| נשלח ב-4/2/2005 00:01 |
|
| |
על הצדיקים ועל המגידים
לאור הדיון באשכול "קוויטל לקוסם" נתעוררתי לעיין בדבר המושג של התגלות "מגיד" שמגלה רזי תורה למי שנשלח לו.
דומה שהמגיד היותר מפורסם הוא אותו של הבית יוסף, בספרו? "מגיד מישרים" ומה שמובא בספר של"ה מסכת שבועות בשם מהר"ש אלקבץ.
כמה שאלות בדבר.
האם זה מוסכם שיש בכלל דבר כזה? מסתבר שבבית מדרשו של הרמב"ם היו שוללים את זה, אך שאלתי היא אם הם התיחסו לזה כלל. האיך מפרשים דברי הגמרא בכמה מקומות ד"הוי רגיל אליהו גביה"?
והאם זה מוסכם בין המקובלים לזרמיהם? האם המקובלים הקודמים הכירו משהו כזה?
עכשיו בנוגע ה"מגיד מישרים" בפרטיות.
האם היה מגדולי ישראל [לא חוקר אקדמאי] שיצא חוצץ נגד הספר?
מה בדבר הסמכות של הספר, האם היה מי שלא רצה להסתמך עליו להלכה?
האם יש בשאר ספרי מרן מקום שמצביעים מאמיני המג"מ שיש שם איזה רמז על המגיד או על הספר?
הקושיה שמעיקה על לבי ביותר היא, למה דיבר המגיד אל הב"י בלשון ארמית. מסברא חיצונה הרי שהיה צריך לאשתעי בהדיה בלשון הקודש לישנא דבה אתברי שמיא וארעא וכלא עלמא, (ותו דאי הוה המגיד משתעי בלישנא קדישא, הוון מתגלין לן מלין חדתין סגיאין בלישנא קדישא, ולא הוי 'בן-יהודה' בעי למלעי כולי האי) ברם, דא לא אפשר, דהא מגידא דא בעי לאשתעי בלישנא דמנדע לבני אנשא, ואי הכי הוי הוי ליה למגידא לאשתעי בהדיה בלישנא ד"לאדינו" או "ספרדית" או בלישנא דההוא טייעא (-ערבית). ותו, דהא אוקמוה חברין דאין מלאכי השרת מכירין בלשון ארמי, והיכדין מצי מגיד למליל בההיא לישנא. ועל כרחין דמגיד לא הוי מלאך אלא נשמתא דבר נש, והא אוקימנא.
בשלמא על רמח"ל בתקוני זוהר שלו לא קשה, כי הלא זהו הוספה מספר הזוהר, והמגיד היה כנראה נשמת בעל הזוהר, שדיבר בשפת האם שלו, אבל על המגיד מישרים קשה
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 15:35 |
|
| |
אברהם:
פעם פתחתי עסק חדש, ובאות זמן חלמתי שאליהו נותן לי את ידו ומברך אותי בהצלחה,
למחרת אני מספר לחברה, והם קופצים בשמחה, ואני אומר שטויות זה לא אומר כלום,
והם: אתה תראה שהעסק יצליח,
ואני: שטויות זה לא אומר כולם סתם חלום,
לא עבר שנה והעסק קרס לגמרי,,,,,
נו שאלתי מי הכופר אני או אתם ???
|
| נשלח ב-10/11/2010 15:28 |
|
| |
לקחת את דברי ברצינות...
"המגידים" היא תופעה שהתפתחה בעקבות המגידים התלמודיים כאליהו שהתגלה לתנאים ואמוראים, וכמלאך המוות שהתרועע עם קדמונינו, וכדו'.
|
| נשלח ב-10/11/2010 15:17 |
|
| |
אברהם:
אני באתי מזה שנביא שקר היא עבירה יותר חמורה מכל העבירות שבתורה,
ואני לא מקבל שהם היו נביאי שקר, למען היושר אני טוען שאיזה חסיד שוטה זייף את התזה הזה,
אני מכיר את הטענה שכאילו יש דרגות בנבואה במילא זה לא נביא שקר,
אבל זוהי שטות, כי מה לי איך אלוקים מדבר איתי, ישר או פלאפון או פקס, העיקר התוכן שרצונו לעביר לי,
וכידוע אמר ליחזקאל שנגמר הדיבור לבני אדם, ולכן אל כרחינו הם שקרנים, ולכן חייבים מיתה,
יש עוד טענה שיש כביכול סימנים מאלוקים אלינו, ושוב זה לא יכול להיות כי הוא אסר לנחש, במילא מי שאומר שיש לי סימן מאלוקים ?! הוא עובר על שניהם 1, נביא שקר 2, לא תנחשו
תוקן על ידי maxmen ב- 10/11/2010 15:27:53
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 15:01 |
|
| |
מקסמן שח לי פעם בריסקאי אחד, שמה שהוא מאמין לסיפורי-חסידים שהיה איש ושמו בעש"ט. זה כי בספר כתר-ראש (הודפס בסוף סידור הגר"א) נאמר בשם ר' חיים מוולוז'ין שהשגות הבעש"ט (בשונה מהשגות הגר"א) היו ע"י עליות נשמה.., סימן שהיה כזה אדם. אם אתה חושב שעדותו של ר' חיים מוולוז'ין (בהקדמה לביאור הגר"א לספד"צ) על המגידים שבאו ללמד את הגר"א, היא עדות זיוף. יוצא שיש להטיל ספק גם באמרתו על הבעש"ט. ושוב נופלת ההוכחה הבריסקאית לקיומו של הבעש"ט.
חשבת על זה...
|
| נשלח ב-10/11/2010 00:34 |
|
| |
| יוחנןפאולס כתב: |  | מה אתה מתכוון "זיוף", שמישהו אחר כתב את זה על שמם או שהם עצמם זייפו מגיד.
|
| לטובתם אני מקווה שמישהו אחר
|
| נשלח ב-10/11/2010 00:32 |
|
| |
מה אתה מתכוון "זיוף", שמישהו אחר כתב את זה על שמם או שהם עצמם זייפו מגיד.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 00:26 |
|
| |
בוודאי כולם זיוף,
מהסיבה הפשוטה כי הם היו יראי שמים ושכאלה הם יודעים את הדאורייתא שנביא שקר חייב מיתה,
תוקן על ידי maxmen ב- 10/11/2010 00:28:12
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 00:14 |
|
| |
סליחה, זה לא זיוף הרמ"ק ב"פרדס-רימונים" מביא ממנו.
וחוץ מזה למה לומר שזה זיוף, כי דמיינת את הב"י אחרת. הוא היה בעל אישיות כבירה ומורכבת.
מגידי הרמח"ל והגר"א גם זיוף?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/11/2010 00:03 |
|
| |
| יוחנןפאולס כתב: |  | מקס
עברת פעם בעיון על "מגיד מישרים" לב"י ?
ד"ר מור עשתה עבודת ניתוח מעולה על הספר הזה.
|
|
בוודאי שעברתי ! אבל זה הרי זיוף
|
| נשלח ב-9/11/2010 23:56 |
|
| |
מקס
עברת פעם בעיון על "מגיד מישרים" לב"י ?
ד"ר מור עשתה עבודת ניתוח מעולה על הספר הזה.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2010 23:51 |
|
| |
כבר מזמן לא שמעתי כאלה שטויות, ריבונו של עולם עד מתי הקללה של והיית משגע תתקיים בנו ??
|
|
| נשלח ב-9/11/2010 14:56 |
|
| |
קבלה ומשיחיות | |  | השליח השמימי, שדיבר מגרונו של מרן יוסף קארו, גילה לו עתידות, את סודות התורה וסוד גלגולי הנשמות. השליח – המלאך – היה אנדרוגיני (דו פרצופין). לעתים הזדהה כזכר, שכינויו 'המגיד' או 'הדיבור', כמו הכינוי של נבואת משה רבנו. לעתים הופיעה ישות נקבית, שהזדהתה בתור המשנה, השכינה, האם והגבירה. |  | בדרכי שלום, עיונים בהגות יהודית מוגשים לשלום רוזנברג, עורכים: בנימין איש שלום ועמיחי ברהולץ, הוצאת בית מורשה, ירושלים תשס"ז, עמ' 293-273. |  |  | בשמענו צרת השכינה וקולה כחולה מתחננת אלינו: על תיקון ליל שבועות במסורת הקבלה |  | השכינה, שהתגלתה למרן יוסף קארו ולבני חבורתו בליל שבועות רצ"ג (1533) בסלוניקי, קראה להם לגאול אותה מהגלות והיא בגאולתה תוציא אותם מגלותם. דגם זה של "לגאול ולהיגאל" עתיד להזין את העליות המשיחיות במשך מאות שנים ולהעניק השראה גם לחלוצי העליות הציוניות, ששמו להם מטרה "לבנות ולהיבנות". |  | הארץ, תרבות וספרות (22.5.07). |  |  | מגלה לו סוד נשותיו, פרקים בביוגרפיה המשיחית של ר' יוסף קארו |  | מרן יוסף קארו, מחבר שולחן ערוך, העניק לנישואיו השניים משמעות מיסטית של תיקון הנפש דרך בת הזוג. הוא היה משוכנע כי לאשתו החדשה יש שתי נשמות – נשמה זכרית מקורית, ונשמה נקבית, שהתגלגלה בה כדי לתקן את נשמתו ולאפשר את הנישואין. |  | לקט, אתר האינטרנט של הקונגרס העולמי למדעי היהדות (הקונגרס השלושה עשר, תשס"א). |  |  | מורה דרך – מרן יוסף קארו ותור הזהב של הקבלה בצפת |  | בקיץ 2003 כתבתי תסריט על קורות חייו של מרן יוסף קארו. ערוץ "תכלת" סייע להפוך אותו לסדרת טלוויזיה בת 14 פרקים בבימויו של ישראל רוזנר. צילמנו במקומות, שבהם חי ופעל מחבר שולחן ערוך, שהיה גם מקובל חשוב – בבית הכנסת בצפת, בהר מירון ובנמל עכו, שבו עגנו הספינות מאירופה ומהאימפריה העות'מאנית. סיפורו האישי של מרן יוסף קארו חושף את עולמם של מגורשי ספרד, שציפיות הגאולה שלהם התמקדו בצפת ובגליל ויצרו את תור הזהב של הקבלה במאה השש עשרה. |  | סדרה דוקומנטארית בערוץ "תכלת". |
|
|
| נשלח ב-3/6/2006 23:03 |
|
| |
מוצא שפתי שמרתי ואעשה, מקור האמרה הוא בספר 'תורת הקנאות' להרב יעב"ץ עמ' מ"ח. וז"ל שם:
חקירה בענין המגידים בכללן
...לעולם האמת אהובה אצלי יותר מכל אהוב חביב, ... לכן גם בפעם הזאת לא אגרע לאמת חוקה, לא אשלחנה ריקם בלי הענקה, אענה אף אני חלקי, שאם לא חטא הבחור מח"ל רק שגילה רזין מפי מגיד צדק דובר מישרים מחלקו יהא חלקי, ימלט אי נקי, האם דבר חדש הוא זה עד עתה לא ידענו ולא שמענו, הלא אבותינו ספרו לנו כזאת וכזאת, וכי ספר המגיד של הרב"י לא נראה בעליל, שהוא מלא חידושי טעמי סתרי תורה, שהם עיקר (וכן האריז"ל כל חכמתו קבל מאליהו) ובאגב העיר אותו בדברי מוסר, גם הבטיחו להיות קרבן עולה כליל, ואע"פ שדבר זה לא נתקיים, י"ל שלא הבטיחו אלא על תנאי, ועד"ש רז"ל עה"פ ויירא יעקב וזולתו. ועיין סה"ג {-ספר הגלגולים, ב.נ.} פל"ה שער הנבואה, ובאר שם שמלאכים נעשים מלמוד תורה לשמה וקיום עשית המצות כתקנן בכוונה קדושה והגונה, ממנה נבראים מלאכים קדושים קיימים עומדים, והם סוד המגידים, הכל כפי המעשה, כי התורה שיעסוק בה האדם לשמה, יהיה אותו המלאך הנברא משם, קדוש מאד ונאמן בכל דבריו ואמיתי ויותר עליון, וכן אם יקרא בלתי שבושים וטעיות, יהיה גם המלאך ההוא בלתי טעות, וכן אם המצוה שעושה היא כתקונה, נעשה ממנה מלאך קדוש מאד, וכפי מה שחסר מאותה מצוה, ג"כ חסר אור המלאך ההוא כו', ויש מגידים אמיתיים לגמרי כו', ויש מגידים משקרים במקצת כו', אם היה כונה רעה או דבר שקר באותה תורה או מצוה שנעשה ממנה, אותו המלאך הנברא הוא כלול טוב ורע, הטוב שבו אומר דברי אמת, והרע שבו אומר שקר, ... והסימן שנתן לי מורי זצל"הה בזה, לראותם אם הוא מאמת דבריו כולם, וגם שכל דבריו יהיו לשם שמים, ולא יבטל אותם ולא יעשה היפך זה, ושידע לבאר רזי התורה וסודותיה, ודאי זה נוכל להאמין בו, וכפי דבריו (הצודקים) כן נוכל לידע גדלו כפי ידיעתו. עכ"ל. ושם זכר ג"כ שהמגיד להרב"י בקצת דברים כחש לו, ובקצתם קיים ואשר אותם, ואמ"ה החסיד זצ"ל היה אומר הרב"י היה למדן יותר גדול ממגיד שלו. ע"כ לשון הריעב"ץ שם. והבאתיו באריכות כי כל דבריו אלו יש בהם ענין לאשכול זה.
תוקן על ידי - בר_נגר - 03/06/2006 23:08:27
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/5/2006 00:22 |
|
| |
מימוני בעל האמרה כי "הב"י היה יותר למדן מן המגיד שלו" אינו הגרי"ז כאשר כתבת, אלא היעב"ץ בשם אביו החכם צבי. כמדומני שזה בתשובותיו 'שאילת יעב"ץ' אך איני בטוח. אני מקוה למצוא המקור המדויק בתוך מספר ימים אם לא יקדימני איזה בקי או בעל אוצר החכמה.
riv בענין חלום יעקב עפ"י שי' הרמב"ם, ע' פי' הרלב"ג עה"ת שם, שני דרכים בזה.
|
|
|
|
|