בית פורומים ישיבת הגולשים התמימים חבד

הרב אברהם אבולעפיה זצ"ל.

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-8/1/2006 12:23 לינק ישיר 
הרב אברהם אבולעפיה זצ"ל.

כיון שדומני שיש כאן בפורום נטיה לרוחניות מדיטציה וכיו"ב,והמובילים את העיסוק בדברים הללו נשענים בעיקר על שיטת הקבלה האכסטטית של הר"א אבולעפיא,אני מנצל את ההזדמנות כדי לטהר את שמו של הרב הנ"ל זצ"ל,מכל חשש ולישנא בישא,שכמה אנשים כותבים נגדו.

הרב הנ"ל נולד בשנת ה' בדיוק,ושנת פטירתו לא ידועה כמו גם מקום העלמו.הוא עסק בפילוסופיה מימונית בתחילת דרכו עד שעבר לעסק מוחלט בקבלה.(רבו בפילוסופיה היה האריסטוטלי ,רבי הלל בר שמואל)בעיקר שם דגש על העיסוק בשם המפורש להגעה לנבואה.בזמנו יצא נגדו הרשב"א בחרם חמור,עד שנעלמו דבריו לפרק זמן.(את תולדות חייו ביתר אריכות ניתן למצוא בספרי אידל,וכן בהקדמות המו"ל מחדש של כתביו.)

לגבי מלחמת החורמה שעשה הרשב"א על הר"א אבולעפיה.

כבר צוטטו דברי הרשב"א בשו"ת חלק א (סימן תקמח) ז"ל:

"ואחד מהם היה אותו הנבל שם רשעים ירקב אותו אברהם ששם שמו נביא ומשיח בשסיליאה ופתה בכזביו כמה מבני ישראל. ולולי שסגרתי הפתח בפניו בחמלת השם עם רב כתבי וכתבי קהלות הקדש כמעט שהתחיל והיה מכלה ברוב דבריו הדמיונים והכוזבים שהיו כחכמות רמות לאויל ושנתן דעתו עלי' כמה ימים ובהתמדת מה שהיה מרגיל עצמו בו. ולוקח הכתובים ודברי החכמים בגימטריאות ומערב בהם מעט דברים אמתיים לקוחים מספרי החכמה."

אבל הרב אבולעפיא לא ישב ללא תגובה,אלא טרח ניסה לטהר שמו וכתב אגרת התנצלות והבהרה הנקראת "וזאת ליהודה".בא הוא מבאר שאיננו נביא.וכותב בענוה.

מחמת אותה מלחמה,סבורים שזו הסיבה ששינה מהר"י גיקטליא תלמיד הר"א אבולעפיא את שיטתו בקבלה.ועבר משיטת הר"א כפי שבאה לידי ביטוי בספרו (של הר"י גיקטליא) הראשון "גינת אגוז" אל השיטה היותר מוכרת בספרד ,והיא המובאת בספרו "שערי אורה".

כמו כן סבורים כי זו הסיבה שדברי הקבלה שבדברי רבנו בחיי המפרש על התורה,שהיה תלמידו של הרשב"א,,באו ללא ציון המקור כמה פעמים, מפני שמקורם מדברי הר"י גיקטליא שהיה תלמידו של הר"א אבולעפיא.ועקב המלחמה נגד רבו הר"א אבולעפיא,לא רצה הבחיי לציין את המקור.וראה בהקדמת ספר "סודות הבחיי" שיצ"ל לאחרונה.

עכ"פ ההסתייגות המשיכה עד זמנו של רבי יהודה חייט מפרש "מערכת האלוקות" ובהקדמת פירושו הוא כותב מרורות נגד מהר"א אבולעפיא,וז"ל

" גם ראיתי ספרים שחבר חכם אחד שמו רבי אברהם אבולאפיא ולסכלותו וגאותו כנה עצמו אברהם המורה,ומשנחרב בית המקדש נתנה הנבואה לשוטים כי פירוש המורה בזה המקום שוטה,כי כן קורין בלשון יוני למורה שטיא כמו שכתב רש"י...השמר מפניו אל תשמע בולו כי ספריו מלאים דמיונות וזיופים בדויים מלבו.הוא עשה ספר אור השכל,ובחושך הולך.וגם עשה ספר מורה המורה והוא פירוש לספר המורה על דרך הקבלה.ראה עד כמה הגיע סכלותו לפרש דברי המורה עם דברי קבלה בדויה מלבו אשר לא עלתה על מחשבתו של הרמב"ם ז"ל ולא עלתה על לבו.ועוד עשה ספר השם והוא פירוש לשם בן ע"ב, עשאו כולו כתוב בעגולים להבהיל את המעיינים כי חשב כי בזה ישלים חסרונו,וכולו מלא צרופים ממוחו המדומה בדויים.עכ"ל

.אמנם גם הוא ממליץ לעיין בספרי הר"י גיקטליא "ענדם על גרגרותיך" כנראה לא ידע כי הר"י הנ"ל היה תלמיד מהר"א אבולעפיא.(ובכלל מחמת זה יש שסברו כי הר"י גיקטליא הוא מאוחר בזמן,וזה כדי להרחיקו מקשר לרבו.ראה בספר "סדר הדורות" ולהחיד"א בספר "שם הגדולים".ואכמ"ל)

דברי הר"י חייט הנ"ל בגנות הר"א אבולעפיא,הועתקו בשלמות ע"י היש"ר מקנדיא בספרו "מצרף לחכמה",והועתקו גם כן ע"י חברו הר"מ בן ישראל בספרו "נשמת חיים".

אבל למרות כל הגינויים נגדו,בכל זאת לא נמנעו חכמי ישראל מלהגות בספרי הרב אבולעפיא.וכך מצינו שדברי הר"א אבולעפיא הובאו בדברי הרמ"ק, ובדברי הרדב"ז, ובספר גינת אגוז,ובספר שערי צדק,ובספר הפליאה,ובספר מאירת עינים(הקדמון),ובספר לקוטי הר"ן(הקדמון)ובספר אור המנורה,ובספר אבן ספיר(קלקיש)ובדברי רבי אברהם שלום (מהמאה הט"ו)ובספר חמדת ימים(שבזי)ובדברי הר"י אלימאן בכתב יד(הביאו פרופ' אידל בספרו "הגולם"),ובדברי רבי יוסף אשכנזי הראשון הוא המיוחס(ראה בהקדמת עץ חיים) להקרא הראב"ד על ספר יצירה(שם בהערות לפרק ט),ובספר שערי קדושה (מהרח"ו)וגם החיד"א בספרו "שם הגדולים" דרש טובתו,וראה שם בהגהות מה שהביא עוד עדויות. והעתיקו דבריו בעהמ"ח ספר הברית(הוא המקובל רבי אליהו פנחס מוילנא שאותו משבח הרי"ח מבגדד בספריו,ראה ב"עוד יוסף חי", ובשו"ת רב פעלים.וראה מה שהביא עליו בספר "שולחן ערוך המקוצר".),וכן חכמי ירושלים החזיקו בכתביו.ועיין בספר שארית ציון על ספר שם הגדולים,(ח"א סימן יג)ובהקדמת ספר שערי קדושה הנד"מ ובהקדמה שם,וכן בספר "סולם עליה" שהוא כולו מיוסד על פי הר"א.(ואף היש"ר מקנדיא הנ"ל שיצא נגדו בספר מצרף לחכמה,בכל זאת הביאו בספרו נובלות חכמה,וראה מה שכתב עליו בספר ארי נוהם,ובמה שכתב עליו בספר אגרות הרמ"ז.ודו"ק.)

הנה אף שיצא הרשב"א נגדו,בכל זאת ראינו שאף בזמנו ובספרד לא נמנעו לחלוטין להביט בדבריו,אם כי חששו לפרסם עובדה זו.מאימת הרשב"א.ואף שהרב החייט יצא בחריפות נגדו והמליץ לא לקרוא בספריו,והמקובלים חפצים ביקרתו מאד.(כמו שתראה בדברי הרמ"ק והאר"י בעץ חיים)בכל זאת לא שמעו לו בפרט ועניין זה ,ולמדו והגו בדברי הר"א.גם הרמ"ק גם הרדב"ז וגם האריז"ל.

וכאן המקום לתקן טעות שהשתרבבה לכמה חוקרים(ראה בספרו של פרופ' אידל "החויה המיסטית") ומשם לרבנים(וראה בהקדמת המו"ל לספר "אוצר עדן הגנוז").שבעצם כל כוונת החיד"א בספרו שם הגדולים.שחכם גדול "ובישראל גדול שמו" הביא דבריו.-אין כוונתו על הרב אבולעפיא עצמו,אלא כוונתו על רבנו מהרח"ו שהביא דברי הר"א בספרו שערי קדושה חלק ד ,שלא הודפס אז ,ולא חשש למאומה.ואכן כותב פרופ' שולם,(כמדומה בספרו דברים בגו)כי העידו לו בירושלים כי המקובלים בישיבת בית אל,של אותם זמנים,לומדים בסתר את דברי הר"א.

אם כן,מתברר לנו,כי למעשה לא נתקבלו דברי הרשב"א,ועוד מתקופת הראשונים עד ימינו (ראה בספר "אור השכל" הנדמ"ח,ובספר "כתבים חדשים"-שנדפסו בזמנינו ע"י ת"ח מירושלים.) לומדים בדברי הרב אבולעפיא ללא חשש.זיע"א

הועתק מכאן:
http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1661800

תוקן על ידי - sniper28 - 08/01/2006 12:23:20

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/7/2010 19:12 לינק ישיר 
הרב גל טופז לבית איפרגן-הרגלא"ט

בס"ד

אתר "עידן המשיח" ,הוקם על ידי חסידי  הרב גל טופז לבית איפרגן ,נכדו של המקובל האלד"י רבי שלמה איפרגן זצוק"ל זיע"א,הוא הסבא מימונא ראש ישיבה של מעלה,הרב הדגול זוכה להשפעות נבואיות מנשמת אברהם אבולעפיא ,בין שורה של צדיקים,ומחדש כללות התורה,חידושים עין לא ראתה ואוזן לא שמעתם,הרבי מלובביץ רבי מנחם מענדל שניאורסהאן ז"ל,הוא תלמיד של הסבא מימונא  רבי שלמה איפרגן-ראש הישיבה,והרבי של חב"ד לומד תורה מהסבא,כפי הכתוב בתורות ובחידושים.

הרגלא"ט הקדוש פלא גדול-נביא ומשיח  ה",בקרוב ספרים של הגאון הדגול עומדים להיות מופצים ברחבי הארץ.הרגלא"ט הוא המשיב את תורת אברהם אבולעפיא הרואה,לתודעת העם,לאחר שהרבנים דחו תורתו מתוך קנאתם להשגותיו,וכעת הרגלא"ט מאכילם קש .יש לציין שכללות חסידי הרב מעולם לא פגשוהו במציאות,לייתר דיוק איש לא חוזה בפני הרגלא"ט הקדוש,וכל החסידים רק באמצעות התורה והאינטרנט נקשרו לנשמת היחידה של הרב.

אתר עידן המשיח:

http://www.idan-hamashiach.co.il   

בכבוד-דדון מאור אלפסי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/6/2010 13:33 לינק ישיר 

אפשר לקבל הרבה פרטים ומאמרים נפלאים מתוך תורתו
בבלוג העורך
http://abuelafia.blogspot.com/

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2006 10:33 לינק ישיר 

דומני שהבנתי את כוונתך,מעט או יותר.אם לא בפרשנות הרשב"א ,עקרונית,אני מסכים.

