| נשלח ב-17/7/2005 04:45 |
|
| |
אני בטוח שזה היה שם. זה היה שם?
פעמים רבות, כשאנו מחפשים במקור שאנו "בטוחים שהוא שם", אנו מוצאים שהוא אינו "שם".
ייתכן שהוא מעולם לא "היה" שם, אך גם ייתכן שהוא שם, למרות שלא רואים אותו.
לפניכם סיפור בלשונו של המספר, על מקור ש"בטוח שהוא שם", ושכשחיפש אותו "שם", הוא לא מצא אותו, אף שהיה שם.
"ואני אומר לך, מה אירע לי עתה בדבר זה.
בא אלי הדיין החסיד וקונטריס בידו, יש בו הלכות רוצח מספר נזיקים, והראה לי הלכה אחת.
אמר לי:
"קרא זו!".
קראתי אותה.
אמרתי לו:
"מה ספק יש בזו?"
אמר לי:
"באיזה מקום נאמרו דברים אלו?"
אמרתי לו:
"או באילו הגולין, או או בסנהדרין בדיני הרוצח!".
אמר לי:
"כבר חזרתי על הכל ולא מצאתי!"
אמרתי לו:
"שמא בירושלמי?"
אמר לי:
"בקשתי ולא מצאתי, לא בירושלמי ולא בתוספתא!"
השתוממתי כמו שעה, ואמרתי לו:
"אני זוכר שבמקום פלוני מגטין נתפרשו דברים אלו!".
הוצאתי גטין וחפשתי ולא מצאתי. תמהתי ונבהלתי, ואמרתי:
"היכן נאמרו דברים אלו?
הנח עתה, עד שאזכור מקומן!
הוא יצא- ואני זכרתי.
שלחתי שליח והזכרתיו, והראיתי לו הדברים מפורשין בגמרא יבמות, אגב גררא.
תמה והלך.
וכן אני בצער מזה, שבא השואל וישאל: "היכן נאמרו דברים אלו?
"בגמרא יבמות, אגב גררא".
"אני זוכר שבמקום פלוני מגטין נתפרשו דברים אלו!".
היה מי שידע:
מה היא ההלכה בסדר נזיקים.
ידע היכן הוא מקורה אגב גררא בגמרא יבמות.
ידע היכן היא הגמרא בגיטין.
אפילו שהמספר כותב:
"הוצאתי גטין וחפשתי ולא מצאתי. תמהתי ונבהלתי".
שאלותי:
מיהו המספר?
מי הוא זה שחי מאות שנים אחריו, שידע את מה שלא גילה המספר ו"יותר"?
תוקן על ידי - נישטאיך - 17/07/2005 5:09:59
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2005 11:00 |
|
| |
הר"מ שטרשון, הגזים, וביקש (שם במקום שצוין) ל"הוכיח" כי המקרה הזה אינו חד פעמי, וכי יש מקומות נוספים בהם הרמב"ם "שכח". אבל לאמתו של דבר, בכל המקומות האלו שהביא הרמ"ש טעה בהם ובהבנתם, ואין משם שום ראיה למקרה של שכחה. אגב, הרמב"ם באגרת אחת כתב ששכחה היא מחלה, ושהוא בנעוריו לא סבל ממחלה זו.
1981
|
|
|
|
| נשלח ב-18/7/2005 03:45 |
|
| |
צדק
צדקת: המספר הוא הרמב"ם.
הקטע שהבאתי, הוא מתשובת הרמב"ם לשאלתו של רבי פנחס הדיין, מרבני פרובנס, שהיגר למצרים בחיי הרמב"ם, והתקבל כדיין בבית הדין של אלכסנדריה.
האגרת כתובה בעברית, מפני שגם אחרי שרבי פנחס ישב באלכסנדריה הוא לא שלט בערבית, (ראה: איגרות הרמב"ם, מהדורת יצחק שילת, הוצאת שילת-מעלה אדומים, ירושלים תשנ"ה, עמוד תלד).
רבי פנחס, שאל על שיטתו ודרכו של הרמב"ם ב"במשנה תורה, אחרי שהרמב"ם הסביר לו מדוע השמיט את שמות החכמים, הוא כתב לו, שהלכותיו אינן כהלכות שכתב הרי"ף, שהן כסדר הגמרא, אלא הן מלוקטות ממקורות רבים, המפוזרים בתלמודים-הבבלי והירושלמי והברייתות, "וזאת היתה סוף מגמתי בזה החיבור, שאין כח בעולם להיות זוכר כל התלמוד בבלי וירושלמי והברייתות שלושתן (ספרא, ספרי ותוספתא), שהן עיקר הדינין, ואני אומר לך מה אירע לי...".
"אין הרוצח בשגגה גולה אלא אם כן מת הנהרג מיד אבל אם חבל בו בשגגה אע"פ שאמדוהו למיתה וחלה ומת אינו גולה שמא הוא קירב את מיתת עצמו או הרוח נכנסה בחבורתו והרגתהו, אפילו שחט בו כל שני הסימנים ועמד מעט אינו גולה על ידו, לפיכך אם לא פרכס כלל או ששחטו במקום שאין הרוח מנשבת בו כגון בית סתום של שיש הרי זה גולה, וכן כל כיוצא בזה".
ומקורות ההלכה אליהן ציין הרמב"ם, הן ביבמות דף קכ עמוד ב:
"אמר רב יהודה אמר שמואל: שחט בו שנים או רוב שנים, ורמז ואמר כתבו גט לאשתי - הרי אלו יכתבו ויתנו! חי הוא וסופו למות. אלא מעתה, יהא גולה על ידו! אלמה תניא: שחט שנים או רוב שנים - הרי זה אינו גולה! הא איתמר עלה, אמר רב הושעיא: חיישינן שמא הרוח בלבלתו...".
וגיטין דף ע עמוד ב, שגם בה מופיעה גמרא זו, ולה היתה כוונת הרמב"ם כשכתב:
"שבמקום פלוני מגיטין נתפרשו דברים אלו".
אך כשמקור שנעלם מעיני הרמב"ם, כאשר הוא "חיפשו שם".
(מקור: איגרות הרמב"ם, מהדורת שילת, עמוד תמ"ה, הערה לשורה 2).
ר"ח קנייבסקי בקרית מלך, מדלג על הלכה ב.
תוקן על ידי - נישטאיך - 18/07/2005 3:48:14
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 10:22 |
|
| |
נראה לי שהרב יצחק שילת בספרו "אגרות הרמב"ם" הוצאת מוסד הרב קוק מביא הערה על אתר לפיה הרמב"ם באמת לא טעה בציטוט שלו של גיטין. אחד האחרונים הראה את כי הגמרא מקבילה ליבמות שנפסקה להלכה בהלכות רוצח נמצאת גם בגיטין.
בכל אופן, סיפור מבהיל מאד.
ושמע האמת ממי שאמרה.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 08:26 |
|
| |
גם אני שכחתי משהו...
יש תשובה אולי בתשובת הריב"ש או בתשב"ץ ששאלו אודות איזה מאמר איפה נמצא, והנשאלים היו (גם זה שכחתי בדיוק) רבינו נסים, והריב"ש? והרשב"ץ?, וכולם לא זכרו איפה.
מישהו פה יודע כתובת תשובה זו?
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2005 07:57 |
|
| |
כמדומני הרב זוין
|
|
|