בית פורומים עצור כאן חושבים

אומן הרגש או אומן הביטוי - הרב יצחק הוטנר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-22/1/2005 20:39 לינק ישיר 
אומן הרגש או אומן הביטוי - הרב יצחק הוטנר

מי שעובר על ספרי הפחד יצחק של הרב הוטנר, בודאי שם לב כמוני לביטויים עמוקים מלאי דקויות נפשיות בנושאים שונים, מעיניני ניחומים ועד אהבה וחברות.

מסיפורים קצרים ששמעתי עליו בעבר לא התרשמתי שהוא היה "בעל נפש" גדולה =רגש בלע"ז ומיוחדת {איך מודדים ?}, בעיני הוא הצטייר יותר כבעל שכל וכבעל יכולת ניתוח,

איך מיישבים סיפורים מול מכתבים, ישנם אנשים שמספרים עליהם רק את החיצוניות שלהם, ואילו כתביהם מעידים על הנסתר והעמוק, אולם מצד שני ישנם אלו שניחנו בלשון חלקלקה ועט נובע ויודעים לסלסל הכתיבה וליתת בה חיות שאין בהם, לכן אני שואל מי היה ר' יצחק הוטנר?

תוספת השם בכותרת

תוקן על ידי עצכח ב- 11/02/2008 22:13:23

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/6/2017 11:39 לינק ישיר 

..."רק בארץ גילה הרב ולדמן שרבו הראשון הרב הוטנר למד בעבר אצל הראי"ה קוק. "כשהוא למד כאן כרווק בישיבת חברון, הוא היה בא מדי שבוע לירושלים ללמוד באופן פרטי אצל הרב קוק והרב העריך אותו מאוד כעילוי צעיר. הוא גם היה לן אצל הרצי"ה כי אשתו של הרב הייתה בת דודה שלו. כשלמדתי בחוברות שמהן יצא אחר כך הספר 'פחד יצחק' מצאתי רעיונות דומים לרעיונות של הרב קוק. באתי עם החוברת לרב צבי יהודה ואמרתי לו את זה, והוא אמר: ר' יצחק? מה יש להתפלא? הוא הרי היה מגיע לפה'. שנים לאחר מכן, כשכבר התגוררתי בחברון, הרב הוטנר היה מגיע מדי קיץ לארץ והייתי הולך אליו. הוא היה מבקש שאביא לו כל דבר מודפס שיש לי מהרב קוק, ואמר לי: הרב היה גדול פי עשרים מכל גדולי דורו ביחד בכל התחומים".

https://musaf-shabbat.com/2017/06/13/הרגשנו-שהקבה-קורא-לנו-אלישיב-רייכ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2014 10:22 לינק ישיר 

יינן,

לעומת האמור במכתב, מעידים גדולי תלמידיו שחינך אותם להתנגדות לחב"ד. מעניין שבאותה דרך כפולת פנים נקט כלפי הרב קוק. מצד אחד מכתב בעל תוכן דומה להרצ"י בנו של הרב, ואילו בפועל, השמטת הסכמת הרב קוק ל'תורת הנזיר' והסרת תמונתו מדופן הסוכה.

עיין ערך דיפלומטיה ...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/8/2014 10:06 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/8/2014 18:24 לינק ישיר 

בקישור הבא מאמר יפה עליו מאחד מתלמידיו ובהערה הובא בהרחבה על קשריו עם הראי"ה והערצתו אליו: 
http://musaf-shabbat.com/2011/02/06/%D7%9E%D7%9C%D7%9A-%D7%91%D7%91%D7%99%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%93%D7%A8%D7%A9-%D7%99%D7%A9%D7%A2%D7%99%D7%94-%D7%A9%D7%98%D7%99%D7%99%D7%A0%D7%91%D7%A8%D7%92%D7%A8/

וכן ראו עליו כאן: 
http://www.tog.co.il/he/Article.aspx?id=534

"מתוך שנחרבנו ונחרב העולם עימנו מתוך שנאת חינם, ניבנה ועימנו העולם יבנה מתוך אהבת חינם"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2009 22:41 לינק ישיר 

"קולומו נעלבתי בשם ההונגרים "

לבעל בעמיו

האם הציטוט לעיל מהאשכול הסמוך קשור לעניין?

