בית פורומים עצור כאן חושבים

מי צם היום?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-7/11/2005 09:51 לינק ישיר 
מי צם היום?

היום תענית שני קמא. המנהג להתענות מובא בשולחן ערוך סימן תצא. הרמ"א מתיחס אליו כתענית צבור לגבי קריאת ויחל ושאין צורך בקבלה.
מתי הפסיקו להתענות?
מי העבריין שאנו חייבים להכיר לו טובה על הפסקת המנהג הזה?

הטעם לתענית - שמא בגלל השמחה שבחג באו לידי עבירה. כלומר שמחה של מצווה מצריכה כפרה, האם חתן אחר שבעת ימי המשתה יתענה בה"ב? ואולי היה עדיף שרבש"ע יתן לנו במקום ימי שמחה ימי תענית? ומה כבר אפשר לחטוא בישיבת סוכה שמצווה בשעתה מגינה, או באכילת מצות בפסח?
הסבה לתענית אינה ברורה לי וגם הסבה לביטולה ואולי קושיה אחת מתרצת את חברתה.

בית הכנסת שלי משמש מקלט לפליטי סליחות.

תוקן על ידי - אריק123 - 07/11/2005 9:51:39

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2005 09:07 לינק ישיר 

חייבין בית דין להעמיד שוטרים ברגלים שיהיו מסבבין ומחפשין בגנות ובפרדסים ועל הנהרות כדי שלא יתקבצו לאכול ולשתות שם אנשים ונשים ויבואו לידי עבירה וכן יזהירו בדבר זה לכל העם כדי שלא יתערבו אנשים ונשים בבתיהם לשמחה ולא ימשכו ביין שמא יבואו לידי עבירה:
שביתת יום טוב פ"ו

לענ"ד, מכיוון שלא הקפידו על השוטרים, הקפידו יותר על השבטים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-8/11/2005 08:18 לינק ישיר 

שלויימלע,
אני לא בטוח שאותו תלמיד חכם צדק לגמרי, אולי יותר נכון יהיה לומר שתמיד היו התנגשויות בין התורה המסורה והנוהגת לבין מה שכתוב. החסידות היתה חידוש, המוסר היה חידוש והציונות הדתית היתה חידוש מוצהר. ניתן למצוא גם ברבותינו הראשונים תפיסות שונות, האשכנזים קדשו את המנהג (פרט למנהג שטות, ומי מחליט מהו מנהג שטות?) ואלו אצל אחרים, למשל אצל ר' אברהם בן הרמב"ם יש תפיסה שלילית של המנהג ותביעה לחזור למה שכתוב.
בנושא בה"ב יש אבסורד כפול, מלכתחילה הוא מנהג והיום מנסים לחזור אליו מפני שהוא כתוב.

תוקן על ידי - אריק123 - 08/11/2005 8:18:05

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2005 00:44 לינק ישיר 

בראשית עניני אמר לי פעם ת"ח (אמיתי) אחד:
עלינו לדעת כי כל מה שעשו אבותינו ואבות אבותינו, מעולם לא עשו מפני שכתוב, אלא מפני שכך עשו אבותיהם.
רק בדורנו הפך ה'כתוב' לסיבה, ובכוחו אף לסיים כל ויכוח.

הפרקטיקה הנוהגת של הקהילה היהודית בכל מקום ובכל דור, הילכה בדרך כלל על יד הכתוב (בבלי, ספרות ההלכה, שו"ע, וכל מה שתרצו) לפעמים מימינו ולפעמים משמאלו.

מואדיב,
מים בבין השמשות - מותר לשתות. (שש"כ מפורש!!!) ראיית הלבנה בהו"ר - כבר הצילנו המ"ב ממנה, כמו שהצילנו מ'התכבדו מכובדים' בהיכנסנו לבית הכסא, ומ'לא יוציא שנתו' דהרואה קרי ביוה"כ, ועוד כהנה וכהנה.

אחיזה חסרת פשרות בכתוב משמרת את רעיון בה"ב (בלבול הבלבולים) גם בדורנו. התענית מתה מזמן, איש אינו יודע על מה ולמה חיתה ומתה, רק היא"צ שלה נשמר בישיבות בצורת סליחות ארוכות, ובשאר בתי הכנסת בצורת 'מי שברך' סתום בשבת שקודמת להן. כולם מרימים גבה, מושכים בכתף, אבל אומרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/11/2005 00:43 לינק ישיר 

ברבי, מה רע בטיולים בחול המועד? אתמהה! האם עדיף לטייל באמצע ה'זמן' (לא שזה בהכרח משהו רע)?
כעת אני חושב שאולי התכוונת ללגלג על אותן אמירות של ה'מעוררים' אשר מגנות טיולים בחוה"מ.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 13:25 לינק ישיר 

אריק

גם לי את התחושה הזו.

מבחינה מסויימת, איכשר דרא (הדור השתפר). מצד המניע.

מצד המעשים, נאחזים בשטויות, בהבלים, במנהגי שטות ובמנהגים שהם קצת פחות רעים, במקום להתמקד בעיקר.

אולי מכאן תצא תורה לכלל ישראל, ויתוקן העולם.

אמשלום

שמע האמת ממי שאמרה.

וככלל, ד"ר הרטמן, שנסמך לרבנות בידי הגרי"ד סולוביצ'יק, אדם חכם הוא, ויש הרבה מה ללמוד ממנו.

נכון שהוא לא מקובל בציבור החרדי... אז מה?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 12:32 לינק ישיר 

דרום חוקר,
הרמב"ם כתב גם שחורבן הגוף תיקון הנפש.
הרמב"ם כתב שאיוב הבין שמי שמשיג את ה' בדרך מופת אדיש כבר לכל היסורים.
הרמב"ם כתב שחוש המישוש חרפה הוא לנו.

האם הרמב"ם אויב את הגוף?

מואדיב,
יש לי תחושה שמנסים להחיות היום כל מיני מנהגים ישנים, בעיקר סגולות. אני מציע להתחיל בתעניות.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 12:30 לינק ישיר 

מיימוני,

תענית אינה הדרך המומלצת לעשיית תשובה
דומני שמסכת שלמה בתלמוד חולקת עליך בכך.

[אבל האמת היא, שיש חשש כבד שאני טועה, כיוון שמוחי אינו צלול ומחשבתי אינה בהירה כ"כ, מפאת ההלם שבקריאת ציטוט מדברי הרב הרטמן בדבריך ...]

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 12:17 לינק ישיר 

.

טרם אתם מחזירים את מנהג התענית בה"ב, שמא תשיבו לתחיה את המנהג שננהג שאסור לאכול בשבת בין מנחה לבין ערבית של מוצ"ש?

האם אתם מעיזים, ר"ל, לשתות מים בשעות אלו ???

והרי אתם גוזלים את מימיהם של הוריכם וסביכם שנפטרו!

(אתם מרימים להנחתה? שאביא עוד כמה מנהגים הממתינים לחידושם? מי מכם יצא בליל הושענא רבא עטוי סדין כדי לדעת את גורלו בהמשך השנה? )

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 12:13 לינק ישיר 

אריק

כבר כתב הרמב"ם בהקדמה לאבות, שאין הקב"ה אויבו של הגוף, ולכן לא יסגף האדם את עצמו יותר מדי, אלא יחיה בצורה נורמלית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 12:08 לינק ישיר 

מיימוני,
ובכל זאת, האם ההגדרה של תשובה אינה צער על מה שהיה, מבלי להכנס לחשבונות של חסידי אשכנז שמצאו מהלכים גם בחוגים אחרים. הרי חלק מהתשובה היא התחושה שאוי לי שהכעסתי את בוראי, וגם ארבעת הצומות שלנו הם לשם תשובה כפי שכתוב ברמב"ם.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 12:01 לינק ישיר 

אריק

עתה אנו דנים בשאלה כללית על תוקף חיובים שנהגו אבותינו.

ובכן, יש באמת מי שסובר שמה שנהגו האבות מחייב את הבנים.

אך פשטות הדברים, לדעתי, היא שאין שום חיוב שיכול להיווצר בשל מנהגי אבות - וזה נושא שעלה באשכול אחר וטרם נסתיים.

אך, כדי להקל על המפקפקים, אציין לחוות יאיר, הכותב כי בשעה שנעקרו תושבים של איזה מקום לצאת, כגון מפני הפוגרומים, וכוונתם לשוב - אז יהיו חייבים במנהגי מקומם.

ורק אז.

האם לדעתך אנו משתוקקים לחזור לעירו של המגן אברהם כדי לנהוג את מנהגיו?

מי שכן, יבושם לו.

אני לא.

ממילא, אף לפי אותם המחייבים במנהגים אין שום חיוב חל עלינו כאן, שעלינו לארץ ישראל כדי לחיות בה.

לגבי מה שכתבת על תשובה, צער ושמחה, אכן לא כתבתי בדיוק, ואתה צודק. תשובה היא חרטה, וידוי, קבלה לעתיד.

אבל תשובה אינה צום לשם כפרה.

ואילו בקהילות מסויימות, בתקופות מסויימות, כך זה נתפס. אחד הגורמים החזקים שפעלו בכיוון זה היה הקו של חסידי אשכנז, שפיתחו ספר חשבונות של צומות ותשלומי צדקה עבור סוגי עבירות שונים.

בשעתו, טען דוד הרטמן כי המניע שפעל מאחורי גישה זו, כבר בימי הגאונים, הוא הצורך בסילוק רגשות אשמה. ואני סבור שהוא צודק.

מי שלומד את הגמרא, להבדיל ממי שנוהג מנהגים בלא בחינת הטעם, רואה כי אין צורך בכל זה, וממילא זה מיותר ואף שגוי.

וכמובן, הנראה לעניות דעתי כתבתי.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 11:41 לינק ישיר 

מיימוני,
מי החליט שהסתיימו מקומה ושעתה של התקנה? האם אנחנו לא מחזיקים בארץ במנהגי אבותינו מחו"ל?
מי ומתי החליט לשנות את דרך התשובה של תענית וחשבון נפש שרבותינו הראשונים החזיקו בה לתשובה בשמחה, והאם תשובה ושמחה אין בהם משום סתירה, הלא עיקר התשובה היא חרטה וצער על מה שהיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 10:54 לינק ישיר 

אריק

כמה תשובות בדבר

א. תקנות מאוחרות שנוצרו לאחר התלמוד אינן מחייבות אלא את מקומן ושעתן.

ב. תענית אינה הדרך המומלצת לעשיית תשובה.

ג. היו דורות שבהם דרך של תענית נחשבה לכפרה ואי אפשר בלי כפרה על ידי סבל. בדורנו, ולמעשה מזה כמה דורות, נזהרים הפוסקים להזהיר שמוטב לא לצום, כי הדור חלש. ותשובה יש לעשות בלא תענית.

תשובה עושים על ידי שמחה וחשבון נפש, לא על ידי חיפוש של כפרות מכל סוג.

וכדאי לדעת:

מספרים על הסטייפלער, אביו של ר' חיים קנייבסקי, מן המפורסמים בין הפוסקים ומנהיגי הדור הזה, שבשעה שהיו באים אליו להתייעץ על תשובה, היה מצטט אמרה מפורסמת.

הוא היה אומר שאין לצום ולהתענות, או להכות על חטא. הכלל הוא להוסיף בלימוד תורה. מי שלמד פרק יוסיף וילמד שנים. מי שלמד שנים ילמד ארבעה.

ודברי פי חכם חן.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-7/11/2005 09:59 לינק ישיר 

מי שבילה את זמנו בחוה"מ בטיולים והוללות , ראוי לו שיצום.

אני ב"ה ישבתי ולמדתי בביהמד"ר בימי חול המועד ולכן אינני צריך לצום.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > מי צם היום?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר

bholext