בית פורומים עצור כאן חושבים

אמונה בתור מאמץ (לשחרית ולמפיסטו)

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/12/2004 12:48 לינק ישיר 
אמונה בתור מאמץ (לשחרית ולמפיסטו)

יש כמה מובנים למה שאנו קוראים "אמונה".

אם ארשה לעצמי להשתמש קצת בשפה טכנית, יש ידיעה, שמוגדרת מבחינה לוגית. יש אמונה, שהיא מאותו סוג לוגי של ידיעה, אך יש לה פחות ראיות והצדקות. ויש אמונה במובן של אמון.

דוגמאות:

א. אני יודע ששתיים ועוד שתיים הן ארבע.
ב. אני מאמין (כמו ידיעה, מבחינה לוגית, אך ללא ראיות מוצקות או מוצדקות) שמי שכותב בפורום בא כדי לחפש את האמת.
ג. אני מאמין (ודאות ואמון) לקב"ה שהוא אוהב אותי וחפץ בטובתי.

בניסוח אחר, קצר יותר:

יש להבדיל בין ידיעה במובן הלוגי לבין הודאות שמלווה את אמונותינו.

אם ניישם את החילוקים האלו, אז ניתן להעלות את השאלה: האם אנו, כולנו, תמיד יכולים לומר על עצמנו בוודאות שאנו "יודעים שיש ה'"?

מבחינה מסויימת כן, אבל זה תלוי גם ביום, בשעה, בנסיבות.

יש נסיונות שעוברים על האדם. לפי המקובל בחסידות, כאשר מעמידים אדם בנסיון, לוקחים לו את כל המדרגות. כלומר, הוא צריך להתמודד עם מה שעובר עליו ולא תמיד מה שרכש בעמל - פילוסופיה, עבודת המידות - נשארים אצלו לעזור לו.

במצב כזה, בן אדם עשוי לגלות את עצמו עם הזכירה שהוא תמיד חשב שהוא ידע שאלקים קיים - אך גם עם הספקות שמענים אותו ברגע זה - ועם הרצון לחזור למצב של אמונה.

בוודאי זה מצב שונה מזה של האדם שמאושר באמונתו ובטוח שהאמת בידיו.

אצטט שלושה מקורות שממחישים את הנקודה הזו.

א. באחד מספרי ההיסטוריה היהודית מימי הבינים או קצת אחר כך, שמלאים סיפורים של דם ודמעות, מסופר על משפחה של פליטים שנסו מספרד, לאחר הגירוש.
הקברניט הוריד אותם, בניגוד למוסכם, במדבר. כנראה באיזור צפון אפריקה.
היהודים היו שבורים, רצוצים, רעבים וצמאים. אולי גם חולים.
הם נפלו וישנו מרוב חולשה.
כשהאב התעורר, הוא גילה שאשתו ושני בניו, הגדול והקטנטן, מתו.

לפני שאמשיך בסיפור, ננסה לרגע להזדהות עם המצב האיום הזה.
כל עולמו חרב. הוא נעקר ממקומו לחפש מקום מפלט. הוא נמצא במדבר, ללא יישוב, ללא נפש חיה.
והוא איבד את כל משפחתו.
מה נותר לו?

עכשו אפשר להמשיך לקרוא:

הוא פנה לקב"ה ואמר:
ריבונו של עולם, אתה עושה הרבה נסיונות כדי שאוותר על אמונתי. אבל לא אעשה זאת!
ואז כיסה בחול את הגויות והלך לדרכו, לחפש יישוב.

עד כאן הסיפור. אני משער שהוא מצא מקום יישוב, כי אחרת, איך היינו יודעים מהסיפור הזה? (אני גם מקווה שבנה את חייו מחדש. אבל הפרטים האלו לא נכללו בסיפור המפעים הזה).

ב. מספרים על ר' לוי יצחק מברדיצ'ב, שפנה לקב"ה ואמר לו:

ריבונו של עולם, איני מבקש ממך כלום. אפילו לא שתסיר מעלינו את הגזירות והצער והסבל.
כל מה שאני מבקש זה לדעת שאני סובל בשבילך.
(כלומר – שאתה חפץ בזה. שזה לא קורה סתם. כך הבנתי את הסיפור. יתכן כמובן שיש כאן משהו על דרך הקבלה ותיקון העולמות).

האם שני הסיפורים האלו אינם ממחישים לנו, ולו במרומז, עד כמה קשה לאדם לאחוז באמונתו ברגעים של משבר?

והאם המצב של חיינו היום, בחברה המודרנית, אינו של משבר ממושך, אולי אינסופי?

הקטע השלישי לקוח מתוך ספר של מחבר רפורמי, קמלמן, הסופר שכתב את סדרת סיפורי הרב הרפורמי הבלש, רבאי סמול. קראתי כמה מהם, ויש בהם חן מיוחד, תמים.

באחד הקטעים בספר, הרבאי נשאל אם הוא מאמין בקב"ה. התשובה המפתיעה שלו היא: לפעמים כן ולפעמים לא. כמו כולנו.

כשהשואל, גוי, מופתע לשמוע את התשובה, הוא מסביר. ראשית, שהמחשבה נודדת ופונה לאן שהיא רוצה. כלומר, יש כאן איזו אוטונומיה. ואוטונומיה אינה יכולה להכניע ספקות.
שנית, מה שמונח בדברים (כבר איני זוכר אם זה נאמר במפורש), הוא מה שנאמר כאן. יש תקופות ויש תקופות. כשאדם מתמודד עם דברים לא קלים, זה נסיון.

ניתן כמובן לטעון שמה שקובע הוא המחוייבות הכללית לאמונה בה', לידיעת ה'. ויתכן מאד שזה נכון. יתכן שההבדל בין ההגדרה הרפורמית של קמלמן לבין זו שלנו עומד על כך.
אבל איני יכול לא להודות שיש משהו משותף לכל שלושת המקורות. האמונה היא מאמץ. ואם זה מה שהרפורמים התכוונו אליו, זה דבר אמיתי וחשוב (גם אם הוא נאמר על ידי מי שההלכה אוסרת לשבח אותו, אז איני יודע אם הייתי רשאי לכתוב את השורות האלו).

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/11/2009 06:59 לינק ישיר 

אמונה וקנאות (תומר פרסיקו)

http://www.notes.co.il/tomer/62806.asp

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2005 20:07 לינק ישיר 

בסריו של ר' יצחק גינזבורג (כפר חב"ד), מצוי רבות רעיון זה:
א"א להטיל על אדם להאמין. האמונה היא כח נפשי (בדיוק כמו התבונה, אך כח הרבה יותר גבוה), ויש לצפות להתגלותו הנכונה. בעצם, יכול האדם להיות ימים רבים בספק, עד שתתגלה אליו האמונה. מהו אם כך הענין המפורסם ש"עמלק גימטריא ספק"? שעמלק, מתעצם עם הספק שלו, וניחא לו להישאר בספק. אך היהודי מטיל ספק בספק עצמו, ועל ידי כך הוא זוכה בסופו של דבר להתגלות האמונה.
מהו מקורו של רעיון זה?
האם לפי הרעיון הזה באמת אין הצדקה להקדשת מאמצים בכדי להגיע לאמונה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/3/2005 16:05 לינק ישיר 

אמונה, ידיעה קשה או הטלה? (קונילמל7)
http://hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=267626

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2005 21:32 לינק ישיר 

ציקלה,

בילקוט שמעוני תהילים קג: רבי לוי בשם ר' חנינה, ועל כל נשימה ונשימה שהוא נושם צריך לקלס להקב"ה, שנאמר," כל הנשמה תהלל יה"

שאמרו על דוד המלך, בשעה שסיים ספר תהילים זחה דעתו עליו. אמר לפניו, רבש"ע! כלום יש דבר בעולם שאמר שירה כמותי?! נזדמנה לו צפרדע אחת, אמרה לו, אל תזוח דעתך עליך, שאני אומרת שירה יותר גדולה ממך, ועל כל שירה ושירה שאני אומרת אני ממשילה עליה שלושת אלפים משל...

עדיפות הצפרדע על פני דוד היא בכך שהיא ממלאת את יעודה *תמיד, ובלא הפסק*. נשאלת השאלה כיצד יכול ה*'בוחר'* להשתוות עם צפרדע בכך שאף הוא ימלא *תמיד, ובלא הפסק* את רצון הבורא בבריאתו הוא.

האם עליו להפסיד משום היותו *'בוחר'* ואינו יכול להיות (לפי הבנתו) במצב של 'שר שירה תמיד ובלי הפסק'?!

כי ריב לה' עם עמו, ועם ישראל יתווכח - מיכה ו, ב
וכשתיפול הקנאה ובקשת השררה –
יתאוו כל בני ישראל לו לבדו –
ויונח זולתו בלא ספק – רמב"ם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2005 20:34 לינק ישיר 

ר' יהודי,

"ירידות" ו"נפילת מוחין" המכונות גם "מוחין דגדלות" ו"מוחין דקטנות" המדובר לאו דווקא בענייני אמונה,אלא בחשק והתלהבות כלליים בעבודת ה' ולהיפך.
הדבר אינו נוגע דווקא לצדיקי החסידות,אלא אף לאחרון החסידים.
התופעה מתוארת כבר בהרחבה ב"ספר הישר" המיוחס לרבינו תם
שער ו,ומלווה בעצות מעשיות למה שאצלו מכונה "ימי האהבה
והשנאה".
בספרותה של חסידות ברסלב נפוץ הנושא ביותר,והיה גם מי
שהקדיש לכך סידרה של ספרים,שהידועים שביניהם הם "משיבת
נפש" ו"השתפכות הנפש" של ר' אלתר טעפליקער.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/1/2005 19:15 לינק ישיר 

זה נושא נהדר ומעורר מחשבה.

אני נוטה לחשוב שאצל כל אדם קיימים מנגנונים שונים, אבל ברור שאדם שחווה משברי אמונה, הוא אדם יקר ונפלא ואולי איכותי יותר מחבירו שחיי האמונה שלו "פשוטים".

קשה שלא להביא בהקשר זה את הסיפור המפורסם על האדמו"ר הריי"ץ מליובאוויטש (הקודם) שבא אליו יהודי וטען שיש לו בעיות באמונה.
הרבי שאל: מה אכפת לך ? והיהודי התקומם מאד. וודאי שאכפת לי !
והרבי השיב: אם כך מצבך טוב, אתה איש מאמין כשר וישר.

מ"מ, בחסידות אנו מוצאים פעמים רבות "ירידות" ו"נפילות מוחין", אני מתאר לעצמי שהכוונה שם איננה לערעורי אמונה "פשוטים" אלא למשברים חוויתיים של צדיקי החסידות שהרגישו שדבקותם נפגמה.

מצבו האמוני של האדם מצוי, כפי שכמדומני כתב המיימוני, בשורה התחתונה.
יש כאלו שמתווכחים עם אמונתם ויש כאלו שמתווכחים עם כפירתם.
אלו הן 2 נקודות מוצא שונות. יחי ההבדל הקטן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/12/2004 04:05 לינק ישיר 

מתפתח אצלי מחשבות לאחר כמה דיונים שסובבו כאן בפורום סביב האמונה.
אולי המונח אמונה סותר קצת את המונח ידיעה.?.
(זה ממש לא רוח הפורום אבל בכל זאת אנסה).
ואסביר את כוונתי ומקורות מחשבתי,
אם היה כ"כ ברור ע"פ השכל והכלים שלנו למדידה, שיש אלוקים והעולם נברא כפי שכתוב בתורה, אז לא היה בחירה.
אם נבראנו בצורה הזאת שאפשר לבחור בין טוב לרע אז הבריאה כולה אמורה להווצר בצורה שיכולה לשכנע גם את הרע.
זאת ועוד, אם מישהוא אומר (למשל אני) שהוא יודע בברור בקיום הבורא אזי הוא כופר באפשרות הבחירה שהקב"ה נתן לנו.
ארחיב קצת את המחשבה להסבר דברי,
יש לי בעיה רצינית במעמד הר סיני:
תארו לעצמכם שאפילו שפחה שעל הים הצביעה בעצבע ואמרה "זה קלי ואנווהו". כולם ראו את אלוקים והסתכלו לו בעניים.
לא עברו 40 יום וכבר אותם אנשים עובדים עבודה זרה עם עגל, איך זה מסתדר אם ההגיון???
אחד מחסידי ירושלים אמר לי כך, אני רואה את הקב"ה בחסדיו יום ולילה, כמה שהוא קרוב אלי ומאיר לי פנים, ועדיין אני חוטא, זה אותו דבר.
תשובה זו לא מסתדר לי כלל, אתה רואה, פירושו מאמין/מרגיש/משאר/מדמיין. הם ראו ואפילו שפחה שבים "הצביעה בעצבע" האיך אפשר לחטא לאחר כזו התגלות ה'?
עכשיו במחשבה שניה זה בדיוק אותו דבר, הקב"ה לא ביטל את הבחירה בהר סיני ע"י התגלות . התגלות פירושו הארה רוחנית, או כפי שהחסידים אומרים "התקרבות" זו משהו שהיינו מרגישים ביום כיפור אבל בצורה חזקה יותר, משהו מיסטי ביסודו, ולכן לא כתוב "שידעו" את ה' אלא "האמינו" בה' ובמשה עבדו, האמינו כ"כ שכמו שמשה עומד מולם כך הרגישו שה' מולם, אבל כל זמן שזה נשאר אמונה ולא ידיעה, נשאר חופש הבחירה לטוב או לרע ומכאן העגל.
הצביע באצבע זה המחשת האמונה, שהיתה כ"כ חזקה שממש הרגישו אותו בחוש, אבל ידיעה ברורה "פיזית" לא היתה.

ולסיכום אוכל לאמר שלמדתי שני דברים בפירוש זה:
א: אמונה אין פירושו ידיעה, הידיעה היא שונה בתכלית מאמונה, חלק מהאמונה היא שאי אפשר לדעת.
ב: גם כשאדם נמצא בדרגה הכי גבוהה באמונה שאפשר להיות, הוא קרוב מאוד לחטאים הכי גרועים שיכולים להיות.

זה יכול להתפרש כתמיכה באלו שאמרו שהאמונה היא "אמונה" בלבד ונגד המפרשים שצריך לבסס אמונה על ידיעה.
זה גם תומך במימוני על התפילה כחיבור למקור שלנו ומכיון שאמונה היא לא קשורה לידיעה אלא מין קשר מיסטי אולי רק ע"י "התקרבות" התפילה מתחזק הקשר מהסוג ההוא.

דירשו ה' בהמצאו? קראהו בהיותו קרוב!
=יעזוב רשע דרכו וגו'

תוקן על ידי - ציקלה - 31/12/2004 4:30:19

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2004 22:56 לינק ישיר 

יצחק קומר,

אתה צודק, ואולי יותר מדי צודק. יש לי הרגשה מסוימת כי בדבריך על הזהות הגדרת חלק גדול מן הפורום הזה.

מיימוני, להערתך האחרונה:

מעשה באדם שהיה יושב ברכבת התחתית בעיר ואם בישראל ניו-יארק תובב"א. נטפל אליו גוי אחד מן הנוסעים והחל לספר לו חזיונותיו, ובפרט שאותו האיש שקורין אותו הגויים ג'יזוס קריי"סט נגלה אליו כו"כ פעמים ואמר מה שאמר וכיוצ"ב. היה אותו אדם חושש שמא יטפל אליו אותו שוטה יתר על המידה, נענע לו בראשו כמין הן וטפל עיניו אילך ואילך עד שנתיאש הלה ושב למקומו.

כיון שירד אותו אדם מן הרכבת היה תוהה בלבו - אילו הייתי בירושלים בימי בית ראשון, והיה נטפל לי ישעיהו או ירמיהו, כיצד הייתי נוהג?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2004 10:12 לינק ישיר 

ספרן

האין זה כמו דברים רבים אחרים, שאם הם נעשים למטרה טובה, מה שנקרא "לשם שמים", הם יכולים להיות מצוה, אך באופן אחר הם עבירה?

ומה בין זה לבין אדם שמסרב להקשיב למיסיונר לעומת מי שמסרב להקשיב למצות תוכחה או לשיכנוע לחזור בתשובה?

(אני בטוח שפתחתי כאן נושא חדש...)

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2004 08:35 לינק ישיר 

אכן ההשפעה היא מלאכותית . בשיטה זו אפשר גם

להפנים מערכת ערכית/דתית מוטעית.

ראו בספרו של אמיל קואה "אוטוסוגסטיה"

ובהקשר היהודי ב"ממקדש למדרש" של פרופ' מרדכי רוטנברג.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2004 01:30 לינק ישיר 

"א. המאמץ השכלי לחפש ראיות לצדקת אמונתי." \ אתה יודע, זה קצת בעייתי וודאי בתור מצווה, מה גם שזה עלול להוביל למסקנות אחרות.

" ב. המאמץ לשכנע את עצמי, לפי המינוח שלך. זה נעשה לאו דווקא בדרכים פילוסופיות. על ידי תפילה, למשל, כשיטת הרב שיק. " \ זהו אם כן סתם תרגיל להרפייה ואפשר באותה מידה לקחת סמי הזיה ולשכוח מהכל. כלומר אם אתה באמת בספק ואתה עושה תרגילים להשכיח את הספק , הרי שאתה משפיע בדרכים חיצוניות על המוח. מה הטעם בזה .

< ותודה על המחמאה..>

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2004 01:26 לינק ישיר 

קומר
הערתי נסבה על הסיפור, מסופקני האם סיפור כפי שאתה רואה אותו היה שורד את הצנזורה החסידית.
לטעמי הסיפור מספר את השאיפה לגילוי . לנחמה שמימית , מה שאנו מכנים "מילה טובה" מאבא.

באשר לנושא האשכול , בבית מדרשינו למדו שהידיעה היא הבסיס -אם היא קיימת מה טוב- והאמונה, היא ישומה בחיי היום יום הן מעשית והן נפשית.
אשר על כן אמונה היא רק מאמץ לישם את מחוייבות הידיעה.
וכך התפתחה הטרמינולוגיה,מאמין גדול , מאמין חזק, מאמין בחוש, וכו. לא שייך יודע חזק ,ויודע בחוש וכו'.
כמו כן אין ספקות באמונה אלא קטני אמונה או חלשי אמונה .ספיקות יש רק בידיעה.
דברי חכם שיק , הם התוצאה של האמונה שלו, שמנסה להנחיל לאחרים. היא בהחלט לא יכולה להוות דרך לאדם, ודאי לא החושב.
הרי תפילה היא שאיפה להשגת מה, אם אין בסיס, איך יש שאיפה. להשיג מה?

אה..שכחתי."אחי תן חיוך"

הוי,עם השפנים עד מתי תהיו לשפנים?!

תוקן על ידי - קעלעמר - 30/12/2004 1:32:35

תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 30/12/2004 2:29:42

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2004 00:59 לינק ישיר 

יצחק

ההבחנות שלך מדוייקות ומופלאות. לפחות לדעתי. אבל הנושא של החשש מאבדן הזהות עקב אבדן האמונה ראוי לאשכול נפרד.

לגבי העמל והמאמץ, חשבתי שזה פשוט.

א. המאמץ השכלי לחפש ראיות לצדקת אמונתי.

ב. המאמץ לשכנע את עצמי, לפי המינוח שלך. זה נעשה לאו דווקא בדרכים פילוסופיות. על ידי תפילה, למשל, כשיטת הרב שיק.

על כל פנים, יש כאן תהליך של משוב בין הפן הפסיכולוגי לבין הפן הפילוסופי. לפעמים אתה עמל לשכנע את עצמך בדרכים פסיכולוגיות. אז אתה מתבונן בעצמך ושואל האם אינך מרמה את עצמך. ואז אתה חוזר לפילוסופיה. למשל, מבהיר לעצמך מדוע בעצם זה מוצדק להאמין, ובעצם הבעיה היא בתחושת הוודאות ולא בעצם ההצדקה הפילוסופית שחסרה.

האם לא כולנו עוברים את השלב הזה לפעמים?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2004 00:51 לינק ישיר 

מיימוני , מאמץ ועמל זה שאתה מדבר עליהם, מה טיבם,

(הערונת, לרוב, אנשים מתחילים לצעוק ולרגוז כשאתה מעלה ספיקות על עיקר אמונתם.
אני לא פסיכולוג, אבל להרגשתי, האמונה ובמיוחד בדברים היסודיים הופכת לחלק מהזהות, והספיקות מאיימות על הזהות. לאבד זהות זה לאבד מתחושת הקיום. אם אין לך זהות אז מה אתה ומי אתה בעצם.)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/12/2004 00:26 לינק ישיר 

יצחקומר

אני סבור שמיצית את הדברים בשתי המילים האלו, "שיכנוע עצמי".

זו בדיוק השאלה שמציקה לכולנו, יהודים אורתודוכסים ושאינם אורתודוכסים, או בני דתות אחרות. האם אמונותינו לגבי הדת, או העולם, הן אמיתיות או שגויות? האם הטיעונים שאנו מעלים להצדקת דעותינו הם הוכחות מוצקות או רק שיכנוע עצמי?

המאמץ המודע שאנו משקיעים כדי להחזיק באמונתנו יכול להיתפס לפעמים כמאבק על מה שאנו באמת מאמינים בו, ואז הספקות הם דילמה פילוסופית או יצר הרע. ולפעמים אנו רואים בו שאלה לגיטימית, ואנו תוהים על דרכנו, האם אנו מאמינים בדבר הנכון או שאנו חיים באשליה.

לפעמים, זה ממש ענין של בחירה, באיזה צד של התמונה להעמיד את עצמנו. לראות את עצמנו כמאמינים הנאבקים על טוהר נפשנו, או כספקנים שמנסים לשכנע את עצמנו.

ושני הצדדים קבילים לכאורה מבחינה לוגית.

יש תשובות פילוסופיות לכל השאלות הפילוסופיות שמתעוררות בעקבות הניתוח הזה. כגון תשובתו של מיכי, בספרו "שתי עגלות וכדור פורח", שהדרישה להוכחה לוגית לאמונה דתית היא מוטעית ונובעת מנטיה יתרה לפילוסופיה. התשובה נוסח קירקגור, שבאמת אמונה היא ענין של בחירה (ואולי זו גם כוונת הרמח"ל בדרך ה', שה' מעמיד את האדם בדיוק באמצע כדי לראות במה יבחר). לכל תשובה, כמובן, מחיר פילוסופי.

מה שבאתי להאיר בדברי בפתיחת האשכול הוא רק להצביע על כך שלפעמים המצב הזה אופייני לכולנו. יש שעות שאנו בטוחים בצדקת דרכנו ואנו תמהים על עצמנו איך נקלענו למצוקה נפשית ולספקות. אבל יש שעות שבהן באמת האמונה היא מאמץ.

במידה שזו נטיה מודרנית, או שהמצב הזה אופייני יותר בזמננו זה (ואיני משוכנע שזה כך. אני סבור שהדילמה היום היא בין אמונה דתית פונדמנטליסטית לבין אמונה מתוחכמת או לבין הסברים "מדעיים" לאמונה הדתית, אך בדורות קודמים היתה התלבטות לא פחותה, נניח, בין יהדות לבין זורואסטריות, או אליליות או מגיה וכיו"ב, ומי אומר שהדברים היו ברורים אז או היום) - אזי אני רואה טעם רב בטענה - גם אם מקורה ברפורמה - שאנו מחוייבים לעמול על חיזוק אמונתנו. וזה כלול במצוה "ואהבת".

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אמונה בתור מאמץ (לשחרית ולמפיסטו)
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext