בית פורומים עצור כאן חושבים

עיקרי אמונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-18/6/2002 19:19 לינק ישיר 
עיקרי אמונה

בימי הבינים, ניסח הרמב"ם בפעם הראשונה עיקרי אמונה, צרור של אמונות מסודרות שכל יהודי חייב בהן. כלומר, אם הוא מאמין בהם, אמונתו תיקנית, ולא - הוא אפיקורוס.
קביעת עיקרי אמונה אינה פשוטה מבחינה פילוסופית או אפילו הלכתית. למשל, איך ניתן לצוות על אמונה, או ידיעה? האם ציווי ובחירה אינם שייכים רק בתחום העשייה (+חובות האברים) ולא בתחום השכלי שהינו סוף סוף אוטונומי? כמו כן, היו שחלקו על המנין ועל הקביעות של הרמב"ם, והציעו עיקרים אחרים.

הנושא שאני מעלה אינו בא לדון בשאלות היקף אלו, למרות שהוא בוודאי יגלוש גם אליהן. אני מבקש להעלות את שלוש השאלות המרכזיות הבאות:

1. מה הם עיקרי האמונה המקובלים של זמננו זה?

לדוגמא, אמונת חכמים, אמונה בקבלה ובזוהר, אמונת בפירוש פשוט בלבד של אגדות חז"ל, אמונה בהיסטוריות של מדרשי חז"ל ופירושי רש"י, וכן כל כיו"ב. בספר שיצא לאור לאחרונה, "תמים תהיה", נקבע כי מי שאינו מאמין בזוהר ובספירות אינו מצטרף למנין.
שאלה זו, לגבי טיבם של העיקרים שנוהגים למעשה בזמננו, היא אמפירית ואולי גם סוציולוגית, אך איסוף מדוייק ככל האפשר של הנתונים חיוני להמשך.

2. מה הם עיקרי האמונה של העולם המדעי?
לדוגמא, האמונה שיש חוקים, שהם מסודרים במבנה עץ, שניתן להעמיד את הביולוגיה על הכימיה ואת זו על הפיזיקה וכיו"ב. מעל לכולם - הדגם ההתפתחותי, שקובע כי המוקדם נחות מן המאוחר. הדרוויניזם בביולוגיה, ועוד.

3. אני מניח שכולם יסכימו שיש התנגשות בין עיקרי אמונה מסוג (1), בין הם לקוחים מזמננו ובין אם הם לקוחים מזמנו של הרמב"ם, כגון הפירוש הפשוט של "התורה אינה עתידה להשתנות". השאלה הקשה ביותר והמחייבת ביותר היא במה אנו בוחרים? כלומר, במה אנו חייבים לבחור אם אנו מניחים שהשכל הוא אוטונומי, כמו החזו"א (אם גם אין אנו ממהרים להכריע בשאלות שאין לנו נתונים להכרעה לגביהן).
לא תמיד חייבים להישאר בסתירה. יתכן שיתברר כי התשובה הנכונה לסתירות בין (1) ל(2) היא פרשנות. למשל, כך הסברנו שהכוונה בעיקר של הרמב"ם לגבי התורה היא הכללים שביסודה ולא אוסף הפרשנויות שבכל דור.
זו משימה רבתי, אך דומה שכל יהודי חושב מחוייב בה לעצמו. וקל יותר לבצע אותה יחד.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-23/12/2012 08:11 לינק ישיר 

עלי ספר. מחקרים בביבליוגרפיה ובתולדות הספר העברי המודפס והדיגיטלי. גיליון כב. בעריכת דב שוורץ וגילה פריבור. רמת גן, אוניברסיטת בר אילן, תשע"ב. 171+XIVעמ'. ( 03-5318351 )
... במאמר הראשון דן הרב ד"ר אלי גורפינקל, מהמחלקה לפילוסופיה יהודית בבר אילן ותושב בית אל, ביחס המשתנה לי"ג עיקריו של הרמב"ם במשך הדורות. הוא קובע שהיו ארבעה שלבים של התייחסות לי"ג העיקרים במהלך השנים, מן התקופה שהגדרותיו של הרמב"ם לא נחשבו מחייבות - עד לזמן שבו רשימת עיקריו הפכה ל'נוסח קאנוני' שהיה קשה אף לדון בו; בדורות האחרונים החל לדעתו שלב חמישי, שבו נבחנו ונבחנים עיקרי הרמב"ם ע"י 'מרחיבים' ו'מקצרים' מכיוונים שונים, ועדיין לא נאמרה בנושא המילה האחרונה.

(מתוך ספרים שנתקבלו במערכת "המעין" טבת, תשע"ג)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2011 09:11 לינק ישיר 

הרשב"א החרים שלא ללמוד בספרי יוונים עד גיל 25.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2011 01:34 לינק ישיר 

יהיאור כתב:
צדיק ,הרשבא החרים את המורה מכול וכול ואף ביד החזקה החרים את המדע

העיקר שמסכים אתה שאין ללמוד את המורה אלא מי שחכם ומבין מדעתו ,
בשפתינו,מי שבוגר ומיושב במצבו ,דעתו ואמונתו ,
ומכלל הן אתה שומע לאו ,שאינו מיועד לגיל הנעורים.

בענין הרשב"א תתעדכן נא בפרטים. אם קשה לך אני יכול להעתיקו לכאן.

לדעתך גיל הנעורים זה עד 40??? ולדעתך נערים הם טפשים שרק טפשות יכול לחזק אותם ביהדות? אולי גם דברים חכמים ומשכילים יחזקו אותם

בנערינו ובזקננו נלך לישון צדיק כי מחר צריך כח לגמור את הסוכה ,ושלא יהיה בבחינת בנין נערים סתירה .חלומות פז.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2011 00:40 לינק ישיר 

ביליצר כתב:

בענין הרשב"א תתעדכן נא בפרטים. אם קשה לך אני יכול להעתיקו לכאן.

לדעתך גיל הנעורים זה עד 40??? ולדעתך נערים הם טפשים שרק טפשות יכול לחזק אותם ביהדות? אולי גם דברים חכמים ומשכילים יחזקו אותם

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/10/2011 00:00 לינק ישיר 

התכוונתי לומר שהכל קשקוש, בקבלה בוודאי לא נתנו לפני ארבעים מהסיבה הפשוטה שאו שתקבל את זה או לא בכל מקרה לא יקרה לך כלום, תשאר תמים עם זה ובלי זה,

מהמורה ושאר הראשנים והגאנים פשוט פיחדו ומפחדים גם היום, ואין לזה גיל בכל גיל זה מסוכן לפי כת ההשקפה,
גם תנ"ך מסוכן וכל מפרשי הפשט מסוכנים מאוד,

כל האחרונים אהבו לדבר על גדלותם של הגאונים, ואצל החסידים יש המון סיפורים כאלה וק"ו אצל הליטאים,
אבל בתכלס רק תנסה לצטט איזה גאון ראשון ואחרון פשטן ומקורי ?! נווו נוווו !!
ואם כבר יש לך מעמד ציבורי ?! (= גיל ארבעים,) אז אין כבר פחד ממך, תמשיך לשקר לנכדים ולכל סביבתך,
כי רק תסתובב ימין ושמאל תראה לידך את בני גילך העםארצים עם המוח הריק שכת ההשקפה נשפכת כשתן ממוחם,
(כמו שדוד הביט רק בבת שבע ונולד מזה תינוק) נוו מה תוכל לעשות אז ? התשובה היא "שאכלת אותה"  

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 23:46 לינק ישיר 

מאקס א גוט קוויטל,שפרעכען זי דויטש?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 23:44 לינק ישיר 

מקס???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 23:38 לינק ישיר 

בעברית היינו אומרים "אכלת אותה" = לתקוע אותך לעולמים,

תוקן על ידי maxmen ב- 09/10/2011 23:39:08

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 23:34 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 22:38 לינק ישיר 

כולל לא הכוונה לרעיון של התמיכה אלא לרעיון שלמד כמה שנים בעיון והוא חכם ומבין בדעתו.

הגיל ממש לא משנה והגיל של ארבעים ממש לא מוסכם. [הרשב"א הגביל את הלימוד במו'נ ל25. והרמ'ק טוען שמספיק בן 20 ללמוד קבלה. וכן נהגו רוב ככל המקובלים. כשתמצא לי מקובל אחד מפורסם שהתחיל ללמוד רק בגיל ארבעים יגיע לך פרס.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 22:06 לינק ישיר 

הרמבם חולק על המושג כולל,כך שבודאי את השיעור הזה כראוי להתעסק במעשה בראשית לא היו בקריטריוניו.
מה שהרמבם כן מגדיר זה שיהיה חכם ומבין בדעתו,שזה תואם למה שנמנו וגמרו לגבי תורת הסוד ,גיל ארבעים כשמילא כריסו בשס ופוסקים.עליהם לא דיברנו ,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 21:36 לינק ישיר 

כל מי שהיה בחור טוב בישיבה מילא את חובת מילוי כריסו של הרמב"ם. כל שכן אם הוא גם למד בכולל כמה שנים. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 21:25 לינק ישיר 

בעל ,נמק מה לא הבנת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 21:22 לינק ישיר 

ביליצר
מה משתנה אחרי מילוי הכרס?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/10/2011 21:19 לינק ישיר 

מילא כריסו שאני [תרתי משמע]

ואכן הצנזר רב מזכיר הרבה את המורה בספריו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > עיקרי אמונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 6 לדף הבא סך הכל 6 דפים.

bholext