| נשלח ב-16/8/2005 12:39 |
|
| |
ביקורת - איך יוצאים מזה?
אזרחית יקרה
ובכן, לעולם לא ממש יוצאים מזה. אבל לומדים לחיות עם זה. דפוסים שהוטבעו בנו בילדותנו, הריהם כמו צבע שיער - כמה שנצבע בצבע מוצלח יותר, הצבע האמיתי תמיד יבצבץ בסופו של דבר, ונצטרך להתחיל מהתחלה...
אבל לומדים לחיות עם זה. לומדים לא לזרוק על בעל/ילדים/חמות/חברה טובה/בוס/מנהלת בי"ס/שכנה האשמות על דברים שבעצם ההורים אשמו לנו, בדרך כלל מקוצר ראות ולא מלב רע.
לומדים לסלוח.
לומדים לזהות איפה אני באמת לא יכולה, ואיפה זה הביקורת והחוסר אמון שהטביעו בי, וזה עוזר לפעמים כן לנסות, להפריד לרגע, עכשיו שאנחנו בוגרים.
לומדים לא לעשות את זה לאחרים בכלל, ולהפחית ביקורת מילדינו שלנו בפרט.
לומדים להבין איפה החלק שלנו, איפה אנחנו שיתפנו פעולה.
לומדים להגיד "הכל ברצונו, וזה כנראה מה שהיה נכון לי ותודה על השיעור". לומדים לראות איפה הביקורת דווקא שרתה אותנו, הניעה אותנו להשתדל יותר, הוציאה אותנו משאננות, שיפרה את יכולותינו, פיתחה בנו רגישות ועדינות לזולת, במקום לראות רק איפה פגעה והקטינה.
לומדים לחיות עם זה.
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2005 11:09 |
|
| |
לילה שקט,
ברוך הבא אל הפורום
וישר כח גדול על הדברים.
אני מקווה שקראת את האשכול מתחילתו.
במהלך האשכול ניסיתי בכל המרץ להטות את האשכול אל הנקודה בה צריך לראות את הדברים מקבל הביקורת
ולא אל ההאשמות שיש לנו אל נותני הביקורת.
ואכן בנקודה זו אנו נמצאים.
אז מה דעתך בנוגע לנקודה בה אנו נמצאים?
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 15:16 |
|
| |
מומלץ לקרוא...
אליך מבקר ביקורת יקר / זוהרת כהן
כתבתי פעם מכתב לחבר שלך, שודד החלומות. אתה והוא מאד דומים, אתה יודע? שניכם מעריצי אמת רשומים, יתכן ואתה אפילו מזהה אותו בתוכך. בכל אופן, אני לא יודעת אם הוא קרא את המכתב, אבל אני כן יודעת שאם הוא היה קורא - הוא היה מרגיש חוסר נוחות מסוים, את אותו חוסר נוחות אשתדל לגרום גם לך כעת.
לא מתוך רוע לב, מתוך אכפתיות.
לא כלפיך.
כלפי האנשים שאתה שולח את חיציך אליהם, וישנם רבים כאלה.
יוצא לי להביט בך לפעמים בעבודתך המקצועית, כששואלים לחוות דעתך, אתה בוחן היטב את האובייקט, בחינה קפדנית, מחמירה, ויש לך מבט רציני כזה על הפרצוף (שתמיד תהיתי איך אתה מצליח לגרום לו להיראות כל-כך רציני...) כביכול אתה מודע לגודל האחריות שאתה נושא על כתפך, ואז אתה נותן את הדיאגנוזה, חדה וקטלנית.
פעם חשבתי שזה רק משום שבאמת האובייקט היה טעון שיפור, אבל כשהתבוננתי בך יותר מצאתי שתמיד היא כזו, ואתה אפילו לא מסתיר את זה.
אתה דווקא מאד נהנה להגדיר את עצמך "ביקורתי", ראיתי אותך הרבה פעמים מדגיש את זה, שיידעו שאתה לא סתם טיפוס שטחי, חסר טעם כזה, שמקבל הכול, שהכול יפה בעיניו, אתה אפילו נוטה לזלזל מעט באנשים כאלה ש"מתלהבים מכלום" כהגדרתך, אתה רואה בהם אנשים נחותים.
אותך די קשה להלהיב, זה אפילו אתגר.
אגב, גם מאד קשה להצחיק אותך, אולי פעם ביובל מישהו מצליח לספר בדיחה שגורמת לך לצחוק בריא (וזה יכול לקרות רק כשהוא סיפר אותה בהפתעה ולא הספקת להכין את עצמך לקראתה מראש) בדרך כלל התגובה שלך לבדיחות היא חיוך אומלל כזה, ומבט מלא רחמים.
בעצם, בכלל קשה לספק אותך.
כל התכונות האלו באות בעסקת חבילה.