.

"אני מבין מכך שאני לא מבין את הקטע הזה שיש לי מוח גס וממילא אין טעם להסביר לי מה שכתוב בו. "

כל ההנחות במשפט הזה שלך שגויות.
לא נאמר בקטע שמי שלא מבין את הקטע סימן שיש לו מוח גס וממילא גם לא נובע שממילא אין טעם להסביר... ..

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/12/2009 16:06 לינק ישיר 

מישקולצר כתב:
ירוחם אני לא בעניין הוכחות אבל להלן ציטוט חלקי של המאמר האהוב עלי בפחד יצחק העוסק בין השאר בגמרא התמוהה בתענית ה ע"ב כדלקמן:

....
הדו שיח הנ"ל תמוהה ביותר שהלוא אומר האומר יעקב אבינו לא מת ועליו נשאל והלא הפסוקים אומרים מפורשות שחנטו וספדו לו אם כן איזו מן תשובה היא זו - מקרא אני דורש מה זרעו בחיים אף הוא בחיים הרי עדיין הפסוקים אומרים שהוא מת. יש לכך כל מיני תשובות אבל את זו של הפחד יצחק אני מאד אוהב ויש בה כפי שהוא עצמו אומר יסוד גדול.

" והנה בכמה מקומות מצינו שדברו חכמים על אודות ריבוי הפנים אשר לתורה, בפרטיות דברו על אודות שבעים פנים אשר לתורה, ביותר כלליות דברו על מ"ט פנים לתורה, ובעוד יותר כלליות דברו על ארבע פנים לתורה וקראו אותם בשמות נוטריקון של פרדס: פשט רמז דרש סוד...והנה גם כאן מתוך שאנו משתמשים במילים הללו של פשט וסוד גם בחול גם בקודש אין אנו נמלטים מידו של ערבוב זה.כי בשעה שאנו מדברים על פשט וסוד במקצוע החול, הרי שני הדרכים הללו של הפשט ושל הסוד מתיחסים לאותה מציאות עצמה. אותץה הידיעה המגיעה לאדם במפורש ובהדיא דרך הפשט, היה אפשר לה שתגיע לאותו אדם באיתכסיא ובלחישה דרך הסוד. וכל ההבדל בין הפשט ובין הסוד אינו אלא באופן הגעת הדברים לאוזן המקבל. כתוצאה מזה גם בשעה שאנו מדברים על פשט וסוד בתחום הקודש, הרי שגרת המחשבה עושה את שלה, ותופסת היא גם בזה כי כל ההבדל בין הפשט ובין הסוד אינו אלא באופן הגילוי, שישנו דרך פשט וגילוי דרך סוד, אבל אין ההבדל הזה נוגע לענין המתגלה, דבין שהוא נגלה דרך הפשט ובין שהוא נגלה דרך הסוד הרי הוא שייך לאותה המציאות עצמה. אבל לאמיתן של דברים אין זה נכון כלל....והם הם הדברים, כי אע"פ שבמקצוע החול אין החילוק בין הפשט והסוד אלא בדרכי הגילוי של הדברים, אבל שני הדרכים באים הם מעולם אחד. מכל מקום בתחום הקדושה אין הדבר כן,אלא שכשם שכל עולם הוא מציאות לעצמו, כמו כן דרך הגילוי שלו מיוחד הוא אליו בדוקא. ובתחיום הקדושה הגילוי דרך הפשט והגילוי דרך הרמז באים הם משני עולמות נפרדים. והבן היטב כי זה הוא יסוד מוסד בכל הדרכם שהתורה נדרשת בהם...וקדושי עליון קבלו יסוד זה בבאור הסוגיה דתענית דיעקב אבינו לא מת, ופריך עלא וכי בכדי חנטו חנטיא וספדו ספדיא, ומשני מקרא אני דורש מקיש הוא לזרעו, מה זרעו בחיים אף הוא בחיים. והרבה קולמוסין משתברין בפרוש דברים אלו, שלפי הנראה אין התשובה כלל ממין הטענה, דסוף סוף מקרא מלא דיבר הכתוב ויספדו ויחנטו, ואכתי כל זה בכדי הוא. אלא שהם הם הדברים שמקודם אמר לו סתם יעקב אבינו לא מת, ובמימרא זו עדין לא נתברר לאיזה פנים של העולמות מכוון הוא העניין. והיה נראה מסתמיות הדברים כי הענין מכוון לעולם הפשט, ועל זה הקשה לו דמכיוון דכתיב ויחנטו ויספדו הרי גילתה תורה בפנים של פשט שלה שיעקב אבינו מת. ולזה השיב לו מקרא אני דורש,כלומר, התורה גילתה זה באותם הפנים שלה, שאנו קוראים פנים של דרש, ופנים הללו יש להם פנים מקבילים במציאות ההויה, ובמציאות זו לא מת יעקב אבינו. וממילא אין החניטה וההספד על יעקב נוגע לזה כלל כי על כן בשני סוגי מציאות אנו עסוקים. סוג מציאות האיד מקביל הוא לפנים של פשט, וסוג מציאות השני מקביל הוא לפנים של דרש. במציאות השניה יעקב אבינו לא מת, ובמציאות הראשונה חנטו חנטיא וספדו ספדיא. כמובן שהמח הגס שאין לא עסק בלתי עם המציאות הגסה אין לו מקום להשגה זו. אבל הרי דברי תורה כוללים הם את כל סוגי המציאות של ההויה, וכל סוג של מציאות יש לו מקום מקביל בתורה בהתאם לתוכן מהותה" (פחד יצחק פסח מאמר נב)  

