| נשלח ב-7/7/2005 10:24 |
|
| |
על אחריותה של מנהיגות למעשיהם של יחידים
בשבוע שעבר ניצלו בעור שיניהם שני בני אדם מרצח בשמו של הקב"ה. להם מוקדש אשכול זה.
מהי מדת אחריותה של מנהיגות (דתית, חנוכית, פוליטית, חברתית, תקשורתית וכו') למעשיהם הקיצוניים של יחידים, הפועלים שלא על דעתה? האם יש לה בכלל אחריות לכך? הלא אין ספק שהמנהיגות אינה תומכת במעשים כאלה?
אנו יכולים להבדיל בין האחריות שלפני המאורע לאחריות שלאחריו. האם, כאשר מתרחש ארוע קשה, ניתן לקבוע שלפני המאורע היתה למנהיגות אחריות למנוע את התרחשותו? ומהי מדת המחויבות של מנהיגות להתיחס בחומרה אל הארוע לאחר שהתרחש, כאשר מובן שהארוע לא היה על דעתה מלכתחילה?
לשאלה הראשונה אנו יכולים ללמוד מהמשנה:
(סוטה ט,ו) זקני אותה העיר רוחצין את ידיהם במים במקום עריפתה של עגלה ואומרין, "ידינו, לא שפכו את הדם הזה, ועינינו, לא ראו" (דברים כא,ז). וכי עלת על ליבנו שזקני בית דין שופכי דמים הם? אלא, שלא בא על ידינו, ופטרנוהו; ולא ראינוהו, והנחנוהו.
אם כן, המשנה קובעת: אף אם ברור לכל שזקני בית דין מתנגדים בחריפות לשפיכות דמים, אין זה מספיק כדי לפטור אותם מאחריות להתרחשותה של שפיכות דמים שכזו; עליהם ליצור מציאות חברתית שתיקח בחשבון את אפשרותה של שפיכות דמים, ושתעשה מאמץ מקסימלי למנוע את היווצרות הנסיבות המוליכות אליה.
גם לשאלה השניה אנו יכולים להשיב:
אקמצא ובר קמצא חרוב ירושלים.
דההוא גברא, דרחמיה קמצא ובעל דבביה בר קמצא, עבד סעודתא. אמר ליה לשמעיה, זיל אייתי לי קמצא, אזל אייתי ליה בר קמצא. אתא אשכחיה דהוה יתיב, אמר ליה, מכדי ההוא גברא בעל דבבא דההוא גברא הוא, מאי בעית הכא? קום פוק.
אמר ליה, הואיל ואתאי שבקן, ויהיבנא לך דמי מה דאכילנא ושתינא.
אמר ליה, לא. אמר ליה, יהיבנא לך דמי פלגא דסעודתיך.
אמר ליה, לא. אמר ליה, יהיבנא לך דמי כולה סעודתיך.
אמר ליה, לא. נקטיה בידיה ואוקמיה ואפקיה. אמר, הואיל והוו יתבי רבנן ולא מחו ביה, שמע מינה קא ניחא להו, איזיל איכול בהו קורצא בי מלכא. (בבלי, גיטין נ"ה ע"ב)
המעשה התלמודי קובע, אמנם, שעל קמצא ובר קמצא חרבה ירושלים, אולם אין ספק באצבע המאשימה שהוא מפנה כנגד ההנהגה הרוחנית. בר קמצא אינו מפנה את טינתו כלפי האיש שגירש אותו מן הסעודה, אלא כלפי אותם חכמים שהיו במקום ולא מחו. אילו היו אותם חכמים מוחים, היה החורבן נמנע. כיון שחכמים אינם מוחים, הרי המסקנה שמסיק "האדם הפשוט", אותו מייצג בר קמצא היא שנוח להם אותו מעשה, אף שהם עצמם, מן הסתם, לא היו עושים כדוגמתו. חכמים, מנהיגים, ראשי צבור – מחויבים במחאה. אם אינם עושים כן, הרי הם משתפים פעולה עם עושי המעשים הקיצוניים. מוטלת עליהם אחריות; אין הם רשאים לחמוק ממנה, להסיט את מבטם או לשבת על הגדר.
טבעה של קיצוניות, בדרך כלל, הוא שהיא נשענת על המתונים ממנה. בודדים עושים מעשים קיצוניים; מעטים מתלהבים, מקנאים ומעריצים אותם; רבים יותר מתיחסים באהדה; ורבים מאד מתיחסים בהבנה, ובסלחנות למעשים אלה. על עורף זה נשענים הקיצונים, הוא הנותן להם את הגיבוי, והוא שותף לדרך המובילה אל המעשה הקיצוני – גם אם אינו מגיע אליו בעצמו. אילו היינו מציירים את התפלגות הדעות של צבור מסוים על ציר של קיצוניות, היינו מקבלים עקומה דומה, באופן בסיסי, להתפלגויות אחרות: הרוב מרוכז סביב מרכז כזה או אחר, ובמרחק של כמה סטיות תקן לכל צד מצויים הקיצונים. אם יזוז המרכז לכיוונם של הקיצונים באחד הצדדים, יזוזו גם הקיצונים וישמרו על מרחק קבוע, פחות או יותר. במצב כזה, יימצאו רבים הרבה יותר בנקודה שקודם היו בה בודדים; בפרט – ההסתברות לכך שיהיו כאלה המוכנים ומסוגלים לבצע בפועל מעשה קיצוני תגדל מאד, אפילו עקב תזוזה קלה, יחסית, של המרכז. מנהיגות חייבת להיות מודעת לדינמיקה הזו ולהתחשב בה. בכל צבור קיימים קיצונים; כאשר מלהיטים את רוחו של הצבור, יהיו רבים בהרבה שיגיעו אל הקיצוניות – גם אם המנהיגות שהובילה לשלהוב היצרים לא התכוונה לכך כלל. מנהיגות שמוכנה לשלהב את היצרים, אינה יכולה להתנער מאחריותה לתוצאות.
מנהיגות נבחנת במסר החנוכי שהיא מעבירה בעקבות ארועים קיצוניים, יותר, אולי, מאשר במה שהיא משדרת לפניהם. בטרם הארוע, יתכן שאדם, גם בעל עמדה רבת השפעה, לא ישער את העלול לקרות ולא יתחשב בו. לעומת זאת, המסר שבעקבות הארוע מלמד ישירות לא על הקיצונים, אלא על ההנהגה עצמה. הנהגה שאינה מתנערת באופן גלוי וחד משמעי מהמעשים, שאינה מעבירה לצאן מרעיתה את המסר לפיו מעשים כאלה הם מחוץ לתחום, שאינה מוציאה את העושים אותם אל מחוץ לגדר – משדרת שנוח לה בהם. בכך היא הופכת למשתפת פעולה עם הקיצונים, ומגדילה לאין ערוך את מדת אחריותה לפעם הבאה בה יתרחשו מעשים כאלה.
מיהי המנהיגות? מנהיגות מורכבת מאלה שיש להם השפעה על בני אדם אחרים. לרבנים, אנשי תקשורת, אנשי רוח ופוליטיקאים יש השפעה – רבה או מעטה – על רבים מאד. למרות זאת, ההנהגה אינה רק בידם. לכל אחד מאתנו יש השפעה על אחרים, אם בבית, שם אנחנו מחנכים ילדים או משפיעים על בני זוג והורים, אם בקהילתנו, אם במסגרות בהן אנו עובדים, לומדים או מלמדים, אם בכתיבתנו בפורום, ואפילו בהתנהגותנו ברחוב – בכל מקום בו אנשים רואים אותנו, אנו יכולים לשמש דוגמה חיובית או שלילית. גם בינינו לבין עצמנו, אנו מחנכים את עצמנו על ידי בחינה בקורתית של דרכנו והתנהגותנו, לקיחת דוגמה מאנשים שדרכם נראית לנו נכונה והתרחקות מהנראה לנו שלילי. לכל אחד מאתנו יש חלק מסוים במנהיגות. על כל אחד מאתנו מוטלת חובה ואחריות.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 23:35 |
|
| |
מפיסטו,
אני לא חושב שהמרים האחרים כ"כ שונים.
התודעה הכללית של הרבנים היא שהם נמצאים מהעבר השני של התרבות המקובלת בעולם.
מה שגורם לכך שאינם רואים את עצמם כאחראים בפועל למה שקורה בשטח, כי השטח הרי מלכתחילה "נגדם".
להערכתי מדובר בהרבה מקרים בתודעה שמגשימה את עצמה (כלומר הנחת היסוד הזו גורמת לכך שהמצב הזה אכן יתקיים בפועל המציאות)
בכל מקרה אני חושב שהדוגמאות שהועלו באשכול ממחישות באופן ברור מצבים בהם התודעה הזו מתבררת כנכונה.
אין ברירה ברגע שרוצים להציג אלטרנטיבה שבמובנים מסוימים קוטבית לנורמה בתרבות ה"שולטת", חייבים לתת הגדרה כללית מובהקת לדבר, שלא תרד לפרטי כל מקרה, ותחשוף את הבעיתיות שבה , אחרת כל העוקץ של אמירה כזו יאבד.
(ברור שיש מקרים שחוסר האחריות זועק ומוגזם, אבל להערכתי אלו הם תופעות לואי של התופעה המרכזית שציינתי)
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 22:56 |
|
| |
יועיל להעלות כאן לשם השוואה את המקרה בו נרצח, לפני שנה שנתיים, מועמד רציני בבחירות לראשות הממשלה בהולנד, על ידי פעיל זכויות בעלי חיים.
ובכן, האם יש לגול את האשמה ברצח על פעילים למען בעלי החיים??
דומני כי קשה להתחמק בדיון מסוג זה מן ההטיה העניינית או הפוליטית: אם המאבק נראה לנו שגוי ומרושע, כל שכן נתנגד אליו אם הוא מביא יחידים בקצה המחנה לידי אלימות. אם המאבק נראה צודק אנו נוטים לגולל את אשמת ההתפרצויות על הצד השני: כיוון שמראש אתה לא בסדר, אתה אשם גם באלימות.
הייתי ממקד את הדיון בתחום אחר לגמרי: בדפוסי "ההנהגה" של רבנים. להבדיל מפוליטיקאים רגילים רבנים נוטים לא לקחת אחריות כוללת. הטקטיקה האהובה עליהם היא להודיע בקול גדול הודעה נקודתית בעניין כלשהו ולהתעלם מן ההשלכות שיש להודעתם על תחומי חיים אחרים, על הקיצוניים בקצה המחנה וכדומה. כך יכול רב להודיע ש"צריך לשבת בכולל" ולהתעלם מן ההשלכות של יצירת חברה פרזיטית, וכך יכול רב אחר להודיע ש"צריך לסרב פקודה" ולהתעלם משרשרת האירועים שמצב כזה יוצר, מדילמות של אנשים פרטיים וכדומה.
זה משתלב, כמובן, עם פטנטים חרדיים עוד יותר מובהקים כמו "לצאת נגד" משהו אף על פי שיודעים שהוא טוב, כדי שלא יתפשט חלילה (הכשרה מקצועית, לדוגמה) או לשלוח את ה"קנאים" לשדה המערכה ולתת להם רק גיבוי שבעל פה, ושאר טריקים מהסוג הזה. הצד השוה שבהם הוא בכך ש"גדול התורה" רוחץ בנקיון כפיו ומסיר מעליו כל אחריות על כל תופעה שלילית שהיא (זכור איך זעק הרב ש"ך על כך ש"לא שומעים לי" בקבלת תלמידים חלשים לישיבות וכיוצ"ב. אילו היה משקיע בנושא אלפית ממה שהשקיע במלחמות נגד פא"י היו שומעים לו ועוד איך...).
בקיצור, אני חושב שדפוסי ההנהגה הרבנית הם העניין המרכזי כאן, והסכינאי דהכא או המשתולל דהתם הם רק אילוסטרציות לנושא.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 16:23 |
|
| |
לא הייתי, לא ראיתי, ולא שמעתי, אך חזקה על כלי התקשורת שאינם מוציאים תחת ידם דבר מתוקן.
מואדיב סיפר על מניחי תפילין בחוה"מ בגוש קטיף, ומי לנו מניח תפילין בחוה"מ כמיימוני?
השיח נקי, הראש באדמה
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 16:02 |
|
| |
מיימוני ** *** לגוש קטיף (מצונזר מטעמי אאוטינג).
הוא אפילו לא ראה אותם בטלויזיע.
הוא רק שמע גרסאות שונות על מה שארע, וליבו מושכו לצד המתנחלים. (איקון נוזף בליבו שישב בשקט).
י"י, האם אתה היית שם? זה המקום שאליו נעלמת? (סמיילי).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 15:00 |
|
| |
מיימוני הגיע לגוש קטיף?
השיח נקי, הראש באדמה
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 14:45 |
|
| |
.
אבקש סליחתכם, וביחוד את סליחתו של פותח הדיון, אך למען תקיעת יתד במדרון, אבקש לנסות ולחדד את הדיון בסוגיה העקרונית.
אני מודע לכך שקשה להתרחק מנקודת המוצא, אך בהתחשב בתמונות רבות שהופצו באינטרנט במהלך הימים שחלפו מאז, כול פרסום חלקם של מניחי תפילין בחול המועד בארועים שונים בגוש קטיף, דומני כי הדרך היחידה לדון באחריותם של מורי הדור ומנהיגיו, היא במנותק ממקרים שקרו בפועל (אם כי אין דמיון בינם, ומסיבות רבות ומגוונות).
=====================
[סמורכז]
עד היכן מגיעה אחריותם ההנהגתית של מורי הדור? האם היא רחבה לכל הקורה בינינו (אחריות גם למותם של אנשים מסרטן הלוע בשל עישון), או שמא נכוונה רק למקרים מהסוג - כהגדרתו הטובה מאד של מיכי - בהם העושים חשבו כי לשם ה' הם עושים ?
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 14:01 |
|
| |
אריק,
להזכירך, ש"הרודף" הוא אנס תוך פעולת האינוס (או רגע לפניה), ולכן גם ההקבלה לנערה מאורסה ולרצח, ועי"ש.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 08:57 |
|
| |
להזכירכם - באופן תיאורטי בלבד - שהרודף אחר הזכור ניתן להצילו בנפשו.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/7/2005 03:12 |
|
| |
גו"ג,
תודה, בעצמי חשתי צורך לפתוח אשכול בנושא, אלא שחשתי שאני נתפש (גם בעיני עצמי) כאיש פוליטי מדי.
מואדיב,
עם קצת ציניות מצמצה אין לי בעיה, חורה לי גלגול עיניים לשמיים (האם זה מחמת העשן?). לא הכרתי הרבה אברכים שמעשנים מתוקף אמונתם בה'.
אזכיר לכולכם שהרעיון ש"מתבקש" להחטיף לאותם הצועדים במצעד עלה בפורום הזה עוד בטרם המצעד - דברי וצדק כאן:
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?whichpage=2&topic_id=1435106
ושבאשכול אחר, גם הוא מיסודו של הרב מיכי, נידונה במלוא כובד הראש זכותם/חובתם של יראי שמים לחטוף ילדים מידי הוריהם, ע"מ שיזכו בחינוך ע"פ ההלכה. אכן יש לעתים תחושה שניתן לדון בדברים "מהצד העיוני בלבד" כאילו היה הדיון מתקים בעולם נפרד, וברצוני להעלות לבאשכול זה שאלה, הייתכן שבדיונים כאלה אנו תורמים לתחושה של הרפיית הרסן המוסרי? ושאלה נוספת, למי שהשיב בחיוב, האם זה אמור להשפיע על אופן הדיון.
תוקן על ידי - מאן_דבעי - 10/07/2005 3:19:04
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2005 18:11 |
|
| |
מואדיב, אני נוטה להזדהות עם דבריך, אבל בכל זאת יש להוסיף למען הדיוק: המעשים הללו נעשו כדי להשיג מטרות שמותוות על ידי רבנים (כיבוש הארץ, מניעת ההתנתקות, וכדו'). העישון ודומיו לא נעשיםם לשם כך. מכאן ועד אשמה, או אפילו אחריות, רחוקה הדרך, כמובן. אבל החילוק הוא בכל זאת רלוונטי.
אוסיף כי אינני יודע מה נעשה במקרים אלו. אני לא עוקב אחרי העיתונות, ואני חושב שגם מי שכן עוקב לא יודע, ואולי עוד פחות ממני. לכן,בין היתר, אינני עוקב. "אתם עוקבים אחריי?" (=מהגשש )
על אף חוסר הידע, יש לי חשש יותר מסביר שמעשה כזה לא היה נעשה ללא פרובוקציה כזו או אחרת שקדמה לו.
ועוד אוסיף כי דבר אחד כן ברור כאן. ההנהגה שבהחלט, וללא ספק, יש לה אשמה בעניין, היא ההנהגה הפוליטית (וכך גם העיתונות ושאר 'אליטות'). כשמשתיקים, כשלא נותנים ביטוי, כשלא מקשיבים, כשמסירים לגיטימציה, כשפועלים באופנים לא דמוקרטיים וכדו', זהו מרשם בדוק לפריצת אלימות (גם אם היא לא מוצדקת כשלעצמה).
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2005 01:30 |
|
| |
נאך היקר
בעניותי, ואולי בעייפותי, מפאת השעה, אני מתקשה לזהות ממה התעלמתי. אז אולי תכתוב זאת בצורה מסודרת עם מספרים, ואשתדל להתייחס.
סליחה על הטרחה, אך כפי שאמר סוקרטס, אילו הייתי חרש במקצת היית צריך להרים קולך, אף עתה הכי נמי (=כן הוא גם כאן).
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2005 01:28 |
|
| |
איש ציפור.
החיילים לא אפשרו ,באיומי נשק חם, את הלינץ. ודייק בדבריי כתבתי נסיון ללינץ ולא לינץ ממש.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2005 01:24 |
|
| |
מואדיב ,
היה שם נסיון ללינץ. דברים שעיני ראו.
לא מבין את גישתך. נניח שאתה צודק. אז מה? זה אמור לפרוך את טענת גם_וגם?
מה השאלה שלרבנים יש אחריות גם על עישון. ועל אלימות בתוך המשפחה על אחת כמה וכמה.
בפרט שבמקרים הללו ,שלא כמבמקרי אלימות אחרים, יש אמירה ברורה מצד האלימים שבתורת משה הם הולכים. האם זה לא מחייב את הרבנים,לפחות כמו מספר הדנייר בגרבי הנשים?
מיימוני
מהטענות האחרות העדפת משום מה להתעלם.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2005 01:11 |
|
| |
בנוגע למואסי,
אין שום מקום להשוות בין הלינץ' שנעשה בזמנו בראמללה,
למה שקרה הפעם.
במקרה במואסי היתה תגרה ארוכה שכללה זריקת אבנים הדדית כאשר גם לאחר שהנער נפל ולא היה מסוגל עוד (ככל הנראה) לפגוע בנערים היהודים, הם המשיכו לידות עליו אבנים. (כנראה במטרה להרוג) מעשה שודאי אינו ראוי עפ"י מוסר יהודי.
במקרה בראמללה דובר בשני חיילי מילואים שטעו בדרך ולא נקטו בשום צעד אלים כלפי אף אחד, את הסוף (בשני המקרים)
כולנו מכירים.
בכל מקרה לא הגון לעוות סיפורים מתוך מטרה ליצור הון לדעה שנכונה בעיניך.
(ובהקשר זה אקדים רפואה ואבהיר שכתיבת כתובות פרובקטיביות, אינן עילה שמצדיקה את זריקת אבנים מצד הפלסטינאים, כך שלא שייך להזכיר את העובדה הזו בהקשר הנידון ולכן השמטתי את הפרט הזה מהסיפור)
שבת שלום.
|
|
|
|
| נשלח ב-8/7/2005 01:09 |
|
| |
.
חושבני שאין ולו אדם שפוי אחד, ויתנגד ככל שיתנגד לתוכנית של שרון ו/או למצעד הגאווה, שמצדיק - ולו בשפה רפה - את המעשים החמורים אודותיהם קראנו בעתונות.
אלא שהשאלה שהועלתה למעלה היא אחריותם של הרבנים בכלל, מנהיגים בכלל, וכל אחד ואחד מאתנו בפרט.
ראשית, הריני להצהיר שאינני חש ולו בדל של שמץ אשמה באף אחד מהמקרים הללו, אני יכול לרחוץ בנקיון כפי גם בלי לערוף עגלה, ולו רק משום שטווח אחריותי מגיע לכל היותר אחרי ההולכים אחרי דברי הנלוזים - שהם במקרה הטוב ילדי (בשעת רצון בלבד).
שנית, אינני יודע מדוע להטיל את האחריות על הרבנים על נסיון לרצח, ולא לתבוע מהם אחריות כלפי מעשים של יום יום בקהילתם, החל באלימות כלפי ילדים, עבור בעישון (ממנו מתים יותר מאשר מדקירות סכין), וכלה בנהיגה לא זהירה. אם באים אנו אל ההנהגה בטענות הקשורות להתנהגות מסכנת חיים, אינני יודע במה זכה הסכין להקדים את הסיגריה.
שלישית, מעשה יום ביומו נרגמים באבנים שוטרי ישראל (לקיים קרא ויוכו? ) בהפגנות נגד הקמת גדר ההפרדה. חייל אחד איבד עין, שוטר מגב אחד מת השבוע, כשלפי עדות מפקדו, נסקל באבנים גם לאחר שנפל מהמצוק והיה מחוסר הכרה. בין רוגמי האבנים היו גם יהודים, ולא שמעתי תביעה לחשבון נפש מצד הרבנים על כך.
בעיני, אם כבר באים לתבוע את ההנהגה על שתיקתם, הייתי מקשה על התנהגות הממסד הרבני כלפי נשים הנעגנות לבעלים סרבנים. כאן, המחדל הוא של הממסד הרבני ישירות, ואין פוצה פה ומצפצף.
ולסיום: במואסי נעשו מעשים שלא יעשו, אך קשה לקרוא "לינץ'" למעשה שהסתיים בכך שקורבנו שוחרר מבית החולים לאחר שעות, והתראיין בביתו. מי שמעוניין, יכול לגגל את המלה באנגלית, אולי יחד עם ציור של צלב שרוף על הדשא באלבאמה.
 |
|
|
|
|
|