| נשלח ב-18/12/2005 12:15 |
|
| |
סגולות לזכרים
"... אי אפשר לעולם בלא זכרים ובלא נקבות, אשרי מי שבניו זכרים, אוי לו מי שבניו נקבות".
מאמר זה מופיע במספר מקורות. (פסחים דף סה עמוד א, קידושין דף פב עמוד ב, בבא בתרא דף טז עמוד ב, סנהדרין דף ק עמוד ב).
אלא שלדברי הגמרא (עירובין דף ק עמוד ב, נדה דף לא עמוד ב), אין הבנות גזירה משמים ללא תקנה, כל שדרוש לשנותה זה קצת מאמץ:
''הרוצה לעשות כל בניו זכרים יבעול וישנה''.
בעירובין מסביר רש"י "איך זה עובד":
"יבעול וישנה - שמחמת ביאה ראשונה נתאוה האשה והולבשה תאוה, וכשבא ביאה שניה היא מזרעת תחילה, והיכא דהיא מזרעת תחילה יולדת זכר".
או שאנשי ארצות המגראב לא זכו וגמרא זו לא הגיעה אליהם, או שהם לא אהבו להתאמץ, והם מצאו לעצמם פתרון יותר קל להולדת זכרים.
דניאל שפרבר (מנהגי ישראל, ב עמודים רצב-רצד), מביא מספרי מנהגים רבים, שהנשים בארצות המערב, היו בולעות את עורלת הזכרים שהיו חותכים בשעת הברית, מפני שהאנשים בארצות אלה, (יהודים ולא יהודים) האמינו,שאכילתה היא סגולה להולדת בנים זכרים- לנשים פוריות, וסגולה לילדים - לנשים עקרות.
במקום להשליך את הערלות בחול, כמו שכתב המחבר בסימן רס"ה סעיף י, היו המוהלים מוכרים את העורלות לבעלי הנשים העקרות שהיו מזמינים אותן מראש.
ואין לי אלא לשאול:
מה הוליד יותר זכרים, דרך הגמרא או אכילת הערלות?
עולם הפוך אני רואה 
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 15:04 |
|
| |
גם וגם.
תוכל בבקשה לתת לינקים לאתרים שמנסים להסביר את התופעה?
כמו כן ברור לי שאני לא מחדש שום דבר ושביולוגים ניסו לחקור את התופעה, רק שמסתבר שזה נושא לא מפורסם כל כך, ולכן לא כל ביולוג יודע את זה, אלא בדרך כלל רק מי שמתעסק בתחום. ובגלל שאני לא בן בית במדפי הביולוגיה, נסיתי לשאול כל מיני אנשים.
בכל מקרה קבל 
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 14:38 |
|
| |
ניסיתי לחפש קצת (המונח הוא sex ratio). לא מצאתי הסבר יחיד. מצאתי כל מיני נסיונות להתיחסות לגורמים שונים, מעיתוי יחסי המין ועד מידת הקביעות של המערכת הזוגית. התופעה, אגב, אינה יחודית לאדם, וקיימת גם ביונקים אחרים. עודף לידות הזכרים נחשב לתופעה נורמלית עד כדי כך שמחקרים שהצביעו על ירידה בעודף לידות הזכרים במדינות המערב נתפשו כמעוררי חשש, כיוון שההנחה היא שהדבר מצביע על השפעה שלילית של גורמים סביבתיים.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 13:15 |
|
| |
גם וגם.
אתה צודק לחלוטין בכך ששלל גורמים שונים ומשונים יכולים להשפיע, על קביעת המין. אולם במבט ראשון (שמסתבר שהוא שגוי) לא אמור להיות הבדל בין תא זכרי לתא נקבי.
האם במבט ראשון אתה יכול לתת אינטואיציה לגבי אחת מהאופציות שהעלת, ולהסביר מדוע Y יותר טוב X?
והאמת שרוב הביולוגים ששאלתי אותם למה יש הבדל, הופתעו מכך שיש הבדל, והתחילו להסביר למה נולדות יותר בנות מבנים. כגון זה שתא Y יותר כבר...
ובעצם השאלה שלי היא, מה מבין כל האפשרויות שהעלת ,טמפרטורה, חדירות לביצית וכו' הוא הגורם המשמעותי.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 12:45 |
|
| |
מרובקה,
את הפרטים הביולוגיים אני מכיר, אולם אין הם מבטיחים סיכוי זהה. כך, למשל, אין שום הכרח שההסתברות של תא הזרע לקבל X או Y תהיה זהה. ניתן בהחלט להעלות על הדעת מצב שבו תהיה נטיה לקבל אחד מהכרומוזומים. מעבר לכך, יש עוד השפעות. כפי שאתה בוודאי יודע, מתוך תאי הזרע שורדים רק חלק קטן את הדרך אל הביצית. לטמפרטורה, למשל, יש השפעה חזקה על שרידותם של תאי זרע; טמפרטורה גבוהה היא קטלנית לגביהם (זו הסיבה לעובדה שהזרע מיוצר מחוץ לגוף). השפעה זו שונה בין תאי X לתאי Y, מה שיכול לגרום לשוני ביחס השרידה. תאי Y הם קלים יותר ושוחים מהר יותר; לעומתם תאי X אמנם אטיים יותר, אך עמידים בהשפעות שונות. בקיצור: שלל גורמים משפיעים על התהליך, ובהחלט יכולים להסיט אותו לכיוון של לידת בנים רבים יותר.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 12:07 |
|
| |
גם וגם.
בתא זרע ישנו כומוזום אחד בלבד, בשונה מכל תא אחר בגוף בו שני כרומוזומים.
ממיינים את הכרומוזומים לX וY. לנשים שני הכרומוזומים הם X ולגברים אחד X ואחד Y.
ולכן כל תא זרע הינו X או Y. לכאורה בסיכוי זהה.
כאשר תא זרע פוגש ביצית הוא פוגש תא שהכרומוזום שלו הוא X, ואם גם הכרומוזום שלו הוא X תוולד בת, אם הוא Y יוולד בן.
ולכן גם אמורים להוולד בנים ובנות בסיכוי זהה.
אבל משום מה ישנה העדפה כלשהי לזכרים. ולא ברור לי מהי.
הסברתי את נושא הכרומוזומים כמיטב יכולתי (זה לא התחום שלי) כמובן שיהיו פה אנשים שיוכלו להסביר את הנושא בצורה יותר טובה.
תוקן על ידי - מרובקה - 19/12/2005 12:07:56
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 11:58 |
|
| |
נישטאיך,
בכל זאת, בימינו יש כמה שיטות מעניינות ויעילות לבחירת מין היילוד:
א. דיאטה מסויימת של האישה,
ב. הזרעה מלאכותית אחרי הפרדה מכנית בין תאי הזרע הזכריים (XY) לבין הנקביים (XX).
ג. הפרית מבחנה יחד עם נטילת תא בודד מכל עוברון לבדיקת מינו והחזרת העוברים בעלי המין הרצוי = אבחנה קדם הריונית (PGD).
דיון קצרצר:
א. ישנן עדויות המצביעות על השפעה טבעית דיאטטית של האישה (!) על ברירת המין לפני הכניסה להריון. אין מניעה הלכתית להשתמש בשיטה זו, אך גם היא איננה חסרת סיכון ויש מקום להשתמש בה רק בפיקוח רפואי מתאים. ראה:
Hewitt J, Preconceptional sex selection. British Journal of Hospital Medicine, Feb. 1987, pp. 149-155.
Ruegsegger Veit C. and Jewelewicz R., Gender preselection: facts and myths. Fertility and Sterility 49:6 June 1988, pp. 937-940.
ב. לגבי הפרדת זרע – הפוסקים אוסרים את התהליך אם הוא נועד אך ורק לברירת המין.
לפני כ-20 שנה שאלתי שאלה זו את הגרי"ז גוסטמן זצ"ל שהיה אחד מגדולי הפוסקים עוד לפני השואה עד פטירתו לפני כ-15 שנה.
תשובתו היתה חד-משמעית: אין להתיר הפרדת זרע אם כל מטרתה ברירת מין, אפילו למי שיש לו צאצאים ממין אחד בלבד.
גם דעת הגרש"ז אויערבאך היא חד משמעית לאיסור, כמובא בשמו בספר נשמת אברהם כרך ד' חלק אבן העזר סי' א ס"ק א.
ג. מאותם נימוקים אין היתר הלכתי להשתמש ב-PGD למטרה בלעדית של ברירת מין היילוד, פרט אולי למקרים מיוחדים, ואכמ"ל.
ד. מאחר ו-PGD היא שיטה יעילה יותר ברמה הפרקטית מכל השיטות האחרות, נראה שאם כבר יש הצדקה ליצור הריון שלא כדרך כל הארץ, יש מקום להשתמש בשיטה היעילה יותר מבחינת התוצאה.
ה. לגבי זוגות שעוברים ממילא PGD בגלל אינדיקציה רפואית, אין מניעה הלכתית להעדיף מין מסויים, בתנאי ששאר העוברים הבריאים לא יושמדו כל עוד "הוריהם" מתכוונים להביא צאצאים לעולם.
תוקן על ידי - דר_הלפרין - 19/12/2005 12:01:45
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 10:14 |
|
| |
דידיבר,
להבנתי, הנחת היסוד של "אשה מזרעת תחילה" היא שאישה אכן "מזרעת", ובעת סיפוקה המיני היא מפרישה מעין זרע, כמו הגבר. זו הנחה, שככל הידוע לי מבוססת על הידע המדעי היווני, שאין לו ביסוס מדעי בימינו (זולת בידי מי שמרגיש צורך לפרשו באופן יצירתי, כך שיתאים לידע המדעי בזמננו...). בכל מקרה - אשה שמגיעה לסיפוק מיני אינה מפרישה ביצית.
לשאלתך בעניין העקרות - דומני (ושוב, גם כאן, אשמח להרחבה מבעלי הידע הרפואי שכאן), שרבים מגורמי העקרות (בין בגברים ובין בנשים) הם עלומים מבחינת המדע הרפואי, ומוגדרים באופן כללי כ"פסיכולוגיים". אני ממש לא בטוחה שחוסר סיפוק מיני הוא אחד מהם, אבל איני יודעת. בכל מקרה, אמירה רפואית גורפת ופסקנית בעניין זה אינה מועילה במיוחד, שכן היא אינה מדוייקת ומוסיפה כאב ותסכול לאלה שממילא סובלים/ות.
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 09:12 |
|
| |
מרובקה,
מדוע היחס "אמור" להיות 1:1? מי קבע זאת?
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 07:54 |
|
| |
מה הכונה במזרעת [האים הזרעת האשה היא הגעתה לסיפוק מיני קרי אורגזמה ?]ב. האם יש קשר בין הגעתה של האשה לאורגזמה ובין העובדה שהיא מפרישה ביצית שהיא למעשה זרעה של האישה?
ג. גם בלידת זכר וגם בלידת נקבה העיבור מתבצע ע'י ביצית וזרע ואם ניתלה הפרשת הביצית באורגזמה הרי שלא כל הנשים יודעות להגיע לאורגזמה ואם כן נגזר עליהן להיות עקרות חו'?
ועוד שגם במקרים של אינוס שאין מי שיומר שהנאנסת נהנת מימנו קורא שהיא נכנסת להריון
ואם לא נתלה הביצית באורגזמה איך יוכל המיתאפק דנן לדעת אם זוגתו כבר הזריעה?
ואם נתלה הולדת זכר בלבד באורגזמה הרי שאישה לא מסופקת יולדת בהכרח רק נקבות?
מסופקני
|
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 07:05 |
|
| |
נישט,
ברור שמוכפלים סיכויי הכשלון בהולדת זכרים, אבל "בינתיים" מרוויחים עוד קצת פו"ר...
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 06:58 |
|
| |
ד"ר הלפרין
תודה.
________
לתשוקת האשה יחסו לא רק להולדת זכרים, אלא אף את ההריונות הכפולים:
"והעיד חכם כי הוא ראה ברומא אשה ילדה בן ואחר ד' חדשים אחזוה צירים וחבלים וילדה בן אחרי כן ושאלוה מה טיבו של עובר זה כשהוליכוה לכנסיה הגדולה לחקרה ואמרה שכשהיתה בעבורה מה' חדשים נתחברה עם חשוקה ולרוב התאוה נתעברה ממנו והראשון מבעלה והב' מהחשוק וסקלוה". (שו"ת תשב"ץ חלק ד טור א (חוט המשולש) סימן מט ד"ה מאת החכם
למה סקלוה? האם מפני שנהנת אן מפני שזינתה?
______
בר בי רב
<"הנאמר בגמ' הוא דבר יפה והגיוני, שאף אם אינני יודע אם במציאות יש בו ממש">
האין בין אכילת עורלת הזכר והולדת זכרים קשר "הגיוני"?
מאמר הוא הגיוני כשיש בו ממש, וכשהוא יפה אך אין בו ממש, הוא טוב רק לפשעטלאך ולדרשות.
_____
אמשלום
<"לא הצלחת הפעם? נסה שוב... אבל יתכן ואני טועה בזה">
כשם שסיכויי ההצלחה מוכפלים, כך הם סיכויי הכשלון.
_____
kis
<"זכור לי מקור שר' חסדא היה מעדיף שכל ילדיו יהיו נקבות">
מצאתי:
''אמר רב חסדא: ולדידי בנתן עדיפן לי מבני'' . (בבא בתרא דף קמא עמוד א).
עולם הפוך אני רואה
תוקן על ידי - נישטאיך - 19/12/2005 7:01:44
|
|
|
|
| נשלח ב-19/12/2005 03:06 |
|
| |
זכור לי מקור שר' חסדא היה מעדיף שכל ילדיו יהיו נקבות
לא מצאתי
מישהו מכיר?
|
|
|
|
| נשלח ב-18/12/2005 21:26 |
|
| |
אמשלום
כמו שכתבתי אלו סגולות שמעילות לכל דבר.
שיוולד בן, שלא יוולד בן, שתוולד בת, שלא תוולד בת, שתוולד בת שיקראו לה בכל, פשוט סגולה שמועילה להכל.
ככתוב "כל שנבקש לו יהי"
ואם בבנים ובנות עסקינן.
נולדים יותר גברים מנשים בכל אולוסיה אנושית הידועה לנו עד היום. כאשר הפער לטובת הבנים מתשנה בין המקומות השונים. לעיתים גידול הפער נובע מסיבות סוציולוגית (רצח(!) תינוקות בסין) ולעיתים סתם כך.
בארץ היחס הוא 105:100.
ניסיתי לשאול כמה ביולוגים ורופאים מדוע יש פער לטובת הזכרים הרי היחס אמור להיות 1:1 , ולעת עתה לא זכיתי בתשובה
קישור לאתר שבו ניתן לקרוא את הנתונים הללו
http://www.cia.gov/cia/publications/factbook/fields/2018.html
תוקן על ידי - מרובקה - 18/12/2005 21:29:27
תוקן על ידי - מרובקה - 18/12/2005 21:31:18
|
|
|
|
|