| נשלח ב-28/5/2002 21:30 |
|
| |
מעשי ה' ומעשי האדם [סתירה בין תורה ומדע]
בפורום השכן, חדרי חרדים, מצאתי ציטוט מעניין מעיתון ישראלי (מובא בדילוגים):
"ירון ידען היה ראש כולל לפני שעזב את החברה החרדית בטריקת דלת. מאז הוא מנהל קמפיין נרחב בקרב החרדים להוכחת הסתירות והטעויות בהלכה
כדי לזרוע ספקות ולערער את האמונה.
זה שלוש שנים שעמותת דעת אמת בראשותו שולחת קונטרסים, עלונים או חוברות דקות עם דבר תורה, לתיבות הדואר ובהם סתירות ובעיות לוגיות
בגמרא ובחז"ל, הוכחה לכך שהתורה היא יצירה אנושית.
את המסר הזה, שאת התורה (הגמרא בעיקר) כתבו פרשנים שהושפעו מהלך הרוח והידע של תקופתם, הוא מבקש להחדיר גם בציבור החילוני..."
עד כאן הציטוט.
המדהים הוא שהקביעה של ירון ידען אינה טעות. הטעות היא בפרשנות שמתלווה אליה. במלים אחרות, הוא לא גילה "את אמריקה".
התורה (כוונתי לתורה שבעל פה) היא מפעל אנושי, כן, נכון. אבל לא של סתם בני אדם, אלא של תלמידי חכמים.
לפי מה ששמעתי, ידען וחבריו מתאמצים למצוא סתירות מהתורה למדע המקובל היום. כשהם מוצאים דוגמא כזו, הם מריעים בשמחה כאילו מצאו הוכחה שהתורה היא שקר. פעילות כזו מגדירה אותם בתור מיסיונרים, אך אין לי כאן ענין להתווכח איתם. יש מספיק כאלו שעושים זאת (ואני מאחל להם בהצלחה).
הענין שלי הוא ב"אמריקה" של ידען. שבתורה יש סתירות לידע המדעי.
בעיני, הבעיה מתחלקת לשנים. טעויות בגמרא, ו"טעויות" בתורה.
מדוע שלא יהיו טעויות בגמרא? האם חכמים ידעו את כל הידע המדעי של זמננו? האם מישהו התחייב לטענה שהתנאים והאמוראים ידעו את כל המדע? למען האמת, יש. הרמב"ן כותב שמשה רבנו קיבל בסיני את כל החכמות רמוזות בתורה. אבל כמדומה לי שדעתו של הרמב"ן אינה מקובלת בהכרח על כל חכמי ישראל. האם בגמרא עצמה לא נאמר שהיתה מחלוקת בין חכמי ישראל לאומות העולם בנושא מדעי אסטרונומי, ו"ניצחו חכמי אומות העולם". זו היתה גם דעת הרמב"ם, אלא שכולם טעו, מפני שלא היו להם טלסקופים.
חכמתם של חז"ל לא היתה במדע הפיזיקה, הביולוגיה, המתמטיקה. אם היה להם ידע עשיר במדע כלשהו, הרי זה היה בפסיכולוגיה. אמנם, הם שמרו על פתיחות והשתדלו תמיד ללמוד ולדעת כל מה שדרוש, ולשם כך ביצעו גם מה שנחשב היום לניסויים מדעיים (בין אם מדובר בניתוח גוויה שרופה או בנסיון לראות שדים לפי אמונה עממית).
כפי שהצעתי בעבר, אין לראות את הכרעותיהם של חז"ל בתחומי פסיקה שונים כקביעה לגבי המציאות, אלא לגבי הדין שיחול על המציאות אם אכן יתברר שהיא כזאת. אין זה פסול לגלות שחז"ל ניסו לפסוק דין של יצור שמתפתח מאדמה לבעל חיים. אין זה אומר שבאמת יש כזה יצור, אלא שאם יהיה, דינו יהיה כפי שנקבע במשנה.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
הרחבת הכותרת
תוקן על ידי עצכח ב- 25/06/2008 21:23:48
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-11/1/2011 19:47 |
|
| |
| שותפיפשט כתב: |  | אפרים ליב איני מסכים עם כל מה שכתבת (כלומר, עם חלק כן וחלק לא). אבל אני סבור שהצגת את עמדתך בצורה ברורה ביותר. יקח לי זמן להכין תגובה, ואני גם מתלבט כיצד לכתוב אותה בלי שהיא תהיה ארוכה מדי, שכן אני רוצה להתייחס קטעים קטעים לדבריך. אקווה שתסכים להתאזר במידת הסבלנות (איני יודע היכן היא נמצאת בעולם העליון. חסד? )
מיימוני,
האם היה המשך לדיון מרתק זה ? |
|
מיימוני,
האם היית רוצה לחדש דיון זה ?
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 21:49 |
|
| |
"חקירה" נא להסביר! אני לא מבין רמזים.
|
|
|
|
| נשלח ב-24/12/2008 06:26 |
|
| |
יש חסרון בהמדע של ימינו במה שהוא רידוקציוניסט בקיצוניות, למשל הם לא מבינים את ה"קולד" מפני שהוא לא תוצאה ישירה.
|
|
| נשלח ב-22/12/2008 22:23 |
|
| |
לדר. הלפרין
הכתבה שלך מרתקת, וראויים הדברים למי שאמרן. תודה כפולה על הכתיבה ועל העלאת הלינק. יש לי רק קצת להוסיף.
1) בענין סתירת הרמב"ם שבהל' טרפות כתב שלא ישתנה ההלכה בשביל המדע, ובין שבדין רוצח כתב שהדבר תלוי במדע, היטבת לכתוב. ורק אוסיף מענין לענין מה שראיתי איזה פעם בחזון איש (לא זוכר הציון) שהביא דברי הרמב"ם הנ"ל מטריפות והוסיף שלענין עגונה לא היינו אומרים כן (ולכאורה זה ק"ו מדין רוצח).
2) לדברי הריב"ש שציטטת שחכז"ל ידעו האמת בענין שאמרו שהולד נוצר משיתוף אב ואם ולא כדעת אריסטו. מבהיל לראות מה שכתבו בוויקפדיה (כמדומה ערך אוננות) שמה שהגדירו חז"ל את האיסור כרציחה, זה נובע ממה שהם סברו שמזרע הגבר יש אדם שלם, ושזה טעות. כאן מתברר בעליל שרק חכז"ל ידעו האמת שהולד נוצר משניהם יחד, ושאריסטו הוא שטעה בזה. בענין הנידון פשוט שחכז"ל לא היו דנים את המוציא שז"ל כרוצח בדין מיתת ב"ד, אפילו לא לאחר ההפריה. וא"הרי הכתבה שבוויקפדיה סתם ליצנות.
בעצם הנידון יש בפירוש הרמב"ן ורבינו בחיי פ' תזריע דברים נוספים. מפליא מאוד על שהאחרון הביא ראיה לדעת הפילוסופים נגד דעת חז"ל מהעובדא של הרכבת דקלים, ולא הרגיש שבאמת נצרך האבק להפריה, ושזה ראיה לדעת חז"ל.
נראה מזה שהמדענים לא הבינו לנכון מה הינו פועל מהיחור של הדקל שנקרא זכר, אבל הרבה היו מכנים הדבר להיפך. יש אמנם ראיות מוכיחות שחז"ל ידעו זה ממשנה ערלה (סוף פרק א - כן מדומה לי) שדיבור בענין ה"כפניות" של ערלה שאסור להרכיב מזה לדקלים נקבות, ומפני שיש להכפניות דין פרי (קצת מהנ"ל נודעתי ממאמרו של הרב סופר מ"ויליאמסבורג" בענין אתרוגי יאנאווע - קובץ אור ישראל תשרי תשס"ט, והשאר מפיו http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?whichpage=1&topic_id=2483758&forum_id=19616)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2008 21:27 |
|
| |
nocheiner:
בקשר לדעה השלישית- יש לברר מנין היא צמחה, ואיזה בעיה היא באה לפתור. יש כאלו שידגלו בדעה כזאת כי לא מוצא חן בעיניהם שההלכה תשתנית בעקבות התקדמות המדע. לאסכולה זו כבר יש שם - נוכלות אינטלקטואלית.
אני דוגל גם כן בדעה הזאת, אך באופן מוגבל- אני חושב שהתורה ניתנה לפי תפיסת עולם פרימיטיבית, וכך יש להתייחס אליה ואל כל ההלכות הנובעות מכך. הסיבה שכך ניתנה התורה איננה רק משום שזה היה מצב העולם אז- שאם כן עדיין יש מקום לטעון שאין זה תקף להיום. אלא בגלל שכך היא התפיסה האנושית הטבעית, והתורה, מעצם מהותה, מתאימה בדווקא לעולם הטבעי ביותר, שכולל אורח חיים טבעי, אופי טבעי, ותפיסה טבעית-פרימיטיבית.
כמובן שגישה זו אינה 'מכסה' את הכל, כלומר, לא תמיד ניתן לומר שהלכה זו או אחרת נכונה בגלל שכך היא התפיסה הפרימיטיבית. כעת לא עולה לי דוגמא לכך, אבל זכורני שנתקלתי כמה פעמים במקרים כאלו, ואז אין מנוס אלא מלומר שההלכה משתנית.
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2008 21:27 |
|
| |
syf: סתירה בין מדע ו"תורה ומדע"
-בסיעתא דשמיא-
בתחומין (כרך י"ח עמ' 371 ) יש מאמר של ד"ר דניאל מלאך המסקר את נושא הסתירה בין דברי חז"ל בענייני מדע למדע כפי שהוא כיום.
ד"ר מלאך מביא מספר דעות הרווחות בקשר לישוב הסתירה, ואלו הן:
*שלילת טענות אנשי המדע מכל וכל. (חז"ל צודקים אנשי המדע טועים)
*השתנות הטבעים: העולם היום שונה משהיה פעם (לדוג': פעם היו כשפים, היום אין)
*לחז"ל לא היה ידע מדעי כמו שיש לנו היום ולכן יש והם טעו.
(הדעה הרביעית המופיעה שם- שחז"ל דיברו במישור רוחני ולא מדעי- אינה בהכרח מתנגשת עם הדעות הנ"ל וזהו נושא לסוגייא בפני עצמו)
לגבי האפשרות השניה, הרמב"ם כבר התייחס לנושא (מורה-הנבוכים חלק ב' פרק כ"ח) וזהו תמצות דבריו שם:"...וחכמתו (של הקב"ה) חייבה שימציא את הבריאה בעת שהמציאה, ושלא יעדר מה שהמציא ולא ישתנה בו טבע..." . וזהו עיקר המאמר שם.
אם כן, נשארנו עם שתי אפשרויות ביד: או שחז"ל טועים או שאנשי המדע טועים.
למחלוקת בין שתי האופיציות הנ"ל יש שתי נפקא-מינות, השקפתית והלכתית. אם נרצה לעשות קצת סדר, נוכל למיין את ההשלכות לשלוש דרכי מחשבה:
1)חז"ל צודקים תמיד והמציאות היא כדבריהם ובטח שאין לדבריהם של אנשי המדע השלכות כלשהן על ההלכה. עמדה זו מגיעה לעתים לקיצוניות כדוגמת שו"ת "שבות-יעקב" (חלק ג' שאלה כ') שכתב שאין להתייחס לחכמי אוה"ע שכתבו שהעולם ככדור כי הדבר סותר את התוס' בחגיגה ממנו משתמע שהעולם שטוח (למרות שהדבר סותר את הירושלמי בע"ז [ג' מ"ב] שם כתוב ש"העולם ככדור")
2) חז"ל טועים. אין בכך משום זלזול מכבודם, אלא להפך. העובדה שבצד היותם אדירים בתורה הם גם התייצבו לפולמוסים מדעיים מול חכמי הגויים, רק מראה את שיעור קומתם. ברם, "חזית המדע" שבה עמדו חז"ל השתנתה מאז ואנחנו כבר יודעים שהדברים אינם נכונים. אי לכך היות והתורה צריכה להיות מחוברת למציאות, עלינו לקחת את הכלים התורניים של פסיקת ההלכה ולהלביש אותם על המדע של המציאות כיום וכך לפסוק את ההלכה.
3)חז"ל טועים. אבל רק מבחינת השקפה על המציאות. או, אם נרצה, העובדה שחז"ל קבעו את ההלכה ע"פ משהו שהיה נכון מדעית לפני אלפיים שנה והיום נחשב לטעות, לא משנה כהוא זה. ההלכה היא ההלכה שחז"ל קבעו וזהו.
דעה זו מקבלת נפח כאשר באים לפסוק בנושא חדש. ההולכים לפי דרך זו יאמרו, שאף על פי שפותחים דף חדש ויש, לכאורה, צורך להסתכל על התמונה במבט עכשווי, ההסתכלות המדעית תישאר בגובה העיניים של המדע החז"לי ולפיו תיפסק ההלכה.
אני, בקוטן קומתי, אנסה לתפוס עמדה בתוך הדרך השנייה ( ולו רק בגלל היותה נהירה לי וברורה לי משתי הדרכים האחרות. ) ואקשה על השיטות האחרות.
דעה א': אי אפשר לסתור את הנתפס בחוש ובמחשבה בצורה כל כך חזקה ועקבית? "הפוך בה והפוך בה דכולא בה"? תורת הנסתר והקבלה? העולם עגול! נקודה!!
דעה ג': נכון, אמנם מצינו שחכמים יכולים להתיר את האסור מבחינה מדעית (לדוגמא: "מוהל" שמבחינה ביולוגית הוא למעשה דם, אך התירו חכמים לאוכלו"). ברם, מה עם חיבור התורה למציאות? לא לחינם ישבו חכמים ותהו על ביצי כינים! התורה צריכה למצוא את הדרך אל כל תחומי המציאות. אם המדע התקדם, הפסיקה,( לכאורה,) צריכה להתקדם אתו.
אם יש כאן מישהו שמזדהה עם שתי הדעות האחרות, אשמח לקבל תגובות...
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-30/3/2005 20:08 |
|
| |
מוטמע פה אשכול של הפרעתוני שלא התפתח כראוי והנוגע לאשכול זה. ווטו
הפרעתוני: המדע מגלה את האמת שבתורה - הרב זמיר כהן
ספר חדש בשם "המהפך" יצא בימים אלה לאור. הספר חובר על ידי כותב הקונטרסים המחזיר בתשובה הנודע הרב זמיר כהן, טוען, בכותרת המשנה שלו, ללא כחל ושרק: "המדע מגלה את האמת שבתורה". לא פחות ולא יותר.
אין ספק שהספר ערוך יפה. בפורמט אלבומי, עם הרבה (הרבה מאוד) תמונות צבעוניות ומרהיבות. פרסום על הספר תוכלו למצוא כאן: http://www.hidabroot.org/Site/ARDetile.asp?id=8736&Catogory=5&SubID=6774, ומתוכו אני מעתיק את רשימת הנושאים:
אסטרונומיה וקוסמולוגיה
התהוות היקום
מספר הכוכבים והגלקסיות
נרתיק השמש
צביר הכוכבים כימה
מאגרי מים בחלל
המטאורים כמקור מים לעולם
חיים בכוכבים אחרים יש או אין?
גיאוגרפיה וגיאולוגיה
כוח הכבידה וצורתו הכדורית של העולם
נדידת היבשות
פיזיקה
האטום ונפש הדומם
חוק שימור החומר והאנרגיה
השפעת גלי הקול על החומר
רואים את הקולות
חיתוך וביקוע באמצעות קרינה
שיקוף עצמים אטומים
משקלו של האויר
הכליא-ברק
בוטניקה
חייהם המסתוריים של הצמחים
ביולוגיה
היווצרות תאומים
הזרע והמבול
שלבי המחזור החודשי
מאיזה יום להריון נחשב העובר כאדם לכל דבר?
העובר חש ושומע!
יום בשלות גורמי הקרישה בדם
השחיטה היהודית
בריאות ורפואה
גילוי הרפואה האוריקולרית
הטבור-שער לשאיבת זיהום
ההרדמה הרפואית הראשונה לשם ניתוח
מתח לאחר מנוחה, בריא או מזיק?
יקיצה מסוכנת
מה מספר שעות השינה הרצוי לאדם?
אימונולוגיה
עולם החיידקים והמחלות המידבקות
הסוד שמאחורי גילוי החיסון
גנטיקה
חוקי התורשה בתנ"ך?
רצף גנטי בכוהנים
אופי, גורל ובחירה
פאראפסיכולוגיה
המוות, חידלון?
חיים לאחר החיים
סוד החלומות
הילת האדם והתפילין
"חוט כסף" רוחני באדם
נספחים
חידת היקום
מדענים מדברים
לקט מידע מדעי מדברי חז"ל
עם פרידה
---
כצפוי, מלבד התמונות היפות, הספר די מביך. בשביל לסנן את הדברים הבאמת משמעותיים שבו, צריך עמל רב, ועבודה עם פינצטה - וגם אז, כולי האי ואולי.
מבלי לקרוא את כולו, אוכל לומר באופן בסיסי שה"מידע" שבו מתחלק לשלושה חלקים:
א. מידע מדעי מהימן, אך אסמכתא רעועה ביותר למקורות (תחילת הספר מכילה כמה דברים כאלה; דוגמה אחת היא "משקלו של האויר", כאשר בשני עמודים מרהיבים מסבירים את העובדות המדעיות הידועות, ולאחר מכן את פסוק ופירוש מלבי"ם (שכמובן הכיר את העובדות המדעיות)).
ב. מידע "מדעי" מן התלמוד, עם אסמכתא חסרת שחר מן המחקר הפסידו-מדעי (פרפסיכולוגיה ושות').
ג. (החלק הקטן ביותר) מידע מדעי שככל הנראה נכון, וגם הולם למשהו מהיהדות, אבל לא מהווה חידוש גדול בכל מקרה (אולי המחקר על הד.נ.א. של הכהנים נכנס בקטגוריה הזו).
ד. (אין בספר, כמובן) מידע מדעי שחז"ל לא ידעו; מידע "מדעי" של חז"ל שהוכח כלא-נכון.
בין השאר יש שם שלושה עמודים שלמים, שבהם מוכחת נכונותו של גלגול הנשמות על ידי השוואת תמונותיהם וקווים כלליים של אישיותם של כמה אישים מההיסטוריה ומהיום (!).
עוד מנפלאות הספר: תמונות של רוחות רפאים (!), צילומים (!) של "הילות" של אנשים שהניחו תפילין ושלא הניחו, ועוד ועוד.
יש נקודה שמוזכרת בספר, ושעליה אני רוצה להתעכב. יש שם הוכחה של "מדען" יפני, מסרו אמוטו, שכשבודקים מולקולרית מים שבירכו עליהם והוקפאו, נוצרים גבישים מרהיבים, ואם קיללו עליהם, נוצרת תוצאה מכוערת.
זה האחרון היה חדש לי, ונדהמתי לשמוע רב כלשהו מצטט את זה גם כן, ואת חבריי מאמינים לזה בבירור, שהרי אלו ניסויים מדעיים.
אמרתי לחבריי שעוד לפני שאני בודק זאת, אין לי ספק שזה קשקוש; עצם אמירה של "מדען יפני" על משהו לא אומרת כלום. ומדוע אני לא מוכן לקבל דברים כאלה? האין זה אומר שאני סגור, קשה עורף, עד כדי כך שאיני מוכן לקבל ניסויים מדעיים?
התשובה שהשבתי היא שא-פריורי ניסוי כזה אינו הגיוני. אנו מכירים את העולם, אין השפעה בטבע ממציאות "רוחנית" על מציאות גשמית. פשוט אין דבר כזה. מימינו לא ראינו קללה שהופכת כוס לשחורה, או שולחן לעקום. נסים אולי יש, אבל כחוק טבע? אין סיכוי.
עם הטיעונים האלה הצלחתי לשכנע אולי כמה אנשים, אבל חלקם לא התרשמו. אז פשוט הלכתי לבדוק את הנושא באינטרנט.
תוכלו לקרוא על מר אמוטו בוויקיפדיה: http://en.wikipedia.org/wiki/Dr_Masaru_Emoto
ובפרט לעיין בחלק התחתון, המפנה ללינקים ביקורתיים.
ובכן, מסתבר שהמיליונר ג'יימס ראנדי, שזמן רב נלחם בפסוודו-מדענים, הציע למר אמוטו מיליון דולר תמורת הוכחה בניסוי מבוקר של טענותיו. מר אמוטו התעלם, באופן מפתיע. מיליון דולר זה הרבה כסף, לא?
ככל הנראה הדוקטור הנ"ל מעדיף לעשות את הכסף שלו על אנשים תמימים, על ידי מכירת בקבוקוני המים שלו (בעלי תכונה מרפאת, איזו שאלה) לכל דורש.
מה גורם לאנשים לנהות אחרי כל פיפס שכביכול מוכיח את אמיתות הבורא, או מעמד הר סיני, או מעמדו של החזון אי"ש, גם אם הוא מנוגד לכל סברה ולכל בסיס הגיוני שהוא?
האם חלקים מהיהדות צועדים בראש מורם לקראת אמרתו הנוצרית-במובהק של טרטוליאן, Credo quia absurdum est (אני מאמין מפני שזה אבסורד)*?
-----
*[זה אינו ציטוט מדוייק. למעשה, אמרתו המדויקת היא "…prorsus credibile est, quia ineptum est… certum est, quia impossibile'' ("רק משום שזה אבסורד, יש להאמין בכך... זה ודאי משום שזה בלתי אפשרי"); http://www.tertullian.org/articles/sider_credo.htm].
ניקלאסי:
הפרעתוני, סיכומך אכן משקף נאמנה את רוח הספר.
אך לגבי הערתך האחרונה, ישנם יחסי גומלין בין מציאויות גשמיות ורוחניות גם בטבע, אצל בני אדם תהליכים פיזיים נוצרים כתוצאה ממילת עידוד וידועים תופעות כאלה גם בין חיות, צמחים וכו' כל אחד לפי יכולותיו הרוחניות. לכן הגיחוך כאן הוא האוזניים שהפרו' היפני הצמיח למים ולא ביחסי הגומלים.
הפרעתוני:
הבה נבדיל בין אנשים ובעלי חיים (בעלי אזניים ובעלי מערכת עצבים מרכזית - דהיינו, מוח), לבין צמחים ודוממים (שלהם אין שתי הפונקציות הנ"ל). אין כל הפתעה בזה הראשון, ולכן לא ראיתי שמנפנפים כל כך בהשפעה של מוזיקה על מצב הרוח של בני אדם. רק על הקשקושים על צמחים ועל מים אוהבים לדבר, משום שזה כביכול מראה על קשר שאינו "טבעי" בין הרוחני לגשמי.
הפלא היחיד המוכר לכולנו בנושא הזה הוא התודעה שלנו (שלא הייתה צריכה להיות קיימת, לכאורה, לו היינו רובוטים) - אבל זו כבר חדשה ישנה מאוד.
אריק123:
האם המחבר מתיחחס גם לנושאים סוציולוגיים, כגון כלכלה, פמיניזם וכו'?
כמדומני שיש ספר נוסף שלו על נבואות שהתאמתו ובו הוא טוען שרוב נבואות הנביאים כבר התממשו, האם זה הפך אותו לציוני?
לינקזעצער:
"הלכה המסורה לציבור צריך לפשט אותה, כי אם היא תהיה מסובכת הציבור לא יצליח לקיימה, ולכן פוסקים להלכה דבר פשוט יותר אף על פי שאינו מדוייק כל כך, בעוד שבענינים המסורים לבית דין חייבים לדייק" - הרב יהודה לוי בשם הרב יונה מרצבך במאמר לזכר הרב אריה כרמל.
http://www.shaalvim.co.il/pub/maayan2/07-b-12%2060-62.pdf
תוקן על ידי עצכח ב- 25/07/2007 13:22:07
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-7/7/2003 11:45 |
|
| |
על שאלתי בהודעה הקודמת קיבלתי באישי:
"תמונת העולם של סיפור הבריאה בתורת משה היא אדמה במשטח, לא כדורי, מתחתיו מים, מעליו מים. כן בעשרת הדברות, לא לעשות פסל ותמונה מאשר במים שמתחת לארץ."
|
|
|
|
| נשלח ב-25/6/2003 08:48 |
|
| |
שמעתי שהאברבנאל מפרש שהרמב"ם למד שנבואת יחזקאל מבוססת על המדע כפי שסברו בזמנו אף שהתגלה מאוחר יותר לא כך. אין לי את הספר, אך החשוב אינו הציטוט אלא העלאת הרעיון שנידון כאן לגבי חז"ל שהוא תקף גם לגבי הנבואה. מעתה נשאלת השאלה האם כך גם בנבואת משה רבנו? שהרי דברו היה לבני דורו ולפי מדעם היה ראוי לדבר עמם!
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2003 14:39 |
|
| |
קוני
כדאי ללמד את הילדים לברך לפני שהם שואלים כאלו שאלות 'ברוך מחלל שמו ברבים'
תוקן על ידי - בוגיעלון - 4/22/2003 2:40:08 PM
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2003 09:05 |
|
| |
האחראית של ביתן הנחשים בגן החיות, סיפרה שהחרדים אוהבים לשאול כל מיני שאלות מהגמרא. למשל, הם תמיד חושבים שהנחש ממליט פעם בשבע שנים כי הם טוענים שיש כזו גמרא. אבל הנחש מטיל ביצים, לא יולד, וזמן הדגירה או משהו כזה אורך כמה חודשים, לא כמה שנים.
|
|
|
|
|