בכל אופן, לא כיוונתי לומר שהרשב"א מתכוין לחקירה קבלית.אלא לחקירה פילוסופית המניחה את מטרתה בטרם תחקור.בכך היא הופכת להיות כלי שרת ביד האמונה,ולא כלי מכונן לדעת האנושית.

שיטה זו בגישה לפילוסופיה נקראת סכוליסטיקה,ובזה עסקו התיאולוגים המוסלמים הנוצרים וגם היהודים.היא גם כונתה מטאפיסיקה.

על הקבלה,הרשב"א כותב במקומות אחרים,ייחודה הוא בטענתה להשגות על שכליות.כזאת תמצא אצל רבו בהקדמת הרמב"ן,וגם בתוך הערותיו על האבן עזרא,ובזה גם דרך הרשב"א כפי שכתב בתשובתו.

לכן,אם כבר מצאנו כי הוא מעודד "חקירה" על כרחינו כוונתו לפילוסופיה כסיוע לשמועה.וכבר קדמו לו,גם הרס"ג גם הראב"ד הלוי,ואף הרמב"ם באגרתו לרב חסדאי,וכן בהערתו שבפתיחת המורה.ועוד רבים.

לכן יש כאלו שאינם רואים ברבותינו הנ"ל פילוסופיים אמיתיים.או שסבורים שהם הכחידו תחת לשונם דעות אחרות,כמומינות וכפירה,ולא גילו אותם,מאימת ההמון.וזה כמובן שקר,כמו שמצינו שהיו פילוסופים יהודים שלא חששו למאומה.ראה לרלב"ג ולר"י אלבלג ועוד.

ראה עוד:

http://hydepark.hevre.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=1339593

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/1/2006 07:21 לינק ישיר 

צלף

אני שמח שאתה מבין כמוני את הרשב"א, שהוא נגד הפילוספיה הטהורה , אלא שהוא מנסה שיבינו יותר על פי דרך החקירה הקבלית ולא הפילוסופית , כך אני הבנתי תמיד את הרשב"א , והתשובה הזאת עודדה אותי ללמוד לעומק את ענין החסידות, המבארת את אחדות הבורא.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-20/1/2006 11:27 לינק ישיר 

דורש אמת,

יישר כחך!

ראיתי את התשובה ההיא,ואכן הרשב"א כותב על כך.אך דומני,שיש בדבריו נימה יותר אנטי פילוסופית מאשר פילוסופית,כאשר שמת לב בוודאי.

אשר על כן,דבריו בשבח החקירה,אינם על חקירה פילוסופית טהורה,אלא כמסייעת לתיאולוגיה,כדרך הסכוליסטיקנים בזמנו,כפי שהקדים שהחקירה תכריח את השמיעה.<וזו הסיבה על שמירת סמיכות המושגים>

לאמיתו של דבר,דרך זו היה נהוגה גם אצל כמה מקובלים,קיצוניים פחות <כמו הר"י אבן לטף שחי בזמנם> או יותר <כמו הר"י אשכנזי שחי בזמנם,או הר"א אזולאי שחי מאוחר יותר>.וכמובן אצל פילוסופים מתונים.

לכן אין לראות בדבריו אלו,הכשר לעיון פילוסופי טהור נטול הקדמות ומטרה,אלא אך ורק כ"תנא דמסייע".<וראה הקדמת הרס"ג לספר האמונות והדעות,ובאגרות הרמב"ם תשובתו לרבי חסדאי הלוי>

ושוב,תודה על המראה מקום.

ושבת שלום.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2006 15:00 לינק ישיר 

כ"כ = כמו כן

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2006 14:15 לינק ישיר 

שאלה קטנה:

מה זה ראשי תיבות - כ"כ?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/1/2006 14:11 לינק ישיר 

לגבי הרב אברהם אבולעפיה זצ"ל, אני רק לאחרונה ראיתי מביאים בשמו דברים ולפי הבנתי אין שום בעיה ללמוד את ספריו , ועוד יותר מומלץ מאוד לראות את ספריו ואת כתביו וכל זאת לאחר שלומדים את עקרונות הקבלה ע"י לימוד החסידות.

יש לו גימטריאות מענינות מאוד , וכ"כ היו לו הרבה השגות , שמאוד מעניין איך אדם הגיע להשגות הנ"ל בכוחות עצמו.

כיום אחרי שיודעים את תורת האר"י קל יותר להבין את דבריו , ועוד יותר הדבר מפליא איך שהוא השיג את הדברים ללא תורת האר"י.

למען גילוי נאות אני אישית לא עיינתי בספירי , אבל קראתי מאמרים עליו , וכמו כן ראיתי דברים המובאים בשמו.

כך שלפי התרשמותי מי שחקשה נפשו בהוספת ידיעות בחכמה האלוקית , יש לו הרבה מה ללמוד מכתביו , ולפי איך שנראה לי ע"י כתביו אפשר להבין יותר לעומק את כתבי החסידות וקבלת האר"י.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2006 14:03 לינק ישיר 

טוב.

כעת, אם כבר מדברים על רבי אברהם אבולעפיא זצ"ל

ראוי לומר שאדם כזה שיש עליו הרבה סיפורים שילדי ישראל שומעים עליהם בלי שום הסתייגות רצינית, באופן טבעי ניכר עליו וראוי להדגיש שהוא קדוש וגדול בישראל.

ספריו ראויים לכבד כל ארון ספרים יהודי בכל בית.

ויש שבעים פנים לתורה והשאלה היא אם הפנים האלה שייכים אלי כעת.

כל אחד במקרה כזה יכול לשאול את רבו, אם הוא רוצה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/1/2006 13:43 לינק ישיר 

אזרחי

אני מסכים אית שלימוד חסידות הוא דבר ראשון , וכ"כ שחסידות חב"ד היא החסידות שמבארת את הדברים היטב והיא מקובלת מדרך הבעש"ט , אבל זה שאני חושב כך איפילו שאנני חסיד חב"ד , וזה שאתה חושב כך , אינו אומר כלום להרבה שאינם חושבים כך.

אני אנני נכנס כרגע מה בדיוק אני עושה ואיך בדיוק הסדר , אני מנסה רק לומר שיש מאוד להשגיח בתנאי "פורום" על כל תשובה ברמה אישית , שהרי כמו שהפרצופיהן שונים כך דיעותיהן שונות , ועל כן אי אפשר לדון מהפרט אל הכלל ולא מהכלל אל הפרט.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2006 13:12 לינק ישיר 

אם אתה שואל אותי באופן אישי

אז המכתב הספציפי הזה, למרות שהוא נכתב למישהו אחר

בכל זאת הוא כולל בתוכו גם אותי.

אני נזהר מללמוד בספרי קבלה שאינני מכיר את כשרותם כי היו מקובלים שלא כתבו רק את האמת לאמיתו, והיו להם הרבה טעויות. לימוד בספר כזה עשוי לבלבל אותי.

לימוד קבוע בספרי קבלה אין לי.

יחד עם זאת אני ניגש לא פעם לספרי קבלה, ובאמת זה מתוך מראה מקום שנמצא במאמר חסידות אותו אני לומד.

וכשזה נמצא במאמר אז אני יודע שזה כשר, ואני מפיק מהקבלה את הייעוד שלה בכל מה שקשור אלי.

אם הייתי מאחל ליהודי ללמוד פנימיות התורה אז הייתי מאחל לו ללמוד חסידות, ודווקא חסידות חב"ד כי אני מאמין ויודע שפנימיות התורה כפי ששייכת לבני דורנו [מצד אחד גבוהה יותר ומצד שני יורדת למטה יותר עד לשכל אנושי שאין לו יכולת הפשטה מי יודע מה] התגלתה דווקא בתורה זו.

והייתי שמח מאד אם הייתי רואה אותו ניגש למראי מקום שמובילים לספרי קבלה.

איך אומרים - הכי טוב שיהיה כמוני..

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/1/2006 12:52 לינק ישיר 

אזרחי

בא נבדיל בין הכלל להפרט.

הרי הרבה מהחסידים למדו קבלה , ולכן מה שציטט מהצמח צדק לא עונה על השאלה , כי אם הבעש"ט התנגד עקרונית , איך הרבה רביים וחסידים למדו קבלה , אלא שצריך לומר שהבעש"ט הביע הסתייגות מללמוד קבלה מחשש הגשמה , ולא רק הבעש"ט , אדרבה ככל שידוע לי חב"ד הם היחידים שמשתמשים במושגי האר"י במאמריהם , ולא חששו מהגשמה , משא"כ שאר הרביים השתמשו רק במושגי הבעש"ט.

לגבי המכתב שהבאת אין אפשרות לענות מתוך מכתב קצר זה תשובה לשאלה כה כללית.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2006 12:48 לינק ישיר 

הפורום מיועד בכדי שאתה ואני נוכל להביע את דעתנו ולשוחח זה עם זה בניחותא על כל מיני נושאים שראוי ליהודים לשוחח זה עם זה.

דבריו של הרבי עשויים לשמש אותנו במהלך השיחה.

ויש מה לדון עליהם גם כן, כפי שאתה דן עליהם כעת.

אל דבריו של הרבי הגענו לאחר ששאלת את השאלה הבאה:

אזרחי מנין לך המידע שהבש"ט לא היתה נוחה דעתו מהקבלה??????

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/1/2006 12:32 לינק ישיר 

המכתב הוא מאוד אישי ולא עונה מענה כללי.

אתה יכול לכתוב זאת בפורום , אבל אני בטוח שלרובם המכתב לא עונה כלום .

המכתב נותן את אחד השיקולים שהוא כנראה שיקול עקרוני , אבל הוא לא מוחלט , כלומר ישנם עוד הרבה שיקולים שלא כתובים במכתב.

כנראה התשובה היתה לאחד שהשיקול היחיד ללימוד הקבלה היה השיקול הזה ,אבל אותו אדם תאם בדברים אחרים ללימוד הקבלה.

כ"כ התשובה היא רק לחסיד חב"ד , יש כאלו החולקים ואומרים ללמוד רק עץ חיים .

אם הפורום מיועד רק לדעת מה דעת הרבי מחב"ד , אז בבקשה במקום לשאול שאלות , תפתח אשכולות בכל נושא , ותכתוב מיד מה הרבי מחב"ד אומר.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/1/2006 12:11 לינק ישיר 

במסגרת הפורום אני יכול לצטט לך מכתב של הרבי אל אדם ששאל אותו אם ללמוד קבלה או לו :

לכתבו אודות לימוד בס' קבלה - לאחרי שתהי' לו הבנה טובה בס' חסידות שלמד, ילמוד באותם ס' קבלה שהובאו במאמרי חסידות (שמזה הוכחה שמאושרים הם - וכידוע הכרח הזהירות שצ"ל בזה

הנה המכתב

http://books.chabadlibrary.org/search.php?url=admur/igroys_koydesh/kerech24/09286.htm&search=%E4%EB%F8%E7+%E4%E6%E4%E9%F8%E5%FA

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי

בית > פורומים > דת ואמונה > ישיבת הגולשים התמימים חבד > הרב אברהם אבולעפיה זצ"ל.
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 לדף הבא סך הכל 3 דפים.

bholext