בית פורומים עצור כאן חושבים

רפואתם של אנוסי התבונה

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-17/8/2002 22:49 לינק ישיר 
רפואתם של אנוסי התבונה

(הנושא הזה נידון כבר בפורום מזויות שונות. לדיון הנוכחי עורר אותי אקדמאי).

התפתחותו הפסיכולוגית, הרוחנית והלמדנית של בעל התשובה היא נושא מעניין מאד, וסבורני שניתן להאיר אותו מזוית חדשה באמצעות ניתוח שערך ירמיהו יובל לברוך שפינוזה – ועם התבוננות במסורת היהודית. (נכון, המפורסם שבכל האפיקורסים, אבל ניתן ללמוד משהו מהסיפור שלו. צפויות הפתעות, יותר מאחת).

שפינוזה בא מרקע של אנוסים. יהודים שנמלטו מספרד שבה היה עליהם לחיות כנוצרים, והגיעו להולנד החופשית, שבה יכלו לחזור בגלוי ליהדותם.
לאנוסים של ספרד נעשתה אידיאליזציה בספרות החרדית, במיוחד בספרים שמיועדים לילדים. מי יודע היום שהם עצמם ידעו מעט מאד על יהדות. חלק נכבד מאמונותיהם היו לקוחות מהסביבה, ומושגיהם היו תירכובת של יהדות ונצרות. למשל, הם העריצו את הקדושה אסתר, שהיתה, כמובן מאליו, האנוסה הראשונה בהיסטוריה...

החיים של אנוס הם קשים מאד מטבעם. לא רק בגלל העמל הבלתי פוסק להסתיר את זהותו האמיתית, אלא בגלל שהוא קרוע קשות בין חיי החברה מבחוץ לבין ההזדהות הפנימית שלו. משל לדבר: חייו של מרגל בחברה זרה. לכאורה, ניתן לחשוב שהם שלמים עם יהדותם ומתעבים את חיי האנוס שעלו בחלקם. זה נכון, אבל פעמים רבות הודאות מתחלפת בספקות מציקים. מי באמת צודק? לאיזו חברה אני באמת רוצה וצריך להשתייך? המצב הזה נקרא בפסיכולוגיה "חוסר הלימות". חיים של חוסר הלימות גובים מחיר כבד מבחינה פסיכולוגית.

באמסטרדם, היהודים שהגיעו מספרד יכלו לחזור ליהדותם, אבל כאן עמדה בפניהם בעיה מסוג חדש. באוירת המחשבה החופשית והביקורתית של הולנד ושל התקופה, ועל רקע האמונות הקודמות שהיו להם, התעוררו שאלות בתחום היהדות.
אחד מאלו שהתעורר לביקורת קשה על היהדות היה שפינוזה. הוא לא היה היחיד. קדם לו אוריאל ד'קוסטה, שהוחרם ונשבר.
אם נתבונן בשפינוזה בתקופה שעדיין לא פרש, נוכל לראות אותו חי מחדש חיים של אנוס. כלפי חוץ, הוא השתייך לחברה היהודית אורתודוכסית (שימו לב שהמונח הזה אפילו לא היה קיים. לא היה בו צורך!). יובל מציין שהוא אפילו תרם כספים למטרות צדקה של הקהילה. כלפי פנים, הוא היה בן לקהילה אחרת, של ספקנים ושואלים. הוא היה אנוס של התבונה.

בסופו של דבר, כידוע, שפינוזה מרד ויצא החוצה, והפך לאדם החילוני הראשון. הוא היה האדם הראשון בהיסטוריה שהגדיר את עצמו ללא קהילה, מחוץ לכל מסגרת. בכך, טוען יובל, הוא מבשר את העידן המודרני.
זה מעניין, אבל לא זה הנושא שלנו.

בעקבות הערתו של אקדמאי, נוכל ליישם את שני הדגמים שחשף יובל. הדגם של האדם שמגיע ליהדות מבחוץ, בגיל מבוגר. והדגם של האנוס.

יש הבדל גדול בין בעל תשובה לבין מי שנולד לבית של שמירת מצוות. רובנו ככולנו מכירים את היהדות לראשונה דרך עיניו של הילד, המקבל כמובן מאליו כל דבר, ורוכש קטגוריות לראות דרכן את העולם. הדוגמא הבולטת ביותר: יש יום חול ויש שבת, שבו הרבה דברים הם "מוקצה" ו"אסור". בעל התשובה, שרוצה לשמור שבת, אינו יכול להסתמך על מסורת בית אבא. עליו ללמוד את היהדות מתוך ספרים. בדרך כלל, הוא משתמש בספרי ליקוטים של אחרונים. לפי הנהוג בזמננו, ספרים אלו מבקשים לצאת ידי כל השיטות. כמו כן, כיון שבעל התשובה הוא אדם ערכי, ירא שמים, הוא מעדיף להחמיר ולדקדק. זו גם השקפת העולם שמוקנית לו במוסדות המיועדים לבעלי תשובה, וזו גם ההשקפה המקובלת בציבור שלנו (כך כותב, למשל, הרמח"ל – וזה נושא שכדאי לעסוק בו באשכול נפרד). מכל הסיבות האלו ביחד, בעל התשובה הוא מחמיר גדול. למעשה, אין לו ברירה אחרת. עד כאן המשותף בין בעל התשובה המודרני לבין היהודים שהגיעו מספרד לאמסטרדם, לפי התיאור, הפשטני למדי, שהבאתי כאן בעקבות ירמיהו יובל.

מצד שני, בעל התשובה בוחן את היהדות בעינים של מבוגר, עינים ביקורתיות. אם הוא מתקשה לקבל את הדוגמות המקובלות בציבור, שיש דברים שמותר לשאול, בלימוד, ויש עוד הרבה דברים שאסור לשאול עליהם, אזי הוא מתחיל לפסוע בשביל מסוכן. אין זה מקובל בזמננו שאדם ינסה לעצב לעצמו השקפת עולם משלו, גם אם זה על סמך מקורות יהודיים בלבד. ואם הוא מסרב להתכחש לעברו, אינו מנסה לשכוח את כל מה שלמד וידע במסגרות אחרות, מסתמך על ידיעות שרכש בעולם האקדמי למשל, הוא נמצא בסכנה כפולה ומכופלת. הוא עלול להגיע למסקנות שאינן עולות בקנה אחד עם החברה שמסביב.
בינתים, מסקנותיו אינן מחייבות אותו לשנות מן הנהוג. אבל הוא רואה את עצמו שונה מסביבתו. הוא אינו תופס דברים באותה גישה מקבלת ללא עוררין שאופיינית לציבור. לעתים, אותם אידיאלים שדחפו אותו לעבר היהדות אינם מניחים לו לשקוט על שמריו. הוא רוצה להיות בן עליה. אבל דמותו של בן העליה כפי שהיא מוצגת מסביב אינה תמיד מספקת אותו.
חלק מבעלי התשובה המצויינים ביותר נמשכו למחנהו של רב גדול ויוצא דופן בירושלים, שפיתח שיטת לימוד עצמאית ודרך מחשבה עצמאית. למזלם, הם נקשרו לתלמיד חכם, והדרך שבחרו בה היתה דרכו של הגר"א. זה איפשר להם להישאר בתוך המחנה בכל המובנים.
אחרים מצאו מקלט בכוללים. שלא כדברי אקדמאי, חלקם לא ניסו להתברג בחברה החרדית, דבר שלא היה לו סיכוי כמובן, אלא הסתפקו בעבודת השם בצנעה. אני מכיר לפחות אדם אחד כזה, שיושב ולומד בהתמדה מופלאה. אין הוא מדבר כמעט עם חבריו לכולל, מפני שלעתים קרובות הם אינם מסוגלים לרדת לסוף דעתו. הוא לעולם לא יכתוב ספר, מפני שבענוותו הוא רואה את עצמו כתלמיד קטן של הראשונים. הוא גם מחמיר עצום, בכל חומרות החזון איש ובחומרות שמתחדשות לו מפעם לפעם. כאשר בבית הכנסת מגיע דרשן שמדבר ברמה רדודה מדי עבורו, הוא ימצא מקלט בחדר צדדי, ליד הגמרא הקבועה שלו...
כמובן, יש כאלו שהסתירות שנחשפו בין המקובל לבין מסקנותיהם האישיות היו חריפות מדי. הם ראויים להיקרא "האנוסים של התבונה", בעקבות שימוש הלשון של יובל. הם חיים באי הלימות עם הסביבה, מקפידים על כל המצוות והמנהגים, אם כי לא באותה גישה של אלו שמתפללים לידם בבית הכנסת. יתכן, כמו שכתב אקדמאי, שחלק מהם משוטטים בפורומים, אולי גם בשלנו.

מה ששכח אקדמאי להזכיר הוא שיש גם חרדים כאלו, חרדים מלידה, שטעמו טעם מחשבה עצמאית, שמבקשים לפרוץ את הגטו הרוחני.

עבור אלו אני כותב. הם, בניגוד לשם הרע שהם עלולים לקבל, הם בני עליה פוטנציאליים, או בפועל. הרמב"ם כתב את מורה נבוכים עבור אותם בני עליה שהתקשו ליישב את המקובל והמשונה במסורת היהודית עם הבנתם השכלית, וידעו שאסור לוותר גם על זו וגם על זו. הסתירות שאנו מגלים היום שונות מאלו של ימי הרמב"ם, אך הקשיים קיימים – וגם התשובות.
שפינוזה היה אנוס של תבונה שמרד ויצא מן היהדות. הרמב"ם היה תלמיד של התבונה שידע למצוא את ההתאמה שבשורשי הדברים. הוא גישר על אי ההלימות שבין הפנים לחוץ. קדם לו משה רבנו, ששם מסווה על פניו כשירד מן ההר. אנוסי התבונה יכולים למצוא מרפא ועליה בתור תלמידיהם.

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/5/2012 06:48 לינק ישיר 

אז הכל אשמת ישעיהו הרביעי?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-18/5/2012 09:07 לינק ישיר 

אניסים / ראיון עם דוד אסף

לפני שלושה שבועות, בעודי בניו יורק, התראיינתי לאתר האינטרנט המצוין Unpious.com (לא דתי / לא מתחסד), בעריכתו של שׁוּלֶם דין (Shulem Deen).

כותרת המשנה של אתר זה - Voices on the Hasidic Fringe (קולות מן השוליים החסידיים) - אומרת הכל.

זו זירת מפגש מרתקת, מתוחכמת ומאתגרת של חרדים אמריקנים, בעיקר חסידים, שאור ההשכלה והמודרנה זרח עליהם למרות החומות הגבוהות שנבנו סביבם. מקצתם נטשו את עולמם הקודם, מקצתם נשארו בפנים ('אנוסים', או 'אנִיסִים' במבטא ההונגרי), והמשותף להם שלמרות שבנפשם אינם חסידים עוד, ומקצתם אינם דתייים כלל, עברם ועולמם הקודם חשוב להם ואכפת להם ממנו. הם רוצים לחקור אותו ולהבין אותו, וממילא גם את עצמם, יותר טוב. לא מתוך זעם וחרון קדוש על מה שעוללו להם או על נעוריהם ש'נגזלו' מהם, בנוסח סופרי ההשכלה של המאה ה-19, אלא דווקא מתוך מבט מפויס ומשועשע.

במהלך שהותי בניו יורק פגשתי לא מעט מהם, והם השאירו עליי רושם רב. זו הסיבה שגם התראיינתי בחפץ לב ובגילוי לב לפרידה ויזל, שעד לפני שנתיים הייתה חסידת סטמר מן המניין...

הנה הקישורית לריאיון (באנגלית), שלדעתי הוא גם משעשע וגם כתוב מצוין (אבל אני לא אובייקטיבי).

Interview with Professor David Assaf - By Frieda Vizel | Unpious.com

(עונ"ש)

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2012 14:26 לינק ישיר 

יהיאור
אדייק, חשיבה חרדית רשמית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2012 13:27 לינק ישיר 

בעל
נא לא להכליל "החשיבה החרדית".
אני מכיר חרדים רבים עם כל הפיטשיווקעס שיכולים להכיר בכך ואין להם שום בעייה עם זה.

זה אומר שאם אתה חרדי אתה עדיין לא חייב להיות טיפש. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2012 13:17 לינק ישיר 

יהיאור
החשיבה החרדית אינה מכירה בכך שתתכן חשיבה שאינה מגיעה למסקנותיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/3/2012 13:09 לינק ישיר 

אתר הדוס

אתה רוצה שאני אספק לך שמות, טלפונים, וכתובות, של "אנוסי תבונה חרדיים"? יש לי כמה עשרות בשבילך לפחות. אבל כמובן שלא אעשה זאת, הרי אתה לא נאמן עלי שלא תזיק להם.

לא סגנונך באתר שלך ולא באתר הזה מוסיפים להצגת היהדות כנכונה שכלית ומתחשבת, כלך לך מדרך זה.

אם תרצה לעזור למישהו, תקשיב לו, תכיר בו שהוא אדם, וכו' וכו'. הדרך הזה שלך מראה רק על שחיתות וגאווה ועוד כמה שמות שלא אוכל לפרט בפורום מכובד כזה. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2012 13:07 לינק ישיר 

יש רק שני הבדלים בין בעל תשובה לבין חרדי מלידה

א. לבעל תשובה לוקח המון זמן עד שהוא קולט שגם הוא חרדי מלידה (כלומר לא קרוב לאלוהים כמו שהוא חושב)

ב. לבעל תשובה לוקח די הרבה זמן עד שהוא קולט שהוא לא חרדי מלידה ( לחרדי יש פרוטקציות לבעל תשובה לא )

יש כמובן מעטים מאד מהחוזרים בתשובה שהם דוגמא למופת כמו שיש מעטים מהחרדים למיניהם שהם דוגמא למופת

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2012 10:33 לינק ישיר 

לספרן

אהבה אינה סוג של תאווה. אבל תאווה היא סוג של אהבה, כלומר כל רצונותיו של אדם (ובראשם ההרגשיות) הם חלק מתיצרוכותיו הנפשיות, וכמו שכל אחד מבין שאם אין קמח אין תורה, בדיוק כך (ואף יותר) אם אין אהבה אין תורה, ולכן כל אנשי הדת שהעמידו את הדת על שלילת האהבה (ועל עליבותה ופחיתותה), מלבד מה שגילו שאינם מבינים כלום בצורכי האדם, ומלבד מה שגילו שאינם מבינים כלום במה שראוי להיות עניין האדם, ומלבד מה שגילו שאין רעיונם אמיתי משלהם אלא חיקוי לכל הבלי היוונים הקדמוניים שאת ה'אהבה' הרגשיית האנושיית הטובה החליפו ב'אהבתם' לשכל, ולא הבינו שבדיוק אותו 'אהבה' טבעיית היא מה שמשמש אצלם כ'אהבה' למושכלות. הרי שאותם גדולים הצליחו למוטט את הדת אצל הרבה, והם שוכחים שאת ה'סיפוקיות' שיש אצלם מרוממותהשכליות שבגרונם אחרים מבקשים מקצת אהבה בלבם, ואלו ואלו מבקשים רגשיות לעצמם.

ולכן דווקא ביום זה שהוא יום קבלת התורה 'מאהבה', לאחר שקבלה מיראה נכשלה כישלון חרוץ. 'ומאהבה' פשוטו כמשמעו, 'היתרגשות ואהבה פשוטה' ללא כל פילפולים ובילבולים שמקשקשים כל בעלי המחשבות למיניהם. אלא אהבה מרוסנת טבעיית, אהבה מרוגשת טיבעיית(כמו שכתוב משלוח מנות, ומתנות, ושמחה, ויוטוב, וגם מה שלא ניכתב בפירוש אלא כל אחד מרגיש מעצמו, וד"ל), וכל אחד עיניו בראשו להבין איזה רסן ישים לעצמו כדי שלא תהיה 'אהבתו' קבורתו, אלא אהבתו חייו.

(כולם יקבלו עצמם לאהבה אמיתיית. ובזה ייפתרו כל הפראבלעמען מהסוג הניזכר בכתבה הזאת שהביאו כאן)

ואני רוצה להודיע שאע"פ שהרמב"ם חכם גדול היה, והוא קידם הדת מאה מעלות קדימה מהאפילה השכליית שבה הייתה שרויה, והוציאה לאור שיכליי גדול. מ"מ בעניין רגשיות היה הרמב"ם כימעט בעל מום. הוא קיבל דעת אפלוטוניוס על הסיכסוך בין גוף לנפש, ועשה אותו לאיזה עיקר גדול ביהדות, והרבה לגנות הרגשיות עד שעשעה לבוז ממש.
אנחנו הירווחנו ממומו הרגשיי, שהיצעידנו אל השכליות, אבל אסור לנו לישגות בזה. אלא לאכול את פריו השכליי ועם זה ולצד זה להיות אוהבים כאן בעולם הזה, בכל אפשרויות האהבה הניפלאה שחנן אותנו אלוהים.

אמנם אני כבר קצת בבחינת 'לבסומיי' אבל אני עוד יודע מה אני כותב, וכל דברי דברי אהבה ואמת.

א'פריילעכן פורים לכולם, ולא לשכוח לקבל מאהבה, פשוטו כמשמעו.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/3/2012 07:57 לינק ישיר 

חרדים מחופשים, כל השנה

http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4200038,00.html

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2011 14:30 לינק ישיר 

אני מספיק זמן כאן בפורום בכדי לדעת מי חרדי ומי משהו אחר,
ולדעתי רובם חרדים מבטן לידה וגם מחרדל יש הרבה,

לגבי הגולשים שלא משתתפים בכתיבה בפורום, רובם חרדים, מנין לי ? כי כל פעם שאני מגיע לארץ אני מקבל תגובות על דברי, מכל סוגי האנשים מהקהילה, ואין לי חברים מסוג אחר בארץ רק חרדים חסידיים וליטאיים,
במילא:  כאן המקום לזעוק ולנסות לתקן את עצמינו,
כאן המקום היחידי שחרדים רציניים גולשים לכאן, וזה פועל בכיוון הנכון, זה משפיע ועוד אייך,
אני יודע מתוך ידיעה שמעמד הקריעה נגד הרב עובדיה בוטל בגלל אשכול שפתחתי ושלחתי לאנשים שיש להם מילה פה ושם,

אז אנא ממכם ידידי אל לכם ליפול לייאוש, כאן זה המקום הנכון לזעוק את הכאב שלנו,
הנה שוב האשכול שכתבתי במוצאי יום כיפור האחרון,  מכתב אישי לרועי ישראל-גדוילים\רבנים\מנהלים\עסקנים

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2011 12:00 לינק ישיר 

זה לא משנה מיהם הגולשים בפועל, ואפשר לזייף לכל כיוון.
השאלות שמתעוררות הן אמיתיות, יכולה בהחלט להיווצר סתירה בחייו של חרדי שנתקל בחיצוניות, וממילא מחייבות התייחסות (אם זה בכלל ניתן לעשות זאת כאן ועכשיו).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2011 11:33 לינק ישיר 

אתר
אתה מכיר את הגולשים אישית?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2011 11:01 לינק ישיר 

באמת כדאי לברר.

אני מציע שאנשים יכתבו כאן האם הם אוכלי נו"ט ומחללי שבת או מקפידים על קיום ההלכה.

אמנם לכאורה יאמרו שזה אינו משנה, אבל חושבני שזה יתן איזשהו מימד של אמינות לטענות מסויימות.

אני מקפיד.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2011 10:31 לינק ישיר 

אתר הדוס

אתה יותר גדול ממלאך- המלאך יודע מה בלב האדם- ואתה יודע אפילו מה בלבו של כל ניק וירטואלי- גדול.

אצלנו בישיבה כשהרב היה אומר על תלמיד כי- הוא גדול ממלאך- הבנו- כי הרי למלאך יש רגלי עגל- ומי שגדול יותר יש לו ראש של עגל.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/5/2011 10:25 לינק ישיר 

לתלמיד חכם -
רוב גולשי הפורום אינם מתייסרים בשום שאלה, מסורת אבותיהם אינה מציקה להם, אין להם שום ספיקות באמונה, ואין שום סתירה בין דעותיהם למעשיהם.
אתה יודע למה?
כי הם חילונים גמורים, מחללי שבתות ואוכלי טריפות ונבלות, שמסתובבים פה בחזות כאילו חרדית, ומנסים ליצור את הרושם המוטעה, כאילו הם אנוסי תבונה חרדים. זה הכל. ביניהם יש כמה חרדים פתאים, שלא קולטים את הבדיחה, ומנסים לשכנע את כל התלמידי חכמים מצפון תל אביב להשאר במסגרת החרדית.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > רפואתם של אנוסי התבונה
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 5 6 7 לדף הבא סך הכל 7 דפים.

bholext