אתה לא עושה את זה בכוונה, זה פשוט יוצא לך כך, בספונטאניות...
אני יכולה להבין אותך, אם כי אני לא מתכוונת לעשות את זה, גם כי אין לי כוח וגם כי אני לא רוצה להבין.
אני לא רוצה להבין אנשים שחיים על טעויות של אנשים אחרים, שבונים את האגו שלהם מההריסות של השני, שאת תחושת העליונות שלהם הם שואבים לא מלהוכיח עד כמה הם טובים, אלא מלהוכיח עד כמה אחרים הם לא. אני לא רוצה להבין אנשים שבאופן עקרוני בוחרים להסתכל דווקא על מה שלא טוב, כי הם חושבים שזה מה שיגרום להם להיחשב ל"אנשים מבינים", ל"אניני טעם", על חשבון הזולת, ועוד ליהנות מזה.
לא רוצה, האנושות נכוותה ממכם די.
יש לך ביקורת?
זה בסדר, באמת שלא ציפיתי שתשתפר כל כך מהר.
וכאן, בדף כתבותיה:
http://www.aish.com/hebrewSite/article_search_results2.asp?article_author=Zoheret+Cohen&title_text=&date_amount=&date_option=year
מומלץ לקרוא את המכתב לחבריו - שודדי החלומות, האחים והצרה..
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-16/12/2005 12:52 |
|
| |
זה באמת הבית שלו.
מה הוא צריך לרדת כמה קומות בשביל לעשן בחוץ?
בואי ניקח אחד שבא לו לעשן בביתו רק כי בא לו ולא בשביל לקנות בכח את הטריטוריה שאסור לאחרים לגעת בה.
אבל הבעיה היא שזה גם הבית שלה והיא לא רוצה את העשן הזה בבית.
אז תכלס, הוא מבין שהיא צודקת.
מצד שני הוא צודק גם.
והנוגע לעניין האשכול הזה הוא שהביקורת שלה היא נכונה מצד אחד אבל לא בטוח שהיא הוגנת.
איך צריך להתייחס לביקורת שהיא נכונה מצד אחד אבל יש מה להשיב עליה מצד שני?
|
|
|
|
| נשלח ב-15/12/2005 20:42 |
|
| |
כן. אבל לפני שהוא יוצא החוצה, הוא צריך לברר עם עצמו למה הוא מעשן בבית, למרות שהוא יודע שזה מפריע לאשתו ולבית? כלומר, הוא בודאי חשב בעצמו על הרעיון של לעשן בחוץ, למה הוא לא עושה את זה?
האם זוהי דרכו להתמרד? או אולי זו דרכו להיות נוכח? אולי זו ההתרסה הדרושה לו, כדי שירגישו בו יותר בבית?
בעלי, למשל, מאחר תמיד. כבר ביום הראשון, כשקבענו להיפגש ברבנות ואני יצאתי באמצע העבודה בשביל זה - הוא נתן לי לחכות שעה תמימה. האיחורים שלו הם שם דבר. והוא איש מקסים, טוב לב, איכפתי, עוזר לבריות, נבון, מתוכנן, מקפיד על פרטים. לו רצה, יכל להיות תמיד בזמן. אבל הדרך שלו לאחר ולתת לשני לחכות, זה להתריס, זה להיות יותר מורגש, זה להתמרד דווקא משום שהוא תמיד חיובי כל כך.
האיש הזה שמעשן למורת רוחה של אשתו - אולי חסרה לו בתוך הבית חלקת אלוהים הקטנה שלו, ואז הוא מפזר עשן בכל מקום, שישמש כשליחו?
עד שלא תימצא ביניהם תשובה לשאלה הזאת, היא תמשיך לקטר - והוא ימשיך לקטר, תרתי משמע...
תוקן על ידי - מגי_אדם - 15/12/2005 20:43:40
|
|
|
|
| נשלח ב-15/12/2005 12:33 |
|
| |
הוא צריך לצאת החוצה לעשן, או להכיר בחולשתו ולא לכעוס על הביקורת.
|
|
|
|
| נשלח ב-9/11/2005 10:41 |
|
| |
מה דעתכם על אדם שמעשן בביתו...
ואשתו מתלוננת מדי פעם שהבית מסריח מהסיגריות...
הוא יודע שהיא צודקת...
אבל הוא מכור לסיגריות ולא קל לו לצאת מהבית כל פעם...
והביקורת שלה היא נכונה ופועלת בו מועקה מסויימת...
כיצד הוא צריך להתמודד מול זה?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/11/2005 22:00 |
|
| |
אהבתי !!!!!!!!! את כל השלוש הודעות. נהדר.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/11/2005 09:49 |
|
| |
אבל עיקר הבעיה שלנו היא לא עם אנשים שמדברים לעניין
אלא עם אנשים שמטיחים בנו האשמות סתמיות.
או עם אלה שחוגגים בכל הזדמנות שהם מצאו בנו איזה פגם.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2005 10:20 |
|
| |
2) ויש אנשים שלא אומרים ש"אנחנו" לא בסדר אלא שיש להם דעות לגבי "הדרך" בה לדעתם אנחנו צריכים ללכת.
יש להם הרבה הצעות והם מנדבים את השקפתם למען ההכרעה כיצד צריכים להיות הצעדים הבאים שלי.
גם זה בהשגחה פרטית ומי שאומר לי את הדברים זה ה'.
וכאן ה' בא לפרוץ לי את האטימות...ולפעול בי סיעור מוחין או אולי אפילו נותן לי חיסון נוסף לצורך הגיבוש העצמי שלי.
כשאני מתמודד עם עוד דעה אני צריך לשמוע מה אמרו, ולשכלל שוב את החלטותי.
מה שחשוב הוא שאני נשאר בעל הבית על עצמי והאדם שממול הוא או יועץ המלך או ליצן החצר.. אבל אין זה משנה כי שניהם נשלחו לכאן על מנת לחזק אותי או להדרים אותי.
ליצן החצר מחזק אותי והיועץ מאיר את עיני.
ואני יכול להתייחס לשניהם בכבוד כי הם באו עם מתנה בשבילי.
|
|
|
|
| נשלח ב-30/10/2005 10:14 |
|
| |
אוקי,
1) אז באמת מה שאנחנו רוצים זה שיקבלו אותנו כפי שאנחנו.
ואם מישהו אומר לנו ש"אנחנו" לא בסדר אז זה פוגע בנו וככל שאנו פחות חסינים הדבר גם גורם לזעזוע שמוריד את בטחוננו העצמי.
והשאלה היא איך להתמודד עם בני אדם שאומרים לנו ש"אנחנו" לא בסדר? ויש הפרש בין אנשים רחוקים שאומרים לנו שאנחנו לא בסדר ואנשים קרובים שאומרים לנו שאנחנו לא בסדר.
וברור שמי שאומר לנו ש"אנחנו" לא בסדר אז הוא סוג עדין של רוצח שיורה עלינו טיל רוחני ישר ללב.
יתכן והוא אינו מודע לחומרת מעשיו..יתכן והוא שונא את החיים ופורק את שנאתו עלי..יתכן ואין הוא מכיר ברגשותיו של הזולת..ויתכן והוא מגלגל את מה שעשו לו במהלך חייו ומעביר את זה עלי..אבל על כל פנים הוא מתנגד לחלק מהבריאה שנקרא "אני". ה' ברא אותי והאדם הזה לא נראה לו כל העניין או לפחות חלק מהעניין.
נקודת המוצא לדעתי היא הידיעה שהכל בהשגחה פרטית. גם זה שמישהו אומר לי שאני לא בסדר אז ה' שלח אותו לומר לי כך.
היינו, שמצד אחד ה' בורא אותי ומבסוט ממני ומצד שני הוא שולח לי מישהו שיערער את תכלית הבריאה שלי.
והיא הנותנת: כשזה קורה אני יכול להשתמש בזה כקרש קפיצה אל נקודת הבריאה שלי ולהתרומם ישירות אל המקור המהווה אותי.
והנה סיפור מהגמרא: הבן של רבי שמעון בר יוחאי ישב ולמד תורה והתעלה מעלה מעלה במעלות הרוחניות ולפתע פגש אדם [זה היה אליהו הנביא שהתחפש לאדם מכוער ורע] וכשהוא ראה אותו אמר לו "אאיזה מכוער אתה!"
ענה לו המכוער - "לך ותגיד את זה לאומן שעשה אותי [ה']"
יש פרשנים שאמרו שרבי אלעזר בנו של רבי שמעון ניסה לעורר את זה אצל האיש המכוער [את הקשר אל הבורא]
ויש פרשנים שאמרו שאליהו הנביא בא בכדי לעורר את זה אצל רבי אלעזר בן רבי שמעון.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2005 15:22 |
|
| |
לגבי ילדים : כשילד בא הוא לאו דווקא רוצה לשמוע שיפוט באמת או השוואה בעצם ברוב המקרים לא. יכול להיות שגם התייחסות לעצם הציור למה הוא רצה לצייר וכהנה יעשה את העבודה ... או מעין יופי כללי כזה לעצם היצירה שלו ולא דווקא לציור שצייר . בסהכ ילדים מחפשים מאיתנו את מה שאנחנו מחפשים בעצמנו ואצל אחרים ... קבלה ללא תנאי ...
|
|
|
|
| נשלח ב-28/10/2005 10:28 |
|
| |
האדם רוצה לקבל ביקורת - רק כשהוא כבר בעצמו, מעצמו, יודע לא רק שמשהו לא בסדר, אלא בדרך כלל גם מה לא בסדר. הוא חש את זה איכשהו, גם אם טרם הגדיר לעצמו בדיוק. והוא רוצה לברר ולהפוך מוחשי את מה שהוא יודע בחוש.
