| נשלח ב-21/4/2005 12:20 |
|
| |
"מחיאות כפים"
כל מי שביקר באולפן טלויזיה, מכיר את השלטים המהבהבים "מחיאות כפיים".
מוחאים כפיפם רק כשהשלטים מהבהבים.
לאחרונה נתקלתי במספר הלכות דומות.
יש להזמין עניים לסעודת פורים.
יש להזמין עניים לסדר פסח.
יש לנהוג ב"חומרות" שונות, בעשרת ימי תשובה.
בימים אלו מהבהבים השלטים.
האם חומרה של שבוע, או אף של שבועיים, (+ לא לאכול מלפפונים בפסח=שבוע), "עובדת" על אלוקים?
האם קצת יותר טוב מכלום?
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2005 08:40 |
|
| |
נישטאיך:
אני מתנצל על שלא הבנתי דבריך כראוי. היה נ"ל לפום ריהטא שאתה משוה ערכית בין מחיאות כפים לבין הנהגות טובות ועכשיו אני מבין שהשווית רק בנקודה הזאת, ששניהם מצווים לאדם מתי לעשות מעשה מסוים.
אני מבקש סליחה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-22/4/2005 04:01 |
|
| |
ישרן
גם אני חשבתי כמוך, ואת הדיונים אם מי שנהג בחומרות בעשרת ימי תשובה, חייב לנהוג כן כל השמנה, הסברתי שאי החיוב להמשיך בחומרות, אינו אלא דרך להביא אנשים להתחיל, כי אם היו אומרים לאדם "אם תחמיר בעשרת ימי תשובה, יהיה עליך להחמיר כל חייך מדין נדר", אין ספק שמספר המתחילים היה קטן, אך כאשר ה"איום" הוסר, ישנו סיכוי שאנשים רבים יותר יתחילו, ואולי אף ימשיכו.
האם כך הוא גם ההסבר בדברי הרמ"ק?
chouteng
<"הר' נישטאיך שזלזל בדברים שאין ראוי לזלזל בהם">
הר' נישטאיך לא זלזל בדברים שאין ראוי לזלזל בהם
ושרא ליה מריה להר' chouteng
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2005 23:21 |
|
| |
מחיאות כפים אם מקורם אינו ברגש אמיתי אז הם חסרים משמעות. משא"כ במצוות אלו, מה איכפת ליה לעני כוונת בעל הבית, וכן בעשי"ת, התנועה החיצונה מעוררת את הפנימית וכדאמרינן לעולם יעסוק אדם במצוות שלא לשמה וכו'.
ושרא ליה מריה להר' נישטאיך שזלזל בדברים שאין ראוי לזלזל בהם.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2005 13:22 |
|
| |
השאלה מאוד מענינת.ברור שיש פה סוג של חינוך כפוי.ברור שהערכים האלה הם אידאליים כל השנה.אבל ההלכה היא בזמנים שבאמת ראוי שכל אדם ירגיש קירבה וצורך לעשות את רצון ה' בשלמות.
למה לא לתת לזה לנבוע מעצמו?
נראה לי שזה כמו שאומרים לילד "תגיד תודה".האם לא היה טוב שיגיד מעצמו? ברור שהענין הוא להרגילו .גם כאן הענין להרגיל את האדם שזה לא ברור לו ,לענין שבעיתים כאלה כל אדם צריך להרגיש יותר קרבה לנושאים של הצדקה וכדומה כי אלו זמנים של קרבת ה'.
בראש השנה יתכן ענין נוסף שכשבאים לפני ה' אז ראוי להכנס לאוירה דתית יותר .בשביל שהאדם ירגיש קרבת אלוקים.כלומר לא שאז הוא צריך להרגיש מעצמו אלא הוא עושה את זה להכנס לאוירה שונה.
יתכן שבפסח הענין הוא שמחה על ידי נתינה לעניים שהיא סיפוק גדול ומשמחת את החוגגים.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2005 12:57 |
|
| |
טוב,זה כנראה זכר לפורים.או מהשפעתם של 4 כוסות בשיעור חזו"א,מהסוג המשכר.
כעת אני חוכך בדעתי האם מותר לנהוג חומרא הפוכה ולהקפיד דווקא לאכול מלפפון אחד בכל יום מימי הפסח כדי להוציא מלב הטועים...
ואם מותר להחמיר,האם זה בפרהסיא דווקא,או די גם בצינעא.
תוקן על ידי - לב32 - 21/04/2005 13:03:25
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2005 12:36 |
|
| |
למה לא לאכול מלפפונים?
(כוונתך על חמוצים שבחומץ מעורב חמץ? או מה?)
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2005 12:34 |
|
| |
לב32
מחלתי.
שבוע לא לאכול מלפפונים (בפסח) + שבוע לא לאכול פת פלטר,(בעשרת ימי תשובה)= שבועיים "חומרות".
הלא כן?
|
|
|
|
| נשלח ב-21/4/2005 12:23 |
|
| |
נישטאיך,
אחר המחילה התואיל לבאר כוונתך? מהי חומרת שבוע או שבועיים?
|
|
|
|
|