בית פורומים עצור כאן חושבים

זכרון השואה: חרדים, מזרוחניקים וכל השאר

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-16/3/2005 16:38 לינק ישיר 
זכרון השואה: חרדים, מזרוחניקים וכל השאר

חברים,

נושא השואה עלה כבר כמה פעמים בפורום (לינקזעצער, ממימיך אנו שותים), אבל אחד מידידי טען באזני לאחרונה טענות מעניינות, ואמרתי להביאן בפניכם כאן (וסליחה על הניסוח החפוז).

טוען ידידי, כי צורת הזכרון החרדית מתבססת למעשה על החייאה תרבותית של העולם שחרב (ישיבות באותם שמות, מנהגים של אז, החייאת הספרות התורנית וכו'), בעוד שהצורה הציונית (לרבות המזרוחניקית) היא של קביעת טקסים וכו'. לשתי הצורות יש תקדימים במסורת היהודית. ואולם, הנסיון ההיסטורי מוכיח כי בעוד שהזכרון הטקסי מצליח רק כאשר יש עליו קונסנזוס לאומי, או לפחות רבני – הזכרון מן הסוג התרבותי מתגלה כבר-קיימא גם כאשר רק יחידים בעלי סגולה שוקדים עליו.

אני מבקש להבהיר כי אני עצמי אינני מסכים עם הטענות, עכ"פ לא לגמרי, ובנוסף לכך, בעוונותי, עוד פישטתי אותן קצת; ומכל מקום אשמח על תגובות.

לבד מן העניין העקרוני, ראוי לברר כאן כמה עניינים עובדתיים: ניחא יום השואה, אבל מה עם עשרה בטבת? עד כמה הוא נהנה או לא נהנה מקונסנזוס, והאם יש הבדל בעניין זה בין העבר להווה? (זכורני שאחד הכותבים, כמדומני גם-וגם, כתב קטע חריף ונוקב על י' בטבת ויום השואה בחצרות המזרוחניקים, וגם כאן אני מזעיק את לינקזעצער). ידוע לי שב"קו הרשמי" אין תקנת הרבנות הראשית ולא כלום בעיני החרדים, אך ככל שידיעתי מגעת היו חרדים רבים שאמרו קדיש ביום זה (עכ"פ בעבר הרחוק יותר); וכמדומני שיש בעניין זה הבדל בין החסידים (שביניהם היו קצת יותר קיבלו את "יום הקדיש הכללי") לעומת הליטאים (שדחוהו בשתי ידיים). ובכן, האם היה י' בטבת קרוב לקונסזוס כלל-אורתודוקסי? ואם כן, למה הוא נראה כפרויקט זכרון כושל יחסית?

המצפה לתגובותיכם,

אידך גיסא

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2010 22:21 לינק ישיר 

ממה שהבנתי מהביקורת (לא קראתי עדיין את הספר) הלבני צועד בדרך של אליעזר ברקוביץ, בתוספת המימד הקבלי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2010 21:50 לינק ישיר 

בעלבעמיו כתב:

ירמיה לד, יז: הנני קורא לכם דרור נאם ה' אל החרב אל הדבר ואל הרעב ונתתי אתכם לזעוה לכל ממלכות הארץ.

וכבר עלה כאן רעיון זה על ידי מקסמן.

ושמעתי אומרים מפי הבעלזער רב שלא החטא גרם (באופן ישיר, כנראה).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/6/2010 21:24 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/4/2010 09:46 לינק ישיר 

<איני מצדיק בריחה של מנהיג, אבל למנהיג ישנה דילמה מהותית, הוא מחוייב לשארית הפליטה. האם אינך יודע שישנה תכנית מילוט לבכירי המדינה במקרה של שואה, מי מצדיק את בריחתם והפקרת החלשים? כנראה הדילמה הזו, שצריכים להיות אנשים שסומכים עליהם והם מחוייבים למי שיישאר. (מדוע ג'ורג' בוש הוסתר והוחבא ב11 בספטמבר, האם לא ראוי שיישב בפנטגון או בבית הלבן ויהיה חשוף כמו כולם לאפשרות הפיגוע הנוסף?)>

בעבר טענתי שמנהיגים חייבים להציל את נפשם, לא פחות ולא יותר מאחרים, איני חושב שהרעיון של תוכנית המילוט של בכירי המדינה הוא רק לטובתם של המנהיגים, ולא (גם) לטובת המדינה, הם המנהיגים שבאופן לפחות את המאבק לטובת האזרחים או המדינה, אם תעיין בסיפורם של מצדיקי האדמו"רים הבורחים, תמצא את ההסבר הזה, אם  כי איני
בטוח אם הם היו בראש הרשימה של הסיבות לבריחתם.

<הדילמה הזו, שצריכים להיות אנשים שסומכים עליהם והם מחוייבים למי שיישאר>

דילמה זו קיימת רק אם הישארותם תסייע למי שנשאר, ואכן ר"י טייכטל בספרו "אם הבנים שמחה" טוען נגד הרבנים הבורחים, שבריחתם משפיעה לרעה על הציבור, מנהיג  שמת עם הכפופים לו, בשעה שהוא יכול להציל את עצמו הוא לא יותר מאשר מנהיג מת, יאנוש קורצ'ק או רבנים שמתו עם הכפופים להם, לא הצילו אפילו נפש אחת.

אני השמשת  במונח חולצו כי קראתי שהאדמו"ר מבעלז התנגד לבריחתו וחסידיו הפעילו עליו לחצים כבדים מאד שהם זקוקים לו וכו'>

<בקשר לר' אלחנן וסרמן ור' מנחם זמבא, כתבתי את העובדות הידועות לי (כומר מקומי הציע לר' מנחם זמבא אפשרות מילוט), אני לא זוכר בדיוק כי הייתי אז קטן, אבל אשמח אם תתקן אותי>

אגיב ע"כ לאחר שאבדוק את הדבר, ברגע זה איני יודע מהן מקורות השמועות.

השואה לא רק שהרגה 6,000,000 יהודים, אלא את האמונה במהיגים הדתיים או החילוניים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 12:37 לינק ישיר 

נו טוף
יש הרבה דעות בנושא, ראה באשכול סמוך כאן, ובעוד מליון מקומות. לא באתי להכריע את הויכוחים האינסופיים האלו והמלאי אמוציות, אלא רק התייחסתי לאדם שכתב בגסות רוח לפענ"ד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 12:19 לינק ישיר 

<אני השמשתי במונח חולצו כי קראתי שהאדמו"ר מבעלז התנגד לבריחתו וחסידיו הפעילו עליו לחצים כבדים מאד שהם זקוקים לו וכו'. איני יודע אם זה נכון, אבל זהמייצג את הצד הזה בדילמה>

מה רצית שיספרו לך שברח והפקירם?

ראה כאן:

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=470017&forum_id=1364

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 11:58 לינק ישיר 

אמאי
למי לא היה ? שהיה שם , אבל הוא לא היה שם.! אגב את הרבי מליובביץ הבריחו קצינים  גרמניים, ביניהם גם ס.ס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 11:40 לינק ישיר 

ירוחם
ברור כי לא הכריחו אותו במובן הפיזי.
הרבי מבעלז, בתקופה שחי בישראל, היה אדם שבור והיו לו הזיות ודכאונות. מכיון שהוא נשבר נפשית ממה שהתרחש.
אגב, גם הרב מבריסק סבל מחוסר ריכוז ודכאונות קשים מאז המלחמה. ואומרים שמאז לא למד בצורה מסודרת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 11:35 לינק ישיר 

<איני בטוח אם הם בכלל ידעו כי בורח הוא>

האם ידעו שהוא בורח ברכבת קסטנר?

בחדרי חרדים | ההתמודדות היהודית בשואה - "בסתר רעם" 

תוקן על ידי נישטאיך ב- 13/04/2010 12:01:20

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 11:03 לינק ישיר 

אמאי
למען הדיוק ההיסטורי- הרבי מבעלז ברח לבוש בגדי איכר גוי מגולח זקן ופאות,  ושו חסיד לא הכריח אותו לברוח, איני בטוח אם הם בכלל ידעו כי בורח הוא.

הרבי מסאטמר ברח ברכבת קסטנר הציוני -שנואי נפשו. ברח  ברח וזאת לאחר שאסר באיסור מפורש לחסידיו לברוח
כשבני משפחתי שאלו אותו עם מותר להם לברוח לא"י, הוא אסר זאת במפורש- איך האייס ניש צי פורען- אמר, שמעתי זאת מבעל הדבר., אבל הוא ברח ברכבת קסטנר כן לא"י.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 09:36 לינק ישיר 

-אכן, "כמה" הוא מונח המסמל מיעוט של שניים או שלשה.
-ואכן, רבים מהמנהיגים הדתיים הלכו מרצונם, למרות שהוצעו להם אפשרויות מילוט.
-איני מצדיק בריחה של מנהיג, אבל למנהיג ישנה דילמה מהותית, הוא מחוייב לשארית הפליטה. האם אינך יודע שישנה תכנית מילוט לבכירי המדינה במקרה של שואה, מי מצדיק את בריחתם והפקרת החלשים? כנראה הדילמה הזו, שצריכים להיות אנשים שסומכים עליהם והם מחוייבים למי שיישאר. (מדוע ג'ורג' בוש הוסתר והוחבא ב11 בספטמבר, האם לא ראוי שיישב בפנטגון או בבית הלבן ויהיה חשוף כמו כולם לאפשרות הפיגוע הנוסף?).
אני השמשתי במונח חולצו כי קראתי שהאדמו"ר מבעלז התנגד לבריחתו וחסידיו הפעילו עליו לחצים כבדים מאד שהם זקוקים לו וכו'. איני יודע אם זה נכון, אבל זהמייצג את הצד הזה בדילמה.
-בקשר לר' אלחנן וסרמן ור' מנחם זמבא, כתבתי את העובדות הידועות לי (כומר מקומי הציע לר' מנחם זמבא אפשרות מילוט), אני לא זוכר בדיוק כי הייתי אז קטן, אבל אשמח אם תתקן אותי.

אני אשמח לקשוט את עצמי. מה אעשה שההנגדה של קמיעמוסקט בין אדמורי"ם חדלי אישים מול גיבורים גדולים שעשו מה שיכולים לעשות, צרמה לי מאד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/4/2010 03:17 לינק ישיר 

<לעומת כמה אדמורי"ם שחולצו, (באותה רכבת יחד עם עסקנים ציונים נכבדים כדוגמת קסטנר), היו אלפים רבים שהלכו עם צאן מרעיתם עד הרגע האחרון, ר' אלחנן וסרמן שהה בארה"ב, וחזר מיזמתו כדי שלא להפקיר את עדתו, רבני ורשא, ר' מנחם זמבא, בקיצור אתה משכתב את ההיסטוריה בצורה הכי גסה.>

האם חולצו הוא שם נרדף לנמלטו, האם כמה הםא יותר משנים, האם האלפים הרבים שהלכו עם צאן מרעיתם עד הרגע האחרון, הלכו מרצונם?

אין בדבריך שכתוב ההיסטוריה בצורה הכי גסה, אלא משחק מלים בצורה המטופשת ביותר.

קשוט עצמך ואח"כ תקשוט אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2010 12:32 לינק ישיר 

אתה הוא המשכתב את ההיסטוריה כשאתה מדבר כחדל אישים
בחדרי חרדים מייצג בעיניך את הציבור החרדי? אין זה אלא ערוותו של הציבור, פינת הפסולת והמיאוס המייצגת את המשועממים והמטורללים שבציבור. הציבור החרדי בנוי על הערצה לשואה ולקדושיה ועל תיאורים אידליים של מה שהתרחש שם.
לעומת כמה אדמורי"ם שחולצו, (באותה רכבת יחד עם עסקנים ציונים נכבדים כדוגמת קסטנר), היו אלפים רבים שהלכו עם צאן מרעיתם עד הרגע האחרון, ר' אלחנן וסרמן שהה בארה"ב, וחזר מיזמתו כדי שלא להפקיר את עדתו, רבני ורשא, ר' מנחם זמבא, בקיצור אתה משכתב את ההיסטוריה בצורה הכי גסה.

חוסר הרגישות של חלק מהציבור החרדי באמת קשה מאד לצפיה, אבל באותה מדה חוסר הרגישות של כותבים בסגנונך, קשה גם הוא לצפיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2010 12:21 לינק ישיר 

קמיע_מוסקט כתב:

..מועמד ראשון לשכתוב ההיסטוריה.

כמה אדמו"רים חדלי אישים שהרגיעו את צאן מרעיתם ובבוא העת נסו על נפשם חשובים אצלם יותר מהגיבורים שניסו לעשות כל מה שאפשר כדי להראות לדורות הבאים שאולי היה אפשר אחרת.

אתה המועמד הראשון לשכתוב היסטוריה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/4/2010 09:40 לינק ישיר 

האם השואה התחילה מחדש במדינת ישראל ?

הגרי"ש על פסיקת הבג"ץ: "גזירה נוראה"

תוקן על ידי נישטאיך ב- 12/04/2010 09:42:06

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > זכרון השואה: חרדים, מזרוחניקים וכל השאר
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext