בית פורומים עצור כאן חושבים

על ההיגיון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/11/2004 07:25 לינק ישיר 
על ההיגיון

מהו היגיון?
הגיון מורה על דבר שהמחשבה יכולה לעקוב אחריו. הגיון מלשון הגה והגות. המחשבה יכולה לעקוב אחר מסקנה כאשר יש שייכות וקשר בין מרכיביה. הטיעון "חוסר אוכל מביא למוות" הוא הגיוני - אנו יכולים לעקוב ולהכיר בקשר הקיים בין אי אכילה למוות.

הקשר הראשוני הנדרש בין מרכיבי טיעון למען יהיה הגיוני, שלא ייסתר מהמציאות אליה הוא מתייחס. כל טיעון המציג את המציאות כשונה ממה שהיא ידועה, שולל את עצמו מלהיות טיעון הגיוני.

ההיגיון אינו תמיד בעל נימוק. ההיגיון הוא כל שמתאים וזורם בחוויית האדם כנ"ל. דרכי ההיגיון קשים להיקף מלא, אך את העיקרים אפשר לציין ולנתח ולהפיק מכך תועלת רבה. כאשר אנו מבינים את עצמנו אנו יכולים גם לשנות את עצמנו, כשאין אנו מבינים את עצמנו, ה"עצמנו" גם לא מבין אותנו.

להלן רשימה ראשונית של מרכיבים, [הקבוצה הראשונה גם מפורטת].

1] קשר
לוגי
השערתי
שיוך קרבה - יחס

2] חוזקו של רושם – נקודת מוצא
הרגל
ראשוניות
אחרוני
חברה

3] בקשת הרמוניה - השלמה
התחמקות והעלמה
יישוב מלאכותי

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-28/6/2010 01:05 לינק ישיר 

רדף היקר אשכול תפור בשבילך,
איפה ברחת לנו ??

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 07:36 לינק ישיר 

דגי' היקר

רק חומר למחשבה עבורנו.

מהי סתירה?
דברים שאינם יכולים להתקיים יחד.

עתה נשאלת השאלה, שייך שתתקיים סתירה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/12/2004 01:22 לינק ישיר 

עניין הסתירות, הוא בכל הבריאה ובכל הטבע והמציאות, הכול מורכב מדברים סותרים ומתנגשים, עצם ההרכבה של חומר ורוח, החומר עצמו, הוא אש מתלקחת, שמים = אש ומים, האדם מלא ניגודים, העזר כנגדו, ומושג הזכר והנקבה שקיים בכל הבריאה, כולל המגנט הנקרע בין קטביו, המושך והדוחה, ועוד ועוד. הסבר עניין שני הכתובים המכחישים זה את זה. בסופה של פרשת העקידה נאמר: 'ויהי אחר הדברים האלה...', ופירש רש"י בשם המדרש, 'אחר הדברים', אחר הרהורי דברים, בא אאע"ה לפני הקב"ה ואמר לו: אפרש לפניך שיחתי, אתמול אמרת לי כי ביצחק יקרא לך זרע, והיום אתה אומר לי העלהו לעולה? א"ל הקב"ה: וכי שחטהו אמרתי לך, העלהו, אסקיה אחתיה.
והביא הגרי"ז מבריסק זצוק"ל בשם אביו הגר"ח זצוק"ל, שאל אותי חסיד אחד, וכי היאך אתם מקשים קושיות על התורה, והלא התורה היא דבר ה', ואיך מעיז ילוד אשה להקשות קושיות על השי"ת? אמר הגר"ח, צדק אותו חסיד, באמת כל עוד שני כתובים סותרים ומכחישים זה את זה אסור להקשות קושיות, ועל כן לא שאל אאע"ה את השאלה רק בסוף לאחר שנסתיימה הפרשה ולאחר שנאמר לו: 'אל תשלח ידך אל הנער...' (אגב, יש אימרה נאה מאוד, הלא הציווי נאמר לו מפי הקב"ה ואיך שמע למלאך שאמר לו אל תשלח וגו', אלא שכדי לשחוט יהודי צריך לשמוע רק מפי הקב"ה, אך להציל ולהימנע מפגיעה ביהודי די לשמוע ממלאך...), כאשר בא הכתוב השלישי הזה, כי אז הרשה לעצמו אאע"ה לשאול את הקושיא העצומה.
גם בתשובה יש לעיין, והלא אאע"ה היה נביא, והראשון שהכיר את בוראו וכו', וכיצד לא הבין מה שאומרים לו. אלא שאאע"ה נסתפק (חקירה...) מה פשר הציווי של העקידה, האם המצווה היא הקדשתו של יצחק לעולה והקרבתו על המזבח, והכול מצווה אחת, ואם נאנס ולא קיים את המצווה בשלימותה, נמצא שלא קיימה כלל, או שמא לצד אחר, שהמצווה היא בהקדשתו של יצחק לעולה, ואז ישנו דין כללי שכל קרבן שהוקדש יש להעלותו כדינו. ואם נאנס ולא העלהו, אין זה חסרון במצוות העקידה, אלא זה דין צדדי. ותשובת הקב"ה הייתה שהמצוה לא כללה את השחיטה, אלא העלאה בלבד, ובזה נסתיימה מצוות העקידה. זה שלבסוף לא נשחט, אין חסרון במצוות העקידה אלא דין צדדי (הקרבת העולה) שלא נתקיים. ועל כן נראה שאפשר היה לומר בתפילות ובמדרשים, שאפרו של יצחק צבור על המזבח, וכו'.
זו דוגמה להגיון השמעי, הנבואי, העברי. אפשר לחיות עם סתירות, ולא זו בלבד אלא מוכרחים לחיות עם סתירות, כי העולם כולו מלא סתירות, והאדם כולו מלא סתירות, ולעולם יעקב ועשיו מתרוצצים בקרבה, זה לכאן וזה לכאן. וזה פשרו של תירוץ הרמב"ם לשאלת הידיעה והבחירה, ולא כמו שחשב הראב"ד שהרמב"ם התחמק מתשובה ועל כן אמר שאין תשובה לזה, אלא שחוסר התשובה הוא מהות הדבר, כי במישור הארצי הגשמי החומרי שלנו באמת אין תשובה לשאלת הידיעה והבחירה (באור שמח כתב שהשאלה דומה לשני אנשים שמתכסים בליל חורף בשמיכה קצרה מדי, וכאשר אחד מושך לצד אחד נחשף הצד השני, וכן אמר לי אחד המשגיחים הגדולים זצוק"ל, כששאלתיו על תירוץ מחודד הלכתי של הר"א ווסרמן זצוק"ל הי"ד, בקובץ הערות לקושיא זו שהתפעלתי ממנו, ואמר לי דע לך, כל מי שאומר תירוץ לשאלה זו, משמע שלא הבין היטב את השאלה ...!), כי זה במישור העל טבעי, האלוהי, שאינו מובן בשכלנו.
זה דומה קצת למה שהתבטא הרמב"ם בפיה"מ לכלאים, כשדן בהוצאת חזקה מחמש או מחמישים וכיו"ב, שאי אפשר לעשות זאת, לא מקוצר שכלנו אלא מטבע המספר!! לומר לך יש דברים שבטבע אינן יכולים להיתפש בשכל המוגבל שלנו, שהוא מוגבל באופן אובייקטיבי לכל האנושות ולא למי שכלו קצר.
הרבה שנים אי אפשר היה להבין ולתפוש במוחנו ובשכלנו את תירוץ הרמב"ם לשאלה זו, אך כמדומני שהיום התקדמנו מאוד, לפי שכיום, גם אם אין אנו עדיין יכולים להבין מציאות כזו של מישור אחר, על טבעי, של חוסר מקום ושל היעדר זמן, שאין בו עבר ולא עתיד, ואין בו תפישת מקום כלל, אמנם המדע בימינו מכיר בקיומו של מצב כזה, שהרי הגענו לשם, אם כי הוא בלתי מובן אך הוא קיים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2004 06:33 לינק ישיר 

קעלמ

אכן זאת הנקודה, תודה שמיקדתה אותה. אכן הנושא מבוסס על ההנחה שלא יימצא אדם העושה דבר ללא סיבה שהוא עצמו ימצא לפעולתו. סיבה משמעה קשר של התאמה והיגיון, ויתירה מכך, אם נניח שאדם עושה דברים ללא סיבה אזי אין זה האדם, שכן הרי אין רקע תודעתי מכוון לזה, שהרי כביכול אין סיבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-3/12/2004 04:43 לינק ישיר 

הסתבכתי, מה נפתח עכשיו דיון על האהבה סוגיה, סיבותיה, ועניניה?

אולי במקום אחר ובזמן אחר. שלא לדבר על כך שיתכן שנשאל שאלה לא פחות בעייתית, מה זאת אהבה? מהי מבקשת? את חיי, את ימי, ולא די.

אבל האם לא ידוע לך שיש אהבות לא הגיוניות, מוזרות שכל הרואה משתומם.

בכל אופן מכיון שדומני שאתה מחבר בין מתאים להגיון וזו נקודה משמעותית בעיניך .
והזרימה החויתית קשורה איך שהוא לענין,אשמח אם תרחיב מעט בנקודה זו.
ואני מתכון בעיקר לקטע שהגבת למיכי. אתה שולל את יכולתו של האדם לפעול נגד ההגיון או המתאים?.

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2004 07:10 לינק ישיר 

קעלעמר היקר

לתפיסתי, ואני מעלה אותה כמובן לדיון, אין אהבה ללא סיבה, ואין אהבה בלתי הגיונית. אולי נתעכב באמת על זה, באר נא עמדתך בעני"ז (האהבה) יותר בפירוט.

דגים

דבריך סתומים לשכלי עד מאד. וכי "בדיבור אחד" נראה לך שהכוונה באופן פיזי? האם היה כרמקול שב' אנשים מדברים בו? או מילה אחת הנשמעת גם כך וגם כך? איך שהבנתי עד היום, הכוונה שהמסר העקרוני כלל את שני המובנים, השימור על ידי שכירה וזכירה על ידי שמירה ללא הבדל עקרוני המחלקם לב' מהויות וכן בכל שנאמרו בדיבור אחד.
גם התפיסה שב' פסוקים סותרים מתקיימים לא מוכר לי בדת, אם כי מושג אלו ואלו מוכר, הוא כבר התפרש ונידון הרבה כאן ובעלמא, ראה נא במומלצים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2004 04:06 לינק ישיר 

יהוסף

לא. מצטער לא נראה לי שהמילה סביר היא תחליף שישנה את עמדתי.
עשיתי תרגיל קטן ועברתי על דבריך , והחלפתי את המילה הגיון בסביר. וזה לא שינה מאומה.

הנה משפט מפתח.ציטוט:ההיגיון אינו תמיד בעל נימוק. ההיגיון הוא כל שמתאים וזורם בחוויית האדם כנ"ל.
כאן טמון ההבדל בין גישתך לבין מה שאני מנסה לשאול.
אני רואה את ההגיון כתמיד בעל נימוק [רכישת תמונה שלמה]. יתכן שקשה להעביר את הנימוק לזולת,אבל הוא ישנו. אם הוא אינו בעל נימוק הוא יכול להיות טוב וראוי אבל לא הגיוני.
ושוב אני לא אומר שמה שזורם בחוית האדם סותר בהכרח את ההגיון אבל כפי שלוי אמר הוא אינו קשור .
מיד בתחילה היתה לי תחושה שהמטרה היא, שמה שמתאים הוא בעצם ההגיון.
זה נכון באופן חלקי.לא כל מה שמתאים וזורם בחוית האדם הוא הגיוני,או קשור בהכרח להגיון.
הדבר הכי בולט שעולה לי. היא האהבה, היא אינה מנומקת, היא לפעמים גם לא הגיונית,אבל היא זורמת בחוית האדם והיא מתאימה [אני מקוה].

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/12/2004 03:28 לינק ישיר 

בתוספתא ובירושלמי נאמר: 'אין מרובע במעשי בראשית'! ואכן אין למצוא בטבע קוים ישרים, הכל בכל מכל ורק לא קוים חתוכים וישרים. גם התורה אילו ניתנה חתוכה לא היתה לרגל עמידה. מכאן יסוד למחשבת חכמינו ז"ל במרבית התקופות, שלא חפצו בשיטתיות ובסדר. היום אין סבורים שבטבע יש כל כך סדר, פרט לכאוס ולאי יציבות בחומר יש עוד ועוד. ההגיון השמעי העברי אומר בניגוד ללוגיקה היוונית ששני כתובים המכחישים זה את זה יכולים להתקיים, גם לפני שיבא הכתוב השלישי ויכריע ביניהם, וההגיון השמעי העברי אומר שידיעה ובחירה יכולים להתקיים כאחד. וכן 'זכור ושמור' יכולים היו להיאמר בדבור אחד (וגם לא קשה האם יכלו להשמע כאחד, כפי שתמע הראב"ע). וכעת די בזה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 20:05 לינק ישיר 

2] חוזקו של רושם – נקודת מוצא
הדברים המרשימים את האדם, גם כאשר לא יהיו הגיוניים, הם יוצרים הגיון לנגזר מהם. אם אדם מניח על האחר שהוא רע לב, גם אם הגיע למסקנה זו בטעות ושלא בהגיון מבוסס, המעשים וההחלטות הבאות לאחר מכך ובהתאם לכך, הם כבר הגיוניים, באשר הם תומים לתפיסה שיש לאדם ביחס לאותו אדם. הדברים המרשימים את דעת האדם, אינם צריכים להתבסס בהיגיון כמו הנתונים שאינם מרשימים באופן ראשוני, והאדם הוא ששוקל ויוצר מהם התרשמויות. האדם אינו נזקק כל כך לחפש הגיון לדבר המוגדר בנפשו ודעתו כהנחה או אקסיומה. האדם מתעורר באופן טבעי לחפש היגיון, כאשר הוא זה הבוחר את התרשמויותיו, אך ההתרשמויות הנקבעות בליבו, דומות לנתון מציאותי קיים, שאין צורך טבעי כל כך לחפש לו היגיון, הוא נקבע במידת מה כהגיון עצמו. האדם לא תמה מדוע הוא בעל רגשות, זו עובדה ואינו מחפש לה היגיון, לפחות לא במבט ראשון. כך הדבר גם בדברים המרשימים מאד את דעת האדם באופן טבעי, האדם חווה את רשמים אלו כדברים מוגמרים וחיפוש ההיגיון אינו הפעולה הנבחרת הראשונית לעסוק בה. הרושם מהווה א"כ במידת מה כנקודת מוצא בחוויותיו והגיונותיו של האדם.

הרגל
ההרגל הוא המאפיין הקלאסי לרושם שעיקר חשיבותו וקביעותו בדעת האדם הוא אך התרשמות, ללא סיוע הקשר לוגי או השערתי, לפעמים בכלל לא. ההרגל קובע נקודת מוצא, והנוחות של סטטיות לעומת שינוי, מעצימה את כוח המצב הנקבע על פני כל מצב אחר הבא לשנותו, שלא הוכרע עדיין כראוי למאמץ באופן חד משמעי או עוצמתי.
מכאן אנו למדים:
מסר 26: "כאשר אנו משוכנעים שעלינו או על אחר להשתנות, אך התובנה אינה תמיד ניצבת במלוא עוזה, יש לנו ליצור הרגלים התומכים בתובנה האחרת, למען יהיה הוא נקודת המוצא, כך החיכוך עם הקבוע מכבר יסתלק, והעמדה תקבל תמיכה חזקה מצד קביעות ההרגל"
ולמשל, אם אנו משוכנעים שעל פלוני להיות יותר נדיב, יותר דברן וכיוצא בזה, אזי אם ניצור אצלו הרגל, כמו תקופה של פיזור כספים ללא בדיקה רבה, או לדבר כמה שיותר לתקופה, למרות שלא זה מה שאנו מבקשים להגיע אליו, הנהגה זו תיצור הרגל תומך לנקודות ההתמודדות שעליו לעבור אותם. היות וראינו שהיגיון/סבירות מתייחסת להתאמה שיש בין מבנה המודעות למה שמתחדש בשקילת האדם, הרי שההרגל ממרכיבי ההיגיון המדובר הוא. כך כל תכונות הרושם שלהלן.

ראשוני
כל דבר שהוא ראשון אצל האדם, מקבל הדבר עדיפות של "נקודת מוצא", וכל הבא אחריו כבר שייך לתחום ה"שינוי" מהקיים, הזוקק אנרגיה והצדקה גדולה יותר מאשר אילו היה בא אל מצב נטרלי, כלומר מצב שלא נקבע לפניו ההיפך ממה שהוא בא להציע. הראשון, עקב היותו "קודם" הרי שהוא הקבוע מכבר, ותמיד יהיה הוא נקודת מוצא, כלפי כל דבר הבא אחריו.
אחרוני
גם הדבר האחרון, שהוא בעצם "ראשון" בסדר ההפוך, כלומר מההווה לעבר, גם הוא מהווה נקודת מוצא ראשוני לפעמים, וזאת מחמת שהוא הקרוב יותר למודעות, ביחס לכל מה שהיה לפניו, אלא א"כ מה שהיה קודם מרשים מטבעו יתר.

חברה
מלבד היות מעשי החברה רושם חזק, ומכאן שכח הרושם החברתי עולה על רושם ראשוני ואחרוני, בדרך כלל הוא יוצר גם הרגלי חשיבה. לאדם אלפי הכרעות, שאילולי החברה לא היה מגיע לידי הכרעה בהם. בלבוש יש כמה אפשרויות של לבישה, בנישואין יש כמה וכמה דפוסים ומודלים, גם לקו הנהגת האכילה, וכן בהרבה מאד דברים. קושי ההכרעה האישי מתוך מחשבה עצמית, וכן היות כמה מהדברים דברים שהשיקולים בהם אינם אובייקטיביים, כמו האם עדיף בגד כזה או אחר, לכן האדם נוטה להשתייך לדעת ולזרם של חברה. השיוך מוסבר בעינינו ומכאן שהוא הגיוני. מכאן אנו למדים:
מסר 27: "חשיבות החברה מכרעת הרבה מנטיותיו של האדם. מכאן שבבחירת החברה אדם בעצם בוחר קו התנהגותי ומוסרי, ואף קווי מחשבה. לכן גם כדי ליצור שינוי כללי או מהותי בהרגלי החיים, מומלץ למצוא לכך תימוכין חברתיים, כאשר האדם, וכך זה על פי רוב, מכיר בעצמו את תווית השיוך החברתי"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 06:25 לינק ישיר 

קעלעמ

יתכן ומילת הגיון מעכבת העניין?

אם במקום המילה הגיון היינו דנים על "סביר"* או מתקבל על הדעת היינו מסכימים?

מיכי היקר הנ"ל בעצם הם הם דבריך, אכן כוונתי יותר לסביר, אלא שאיני רואה הבדל ממשי בין השניים, אלא שהגיון נקשר יותר למחשבה, ואכן אין כוונתי דוקא לסבירות הזוקקת חישוב.

כלומר, בדברים על ההגיון, כוונתי מתוך נקודת מוצא שכל דבר המתקבל על הדעת הוא "הגיוני" [אכן לא במובן הקלאסי של "הגות" אלא של "מתאים", והנה קטע יותר ארוך בעני"ז -

"כפי שהתבאר הרי שאדם אינו עושה מעשה או נסיק מסקנה שאינה הגיונית, על כל פנים לכל הפחות ביחס לתפיסתו או הנתונים שהובילוהו להחלטתו. ההיגיון מורה על "התאמה" בין המעשה או ההיסק למרכיבים אליהם הוא מתייחס, אם יש קשר בין רעב לאכילה, האכילה תהיה פעולה הגיונית, אם אין קשר בין פצעים לאכילה ההיסק לאכול בעקבות פצע תהיה משוללת הגיון. ועתה בלשון "התאמה" יש לסגנן זאת כך, "אם יש שייכות בין רצון השקטת הרעב לאכילה הרי ש"מתאים" לאכול והאכילה היא פעולה מתאימה, אם אין הגיון ושייכות בין פצע לאוכל, מסקנת האכילה אינה תואמת לנתונים".

האדם אינו יכול לבחור נגד המתאים ואינו עושה אלא את המתאים. הבעיה מתחילה כאשר יש לאדם התאמה יחסית, אז הוא מסוגל לבצע את המעשה מחמת ההתאמה היחסית, אך אינו שלם בהתאמה גמורה עם המעשה מחמת חוסר ההתאמה השלימה. מכאן שכדי להיות שלם ומוגן מכל הפרעה, מחשבתית או נפשית, על האדם לחפש את מירב ההתאמה בין מעשיו ומחשבותיו למציאות. המציאות היא זו שאליה האדם אמור להתאים את עצמו ובהתאמתו השלמה למציאות לא יתכן בעיה נפשית.]

תוקן על ידי - יהוסף - 01/12/2004 6:30:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 03:21 לינק ישיר 

אוקיי

באשר לדוגמא שנתת. אתה הולך להיות מופתע. שלושתם צודקים.

ראובן: הבכי אכן לא נגרם בגלל מסקנה הגיונית.
שמעון: [כאובזרור] אכן הגיוני שאדם יבכה כתוצאה ממכה.[היסק נרכש]
לוי:אכן הפעולה [פעולת הבכי] אינה קשורה להגיון.

לוי וראובן לטעמי לדבר אחד התכונו. ראובן נוקט עמדה בקורתית.ולוי עמדה ניסוחית.

אבל בכדי להקל על הדיון ביננו .אני תומך בכל לב בלוי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2004 02:16 לינק ישיר 

דגים,
כמה הערות.
1. באשר ליחס בין חשיבה לדיבור, ראה אשכולי על חשיבה מילולית, בעקבות המחקר על שבט הפיראהי בברזיל, ותרווה נחת (כתקוותי).
2. המחושבה אינה מתבצעת הגוש בשר, קרי: במוח. היא מתבצעת בשכל, שהוא יש רוחני. הביצוע שלה הוא במוח. כמו שהאדם הולך באמצעות רגליו, כך הוא חושב אמצעות מוחו. המוח הוא איבר ביולוגי, ולכן הוא לא חושב. בה במידה גם מחשב אינו חושב. חומרה, גם אם יש בתוכה תוכנה, אינה חושבת. הפעילות הזו הופכת למחשבה כשיש מי שנותן לה אינטרפרטציה של תוכן הגיוני-מחשבתי. כמו שכאשר על המסך מופיעה סיפרה 1, אין כאן שום סיפרה אלא אם יש צופה שרואה אותה ומפרש אותה כסיפרה אחת. מבחינת המחשב זהו אוסף פולסים שגם הם תוצאה של תהליכים אלקטרוניים-מכניים.
הנה, למדנו מהמחשב למוח. אף שכיום בעידן רשתות הנוירונים הרעיון ללמוד מהמחשב למוח הוא כבר קצת מיושן (יצחק יונתן, זה התחום שלך, לא?).
3. ההגיון העברי השמעי של הרב הנזיר, כמו כל הגיון אנושי אחר, אינו פועל על פי כללים אחרים מההגיון היווני. הוא בהחלט כבול להגיון היווני, ולו רק בגלל העובדה שההגיון ההוא אינו יווני אלא אנושי (שנוצר על ידי הקב"ה, והוטל לתוך כל בני האדם). זאת בניגוד להוזים למיניהם שמדברים על מחשבות שמעל הלוגיקה ושאר דיבורים חסרי תוכן ותוחלת. לא מזמן חזר לזירה אשכול כלשהו על האבן שהקב"ה לא יכול להרים. ע"ש היטב.
ההגיון העברי רק שם דגש על אנלוגיה ולא על דדוקציה. זה מנוגד מעט לנטייה היוונית. דוגמא לכך תוכל לראות במאמריו של יהוסף בתחילת האשכול שכאשר הוא דן בהגיון הוא כלל לא מתייחס לחלק הלוגי-אנליטי, אלא ישר עובר לדון בהיקשים לא לוגיים. זה סימפטומטי, אך לענ"ד לא מוצלח (דידקטית ומהותית). חשוב להתחיל בברור והמובן והחד משמעי, ורק אח"כ להרחיב.
4. השאלה האם חכמי ישראל היו בעד סדר ושיטתיות, זוהי שאלה כללית מדי. איזה חכמים? באיזו תקופה? כללית ישנה התרחקות יהודית משיטתיות (והפולמוס סביב הרמב"ם, וצורות הארגון ששררו עד אליו, יוכיחו). יש בכך רעיונות עמוקים וחשובים ונכונים (ראה, למשל, מאמרו של הרב זייני בספר 'הגיון'), אך לפעמים הם בעוכרינו.

יהוסף,
מהערתי למעלה יובן מדוע קשה לי מאד להתייחס לדבריך. לענ"ד עדיף להתחיל מהלוגיקה הדדוקטיבית, ורק אח"כ להרחיב.
מעבר לכך, יש להבהיר האם אתה עוסק בתיאור, או שאתה גם קובע עמדה שיפוטית. התיאור ייבחן בכלים אמפיריים (למה אנשים קוראים 'הגיון'). אולם קביעה שיפוטית (מהו טיעון נכון, או סביר) תלויה בעמדות המוצא שלך, שאותן ראוי להבהיר.
למשל, בניגוד לדבריך, אני משוכנע שישנן הנחות יסוד סבירות ובלתי סבירות, גם בין אלו שנטועות בי. אני מצליח גם לשנות הנחות מדי פעם. סבירות אינה משהו שמשוייך רק להיסק, אלא גם לטענות. ההתרכזות בהיסק היא תכונה של הלוגיקה הדדוקטיבית שבה אתה דווקא מקפיד לא לעסוק בדבריך.
אדם לא יכול להניח באופן שרירותי על מישהו שהוא רע לב. הרי או שזה נכון או שלא. הטענה שהוא רע לב, יכולה להיות סבירה או לא סבירה (אני מעדיף את המונח 'סביר' על המונח 'הגיוני', בהקשרים אלו).
ניטול לדוגמא את טענתו של בטהובן באשכול השכן (של ברנהארד) על האמונה מכוח גנטיקה. הוא טוען שהאמונה שנטועה בנפש היא תוצאה של חינוך וחוסר ביקורתיות של המתחנכים. אינני מסכים להכללה זו באופן הגורף שהיא הוצגה, ועיין בדבריי שם. אולם רק כדוגמא, במקרים שזה כן נכון, והאדם מחליט על אמונתו בגלל חינוך ושטיפת מוח של מחנכיו (הרי זה יכול להיות עקרונית). האם תאמר שזוהי אמונה סבירה? או שאין צורך לבקר הגיונית (גם הוא עצמו) את הנחותיו?

דוגמת הנמלים והבקבוקים לענ"ד לוקה בעמימות בהגדרות. אם האדם שוטף את הבקבוק ללא סיבה, כי אז הוא עושה משהו לא סביר. אמנם יש לחלק בין אדם שעושה כן מפני שהואחוששש בריאותית, שאז הוא פשוט טועה. לבין אדם שהמים דוחים אותו נפשית, והשטיפה מועילה לו להסיר את הדחייה, שאז הוא פועל באופן הגיוני. אני מניח התכוונת לדוגמא השנייה, אולם יש להבהיר זאת.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2004 21:13 לינק ישיר 

קלעמער היקר יש"כ על הדברים

למרות שבדבריך כמה הערות, ראוי לכא' ליתן הדעת קודם על יסוד הדברים, ונצעד צעד אחר צעד, למען יהא בהיר לנו מה הנקודות המוסכמות והיכן אנו דנים.

שאלתי:
"מעשה באיש שנפל ושבר את הרגלו, האיש ישב ובכה מכאב, ישבו למולו כמה מתפלספין, ראובן טען, שמעון ידידי, האדם הזה שבוכה פועל באופן לא הגיוני, הבכי אינו הגיוני, שמעון לעומתו טוען 'זה מאד הגיוני שאדם יבכה מכאב' לוי לעומתם טוען, הנושא אינו שייך להגיון כפי שאינו שייך ליושר ואי יושר, הפעולה אינה שייכת כלל למינוח ההיגיון"

עד כאן הסיפור.

מי בעינינו צודק, או איזה חלק מהדברים שנאמרו על ידם נכון וכו'?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2004 19:35 לינק ישיר 

יהוסף, ה' עליכם.

נעזוב את ענין הלשון כדבריך.

יתכן שלא הבנתיך ,אני סבור הייתי שאתה בא להסביר מהו הגיון?
קודם לניתוח מהו הגיון, ברור היה לי שהגיון הוא הדבר המושכל במחשבת האדם בשונה מרגשות או טעויות לוגיות כגון
אם ראיתי פעם בקבוק ירוק ובו נמלים, אחשוש שכל הבקבוקים הירוקים נמלים בהם.
אין שום סיבה להניח כך.
ולכך טענתי -לא נגד דבריך- אלא על החלוקה שעשית. שלעניות דעתי [לא 100%] כל הגיון הוא צירוף של כל החלקים שהזכרת. גם מה שלפעמים נראה לנו פשוט הוא ליקוט ארוך שנקנה באובזרוציה ובהרבה זמן.
אתה הגדרת זאת נכון בקטע תחת הכותרת לוגי . קשה לראות זאת כי אנו כבר אחרי הליקוט.
ננסה לתאר הקש ראשוני שלא למדנו עליו כלום. כמו תינוק שראה בפעם הראשונה את אביו נוגע באש וצועק. האם יסיק מכך שהאש שורפת? לא בטוח .חסר לו עדין רכישת התמונה השלמה שהיא תוביל אותו למסקנה מעין זו.
זה מה שגרם לי לדון עמך [לא כבר פלוגתא ] האם אכן החלוקה נכונה.
לסיכום אתה מסכים שיש תערובת.רק אתה טוען שהיא מקרית. ואני טוען שהיא בסיסית והיא ההגיון השלם.

הסיבה שבדברים הבסיסים [ההסכמה היא חלקית כי יש בזה גם שינוים רבים בין העמים] יש הגיון זהה לרוב האנשים.
היא כי העולם מראה לרובינו תמונה דומה, ועל כן אנו מלקטים את מרכיבי הפאזל באותה ערוגה ,פחות או יותר.

הערה 5] על כן אם אדם בוחר רק חלק מתמונה שלמה ומחליט על פיה זה אינו הגיון .
כן. אם בגד מזכיר לאדם מקרה מצער זהו רגש, או כל שם אחר שתרצה .אבל לא הגיון.
זה לא אמור להיות סותר הגיון זהו רק מישור אחר לגמרי.
יש באדם רבדים שהם אינם ההגיון . [לפעמים חלקיק תומך בו.]

ועל ההערה האחרונה: רק תהיתי מה באת לחדש\ להוסיף?
שיתכן הגיון שנקודת המוצא שלו שקרית?.
[הגיון לא בא לומר מהו האמת הראשונית שהיא אינה ניתנת לבדיקה בכליו של ההגיון.]

אקוה שהבהרתי עצמי טיפה טוב יותר.

תוקן על ידי - קעלעמר - 30/11/2004 19:41:49

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2004 10:30 לינק ישיר 

אדרבא... פתח פיך ויאירו דבריך

הגה נקרא גם הוצאת צליל, וצלילים פשוטים כמו "אוי" או "אהה" אלו צלילים שקרבתם מאד ישירה אל המחשבה, הם צלילים גולמיים מאד שמבטאים בצליל פשוט הלך רוח מורכב ורב גוונים ופרטים.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > על ההיגיון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext