בית פורומים עצור כאן חושבים

הצונאמי ,המבול , וחשיבה מודרנית לא מודעת

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-2/1/2005 13:31 לינק ישיר 
הצונאמי ,המבול , וחשיבה מודרנית לא מודעת

מעניין איך אנשים מאמינים וחרדים המצהירים על התנגדותם לחשיבה המערבית המודרנית, אורח חשיבתם הוא מודרני ורציונלי לחלוטין.

נקח לדוגמה מאורע כביר ואיום זה של הצונאמי. הוא מסוקר בעיתונות החרדית בצורה מודרנית ורציונלית לחלוטין .

מובאים הסברים מדעיים על הלוחות הטקטוניים והאנרגיה המתפרצת מחמת חיכוכם זה בזה, ועל הגל האופקי שמביא בעקבותיו את האסון האיום וכו' וכו'.

אמנם במסגרת קטנה מוסיפים " שיהודים מאמינים בני מאמינים וכו' יודעים שאין אדם נוקף אצבעו מלמטה וכד' והמביט לארץ ותרעד וכו'. אך כל ההתייחסות היא מדעית ומודרנית לחלוטין.

האם לא היה זה סביר לצפות מאנשים המתיימרים להאמין בשכר ועונש ובהשגחה פרטית על כל פרט מבני האדם, שיתייחסו לאסון זה כמו שהתורה מתייחסת למבול או להפיכת סדום ועמורה , מאורעות שבאו בעקבות חטא והחלטה אלוקית למחותם מעל פני האדמה?

האם אין זה מוכיח שעל אף החומות שהקיפה את עצמה היהדות החרדית, לא הצליחה לשמור על עצמה מפריצת הרעיונות והחשיבה המודרניים ?

ובצורה אחרת, אם כיום היה קורה המבול או הפיכת סדום ועמורה או הפיכת נינוה, האם מי שהוא היה תולה זאת במה שכתוב במקרא או שהיו מסבירים זאת בתזוזת לוחות טקטוניים או גלי הדף ?

כדי למנוע ספק, אבהיר שאין בכוונתי כלל למתוח בקורת על צורת החשיבה הדתית כיום, אלא כוונתי היא להפנות אצבע ותשומת לב לנושא שהוא מעניין ומרתק מבחינה סוציולוגית והגותית דתית.

(ברור לי שיש לחלק בין מאורע שהתורה כותבת עליו שבא עקב עונש שחייבים להאמין בדברי התורה, לבין מאורע סתמי שקורה בעולמנו שאפשר לפרשו לכאן ולכאן, אך בכ"ז לדעתי יש כאן נקודה למחשבה.)

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/1/2005 18:55 לינק ישיר 

גם אני לא הבנתי את כל הויכוח פה. הרי ברור שיש הסברים מדעיים להרבה ממאורעות הטבע, אבל המדע מסביר רק את ה"מה" ולא את ה"למה" (וכביאור פרופסור לייבוביץ').

מה שמעניין אותי הוא שתיאוריית הדיסקים הזזים קשורה עם הבנה גיאולוגית שאינה תואמת את המדע התלמודי והרמב"מי, ואף אחד לא שם לב לזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/1/2005 17:28 לינק ישיר 

לא הבנתי התגלית ברבי,

האם חרדים אינם מודים שאם מישהו חלה ל"ע שיש לכך גם סיבות טבעיות ומשתמשים ברפואה מודרנית? ובכל זאת מאמינים שה' עשה את זה? האם עולם קטן שונה מהעולם הגדול?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/1/2005 13:10 לינק ישיר 

אבהו
זה נכון שפעמים רבות נכנסות לעיתונות החרדית ידיעות והסברים מדעיים מסויימים רק בזכות הבורות של העורכים, הכותבים והמגיהים שאינם מודעים להשלכות ולדיסצפלינות העומדות בבסיס הדברים הנכתבים (כלומר המועתקים) על ידם.

הדברים אמורים אף בנושאים שהם הרבה יותר "בעיתיים" מאשר הלוחות הטקטוניים ,ולכן אל לך להסיק שום "מסקנה מעניינת" ממה שנכתב או לא נכתב שם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/1/2005 12:31 לינק ישיר 

אם לחזור לתגובה בעיתונות החרדית כפי שתוארה, הרי תורת הלוחות הטקטוניים היא חלק מהמחשבה הגיאולוגית, זו שנותנת לשכבות גיאולוגיות גילים של מיליוני שנים. אני לא בקי בגיאולוגיה, אבל אני בטוח שאיש מקצוע ימצא שהדיון בלוחות הטקטוניים בין אנשים שלדעתם העולם נברא לפני כ 5800 שנה, ושמונעים כמעט כל עיסוק במדע במערכת החינוך שלהם, הוא פרדוקסלי. קרוב לוודאי שהכותב בעיתון החרדי העתיק מאיזשהו עיתון ולא ידע מה הוא מעתיק.

מצד שני יתכן שהשערתי על הכותב שגויה, וזה כבר יותר מעניין.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/1/2005 11:13 לינק ישיר 

"איך אפשר לא לפקפק באמונה בזמן שכזה"
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3027109,00.html

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2005 14:10 לינק ישיר 

על כך עמד בזמנו פרופ' אליעזר גולדמן המנוח במאמרו 'דתיות יהודית בעידן של חילון' (מובא, בין היתר, בקובץ 'מחקרים ועיונים' בעריכת ד' סטטמן וא' שגיא).

עד עתה בחר הציבור החרדי להימנע מהקונפליקט ההכרחי בין אופן החשיבה המודרני לעיקרי האמונה - תוך ניסיון להתעלם כליל מאופן חשיבה כזה (למשל, התעלמות מלימוד מדעים).

המעניין הוא, שכקונפליקטים אחרים, גם קונפליקט זה חודר לשיח החרדי דרך העיתונות המבטאת בד"כ את הצד היותר שטחי. כך הופך 'יתד נאמן' לשופר סמוי של המהפיכה המדעית בציבור החרדי.

האם אין דרך להקהות את הסתירה?

גולדמן (וחברו ליבוביץ') סברו שלוגית, הדרך היחידה היא לצקת משמעות חדשה במושגי האמונה הדתיים בכדי שניתן יהיה להחזיק במובן מסויים של מושגים כאלו בכפיפה אחת עם ראיה מודרנית.

דומני שבקרב האינטליגנציה הדתית-לאומית-אקדמאית, ניתן למצוא יהודים טובים ומלאים שסבורים שאין צורך לצקת כל משמעות חדשה. אני מניח שכמה מבכירי הפורום ייטיבו להדגים זאת ממני .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2005 14:08 לינק ישיר 

נדמה לי שהאמונה בהשגחה אינה סותרת את האמונה בחוקי טבע. ההשגחה גבוהה יותר בהיררכיה של חוקי הטבע, זה הכל. בערוצי הקודש יספרו לך שכל תנועה של כל חלקיק בעולם בכל רגע נתון היא פרי רצון *מפורש* של בורא עולם, אבל זו תפיסה פרימיטיבית שמציירת את הבורא כמהנדס נחשל, שלא השכיל לבנות מערכת שמתחזקת באופן אוטומטי את מה שאינו דורש התערבות.
לשיטת ההשגחה, די לומר שהעולם נע על מכונו לפי חוקים ידועים ובורא עולם מתערב במהלך העניינים, מעת לעת, לפי שיקולים כמו שכר ועונש.

ברמה הטכנית, כל תופעה פיסיקלית היא תוצאה של שני סוגי גורמים:
1. תנאי הפתיחה של המערכת (כולל החוקים שחלים בה)
2. מקדם מסויים של אקראיות שהמדע בן זמננו אינו יודע לכמת (ואפשר שהוא מוגדר אקראי/הסתברותי רק בגלל חוסר ידע שלנו)

באשר לסוג הראשון, מסתמא, בורא עולם שלט באופן מוחלט בתנאי הפתיחה של העולם, כך שאין בעיה שהם יניבו התוצאות הראויות בעיניו בכל נקודה בזמן. הסוג השני הוא בוודאי פרמטר שבו יכול הבורא לשחק כדי להתאים את מצב העולם לאותם שיקולים. מכאן שהדיונים על הנסיבות הפיסיקליות של כל ארוע בעולם הם ברמת ה"איך", מתוך הנחה מתמדת שהדברים היו בשליטה אלוקית כל העת. אני, אם להתבטא בעדינות, לא שותף לתפיסה הזו, אבל אין בה סתירה פנימית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/1/2005 13:38 לינק ישיר 

.

התאור בעתונות הוא בד"כ של סוגיית ה"איך" . תשובה לשאלה איך, היא אכן מדעית-רציונלית.

לשאלת ה"למה" , נצפה לתשובה דתית. אלא שקשה להכנס לחשבונות שמיים, וכי אנו יודעים בשל מה קורית אותנו רעה או טובה בדקדקנות רבה? וכי מי מאתנו מנהל אתס פרי החשבונות של הקב"ה?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הצונאמי ,המבול , וחשיבה מודרנית לא מודעת
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext