בית פורומים עצור כאן חושבים

"תמחה את זכר עמלק מתחת השמים; לא תשכח".

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-28/3/2005 14:31 לינק ישיר 
"תמחה את זכר עמלק מתחת השמים; לא תשכח".

בעזהי"ת

שלום לחברי הפורום הנכבדים.
בעבר העלתי את השאלה כדלקמן ב"בח"ח", והתשובות לא סיפקו אותי.

המדובר בו הוא על נושא מחיית עמלק.
כולנו נאספנו בשבת פרשת ויקרא בבתי הכנסת, והקפדנו שלא להחסיר מילה אחת מאשר יקרא הבעל קורא "והיה בהניח ה' אלהיך לך מכל איביל מסביב, בארץ אשר ה' אלהיך נתן לך נחלה לרשתה, תמחה את זכר עמלק מתחת השמים; לא תשכח".

אולי וסביר להניח שבעולם הקדום השמדת קבוצת אוכלוסין הייתה מקובלת.
ההסטוריון הצבאי ג'ון קיגן מתאר בספרו הנפלא "תולדות הלחימה", את מלחמותיהם של השבטים הקדומים, מלחמות שלטענתו היו לרוב טקסיות וסמליות, וכל זאת כדי להימנע מהסוג השלישי של מלחמה שהוא מפרט, מלחמת חורמה, בה כפר היה פושט על כפר היריב ומאבדו מתחת השמים.
עד למאה העשרים מצאנו דפוסים דומים וחוזרים על עצמם של השמדות עם בצורות אילו או אחרות, ולמשל במאה העשרים שטרם מלחה"ע ה-2, השמדת ארמנים בידי התורכים, וג'ינוסייד גרמני למאות אלפי אפריקנים בתחילת המאה.

אבל הנה, הייתה השואה, והיו משפטני נירנברג.
דומה שכמעט כל העולם כולו חרט על לוח הלב, שטבח באוכלוסיה אזרחית שאינה מעורבת ישירות בסערת המלחמה, הינו ממעשי הגנאי והתועבה הגדולים שביותר של המין האנושי.
קל וחומר בן בנו של קל וחומר, השמדת עם שלם, מנער ועד זקן טף ונשים, ללא חמלה וללא חנינה.

ראשית, בתור יהודים, בניו של אברהם אבינו שנתחבט אל מול הא-לקים בתפילה על אנשי סדום (ואפילו שהיו רעים וחטאים מאוד), התפיסה כאילו עלינו מיידית להצדיק את מצוות מחיית עמלק ולא לתמוה אחריה, אינה קרובה אל ליבי.
מי שמזדעזע מהמצווה הזו, מי שאומר שאפילו אם יצווה עליו הא-לקים ית"ש ישירות –לעשותה; לא בריצה ובחדווה הוא יצא למלאכה, וכל שכן חילוני שאינו מרגיש מחויב לתיאולוגיה התורנית –ויוצא כנגד זאת במילים חריפות הרבה יותר, כל אלה צודקים מאוד ונכונים מאוד, ולולא פרשת זכור מה בכלל יכולנו לענות להם.

אשמח אם אי מי משוכני הפורום יטול את הכפפה, וינסה להתמודד רעיונית -הן עם הבנת מצוות מחיית עמלק לאור השואה (ולא רק כאי הבנה, אלא אולי גם להיפך כהבנה גדולה יותר), והן עם הצורך להסביר עצמנו לאנשים שדבר הא-לקים רחוק מהם –ותוקפים בשאלות ותמיהות קשות.

אמרו לי אתם:
לו היו הנאצים מוכנים להשאיל לנו את תוכניות תאי הגזים, על התאים והציוד הטכני הנלווה, ובאותו זמן הנה הנה היה מגיע הזמן ובא נביא וכו' ומורה מי הם העמלק וכמו כן ה' מניח לנו מכל אויבינו שמסביב וכו', האם הלכתית הייתה בעיה להשתמש באותם תאי גזים ממש?
ומדוע לא בעצם?
ואם כן, איפה נשאר בנו צלם א-לקים -כדאמרי אינשי?

יברכך ה' וישמרך.
יאר ה' פניו אליך ויחנך.
ישא ה' פניו אליך וישם לך שלום.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 19:58 לינק ישיר 

אני עוד פה, ברוך השם.
כל הפורום עומד על כתפיי, ברוך השם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 19:36 לינק ישיר 

אני מצטער ליצנות לשמה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 17:14 לינק ישיר 

http://postiko.wordpress.com/2012/03/03/%D7%A8%D7%A7-%D7%90%D7%9C-%D7%AA%D7%A7%D7%97%D7%95-%D7%9C%D7%99-%D7%90%D7%AA-%D7%A2%D7%9E%D7%9C%D7%A7/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 13:14 לינק ישיר 

מיימוני

מה שטענתי אכן אינו ע"פ פשוטו של מקרא, אלא רק "לפטור אותו מן הדין", בעקבות חז"ל שייחסו את המן על עמלק.
כשבעצם ע"פ הפשט, אין סיבה טובה להניח שהמן היה עמלקי. "אגגי" אינו עמלקי, שכן לא מצינו בשום מקום אחר שכינו אדם עמלקי כ"אגגי". כמו "עבד לאיש עמלקי" (שמ"א ל,יג), "עמלקי אנכי" (שמ"ב א,ח), "בן איש גר עמלקי אנכי" (שמ"ב א,יג).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 12:45 לינק ישיר 

מקרא

אתה צודק.

בימי מרדכי, אם עדיין לא התפרסמה ההלכה של "בא סנחריב ובלבל את האומות" אז באמת כל עמלקי היה צריך לחשוש מפני עם ישראל.

מסיבה זו יש הלכות שלא מפרסמים ברבים...

אמנם לא נראה שכוונת המן היתה להגנה עצמית. אבל זו פרשנות מקורית, שאתה זכית לחשוף.

ולפי דבריך, המן אכן עסק רק בהגנה עצמית.

איני יודע כמה אתה מצוי במקורותינו, אבל עיין נא בבא בתרא טז א. אילו היה יכול, ודאי שהמן היה בא ומנשק אותך ברגל...

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 11:51 לינק ישיר 

אני מתאר לעצמי- בתוך עמי אני יושב- כי מרדכי לא היה הפרובוקטור היחיד בשושן,
ראה מה שכותבים היום על המטיילים ועל האורחים הישראלים בחו"ל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 11:44 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
מקרא
אני דברתי על נקודת המוצא הראשונית שלו, הוא לא ידע כי מרדכי יהודי, הוא ידע רק, כי האיש הזה מעצבן ומרגיז אותו בכל פעם שהוא רואה אותו.
יתר הפעולות הן תוצאה של הפרובוקציה הזו המיותרת, אליבא אפילו  של חלק מחז"ל.
 הוא היה נוהג כך אפילו עם מרדכי היה אוזבקי או אזארי.היה מנסה להתנקם בעמו.

ברור שהפרובוקציה של מרדכי היתה הטריגר של המן לדרישת ההשמדה, אבל הפסוק אומר במפורש שהסיבה שרצה להרוג את כל היהודים היתה מסיבה גזענית - "כי הגידו לו את עם מרדכי". משמע שאילו היה מעם אחר שלא היה "נבזה" בעיניו, היה הורג אותו בלבד ולא את כל עמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 11:41 לינק ישיר 

מקרא
אני דברתי על נקודת המוצא הראשונית שלו, הוא לא ידע כי מרדכי יהודי, הוא ידע רק, כי האיש הזה מעצבן ומרגיז אותו בכל פעם שהוא רואה אותו.
יתר הפעולות הן תוצאה של הפרובוקציה הזו המיותרת, אליבא אפילו  של חלק מחז"ל.
 הוא היה נוהג כך אפילו עם מרדכי היה אוזבקי או אזארי.היה מנסה להתנקם בעמו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 11:27 לינק ישיר 

הוגה_ורושם כתב:
מקס,

בוודאי שיש מצווה גם כיום. מדוע לא הורגים עמלקים למעשה כיום? זו שאלה ידועה ותשובות רבות לה. אבל בוודאי שלעתיד לבא אם יתאפשר למגר את כל זרע עמלק זו מצווה חיובית על הכלל.

גם בלי לקיימה כיום - כנראה בגלל סיבות טכניות - המצווה שרירא וקיימת וא"כ שוב לא ענית לשאלתי מה לענות לאותו גוי שלא מאמין בתורה מה ההבדל בין רצח העם היהודי בשואה ובין מצוותינו להרוג את כל זרע עמלק בני בני בניו של אותו העם לאחר אלפי שנים?

אין היום עמלקים, אז על מה אתה מדבר כאן,
אתה אומר זה בעיה טכנית, יש עמלק אבל אין בידינו לקיים את המצווה,
תגיד אתה חיי בעולם הזה ? לא לפני הרבה זמן בדור שלנו אומה שלימה רצחה בנו אנשים נשים וטף, ולא רק שאנו לא הורגים בהם היום שיש לנו את היכולת, הרי הקהילה העולמים היית מקבלת בהבנה לו כל יום במשך מאה שנים הבאות מאז השואה ימות פתאום גרמני אחד או שנים, (על ידי יהודים נקמנים שסבלו אישית או צאצאיהם שנוקמים את נקמת אבותיהם)
האם ראיתה איזה אירגון שכזה שמעת איזה תוכנית דתית או חרדית בעניין ???

אפי' יום זיכרון לשאוה החרדים לא עשו, כלומר במפורש אין חרדי או דתי או חילוני שרואה בגרמנים שונאים המיועדים להשמדה,
אם כבר החילוניים עשו יום השואה אז הכוונה יותר לגבורה או לההשקפה הציונות או הלאומית,
כלומר יום השואה היא עניין חינוכי בשבילינו ולא זיכרון לשנוא גרמנים ולנקום,

אז האומה שהולכת כבר מעל 3500 שנה בפרשת זכור למחוק את עמלק, לא יודעת לנקום אפי' מהגרמני שהרג בנו אתמול,
האם ראית יהודי מתאבד באוטובוס בגרמניה לנקום את ההרג של אחותו הקטנה ?!
היהודים סבלו בכל הדורות מעמים שונים, האם עשינו זיכרון להשמיד את זרעם ? האם יש לנו מצווה להשמיד את האשורים את הפרסים (חוץ מהרשות שקיבלנו בזמן המן להרוג ברוצים להרגינו) את היוונים את הרומאים את הנוצרים את המוסלומים את הגרמנים את הבריטים את הפלסטינים ????????????????????????

אם פרשת זכור היא מצווה כפי שאתה רוצה לפרש אותה אז למה אין לנו מצווה להשמיד כל אומה שהתנהגה כלפינו כמו עמלק בזמנו ???
הרי איך שאתה לומד את המצווה חייב לצאת מזה טענתי לעיל, כלומר היינו צריכים לראות גרמנים נהרגים כל יום ויום מאז השואה, כמו שאנו רואים את הערבים הורגים בנו בכל יום ויום,

מצטער לומר לך, אין גבול לדימגוגיה ואין גבול לשנאה העצמית שהאומה שלנו סובלת מעצמה,
אין אומה ולא היית אומה כמו שלנו בעניין למחול ולשכוח,
עצם האי היתארגנות לחזור לארץ ישראל כל הדורות בה מסיבה הזאת דווקא,
סבלנו ושתקנו, ולכן היה לנו טוב בגלות, ידענו לשכוח ולסלוח, ידענו לא להכליל את האומה הגרמנית, וכן כל האומות עד ימינו,
אפי' היום בארצינו אנו לא משמידים את אויבינו כביכול, איפה בעולם\באומות האויב בעמצו נבחר כשופט עליון ולא שר את התקווה ????

כחרדי (כבן האומה שלנו) נמס לי כבר לשמוע את ההטפת המוסר הדבילי הזאת,
איזה רשעים אנחנו שיש לנו מצווה להשמיד אומה שלימה, הצחקת אותי !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
מילא היינו עושים את זה איי פעם, יהושע קיבל את הגבעונים והרשע יהושע (כביכול) אחרי שהבין שעבדו עליו בגדול, לא התנהג כפי הראש שאנו המודרנים רוצים לתת לקדמוניינו, והרג והשמיד אותם,
אנחנו רוצים היום להפוך את הקדמונים לרשעים לפנאטיים, אבל מה לעשות זה לא כך,
אי הנקמה בגרמנים ואי השמדת הפלסטינים היא מספיק הוכחה שהיהודים הם האומה הכי נפלאה באנושות,
היא האומה המגדלאור לכל האנושות מאז ולתמיד, במוסר ובערכים ובמצפון ובאי הכללות ובאי נקמה ובאי זיכרון לנקמה,

אייך באמת הצליחו קדמוניינו לחנך אותנו לכך ??
התשובה היא באמת בפרשת זכור, דווקא פרשת זכור היא תרופה ליצר הנקם, אנו כביכול נרגעים בזה שהאלוקים ישמיד את אויבינו כמו שהשמיד את העמלק שאין לו זכר כבר אלפי שנים, כך ישמיד את כל אויבינו,
דווקא פרשת זכור שכל ילד וילדה איש ואישה מחוייב לבוא לבית כנסת להירגע, ולסתום את הרגש הנקמה, להירגע שהאלוקים יעשה זאת במקומינו, אנו לא צריכים לעשות את זה לבד כמו כל אומה בכל ההיסטוריה,
יסוד שרידותינו כאומה כל כך הרבה שנים היא דווקא בכך, שנקמה בסוף מביא להשמדת שני האומות,
המוותר והנרגע הוא השורד לעולמים, 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 11:27 לינק ישיר 

ירוחםשמ כתב:
אני לא רוצה לקלקל את השמחה-
לפי מה שכתוב במגילה- המן לא פעל כעמלקי- הוא הגיב על הפובוקציה הבלתי הגיונית  של מרדכי.
הגמרא במגילה בא חשבון עם מרדכי על מעשהו זה שבגלל גחמנותו האישית הוא סיכן את כלל ישראל.

זה שכדי להתנקם במרדכי הוא רצה להשמיד את כל היהודים, היה אליבא דחז"ל בגלל שהיה עמלקי. וראה "וַיִּבֶז בְּעֵינָיו לִשְׁלֹחַ יָד בְּמָרְדֳּכַי לְבַדּוֹ--כִּי-הִגִּידוּ לוֹ אֶת-עַם מָרְדֳּכָי וַיְבַקֵּשׁ הָמָן לְהַשְׁמִיד אֶת-כָּל-הַיְּהוּדִים אֲשֶׁר בְּכָל-מַלְכוּת אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ--עַם מָרְדֳּכָי" (אסתר ג,ו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 10:47 לינק ישיר 

אני לא רוצה לקלקל את השמחה-
לפי מה שכתוב במגילה- המן לא פעל כעמלקי- הוא הגיב על הפובוקציה הבלתי הגיונית  של מרדכי.
הגמרא במגילה בא חשבון עם מרדכי על מעשהו זה שבגלל גחמנותו האישית הוא סיכן את כלל ישראל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 10:37 לינק ישיר 

יש בהחלט הבדל בין הנאצים לבין המן, שכן היהודים כדבריך לא היוו איום על הנאצים, אבל היהודים בהחלט היוו איום על המן העמלקי.
מה על עמלקי (או מז' אומות) לעשות, כשהוא יודע שיש כאן עם יהודי המצווה להשמיד אותו ואת עמו "מנער ועד זקן טף ונשים"? האם נצפה שהוא יישב בחיבוק ידיים ויחכה שירצחו אותו?!
ברגע שחז"ל ייחסו את המן על עמלק, הם הפכו אותו מ"נאצי" לאחד שמגן על חייו וחיי עמו!
הוא צודק במאת האחוזים, שכן לא שייך כאן פיוס וכדומה, מכיון שמדובר בצו דתי - ובדת אין פשרות. כל עוד הדת היהודית יכולה להתקיים, מרחף על עמלק סכנה קיומית.
אין לו ברירה אחרת - אלא להשמיד את העם היהודי!

ובסופו של דבר (אליבא דחז"ל), גם התברר שהמן צדק - שכן ברגע שהיתה הזדמנות וניתנה האפשרות ליהודים "לעמוד על נפשם", הם מיד הרגו עשרות אלפי עמלקים.

תוקן על ידי מקרא ב- 04/03/2012 10:40:02

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 10:15 לינק ישיר 

מקרא

ברוך הבא (או השב?)

ולך ולתורה ודעת

זה שאפשר להעלות נימוק נגד או בעד כל טענה, זה נכון.

וגם המחשבה שהנימוק הזה שימש רשעי עולם כהנאצים היא מפחידה.

אבל למעשה זה סוג של כשל לוגי.

מדוע?

מפני שאם הנאצים השתמשו בטיעון הזה נגד יהודים, הרי שהם טעו (או גרוע מזה).

היהודים לא היו איום על גרמניה. או על שום מקום אחר.

אני משער שהתינוקות של עמלק נחשבו לאיום. לא הייתי חי אז ולכן איני יכול לשפוט אם היתה דרך אחרת לחנכם ולמנעם מהתפתחות לרוצחי עמים. אני מאמין בנותן התורה שלו היתה דרך אחרת, לא היה מצוה על הריגתם. כמובן, זה תלוי לא רק בסיכוי לחנך תינוקות לטוב אלא גם בכך שיהיו מי שיוכלו לעשות זאת בדור ההוא.

האם מכאן ניתן ללמוד שכל מצות מחית עמלק אינה אלא באוקימתא שאין פתרונות אחרים לעם רשע זה? כך עולה מן הדברים.

לפי זה יוכל המקשן לטעון נגדי שאני עוקר מצוה מן התורה וקובע שהיא נאמרת רק בנסיבות מסויימות.

ולפי זה וי לי מכאן וגם וי לי מכאן. וי לי שאני נדרש למצוה שנראית נגד הערכים שלנו מכאן ואם אנסה לפרש אותה מחדש נמצאתי עוקר דין מפורש בתורה.

אולם אפשר שזה באמת כך. והרי מצאנו שחכמים פירשו (או פירשו מחדש?) מצוות לפי הבנה שנשתנתה.

ולפי דעתי ופרשנותי, זו גם הסיבה לכך שחכמים אימצו את הכלל "בא סנחריב ועירבב את האומות" עד שאפילו מי שיש לו כתב יוחסין ודאי אינו בכלל בן לאומה זו אלא בן לתערובת, ונעקר שם אומה הראשונה ממנו. ולכן גר מצרי בא בקהל, ולכן אין גר מואבי בזמננו, ולכן אין גם עמלקי בזמננו.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 09:23 לינק ישיר 

מה אתה חושב על חוקי הגזע הנאציים?
"הם ראויים. כך חושבים גם הציונים, יש להפריד יהודים מגרמנים. צודק לחלוטין".

עוד שאלה ותשובה שיש לדון בה, ראוי ליפתוח ע"ז אשכול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/3/2012 09:09 לינק ישיר 

למיימוני, בטענתך, השתמשו כבר הנאציים, ולמעשה היא טענה שיש לדון בה בכובד ראש כשמדובר באוייב אמיתי, השאלה היא האם זה תיירוץ לנקמה ושנאה, או שזה פחד אמיתיי,

שאלה:למה לדעתך היה צורך להרוג תינוק יהודי בן שישה חודשים. האם הוא האויב?

תשובה:"בילד אנחנו רואים את המבוגר. אני רואה את הבעיה באופן אחר".

מתוך ריאיון שעשה לו הפסיכולוג מאמריקא (וגם במשפט שנערך בנירנברג, אולנדורף הסביר זאת ביתר אורך)
http://e.walla.co.il/?w=/236/895239

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > "תמחה את זכר עמלק מתחת השמים; לא תשכח".
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 10 11 12 לדף הבא סך הכל 12 דפים.

bholext