| נשלח ב-23/7/2002 18:38 |
|
| |
דגמים לשינוי הלכתי (התפתחות ההלכה)
רוני גרין עורר אותי לנושא זה, שנידון באשכולות אחרים מכמה פנים.
בפורום שלנו נמתחה ביקורת, לפעמים מוצדקת ולפעמים לדעתי לא מוצדקת, על פניה של ההלכה בת זמננו. יש לכך כמה דוגמאות, ולא אחזור עליהן כאן (וראו לקמן).
היו גם הצעות לפתרון, (או ל"פתרון"). כמדומה לי שהכל אימצו את הכלל שטבע חיים פוטוק, כי כל שינוי צריך להגיע מבפנים. ההלכה מאפשרת שינויים, אך רק בתנאי שהם נעשים בהתאם לכללי ההתפתחות שלה עצמה.
אקדמאי עמד על כלל נוסף: אי-מודעות. לא שחדש אסור מהתורה, אלא שחדש שמודעים לחידוש שבו אסור מן התורה.
אני מבקש להצביע על דגם נוסף של שינוי הלכתי, שהוא עתיק יומין, ולמעשה הוא אחד הדגמים היסודיים ביותר של שינוי. הכוונה היא לבירור האמת ההלכתית, תוך דחיה של מסקנות מקובלות.
תאמרו: זה הכל? זה הרבה מאד.
כך דחה הגר"א מסקנות מקובלות, ולפי גרסה שטוענים שצונזרה מדברי תלמידו המובהק, הורה "לא לשאת פנים בהלכה אפילו לבעלי השו"ע". כך דחו אמוראים את דברי הדורות הקודמים מתוך מו"מ.
* כך ניתן לעשות גם היום *.
הצהרה אחרונה זו טעונה בירור.
תהליך זה השתתק * באופן מודע * עם פירסום השו"ע, כאשר ר' יוסף קארו קבע שאי אפשר להכריע בין הראשונים, כלומר בשיקול הדעת, אלא רק לספור דעות כדי להכריע ביניהם.
זה היה הכלל שהציב. בפועל, חלקו עליו, וגם אלו שלא חלקו, איפשרו חריגות, תחילה בספרי הלכות ואחר כך בשו"תים פרטיים - אך מקרים אלו של חשיבה עצמאית הולכים ומתמעטים, ואפילו נעלמים. היום, כוח המחלוקת לשם התר בולט בעליבותו (ראה בדוגמא של ברכת פדיון באשכול אחר).
אבל, כפי שאמר הגר"א, אין אנו מחוייבים לציית בזה לקודמינו (וברור שאין עטרה זו של המברר מיועדת לכל). זכור לי דיון באחד מהאחרונים שנדפסו בסוף הש"ס, וכמדומה לי באחת המסכתות האחרונות. (אשמח על מי שישיב לי את אבידתי). אותו אחרון שבאחרונים שאל: איך התיר לעצמו ר"ת לחלוק על רש"י בסדר התפילין? וכן שאלות בדומה לאלו. התשובה שלו היתה בירור מנגנון המחלוקת. כיצד דור מאוחר מרשה לעצמו לחלוק על מפרש קודם ועל מסורת שהתגבשה במשך תקופה.
כיון שבדברי אלו פתחתי שער רחב לפני שינויים, ותמכתי מכללא בהמלצה על שינוי בעת הצורך, עלי לשוב ולהדגיש שאין שינוי כשלעצמו ערך, אלא רק בירור שהינו חלק ממצוות תלמוד תורה.
בזאת אני רואה עצמי כתלמיד הגר"א שקבע שלא לשאת פנים בהלכה אלא ללכת אחר האמת (אין צריך לומר שלא אחר החשק, או הערכים המערביים, או אחרי מציאת חן וכיו"ב). וכן כתלמידם של אלו שאמרו "אפילו היה יהושע בן נון אומר כן, לא הייתי מקבל ממנו".
לאחר פתיחה כה ארוכה וכבדה, אסיים במה שהגמרא המליצה לפתיחה - דברי בדיחות. איני זוכר אם הסיפור הבא הובא כבר בפורום, אך הוא בעל חשיבות.
מספרים שיהודי אחד התמרמר לפני הקב"ה שהתורה כבדה מדי עבורו. הקב"ה הציע לו - מה שלא יתכן לפי המקובל בידינו - שיחזיר את התורה ויתפטר ממנה.
הלך היהודי ואסף את התורה שהיתה כבדה ממנו והציע אותה לפני השם. ואז השם אמר לו: סליחה, אבל זה לא שלי. לא זו התורה שנתתי.
כל מה שאנו יכולים לעשות, ומחוייבים לעשות, הוא ללמוד את התורה ולהבין אותה. לדעת מה קובעת התורה באמת, ומה נאמר בשמה שלא בצדק ולא בזכות. זה צריך להספיק.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 12:38 |
|
| |
היום אתה בחור צעיר- בעוד מספר שנים תהיה סבא רבא רבא, ותתנהג בהתאם. האם הסובבים אותך ישאלו איך זה אפשרי שבחור צעיר נמרץ ואטלטי יתנהג כמו האדם הזה שבקושי זז ומתנהג ומכביד על משפחתו ועל הסובבים אותו?
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 12:29 |
|
| |
לכל החכמים המגיבים כאן, ברצוני לעורר נקודה אחת שדומה שאין חולק עליה. מן הנמנעות שהשמרנות של היהדות האורתודוכסית תתפתח מרפורמה, אם היא שמרנית - היא היתה שמרנית ורק התפתחה ליותר שמרנית. אי אפשר לבוא ולהגיד שיחזקאל הנביא היה רפורמטור, עזרא היה רפורמטור, והלל הזקן היה רפורמטור, ור' יהודה נשיאה (לא הנשיא) היה רפורמטור, ופתאום נולדו לנו חכמי תלמוד שמרנים התמהים על הדורות הסמוכים אליהם במילים: וכי איכא מידי דאורייתא משמטא והתקין הלל דלא משמטי? על כן כל הנסיון לטפול בהלל הזקן רפורמה לא יעלה יפה. אם יימצא שהמשנה מתנסחת במילים כגון "תיקון העולם", יש להבין שזה בהעדר כל הפרשנות העכשווית ל"תיקון העולם" נוסח גייגר ולילינבלום. אם תקנה מסוימת בעד שמירת התורה היה גם במקרה מתקנת עולם, לחז"ל היה מותר להתנסח במילים "מפני תיקון העולם", אין שום סתירה בין הדברים. ודאי שכיום, אחרי שצמחו לנו מתקני עולם מסוג אחר, הטוענים שהתורה הורסת את העולם ושהתורה צריכה להשתנות ולהתיישר בקו אחד עם התקופה הספיציפית, כיום זה ממש ניוול פה להגיד "מפני תיקון העולם", כי מילים אלה מוזכרות כיום בהקשר אחד עם שינוי והריסת התורה. אולם בימים ההם כאשר התורה נתפסה בעיני הכל כמתקנת עולם, היה ענין תיקון העולם רק מוסיף שבח וגדולה לכבוד התורה, להוסיף עליה תקנות בהבנה שכל כמה שהתורה תישמר - יישמר גם תיקון העולם.
תוקן על ידי שבח_גרונם ב- 03/02/2010 12:32:20
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/2/2010 08:41 |
|
| |
הזכירו ורבו אודות רש"י שכתב לגבי פרוזבול "לעקור דבר מהתורה"
יש לציין לקיצור הלכות נדה לרא"ש (בסוף הלכותיו למסכת נידה) שבו כמעט כתוב בפירוש כי מעיקר הדין יחוד עם אשתו נידה אסור וראו חכמים כי הדבר קשה מאוד ומצאו רמז המקרא להתירו
תוקן על ידי תלמידטועה ב- 03/02/2010 08:43:23
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 23:39 |
|
| |
ירוחם, אין הנידון דומה לראיה. הלל עקף את מצוות שמיטת החובות בשביל שלא יעברו על איסור מניעת הלוואה.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 23:11 |
|
| |
מקס הויכוח אינו על כך אם השינוי של הלל היה חיוני - הוא היה חיוני, והיו צריכים דחוף לשנות את חוקי התורה, והוא עשה את זה. השאלה היא איך נקרא המעשה הזה שהלל עשה בצדק? לא ח"ו רפורמה? יש עוד הרבה דוגמאות לרפורמות שחז"ל עשו. בצדק או לא בצדק לא על כך הויכוח, הם שינו חוקים ואין לזה שום כינוי אחר מאשר רפורמה.
מטפחת קרא נא מה שכתבת! מטרת הרפורמה היתה למעט איסורים שאנשים לא יהיה בליבם דבר בליעל,, ולכן הלל ביטל את האיסור הזה ועל ידי ביטול האיסור האנשים לא יעברו על איסורים, בומבה של תירוץ הרבנים הרפוורמים יחתמו כולם על התרוץ הזה, האנשים עוברים על איסור אכילת חזיר- בא נבטל את האיסור של האכילה והאנשים לא יעברו על איסורים
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 22:55 |
|
| |
מטפחת,
כתבת - "מטרת ה"רפורמה" היתה למעט באיסורים". אני לא בטוחה לגבי המטרה, אבל הטעם לרפורמה של הלל (וכן לרפורמות אחרות) כתוב במפורש במשנה - "מפני תיקון העולם". מי שמעז להשתמש כיום בטעם הזה מוגדר אוטומטית כניאו-רפורמי (או ח"ו כאחד בלי "ניאו").
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 22:37 |
|
| |
| ירוחםשמ כתב: |  | אף אחד לא יזם בסתר, הם שונו מסיבות עניניות שהזמן גרם, כמו כל השינויים הרפורמים הנובעים מכך. גיטין דף לו: ראה הלל שנמנעו העם מלהלוות זה את זה, עמד והתקין פרוסבול. ומי איכא מידי, דמדאורייתא לא משמטא שביעית,
אם זו לא רפורמה ושינוי הלכה? אז מה כן?
הזמנים השתנו ההלכה היתה צריכה להשתנות!
אם בדאוריתא כך- בדברי חכמים אאכו"כ |
|
זה אחד מן הדברים שהתקין הלל הזקן כשראה שנמנעו העם מלהלוות זה את זה (משקרבה שנת השמיטה, מחשש שהחוב ישמט ולא יוחזר), ועוברין על מה שכתוב בתורה שנאמר "הִשָּׁמֶר לְךָ פֶּן יִהְיֶה דָבָר עִם לְבָבְךָ בְלִיַּעַל לֵאמֹר: קָרְבָה שְׁנַת הַשֶּׁבַע שְׁנַת הַשְּׁמִטָּה וְרָעָה עֵינְךָ בְּאָחִיךָ הָאֶבְיוֹן וְלֹא תִתֵּן לוֹ."
כלומר מטרת ה"רפורמה" הייתה למעט באיסורים, זו לא תמיד המוטיבציה היום לשינוי הלכות.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 21:06 |
|
| |
ירוחםשמ: היקר
אני לא מצליח להבין אותך
כאן כביכול התורה היא היא שיושבת על כיסא הנאשמים,
למה שהלווה יהיה פטור לשלם משהו חייב ???????
לכל הרוחות איזה מין דין זה ??????
זה נראה כמשחק של עורכי דין,
מנצלים חוק תמים שרצתה כנראה להגן על נחלת אבותינו,
כלומר שכל נחלה בארץ ? ישאר בידי בעליהם המקוריים,
באים חז"ל ומצילים את האנשים מהעורכי דין שמנצלים חוק תמים בכדי לא לשלם את החובות,
ואתה מתלונן על חז"ל ???????
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 19:54 |
|
| |
אני עוזב את רש"י התורה צותה כי הלווה מעות לפני שנת השמיטה, באם הוא לא החזיר את הלואתו עד שנת השמיטה שוב אינו צריך להחזירה, יתירה מכך ללוה אסור לאחר שנת השמיטה לקבל את הלואתו עד כאן מה שכתוב בתורה
בא הלל ו וביטל את המצווה הזו. טעמו ונימוקו עימו- לצורך הענין , אם הכסף עובר כביכול לרשות בית דין או כל סוג של הברגה אחרת , בכל שם שלא יהיה, לא משנה את העובדה הפשוטה, כי המצווה של התןרה עוקרה ממקומה. כשם שבשביל מתלמד בור ביטלו מצוות עשה מהתורה של שמיעת קול שופר. וכך בגל התנהגות חסרת אחראיות ביטלו מצוות ולקחתם לכם. וכך עוד רבים כל התרוצים שניתנו לא משנים את העובדה הפשוטה כי מצוות עשה בוטלו ועוקרו, עם רש"י ובלי פרשנותו של רש"י
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 18:08 |
|
| |
ירוחם, מוטב שתתפוס כאן את פלך ההודאה, שאתה כל כך מתגאה בו, ומודה ועוזב...
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 17:50 |
|
| |
אני דוקא מייעץ לכל מי שמוכן לשמוע - לעזוב את שיטת הלומדות הליטאי העקרה, המביאה ללמוד קטע רש"י באופן כה מעוות כפי שאתה למדתו, ועוד לומר שכל פירוש אחר לא ייתכן. בגמ' כתוב: ומי איכא מידי דמדאורייתא משמטא שביעית והתקין הלל דלא משמטא? ועל "והתקין הלל" מבאר רש"י שה"התקין" עוקרת את דברי התורה, וזוהי קושיית הגמ' עצמה שרש"י מחדד אותה, וכאן אתה קופץ ואומר: רש"י מפרש שהלל עקר דבר מהתורה!... זה לא מגוחך בעיניך?
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 17:36 |
|
| |
תנוח דעתך למדתי אותו הרבה פעמים, הדבר העסיק אותי כבר הרבה זמן, למרות הרצון הטוב אי אפשר לפרש את תקנת הפרוסבול אחרת מרש"י,
למרות ששמעתי אין סוף התפלפלויות בנידון שרק ביישה את אומרם. עובדות אי אפשר לשנות בפילפול,
|
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 17:21 |
|
| |
תעשה טובה, צא ולמד את ענין פרוסבול בעיון. אתה מצטט כל העת את רש"י שרק רצה לחדד את קושית הגמ' ולא שפירש כן את דבר הפרוסבול.
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 17:17 |
|
| |
וכדברי רש"י- עקר דבר מהתורה.
באירוניא למה הדבר דומה- ראה הלל כי רוב העם עוברים על איסור של חילול שבת, עמד והתיר את הנסיעה ברכב בשבת! וכו' וכו'
|
|
|
|
| נשלח ב-2/2/2010 17:06 |
|
| |
ירוחם סלח לי אם הדברים יוצאים לפעמים חריפים מעיטי. אני מסתכל על כל יהודי באשר הוא כידיד ותיק שמותר לעוקצו קצת. פרוזבול אינו מפקיע שמיטה דאורייתא שלא היתה תקיפה בתקופת הלל. ולשון הגמ' בגיטין: זה א' מן הדברים שהתקין הלל הזקן שראה את העם שנמנעו מלהלוות זה את זה ועברו על מה שכתוב בתורה השמר לך פן יהיה דבר עם לבבך בליעל וגו', עמד והתקין פרוסבול.
|
|
|
|
|