אני מבין מכך שאני לא מבין את הקטע הזה שיש לי מוח גס וממילא אין טעם להסביר לי מה שכתוב בו.

תוקן על ידי בעלבעמיו ב- 01/12/2009 15:59:34

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2008 11:09 לינק ישיר 

צענערענע.

כשחלק מקבוצה יוצא מהקבוצה היא מקבלת שם חדש, הקבוצה שנשארה לא מחליפה את שמה.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2008 00:32 לינק ישיר 

לירוחם

אם כדבריך הרי הנוסח המקביל(אשכנז) היה צריך להקרא -פרדס.

העובדה היא שמול נוסח ספרד יש נוסח אשכנז
האם תוכל להביא מקור שעליו אתה מתבסס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/10/2008 00:24 לינק ישיר 

צענערענע

תודה- אבל לא הבנתי במה זה סותר את מה שכתבתי. -על ספרד. כמובן שגם יוצאי בבל מרוקו מצריים וכד' אמצו גם הם את הסוד לתפילתם הבסיסית ולכן גם הם נקראים ספרדים.

אגב המאמר  שהבאת אינה הלכה למשה מסיני, יש בה המון אי דיוקים בלשון המעטה.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/10/2008 20:40 לינק ישיר 

לירוחם

כפי שתוכל לראות בחלק הרלוונטי לעניינינו במאמר  שכותרתו :"התפתחותו של סידור  התפילה"(שאת הקישור אליו אביא בהמשך ) ניתן לראות שקיימת הבחנה בין
א.נוסח אשכנז
ב.נוסח ספרד (ספניה)
ג.נוסח עדות המזרח
לפי מקור זה ספר הזוהר נכתב במאה ה13. אין המקום כאן להביא את הדעות בעד ונגד קביעה זו אבל מה שברור שספרד (ספניה)היתה במאה ה13 מרכז קבלי חשוב
ומעניין לשים לב לניקוד של המלה ספרד(שוא,פתח שוא).

"השפעות מקובלי צפת והאר"י בסידור (המאה ה-16 לספירה).

כפי ש'חסידי אשכנז' הטביעו חותמם ב'סידור התפילה' דרך בית מדרשו של רש"י[36] כך גם ניכרת בסידור השפעה רבה לתורתם של 'מקובלי צפת' במאה ה-16.

עם הופעת "ספר הזוהר" בספרד בסוף המאה ה-13 הפכה ספרד למרכז חשוב ללימוד הקבלה ועם גירוש ספרד (1492) הועתק מרכז לימודה של הקבלה לצפת, שעד מהרה הייתה ל"עיר המקובלים". עם הגעת ר' יצחק לוריא - האר"י לצפת והפצת תורתו ע"י תלמידיו - 'גורי האר"י' במחצית המאה ה-16 הפכה השפעת הקבלה למשמעותית ביותר.

האר"י השפיע בצורה כה ניכרת על עולם הקבלה עד שמחלקים את תורת הקבלה לשני תקופות לפני תקופת האר"י ואחרי תקופת האר"י. ההבדל העיקרי שבין התפיסות הקבליות שקדמו לאר"י לאלה שבאו לאחריו, נובע מתפיסת המציאות של העולם ומשמעותה של הבריאה. בעוד התפיסה הקבלית שקדמה לאר"י הבינה שמעשה הבריאה היה מעשה של שלמות אלוקית והגאולה הארצית היא זו שתחזיר את המציאות לאותה שלמות אלוקית. לעומת זאת תפיסת האר"י שמעשה הבריאה בעולם תחילתו דווקא בקלקול - 'שבירת הכלים', המציאות הגשמית לא יכלה לקלוט את כל הטוב האלוהי, הכלים נשברו והטוב האלוהי התפזר בכל העולם. כעת הטוב האלוהי מפוזר בכל העולם כשהוא חבוי בתוך טומאה, ולשיטת האר"י כל יהודי יכול בעזרת תפילה עם ה'כוונות' הנכונות לגלות מחדש את אותם ניצוצות שהתפזרו בעולם ולהביאם לשלמות.

ולאור תפיסה זו מחייבת קבלת האר"י כוונות וייחודים במעשי המצוות ובכל פרט ופרט שבהם, ובמיוחד בתפילות ובברכות. המילים, האותיות והנקודות, של כל אמירה ואמירה בתפילה או בברכה מכוונות הן כל אחת ואחת לתיקון גדול בספירות ובעולמות לפי רזי תורת הנסתר וכולן יחד מצטרפות למערכת תיקונים שלמה, שהשלמות עיקר גדול בה וכל סטייה או פגימה בדיוקי הייחודים והכוונות כמוה כפגימה וקלקול בהבאת העולמות לשלמות. לעקרונות אלו השפעה רבה על נוסחי התפילה המגיעים לביטוי גם בתפילות החדשות, השירים והפיוטים שנוספו בהשפעתם ב'סידור התפילה' (התפילות 'קבלת שבת', 'תקון חצות', 'יום כיפור קטן', 'תיקון ליל שבועות' 'בריך שמיה' ועוד, השירים 'ידיד נפש', 'לכה דודי' ואחרים) ומהווים חלק מגילוי אותן אורות להבאת העולם לשלמות.

התהוות נוסח ספרד (המאה ה-18 לספירה).

סידורי 'נוסח סְפַרְד' שסידור זה נמנה עליהם הינם בבסיסם סידור 'נוסח אשכנז' שבחלקים ממנו שונו או נוספו תפילות שאינם מופיעים ב'נוסח אשכנז' וזאת בהשפעת תנועת ה'חסידות' שראתה בקבלת האר"י וכוונותיו בתפילה ערך חשוב ביותר עד כדי שינוי מסורות תפילה של מאות שנים.

הראשון שראה חשיבות בהטמעת השינויים בסידור האשכנזי הוא ר' דב בער ה'מגיד ממזריטש' תלמידו - יורשו של הבעל שם טוב (חי במאה ה-18 במזריטש - Mi?dzyrzec Podlaski, פולין).

וכך נכתב בשמו בספר 'מגיד דבריו ליעקב' (דף כ"ב, קאריץ תקמ"ד);

<* dir="rtl" style="MARGIN-LEFT: 0px"><* dir="rtl" style="MARGIN-LEFT: 0px">

"כבר נודע שאמרו רבותינו ז"ל י"ג (-שלושה עשר) השתחויות היו במקדש כנגד י"ג שערים והי"ב שערים הם שער לכל שבט ושבט, וידוע שבית המקדש של מטה מכוון כנגד בית המקדש של מעלה, והנה ענין התפלה הוא כדי שיוכל כל אחד לעלות בשער שלו ויש לכל שער צירופים מיוחדים ולכן יש נוסחאות שונות והנה השער הי"ג הוא למי שאינו זוכר את שבטו ואינו יודע באיזה שער יבוא לחצר המלך והנה האלקי האריז"ל בהיות נהירין ליה שבילין דרקיעא (-ברורים לו שבילי רקיע) לימד דעת את העם למי שאינו מכיר את שבטו ותיקן סדר מלוקט מכמה נוסחאות כידוע לבקיאים על כן כל אחד יאחז דרכו של האריז"ל השוה לכל נפש".

לא כולם הסכימו לשינויים בנוסחי התפילה, ר' משה סופר (המאה ה-18 - 19, רב וראש הישיבת של פרשבורג - Bratislava, בירת סלובקיה. מגדולי פוסקי אשכנז) כותב בספרו שאלות ותשובות 'חתם סופר' (אורח חיים א', סימן ט"ו) שהאר"י כתב כוונותיו על בסיס הסדורים ב'נוסח הספרדים' והם אינם תואמים את הסידורים ב'נוסח אשכנז'.

בתגובה על דברי ה'חתם סופר' כתב ר' חיים הלברשטם (צאנז - Nowy Sacz, גליציה, פולין. המאה ה-18 - 19, רב ואדמו"ר חשוב, בספרו שאלות ותשובות 'דברי חיים', אורח חיים, חלק ב', סימן ח');

<* dir="rtl" style="MARGIN-LEFT: 0px"><* dir="rtl" style="MARGIN-LEFT: 0px">

"אך לאחר שנחית עיר וקדיש מן שמיא (-לאחר שירד המלאך הער והקדוש משמים) הבעל שם טוב ז"ל... וכמה גאונים קדמונים שהעידו שמן השמים נשלח לתקן דורו והבין ששורש נשמתו אינו משער נוסח אשכנז ולכן אחז בנוסח האר"י ז"ל וגם ראה שמזמנו ואילך כמה נפשות שראוים לאחוז בנוסח האר"י ז"ל ולזה תיקן שיתפללו הנוהים אחריו בנוסח האר"י ז"ל וכן הנהיגו אחריו ראשי הדורות הקדושים תלמידיו ותלמידי תלמידיו גאונים גדולים בנגלה ובנסתר ולכן כל המאמין בבעל שם טוב ובתלמידיו ראוי לאחוז בנוסח האר"י ז"ל ומיניה לא יזיע (-יזוז)".

עם התפשטותה של החסידות בקרב יהודי פולין הביאה לכך ש'נוסח סְפַרְד' היה נוסח התפילה מרכזי בפולין ובהמשך גם ברוב ארצות מזרח אירופה.

רוב העליות לארץ ישראל עד לקום המדינה וגם בשנותיה הראשונות היו מארצות החסידות וזה הביא לכך שנוסח ספרד היה לנוסח הדומיננטי בקרב היהודים האשכנזים בארץ ישראל, עד שנות ה-80 של המאה ה-20, מחוץ לפתח תקווה וירושלים בהם היה מיעוט ניכר של ליטאים שהתפלל בנוסח אשכנז, כמעט בכל בתי הכנסת האשכנזיים התפללו ב'נוסח סְפַרְד'.

גם כיום 'נוסח סְפַרְד' הינו הנוסח בו מתפללים ברוב בתי הכנסת האשכנזים במדינת ישראל.

מהיות 'נוסח סְפַרְד' במקורו סידור ב'נוסח אשכנז' עליו נוספו ושונו קטעים מסויימים על מנת להתאים הנוסח ל'כוונות האר"י' הרי שבדפוסים הראשונים נוצרו בו כפלויות של קטעים, מחד הסידור הכיל את תפילות 'נוסח אשכנז' ועליו נוספו בסוגריים קטעי תפילה או שינויים שהועתקו מסידורם בנוסח הספרדים, ולא תמיד המדפיסים ידעו מהו הקטע המושמט ומה חילופו, נוצרה תפילה מבולבלת וודאי לא מדוייקת והדברים כך בהרבה מסידורי 'נוסח סְפַרְד' המודפסים כיום.

סידור 'שערי תפילה' זה מתבסס על הנוסח המדוייק והמבורר בסידור 'תפלת ישראל' 'נוסח סְפַרְד' בעריכת ד"ר דניאל גולדשמידט ז"ל מגדולי חוקרי התפילה."

על כל הנושא (הבאתי רק קטע קצר מהמאמר המעניין)ניתן לקרוא בקישור:

http://d504638.bc26.best-cms.com/default.asp?PageID=34&itemID=116

שאלה מעניינת בפני עצמה היא איך קרה שיהודים מארצות ערב (אלג'יר מרוקו ועוד)קיבלו את הכינוי ספרדים.(האם יש אשכול בנושא?)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2008 17:52 לינק ישיר 

צענע,
דבריי נאמרו על דרך הלצון. לא חשבתי שאת מזהה ספרדי עם גוי. כוונתי היתה לומר בדרך אירונית שהטענה כי ייחוס הולך אחר האם אינה נכונה.
כעת בהודעתך האחרונה אני רואה הבהרה שדיברת על ייחוס במישור החברתי. גם כאן אני איני מכיר את העניין, אך למיטב ידיעתי הכל הולך אחר ה'פסול', בחברה כמו בהלכה. אולי אני צריך ללכת לשאול שדכניות. בכל אופן גם אם תקחי חוו"ד מוסמכת של שדכניות, לא הייתי ממהר להסיק מכאן מסקנות לגבי שידוכו של האריז"ל במאה ה-16, ובפרט שההתייחסות אליו היא תמיד כאשכנזי גמור. אז קשיא על אנשי צפת במאה ה-16 משדכניות בני ברק (אם אכן הן אומרות אחרת, וצלע"ק בזה). והדברים צריכים נגר ובר נגר דליפרקינהו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2008 14:44 לינק ישיר 

כמובן שחשוב לי להדגיש (ואולי זה מיותר אבל שהדבר יובהר)שאין הכוונה מבחינת ההלכה .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2008 14:33 לינק ישיר 

לרב מיכי

לא חשבתי שיהודי המזרח הם גויים.(גם אתה ידעת מן הסתם שלא חשבתי כך.)
כל יחוס הוא אחרי האם.(תשאל כל שדכנית...)

זה כולל גם גויים.
האם מכאן צריך להסיק שכל יהודי מזרחי הוא גוי?אולי צריך לרענן את לימודי הלוגיקה.(כל הדבורים בעלות כנפיים וכו')

ירוחם
לכשאפנה אשנה בעז"ה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2008 13:52 לינק ישיר 

צענערענע

אז מה אם אמו היתה ספרדיה, בצפת כינו וקראו לו האשכנזי- כך בבית יוסף.

אולי את או המקור המכובד שהבאת, יכולים גם להביא לראות סידור, בנוסח ספרד לפני האר"י.

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/10/2008 13:51 לינק ישיר 

צענע, מנין לך שהייחוס העדתי הולך אחר האם? זהו חידוש עבורי. האם לדעתך יהודים מעדות המזרח הם גויים (לעניין זה הולכים אחר האם)?

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > אומן הרגש או אומן הביטוי - הרב יצחק הוטנר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext