| נשלח ב-3/11/2004 11:04 |
|
| |
האם החכמים הם גזענים
מהו היחס הנכון שצריך לתת האדם החושב – החכם אל האדם הלא חושב – טיפש, בהמשך נביא את דברי הרמב"ם בנושא,
אפשר לדון בנושא הזה בהרבה אספקטים תיאורטיים שונים ולא להגיע למסקנה למי ראוי התואר חכם ולמי טיפש, אולם בסופו של דבר על אף שלכל אחד יש את הקנה מידה שלו, לכל אדם יש את רשימת קריטריונים שבגללם הוא מחשיב אדם "כזה" כטיפש ואדם אחר כמחוסר מחשבה וכו' ,
ונשאלת השאלה האם מותר להפריד את האנושות בין החכם והטיפש ולתת ערך וחשיבות רק לאדם בעל קריטריונים של חכם (חכם בשכל או חכם לב – הכל לפי דעת המתבונן) ?
**רמב"ם הקדמה לזרעים**
וז"ל ונשאר בכאן שאלה אחת והיא שיוכל אדם לומר אתם כבר אמרתם שהחכמה האלוקית לא המציאה דבר לריק אלא לענין, וכי כל היצורים שמתחת גלגל הירח הנכבד מהם הוא האדם, ותכלית היות האדם לצייר לנפשו המושכלות, ואם כן מדוע המציא הקב"ה כל האנשים אשר לא יציירו מושכל לנפשם, ואנו רואים שרוב בנ"א ערומים מן הערמה ורקים מן החכמה מבקשים התאוה, ושהאיש החכם המואס בעולם הוא יחיד בין רבים לא ימצא אלא אחד בדור מהדורות
התשובה על זה שהאנשים ההם נמצאו לשתי סיבות, האחת להיות משמשים לאחד ההוא וכו' והסיבה השנית ... ועל כן נבראו ההמון לעשות חברה לחכמים שלא ישארו שוממים, ואולי תחשוב שזאת התועלת קטנה אבל היא צריכה וראוי יותר מן הראשונה{דרך אגב ניתן ללמוד מדבריו על מידת הצורך בחיי חברה וחברים} וכו' עכ"ל
לפי שתי הסיבות שמונה הרמב"ם לכאורה בהחלט תהיה מוצדקת גישה ודעה גזענית בעולם, ונשאלת השאלה האכן לזה התכוון הרמב"ם והאם זו גם דעת חז"ל , והאם זה נכון גם היום ?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 18:58 |
|
| |
לדעתי הציטוט הזה מיותר, וגם נוגד את חוקת הפורום. אבל ניחא.שיהיה.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 18:51 |
|
| |
עד שיבוא הכתוב השלישי ויכריע ביניהם:
וַיְהִי דְבַר-ה', אֵלַי לֵאמֹר. יז בֶּן-אָדָם, בֵּית יִשְׂרָאֵל יֹשְׁבִים עַל-אַדְמָתָם, וַיְטַמְּאוּ אוֹתָהּ, בְּדַרְכָּם וּבַעֲלִילוֹתָם: כְּטֻמְאַת, הַנִּדָּה, הָיְתָה דַרְכָּם, לְפָנָי. יח וָאֶשְׁפֹּךְ חֲמָתִי עֲלֵיהֶם, עַל-הַדָּם אֲשֶׁר-שָׁפְכוּ עַל-הָאָרֶץ; וּבְגִלּוּלֵיהֶם, טִמְּאוּהָ. יט וָאָפִיץ אֹתָם בַּגּוֹיִם, וַיִּזָּרוּ בָּאֲרָצוֹת: כְּדַרְכָּם וְכַעֲלִילוֹתָם, שְׁפַטְתִּים. כ וַיָּבוֹא, אֶל-הַגּוֹיִם אֲשֶׁר-בָּאוּ שָׁם, וַיְחַלְּלוּ, אֶת-שֵׁם קָדְשִׁי--בֶּאֱמֹר לָהֶם עַם-ה' אֵלֶּה, וּמֵאַרְצוֹ יָצָאוּ. כא וָאֶחְמֹל, עַל-שֵׁם קָדְשִׁי, אֲשֶׁר חִלְּלֻהוּ בֵּית יִשְׂרָאֵל, בַּגּוֹיִם אֲשֶׁר-בָּאוּ שָׁמָּה. {פ}
כב לָכֵן אֱמֹר לְבֵית-יִשְׂרָאֵל, כֹּה אָמַר אֲדֹנָי ה', לֹא לְמַעַנְכֶם אֲנִי עֹשֶׂה, בֵּית יִשְׂרָאֵל: כִּי אִם-לְשֵׁם-קָדְשִׁי אֲשֶׁר חִלַּלְתֶּם, בַּגּוֹיִם אֲשֶׁר-בָּאתֶם שָׁם. כג וְקִדַּשְׁתִּי אֶת-שְׁמִי הַגָּדוֹל, הַמְחֻלָּל בַּגּוֹיִם, אֲשֶׁר חִלַּלְתֶּם, בְּתוֹכָם; וְיָדְעוּ הַגּוֹיִם כִּי-אֲנִי ה', נְאֻם אֲדֹנָי ה', בְּהִקָּדְשִׁי בָכֶם, לְעֵינֵיהֶם. כד וְלָקַחְתִּי אֶתְכֶם מִן-הַגּוֹיִם, וְקִבַּצְתִּי אֶתְכֶם מִכָּל-הָאֲרָצוֹת; וְהֵבֵאתִי אֶתְכֶם, אֶל-אַדְמַתְכֶם
אני מתנצל על הציטוט הארוך.
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 16/11/2004 20:07:11
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 18:40 |
|
| |
מדוע יחזקאל מכריז,
"ויהי דבר ה' אלי לאמר: בן אדם יושבי החורבות האלה על אדמת ישראל אומרים לאמור, אחד היה אברהם ויירש את הארץ, ואנחנו רבים, לנו ניתנה הארץ למורשה, לכן אמור אליהם כה אמר ה' אלוהים, על הדם תאכלו ועיניכם תשאו אל גילוליכם ודם משפוכו והארץ תירשו? עמדתם על חרביכם עשיתן תועבה, ואיש את רעהו טימאתם והארץ תירשו? (לג/כה -כו)
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 18:29 |
|
| |
אני מבקש מבעלי ההלכה שבפורום שיפסקו באם בן לאם יהןדיה יכול להצהיר שאינו מקבל את קבלתו של סבא שלו ולהיות כאחד הגויים
ביטוי הלכתי, האם יהודי שיכריז שקבלת סבו אינה מחייבת אותו לא יזקוק את אשת אחיו לייבום (תרוץ שזה זוקק אותה הואיל והיא קבלה למרות שהוא לא קבל, לא יחשב כתרוץ מספיק).
מדוע יחזקאל מכריז :"וְהָעֹלָה, עַל-רוּחֲכֶם--הָיוֹ, לֹא תִהְיֶה: אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים, נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת--לְשָׁרֵת, עֵץ וָאָבֶן. כ,לג חַי-אָנִי, נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה: אִם-לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה, וּבְחֵמָה שְׁפוּכָה--אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם"
לא רוצים לקבל, לא קבלנו.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 17:50 |
|
| |
רגע רגע עשיתי מאמץ נוסף, והבנתי משהו, הבנתי שאתה מניח שכל אדם באשר הוא אדם הופך אוטומטי לבן אדם ואתה מתקומם בצדק, הבעיה שזה לא מה שאמרתי ובעקבות כך הסקת את אשר הסקת, ואם הבנת את אשר אתה אומר מקריאה ברמב"ם הדבר חמור על אחת כמה וכמה.
העובדה שאברהם אבינו הגיע לנבואה זה מפני שקיים מעצמו משכלו את תרי"ג מצוות כולם, אבל הוא היה היחיד מכל האנושות שהגיע לדרגה הזו של אהבת ה'
אתה מסיק מאברהם אבינו על "כל אדם באשר הוא אדם" ?
קבלתו של סבא שלך מחייבת אותך, ואי קבלתו של X את סבא שלו מוכיחה שקבלתו של סבא שלו אינה מחייבת אותו.
מכיר את המשפט של חילוני ממוצע "סבא שלי היה רב" ומה הוא? מחלל שבתות - מה בדיוק אתה רואה שמחייב אדם זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 17:40 |
|
| |
אריק,
בבקשה חזור על שאלתך, כנראה שבמומי אני פוסלת, ויעיד עלי יודע התעלומות שלא הבנתי את תגובתך האחרונה.
מה לא הגיוני בתשובתי, ועל מה לא עניתי.
ובאשר לרמתך, אתה העדת על עצמך בזה האשכול שהיות ואתה אינך רב אינך חייב בדעה חתוכה - פה לא מדובר בהלכה למעשה , אלא בהשקפות שאין תכליתן מעשה מן המעשים, וזו נקראת השקפת אמונה, השקפת אמונה בסיסית חייבת שתהיה לאדם המאמין לדעת הרמב"ם ולהבדיל לדעתי הקטנה.
תוקן על ידי - riv - 16/11/2004 18:03:36
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 17:35 |
|
| |
RIV
אני מבקש לא לתת הערכות על רמתי ואם את דווקא מתעקשת הרי כל הפוסל וכו'.
לגופו של ענין לא ענית לי, כי הנחת היסוד שלי היתה שדרך האמצע ראויה לכל אדם באשר הוא אדם ולאו דווקא בגלל שסבא שלו אמר נעשה ונשמעץ
דרך אגב, מדוע קבלתו של סבא שלי מחייבת אותי?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 17:07 |
|
| |
אריק,
המסקנה שלך באה עקב כך שאתה אינך מחזיק ראשך מעל פני המים - אתה שוחה בים פרטים ללא יכולת להכריע בשכלך,לך מספיק שהרב שלך יכריע בשבילך כמה לאכול ומתי כדי להביא עצמך לריפוי, כלל חשוב לא אוכלים יותר מדי דבש בבת אחת. מקיאים הכל.
אולי אני ארענן זכרונך, והעיר כי בני נוח לא אמרו "נעשה ונשמע" וה' מלכתחילה לא נתן להם מצוות כדי להגיע לשלמות, הוא נתן להם רק שבע מצוות מוסריות כדי שיוכלו להמשיך לחיות בשלום איש עם חברו, שבע מצוות בני נוח לא היה צריך באורגנל לצוות עליהן, אלה מצוות המינימום שמפרידות בין בן תרבות מהבהמה.
רב המצוות שמובילות לדרך האמצע אלה המצוות השמעיות שאדם צריך כל בקר להתגבר ולקיימן - "ויתגבר כארי לקום ולעשות את רצון בוראו ב"דיני השכמה"
מינימום המידות שהאדם השלם יכול להיחשב בהם נביא הם: חכם , גבור, ועשיר.
שלושת המעלות האלה יכול אדם לרכשם רק על ידי כיבוש היצר ועל מצוות אלה אמרו חכמינו : אפשי ואפשי ומה אעשה שהשם יתברך גזר עלי
המסקנה סגולתו של העם היהודי הוא בקיום תרי"ג מצוות שמביאות אל השלמות.
וכל אדם שיצטרף לקיום המצוות יוכל להיות יהודי טהור וגזעי
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 16:39 |
|
| |
נניח את הנחות הבאות:
דרך האמצע מותאמת לכל אדם ביו מישראל ובין מאומות העולם.
אין לחרוג מדרך האמצע אלא למטרות ריפוי.
התורה היא דרך האמצע (מו"נ ח"ב פרק ל).
לבני נוח נתנו שבע מצוות.
שבע מצוות בני נוח מספיקות כדי לשומרם בדרך האמצע.
לישראל נתנו תרי"ג מצוות.
שבע מצוות בני נוח אינן מספיקות כדי לשמור את ישראל בדרך האמצע.
מסקנה:
ישראל ניחונו במזג גרוע יותר מכל האומות.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 16:25 |
|
| |
גם וגם
לדעתי פתרון ל'בעיה' טמון במושג "קהילת יעקב", ולא "זרע יעקב" כפי שדורש הרמב"ן, שלהם, ולכל המצטרפים אליהם, ניתנה מורשת משה...ואידך זיל וגמור
תוקן על ידי - riv - 16/11/2004 16:29:56
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 15:24 |
|
| |
ייש"כ על הבאת מאמרו של הרב שילת. קראתי, אך לא מצאתי בו פתרון.
יש לציין שהבעיה אינה מצטמצמת במספר מוגבל של גרים; לאורך הדורות התערבו בעם ישראל גרים רבים מאד, וניתן להניח במדה רבה של סבירות שכמעט כל אדם מישראל היום הוא צאצא, בין היתר, למספר מסוים של גרים. די בשונות הרבה בהופעתנו החיצונית ללמד על כך.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 14:22 |
|
| |
לי אין תשובה גם אחרי שעיינתי עשרות פעמים בכוזרי, חשבתי אולי לך יש, שהרי אתה מבין את הכוזרי ומעדיף את שיטתו על שיטת הרמב"ם
|
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 14:17 |
|
| |
ריב,
קושיה במקומה.
אין ספרי תחת ידי (אני בעבודה), אך אנא עייני בכוזרי בפנים.
|
|
|
|
| נשלח ב-16/11/2004 14:14 |
|
| |
רגע רגע,
ואברהם אבינו שהיה גר, כיצד הוא הגיע לנבואה? הוא לא היה מישראל, הוא היה עובד עבודה זרה -
|
|
|
|
|