בית פורומים עצור כאן חושבים

הגם עגנון במועדים?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-25/4/2005 14:13 לינק ישיר 
הגם עגנון במועדים?
מצורף קובץ

אלופים נבוני-שער ומארי דאתרא הדין, מועדים לשמחה.

אגב שוטטי בין כתבי החכם עגנון מצאתי והנה אין סופר בארץ אשר יכתוב אך טוב. בארזים נפלה השלהבת ואפילו החכם הנז' ברבי שלום מרדכי הלוי יצאה שגגה מלפניו.

כמדומה אני שטעותו זו יש בה כדי לאלפנו בינה ולפתוח צוהר לתהליך המוחי שעבר הסופר בשעה שכתב מה שכתב.

הנה תצלום הקטע המדובר:

שימו לב שעגנון מדבר על אישה שיצאה לשוק, בעוד בשיר עצמו אין כל זכר לכך.
משאני מנתח את הטקסט, אני מעלה שעגנון פשוט השלים מדמיונו את המילה המתבקשת: 'לשוק', שהרי בין 'אמי יצאה' לבין 'אמי יצאה לשוק' אין אלא כדי מרחק השלמה גשטאלטית כמעט הכרחית.

מה זה אומר על כושר האמצאה של עגנון?
על תערובת האמת והדימיון בסיפוריו?
הכשל הלוגי הכל-כך אנושי הזה, להסיק מסקנות על סמך נתונים שהדימיון הולידם, הוא נפוץ להפליא, ובכל זאת יש מן ההפתעה בגילויו אצל הסופר המושלם הזה, החף מכל טעות כמעט.

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/6/2012 15:11 לינק ישיר 

http://www.nrg.co.il/online/47/ART2/375/865.html?hp=47&cat=310&loc=71

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/8/2011 09:43 לינק ישיר 

(ראיון מעניין עם המחבר)

http://tomerpersico.com/2011/08/08/agnon_kabbalah/

תוקן על ידי ספרן ב- 08/08/2011 09:55:07

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/2/2011 07:06 לינק ישיר 

הגם עגנון במשיחים  ?

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4028070,00.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2010 05:02 לינק ישיר 

גם "מוצא המינים"

http://www.nrg.co.il/online/54/ART2/068/287.html?hp=54&loc=6&tmp=6040

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/2/2010 04:18 לינק ישיר 

צער השורשים החתוכים

http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArt.jhtml?itemNo=1152331&contrassID=1&subContrassID=18&sbSubContrassID=0

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-14/1/2007 21:14 לינק ישיר 

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1068067

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2007 15:13 לינק ישיר 

כן, הנשים אכן יצאו לשחוט בשוק.
אם אינך סבור שאני שקרן (והלוא לכל אדם - חזקת כשרות באם לא יוכח אחרת) הבה שים לב:
אמי סיפרה לי שהיא עצמה, כשהייתה בברית המועצות (חרקוב), הייתה הולכת אל השוק לקנות עופות, והולכת אל השוחט לשחוטו. שים לב, שברוסיה הסובייטית היה אסור לשחוט, ודאי בפרהסיה.
אולם מן הסתם, היה זה חיזיון נפוץ לראות שוחטים בשוק, בעת שלפני זה. כשיתבונן האדם בעומק הבנתו ויצייר בדעתו הוויתו מאין בכל רגע ורגע ממש, האיך יעלה על דעתו כי רע לו?!

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/1/2007 00:21 לינק ישיר 

בעת שהקרבתי ש"י למורא וכתבתי לפניכם עוז מכתב ש"י, לא היתה שעתי פנויה וכתבתי כאדם הממהר וטרוד בעסקיו,
עתה שנפניתי ממלאכתי ושעתי עימי חדשתי את הדברים לתועלת השואלים והיה שכרי:

שלום לידידי הרחוק והקרוב כלומר שהיה רחוק ונתקרב על ידי חיבור הכתבים, ה"ה הרואה מראות אלוקים בארץ עייפה ואת החשמל חזה מתוך האש השלום לך וכל הנלווים ועד בכלל.

אחר ראותי מכתבך הנקי, לא מצאתי מנוחה לנפשי ושיני דא לדא נקשן מחשש שמא פגמתי ביופי הלשון ועלי לשוב ולבקש את סליחתה, יצאתי ודרשתי אצל החכמים המגידים לי תדיר ולא ענו לי דבר, שבתי אצל ידידי המשכילים ויודעי ח"ן ולגלגו עלי כאחד שמפליג בדברים, נזכרתי אצל חמדת ולא ענה לי דבר אלא נשתמט ממני כאדם שנטפלו אליו אנשים שאינם מהוגנים, שוב עמדתי לקלקל את השורה ולשנות מה שכתוב כאן ולחדש את יופי טוהר לשוננו היפה.

אותה שעה ערב שבת היה וראש חודש היה וחנוכה היה והחמה עמדה בשיפולי הרקיע ופני מערב החלו מאדימין, יפה עלי אותה שעה יותר משאר שעות, וכי לא לחינם כתב אדוננו הרמב"ם מצות נר חנוכה חביבה עד מאוד, שכל מצוה ומצוה זמנה כהרף עין וזו משתשקע חמה עד שתכלה רגל מן השוק, עד שאני יוצא לשוק לראות ולהיראות לכבוד שבת והנה אשה לקראתי ובידה עוף זכר טהור מקרקר בשיר, עלובה אותה כלה שמטפחת ראשה היתה עשויה טלאים טלאים ואינה חייבת בציצית מן התורה, ולא עוד אלא שאף סלה היה נקוב ככברה של אומנין בערב הפסח, עד שאני מביט בה עמדתי לשאלה אם עוף שבידה לשחיטה או לרדיא, סבור הייתי שתאמר לרדיא שאין דרך נשים חשובות לילך בשוק ועוד שהדמים מודיעים, עד שלא שאלתי אותה אמרה לי אולי יודע מר היכן ביתו של ר' מנשה השוחט אמרתי לה, בִּיתִּי, תנוח דעתך שהנחת את דעתי את ותרנגולך זכורים לטוב, והראתי לה ביתו של ר' מנשה השוחט (ה"ה ר' מנשה שוחט דמתא אשר סמכו עליו ידיהם האב"ד דפה ואביו הגאון ז"ל זכותו יגן עלינו עוד בזמן שהיה העולם מתוקן כדורו של אחיה השילוני ויואב בן צרויה וקודם שפגעה בנו יד המחלוקת רח"ל), בא וראה עד שלא הגיעה האשה לחצי הדרך פרש העוף את כנפיו ופרח לו, עד שלא הגיע צילו של עוף לחצי הכותל נפנתה אותה אשה עם סלה ומטפחתה והלכה לה, ואני שמואל יוסף בן אסתר מקום הניחו לי מן השמים להעמיד את משנתי כהלכה ולקיים בעצמי ובעל כנפיים יגיד דבר והשארתי את השורה כמו שהיא.

ידידך המסתופף בארץ החיים והמתים הנאנק תחת עול הגלות ומצפה לביאת הגואל בכל יום שיבוא

ש"י

צבי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 11:50 לינק ישיר 

צבי ,

[ עגנון שהיה בן בית אצל סבי ז"ל סיפר לו שאת הסיפור "רבי כתריאל שליח צבור" כתב כאשר דמות דיוקנו של סבא-רבא הגאון המקובל עומדת לנגד עיניו ]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/1/2007 11:26 לינק ישיר 

חצקל

א. ההקבלה שעושה עגנון מסיפור לסיפור הינה תופעה נפוצה בסיפוריו יעוין בסיפור הנפלא "בלבב ימים" שבו דמיון ומציאות משמשים בעירבוביא שם כתב ש"י "ר' שמואל יוסף הדרשן אחיו של גרשם שיצאה נשמתו במשכני אחריך נרוצה כמו שמפורש בספר הנידח" (ציטוט מתוך הזיכרון)
אותו דבר גם לגבי המעשיה המולטי דמיונית על ר' גדיאל התינוק זכור לטוב אשר נזכר עוד פעם בסיפוריו בכמה גוונים, א"כ יתכן כי ש"י לא דקדק באופן הסיפור להתאימו לשיר מסוים או לאירוע קודם אלא מיד נתחבר לאסיטואציה הטבעית של האירוע והושפע על ידי כך מסיפורים קודמים וכפי שהיטיבו לצצט קודמי.

ב. מתוך הכירות אישית עם אחד מידידיו הקרובים של ש"י, לו היה היום ש"י בחיים והיית שולח לו את ההערה היה שולח לך משהו בסיגנון הבא.

שלום לידידי הרחוק והקרוב כלומר שהיה רחוק ונתקרב על ידי חיבור הכתבים, השלום לך וכל הנלווים ועד בכלל.

אחר שקראתי מכתבך הנקי, לא מצאתי מרגוע לנפשי מחשש שמא פגמתי בלשון הכתיבה ועלי לשוב ולבקש את סליחתה, יצאתי ודרשתי אצל החכמים ולא ענו לי, שבתי אצל המשכילים ולא ענו לי, נזכרתי אצל חמדת ולא ענה לי דבר אלא נשתמט ממני כאדם שנטפלו אליו אנשים שאינם מהוגנים, שוב עמדתי לשנות את הספר ולחדש את יופי טוהר לשוננו היפה, אותה שעה ערב שבת היה וראש חודש היה וחנוכה היה והחמה עמדה בשיפולי הרקיע יצאתי לשוק ובאת כנגדי אשה כשרה אחת עם סלה ומטפחתה ובידה עוף זכר ועמדתי לשאלה האם לשחיטה או לרדיא וסבור הייתי שתאמר לרדיא שאין דרך נשים חשובות לילך בשוק ועוד שהדמים מודיעים, עד שלא שאלתי אותה אמרה לי היכן ביתו של מנשה השוחט אמרתי לה תנוח דעתך שהנחת את דעתי והראתי לה ביתו של מנשה השוחט עד שלא הגיעה לשם פרש העוף את כנפיו והלך לו לאן שהלך, ואותה אשה נפנתה עם סלה ומטפחתה והלכה לה לאן שהלכה, ואני נותרתי לבדי עם ספרי אשר כתבתי, לקיים מה שנאמר אשרי הגבר אשר לא פנה אל רהבים ושטי כזב, שוב השארתי את השורה כמו שהיא.

ידידך המסתופף בארץ החיים והמתים
ש"י

צבי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 23:12 לינק ישיר 

אסקובר ,

כדי להשלים את התמונה כדאי לציין שבראש הביבליוגרפיה הנ"ל מציין שרצה להביא גם מקורות ליום הקדוש מספרי השומרונים ועוד אלא שהיריעה קצרה . כך יצא אותו גליצאי ידי חובת ידידיו המשכילים העלולים לתמוה בפניו: ר' שמואל יוסף , הגם אתה מצמצם עצמך ב"ספרי קודש לעילא ולעילא" בלבד? ויוכל לשלחם לעיין במקום בו תינה צערו על כך ואילו לשלומי אמוני ישראל יגיש מנחה כשרה למהדרין .

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/1/2007 22:52 לינק ישיר 

עגנון בדה להנאתו את הספר המדומה "קול דודי" וציטט ממנו להנאתו כמה פעמים בספרו "ימים נוראים", שכשמו הינו ספר עיון לימי התשובה. למותר לציין כי מלבד "קול דודי" הנ"ל (עליו מעיד עגנון בציניות, אך מבלי להסגיר מפורשות את הבדיה, בביבליוגרפיה שבסוף "ימים נוראים" כי הוא נמצא "בכ"י המחבר"), כל שאר עשרות מקורות הספר הינם ספרי קודש לעילא ולעילא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/4/2005 04:21 לינק ישיר 

Hazkel

<"מה זה אומר על כושר האמצאה של עגנון? על תערובת האמת והדימיון בסיפוריו?">

זכור לי (אם כי איני זוכר באיזה סיפור), שש"י עגנון אף "המציא" ספר (שו"ת?), וציטט ממנו קטע מתאים בסיפורו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2005 10:56 לינק ישיר 

חצקל

בעניותי, שוב איני זוכר אם שמעתי ושכחתי או שלא ידעתי.

על כל פנים, מעתה יש לנו ספק בדעת עגנון.

האם לומדים גזרה שוה יצאה=ויצא (יעקב) או יצאה=ותצא (לראות בבנות הארץ).

ויש לומר שמקומו מוכיח עליו, שכיון שמדובר באמו של צדיק (עד כמה שיכולתי לשפוט מהציטוט, ודאי יש לדמותה מיעקב, ותלמד צדיקה מצדיק ואל תלמד אשה מאשה).

סמיילי.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/4/2005 10:24 לינק ישיר 

עורבא,

מיימוני, 'ויצא יעקב מבאר שבע וילך חרנה' וכו'. אתה בטח מכיר את הווארט של הדובנער מגיד על הפסוק הזה.

לעניין עגנון, בוודאי ייתכן לומר יציאה שאינה יציאה לשוק, וכפי שכבר הביא עורבא.

לגבי השיר נסתפקתי אם מעשה ידי עגנון הוא או שמדובר בזמר עממי נפוץ שעגנון הלביש עליו את סיפורו.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > הגם עגנון במועדים?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext