בסופו של דבר. בראשית שנות השמונים הוא עוכב בפראג על-ידי השלטונות הצ'כסלובקים, שלא ראו בעין יפה את ההרצאה שנשא על הדקונסטרוקציה. בשנה שעברה ביקר דרידה בישראל, לרגל הענקת תואר ד"ר של כבוד מטעם האוניברסיטה העברית.
"צרפת העניקה לעולם את אחד הפילוסופים הגדולים בני-זמננו, את אחת הדמויות הגדולות של העולם האינטלקטואלי בחיינו", ספד לו היום נשיא צרפת ז'אק שיראק. "בעבודתו הוא ביקש למצוא את התנועה החופשית הקיימת בבסיסה של כל חשיבה".
בין ספריו הידועים של דרידה: "על הגרמטולוגיה", "הקול והתופעה","הגלויה", "על הרוח: היידגר והשאלה", ו"רוחות הרפאים של מרקס". בעברית ראו אור בשנים האחרונות ספריו: "בית המרקחת של אפלטון" (הקיבוץ המאוחד), "נפתולי בבל" (רסלינג), ו"מה יוליד יום" (חרגול) - שיחות עם ההיסטוריונית אליזבת רודינסקו
האם מי מכם מכיר אותו ויכול להרחיב על תורתו ובפרט על גישתו ה"פוסט מודרניסטית" {בטח את ר' מיכי זה מעניין}.
נשלח ב-11/9/2008 23:49
שזו מתן הערכה לטקסט מעבר המגיע לו. לעתים אשכולות ישנים מבולבלים עד שמקפיצים אותם (לא מבין מדוע). אולם אם הטקסט הוא ממילא מה שאני קורא בו מה משנה באיזה סדר נכתבו ההודעות?
נשלח ב-11/9/2008 20:39
מה היה אמר דרידה על 'הוקפץ לצורך עיון'?
נשלח ב-11/9/2008 17:45
הוקפץ לצורך עיון.
תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 11/09/2008 17:45:21
נשלח ב-17/11/2004 20:13
מופע,
אם אנחנו מוכנים לקבל תזה כמו: 'אני פתרתי את בעיית המעגל ההרמנויטי' ללא הצדקה והסבר, כפילוסופיה בעלת ערך, כי אז גם אני (כמו כולנו) פילוסוף אדיר וחדשני.
אני ארחיק עדותי, ואומר: "אני פתרתי את מכלול בעיות היקום". אמנם אינני יכול להסביר מדוע דבריי פותרים אותן, ומהו הפתרון, אבל בכל זאת...
מה, רק לדרידה מותר?
מיכי
נשלח ב-17/11/2004 10:45
מיכי
כוונת המחבר אינה אילוץ, אלא מודעת ואפילו הכוונה הבלתי מודעת אינה בבחינת אילוץ אלא חלק מן המבנה של האישיות (סטוקטורליזם), כאן הכוונה לפצח אף מגבלות אלו.
לגבי תהייתך השנייה זוהי, תהיית התהייות, אשר אכן מעמידה בספק את מפעלו של דרידה.
אין לי תשובה כיצד מצליח דרידה או ממשיכיו להגדיר את כללי הקריאה, הנקודה העקרונית כאן היא האמון בכך שניתן למצוא כללים אלו והם אכן יהיו פוריים בהנהרת מימדים רחבים יותר של המציאות, דרך הטקסט.
הבעייה היותר יסודית היא שלא ניתן להצדיק, ולא להציע דרך אשר באמצעותה ניתן להצדיק כללים אלו, אלא הם הופכים להיות הנחות יסוד (היפותזות).
אמנם בניגוד למבנה המקובל בו הנחות היסוד הם חלק מתאור היש, הרי כאן הנחות היסוד אינם קשורות ביש עצמו אלא במיתודה להבהירו.
נשלח ב-14/11/2004 21:45
מופע,
כעת אני כבר ממש לא מבין.
פיצוחה של אותה חומה הוא חזרה ל'נאיביות' של כוונת המחבר. אז זה אפילו לא סטרוקטורליזם? עוד יותר ישן.
מעבר לכך, לא ברור לי מהיכן שואב דרידה את אותם כללי-על אבסולוטיים שכל פרשני העולם מעת היווסדו ועד ימינו מחפשים אחריהם. לשון אחר: איך דרידה מתגבר על בעיית המעגל ההרמנויטי?
אני מרגיש שבדיון זה אנחנו נעים במעגל, ונעצרים בכל פעם על גישה קלאסית אחרת בהרמנויטיקה, ומייד עוברים בצעד הבא לתחנה אחרת על 'המעגל ההרמנויטי' (במשמעות מושאלת) הזה.
האמת היא שלא נראה לי שישנן אפשרויות נוספות. קשה לי לראות כיצד תהיה תפארתו של דרידה על הדרך הזו.
מיכי
נשלח ב-14/11/2004 21:19
לאחר ההנחה שהכותב מאולץ, נותרה השאלה כיצד להתייחס לאילוץ זה, בהשלמה או כחומה אותה יש לפצח כדי לחשוף משהו עמוק יותר המשוחרר מאילוץ זה.
כידוע גם כדי לפרוץ חומה ביעילות יש צורך בכללים, אף שאין הפורץ יודע מה יתגלה לו מאחורי החומה. לפיכך אין הוא סטרוקטורוליסט.
נשלח ב-10/11/2004 09:20
בעיניי זה בסדר גמור, ואכן זה לא ניהליסטי. אלא שזהו בדיוק סטרוקטורליזם (התפיסה שהסטרוקטורות שבתוכן הכותב חי כופות את עצמן על הטכסט שלו, ולכן יש משמעות לטכסט גם מעבר לכוונת הכותב). אפשרות זו עלתה בדבריי למעלה, ואני מרגיש שיש משהו ממנה אצל דרידה. אבל לכן שאלתי שם מה החידוש של דרידה בזה? ומעבר לכך, הוא נחשב כמי שלחם נגד הסטרוקטורליזם המאובן והדטרמיניסטי הזה.
מיכי
נשלח ב-10/11/2004 09:08
לא צריך להניח שהכותב כתב לפי כללים, אלא מספיק להניח שהיה מאולץ על ידם.
נשלח ב-9/11/2004 23:54
הוא לא ניהיליסטי רק בגלל שהנחתך היא שהכותב כתב לפי כללים אלו, ואתה מניח שיש סיכוי שתמצא את משמעותו של הטכסט בצורה כזו. אולם אם אין בסיס להנחה זו, או לתחליף הולם (למשל, שהטכסט עצמו, או כוונת הכותב, מתפענחים בכללים אלו), כי אז אתה עושה מה שבא לך, ובמקרה זה מה שבא לך הוא לקרוא לפי כללי העברית. זה לא אמור להניב מאומה מעבר למציאות מקריות.
למיטב הבנתי זהו בדיוק ניהליזם.
מהי קריאה ניהיליסטית לפי שיטתך (אם יש כזו)? בעיניי זוהי קריאה שלא כפופה לשום כללים, ולא מחפשת מאומה, פרט למה שאני רוצה לעשות עם הטכסט. גם אם מה שאני רוצה לעשות עם הטכסט מנוסח כאלגוריתם קפדני ומדויק, אין לכך כל משמעות.
מיכי
נשלח ב-7/11/2004 22:29
מיכי
מצאתי דף נייר הכתוב בעברית, אין לי שום מושג מה תוכנו, החלטתי לקראו לפי כללי הדקדוק והתחביר של שפה זו, יתכן שאמצא בו משהו ויתכן שלא.
האם זהו חיפוש ניהילסטי?
אם כן, הרי מחלוקתנו היא סביב הגדרת המושג ניהיליזם.
נשלח ב-7/11/2004 19:12
מופע,
אני חולק עליך בזה.
חיפוש לפי כללים, ללא מטרה מוגדגרת מראש הוא ניהיליזם סמוי (בעצם לא כל כך סמוי). איך אפשר לחפש בלי שמחליטים מה רוצים לצוא.
ושוב, אין כוונתי להגדיר מראש מה תהיה התוצאה (האם העמדה המבעת בספר היא A או B), אלא את מה מחפשים (את עמדת הכותב, או הטכסט עצמו, וכדו').
משל למה הדבר דומה, למישהו שיצא לחיפוש מדוקדק ל]פי כללים קפדניים אולם אין אף אחד שאבד בשטח, ולכן אין לו את מה לחפש. אול במקר הוא ימצא אוצרות, אולם זהו ניהיליזם גמור במובן הפילוסופי.
על כן לענ"ד לא נימלט מהגדרת מטרת החיפוש, והמסקנה לדעתי היא שלדרידה כנראה לא היתה כזו (פרט לנחת שלו, או לסיפוק צורך כלשהו. וזהו ממש הניהליזם הפרשני שעליו אני מדבר).
מיכי
נשלח ב-4/11/2004 22:24
מיכי
באיחור מה...
ניתן להגדיר מיתודת חיפוש ללא הגדרת התוצאות מראש, והרי לך אופציה לא ניהיליסטית של חיפוש פתוח.
נשלח ב-27/10/2004 08:44
אמנם אנחנו קצת מתחילים לגלוש מדרידה להרמן כהן, אבל בכל זאת כמה הערות (ואולי אף ראוי לפתוח אשכול נפרד לנושא זה):
א) לא הבנתי מדוע המתנגדים להרמן כהן (ויש לא מעט כאלה), טוענים שהוא לא "פילוסוף יהודי", מפני שהוא משתמש בפילוסופיה הקאנטיאנית. לפי גישה זו גם הרמב"ם אינו פילוסוף יהודי משום שהוא משתמש בפילוסופיה האריסטוטלית, כנ"ל לגבי רס"ג והפילוסופיה הכאלאמית, פילון והפילוסופיה האפלאטונית, הרב סולובייציק והפילוסופיה האקזיסטנציאלית מבית מדרשו של קירקגור ועוד.
אם כל מי שמשתמש בפילוסופיה כללית אינו מתקבל למועדון ה"פילוסופים היהודיים", יוצא מכך שמעולם לא היה אף פילוסוף יהודי.
יתירה מזו, חשוב לציין שכהן לא הלך כעיוור אחרי קאנט, אלא הפילוסופיה (הכללית) שלו היא שידרוג של קאנט, והוא הרי מייסדה של אסכולת מרבורג.
ב) בכלל קשה להגדיר מהי פילוסופיה יהודית ומהי לא, אני אישית סבור שאין כזה דבר "פילוסופיה יהודית", אלא אם כבר "פילוסופים יהודיים" (כפרפרזה על האימרה המפורסמת שבתאטרון אין תפקידים קטנים, יש רק שחקנים קטנים).
ג) אם כבר משווים בין כהן לבובר, ברור שדווקא כהן הוא זה שינק ממקורות היהדות, והיה הרבה יותר "אותנטי" מאשר בובר. כהן בהחלט נשען גם על המקורות החז"ליים, ובעיקר: הוא מכיר באופי ההלכתי פרקטי של היהדות.
בובר, לעומת זאת, מבסס את כל הפילוסופיה הדתית שלו על הרגש והחוויה, בעוד שאופיה הממוסד של היהדות זר לו מכל וכל. כל מה שהוא שאב מהיהדות נוגע לתחום ה"אמונה", ולכן הוא התעסק דווקא בתנ"ך ובחסידות, ולכן מבחינה היסטורית אין ספק שכהן היה הרבה יותר קרוב ליהדות כפי שהיא התגלמה בהיסטוריה (יש אפילו סיפור עליו שפעם הוזמן להרצות בבית כנסת אחד, והוא התעקש לבוא לשם רק אחרי שהסתיימה התפילה בציבור מפני שהוא התנגד באופן עקרוני לתפילת קבע - גם אם הסיפור אינו אמיתי, הוא בהחלט משקף את גישתו הדתית)
תוקן על ידי - רב_צעיר - 27/10/2004 8:46:00
נשלח ב-26/10/2004 22:47
מיכי
א. אין לנו עסק בכוונות המחבר, אלא בטכסט והגלום בו. הטכסט הוא 'תופעה' בהיותו מופיע בחלל ובזמן ונקרא על ידי הקורא ומעובד בתודעתו. החיפוש הוא אחרי הטכסט כשהוא לעצמו.
ב. הבעיה חריפה יותר מבעיית הפער בין הכותב ובין הקורא. גם הכותב עצמו מצוי מעבר למסך. הכוחות הפועלים עליו גורמים לכך שאף הוא ביושבו מול הדף הכתוב יושב מול התופעה ולא מול הדבר.
ג. א-ב מכילות טענות ולא הבעת רגש. את הטענות האלה אפשר לקבל, או לדחות ולטעון שאין מסכים או שיש דרך לעבור אותם מבלי לפגוע בטכסט.
ד. אני מסכים שאת טיעוניו של קאנט לא קל לדחות. האם את המקבילה – הטיעונים ביחס לטכסט קל לדחות?
ה. הבעיה היא בעיית ההגעה לטכסט כשהוא לעצמו. אפשר לטעון שהיא בלתי פתירה, כלומר – אי אפשר להגיע אליו, ואפשר לטעון כי יש דרך להגיע אליו.
ו. החלק המפרק מפרק את התופעה, כלומר את הטכסט המופיע לפנינו. כפירוק שמפרק כל מדרש את הפסוק הנדרש. מאחר והטכסט פורק פורקו עמו גם המסכים. [לדוגמה: אם סיפור מגדל בבל מופיע מבעד למסך שהוא האימה מפני היצירה האנושית, אז פירוק הסיפור – והשארת הנקודה: המושג 'בבל' - מפרקת ממילא גם את המסך – את מגמת מזעור האדם שבסיפור].
ז. הנקודה שנותרת היא שיירים של הסיפור [לדוגמה – המושג 'בבל' מסיפור מגדל בבל]. כל שאני יודע הוא שזו נקודה שייר מטכסט הראשון, ושהיא טהורה מהמסכים ששוברו.
ח. הבנייה היא בדרך של יצירה חופשית. אם תרצה אפשר לאסוף כללים. ראה לדוגמה בספרו של היינמן 'דרכי האגדה'. החשוב הוא לבנות בניין חדש מהנקודה הנותרת.
ט. הקריטריון הוא פשוט: מקור א' מכיל את המקור כולו בתוספת המסכים המבדילים בין הקורא למקור כשהוא לעצמו. מקור ב' מכיל נקודה מהמקור ללא המסכים. מכאן שמקור ב' קרוב למקור כשהוא לעצמו ממקור א'.
י. לעניות דעתי המבנה עומד במבחן הבהירות, אם כי אפשר לחלוק על מרכיבים ממנו.
עכנאי
אינני מסכים אתך שמבנה דיאלקטי מורה על הפנמת החשיבה התלמודית. אך גם אם נקבל את ההנחה הזו, עיקר תורתו הדיאלקטית של בובר יסודה במנת כהן שקדם לו. כך לגבי אני אתה [כהן מבחין בין יחס Mitmensch ליחס Nebenmesch, או בתרגום העברי – יחס ריע ליחס עמית שהוא הוא יחס אני לז מול יחס אני אתה של בובר. ישנן עוד תופעות דיאלקטיות אצל כהן – כגון ההחנה בין אלוהים של האתיקה לאלוהים של הדת. לדעתי כהן לא רק מניח מקורות בספרו, אלא כל הפרוייקט שלו – דת התבונה ממקורות היהדות – תלוי במקורות ובשיטה ייחודית לפרשם.
מיכי – ביחס לתגובתך לעכנאי.
כהן שיה פילוסוף כללי רקם במשנתו הפילוסופית יסודות מהמקורות היהודיים. לדעתי הדוגמאות שהזכרתי [המשיחיות באתיקה, התשובה בדת] דיים להגדיר אותו כהוגה יהודי.
גם במבחן ההמשכיות היהודית הוא עומד, למרות שהיא שונה וזרה למי שממשיך מסורת יהודית מזרח אירופאית או מזרחית.
שליטתו של כהן אומנם לא היתה כשליטה של ראש ישיבה, אך יש לנו עדויות על לימודיו הן עם אביו והן בבית המדרש לרבנים. [אפשר לעיין במאמר שכתבתי על הביוגראפיה האינטלקטואלית שלו שהופיע ב'דעת'].
לדעתי, יש היודע את התורה כולה ואינו מבין את משמעויותיה הפילוסופיות, ויש הטועם אך יכולותיו הפילוסופיות מאפשרות לו לעמוד על המשמעות ההגותית שלהם. מבחינה זו כהן יתר על בובר, ובבוודאי על מרבית ראשי הישיבה הבקיאים בתורה כולה.
אגב, מחוייבותו של כהן לתורה וליהדות היתה עמוקה – גם אם שונה משלך ומשלי. הוא שילם עליה מחירים שלא אתה ולא אני שלמנו, בעומדו על זהותו היהודית מול החברה האינטלקטואלית אנטישמית בזמנו.