בית פורומים עצור כאן חושבים

קארל צ'אפק / עשן

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/2/2005 23:24 לינק ישיר 
קארל צ'אפק / עשן

.

(מתוך "הדברים שסביבנו")

סביר להניח שראיתם תמונות שנועדו לאפשר לצופה להפגין חדות הבחנה. מופיעים בהן המון בתים, אנשים, סוסים וכל מיני, ומתחת לתמונה שאלה: מה כאן לא בסדר? מתברר שאחד האנשים מרסק חצץ ביד שמאל ולא ביד ימין, שתי חשמליות נוסעות במסילה אחת זו לקראת זו, לפי מחוגי השעון השעה שש, ולפי הצל – צהרים, וכאן – חה-חה! – עשן נפלט מכמה ארובות לכיוונים שונים, וכן הלאה.

זה מחצית השעה אני מביט מחלון החוצה, מחוסר תעסוקה. בחוץ יום חורפי אפרורי, אין בו שום דבר מיוחד; יום כזה שאתה חושב לעצמך: "מתי כבר יבוא חודש מרס!", או "אולי לפחות תתחיל מפולת שלגים". היה סיכוי למפולת שלגים אילו הרוח היתה מערבית; אבל אתמול היא כל הזמן היתה מזרחית. ומאין היא נושבת היום? נראה לאן נפלט עשן מהארובות. אהה, הנה בבית של פ. עמוד העשן נוטה מזרחה. ואילו אצל נ. – מערבה. בחיי, ישר לכיוון המערב. כעת שתיהן עולות במקביל, ממש למעלה אל השמיים. כעת ארובה אחת פולטת עשן למזרח, והשניה למערב. לאט-לאט אתה מתחיל להבין כמה מוזרה העובדה הזאת – הרי לא יתכן שלכל בית רוח פרטית משלו? הרוח מזרחית או מערבית, ולכן ההגיון דורש ששתי הארובות תפלוטנה עשן לכיוון אחד. איך בכלל אפשר להתווכח על זה? משהו לא בסדר.

לא, הכל בסדר. הרוח נושבת מהדרום, וכיוונה משתנה מעט, כמו שקורה לרוח לעתים קרובות. אני מביט בשתי הארובות מזוויות קצת שונות. בפועל זה לא קורה – רק נדמה לי שעמוד עשן אחד פונה מזרחה, ואחר – מערבה. שניהם פונים ביושר צפונה. זה הכל.

לא, זה לא הכל. אילו היו מראים לי כעת תמונה שבה ארובה אחת פולטת עשן מזרחה, וארובה שניה – מערבה, הייתי אומר שהכל בסדר גמור. אבל כולם היו מגחכים: פתח את העיניים, הרי הארובות בתמונה פולטות עשן לכיוונים שונים. הייתי משיב: ולמה שלא תפלוטנה עשן לכיוונים שונים? שיהיה להן לבריאות, זה אומר שהרוח מגיע מצד שלישי, הבנתם? אז הם היו מתחילים להוכיח שאני מדבר שטויות, שלא משנה מאין נושבת הרוח, עמודי העשן מכל הארובות חייבים להקביל. ואני הייתי ממשיך לטעון שהכל תלוי ברוח. אז הם (האחרים) היו מאבדים את סבלנותם, ומתחילים לצעוק שאני אמפיריקן עלוב, מכחיש אמיתות מקובלות ומובנות מאליהן, ובכלל אין מה לדבר אתי, עשן צריך ללכת או מזרחה או מערבה, אך בשום אופן לא לשני הכיוונים בו זמנית, ומי שאינו פוסל אפשרות כזאת – הוא אדם חסר אופי, חסר עקרונות, ללא השקפת עולם ברורה ובלי כיוון מוגדר. הייתי מנסה להסביר להם שראיתי במו עיניי עשן שנמשך גם מזרחה וגם מערבה, ובמרחב אמיתי יש די מקום לעשן כדי להשתעשע לכל הכיוונים, אבל הם (האחרים) לא היו נותנים לי לדבר.

אז זהו זה: כמה פעמים אנחנו מסתכלים לאן הולך העשן, במקום לשאול מאין נושבת הרוח?

(ותודה לאיגור מפורום ספרים שתרגם מצ'כית והגיש)

תוקן על ידי - מואדיב - 07/02/2005 23:27:47

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2005 09:42 לינק ישיר 

יפה

-----------------------------
http://www.Yehudim.net
יהודים.נט - כל מה שיהודי צריך!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/2/2005 21:06 לינק ישיר 

מואדיב:

הנושא הכללי הוא: משקלם של מקורות-מידע שונים.

במקרה זה יש שני מקורות-מידע: כללים שנובעים מניסיון קודם, ועובדות שאנו רואים לנגד עינינו. כל אחד ממקורות-המידע הוא מוגבל: הכללים עלולים להיות כלליים מדי ולא מדוייקים, והעובדות עלולות להתגלות כאשליה אופטית. ולכן למעשה יש להשתמש בשני מקורות המידע, ולמצוא את האיזון הנכון ביניהם.

מקרים אחרים של אותו נושא כללי:
* משקלם של מקורות מידע שונים בבירור רצון ה', ובפרשנות המקרא: http://www.tora.us.fm/tryg/mqor/
* מהי "מאגיה" על-פי הרמב"ם - http://www.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=911352 - איך להתייחס למעשים, שמבחינת ההגיון שלנו נראים כמעשי-כשפים, אך החושים מראים שהם פועלים?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-10/2/2005 00:48 לינק ישיר 

מואדיב,
ראשית, שא ברכה על הקטע המקסים (ובהזדמנות כתוב לאיגור מפורום ספרים שהקהל העברי מחכה עדיין לתרגומם של "שנת הגנן" וכתבים נוספים).
שנית, ברכות חמות להולדת בתך (ואני מקווה שההודעה לא תמחק בטענה שמקומה באשכול אחר שכבר נפתח)
ולעצם הדברים, האם אני מבין נכון שאתה שומע בקטע הזה את צ'אפק אומר: אסורה נא ואראה את המראה הגדול הזה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2005 12:04 לינק ישיר 

מואדיב

כרגיל, איקון מניף אצבע ירוקה.

אבל הייתי מצרף לו איקון אחד סגול שמגרד במבוכה בקדקד.

פרט לעובדה שזה מדבר על אמפיריציזם, האם זה בא לומר עוד משהו?

עקרונית, המשל של עשן הוא עתיק למדי. כבר רס"ג השתמש בו כדי להראות שמן העשן אנו למדים על קיומה של האש, וזה מראה לנו שהשכל הוא מקור מידע נוסף למציאות. (יש להשיג על זה, אבל זו היתה שיטת רס"ג, התמימה בעינינו כמובן, והלא יש ההולכים בדרכו ומאמינים בשכל באשר הוא שכל עד היום הזה. ודברי אמורים גם כלפי חלק מכותבינו שליט"א... סמיילי).

עכשו נראה כמה אש ידליקו ההערות שלי לעשן שלך.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > קארל צ'אפק / עשן
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext