בית פורומים עצור כאן חושבים

חיפוש אחרי חוויה דתית - האם מהווה עבירה?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-29/6/2005 16:51 לינק ישיר 
חיפוש אחרי חוויה דתית - האם מהווה עבירה?

.

האם החיפוש אחרי החוויה הדתית-רוחנית מהווה עבירה על גזירת חכמים?

ידוע הסיפור אודות יצר ע"ז שבוטל ע"י חכמים, ועל הסיבה מדוע יצר עריות לא בוטל (סנהדרין סד.). גם הסיפור על מנשה שבא לרבי אבהו בחלומו והבהיר לו כי איננו מסוגל להבין את עוצמת יצר ע"ז, מוכר.

מהאגדתא הראשונה שהוזכרה כאן, רואים אנו את הנסיון להסביר לנו את עצמת היצר הדתי שהיה בתקופה הקדומה, שכן משווים אותו לייצר עריות, שעוצמתו מובנת גם היום, וכל מי שעיניו בראשו יודע אודות מה מדובר.

ברור כי כשם שאם מוותרים על יצר עריות מפסידים דברים נוספים – כמתואר באגדתא הראשונה – כך גם "ויתרנו" על היכולת לדבקות דתית אמתית כאשר בעו רבנן רחמי ובטלו יצר ע"ז.

ומכאן עולה השאלה:

אם הויתור על יצר הדבקות הדתי העמוק נעשה בגזירת חכמים, האם אין בעצם החיפוש אחרי החוויה הדתית, אחרי הדבקות הדתית הגדולה, האם אין בכך משום עבירה על גזירת חכמים?

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/7/2005 14:41 לינק ישיר 

אין חוויה דתית?
http://hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=883311

בברכה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2005 12:25 לינק ישיר 

עפר יקר,
לא התרעמתי על הערתך כלל. באמת אני מקבל את זה. אני מודע לכך שאני כותב (ומדבר) ארוך ושיש לזה חסרונות מהותיים. ובאמת יש לזה שתי סיבות כאמור. שזה טבעי - שיש לי הרבה לומר ודוגמאות ומשלים וכו'. ובזה אני מנסה לתקן... ויש גם את השאלה האמיתית איך להעביר מסר. הרעיון שכל דבר צריך להיות מסוגל להעביר בעשר שורות לא נראה לי. אבל אני מקבל שאני בכ"ז ארוך בכל קנה מדה. ולכן אתאמץ יותר ב"ה.
ואם יש עצה - אשמח לשמוע אותה באמת. ללא שמץ ציניות!...

ולגבי עצם העניין - אשמח לשמוע מה אתה חושב לגוף הדיון. אולי גם אתה תצליח לסכם את הדברים עד כה במעין סיכום ביניים שיתן בסיס נח להמשיך הלאה.

מואדיב -
נו מה? כאמור, אני חושב שראוי שגם אתה לא תטמון ידך בצלחת ולפחות תבהיר למה אתה התכוונת ב"חויה רוחנית" כשכתבת את האשכול. וכן אשמח לשמוע האם אתה מסכים למהלך שאני ניסיתי לבנות.

ריב (ומואדיב גם) -
למרות אריכות דברי, כנ"ל, ניסיתי מאד לסכם דברים להדגיש וכו' כדי שיהיה קל לראות מה הנקודות העיקריו ומה ביאורן והמשלתן. ונראה לי שיש מספיק חומר ברור ותמציתי שאפשר וראוי להתייחס אליו. האם את מסכימה, השתכנעת ואם לא מדוע. ולשיטתי גם תחושות בטן עמוקות - יש להן משמעות ומשקל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2005 11:09 לינק ישיר 

אור ידידי,
לא כל כך באתי למתוח ביקורת וגם אין לי מתכון לקיצור.
אני מנסה לסייע לך להבין שיש כאן בעיה. ממה שקראתי עד עכשיו מדבריך ראיתי שכוונתך טובה ודבריך ראויים להישמע, ולכן חבל שהם ארוכים, כי זה מוריד במידה רבה את מי שיטרח לקרוא אפילו את ההתחלה. זה טבע האדם...
לעתים דווקא בגלל האריכות מרוב עצים לא רואים את היער וודאי לא מעיינים היטב לכל אורך המאמר. ולעתים הבעיה אינה חוסר הסבר אלא הבדלי גישות שהסברים לא יועילו לגשר עליהם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 23:51 לינק ישיר 

ועוד התנצלות, נניח אפשר היה שאוותר על המשל עם הבחור והבחורה. והיינו מרוויחים "צמצום" אבל כל העניין הוא שעצם הטעון הבסיסי נאמר ע"י כמה וכמה פעמים ולא הובן. והמשל טבעו להבהיר דברים.

יש כאן מחלוקת מהותית האם משהו מסויים קיים או לא.
האם הוא נמצא בתורה - ואין צורך בתוספות חיצוניות.

אלו שאלות של מציאות שמאד מאד מאד קשה לדון בהם. אז לעניות דעתי צריך סבלנות. ואם מישהו יכול ללמדני (באישי או בציבורי) איך לקצר משמעותית את הדברים - אשמח ואודה לו.
אור נערב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 23:47 לינק ישיר 

עפר ואפר -
אתה צודק.
א. זו מוגבלות שלי שאני מנסה לתקן.
ב. אני חושב שזה קצת שייך לדיון בנושאים עמוקים ומופשטים. אני חושב שזו לא חכמה לדבר בסגנון קצר וקולע בכל מחיר. זה עלול להוביל לנצחון בנקודות של מי שלשונו שנוה יותר. וכל מיני הדר וברק חיצוניים.

אני מנסה להיות ברור ובהיר. ענייני.. להקשיב לזולת ולהתייחס באופן ענייני לדבריו. והקיצור סובל מזה...

והנה משהו קצר שעלה בדעתי.

"מי שאין לו, מי שלא היה לו,
לא יוכל לפתור את החידה
מה פירוש לחיות בצל האושר
ובצל החרדה"

(חוה אלברשטיין "האוצר")

אני מרגיש שחלק מהתשובה לשאלה מהי חויה רוחנית והאם היא לגיטימית מבחינה דתית, טמון באיזה מקום נפשי אישי שיש כאלה שנמצאים שם או היו שם ויש כאלה שלא. מי שלא - קשה לו מאד להבין (אם כי הוא יכול בכ"ז אם יתאמץ - אני מאמין) ומי שהיה שם אין לו שאלה על עצם הדבר, אלא על גבולותיו. ואיך להנצל מהסכנות שבו.

מי שמרגיש את הצורך בחויה רוחנית לא ישתכנע מטיעונים שעניינם הוא שהמצוות מספקות הכל והוא לא צריך שום דבר יותר ושיחזור לגמרא. או כל טענה דומה. הוא יודע בודאות שזה לא נכון.

אני יודע שזה סוג טעון מעצבן בעצכח, אבל מה לעשות. אוהב אני את עצכח (וגם את בעלי השכל ואף בעלי הקרח הנורא) אבל האמת האקזיסטנציאליסטית אהובה עלי יותר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 23:40 לינק ישיר 

מואדיב - תודה...

אכן שאלה גדולה. בסיסית באשכול זה.
קודם כל אני יכול להחזיר את הכדור אליך - מכיוון שאתה הבעלעביית ובעליו החוקיים של האשכול, עליך חובת ההגדרה של הנושא שלו...
ומכיוון שלא הגדרת ברור, הנחתי שאתה מתייחס לעניין כברור, ומורה לכיוון של הגדרה אינטואיטיבית. שכל ישר וכיוצ"ב (אוי ואי!... ).

באחת מתגובותי - בשיחתי עם ריב - חילקתי חילוק בסיסי בין חויה "נפשית", שכרוכה ברגשות, ו"התפעלות" נפשית, לבין חויה "נשמתית" של רוח הקודש ונבואה.
ואני חושב שיש עוד הגדרה חשובה - חויה קיומית.

ואנסה להסביר בקצרה.
והקדמה - סליחה מחסידים שעלולים שעלולים להיפגע... זו לא הכוונה.
הרבה מהביקורת המתנגדית על החויות הרוחניות של החסידים, נוגעת להטעיה שבדבר. ואני חשבתי פעם, בהיותי מתנגד, למשל לעשות ניסוי מדעי... לקחת עשרים חסידים ולתת להם לטבול במקווה - ולשאול אותם אחרי זה איך זה הרגיש להם. אבל - הפואנטה - חצי מהחסידים יטבלו במקוה פסול!!! וחצי בכשר. ואז נוכל לבדוק כמה מ"החויה הרוחנית" שהם מרגישים היא אמת וכמה פרי דמיונם...
ואוסיף שעצם הטבילה במים, או בים או גם מקלחת - יש לה אפקט נפשי מרענן ו"מחיה". ומי שמאמין אידאולוגית שיש כאן מלאכים ושרפי עליון, ושהוא מטהר מחטאיו, וטובל כנגד וכו' - יכול להעצים את התחושה הנפשית הטבעית ולפרש אותה כחויה נשמתית.
וכך גם דמותו של הרבי, שר שירי נשמה בסעודה שלישית - איש עם זקן ארוך, עיניים בוערות, שירים שקטים שמנגינתם פועלת התרגשות על הנפש, אור בין ערביים מעומעם, והיחדה של עדת החסידים גורמת התרגשות נפשית שאין צורך להיות פסיכולוג מוסמך כדי להבינה. והחסידים יכולים להעצים בנפשם את התחושה הטבעית והמובנית הזאת, ולתת לה "שם" של חויה נשמתית, והרב ועיניו הקודחות יהפוך לבעל גילוי אליהו והמעמד כולו - מתן תורה.

עכשיו השאלה פשוטה - אם אנחנו "מכשירים" חוית רוחניות כאלו, אנו סוללים את הדרך לכל מיני שרלטנים ובעלי אוב וידעונים לסחוף אחריהם את העם להבל.
וגם העובדה שבאמת בדתות אחרות, בנצרות, ובע"ז, יש הרבה יותר שימוש באמצעים של חויות לעומת היהדות של הגלות (שאין בה בית מקדש וכו') - גרמה לתחושה שהיהדות היא "לא כזו" ואין לנו צורך בחויות כאלו. החויה שלנו היא מסכת גיטין וכו'.

ושוב כדרכי אחזור למשל. קשר בין בחור לבחורה. האם צריך אהבה כדי להתחתן. אז פעם היו צריכים האבות משני הצדדים להגיע להסמה על בסיס כלכלי וחברתי. והאהבה, כך אומרים, היתה באה אח"כ. גם "אז" היו סיפורי אהבה גדולים. יעקב ורחל. רבי עקיבא ורחל. וכו'. אבל לפחות בתקופת הגלות זו לא היתה נורמה מחייבת. ויחד עם זאת התורה "עובדת קשה" מאד כדי להרבות חיבה בין איש לאשתו. וברור שהשלום והאהבה האלו הם עיקר גדול ביהדות וחשובים מאד מאד.
עכשיו - כשבחור נפגש עם בחורה, היום, האם הוא צריך לחפש תחושות של "התאהבות"?

אז אפשר לומר שהרבה התאהבויות של איגרא רמא צנחו מהר מאד לבירא עמיקתא. והשתברו על סלעי המציאות האפורה. ואפשר להרחיב את הדיבור בהונאה שברגש החמקמק. שאדם יכול "להתאהב" במשהו מאד חיצוני, מראה, תדמית, מאווי נפשו שהוא מדביק למשהו בחוץ, וזה עניין של זמן עד שזה יתברר כהונאה.
ולעניין החויה הרוחנית - יש באמת חויות רוחניות שהן התאהבות חיצונית כזאת. והרבה מההתרגשות שתארתי במבט המתנגדי על החסידים הוא באמת כזה. ואני זוכר התרגשויות שלי כנער, בתקופות של התקרבות לחב"ד או ברסלב, או קרליבך. ואני מוצא בהתרגשות ההיא הרבה סיגים.

השאלה היא כפולה. האם לוותר על כל החויה. להתחתן כי זה צו ה' או מחוייבות חברתית או מחוייבות לשרידה והמשך אישי וכו' וזהו. כי צריך לספק צרכי המין ובית וכו'. או שבכ"ז צריך לשאוף למשהו מחוץ לזה. ושאלה שניה - החיפוש הזה - איך להציל אותו מהרמאות וההונאה.

אז קודם כל אני חושב שחלק מקשר אמיתי - למשל אחרי שזוג מתחתן - זה לגיטימי להשתמש גם בחויות "לא אמיתיות". למשל לעשות ארוחת ערב עם נרות ומוזיקה רומנטית זה כשלעצמו לא אומר שכרגע אנחנו באמת קרובים. אבל זה יוצר תנאים להיוצרות קריבה אמיתי. וזה נחמד ונעים ומשמח. וחיים שאין בהם רגעים כאלה הם עלולים לאומללות. ושמעתי כמה רבנים שמדריכים לצאת ביחד פעם שבוע שבועיים - לערב גם אם יש הרבה ילדים. לקחת טיים-אאוט לשם חויה של ביחד.
וכאמור - גם בחויה הרוחנית, אחרי שאדם עושה מאמצים לבנין אמיתי של קשר עם ה' (ולא נכנס כרגע איך), אז זהלגיטימי בעיני ואף הכרחי להשקיע גם בחויות שאינן אמיתיות בהכרח כדי לקרב ביניהם. כדי לאפשר לדברים יותר עמוקים לעלות. ולעתים לא יהיה ניתן להבחין בין הדבר האמיתי העמוק - החויה הרוחנית, לבין החויה הנפשית השטחית והחיצונית. ולא נורא בכלל. זה חלק מהדרך.

ואני חושב שיש חויה מסוג נוסף (על הנפשי ועל הרוחני רוח הקודש - שאינני עוסק בו). קיומית.

כשבחור פוגש בחורה, יש פגישות יותר מוצלחות ויש פחות. מעבר להתרגשות ולהתפעלות מאיך שהיא נראית או מהרקע שלה או האינטלקט או מידות - או רגע יפה ומרגש שהיה כשהם טיילו בפארק, עולה וצפה איזו תחושה פנימית ש"זה - זה!".
שאיתה אני רוצה לחיות. שאני אוהב אותה. רוצה בה. לא כל אחד מרגיש את זה. ולא כל מי שמרגיש - מרגיש באותה מדה. אבל יש דבר כזה.
ואם יש בחור שמחפש תחושה כזאת, של ודאות פנימית - לפחות ברמה מסויימת, אי אפשר לומר לו לזרוק את הרצון הזה. הוא הולך לעשות את ההחלטה ל החיים - והוא רוצה להיות בטוח שזו החלטה נכונה. ורשימת מכולת של תכונות לא מספקת אותו. הוא רוצה להרגיש.
וגם אחרי החתונה, הוא לא מסתפק בכל מיני סיפוקים חיצוניים, הוא רוצה לבנות ולטפח את התחושה הפנימית של ודאות. הוא רוצה לחוות את הקשר.
וכן בקשר של אדם לאלוהים, הוא רוצה לחוות שזה אמת. הוא רוצה לחוות את הקשר. והרצון הזה הוא ביטוי לצורך נפשי עמוק מאד ואמיתי מאד.

אני חושב שאדם שעומד על שפת האוקיינוס או אל מול הרים ומדבריות, או אל מול השמים וחווה חוויה רוחנית - ואומר מה גדלו מעשיך ה' וכו' - זה דבר גדול מאד. מי שלא מכיר את זה מהחויה שלו, ולא מרגיש צורך בזה - יכול ללעוג לזה. אבל זה לא יבטל את המשמעות ואת האמת שבדבר.

אני מקוה שקצת הבהרתי. ומה שלא - שיתבאר בהמשך.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 23:30 לינק ישיר 

אור נערב,
תמהני אם היא מצאה סבלנות לקרוא את כל זה.
הבריאה היא בסוד הצמצום...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 22:53 לינק ישיר 

וספציפית לגבי חוויות דתיות,
הכיוון של קבלת שבת קרליבך וכלי נגינה בתפילת ראש חודש (שתי דוגמאות קטנות ולא הכי מוצלחות, אבל כדוגמה מספקות) - ממש לא בא מישיבות "הקו" של תלמידי הרב צבי יהודה בנו של הרב קוק. אדרבה, הרב צבי יהודה, וישיבות הקו, היו יחסית "מתנגדים" ברוחם. לא למדו שם חסידות בכלל. וריקודים סוערים היו שם בעיקר ביום העצמאות ויום ירושלים (אני עושה להם קצת עוול... אבל כהכללה גזה יש בזה קורטוב אמת...).
אז טריפים - ממש לא.
וכיבוש הארץ וסירוב פקודה היה גם היה.
וגם מעוד צד - הרב אבינר, שהוא "קוקניק" לדוגמה, א"י וכו', ישיבה בלב אוכלוסיה ערבית כבושה ברובע המוסלמי הנתון תחת מרמס החיילים הציונים, והוא נגד טריפים, וגם ד"א נגד בניין המקדש, ועליה להר הבית בתקופה הנראית לעין. הוא התבטא פעם שלגבי הר הבית לא דוחק לנו לחכות כמה מאות שנים. יש לנו סבלנות.
מחילה מכבודך - באמת - את מדברת מרחוק, כמו שעברי לידר יכתוב ניתוח מעמיק על בעיות גיל הנעורים בקהילת "שומרי אמונים".

וזה ממש לא שייך לנושא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 22:47 לינק ישיר 

.

"חביב אשכול אצל פותחו, וגו'"

הבה ננסה לחזור, ולו במעט, לכיוון המקורי.

אור_נערב: האם תהיה מוכן לנסות ולהגדיר מהי "חוויה רוחנית" לדעתך?

מישהו אחר (בבקשה, לא הגולש ו. ג'יימס) מעוניין לגדיר?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 22:44 לינק ישיר 

<אתה ער לנזקים ולסכנות הצפויות שגורמים בימין הקיצוני מחוללים בימים אלו? ומידה רבה של אחריות להופעת 'הכהניזם' מוטלת על כתפיו? הם פועלים ממניעים דתיים רוחניים, הם בטריפ של שאיפת השגת חוויה רוחנית שתרד עליהם פתאום מן השמיים, לאחר שיכבשו את ארץ ישראל העתידה להיות בימות משיח- מי שמחזיר אפילו שעל אדמה פועל נגד ה' ותורתו.. >
אני הייתי הרבה שנים עמוק בתוך "הימין הקיצוני" ו"הכהניסטים" - היום אינני שם (אם כי חלק משמעותי מזה נשאר עימי), ואני מוצא את עצמי הרבה יותר במשנת הרב קוק.
ואני רוצה לומר אחר בקשת מחילה ובלי רצון לפגוע, שאת לא מבינה גם במשנת הרב כהנא וגם לא בימין הקיצוני.
אין קשר הכרחי בין "טריפיים רוחניים" לבין "ארץ ישראל השלמה". אני מכיר למשל רמב"מיסטיים (כך!) שמחזיקים בתפיסה כנראה דומה למה שאני מבין ממך, ושוללים כל צורך נפשי בחוויות כדמיון כוזב וטפשי, ויחד עם זאת מצפים לארץ ישראל השלמה משני גדות הירדן (הלכות מלכים ומלחמות), לבנין בית המקדש בידי אדם בלי קשר למשיח (הלכות בית הבחירה). אני מכיר מתנגדים שסולדים מחסידות וטריפים מכיוון של הגר"א, וכנ"ל. ואני מכיר אנשים שהם תלמידי הרב קוק ומשנתו, תורת ארץ ישראל והתחברות, וקשב לצרכי האדם, ומשנתם המדינית קרובה למימ"ד. והרב כהנא עצמו היה רחוק מאד ממשנת הרב קוק, היה תלמיד חכם רציני שבא מכיוון אחר לגמרי - מהתנ"ך וחז"ל, בלי הרב קוק, בלי חסידות ובלי טריפים.
מה לעשות שהמציאות יותר מורכבת מהנוסחאות שציירת לעצמך.
הרבה הרבה יותר מורכבת.

<טוב, זה מספיק כדי שלא לסטות מנושא האשכול >
אני מקווה...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 22:36 לינק ישיר 

ממש לא הבנתי.

כלומר הבנתי שכנראה <לא הסכמנו על שום בסיס>, אבל לא הבנתי בכלל את העמדה שלך. ואני מבקש - בגלל קשיים שלי, שתעני במלים שלך ולא בעוד ציטוטים. שלא עוזרים לי להבין.

<אני טוענת שהתורה המושלמת ניתנה מושלמת ומותאמת לפרטי הפרטים לטבע נפש האדם על כלל צרכיו-(בדיוק כמו תשמיש אכילה וכו' ועל דכגון אלה נאמר 'לא תוסיף ולא תגרע' זה משה מסיני - אין להתפשר על דרך האמצע בשום מקרה, וזו מהות היהדות שעושה אותה למה שהיא, היכולת להגיע על פי מצוות התורה לשלמות ולהכרת ה'.(אם התורה היתה חסרה, מן הסתם לא היו לנו נביאים ובעלי רוח הקודש)>

אכילה ושתיה הם מצווה רק במערכת של סעודות מצווה. בשבתות וימים טובים, וגם חול המועד, ואפשר גם לצרף סעודת הברית וחתונה וכיוצ"ב. זהו.
מה עם יום חמישי בבוקר - מאיזה צד זה מצווה של ה"תורה המושלמת"? איזו מצווה מחייבת אותי, מדרכיה אותי, לאכול ארוחת בוקר? והרמב"ם עצמו כתב סדרה של המלצות רפואיות ביד החזקה. מה לאכול ומה לא ואיך. מאיפה הוא לקח את זה? מהתורה שבכתב או מהתורה שבע"פ?
והרי פשוט שהוא לקח את ההדרכות האלו מהידע הרפואי הלא-תורני שלו. אז איך זה בדיוק נכנס לתאוריה על זה ש"הכל בתורה"? אלא אם כן את טוענת כדעת החסידים שהוא ברוח קודשו למד רפואה מהמקרא או מהגמרא (ואז אין לי באמת מה להתוכח...).
והאם היום אנו מחוייבים לדיאטה של הרמב"ם (שכידוע ממשה עד משה לא קם כמשה) או שאנו מחוייבים לידע הרפואי של ימינו?
ואיך לבשל את האוכל - זה גם ניתן "מושלם בתורה"? למשל, "אין שמחה אלא בבשר ויין", פירושו של דבר שארוחה חלבית בסעודת שמחה - למשל סעודת חתונה - אסורה משום שע"פ התורה אין שמחה אם אין בשר?

ומכאן לנפש. האם יש משמעות וערך למדעי נפש האדם - פסיכולוגיה? האם אדם שלוקה בסכיזופרניה או בפראנויה תישלחי לפסיכיאטר או לפסיכולוג - או למגרש שדים קבלי (שפועל מכח "סודות התורה")?
ואם יש ערך לפסיכולוגיה, משמע שיש משהו שהוא לא חלק מ"התורה" במובן הפשוט. אלא הוא מדע בפני עצמו, שיש להעמיק ולחקור בו. ואז למשל יתכן שיגיד פסיכולוג לאדם שהוא צריך לסוע לנופש לכמה שבועות, ולהתאוורר (אני למשל עשיתי את זה). ואז מה עם "הכל בתורה"? או שמא אסור יהיה לעשות את זה משום "בל תוסיף"?

קיצורו של דבר, צרכי הגוף כאכילה ושתיה, וצרכי הנפש, אנו לומדים ממדע של מחקר אנושי ומהתבוננות בעולם. ואנו מספקים אותם לפי תנאים ספיציפיים של האדם, השעה והמקום. ואין לתורה - בדרך המצוות וההלכה - לומר על זה ולא כלום. אני איני חושב שיש ממש בטענה שהתורה אמורה לספק את כל הצרכים. התורה נותנת מסגרת מוסרית, מסגרת של ציוויים שמנחים את האדם לאורח החיים הנכון.
אני בהחלט מסכים שבדבר ה' נמצאים כל התשובות, שהוא המהווה את כל התשובות. אבל דבר ה' הוא גם בנו, בקיומנו, בשכלנו. והרמב"ם שאת תלמידתו, הרי ראה בפיזיקה ואסטרונומיה (לצורך המשל) מעשה בראשית ומעשה מרכבה. כך שבסופו של דבר, גם הוא ראה בתובנות של האדם - שאינם חומש במדבר וגם לא מסכת סוטה, "דבר ה'". ואם כן התורה שכל פרטי צרכיו של האדם בה כוללת את כל מה שהאדם משיג ביושר אינטלקטואלי ובלי פניות אישיות.
ואחד הדברים הללו הוא שלאדם יש צורך בחויה נפשית/רוחנית וכו'.

ושאלה שממש לא הבנתי - איפה הפשרות שהעמדה הזאת מחייבת?
אם התורה מכירה בצורך האדם לאכול. וישנו אדם שאין לו לאכול אלא בשר חזיר, שבאופן נורמלי התורה אוסרת, התורה מתירה לו לאכול כדי להציל את חייו. למעשה היא מחייבת אותו. עכשיו ברור לי שאם אמשיך את האנלוגיה הזאת לצרכים הנפשיים - אנו בשטח שעלול להיות פרוץ מאד. אבל באמת קטונתי מלפתור את הבעיה. אשמח מאד כשיקומו חכמי התורה - בסנהדרין - ויטפלו בבעיות הדוחקות של דורנו. בכל אופן מה שבטוח שפשרה אין כאן.
(א) אני לא דיברתי על מקמות שבהם צריך להתפשר. למשל - הכנסת שבת קרליבך, או סעודה שלישית עם שירים שקטים זו לא פשרה עם שום דבר.
(ב) אם יש מקומות שבהם כדי לספק צרכי נפש, צריך להתפשר, זה אותה פשרה כמו לאכול חזיר ביום הכיפורים שחל להיות בשבת - כשאדם הוא במצב של פיקוח נפש וזה מה שיש לאכול. התורה במהותה באה להתממש בחיים האנושיים בעולם הזה. וזה אכן מצריך פשרות לעתים. ויש בזה (ויהיו) דיונים רבים מה הגבולות ומה ההגדרות. בכל אופן זה לא הנושא.
הנושא הוא האם יש הכרה דתית בכך שלאנשים יש צורך בחויה רוחנית, ומותר להם (ואולי אף חובתם) למצוא את הדרכים למלא אותה - במסגרת החוקים והמשפטים של תורת ה'.

<הבאתי את הציטוט למעלה מהמשך חוכמה שאומר במפורש שצורך האדם ב'חוויה הרוחנית' מסופקת לאדם בצורת המצוות המלאות בצורך לחוויה, כמו העליה לרגל לירושלים שלוש פעמים בשנה וכו', היא מושלמת ומספקת את צרכיו במלואם. מה עוד? >

גם התפילה ממלאת צורך בחויה. הרי המקדש הוא מקום התפילה. אז היום יש לנו מקדש מעט. והשאלה - האם יש צורך לחפש חויה רוחנית במקדש מעט - בתפילה או לא. האם עצם הביאה לבית הכנסת ואמירת הטקסט שהורו לנו חז"ל - מכיל בהכרח את החויה הרוחנית ומי שלא מרגיש כלום זו בעיה שלו (שמה הוא בדיוק צריך לעשות איתה)? או האם מותר למשל בתפילת רוח חודש להביא כלי זמר ושיר, ולומר הלל בשירה וריקודים כדי ליצור חויה מלאה יותר? או שהצעה כזו היא מזכירה רפורמים ונוצרים וכו' טפו-טפו-טפו?

וגם לגבי בית המקדש עצמו. מה בדיוק היתה החויה שבו. הרי היו בו זהב וכסף ונחושת. ושירת הלויים. ואין עניות במקום עשירות. פאר והדר. מה זה שונה ממתן תורה - שהתייחסת אליו כאל כשלון בסופו של דבר (כי יצא העגל). וגם מבית המקדש יצא "היכל ה', היכל ה' היכל ה' המה" ו"עולותיכם ספו על זבחיכם ואכלו בשר כי לא ציוויתי את אבותיכם בהוציאי אותם מארץ מצרים על דברי עולה וזבח" (ירמיהו). אז גם בית המקדש - כחויה דתית - היה כשלון. אז מה הלאה? ומה עושים כשאין בית מקדש וכל הדברים שהמשך חכמה אומר, אבל הצורך הנפשי קיים?

ושוב לסיכום מבחינתי אני אומר.
חויה דתית, חויה נפשית, חויה רוחנית - יכולים להיות מסוכנים. יכולים להטעות. יכולים להטות מהעיקר לטפל. גם "חלב ודבש", גם כוס יין, גם תשמיש המיטה. אני מכיר את התורה בתור הדרכה שלא מרחיקה את האדם מהסכנה על ידי אורח חיים פרוש וסגפני, שכל דבר סכנה מנוער ממנו. אלא כדרך חיים שמביאה אותנו אל לב "הסכנה" (ארץ זבת חלב ודבש, אשר לא במסכנות תאכל בה לחם) למשל, ומצפה שנשתמש בכל הכוחות האדירים האלה לעולם טוב שלם וישר יותר. לכבוד ה'.

אחד מרבותי שאל אותי פעם, למה יש כ"כ הרבה פרפרים? עם כ"כ הרבה צבעים? לא היה מספיק סוג אחד, או עשרה או מאה? למה יש אלפים ואלפי אלפים? אלא שה' מעוניין בעולם עשיר, יפה, שמח, וכל אשר בראתיו לכבודי יצרתיו אף עשיתיו. והכבוד של ה' הוא בזה שהאדם רואה ושמח ובריא.

<אינני מכירה די הצורך את משנתו של הרב קוק כדי לדון עליה, אבל על פניו התוצאה של מה שאתה מתאר כסיפוק צורכי האדם,וכל הרעיון שב'אתחלתא דגאולה' כנראה היוו גורם מכריע בעיצוב תורתו הקבלית, עד כדי הכתרתו של הרצל למשיח בן יוסף, אנחנו רואים היטב לאן הגיעו מימדי המפצלת הקנאית שניצלה רגשות דתיים עזים מתוך אמונה דתית עמוקה, ותלמידיו או אלה המתיימרים להיות , מנצלים את הדת, שלא לומר מזניאים אותה לסיפוק צורכיהם, ולאינטרסים 'דתיים', למימוש פרוגרמה פוליטית >

סליחה?!
מאיפה זה הגיע?
אין לי בעיה לדון ב"אתחלתא דגאולה" ואפילו לא בהרצל, אבל מה זה בדיוק שייך לעניין?
ואם אני מבין נכון, את אומרת משהו בסגנון שמי שעושה אידאל מלספק את הצרכים האנושיים (כמו אכילה ושתיה, תשמיש המיטה, ו"חויה רוחנית") בסוף ירצח ראשי ממשלה. זה נראה לך רציני לומר דבר כזה?
האם להכיר בצורכי האדם, ולתת לו לגיטימציה לספק אותם אומר שהצעד הבא הוא לכופף כל ערך וכל אידאל לצורך סיפוק צרכים אנושיים תוך רמיסת צדק ויושר? ואת זה להדביק לרב קוק?!

ואני טוען שאפשר גם אפשר למצוא איזון. שהתורה - תורת ארץ ישראל - היא תורה שמגמתה אדם שלם ומלא, שחי חיים ארציים מלאים, עם אשתו וילדיו, עם שדו וכרמו, וחווה את החיים במלוא עוז, ויחד עם זאת הוא ישר, עושה צדק ומשפט. אדם שהוא גם עבד ה' וירא מאלוהיו, וגם אוהב ה' כבן המתרפק על אביו וככלה על דודה.
ואמנם זה קשה - אבל זו המשימה המוטלת עלינו.

לסיום.
תראי ריב, אינני רוצה להלאות אותך (ולא את עצמי) ולא ללכת סחור סחור. מצד שני אני רוצה למצות את הדיון הזה. אני השתדלתי להתייחס למה שאת אומרת. לטענות שאת מעלה. אנא התייחסי לטענותי.
א) לאדם יש צורך בחויה רוחנית.
יש כאלה שיותר ויש כאלה שפחות.
ב) התורה מכירה בצרכים של האדם, ונותנת להם מקום.
לעתים כמצוה (סעודת מצוה), לעתים כמעשה טוב וראוי (סעודת מרעים), לעתים כסתם (ארוחת בוקר). לעתים כחלק מעבודת ה' במוחש (קורבן שלמים).
ג) התורה איננה מהווה ספר מתכונים, ולא ספר דיאטות ולא ספר רפואה. במלים אחרות - התורה היא לא המקור לאיך אדם צריך לחיות בפרטי פרטיו.
ד) מצד שני התורה כן מעוניינת שאדם יהיה שמח ויחיה חיים מלאים. יהיה מאושר. יהיה בריא - פיזית ונפשית. והחויה הרוחנית המלאה והמוחלטת - נבואה - חלה (במצב נורמלי) על אדם שכל דרגות השלמות הקודמות מלאות אצלו (עשיר, גיבור וחכם - ושמח).
ה) היהדות של הגלות כמות שהיא לא מספקת את הצורך הזה כראוי (לפחות מבחינתם של הרבה מאד אנשים). אגב, יש גירסאות של היהדות שיותר ניסו למצוא את הכיוון שיכיל גם את הצורך בחויה רוחנית - החסידות. אני לא מזדהה עם כל הפתרונות שלהם, אבל אני בהחלט שמח על הנסיון.
וצריך להמשיך להתקדם.

ואשר על כן - אלמנטרי - צריך לקבל את זה, דתית, שאנשים מחפשים חויות רוחניות, וצריך לעזור להם למצוא אותם במסגרת התורה, ע"פ רצון ה'.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 22:34 לינק ישיר 

מניעים דתים רוחניים - זו לא האשמה גדולה כל כך.
טריפ רוחני - על זה אמרתי שאכן אינך מכירה.
אחריות לכהניזם הקיצוני - כמו שמשה רבנו אחראי על כל משוגע שבא בשם היהדות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 22:16 לינק ישיר 

עפר ואפר,

מה שכתבתי על מה שאני כן מכירה, על זה אתה חולק?

וגם לא ברור לך אלו צרכים מספקים לדעתך תלמידי הרב קוק, כפי ש"אתם" רואים היטב. -

אתה ער לנזקים ולסכנות הצפויות שגורמים בימין הקיצוני מחוללים בימים אלו? ומידה רבה של אחריות להופעת 'הכהניזם' מוטלת על כתפיו? הם פועלים ממניעים דתיים רוחניים, הם בטריפ של שאיפת השגת חוויה רוחנית שתרד עליהם פתאום מן השמיים, לאחר שיכבשו את ארץ ישראל העתידה להיות בימות משיח- מי שמחזיר אפילו שעל אדמה פועל נגד ה' ותורתו..

טוב, זה מספיק כדי שלא לסטות מנושא האשכול

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 21:37 לינק ישיר 

ריב,
אכן אינך מכירה את משנת הרב קוק. וגם לא ברור לי אלו צרכים מספקים לדעתך תלמידי הרב קוק, כפי ש"אתם" רואים היטב.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/7/2005 20:40 לינק ישיר 

אור,

כדי שלא לטחון מים, אז אני אומר למה אני מסכימה וכל השאר כתוב על דפי האשכול הזה ואין טעם לחזור על הדברים, (ותודה למואדיב חברנו שלימד אותי מידה חשובה זו ולא אהיה ככלב השב על קיאו

לא הסכמנו על שום בסיס, אני טוענת שהתורה המושלמת ניתנה מושלמת ומותאמת לפרטי הפרטים לטבע נפש האדם על כלל צרכיו-(בדיוק כמו תשמיש אכילה וכו' ועל דכגון אלה נאמר 'לא תוסיף ולא תגרע' זה משה מסיני - אין להתפשר על דרך האמצע בשום מקרה, וזו מהות היהדות שעושה אותה למה שהיא, היכולת להגיע על פי מצוות התורה לשלמות ולהכרת ה'.(אם התורה היתה חסרה, מן הסתם לא היו לנו נביאים ובעלי רוח הקודש)
הבאתי את הציטוט למעלה מהמשך חוכמה שאומר במפורש שצורך האדם ב'חוויה הרוחנית' מסופקת לאדם בצורת המצוות המלאות בצורך לחוויה, כמו העליה לרגל לירושלים שלוש פעמים בשנה וכו', היא מושלמת ומספקת את צרכיו במלואם. מה עוד?

אינני מכירה די הצורך את משנתו של הרב קוק כדי לדון עליה, אבל על פניו התוצאה של מה שאתה מתאר כסיפוק צורכי האדם,וכל הרעיון שב'אתחלתא דגאולה' כנראה היוו גורם מכריע בעיצוב תורתו הקבלית, עד כדי הכתרתו של הרצל למשיח בן יוסף, אנחנו רואים היטב לאן הגיעו מימדי המפצלת הקנאית שניצלה רגשות דתיים עזים מתוך אמונה דתית עמוקה, ותלמידיו או אלה המתיימרים להיות , מנצלים את הדת, שלא לומר מזניאים אותה לסיפוק צורכיהם, ולאינטרסים 'דתיים', למימוש פרוגרמה פוליטית .

תוקנו שגיאות כתיב והקלדה.

תוקן על ידי - riv - 05/07/2005 20:55:13

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > חיפוש אחרי חוויה דתית - האם מהווה עבירה?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext