חדשות המוזיקה החסידית - גליון 52- כסלו
בס"ד | חדשות המוסיקה החסידית | גליון 52 ר"ח כסלו תשס"ו | www.chasidinews.com | [email protected]
חודש טוב!
בגיל 3 הוא החל ללמוד מוזיקה - בגיל 7 הוא החל ליצור מוסיקה - בגיל 15 הוא פרץ לתודעת הציבור יחד עם "האחים רזאל" ומיד הם סומנו "כג'קסונים החדשים" - בשבוע של פרשת נח הוא חיבר את "צא מן התיבה" - וגולת הכותרת "זמן הגאולה" שזכה לתואר ופתח אותו לעולם - אהרון רזאל - בראיון מיוחד למיכל קורן לרגל צאת האלבום החדש "בהופעה חיה", יונתן כץ מסקר את האלבום החדש של דאנס אוף שימחעס - "האוסף הגדול", יעקב רוזן מסקר את האלבום החדש של רבע לשבע - "ושם נשיר", דיסקים חדשים, דיסקים לצפיה, סיקור האתר המיוחד של שמח מיוזיק ועוד. מקווים שתהנו מהעיתון. הפורום שלנו הולך ומתפתח הכניסה דרך האתר או פשוט ללחוץ כאן. אתם מוזמנים להכנס ולכתוב.
חידושים, רעיונות, מאמרים, הערות, תגובות, וכל מה שעולה לכם בראש לשלוח ל: [email protected] . מנויים לשלוח ל: [email protected].
מערכת "חדשות המוזיקה החסידית"
--------------------------------------------------------------------------------
מקבץ חדשות
בשיתוף עם "מוצ"ש חסידי חי עם מנחם טוקר" ברדיו קול חי
◄ משה מרדכי (מונה) רוזנבלום מגיש את "אז יבקע" – אלבום חדש לשרולי גינסברג. באלבום לחנים של: הרב הלל פלאי, נח פלאי, ישי לפידות, משה ואלי לאופר, הרב מנדל פולק, פינקי וובר ושרולי גינסברג עצמו. בין השירים: כי אני עבדך, חסיד ה', הנה, חיים, אין ערוך, ועל הכל ועוד. עיבודים: הערשי גינסברג. הפצה: פילהרמונה.
◄ "שירה חדשה" – אלבום חדש של כוכבי הזמר החסידי שיוצא לחנויות אי"ה בשבוע הבא. באלבום משתתפים מרדכי בן דוד, יידל, גד אלבז, תזמורת שלהבת ,שלמה כהן, הזמר הבא מאיר גלבר, אנונימוס, אפרים מנדלסון, מנדי ג'רופי, איציק אורלב, אודי אולמן, ישראל פרנס, אברימי רוט, יהודה דים, ר' משה צבי ויינטרוב ואחרים. באלבום שירים חדשים ברובם המופיעים בלעדית בדיסק זה. הפצה: נועם הפקות.
◄ "הנה" – האלבום החדש של שלמה כהן הגיע לחניות. באלבום לחנים של פנחם וובר (אתה אחד, השבת נועם הנשמות), ר' משולם גרינברגר (הנשמה לך), אליעזר קאליש (שתזכנו), ר' עקיבא המניק (אשת חיל, כרחם אב), משה מורגנשטרן (מי שטרח), מוישי כהן (אודך) וגרשון פרנקל (אני מאמין – שיר מיוחד על מילים שכתבו אברהם הענדלער ומרדכי יואל זלפיינד). עיבודים: רובי בנט, משה מרדכי (מונה) רוזנבלום ועמי כהן. הפצה: גרינטק.
◄ הזמר והרקדן יוסי אזולאי מגיש את "עם ישראל חי". אלבום חדש בהשתתפות שלמה ברונר, יוסי אזולאי ואיתי עמרן עם שלושה שירים חדשים. "עם ישראל חי" שכתב והלחין יוסי אזולאי, "שיר לה'" שכתב והלחין הנרי ברטר ו"הגיע זמן לרקוד" שכתב והלחין יוסי אזולאי וישראל בלק. הפקה מוזיקלית: עמית מצליח. הפצה: גל-פז.
◄ בימים אלו מגיע לארץ האלבום החדש של להקת בלו פרינג' – "70 פנים". בלו פרינג' יצרה שינוי במוסיקה היהודית ופיתחה סאונד יחודי לה, כאשר סגנונה המוסיקאלי מגוון ונע בין פופ, רוק, פאנק, ריתים ובלוז. הלהקה מבצעת שירים מקוריים בעברית ואנגלית תוך שזירת תכנים יהודים אקטואלים במוסיקה עכשווית, בלהקה חברים ארבעה חברים החיים בניו יורק ולומדים בישיבה יונברסיטי: דב רוזנבלט, אבי הופמן, דני זווילנברג וחיים דנציג. באלבום החדש 11 רצועות, בינהם: לא אירא, אב הרחמים, מודים, לפני אדון, שיר השידוך ועוד. הפקה בארץ: פרסומי ניסא .
◄ אביעד גיל יוצא בשתי סינגלים חדשים, הראשון "אחות קטנה" – דואט שקט ומקסים עם גד אלבז כשתב והלחין אביעד גיל, והשני "אלי שבשמיים" שיר במקצב היפ-הופ חדשני צעיר ומקפיץ שגם אותו כתב והלחין אביעד גיל. בעקבות השילוב המולצח גד אלבז-אביעד גיל גם בשיר זה ניתן לשמוע את השפעותיו של גד אלבז שלקח חלק בהפקת האלבום. באלבום יהיו שיתופים מיוחדים ומעניינים בין אביעד למספר אמנים בולטים. בימים אלו מסתיימות העבודות על האלבום החמישי שיצא בעז"ה בקרוב. הפקה: א.ג. הפקות.
◄ "משוגע" – סינגל ראשון מתוך אלבום חדש של להקת "שבטי ישראל" שיצא בקרוב. "משוגע, משוגע על הטירוף של קסם הבריאה שיכור משמחה". את המילים כתב הרב עודד דוד שגם הלחין ביחד עם ישראל כסיף שגם עיבד. להקת שבטי ישראל, להקה מעורבת שהוקמה ע"י הרב עודד דוד, מבקשת באמצעות מסרים של רוחניות לגשר בין זהויות, ושבטים ולקיים דיאולוג בין עולמות באמצעות המוסיקה. הפקה: בייס רקודרס ופרסומי ניסא .
◄ לאחר שבתקופת החגים חיזן והופיע במקומות רבים בארץ ובחו"ל חוזר מיכאל שטרייכר ולארץ ויוצא בסינגל חדש "ליבי" ביחד עם בניו דוד ואלי שטרייכר בעיבודו של מלכיאל אברהם בדרך לשני אלבומים חדשים שיעבדו מלכיאל אברהם וישראל לאם.
◄ תזמורת נשמה מגישה את "J-WALKING 2 – הצעד הבא" מוסיקה טובה להליכות וריצות עם שמעון קרמר, עופי נט, אלי קאהן, גרשון ורובא ואברומי וייבסרגר. בין השירים באלבום: שיר בבוקר בבוקר, עם ישראל חי, ניגון ל"ג בעומר, דוד המלך, נחפשה ועוד.
◄ "גבוה גבוה - המיטב של להקת המושב" אלבום חדש של להקת המושב. באלבום 17 שירים ממיטב השירים של הלהקה מארבעת הדיסקים הראשונים וגם שיר חדש שמעולם לא הוקלט "Heart is Open". בין השירים באלבום: בראשית, שבת קודש, אליהו הנביא, ופדויי, והשב, זמן אבוד ועוד.
◄ "ניגוני מיללער" – אלבום חדש בקרוב מלחניו של הרב אברהם מילר (אח של החזן בן ציון מילר) בהפקתו של גדעון לוין ובעיבודו של יהודה סטרולי. משתתפים באלבום: החזן בן ציון מילר, בנו שימי מילר, אברימי רוט, שלומי דאסקל, בצלאל גאלד, שלומי טוייסיק ועוד.
◄ "מזמור לתודה" – אלבום חדש מלחניו של המלחין אהוד בר לוי. משתתפים באלבום: אסף נגל, ניר קפטן, ירון בר ואברמי רוט. בין השירים באלבום: מזמור לתודה, חיים שתהא בנו, הנושא החובו, תנא דבי, תפילה ועוד. עיבודים: ראלף לויתן.
◄ חגי רוסנק יוצא בקרוב באלבום בכורה – "משמיים" בעיבוד והפקה מוסיקלית של גבריאל וגיא חסון
◄ דניאל זמיר יוצא באלבום חדש – "הזמיר שר פופ". באלבום אחד עשרה שירים, תשעה מהם הולחנו על דניאל זמיר עצמו. בין השירים: יהיו לרצון, גברת גאולה, יהיו לרצון, יענך וכן ביצוע מחודש ל"מכניסי רחמים" של ר' חיים בנט ועוד.
◄ "למענך" – אלבום חדש לאיתן כ"ץ ("בגלל אבות") באלבום עשרה שירים, בינהם: מזמור שיר, למענך, כל עצמותי, אדון עולם, גם כי אלך ועוד.
◄ "רגש – להיטי זהב" – אלבום אוסף חדש ממיטב להיטי להקת רגש המיתלוגית עם הרב שמואל ברזיל ואביש ברדאט. באלבום 12 שירים, בינהם: ובא לציון, מודה אני, ידיד נפש, אשת חיל, קומה ועוד.
◄ העבודות על האלבום החדש של ליפא שמלצער נמשכות מסביב לשעון, בעז"ה לחנוכה בחניות. הפקה של גדעון לוין.
◄ לאחר הצלחת האלבום הקודם, יוצא אלבום חדש "להרגע עם הכוכבים" עם מיטב אמני הזמר החסידי.
◄ "הללו" – האלבום החדש של סנדי שמואלי אוטוטו בחנויות.
◄ שלומי קאופמן ("אמת") עובד על אלבום אלבום ווקאלי שיצא לקראת ספירת העומר וכן על אלבום סולו שיהיה שונה לגמרי ה"אמת", הוקלטו כבר 7 שירים.
◄ האלבום הרביעי של להקת לב טהור צפוי לצאת לקראת חג החנוכה.
◄ "עונג שבת מזרחי" – אלבום חדש וכפול עם לקט שירי שבת מפורסמים וידועים. הפקה והפצה: הינדיק הפקות.
◄ גדעון לוין עובד על אלבומים חדש ליונתן שוורץ ואביש בראדט.
--------------------------------------------------------------------------------
דיסקים לצפיה
◄ "ניצוצות של קדושה" מגישים את "המרוץ לתהילה"- סרט חדש ב-2 חלקים. מוטי רוצה לשחק בסרט כדי להתפרסם והוא מוכן לעשות הכל עבור התהילה. הוא הולך להבחן באולפני הפקה שונים ועובר השפלות. לעומתו, בן כתתו- מנדי אינו מחפש כלל להתפרסם, אך בזכות מעשיו הטובים, בהם הוא מגלה אומץ לב ותושיה הוא עולה לכותרות ומתפרסם פעם אחר פעם. המתח בין השניים עולה כשאשר מוטי מתנכל למנדי, עד רגע השיא שבו מנדי נקלע לסכנת נפשות ומוטי שנמצא במקום יכול להצילו... הפצה: גרינטק.
◄ "בית דין של מעלה" – דרמה מרתקת עוצרת נשימה מבית "ניצוצות של קדושה". נתנאל, עני מרוד, שכל רכושו היא פרה אחת, מתמודד במשך שנים עם בעיות פרנסה עד לפגישה הגורלית עם הצדיק רבי אהרון שבה מבקש רבי אהרון מנתנאל שלושה כוסות תה בזו אחר זו ומצווה עליו למכור את פרתו היחידה. בעקבות קיום הוראתו של רבי אהרון מוצא נתנאל את עצמו מסתבך בקנית אחוזה ענקית ללא פרוטה בכיס ונרדף ע"י חבורת סוחרים. רצף של ארועים מרתקים שמכוון בעקבות פסיקת בית דין של מעלה חושף בפני הצופה השגחה פרטית עצומה ששופכת אור על כל הארועים שנתנאל עבר. הפצה: גרינטק.
זמן הגאולה/ ראיון: אהרון רזאל
בגיל 3 הוא החל ללמוד מוזיקה - בגיל 7 הוא החל ליצור מוסיקה - בגיל 15 הוא פרץ לתודעת הציבור יחד עם "האחים רזאל" ומיד הם סומנו "כג'קסונים החדשים" - בשבוע של פרשת נח הוא חיבר את "צא מן התיבה" - וגולת הכותרת "זמן הגאולה" שזכה לתואר ופתח אותו לעולם.
מיכל קורן
ביום סגרירי למדי יצאתי לשכונת נחלאות בירושלים לראיין את אהרן רזאל אומן ענק ששר מהנשמה. לפני שאנחנו מתחילים הוא אומר לי "יהי רצון שאני יזכה לא לדבר שטיות ולא לבוא לידי גאווה ואזכור שהכל מהקב"ה" ויהי נועם ה' אלוקינו עלינו ומעשה ידינו כוננהו"...
הקריירה המוסיקלית שלו התחילה מהבית זה היה טבעי שמי שנולד אצלינו מפנים אותו למוסיקה, אנחנו ארבעה אחים וזה התחיל מהסבא שאהב מאוד מוסיקה, דתיים לא היינו אז, אבא שלי היה חובב מוסיקה רציני והיה לו מספיק רקע בשביל ללמד אותנו היה לו מאוד חשוב שכל הילדים ינגנו אז הוא חשף אותנו לזה, ולימד אותנו פסנתר וגיטרה ממש מגיל צעיר, אנחנו לויים במשפחה ואומרים שהלויים היו מנגנים בבית המקדש בע"ה שיבנה בקרוב, אנחנו מתאמנים לכבוד זה.
דתי לא הייתי ובילדות שלי לא גדלתי ממוסיקה יהודית דתית, הייתי אוהב מאוד מוסיקה ישראלית,היום אני מאוד אוהב וקשור למוסיקה החסידית ומה שמיוחד שאני שייך אליו זה שהאנשים שחוזרים בתשובה שהם גדלו על המוסיקה הלא חסידית וינקו משם את ההשפעות,אח"כ היום מה שנקרא מעלים את הניצוצות האלה לקדושה.
הגעתי לשלב של הצבא שירתתי כמוסיקאי גם כן בלהקות ושרתי לפני חיילים אז לא הייתי קשור עדיין למוסיקה יהודית,רק אחרי שהשתחררתי פתאום התחלתי להכיר את המוסיקה של ר' שלמה קרליבך ז"ל, נסחפתי אליו והייתי חסיד שלו לא האמנתי שאם מישהו היה שואל אותי אז אם אני ישיר בעתיד מוסיקה יהודית הייתי צוחק ואומר שאין מצב, מבחינתי קרליבך עשה לי את התפנית לא גדלתי עליו, אבל הוא היה השוטר דרך שאמר לי כאן תפנה ימינה למוסיקה היהודית חסידית ולא שמאלה, קרליבך ללא ספק אצלי זה דלת הכניסה למוסיקה היהודית. ביהדות המוסיקה היא לא סתם תחביב אצלינו זה חלק מעבודת ה' לקרב אותך לבורא, זה מחזק מאוד באמונה, וזה עזר בעבודת ה' זה מאוד ריגש אותי ולכן אני מאמין במה שאני עושה ומשתדל להביא שמחה לאנשים, וזה סוג מסוים של שליחות.
עד היום הוצאת ארבעה אלבומים...
הוצאתי חוץ מהאחרון ארבעה אלבומי סולו שלי, הראשון היה "הסנה בוער" שהיוה את ההתחלה לפני 7 שנים , אני זוכר שמאוד הופתעתי שאנשים חרדים חסידים וליטאים מישיבות אהבו את הרעיון שלי והסגנון של המוסיקה, עד אז לא הכרתי מספיק את העולם הזה, וזה היה זכות בשבילי כי באתי מהעולם החילוני והייתי חוזר בתשובה עם כיפה גדולה, הייתי אז בתחילת הדרך של עצמי, המשפחה שלי חזרה בתשובה כשהייתי בגיל צעיר, אני גדלתי חילוני עד כיתה ה', ואז אחרי הצבא אני מעצמי התקרבתי לברסלב וקרליבך, התקשרו אלי כל מיני חברה בזמנו מפונוביז' ואמרו לי שהם מאוד אוהבים את השירים שלי. אח"כ הבנתי שאני זמר התחלתי לעבוד על הדיסק השני של "מים רבים" שהוא קצת יותר מתוחכם שיש שם שירים כמו על "חגיגה" שזה שיר מאוד אהוד, והודיתי מאוד לה' על זה, זה סגנון חדש מילים אחרות ולא הייתי בטוח בזה, אבל ראיתי שמאוד אהבו אותו.
"זמן הגאולה" זה התקליט השלישי שעליו מה אומר ומה אספר, שזה השיר שעשה אותי כמו "רחם", וזה מתנה וזכות מסוימת כי אני שר על הגאלה ואנשים שם חושבים שאני מבשר את הגאולה, והשיר הזה פתח אותי לעולם, צריך לציין שבדיסק שלי בגלל שגדלתי על מוסיקה קלאסית אני משתדל להכניס אותה, יש הרבה שירים בסגנון הזה כמו על פסנתר וכינור. "שיר ציון" זה התקליט הרביעי והשיר הזה מדבר על העניין הזה שהיינו בגלות ועם ישראל מחפש את השיר שלו, את השיר האמיתי ששרנו בבית המקדש. הוצאתי גם את "ובכל זאת" דיסק של שירים נדירים של קרליבך, ר' שלמה קרליבך כל הזמן היה מוציא שירים והרבה מהם לא יצאו על דיסקים, הרבה חסידים שלו היו שם והקליטו אותו ומישהו העביר אלי הרבה הקלטות שלו באיכות הקלטה מטייפ ביתי, אני עבדתי על זה קשה והצלחתי להוציא מזה דיסק.
איך הגיע לך הלהיט הזה "זמן הגאולה"?
באמת לא חשבתי על זה,לא הייתי מודע לזה שאני עומד להוציא להיט או משהו כזה,כמו שכתבתי את השיר "אשא עיני אל ההרים" שזה פחות להיט כך כתבתי את זמן הגאולה, יש לי כנראה בתוכי בכל אופן איזה חיידק משיחי, בהופעות יש מן השראה כזאת שבאמת עמ"י מתקרב לגאולה ואני מרגיש את זה באופן כללי באוויר, אלפי אנשים בכותל ובכלל אני אדם אופטימי הייתי תמיד מרגיש שזה שמחה גדולה הדור שלנו ואיך שהוא בהשראת התחושה הזו בלב חיפשתי מילים, מנגינה הייתה לי קודם,ואז הפזמון הגיע לקוח מתוך פיוט, שפתאום ראיתי אז לקחתי וקישרתי ביניהם וזה מה שיצא "זמן הגאולה" יצא בדיוק בתקופה שהתחתנתי .
הדיסק הנוכחי?
אוסף של כל הלהיטים שלי, אפשר לראות אותו בשני הבטים: אחד, דיסק אוסף של כל הלהיטים שלי שאני עושה בהופעות. השני, שאני מגיע לאולפן לוקח לי הרבה זמן הביצוע של ההקלטה, אז החלטתי לעשות דיסק,לקחתי את הלהקה שלי שמנגניםLIVE ביחד עם כל האנרגיה של ההופעה ולהקליט את זה יחד שזה עושה משהו אחר ואוירה טובה. מה שמיוחד בז'נאר הזה שאין לך כותבים ולא מעבדים אלא אתה מנצח ומעבד למרות שבשני הדיסקים האחרונים לקחתי כבר מפיק מוסיקלי שיהיה לי כמין חברותא כזה.
מה עם "לעשות שינוי במוסיקה"?
אז עשיתי דווקא בדיסק "שיר ציון" את "מן המצר" בדאנס וזו זכותי ! ,רק שאח"כ קיבלתי כ"כ הרבה טלפונים אל תתקלקל, אהרון מתגעגעים לאותנטיות שלך, תמיד רוצים שאני ימשיך להיות עם גיטרה שבורה. האמת שבא לי מאוד לעשות דיסק שמותאם לברנז'ה בדיוק אבל אני יודע שירדו אלי ויגידו שפלשתי למקום אחר, יש כאלה שמרגישים בעלות בכך שאני "השונה" ,שיש את המוזר ונורמל ואהרון רזאל הוא כאילו האותנטי התופים אצלו, הקול מיוחד.
מה מצב המכירות שלך כיום?
האמת היא שכל היחס לדיסקים היום השתנה, דיסק פעם היה מקור להכנסה, היום זה פשוט להשאיר אותך על המפה אני מצליח לכסות את ההשקעה הגדולה, דיסק הוא יותר מאשר מוצר בפני עצמו זה חלק מהמקום של האומן בשוק, אם מוציאים דיסק חדש יש שירים חדשים יש על מה לדבר חידושים וכאלה ואי אפשר להפריד ביניהם כי זה חלק מכל הקרירה שלך, אם לא הוצאת דיסק 10 שנים למשל, אז אוהבים אותך מאוד אבל השירים שלך כבר עשו את ההיסטוריה שלהם. והיום כמעט כבר קשה לי לצעוק על הצורבים למרות שזה לא בסדר כי זה באמת כ"כ מפתה שאי אפשר לעמוד בזה, אבל המחירים של הדיסקים יורדים וארבעים ₪ לדיסק חדש זה יפה.
נכנסת גם לתחום של המדיה?
תמיד רציתי לעשות דברים כאלה כמו קלטות ילדים, לבינתיים עשיתי רק קלטת אחת וזה נקרא "לשיר עם אהרון", זה לא כמו הדיסקים שלי זה לא תוצר שלי ממש, זה לא שאני הפקתי,אלא החברה של הרב עודד דוד שעשה גם את "חבורת מצוות" לקחה אותי להשתתף בזה והאמת שהיה לי מאוד נחמד התחום הזה של המשחק וילדים.
היית אחד מאלה שפרץ והכניס את המוסיקה האלטרנטיבית לתוך המוסיקה החסידית?!
במוסיקה האלטרנטיבית יש בה משהו שיותר קשור לישראליות, כמו שמזרחי שמגיע מעדות המזרח צמא באופן טבעי למוסיקה מזרחית כי היא יותר קרובה אליו, וכאן אחרי הרבה שנים שלא היה את הדבר הזה והיה רק חסידי אי אפשר להתעלם מזה שאנחנו ישראלים כמו המדרגות, עמירן דביר, עדי רן ועוד, הרבה פעמים אנשים אומרים לי שהשירים האלה הם מאוד אמיתיים ולא רק "צבע".
במוסיקה החסידית מה שנחשב להיט זה מה שנכנס לחתונה כמו "יודו לה' חסדו", לשירים מהסוג שלי יש להם מקום יותר בזרימה של החיים פחות בחתונות,הרבה חברה בישיבות שומעים אותי לפני שהם הולכים לישון, מוסיקה כזאות שיותר מתחברים אילה כשמבטאים את הלבטים שבחיים, והמוסיקה שלי זה בעצם עוד תוסף עוד גוון למוסיקה היהודית.
חוויות !?
בהופעות בחברון יש משהו באווירה שם שממגנט אותך, הרבה סוגים של אנשים מכל הזרמים ,יש שם תחושה באוויר שהגאולה בפתח וזה מאוד מרגש.
התקופה של ההתנתקות היית שם וראינו אותך כולנו!
הייתי שם שבוע בדיוק בשבוע של ההתנתקות הייתה הרגשה לפני זה שברור שזה לא יקרה והמשיח עומד להגיע, הייתה תחושה של גבורה ומאבק למען ארץ ישראל ומסירות נפש למען עם ישראל, ב"ה הם לא נשברו מזה להיפך האמונה האמתית רק חוזקה אצלם והם הבינו שהכל משמיים ולפעמים יש גם אכזבות.
אותי פינו ארבעה חיילים הייתי בשירת הים מקום מדהים ביופיו.
משהו קטן לסיום ?
אני מאוד רוצה להודות לבורא עולם שימשיך כך לתת שפע של יצירה וקשר טוב עם הקהל, ולכל לציבור הדתי לקהל שמאוד מפרגן ומאוד אוהד ואוהב.
סקירת דיסקים: "האוסף הגדול" אוף שימחעס. הפקה: ישי לפידות.
"אוף שימחעס להקת הדאנס החסידית – יהודית הראשונה בעולם. הלקה שהוקמה בישראל בשנת 1995 ע"י ישי לפידות חרטה על דיגלה להביא את המוסיקה החסידית יהודית לכל מקום בעולם. כחלק מדרכה להגיע לכל אוזן, משתמשת הלהקה במוסיקה העדכנית והחדשנית ביותר בעולם...". (מתוך אתר הלהקה)
לרגל עשור ללהקת אוף שימחעס, יוצאת הלהקה באלבום אוסף, הפקה די גדולה שדובר סביבה רבות. אודה על האמת, לא עקבתי אחרי פעולתה של אוף שימחעס במשך השנים. אמנם קניתי את הדיסק הראשון ושמעתי את השלישי, יצא לי גם להיות בכמה הופעות של הלהקה. אבל בשביל עשר שנים של פעילות, זה אולי קצת מעט. אבל אולי זה בצדק, כיוון שאוף שימחעס היא להקה של איש אחד. אי אפשר להגיד שזוהי להקה של כל חברי הלהקה – כמו שלשלת, לב טהור ודומיהן. כאן, השירים, הלחנים, ואפילו הביצועים נעשים בידי ישי לפידות. דומה כי הלהקה הוקמה סביבו ובשבילו. אז אמנם לא עקבתי צעד אחר צעד בהתפתחות הלהקה, אבל אחרי הקריירה המוזיקלית של ישי לפידות הייתי די מעודכן. נראה שבכך יצאתי ידי חובה.
הלהקה המצליחה הזו, סובבת כאמור בעיקר סביב לפידות, אבל נתמכת גם ע"י עוד שניים מאבני היסוד שלה – שמשון דלבקוביץ ויענקי אלפא. אבל מלבדם עברו בלהקה במשך השנים עוד הרבה שמות, שעד יציאת אלבום האוסף לא שמעתי על קיומם. הנה רשימה חלקית: ארי אסנר, דרור טייטלבויים, מושמוש (כן, ככה כתוב...), ליאור סוזייב ועוד רבים וטובים, אך לא כל כך מוכרים. הלהקה הספיקה להוציא ארבעה אלבומים קודמים: "דאנס אוף שימחעס", "עליכם ועלינו", "עם ישראל חי" והאלבום הכי מוצלח שלהם – "אוף שימחעס וחברים", שהוציא מתוכו את הלהיט הכי גדול והכי יפה של הלהקה לדעתי – "פיה פתחה". כמו שאתם יכולים לשים לב, השיר הכי טוב שלהם הוא ממש רחוק מהדאנס.
ונעבור להפקת הענק הנוכחית. אין ספק שהייתה לא פה מעט השקעה. עטיפת הדיסק מושקעת, עבור כל שיר, יש כרטיס נפרד עם מילות השיר (לא יודע עד כמה זה פרקטי, אבל זה בהחלט מרענן ומעניין), וגולת הכותרת אולי של ההפקה- זה דיסק לצפייה עם כל מיני הופעות של הלקה משנת תש"ס. בהפקתו של ישי לפידות, ובעריכתו של אלון גרזון.
כיוון שהשירים מוכרים מהאלבומים הקודמים, נרשום רק את שמותם, ונתעסק בבודדים מהם: צ'ריבים צ'יריבום, שיר תולדות המוזיקה, עוד אבינו חי, שירו למלך, שהגשם יבוא, פיה פתחה, דור מצוין, אלפי אנשים, שמור נא עלינו, ברכוני לשלום, לקום מחר בבוקר, אוי אוי אוי, אמא, די די די די, הלו ילד, ובחסדך הגדול.
שיר תולדות המוזיקה הוא שיר מאוד מיוחד ומאוד מקורי. כיף לחוות את משב הרוח המרענן של השיר. סוג של "שיר השירים" (תרתי משמע) – שיר על השירים, על הזמרים. כמעט ואף אומן לא קופח, וכולם הוזכרו בשיר שמתמצת את תולדות המוזיקה החסידית, החל מהכלייזמרים ואחריהם הרב קרליבך, ועד להקת החבר'ה, כאשר אפילו שדרני הרדיו מוזכרים שם. אין ספק, שיר מיוחד. "שירו למלך" זהו עוד שיר שלא הופיע באלבומים הקודמים של הלהקה. זהו קאבר לשירו של יידל בלחנו של הרב פלאי. ביצוע מוזר משהו, בליווי כבד של מקהלת החזנים של יענקל'ה רוטנר. "שמור נא עלינו" זה כבר קאוור שחוצה את גבולות המוזיקה החסידית. ובצדק – אין שיר יותר מתאים לעשות עליו קאוור. "הוא היושב לו אי שם במרומים... הוא בשמים והוא היחיד, הוא הגדול הנורא, הוא השומר עלינו מצרה. אלוקי, שמור נא עלינו כמו ילדים, שמור נא ועל תעזוב...". במקור שרה את השיר עפרה חזה, ושימחעס לוקחים את השיר והופכים אותו בצורה מוצלחת לדאנס, ואפילו- למי שהספיק לראות את השידורים הראשונים של ערוץ התכלת – הפיקו עליו קליפ מוצלח במיוחד. זה אחד הקאוורים היותר מוצלחים שאני מכיר.
לסיכום –מי שאוהב את המוזיקה של לפידות, על כל סגנונותיו המגוונים – בהחלט מומלץ לקנות את הדיסק. יש בו יציאות טובות, ואם הוא אוגד בתוכו עשור של להקת ישי לפידות, כנראה שהוא שווה שמיעה.
הפצה בארץ: גל-פז. סיקור: יונתן כץ
סקירת דיסקים: "ושם נשיר" להקת רבע לשבע.הפקה: דוד הולשטיין.
אי שם, בואכה ירושלים, מגיעים אל המקומות הגבוהים ביותר, מאחורי ההרים, קיים ועומד כתל תלפיות המושב "בית מאיר". בטיול במושב בשעות לילה ניתן לחוש מצד אחד את הכפור והרוחות בהתאם למזג האוויר בארץ הקדש בימים אלו, אך מצד שני, כשהלב מלא, ניתן דווקא לחוש בהשראה יוצרת אליה ניתן להגיע דווקא מתוך השקט והשלווה, ולא פחות חשוב הרוגע מהיקום. זהו המקום בו גר הסולן, ומרכיב הלהקה מר יהודה כץ הי"ו.
לפני קצת זמן, נוכחתי בהופעה שלו בישוב היהודי בחברון, בהופעות ישנות שלו במקומות שונים ברחבי הארץ, גם נוכחתי, אבל ישנם הנקודות שאני תמיד אוהב לראות אצלו בכל הופעה. את הדרך בה הוא ניצב ומזדקר לו על הבמה, איך שהוא נותן את כל כולו, כל ליבו ונפשו בכל מהלכי השירה, על כל שלביה. יצא לי לשוחח יותר מפעם אחת עם זמרים, ויצא לי לבחון הרבה מאוד הרכבים, ואם מדובר במקצועיות, וגם אם מדובר ברגש ונשמה, הרי שאצלו ניתן לראות את השילוב הנכון. איך שמצד אחד הוא מחזיק גיטריסט מהטובים ביותר בארץ את אליעזר בלומן, אך בד בבד משלב ומכניס הרבה מאוד נשמה, קצב, ושמחה בשיריו של הרב שלמה קרליבך ועוד.
בתוך כל אחד מהדיסקים, תמיד ניתן לראות את שיריו של הרב קרליבך בעיבודים יצירתיים, את הצבע החדש לו הם זוכים, ואת הדרך בה הוא יכול בעצם לשיר ולהגיש כל שיר, רק שהוא יעשה זאת בעיבוד הייחודי שלו, של להקת רבע לשבע. פעם, בתוכנית לילה מאוחרת באחד מערוצי הקדש, המראיין שוחח איתו על חיבורו הרוחני, וסיפר על דרכו בתוך ברסלב, חב"ד, ומעניין לעניין הגיעו לקשרי הנגינה שלו עם הניגונים העתיקים של חב"ד כגון "האפ קוז'אק", המוכר לרובם אם לא לכולם. וכך בעצם בצוות מצומצם בספונטאניות, הוא ביצע את השיר האפ קוז'אק, יחד עם הגיטריסט אליעזר בלומן, והגיש אותו למאזינים רק שבקצב מעט שונה, כשאת הפתיח שינה למעט בלוז, ואת הסיומת לקאנטרי עם הרבה הרבה נשמה.
איך זה היה נשמע? למי שאוהב את הסגנון, זה היה משהו אדיר. אהבתי את היכולת המהירה של יהודה כמעבד, ומגיש את השיר, רק בסגנון האישי שלו, עם הלב שלו, והרגש אותו הוא מעביר דרך השירה. את דרכו חזרה בתשובה עשה דרך הרב קרליבך, וממנו הוא שואב את עקר דרכו המתבססת על קרוב רחוקים, גישה לכל זרמי היהדות בעקר נוטה לברסלב ולחב"ד, ובעל לב מאוד מאוד חם, ויעשה הכול בשביל לקרב עוד יהודי לחיק היהדות.
הדיסק הזה, הנו הדיסק השישי ואפשר להגיד שמדיסק לדיסק ניתן לראות איך שהלהקה מצדיקה את קיומה, ואת מיקומה בראש הרשימה במוזיקה היהודית המקורית, או האלטרנטיבית (איך שתעדיפו לקרוא לה). בדיסק, כמו תמיד משולבת לה המוזיקה של הרב קרליבך בסגנונות חדשניים, יחדיו עם לחנים אחרים, עם הרבה קאונטרי, רוק, ומלודיה הפקה מוקפדת, וסאונד איכותי. משמיעת הדיסק, ניתן לומר שמדובר באחד מאבני הדרך במוזיקה היהודית המקורית, והיה שווה הזמן שחיכינו לו, וגם שווה ההשקעה ברכישתו. ואחרי ששמעתי את הדיסק, אני עדין יכול לשמוע אותו שוב, וכמובן מחכה לדיסק הבא.
באלבום משולבים כמיטב המסורת, סגנונות שונים – מרוק וקאנטרי, ועד מלודיה וקרליבך. אלבום כולל 12 להיטים בסגנונות שונים ומגוונים. "ושם נשיר" ע"ש השיר השני בדיסק מלחנו של סולן הלהקה יהודה כ"ץ. עוד באלבום: אימתי, תמיד בשמחה, תפילת הדרך, קופצים לים סוף ועוד. כמו-כן שומרים הפקד, בך בטחו, פתחו לי ועוצו עצה שהלחין ר' שלמה קרליבך כמיטב המסורת.
הפצה בארץ: נועם הפקות. סיקר: יעקב רוזן.
אתר מומלץ:שמח מיוזיק פודקסט http://sameachmusicpodcast.com
חברת "שמח מיוזיק" משיקה את "תחנת ההורדות" הראשונה במוזיקה החסידית. תחנה זו היא שירות חינמי של חברת "שמח מיוזיק", המאפשר הורדת קבצי mp3 למחשב האישי שלך, לנגן I-POD או לכל נגן mp3 אחר. זוהי בעצם תוכנית (כעין תוכנית רדיו) אותה מציגים דוב כץ, חבר בתזמורת "נשמה", ושרולי מאיר האחראי על מחלקת העיצוב והמדיה ב"שמח מיוזיק". משך השידור הוא כ- 30-40 דקות והוא מפורסם מידי שבועיים (בשלב זה), באתר מיוחד שהוקם לשם כך. התוכנית מציגה לפחות 5 שירים מאלבומים חדשים או כאלו העומדים לצאת לאור ב"שמח מיוזיק", ראיונות, חידות ושעשועונים. באתר ישנם גם ראיונות כתובים עם אומני הזמר וכן דוגמיות לשמיעה מתוך אלבומים חדשים.
מטרת ההפקה היא להבטיח, שציבור הקונים של המוזיקה החסידית, יקבל את מרב המידע על האלבומים החדשים כדי לבחור אילו מהם לרכוש. אנו מבינים שיש הרבה מאוד חידושים במוזיקה וקשה לציבור לדעת מה בדיוק מתאים לו ומה לא. אנו רואים בכך סוג של "תחנת האזנה ניידת", להבדיל מזו הקבועה הקיימת בחנויות המוזיקה. דרך האתר תוכלו להוריד את התוכנית ישירות לנגני המדיה שלכם ולהאזין לה, או לדוגמאות משירים חדשים, בזמן נהיגה, הליכה, עבודה או בדרך לעבודה... חני שוורץ
אודות ותודות:
כותבים ומשתתפים: יוסי אשרי, שניאור ג'רופי, אהרון רזאל, חיים שמעיוביץ, דוד פרוידיגר, בני יפה, חני שוורץ, דאנס אוף שימחעס, להקת רבע לשבע, יעקב רוזן, יונתן כץ, קובי רוטמן, פיני פרוינד, מיכל קורן, שרולי מאיר. עיצוב: יעקב בן דוד. לוגו: לב-טוב גרפיקה.
תודה מיוחדת ל: אריאל וולף, קובי סלע, מנחם טוקר, פרסומי ניסא, בני יפה, נועם הפקות, גל-פז חמ"ד הפקות, גרינטק שיווק, יוסי אייזנטל, שימיקס, סטודיו רוט, שרון דניאל הפקות, שלום טויטו, יעקב לוי, עוזר דרוק, מענדי בן חמו, אלעזר פרץ, ליאור גבאי, תומר כהן, מורשת, מינדי והחבר'ה. תודה גם ל: המחלקה לתרבות תורנית בעירית פ"ת, אלי דולינסקי, בחדרי חרדים.
 |
|
|