בית פורומים עצור כאן חושבים

פריתי ורביתי

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-26/5/2005 22:32 לינק ישיר 
פריתי ורביתי

הבוקר נזדמנתי לתלפיות לצורך עסקי, בדרכי לפגישה העסקית הבחנתי כי על דלת משרד ממול חרוט "ד"ר מרדכי הלפרין", לקחתי הימור והקשתי על הדלת, במשרד ישב גבר עבדקן שבירך אותי לשלום. הצגתי את עצמי כידיד וירטואלי-פאסיבי מק"ק עצכ"ח. ופתחנו בשיחת רעים.

תוך כדי דיסקוס ספרתי לו ששלשום נולד לי בן, ושזכיתי לקיים את מצוות פרו ורבו (יש לי בת). להפתעתי הוא טען שכבר קיימתי את המצווה קודם לכן.(!)

אף פעם לא שמעתי שמקיימים את המצווה עם הולדת בת בלבד, והבעתי את תמיהתי בקול. ואז היכה הדוקטור שוב. הוא הסביר לי חד משמעתי שקייתי את המצווה עוד קודם להולדת בתי הבכורה.

ובכן, לאחר שהבטנו יחדיו במקורות התברר לי, שקיום מצוות פריה ורביה מתבצע ע"י קיום יחסים היכולים לגרום להריון. אין כל קשר בין המצווה לבין התוצאה. ולכן, יהודי שהקב"ה לא זיכהו בפרי בטן מקיים אף הוא את המצווה. הפריבילגיה היחידה לה זוכה אב לבן ובת, היא פטור ממצווה זו. לא חלה עליו יותר חובת פריה ורביה, למרות שהוא יכול לקיים את המצווה להנאתו. לעומת, אחרים שמחויבים במצווה זו ואין להם דרך להשתמט ממנה.

אי לכך, עלינו לדון במספר נקודות:
א. מהי גדר מצווה זו, האם לפני הולדת בן ובת מדובר במצוות חובה כאכילת מצה בליל הסדר, ולאחר מכן דינה כאכילת מצה בשאר ימי הפסח?
ב. האם מקיימים בכל פעם מצווה, ועל כן יש להדר ולהרבות המצווה זו, כמצוות צדקה וכדו'? (והדרא הקושיא על גור לדוכתיה)
ג. אם יש חובת "לערב אל תנח ידך", מה השתנה בגדר המצווה לאחר הולדת בן ובת?
ד. האם קיום המצווה הוא אך ורק בזמן הביוץ?
ה. האם ניתן לקיים את המצווה ללא קיום יחסים, ע"י הפריה חוץ גופית? (לפי ד"ר הלפרין מדובר במחלוקת בין הפוסקים)

לילה טוב (ואל תשכחו לאחל לי מזל טוב... )

תוקן על ידי - Shrink - 26/05/2005 22:35:59

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/7/2010 06:12 לינק ישיר 

גיא1q כתב:
אני בחור חילוני שלא מבין הרבה לדבר אחד רציתי הסבר:למה אתם מוציאים את הפסוק מידי פשוטו???
הפשטות היא שהמיצווה על התוצאה

צדיק: אתה צודק לגמרי, כל זמן שאדם רואה שאין מצאצאיו זכר ונקבה והמשך, (כלומר נכד\ה,)
הוא בעצם לא קיים את המצווה,
אגב: יש לך הגיון בריא, זה כך בכל המצוות, כל הפלפולים הם רק להגדיל תורה, ולא למעשה,

אבל זה לא אומר שעקר או עקרה לא יכולים לקיים את המצוה, הם יכולים בזה שהם ישפיעו על אחרים להביא ילדים,
או להציל חיים שהם הנצולים יולידו, או לעשות שלום בית בין בני זוג, כל זה גם נכנס לגדר של המצווה,

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2010 17:32 לינק ישיר 

גיא,  בעולמה של הלכה, כשאנו מדברים על מצווה, אנו שואלים את עצמנו מה אנו חייבים לעשות? כלומר, מה הלכה זו מחייבת אותנו, ומה היא דורשת מאתנו? כך שכשאנו מצווים שיהיו לנו ילדים, אנו מיד שואלים מה אנחנו תריכים לעשות, ואז כמובן שהתשובה היא, שעלינו להינשא וכו'. כך שמה שנדרש מהאדם במצות פריה ורביה, הוא להנשא ולקיים יחסים עם אשתו בשביל שיהיו לו ילדים. זו הדרישה! כי לדרוש מאדם שיהיה לו ילד, פירושו של דבר לדרוש ממנו שיקיים יחסים עם אשה, זה די ברור לדעתי. אולם, השאלה סביבה נסוב האשכול, היא, האם בכך מסתיימת המצוה, האם אדם קיים את המצוה כבר ברגע שעשה מעשים שיכולים להביא ילדים לעולם? ניתן לומר שמכיוון שהדרישה שמופנית לאדם בציווי זה, היא הדרישה על קיום יחסים באופן שיוכלו לבוא ילדים לעולם, כבר במעשה זה קיים את המוטל עליו. או שניתן לומר, שאולם נדרש מהאדם מבחינה אמפירית רק לקיים יחסים, אבל המצוה עצמה לא באה לידי מימושה וקיומה עד שיש לו בפועל ילדים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-21/7/2010 15:52 לינק ישיר 

אני בחור חילוני שלא מבין הרבה לדבר אחד רציתי הסבר:למה אתם מוציאים את הפסוק מידי פשוטו???
הפשטות היא שהמיצווה על התוצאה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/7/2010 23:49 לינק ישיר 

פרו ורבו
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2808439

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2008 17:49 לינק ישיר 

כב' הרב המאיר והזוהר שליט"א

אני מודה לך על הבאת המאירי (שכחתי שחיבר על כריתות ולכן תליתי בהוריות אבל כמדומני שגם שם פירש כך או בדומה).

לא התכוונתי לרכוב אתרי רכשי אלא להחזיק בדעה שדי למצוה בעשייתה וממילא בנידון דידן בהפקדת הזרע קיים את המצוה בעצם. מה שהוספתי לרווחא דמלתא לתלות במה שיתברר אח"כ למפרע, הוא כי ישנם מעשים שאינם מבטאים את המצוה חד משמעית ולכן הם תלויים בהצלחת המעשה לאחר זמן שאז יתברר למפרע שהמעשה בר קיימא. לכן גם כאן ייתכן שאם סוף זרע זה המופקד שלא כדרך פו"ר הלך לאיבוד הרי שלמפרע אינו נחשב כהפקדת זרע וצ"ע. כרגע אין לי דוגמא הלכתית אבל בטוחני שבחכמי הפארום יהיה מי שימצא. (אני זוכר מעדי חתימה כרתי שזה רק אם לבסוף היתה מסירה אבל נדמה שישנן דוגמאות שהן יותר להדיא.)

תתברכו בכוח"ט

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-26/9/2008 04:59 לינק ישיר 

חסי"ד,

הערתך מעט לוקה בחסר. לפי המבואר לעיל ובדברי הרב הלפרין, אין מצווה בעצם היות צאצאים לאדם. המצווה היא אך ורק מה שלאל ידו של אדם לעשות כדי להוליד. אם אדם עשה ככל יכולתו ולא עלה בידו הוא גם קיים את מצוות פו"ר.

מהו הגדר של אפשרות לקיים את המצווה? זה כבר הוגדר שע"י קיום מעשה טבעי בודאי שמקיים המצווה. וכבר שאלו האם ישנו מעשה מצווה בהפריה מלאכותית. ויתכן שלאדם יהיה פטור מפו"ר למרות שלא קיים מצווה פו"ר כי במציאות יש לו בנים, כגון בגר שהיו לו בנים בגיותו.

יוצא א"כ שממנפ"ש אם מעשה הפקדת זרע יכול להתפרש כמצוות פו"ר, הוא כבר מצווה בעת ההפקדה וללא כל קשר למה שיתברר לבסוף. אך מכיוון שהפקדת זרע אינה בגדרי מצוות פו"ר (ואכמ"ל) גם אם אדם חי יפקיד את זרעו ולאחר מיכן יולד לו בן מאותה הזרעה הוא לא יקיים בכך מצוות פו"ר למפרע, אך הבנים הללו יועילו לפוטרו מחיוב בפו"ר.

ובאמת תמהני מדוע היה צריך לכתוב הרב הלפרין ""במתים חופשי" ולא ניתן לקיים מצוות לאחר מיתה", למאי נפק"מ? ואם היה חי הרי גם לא היה מקיים ע"י ההזרעה הנ"ל את מצוות פו"ר, אלא זה רק היה פטור מחיובה.

ואולי כוונת דבריו היא ש"במתים חופשי" היינו שאפילו לא יתברר למפרע שנפטר הוא מחיוב פו"ר - שזה ביטול עשה. כלומר שמת לא רק שאינו יכול לקיים מצוות פוזיטיביות, אלא אף אינו יכול לקיים מצוות נגטיביות.

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-26/9/2008 03:57 לינק ישיר 

כבוד הרב ד"ר הגר"מ הלפרין והרב קונה לעמל שליט"א

התבוננתי בדבריכם ובמה שהפנה אליו הרב המלנקק שליט"א ואדרבה לשיטת הטוענים כאן שיש הבדל בין קיום חובת המצוה לבין יציאה מידי חובת המצוה, א"כ שפיר יש לומר שמשהזריע ע"מ להפרות ולא היה יכול לעשות יותר באותו זמן הרי בהפקדת הזרע כבר קיים המצוה וגם את"ל שלא די בזה ייתכן שעכ"פ למפרע כאשר יוולד הוולד יתברר למפרע שהזרעתו היתה מעשה מצוה מחיים וכמ"ש "מעשה ביאה בדרך העשויה להוליד".

זכר לדבר האגלי טל במלאכת זריעה בשבת שהנחה במקום ממנו יתקדם הזרע נחשב לזריעה למרות שמחוסר הובלה. (כמובן שאינה ראיה אלא קירוב הדעת להבנה ולכן כתבתי "זכר".)

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-25/9/2008 14:11 לינק ישיר 

קונילמל7 -
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=895284&whichpage=14#R_14

ציטוט מלינק ד"ר_הלפרין המתיחס להערת קונילמל7 -
לסיכום פרק ב:

1.    מסתבר לדינא כדעת הגרש"ז אויערבאך שהנולד מהזרעה לאחר מיתה נחשב בנו של המת לכל דבר, הן לענין איסורי קורבה, הן לענין יוחסין, והן לעניין ירושה.

2.        "במתים חופשי" ולא ניתן לקיים מצוות לאחר מיתה.

3.        מצוות פו"ר מתקיימת כל פעם שאדם מבצע מעשה ביאה בדרך העשויה להוליד. אך חיוב רובץ עליו להמשיך ולקיים שוב ושוב את המצווה כל זמן שאין לו בנים.

4.       בהולדת בן מהזרעה לאחר מיתה לא מקיים המת את מצות פו"ר.

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2007 09:42 לינק ישיר 

מ"ז,

מאי אולמיה דר' אלחנן על המנח"ח? [הייתי משווה את שניהם לר' שלמה קלוגער ע"פ הגרשז"א ודו"ק.]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2007 09:24 לינק ישיר 

זוהר,

ברור שיש שיטות כאלה, על פיהם לקיום מצוה לא די בקיום הציווי. והקושי זועק.

פרטים נוספים, שיטות נוספות ודיון בנושא הבאתי במאמר "גמילות חסדים עם המת וקיום מצוות פרו ורבו בהזרעה מלאכותית לאחר מיתה". 
שפורסם ברבעון בית הלל ט, (ג, א) (2002).
קישור:
http://www.medethics.org.il/articles/misc/BH.9.asp

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/11/2007 00:03 לינק ישיר 

קובץ הערות ס' י"א סק"א"

"וכן י"ל בהא דמבואר בירושלמי פ' כיצד [ה"ו] דממזר בנו הוא לכל דבר, אף לענין פריה ורביה, והקשו בזה דהוי מהב"ע. וי"ל ג"כ, דכיון דקיום המצוה אינו ע"י הביאה אלא בלידת הבנים, והביאה אינה אלא הכשר מצוה, והעבירה היא בהביאה עצמה, וכיון שיש לו בן, ממילא נתקיימה המצוה. אלא דבזה צ"ע קצת, דאפשר דלידת הבן היא ג"כ עבירה בפני עצמה, וכההיא דאמרינן [חגיגה ט' ע"א] מעוות לא יוכל לתקון, זה הבא על הערוה והוליד ממנה ממזר, ומשמע מדברי רש"י פ' כיצד (כ"ב [ע"ב ד"ה השתא]) דאי אפשר בתשובה כל זמן שהממזר קיים. ובתוס' ס"פ הספינה [ב"ב פ"ח ע"ב ד"ה התם] נראה שנחלקו בזה שני התירוצין, עיי"ש:"

א. מה ראה ר' אלחנן וסרמן להקשות כשיטת המנח"ח בלבד?
האם לא יותר פשוט לומר שפו"ר אינו חיוב להיות אב אלא כפי שנתבאר לעיל שהמצווה היא מעשה שיכול לעשותו לאב, והוויית הבנים רק מסירים את חלק החיוב במצווה. לפ"ז השאלה מממזר אינה שונה מהדין של היו לו בנים בגיותו, שעצם מציאות בנים בעולם היא פטור, הגם שלא קויימה מצווה פו"ר במעשה הביאה?

ב. מלשונו "אלא דבזה צ"ע קצת, דאפשר דלידת הבן היא ג"כ עבירה בפני עצמה", נראה שאין לר' אלחנן כל קושי בכך שעבירה/מצווה יכולה להיות גם אם הדבר לא תלוי רק במבצעה. הרי מעשה הביאה הוא אותו מעשה בין אם יוולד ממנו בן/ממזר, א"כ מה ההגיון שישנה עבירה, או בפו"ר מצווה שאינה בהכרח מחוייבת במעשה?

מ. זוהר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2007 09:40 לינק ישיר 

חלם שבא על אשתו בחלום
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2239163

פרו ורבו ונישואין - מסדר פטורים
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=1273542

מכניזציה למצוות התורה
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2272822&whichpage=#R_6

עקרות הלכתית (מה עם עדל"ת?)
http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=240752&whichpage=2#R_13

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2007 05:38 לינק ישיר 

מאיר

זו סברא יפה ויתכן שהיא עומדת מאחרי ההבנה של התוס', אולם מעצם שתיקת כל הראשונים בבבא בתרא מלשאול את שאלת תוס', נראה כי הם סברו שגם בפו"ר לא ידחה מעשה הביאה את הל"ת. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2007 22:50 לינק ישיר 

אין ויכוח.
השאלה היא בפו"ר. אני טוען לפי זה שבפו"ר היות שהמעשה של האדם שאין אחריו כלום הוא בגמר ביאה, הוא ידחה ל"ת.

-------
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2007 22:44 לינק ישיר 

מאיר

אין ספק שהטיפול באבידה זה ביצוע המצווה כי אי אפשר לצוות על האדם להחזיר אבידה כאשר אינו יודע למי. גם כאן החיוב על המוצא הוא לטפל באבידה, ולכן הוא "עוסק" במצוה ופטור מהמצוה.
  אולם לגבי דחית הלאו צריך "בהדי דמידחי לאו מקיים עשה" הוא אינו "מקיים" את המצוה אלא כשמחזיר אותה. ועל זה שואל הרמב"ן שלא צריך לדחות הטיפול האבידה את הלאו. ( תעיין היטב בדברי כל הראשונים שצטטתי ותראה את ההדגשים. )

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > פריתי ורביתי
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext