| נשלח ב-25/12/2004 23:45 |
|
| |
שאלה בדברי ר' נחמן מברסלב - ספר המידות
ב"ספר המידות" המיוחס לר' נחמן, בפרק "אמת" סעיף מח כתוב כך: "מִי שֶׁהָיָה שַׁקְרָן מִגִלְגּוּל הֶעָבָר, עַל-יְדֵי זֶה כְּשֶׁנִּתְגַלְגֵל נַעֲשָׂה אִטֵּר-יָד".
ההסבר המופיע באחת מההוצאות לאור (הוצאת אגודת משך הנחל, תשמ"ו) גורס כי המקור לדברים הוא תהילים קמד,ח "אשר פיהם דיבר שוא וימינם ימין שקר" מי שפיהם דבר שקר בגלגול העבר, וימינם ימין שקר - הרי בגלגול זה ימינם אינו ימין אמיתי, כי אטרי יד הם. עכ"ל.
ולי אישית קשים הדברים כיום שתורגמה התורה ליוונית. יש למישהוא "עזרה ראשונה" כיצד מתמודדים עם טקסט כזה?
|
|
|
|
| נשלח ב-29/7/2005 00:51 |
|
| |
ובהקשר לתחילת האשכול, מצאתי עוד התייחסות שאינה ברורה לי בדברי חכמת ברסלב, וז"ל:
"סיפר רבי נתן זצ"ל: שמעתי בשמו שאמר לאחד, שמי שהיה בעל מחלוקת בגילגול העבר, אז כשנתגלגל בחזרה לעולם הזה, נעשה איטר- יד. ורמז לדבר הוא מה שנאמר בזוהר הקדוש על קורח שהוא בעל מחלוקת "דבעא לאחלפא ימינא בשמאלא". ובשביל זה עונשו כשנתגלגל נעשה איטר – יד, שנחלף אצלו שמאל בימין"
ואני הקטן - שוב פעם לא מבין...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 23:05 |
|
| |
אכן פסול סופר איטר רק עפ"י קבלה.
אבל מדובר בפסול לענין תפילין. הבא"ח ודעימיה אינם פוסלים סופר איטר לכתיבה אחרת, אלא תפילין.
וראוי להזכיר את הרב הנאמ"ן (מאזוז) שיצא חוצץ נגד שיטתם, ומתיר לכתחילה לסופר איטר לכתוב תפילין מהודרות. וכן המנהג בבי"ד של הרב וואזנר.
-------------------------------
לבקשת הרב מיימוני, הוספתי מעט בענין פסול כהן איטר רגל:
הרמב"ם מונה את איטר הרגל כאחד ממומי כהונה. ולשיטתו זהו מום, מכיון שאינו שווה בזרעו של אהרון.
לשיטת רש"י, איטר רגל אינו מום - והוא מסביר את הגמרא (בכורות מ"ה:) על דרך 'לעמוד ולשרת', ז"א הוא פסול משום שעיקר עמידתו בשמאל ולא בימין.
לגבי "אין לו ימין" - מדובר בשיטת הרמב"ן לגבי יבם איטר רגל, ואינני זוכר אם כתב כך גם לגבי כהן.
תוקן על ידי - asd123 - 26/07/2005 23:14:27
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 20:54 |
|
| |
עיין פמ"ג או"ח ל"ב {אינני זוכר כרגע ס' וס"ק.}
ומדוע לא יראתם לדבר?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 19:35 |
|
| |
י"י
תודה, ועלי לבדוק גמרא זו, שנשמטה מזכרוני.
שובקש
תודה על המקור, אחד מני רבים. וצדק קלמער. כוונתי היתה לשתי שאלות: מנלן שזה כך, והאם זה גם בדיעבד.
לגבי סופר הכותב בשמאל, עד כמה שאני זוכר (ונוכחתי כאן שזכרוני אינו מספיק), הפסול של סופר כזה הוא רק לפי הקבלה - כך שמעתי.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 18:38 |
|
| |
לרב מיימוני,
רק עתה ראיתי שאלתך בנוגע לכהן איטר רגל, ואני מצטט רק מהזכרון, אבל יש כמה סיבות לפסול כהן איטר רגל מעבודה במקדש.
1. שאינו שווה בזרעו של אהרון.
2. שאין עמידתו עמידה.
3. שהוא בעל מום.
4. שאין לו ימין.
ולכל אחת מסיבות אלו אביא בע"ה (אם רק תבקש) את המקור ההלכתי.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 17:09 |
|
| |
שובקש.
לא חשדת במיימוני שזו הייתה תמיהתו. מה שמיימוני לא הבין
זה מנין שצריך להתחיל ברגל ימין. ואף אם נניח שצריך. למה לא יוכל איטר לאלץ את רגלו הימנית להתחיל בצעידה?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 17:03 |
|
| |
הרב המימוני
תמהני שנתעלמה מכבודו גמ' ערוכה
'כיון דאמר מר כל פינות שאתה פונה לא יהו אלא דרך ימין למזרח' יומא ט"ו:
ולעניין מה ששאלו פה אם יש עוד פסולים לאיטר, נסתפקו הפוסקים אם להכשיר סופר סת"ם איטר, ויש לחלק אם עושה כל מעשיו בשמאל וגם כותב, או רק כותב.
וכ' פמ"ג להלכה שלכתחילה לא ילמדו כתיבת סת"ם למי שעושה מעשיו בימין וכותב בשמאל.
ומדוע לא יראתם לדבר?
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 16:58 |
|
| |
ככה זה שכותבים מזכרון המחליד. הסיבה העיקרית היא כפי שהביא י"י מרש"י בכורות , ושם הפשט שעמידתו (עיקר הלחץ) נעשה בשמאל ,ובעינן בימין. (ויש מה לדון בכך)
ואני ערבבתי פשעטל בפשט...
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 16:54 |
|
| |
פסול אטר רגל לעבודה מפורש בבכורות מה:. רש"י שם מפרש דבעינן לעמוד לשרת, כדרך שאר עמידה שהיא בימין. הרמב"ם פ"ח מביאת מקדש מונה אטר רגל בין שאר המומים.
רעק"א (תנינא מג) והחת"ס (אה"ע ב, צא) מציעים שאטר רגל הוא דווקא כשגורר את ימינו אחר שמאלו, ואז מובן יותר מדוע זה נחשב כמום, או אינו כדרך העומדים, אבל דומה שאף הם לא סמכו על סברא זו (לענין חליצה) אלא בצירוף.
השיח נקי, הראש באדמה
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 16:28 |
|
| |
קלמער
איקון ירוק על הסברה.
אמנם זה חידוש. עד כמה שאני זוכר, לא נזכר בגמרא שצריך לעלות למזבח ברגל ימין תחילה. וגם "כל פניות שאתה פונה" מנלן? והאם זה מעכב בדיעבד?
יש אמנם לחלק שמי שיכול לעלות בימין, אין זה מעכב אם עלה בשמאל, אך אם אינו מסוגל - מעכב (הראוי לבילה).
אך גם זאת - מנלן? איני חולק אלא שואל כי איני מכיר.
ועוד קשה לי שמסתבר לי שגם הרגיל לפסוע ראשונה בשמאל יכול להתחיל לפעמים בימין. ההבדל בין ימין לשמאל ברגלים אינו כה בולט כמו בידים, ומכאן עיקר תמיהתי.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 16:12 |
|
| |
מיימוני.
הסיבה (?) איטר רגל הכוונה שהוא מתחיל ללכת ברגלו השמאלית ואם כן לא יוכל לקיים "כל פניות שאת פונה וכו' "
שהעליה למזבח הוא לימין.
ועדיין צ"ע טובא.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 16:01 |
|
| |
בס"ד
הן אמת כי מדת האמת נגד התפארת אבל נאמר "אמת מארץ תצמח".
והעליה היא מהשמאל (הגבורה) לימין (חסד).ומכאן אפשר להבין כי מי שהוא איטר יד ימינו הוא להטות את האמת לכיוון החסד הכלול בגבורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 15:55 |
|
| |
עכשו ראיתי שנכתב כאן שאיטר רגל פסול לעבוד במקדש.
ותמהני מנלן.
עד כמה שאני זוכר, הכהן צריך לעמוד על שתי רגליו כאחת, ואחרת אפשר שבאמת עבודתו פסולה. ואשמח על מי שיבהיר את הדברים יותר.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 15:50 |
|
| |
שי,
כמדומני ש"אמת" היא דווקא המידה הממוצעת בין חסד לדין, היא התפארת ("תתן אמת ליעקב, חסד לאברהם").
|
|
|
|
| נשלח ב-26/7/2005 15:36 |
|
| |
בס"ד
סוד הבהן הימנית קשור לשרש הבל ולכן ר"ת ל"וט ב"ן ה'רן
הבל שלוט היה משרש הבל מס' "שער הגלגולים" (הקדמה ל"ו) הנדמ"ח עמ' קי"ט ונראה לי שמי שהיה בגלגול הקודם שקרן מתגלגל באיטר יד ימינו בא לתקן את בחינת האמת על ידי בחינת הימין שהיא מדת החסד.
|
|
|
|
|