בית פורומים עצור כאן חושבים

עשיית המעשה הנכון

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-19/1/2005 11:33 לינק ישיר 
עשיית המעשה הנכון

אני מתבוננת בכל אותה ההתעסקות של יהודים אורתודוכסיים סביב עשיית המעשה הנכון, ומדקדקים בפרטים, וקלה כחמורה, ומה יוצא מזה בסוף -

אחד דבר טוב, אחד דבר רע, אבל אנושי.

<הדבר הטוב> הוא שהמצוות המלוות את חיי היהודי בכל פרט בחייו - אכילה ושתייה, ושינה וקימה, ועבודה, ואהבה, ואובדן חלילה, וערבית, ושחרית, וזמנים לזה וההוא, וחגים ומועדים - ואין לו מפלט, אלא אלוהים מלווהו בכל פרטי חייו, וכל עשייה מחוייבת-המציאות מזכירתהו מה באמת חשוב, ועל מה באמת עליו לכוון לבו ומוחו ומעשיו.

ועל כורחו הוא מקיים "שיוויתי ה' לנגדי תמיד".

<והדבר הרע> הוא שבן אנוש יעשה הכל - ורק לא מאמץ אמיתי לצאת מהעשייה המכנית המרדימה אותו לאורך חייו - ולמרות כל אותן "דקירות זיכרון" אשר במצוות - יהפוך אותן היהודי, ככל האדם אשר בחלד, לעשייה אוטומטית, ולא ישתף את עצמו-הוא, ורק בהמון לבו בכאב גם יתכוון בתפילתו -

ולבסוף עוד יקום ויטריח על אלוהים - "מדוע אתה מסתיר פניך ממנו, ואנו עושים הכל כמו שביקשת..."

אינני סבורה שיש לאלוהים עניין בטרחתן של כל אותן המצוות, וכל ההתחכמות האינסופית סביבן, אלא את הכוונה שבהן הוא מבקש, ורק אותה אין נותנים לו, אלא לעיתים נדירות.

ורק היא, הכוונה, תחברנו אליו.

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/1/2005 08:09 לינק ישיר 

לאיכה

<"שכחת "שכחה"?[או שבכוונה לא התמקדתה בה?">

לא שכחתי "שכחה", רציתי להבליט את האבידה המופקרת, שבה מנתק האדם את עצמו מהדבר, מרצונו החופשי, ואעפ"כ כאשר עני מוצא את הדבר ונהנה ממנו, המצווה נזקפת לזכות המאבד, שהוא עצמו ומרצונו, ניתק את עצמו ממנה, וכאילו הזכות היא בעל כרחו. משא"כ בשכחה, הרי בעל השדה לא הפקירה מדעתו, אלא שהתורה היא שאסרה עליו לחזור ולקחת את השכחה אשר שכח, וצוותה שעליו להשאירה לעניים, במקרה כזה עדיין נוכל לומר ב*פשטות*, שהדבר נזקף לזכותו.

תוקן על ידי - נישטאיך - 24/01/2005 8:41:50

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2005 12:23 לינק ישיר 

גם הנשמה וגם הגוף הם שליחיו של הקב"ה לעולם הזה.
הנשמה בעיקר לומדת תורה ומתחברת רגשית ועיונית עם הבורא.
הגוף עושה מצוות.
הם יכולים לעשות זאת יחד במקרה הטוב.
במקרה הפחות טוב הגוף יכול לעשות זאת לבד [והנשמה משתתפת בהעלם משהו].
במקרה הפחות פחות טוב לגוף יש מיגבלות והוא איננו יכול להשתתף עם הנשמה.
ובמקרה הכי הכי פחות טוב הנשמה משקרת לעצמה וטוענת שאין צורך בגוף ובמצוותיו.

בפנימיות מעלת הגוף גדולה ממעלת הנשמה כי הגוף עושה את התכלית בטהרתה. נתאווה הקב"ה להיות לו יתברך דירה בתחתונים. שגם הגוף הנחות שלנו שהוא נדמה בחומריותו לגופי אומות העולם הוא שלוחה של אלוקות עלי אדמות.

הבחירה האמיתית של הקב"ה בעם ישראל אינה בנשמה היהודית [כי אין זו בחירה חופשית אלא הנשמה היא באמת ברמה מעל כולם] אלא בגוף היהודי. בסופו של דבר לגוף היהודי יש קשר עמוק יותר אל הקב"ה מאשר הנשמה. וכך גם למצוות המעשיות.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/1/2005 10:04 לינק ישיר 

גם וגם

כן. אני חושבת שהתהליך של יציאה מעבדות לחרות הוא גם תהליך של לעבור לחיות בכבוד.

ללא סדר וניקיון אין כבוד. לא לעצמך, לא לסביבתך.

לא לשוא אומרים - לכבד את הבית, כאשר מתכוונים לומר
לסדר ולנקות.

אני חושבת שבעצם התהליך יש את ההתעוררות של פסח, ולא בתוצאה הסופית.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-23/1/2005 08:44 לינק ישיר 

אמשלום,
את מוזמנת לבקר בביתי ולראות עד כמה אני בן חורין, לפי אמת מדה זו...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2005 08:14 לינק ישיר 

גו"ג -

[אתה מוכן לתת לי את זה בכתב? אני חושבת שאתלה זאת על דלת הבית לפני פסח...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2005 02:35 לינק ישיר 

נישטאיך

א. נישטאיך,שכחת "שכחה"?[או שבכוונה לא התמקדתה בה?]

ב. האם יש מצוות שהכוונה אינה "עוזרת" ואולי אף מזיקה בקיומם?

לדוגמא: ישנה אפשרות לקיים מצוות שכחה בכוונה?
הרי שכחה וכוונה הם תרתי דסתרי.
[האם הכוונה למפרע?]

ג. תיקון במקורות שהביא נישטאיך - "ראה רש"י ויקרא פרק ה פסוק יז, דברים פרק כד פסוק יט,..." [דברים-כד ולא פרק יד]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2005 01:34 לינק ישיר 

אמרה ידועה, שפעם אחת בשנה היהודים עורכים 'סדר', ומיד שואלים 'מה נשתנה'?
הובאו הפניות שונות באשכול זה, והתפלאתי שלא התחילו מן ההתחלה, ולאו דווקא ויכוח בין פילוסופים יהודים או לא יהודים, אלא הויכוח התקיים בעלית בית נתשה בלוד: כפי שנאמר במסכת קידושין מ ע"ב:
וכבר היה רבי טרפון וזקנים מסובין בעלית בית נתזה בלוד, נשאלה שאילה זו בפניהם: תלמוד גדול או מעשה גדול? נענה רבי טרפון ואמר: מעשה גדול, נענה ר"ע ואמר: תלמוד גדול, נענו כולם ואמרו: תלמוד גדול, שהתלמוד מביא לידי מעשה. תניא, רבי יוסי אומר: גדול תלמוד - שקדם לחלה ארבעים שנה, לתרומות ולמעשרות - חמשים וארבע, לשמיטים - ששים ואחת, ליובלות - מאה ושלש; מאה ושלש? מאה וארבע הויין! קסבר: יובל מתחילתו הוא משמט. וכשם שהלימוד קודם למעשה, כך דינו קודם למעשה, כדרב המנונא, דאמר רב המנונא: אין תחילת דינו של אדם אלא על דברי תורה, שנאמר: (משלי יז) פוטר מים ראשית מדון; וכשם שדינו קודם למעשה, כך שכרו קודם למעשה, שנאמר: (תהלים קה) ויתן להם ארצות גוים ועמל לאומים יירשו בעבור ישמרו חקיו ותורותיו ינצורו.

לפעמים דומה לך שהדברים מנוסחים בצורה בהירה, ובכל זאת אין אתה יורד לעומקן של הדברים. מה בסופו של דבר גדול ממה, 'תלמוד' מפני שנאמר עליו שהוא גדול מ'מעשה', או להיפך ה'מעשה' גדול לפי שגדולתו של התלמוד משום שהוא מביא לידי מעשה? ועיין רש"י שם ובחי' הריטב"א. וקשה להבין מתוך הניסוח עצמו מה הכוונה. בהמשך אמרו המפרשים על פי מקורות נוספים שיש הבדל בין הלימוד והמעשה של האדם בינו ובין עצמו, ובין הלימוד והמעשה לאחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2005 01:05 לינק ישיר 

האמנם התהליך שפסח דורש מאתנו הוא לנקות ולסדר?

פסח דורש מאתנו להזדהות עם אבותינו שיצאו ממצרים; להכיר תודה לקב"ה שהוציא אותנו מעבדות לחרות, שנתן לנו את חופש הבחירה; והוא דורש מאתנו לבער את החמץ (ואפשר לדון במשמעויותיו הסמליות של החמץ). אבל הוא לא דורש מאתנו לסדר את הבלאגן. אולי להפך: הבלאגן הוא מבטויֵה של החרות, הוא מבטא את אי כפיפותו של אדם לדעתם של אחרים בדבר אופן ההתנהגות הנכון - בסדור החפצים, כמו בדברים אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/1/2005 00:25 לינק ישיר 

ריב

ורק שלא תייחסו לי מה שלא התכוונתי -
אני לא בעד פתיחת גבולות.
אני בעד מתן יתר תשומת-לב אל מה שבתוכם, מאשר הם.

למשל:

בערב פסח נכנסתי לחנות בשכונה דתית סמוכה לאיפה שגרתי, שגם נהגתי לקנות. החנות הזו היתה כל השנה מבורדקת כהוגן ובהחלט לא ממש נקייה. אמרתי לו (בתקווה סמויה בלבי) -
נו, מחכה לך המון עבודה לקראת פסח, לסדר הכל, לנקות, מה?...

לא, הוא משיב לי. יש לי כאן עוד חנות קטנה לפסח, אני מסודר...

הוא שמר על הגבול. אבל לא על תוכנו. הוא לא באמת טיהר את החנות לפסח, לא באמת עבר את התהליך הפנימי שפסח דורש מאיתנו.

אבל הוא שמר על המצווה...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-20/1/2005 23:04 לינק ישיר 

למגי, חיפשתי את השיר עבורך, מצאתי.

הרגל/ משה דור

יותר מכל אני מתיירא מפני ההרגל.
הגבול קורע לא אדמה בלבד, כי אם גם אנשים,
המתרגלים לקרע. גם לשנאה סופך שמסתגל
כחלק מחייך מס(י)בת הנואשים
הופכת כינוס של כלי שולחן, פנים ריקות, עיניים
שעייפו מהסתכל ישר. האהבה
מזמן איננה כוח המניע. בינתיים
הכל נמשך כדאשתקד. עסקות בלי תאוות
הכרע. דחיות שכבר לשמן. שמות חלולים.
לבסוף זרות לך גם שתי ידיך
אשר צריכות היו לשאת את הפעלים.
עכשיו חיב אתה לחצות את עצמך כדי לבוא עדיך.
גם לא תתחיל. יותר מידי מרחק.
גבול, ככלות הכל, בהחלט אינו משחק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 07:25 לינק ישיר 

יהוסף,

והנה הלינק:
http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1243313

האם התורה זוקקת א-להים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 07:07 לינק ישיר 

מגי ברוכה הבאה / הנמצאת

הבעיה הגדולה היא, שלפעמים החלק הרע גובר או בעל משקל לא מבוטל ביחס לחלק הטוב, כוונתי לצד נטוב והרע שהצגת בהודעתך הראשונה.

איני מוצא לכך פתרון אלא דבר אחד, מוכנות עצמית מתמדת לשינוי. כלומר, הרבה ממוסכמות האדם כמצוות הם חלק ממוסכמות חברתיות, או אקסיומות לא בחונות שאמורים לקבל עיצוב שונה על ידי חשיבה, עיצוב שיש בו ממש הנוגד את הרגליו. ללא מוכנות זו בהכרח שמירת ההרגל מתקדשת על קדושת המוסר.

באשכול סמוך התפתח דיון אודות תורה ואלוקות, ארני חושב שהדברים שם מתקשרים גם לנושא זה. אם הנוסחה לשמירת תורה ומצוות היא אלוקים וזהו, ללא נתינת ראשוניות לא מבוטלת למוסר, החשש של צד ההרגל והמלומדה הולך ותופח.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 02:19 לינק ישיר 

למואדיב

<"צר לי מגי, אך כאשר אדם נותן צדקה, גם אם לא יכוון בלבו, ולא יאמר בשפתותיו לשם יחוד קודשא, הרי שברגע שנתן צדקה, קיים מצוות צדקה. ומי שמחוייב להתפלל, מחוייב להתפלל גם אם אינו יכול לכוון כל כך, וכן הלאה.">

ברצוני להעיר לדבריך:

<"אך כאשר אדם נותן צדקה, גם אם לא יכוון בלבו, ולא יאמר בשפתותיו לשם יחוד קודשא">

קיים הבדל ברור בין מצוות הצדקה לכל המצוות האחרות , בכל המצוות האחרות ההדגשה היא על האדם העושה, ולכן באם האדם העושה אינו מתכווין למצווה, ייתכן, שהוא גם אינו מקיים אותה, (וידועים ההבדלים, בין עשיית מעשה ללא כוונה לקיים את המצווה, או בעשיית מעשה "עם" כוונה שלא לקיים במעשה את המצווה), לעומת זאת עיקר מצוות הצדקה, היא הקבלה ע"י הנצרך, ולכן גם במקום שבו אין האדם יודע כלל ממעשה נתינת הצדקה, אך התוצאה היתה שנצרך נהנה ממנה, הרי קיים את המצווה.

דוגמא בולטת להלכה זו, היא ההלכה המובאת בספרי דברים פיסקא רפג:

"אמר רבי אלעזר בן עזריה מנין למאבד סלע מתוך ידו ומצאה עני והלך ונתפרנס בה מעלה עליו הכתוב כאילו זכה תלמוד לומר לגר ליתום ולאלמנה יהיה, והלא דברים קל וחומר אם מי שלא נתכוון לזכות וזכה מעלה עליו הכתוב כאילו זכה המתכוון לזכות וזכה על אחת כמה וכמה".

ראה רש"י ויקרא פרק ה פסוק יז, דברים פרק יד פסוק יט, וראה שו"ת בית הלוי ח"ב דרוש א:

"אמנם עוד סברא אחרת יש לומר, דצדקה מהני גם שלא לשמה, יותר מכל המצוות, דכל המצוות, המה חיוב בעצם על האדם לעשותם, וכשעושה אותם שלא לשמה, נמצא חסר לו אז באותה שעה קיום של המצווה, ... אבל בצדקה...".

להעיר משו"ת אבני נזר חו"מ סימן מט, בהערת המגיה בסוף אות ב.

<"הרי שברגע שנתן צדקה, קיים מצוות צדקה">

אם היה מי שרצה לקבל.

אם "נתן" ולא רצו לקבל ממנו, ייתכן שלא קיים את המצווה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2005 00:23 לינק ישיר 

קראתי כל התגובות כולן.

ואני חושבת, ההרגל חשוב. מאד. לוותר לעצמי פה ושם, זה לוותר לתמיד. לעשות רק כשמתחשק - אין לזה ערך ולא באמת בונה אותי.

ההרגל שומר עלינו וחוזר ונותן לנו הזדמנות חדשה מידי יום.

אלא שאם אני מבינה שלא למלום התפילה עיקר, ולא המצווה עיקר, ולא התהייה האינסופית סביב פרטיה הפיסיים, ותחרות עם הזולת מי מדקדק בה יותר או מיטיב להבינה - אלא היא רק הכלי להגיע באמצעותו לעיקר, כלי ולא יותר לעצור את שטף ההתעסקות ולהזכירני מה שחשוב -

אם אני מבינה את זה, ועדיין מקיימת התפילה והמצווה במועדה - אזי אני יורדת קצת מהצדקנות העצמית וממתן כל האנרגיה הנפשית שלי לכלי, ומפנה מקום ונותנת סיכוי למשהו אמיתי שיבוא באמצעותו.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/1/2005 20:00 לינק ישיר 

מגי
השאלה ששאלת - האם היא שאלה מדוע לנו במצות ללא כוונה ? או מה קרה לכוונה של המצוה ?
אני שואל מכיון - שהרי הרבה מן המצוות אין הכוונה מעכבת כלל וכלל,
אלא, שאולי כוונתך לכוונה חיצונית וכוונה פנימית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עשיית המעשה הנכון
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext