| נשלח ב-3/1/2006 10:49 |
|
| |
מסכתות יכולות להיות "משעממות עד מוות"?
מחוסר מקום בכותרת, לא צויין בה "שם אומרו".
iltw77 פתח אשכול, בו הרלוונטי מדבריו לאשכול זה הוא:
המלצה שלי - תלמדו מסכת פסחים היא לא קשה מדי, יש לה מוטיבים "מזרחיים" של אוכל - שחיטה ומעשה פסח - אחלה מסכת מומלץ ללמוד לא משעממת מוות.
מיימוני:
אילתוו
ברוך הבא אל הפורום.
... העלית בתוך דבריך נושא מעניין מאד. לפי מה בוחרים מסכת ללימוד.
ההצדקה להמלצה שלך, הצד הקולינארי שנידון במסכת פסחים, הכנת הקרבן לאכילה, נראה לי תמוה.
אך בוודאי שיש לדון בנושא מרכזי אחד: האם מסכתות יכולות להיות "משעממות עד מוות".
ממה שאני יודע, שום מסכת אינה משעממת, אך כל מסכת בהכרח מצריכה מאמץ אינטלקטואלי לא קל.
כמו כן, שיטת הלימוד הרגילה פעמים רבות הופכת את הלימוד לקשה יותר, כיון שהמורה אינו מספק מספיק מידע על הנחות היסוד של הסוגיה, ולכן קשה הרבה יותר להבין אותה. והלומד יוצא עם הרגשה ששמע דיון בלי להבין מה היו השיקולים שבו.
לעומת זאת, אם טורחים לברר את הרקע לכל דיון, רואים כי הדיון הוא ער ופורה והגיוני ביותר.
זה נכון, לדעתי, לגבי מסכת פסחים ולגבי כל מסכת אחרת.
וכבר אמרו חז"ל כי אין אדם לומד היטב ומצליח אלא במקום שהוא נהנה, ובלשונם: אין אדם לומד אלא במקום שליבו חפץ.
... אשמח מאד ללמוד ממך מדוע גמרות מסויימות הן משעממות.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 23:42 |
|
| |
אני לא מבין את שאלתך, הרי כתבתי "הא והא איתא". לא מבעיא מחמת זלזול, שזה יוצא גם ממקומות אחרים, אלא לריבויא קאתי.
|
| נשלח ב-27/7/2009 23:34 |
|
| |
האם כוונתך שחז"ל לא הזהירו על זלזול באמירת שמועה זו אינה נאה, משום שלא יעלה כך על דעת אף אדם? וכי לא הזהירו על הרבה דברים לא יפים ולא מכובדים? ואולי דוקא משום שכבר אלפיים שנה מזהירים אותנו לא עולה על דעת אף אדם לזלזל בחז"ל (כמו שאתה יכול לראות בפורומים בהייד פארק, שאף אחד לא מעלה על דעתו לזלזל בחז"ל).
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 23:29 |
|
| |
אם המדובר בזלזול , אין צריך לשום ראיה. מי יעלה בדעתו לזלזל?
אלא שהא והא איתא, לא מבעיא מחמת זילזול, אלא אף מבחינת אגירת החכמה, יש לחוש. זו כוונתם והיא ברורה.
|
| נשלח ב-27/7/2009 23:27 |
|
| |
אין ספק שאפשר לצטט הלכות שלא כדעת האומר, (ובכל אופן. רבי הביא את דעת הרבים שהיא ההלכה).
אני מדבר על פשט הגמ' בערובין של האומר שמועה זו נאה ושמועה זו אינה נאה, האם באמת הכוונה להימנעות מציטוט או שינון שמועות שלא כהלכה, או שמא הכוונה לסוג מסויים של זלזול בשמועה ובנושאיה.
וזה כמובן לא קשור למה שאדם לא חפץ ללמוד סוגיא מסויימת, כי זה לא בא מתוך זלזול.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 23:21 |
|
| |
גם רבי ציטט הלכות ( שמועות) שלדעתו אינן כהלכה. טיפת צניעות וענוה והכל מסתדר.
|
| נשלח ב-27/7/2009 23:15 |
|
| |
אוהב, כתבת: "אל תקרא לי רבינו בגאוותך", מכאן אני למד כי להיות תלמיד שלך זה ענין שמתגאים בו. אשמח מאד להיות תלמידך, מכאן ולהבא.
האם אתה מתכוין לומר שאסור לבטל שמועה תורנית שאינה נראית נכונה, משום שמא תתברר כנכונה? זה חידוש גדול מאד, ואין זה פשטות כוונת הגמ' בערובין, המדברת על זלזול בדברי תורה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 23:09 |
|
| |
אל תקרא לי "רבינו" בגאוותך.
אם טעיתי, בכיף, תקן אותי. אל תיבנה על שכמותי.
לשאלתך,
הרבה דברים נראים מוטעים ( והזויים) בהשקפה ראשונה, ואחר שנים רבות מתגלים כאמיתיים. ואין אדם עומד על דברי רבו אלא אחר 40 שנה ( או משו כזה, תקן אותי, אתה אלוף בציטוטים)
|
| נשלח ב-27/7/2009 22:57 |
|
| |
אוהב התורה, כתבת:
"ומה הקשר להאומר שמועה זו נאה ולא נאה? שמה ההתראה היא שאדם לא יעשה סלקציה בשמועות של תורה שבעל פה, כי אז הוא מאבד "הון" של תורה. כלומר כמויות של שמועות. אלא הוא צריך לאגור את כל השמועות גם אם לדעתו חלקן מוטעות הלכתית. ככה יהיה לו הון של תורה.( כל זמן שהיא בגדר "שמועה" תורנית ומקובלת)".
ילמדנו רבנו, לשם מה לאסוף הון של דברים מוטעים? ולא הזהירו שם אלא שלא יזלזל ויאמר ששמועה לא נאה ולא מוצאת חן בעיניו, סתם מתוך זלזול. ולא שלא יחלוק על הלכה מסויימת אם בכחו לחלוק.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/7/2009 22:45 |
|
| |
הוספה למה שכתבתי לעיל, יש דומני במסכת מכות על הפסוק "בהמון לו תבואה. במי אתה מוצא מלחמתה של תורה? במי שיש לו וכו'. כלומר כמויות. לכן חשוב לשמוע הכל, בטרם חורצים משפט. וזו כוונת האומר לשלול סברת המחליט שמועה זו נאה או לא.
כעין זאת, במסכת עירובין ( אולי בפרק ראשון לא זוכר) על רבי מאיר שלמד תחילה אצל רבי עקיבא ולא הבין , עד שחזר לרבי ישמעאל ומשם חזר לרבי עקיבא. כי רבי ישמעאל ( או חכם אחר המוזכר שם) לימד כל השמועות, ואחר כך ניתן להגיע לרבי עקיבא שבחריפותו יכול לכלול כל הדעות כמקור אחד.
והנה דברי הילל בן שחר מחזקים את מה שכתבתי מתוך דברי חז"ל עצמם ( אם נקבל את המדרש כבר סמכא לדעתם ). אין שום פסול ושום גנאי לאדם, אם נפשו נמשכה אחר תחום אחד בתורה ולא לאחר.
ולא תועיל בזה שום כפיה ושום כוח. שהרי אף לוי שנכנע ללמוד תהילים, קוננה בלבו התחושה כל הזמן ללמוד משלי. עד שפרצה ברגע שבו ניתנה לו הרשות מתוך התהילים עצמם.
למדתי מכך כמה דברים:
יש להעדיף לימוד המסור לחפץ הלב.
יש לשמוע לחכמים אף כנגד הלב.
כשחכמים מאפשרים ללכת עם הלב - כך יש להעדיף.
|
| נשלח ב-27/7/2009 22:33 |
|
| |
"כי אם בתורת ה' חפצו - א"ר: אין אדם לומד תורה אלא ממקום שלבו חפץ, שנאמר: +תהלים א+ כי אם בתורת ה' חפצו. לוי ור"ש ברבי יתבי קמיה דרבי וקא פסקי סידרא, סליק ספרא, לוי אמר: לייתו [לן] משלי, ר"ש ברבי אמר: לייתו [לן] תילים, כפייה ללוי ואייתו תילים, כי מטו הכא כי אם בתורת ה' חפצו, פריש רבי ואמר: אין אדם לומד תורה אלא ממקום שלבו חפץ, אמר לוי: רבי, נתת לנו רשות לעמוד." (ע"ז יט.)
ברור שלוי לא חושב שספר תהילים הוא פחות "תורה", אלא שהוא פחות מעניין. (ונתקלתי לא מזמן בקבוצת לומדים שחשבה את אותו הדבר)
---
בסוגיית "שמועה זו נאה" נחלקו הראשונים האם אסור להגיד "שמועה זו נאה ושמועה זו אינה נאה", או שאפילו האומר "שמועה זו נאה" אסור, שמכך משתמע שיש שמועה שאינה נאה.
|
|
|
|
| נשלח ב-23/7/2009 11:36 |
|
| |
למה אמרו אין אדם לומד אלא במקום שלבו חפץ _( גם אם הכוונה למקום פיסי הרבה משתמשים בזה ככוונה למקום כתוכן הלימוד)? כי יש מקומות שהאדם אינו חפץ. למה אינו חפץ? כנראה מצ'עמם לו שם. מה לעשות? שיאהב בכח? כל אחד ונטיית לבו. זאת אומרת יש דברים משעממים ( לפעמים משעממים כאסח). ככה זה.
ומה הקשר להאומר שמועה זו נאה ולא נאה? שמה ההתראה היא שאדם לא יעשה סלקציה בשמועות של תורה שבעל פה, כי אז הוא מאבד "הון" של תורה. כלומר כמויות של שמועות. אלא הוא צריך לאגור את כל השמועות גם אם לדעתו חלקן מוטעות הלכתית. ככה יהיה לו הון של תורה.( כל זמן שהיא בגדר "שמועה" תורנית ומקובלת)
|
|
|
|
| נשלח ב-17/7/2009 03:12 |
|
| |
לדעתי יש לחלק בין תיאורים שאינם עניינים [כגון סוגיא זו אינה נאה] לבין תיאורים עניינים [כגון סוגיא זו נכונה או לא נכונה] (כעין זה כתב ymy אולם טעמו שונה)
[למען האמת, הרעיון עלה בדעתי שקראתי את ספרו של ויטגנשטיין "פרקים באסתטיקה" הוא מציין את העובדה, כי אנשים שאינם מוזיקאים (לדוגמא) המאזינים לסימפוניה, ידרגו אותה בדירוגים מן הסוג, נאה, נהדר, מטריף, המוזיקאי לעומתם, ידרג את הסימפוניה בדירוגים מן הסוג, מעברים מדוייקים, התאמה נכונה בין חלקי המנגינה.
סביר להניח שכולנו יודעים כבר מניסיוננו בויכוחים, כי המגיב לטיעון בהיגד מסוג : "מדהים", או לחילופין "שטויות", אינו יודע דבר מעבר לזה. אנו רואים בן שיח בזה המגיב בהיגדים מסוג : "לא נכון" או "בדיוק"]
אגב, כפי שאומרת הגמ' מאבד מהונה של תורה, כלומר מן המשמעות העמוקה הטמונה ב"שמועה", יש לנו להשתמש בכלל זה כמבחן להבנתנו את הסוגיא:
"האם סוגיא זו נאה לדעתנו או שמא נכונה"?
(אגב, במהרש"א כתב, כי אין לומר שמועה זו נאה כי משתמע מכך שישנן סוגיות שאינן נאות, אולם, לפי הסבר זה שהצענו ייתכן כי ישנה הנמקה נוספת להסתייגות מכינוי השמועה כנאה, שכן, שמועות המובנות לעומקן אינן נאות הן פשוט נכונות)
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2006 16:15 |
|
| |
הפעם גם אני מסכים לאמשלום ולכן, מרובקה, אין קשר לכך שהדבר הוא דבר ה' או דבר השטן.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2006 16:12 |
|
| |
מרובקה,
אתה סותר את עצמך.
האם בגלל שהסוגיות הן דבר ה' הן לא יכולות להיות משעממות?
אני לא רואה קשר ישיר בין הדברים.
ומאידך אתה מודיע שיש סוגיות שאינן מענינות אותך, כלומר סוגיות אלו אינן דבר ה'.
|
|
|
|
| נשלח ב-3/1/2006 16:09 |
|
| |
מעודי לא הבנתי למה אנשים מתכוונים כאשר הם אומרים שהמסכת הזו מעניינית. הסוגיה מרתקת וכו'
אני אף פעם לא נתקלתי בסוגיה מרתקת או משעממת.
כולן מעניינות אותי באותה מידה, בגלל שהכל זה דבר ה'.
אמנם סוגיות שאינן הלכתיות/מחשבתיות/רעניוניות/למדניות כמו הדיונים הארוכים בראשונים מדוע כתוב האשיה נקנית בה' הדיעה לעמות בתולה נשאת ליום הרביעי בלי ה' הידיעה, לא מעניינים אותי כי הם דיונים בדרך התנאים לדבר ולא פרשנות למצוה דין או רעיון.
|
|
|
|
|