או מאדם שהוא שם מעליו כמורה/מדריך/יועץ - וגם אז בזמן מוגדר לכך, לא תמיד, לא על הדרך, אלא בשעה שהוא פתוח לזה.

ביקורת צריך לתת עם המון חום ואיפוק וסבלנות, ואך ורק אם היא הכרחית ומתבקשת.
כשילד בא ואומר לך "מה דעתך על הציור/עבודה/חיבור שלי - הוא בסך הכל רוצה לשמוע שזה מצויין וזה הכל. הוא לא רוצה לדעת שזה דפוק, או איפה זה דפוק. בטח לא מיד.
אם אינך חושב שזה מצויין, תשתוק ורק תסתכל, וציין את אותן שתי נקודות מתוך העשר שאתה חושב שהן טובות. מהלא-טוב פשוט תתעלם. סמוך עליו שהוא כבר יבין. וסמוך עליו שאם ירצה ממך יותר, הוא ישאל אותך - תגיד, בקטע הזה והזה, אתה חושב שזה בסדר?
ואפילו אז, כשלכאורה קיבלת היתר, מן הראוי שאתה תשיב - "לא יודע, מה אתה חושב?" ותופתע איך הקטנצ'יק הזה ימנה לך אחת לאחת את מה שאתה חשבת בלבך... ואז אפשר לנענע בראש עם חיוך ולהגיד "יפה מאד שראית את זה..." עוד הפעם להפוך לחיובי. ואם יש לך הצעות לשיפור, חכה שנתיים לפחות עד שתציע אותן.
אפילו אתה מורה של מישהו, ואתה שואל ואחד הילדים עונה תשובה שגויה - לעולם אל תגיד "לא נכון, טעית". פשוט עבור הלאה. אל תזנק כמו פנתר רעב על הטעות. תתאפק, בשם שמיים, מלהפגין כמה שאתה חכם ויודע... זה מה זה יצר שמשתלם להתגבר עליו...
מה שאנחנו תמיד שוכחים, שוב ושוב שוכחים, זה שילדים הם לא טיפשים. במיוחד במה שנוגע להם עצמם. תן להם זמן, הם יגיעו לכל. והרבה יותר נכון ממה שאנחנו נוביל אותם.

תוקן על ידי - מגי_אדם - 28/10/2005 10:37:05
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2005 14:51 |
|
| |
האדם רוצה ביקורת כשהוא מרגיש שמשהו בדרך ההתנהלות שלו לא אמיתי \ נכון \מספיק טוב בשביל עצמו ואיך שהוא רוצה לחיות את חייו . (ושהוא לא מצליח להבין לבד כיצד עליו להשתנות לשם כך ).
האדם לא רוצה ביקורת כשטוב לו ממש מבחינה גופנית כי זה יוציא אותו מהנוחות ויאלץ אותו לעבוד ... (ולהיפך גם ירצה בביקורת כשלא טוב לו מבחינה גופנית וירצה בנועם שבזרימה ).
בנוסף אדם שבטוח שמישהו מסויים פועל נגדו מאיזו שהיא סיבה אמיתית או דמיונית שלו בלבד! לא ירצה לקבל ביקורת מאותו אדם גם אם כוונותיו האמיתיות של אותו אדם טובות בעיני האל העולם וכל המבינים בדבר .
|
|
|
|
| נשלח ב-27/10/2005 09:02 |
|
| |
מגי הראייה שלך מדהימה וכדאי להתעמק בה שוב אחר כך יחד.!!
1) על כל פנים משמע לעניינינו שישנם שני סוגים עיקריים של אנשים:
אלה שרוצים לקבל ביקורת ואלה שלא רוצים.
מעניין יהיה לפתח אחר כך את הדרכים הנכונות והטובות איך לקבל ביקורת [לאלה שרוצים לקבל]
ואיך להימנע מהשליליות הנגרמת [לאלה שאינם רוצים]
2) גם כנראה שיש גם סוגי מבקרים כמו שדבורה לאה אמרה [אנשים רחוקים או משפחה קרובה] ולדעתי יש גם לחלק בין סוגי הכוונות שלהם או המומחיות שלהם.
--------------------
אבל אולי הנקודה המרכזית עליה יש לעמוד כאן כעת היא:
מתי האדם רוצה ביקורת?
מתי האדם איננו רוצה ביקורת?
למה? ממי? איזה ביקורת?
|
|
|
|
| נשלח ב-24/10/2005 15:13 |
|
| |
זו דעתי האישית, בכל אופן. ייתכן שלא כולם מסכימים, אינני יודעת.
|
|
|
|
|