אני מבין שהכותבת שם נזדעזעה ממה ששמעה ( בהדרכה לכלות חילוניות ) על היופי והתועלת בשמירת מצוות הדת וביחוד מצוות נידה - שהם חלק מהתורה שנמסרה רק לעם ישראל המעולה על כל העמים שלא זכו לטעום טעמם של חיי תורה ומצוות ( אשרינו מה טוב חלקינו ).
ברצוני להרגיעך. - אכן תורה ומצוות - ניתנו לעם ישראל וזכות גדולה לשומרם ולעבור את ה' .
אולם ההתנשאות הקיימת בעם ישראל - אינה אלא צרות אופק וראיה שבטית שאינה חורגת מארבע אמות שבהם מתבוססים אותם כמה עשרות אלפי משפחות. ( אני מניח שתופעה זו של בניית חשיבות עצמית קיימת בעוד חברות סגורות שמטפחות בעיני מאמיניהם אשליות בדבר מעלתם ויחודם מכל מה שקיים בעולם).
למה כוונתי.
עם ישראל מעולם לא היה גורם משמעותי בהיסטוריה האנושית . מעולם לא נחשב אצל העמים והממלכות שחיו בעבר ומעולם לא היווה שיקול בעל משמעות בשיקולים הגלובלים.
אולם כולנו גדלנו על החינוך שכל העולם הסתובב סביב אברהם יצחק ויעקב.
שיציאת מצריים ומתן תורה - כל העולם הזדעזע , ( ה' בכבודו ובעצמו סבב על פני תבל ומלואה ושאל את כל מאות מיליוני בני האדם אם ברצונם לקבל את התורה . וכשהם סרבו נתנה לכמה מאות אלפים נוודים במדבר סיני - וכל העולם עמד דום. !!!
עד ימינו אנו מואכלים בדמיונות שווא על מלחמת נפוליון ורוסיה שהוכרעה ע"י תקיעות השופר של אדמו"ר מסויים שהקדים לתקוע לפני האדמו"ר השני .
או על אחד מגדולי ישראל שנהג ללמוד במוצאי יו"כ כי אם רגע אחד לא ילמדו תורה - הרי מיד יחרב העולם !!!
בכל סמינר למחזירים בתשובה מוסבר כי התורה הינה "הוראות יצרן " כיצד צריכים לחיות בעולם - מה שמפתיע שהיצרן צירף את ההוראות רק למאית פרומיל מיצוריו. - ( איזו אחריות של היצרן !!!).
יש הליך רוח שכל מה שנעשה בעולם לא נעשה אלא בשביל ישראל. אמר אותו הרמב"ם בהקדמתו למשנה (נדמה לי). זה מבט מטפיזי שאף אחד לא חושב שאפשר להוכיח אותו מן המציאות היומיומית. אם אתה לא רוצה לקבל אל תקבל אבל המציאות איננה מעלה או מוריד כי הוא זה בויכוח זה.
נשלח ב-29/9/2005 17:05
chouteng
אני מתנצל. כבר מזמן לא ראיתיך בפורום , ( איני יודע אם אני צריך להתנצל בפניך או בפני מיכי
עכ"פ הטענה שלי כלפי הלך הרוח הרווח בחוגי האורטודוקסיה ( חסידים , ליטאים, ואפילו חרדלי"ם ) שכל מה שנעשה בעולם נעשה לפי החלטת יושבי המקווה בזופניק .
וזה לא משנה אם התקיעות של בעל התניא הפילו את נפוליון או שפינוי גוש קטיף הביאו הוריקן ואסונות טבע אחרים על העולם.
וכמו שלא משנה אם אנו ממליכים את הקב"ה על הכושים באפריקה , או שהרב בצרי מנענע בלולב ובונה עולמות ועוזר לקב"ה לנהל את עולמו.
נשלח ב-29/9/2005 16:48
אריק
אני יודע את הרמב"ם הזה , אולם אמרתי לך כי אין כוונת הרמב"ם שמשה נצטווה לכבוש את כל העולם ולכופו לקבל עליהם שבע מצוות בני נח.
אלא כפי שהוא כותב בהלכה הקודמת שרק אם ישנו תחת ידינו אנו מצווים לכפות עליו לקבל 7 מצוות בני נח
רמב"ם הלכות מלכים פרק ח
וכן עיר שהשלימה אין כורתין להן ברית עד שיכפרו בע"ז ויאבדו את כל מקומותיה ויקבלו שאר המצות שנצטוו בני נח, שכל עכו"ם שלא קבל מצות שנצטוו בני נח הורגין אותו אם ישנו תחת ידינו.
נשלח ב-29/9/2005 16:04
מיכי ו chouteng שתי אנשים שונים (אני חושב).
לגופו של עניין, לעולם לא היה מי שטען שהעולם מתעניין בכוונותיו של הרב כדורי בתקיעת שופר. מה שאמרו הוא (ולא נמצא היסטוריון או כל אחד אחר שמתווכח על זה), שעם ישראל ותורת ישראל השפיעו באופן מכריע על ההיסטוריה של האנושות. אם אתה לא מסכים לקביעה הנ"ל סימן שאת הידע שלך בהיסטורה קבלת מהמוסף שבת ביתד נאמן. אם אתה טוען שלפנים מסויימים בתורת ישראל ועם ישראל אין השפעה גלובלית, הרי אין אף אחד שטוען ההפך.
נשלח ב-29/9/2005 14:17
תלמיד,
אנא עיין בפרוש של ר' אברהם שאינו נמצא כעת תחת ידי.
לשון הרמב"ם הלכות מלכים פ"ח הלי"ג
וכן ציווה משה רבנו מפי הגבורה, לכוף את כל באי העולם לקבל כל מצוות שנצטווה נוח, וכל מי שלא קיבל, ייהרג. כל באי עולם
נשלח ב-29/9/2005 14:10
הרמב"ם מתכוון שמשה נצטווה לכפות את קבלת 7 מצוות בני נח על כל מי שנמצא תחת ידינו. ! ואין כוונתו שמשה נצטווה לכבוש את כל העולם ולהרוג את מי שלא יקבל עליו שבע מצוות בני נח.
ואם תעיין בסוף ההלכה שכתב הרמב"ם לפני כן תווכח שכך כוונתו.
נשלח ב-29/9/2005 13:47
תלמיד,
היה רציונליסט אחד שפסק שמשה רבנו נצטווה לכפות על כל באי עולם את שבע מצוות בני נוח, הוא היה מפונטז?
בנו של אותו רציונליסט כתב בפרושו על התורה בשם אביו 'ואתם תהיו לי ממלכת כהנים' לכפות את העולם כולו בחרב לשבע מצוות, שניהם היו מפונטזים?
תוקן על ידי - אריק123 - 29/09/2005 13:46:16
נשלח ב-29/9/2005 13:16
אריק
" אמרו לפני מלכויות - כדי שתמליכוני עליכם "
ובברכת המלכויות .
מלוך על כל העולם כולו בכבודך ... - וידע כל פעול כי אתה פעלתו ויבין כל יציר כי אתה יצרתו.
אנו מתפללים ליום שבו תימלא הארץ דעה את ה' שכל העולם יבין כי ה' הוא בורא העולם - ויבינו כולם כי כל העולם הינו בר חלוף ואין בעולם שום דבר בר קיימא ובעל משמעות נצחית מלבד עבודת ה' .
אתה חושב שאתה ממליך את ה? מה אנו ומה חיינו שאנו נמליך אותו ? וכי אתה חושב שאם אתה ממליך אותו הוא הופך בגלל זה למלך ?
דייך אם תמליכו עליך !!!!
נשלח ב-29/9/2005 12:59
מיכי
לפני שתוכל להסביר לי למה הדברים שלי נראים לך מטופשים , אולי תקרא אותם שוב . ותראה כי מעולם לא דיברתי על דת ישראל , כל מה שאמרתי הוא שעם ישראל מעולם לא היה גורם מרכזי בהיסטוריה האנושית . ואנו חיים באמונה שכל העולם מתנהל לפי כוונות האר"י שמכוון הרב כדורי בתקיעת שופר .
נשלח ב-29/9/2005 12:19
תלמיד,
בהנחה שאתה מתפלל מה אתה מכוון בתפילת ראש השנה, בברכת קדושת השם ובמלכויות?
נשלח ב-29/9/2005 12:01
תלמיד, איני רוצה בינתיים להתייחס לקביעה שלך שלעם ישראל או לתורת ישראל היתה השפעה מינימלית על האנושות.
ברצוני אבל להבין על סמך מה אתה אומר את הדברים האלו. האם אתה מתמחה בהסיטוריה? ואם כן באיזה תקופה? האם אתה מתמחה בהיסטוריה של המחשבה? ואם כן שוב באיזה תקופה? האם קראת ספרי פילוסופיה? איזה? בכמה שפות אתה שולט? או שהכל קראת בתרגום לעברית?
התשובה לשאלות האלו יעזרו לנו הקוראים להבין על סמך מה אתה טוען מה שאתה טוען, וכמובן יעזרו לנו להסביר לך למה הדברים שלך נשמעים מטופשים לחלוטין.
נשלח ב-29/9/2005 08:54
בראש השנה אנחנו ממליכים את הקב"ה על כל העולם
אנחנו מפונטזים !!!!!!!!!!!
נשלח ב-18/7/2005 21:29
אור הנערב
התשובה לשאלת ההשגחה היא שיש שאלות שצריך לחיות איתם ?
למה ?
נשלח ב-18/7/2005 16:25
תלמיד,
הנושא של מטרת הקיום האנושי, ותכלית המצוות, הוא מעניין ויסודי. אולי אתייחס אליו בהמשך או בהקשר אחר. חשבתי להתייחס עכשיו דווקא לאיוב.
הסרקזם שלך לגבי איוב ורעיו - אם היו יודעים עניין הגלגול, הוא במקום.
הייתי בשבוע שעבר בימי לימוד התנ"ך של מכללת הרצוג (מומלץ מאד מאד מאד אגב. אתה ודאי היית נהנה מזה מאד).
היה שם שיעור של הרב יהודה גלעד (ראש ישיבת הקיבוץ הדתי במעלה גילבוע) על איוב. הוא הציג את הבעיה, את האירוניה שבסיפר המסגרת. שהסיפור מציג לנו מציאות של רע חסר פשר. של אדם שכל עולמו חרב עליו בגלל התערבות בין אלוהים לשטן. ובמיוחד לדעות שלא היה אלא משל היה - מה לגלגול נשמות לכאן? האם איוב שבמשל היה גלגול של נשמת רשע של משל אחר? והוא הציג גם את דעת הרמב"ם כחלק מהמכלול.
בסופו של דבר השורה התחתונה של השיעור - והמשכנעת מאד מבחינתי - היתה שהמסר של איוב הוא שבאמת יש שאלות שצריך לחיות איתם.
איוב טען אני צדיק - ובמשמע היה שאם כן כנראה שה' רשע (בדינו). וסיפור המסגרת תומך לכאורה בעמדת איוב. הרעים אמרו - ה' צדיק וממילא יוצא שאיוב צריך להיות רשע ומגיע לו.
ה' אמר - אתם הרעים טעיתם. סרה דיברתם על איוב, ואם כן יוצא שה' הרשיע את עצמו. אם זה באמת כך - היינו מצפים שזה מה שה' יאמר לאיוב. יודה על האמת ויספר לו על ההתערבות. אבל ה' מספר לו דברים אחרים לגמרי. ה' מבהיר לו שאיך שאלוהים תופס את העולם זה אחרת מאיך שאדם תופס את העולם. וה' - צדיק, למרות שגם איוב צדיק. זו השורה התחתונה. שאיוב - ואנחנו - צריכים ללמוד לחיות עם אמת שאלוהים צדיק וגם האדם הסובל שלא באשמתו. וזכותו של האדם לזעוק ולכאוב ולבקש רחמים ואף לתבוע צדק, אבל אין לו זכות להרשיע את אלוהיו כדי להצדיק את עצמו. אנחנו מחוייבים להכיל את הסתירה הזאת. אחרת נרשיע צדיק. את האל הצדיק או את האדם הצדיק. וזה וזה רע בעיני ה'. (אם כי משמע שלהרשיע את האדם כדי להצדיק את אלוהים זה יותר גרוע - מההשוואה בין יחס ה' לאיוב לבין יחס ה' לרעים).
הוא הביא ציטוטים מן הרמב"ן (הגלגול), הרמב"ם במורה (שהאושר האמיתי - ידיעת האלוה), הרב סולובייציק (מעבר מן הלמה והסיבה לייעוד מה מחייבים הייסורים את האדם), פרופ' לייבוביץ (לא אל למענם אלא אלוהותו היא מהותו ואין השגחתו נועדת למטרה במציאות או לצרכיו של איוב). פרופ' רוזנברג (מן לידת הילדים - שההיסטוריה למרות הכל תיגאל. שגם אם היה רע חסר פשר - על לנו להפקיר את ההיסטוריה אלא לפעול לשיבת איוב ושובתינו).
ומסיים ברב קוק שאת דבריו אני רוצה להביא במלואם, בעניין איוב ובעניין הרחב ביותר שאנו עונים בו:
"ה ח כ מ ה יודעת רק ל ש א ו ל, אבל לא להשיב. לחנם היא משקיעה עמל ויגיעה בתשובה כי לא בכוחה הוא!
ל ה ש י ב יודעת רק ה נ ב ו א ה אשר דבר ה' בפיה.
האדם הוא סימן שאלה גדול. כל תשובותיו אנן אלא שאלות. האנושיות בהתפתחותה לומדת יותר ויותר היאך לנסח את שאלותיה. במצב האחרון תעמוד השאלה הגדולה ביותר ואז תבוא התשובה הגדולה ביותר: ה ת ג ל ו ת ה נ ב ו א ה, התשובה העליונה על כל השאלות, תשובת הקב"ה על שאלת האדם".