בית פורומים עצור כאן חושבים

ניחוש עתידות באמצעות סיבוב של חוט

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-15/1/2006 18:42 לינק ישיר 
ניחוש עתידות באמצעות סיבוב של חוט

קיבלתי את השאלה הבאה בתיבה האישית. להלן השאלה, תשובתי, והזמנה להרחבה.

השאלה
-----

לפני מספר שנים, הראה לי חבר דבר מדהים שניתן לעשות באמצעות ספר תנ"ך ע"י קשירתו בצורה מסויימת עם חוט למפתח, ניתן לשאול שאלות של כן ולא, כאשר עם התשובה חיובית ספר התנ"ך מסתובב לכיוון אחד וכאשר התשובה שלילית הספר מסתובב לכיוון האחר.

השאלות:

א. האם על פי ההלכה מותר לעשות זאת ? אם התשובה שלילית מצד איזה דין נובע האיסור.

ב. בהנחה והנך מכיר את עניין זה, האם ניתן לסמוך על התשובות הניתנות (יצויין כי כל שאלה שבה אני יודע את התשובה, התשובה תהיה בדיוק רב. אולם אודה על האמת שניסיון להשיג את מספרי הלוטו לא צלח..)

----------
התשובה שלי לפי עניות דעתי
---------

זו שאלה קלה. על כל צדדיה.

א. המעשה אסור משום ניחוש. וזה כמדומה לאו שלוקין עליו, אם גם צריך לעשות מעשה על פי התשובה כדי ללקות, כנראה. אבל איני זוכר את הפרטים.

ב. יש בזה משום בזיון של ספר תנ"ך להשתמש בו למטרה זולה ואוילית זו.

ג. הפטנט עובד כפי שעובדים עוד פטנטים מסוג זה. קל מאד לכוון את כיוון הסיבוב. איני יודע לעשות זאת בעצמי, אבל אני חושב שתמצא על זה חומר באינטרנט. אני שמעתי על זאת בתור פטנט של מאבחנים הומאופתים...

ד. לגבי צורות ניחוש, יש על כך מחקר רב במדעי הדתות. לצערי איני זוכר מראי מקומות להביא בפניך כרגע. על כל פנים, אין בדברים אלו ממש, ואין זה מתאים לעם ישראל. "החכמים" כדברי הרמב"ם, ליפול בפח זה.

========

קיבלתי רשות להביא את השאלה הלום. וכיון שתשועה ברוב יועץ, מה דעתכם?

הנקודות לבירור נזכרו לעיל. בעיני, חשובה במיוחד השאלה מן המציאות:

כיצד עובדת תנועת החוט, במודע או לא במודע? או שמא זו פשוט תכונה של הצגת השאלה הנכונה?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2006 07:33 לינק ישיר 

מיכי

לצערי לא עברתי על כל אשכול השדים. האם אפשר לקבל הפניה ל"וישב הים"? יש לי את הספר "תמים תהיה" מהדורה קמא, אבל לא זכור לי שם תשובה בשם זה.

אמנם, אני מסכים שאם המטרה היא לחקור מדעית יתכן שאין בזה איסור.

ועם זאת, אני שואל: האם תתיר גם לבצע סיאנס? כמובן למטרת המחקר המדעי?

שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-18/1/2006 01:41 לינק ישיר 

מרובקה, אין לי זמן ועל כן רק מקופיא (הדבר פשוט לי לגמרי להלכה, ועל כן איני רואה צורך לברר).
ראשית, בגמ' סנהדרין ר"ע מספר שלמד מר"א מאות כשפים לגבי קישואים, ומשמע שהיה לימוד מעשי.
שנית, אני כלל לא בטוח שיש כאן איסור, ודלא כמיימוני. מעבר לכך, הרי אין כאן שימוש בכשפים או ע"ז, אלא בתהליך שאינו מבורר. אולם אם יתברר בניסוי מדעי שהוא אכן עובד, כי אז לא יהיה בכך איסור. ואם יתברר הוא לא עובד, אז ממילא שוב לא עשינו איסור.
ראה באשכול השדים, שם התייחסתי בקצרה לתשובת 'וישב הים' של הרב הלל על כל האיסורים הללו.
כללית, יש לחלק בין שיטת הרמב"ם ודעימיה, הסוברים שאין בזה ממש והאיסור הוא להיות טיפש, לבין שיטות שאר הראשונים שסוברים שיש בזה ממש. לפי הרמב"ם וסיעתו אם אין בזה ממש, אז האיסור הוא לאחז עיניים ולהיו טיפש, אך אנחנו עושים בדיוק את ההיפך (מבררים לכולם שזה לא עובד). ולשאר הראשונים, שהאיסור הוא שימוש בכוחות ששייכים ל'צד האחר', הרי אנו לא עושים שימוש כזה, אלא רק בודקים טענות אודות תהליך שאינו ידוע לנו כקשור בכל אופן שהוא לע"ז ולס"א. האם עלינו לחשוש שהוא כן קשור? מדוע שנחשוש? לכאורה הטוען שהוא שייך לשם חובת הראיה עליו.
מכל זה עולה לענ"ד בבירור שאין בזה כל איסור, אף שכמובן אין כאן בירור מלא.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 19:37 לינק ישיר 

במבט ראשון ניתן לומר שהדבר נתון במחלוקת רש"י ורב האי גאון.

הגמרא במנחות אומרת שצריך להושיב בסנהדרין בעלי כשפים.

רש"י: שאם יהא הנידון מכשף והאור לא ישלוט בו יעשו הן מכשפות וימיתהו בכל מיתה שיוכלו.
הר ברכה

רב האי מובא בתוס' (ציטוט חופשי) כדי להבין את הדין האם חייב או רק היה מאחז עינים.

ולרש"י ניתן לעשות לצורך כל מיני צרכים ולרב האי רק ללמוד.
אם כי יתכן שגם לרב האי עשיה לצורכי לימוד מותרת, אבל מפאת חומרת הדבר צריך מקור ברור יותר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 19:00 לינק ישיר 

מצאתי כעת את מה שכתבת.

אבל מנין ברור לך מעל כל צל של ספק שחלק מן הלימוד יכול להיות עשיית המעשים בפועל? אמנם לגבי הגיית השם באותיותיו הגמרא אמרה שר"מ עשה כן כדי ללמוד, אולם מנין שמתור כך גם הכישוף שהרי זהו יותר מדיבור יש בו "מעשה".
נראה לי שלפחות ספק דאורייתא יש כאן. אולם כל זה מאומדנא דליבא לא למדתי סוגיה זו לעומקה עד עתה, ולכן אשמח אם תוכל להביא מקורות בסוגיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 18:52 לינק ישיר 

מרובקה,
אכן. כתבתי זאת לעיל.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 18:43 לינק ישיר 

mdabraham

האם מותר לעשות כזה ניסוי בלי שום חש נידנוד איסור?

כמו שכבר כתב מימוני לפחות לפי חלק מהדעות יש בזה איסור לאו, אם לא למעלה מכך.

כייצד אתה מתיר זאת? או שמא לניסוי למען בדיקה אתה מתייחס כ"להבין ולהורות"

תוקן על ידי - מרובקה - 17/01/2006 18:41:57

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 17:57 לינק ישיר 

בעל,
נדמה לי שזה הופיע ב'מקור ראשון'.

ממללא,
כעת אני עסוק בניסיון לערוך ניסוי. בכל אופן, למען הדיון כדאי להעלות את מאמרו של הרב טאו (למומחי האינטרנט שבינינו).

מואדיב,
לדעתי אין צורך בקבוצת ביקורת, שכן ההסתברות התיאורטית תהווה מדד טוב. אם מתוך 20 שאלות של כן/לא ההתנ"ך יעלה 15 תשובות נכונות, נראה שיש כאן תופעה משמעותית. כמובן ככל שמספר השאלות יגדל, המובהקות תגדל גם היא.

אני עדיין מחכה למישהו שיודע כיצד העסק הזה נעשה (אני נזהר מלומר 'עובד'), שיתנדב לערוך את הניסוי.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 17:47 לינק ישיר 

מיכי,
הניתן לקבל הפנייה למאמרו של הרב טאו?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 17:37 לינק ישיר 

.

אקוד בהכנעה בפני דבריו המאליפים של ר' מיכי, ואסיר מהמראה של נהג המונית שלי את הדיסק התלוי שם.

אני ממתין לתוצאות הניסוי, גם של קבוצת הביקורת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 17:03 לינק ישיר 

ר' מיכי,

למה לא להיכנס לשאלת היונים והצהבת ולמאמרו הידוע (לא לי, לפחות) של הרב טאו?

אני מכיר מקרים של אנשים שזה עבד ('עבד') עליהם, ומעניין אותי לשמוע איך מסבירים את זה, ומה היקף התופעה (אולי ד"ר הלפרין יוכל לשפוך אור?).

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 16:45 לינק ישיר 

מואדיב, כנראה הסוויתי אותו טוב מאד.
על אף שאני ספקטי באשר לתוצאות הניסוי, אני ממש לא מלגלג. בעיניי כדאי לבדוק אמפירית במקום להתווכח וללגלג, או לא להתייחס (אולי לגלוג אחד או שנים, אבל אין טעם להמשיך). כאמור, אני אכן ספקטי בקשר לתוצאות, אבל במקום להתווכח כדאי לנסות, זה לא מסובך.

אגב, אביא כאן את מה שדומני כי כבר כתבתי אי פעם. תלמיד בישיבת הר עציון המעטירה שהיה מבוגר ממני בכמה שנים (והיום הוא איש ידוע), היה חולה זמן ממושך בצהבת. לאחר כחצי שנה (כפי הזכור לי), הוא היה מאושפז בבי"ח והביאו אליו 'מכשף' שיניח על קורקבנו יונים. לאחר כמה ימים הוא חזר לישיבה. לאחר מכן נודע לי שבבי"ח מאיר מפעילים יונים לריפוי צהבת (ואולי בעוד בתי"ח).
כשהגעתי הביתה וסיפרתי זאת להוריי הם צחקו למשבתי, ואמרו לי שכנראה הישיבה מסובבת לי את הראש (כזכור, מדובר בגוש!!!). אז הנושא של היונים לא היה ידוע בציבור.
ואנוכי תהיתי, האם הרציונליות מחייבת לדחות את מה שלא מ מבינים, או להכיר בעובדות, ואם לא מבינים אותן אז לחפש להן הסבר.
בלי להיכנס לשאלה של אמינות הטיפול באמצעות יונים (ומאמרו הידוע של הרב טאו), ובשאלה האם יש לנו או אין לנו הסבר, זוהי דוגמא לשאלה מהי רציונליות אמיתית, ולדעתי יש ליישם זאת כאן.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 16:33 לינק ישיר 

.

מיכי, הלגלוג שלך חמור משלי. שלי, לפחות גלוי...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 16:31 לינק ישיר 

מיכי,
איני טוען שרק מה שניתן לניסוי מבוקר הוא אמת, אך האם דברים כאלו ניתנים לניסויים מבוקרים?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 16:29 לינק ישיר 

אני עדיין מחפש מתנדב רציני לעריכת הניסוי. דרוש מישהו שיודע כיצד עושים זאת אלו שטוענים שזה עובד (ואולי אחד מהם יתנדב). מיימוני, מה עם השואל שלך באישי? אולי הוא יוכל לעשות זאת (דרכך, אם הוא חושש מחשיפה)?
אחר כך נוכל להמשיך עם תקליטורים תלויים במוניות, ועם כבל החשמל של המחשב.
אם רוצים להמשיך לברבר באוויר, או ללגלג, אז באמת חבל על הזמן. אבל אם רוצים 'לעצור כאן ולחשוב', כי אז לענ"ד זו הדרך.

מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-17/1/2006 15:16 לינק ישיר 

גו"ג,

יש לך מונית???

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > ניחוש עתידות באמצעות סיבוב של חוט
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 5 לדף הבא סך הכל 5 דפים.

bholext