ברצוני לפתוח אשכול שיאגד בתוכו רשימה של ספרים תורניים, מפורסמים יותר או פחות, שלא נודע עד היום מי הוא מחברם. מי מכם שיודע על ספר כזה ויואיל לשתף את כולם יבורך. מי שיוכל להוסיף השערות (כמובן שמבוססות) בין מידיליה ובין מדאחריני יבורך בכפליים. כמו"כ, מקורות הדנים בספרים המוזכרים ובמחבריהם העלומים יתקבלו בברכה. (אנא הועילו להמשיך את המיספור של הספרים לתועלת הקוראים)
ברשותכם, אפתח בכמה ספרים שעלו בזכרוני: (1) יעיד עליו שמו - "חידושי לא נודע למי", כנראה מתקופת הראשונים. (2) ספר ה"חינוך" - מיוחס לר' אהרון הלוי אלברצלוני אך השערה זו עדיין אינה מוחלטת במאת האחוזים. (3) "אורחות צדיקים". (4) שו"ת "בשמים ראש" - מובא ע"י פוסקים רבים אך לא ברור האם לידתו בטהרה עקב אי ידיעת זהות מחברו. ישנם הדוחים אותו בתוקף כגון מהר"ם בנעט בשו"ת החדשות שלו (ס' ה'), וישנם המקבלים דבריו או לפחות טוענים שמחברו כשר אך זיופים הוכנסו לתוכו. הרב ירוחם פישל פערלא זצ"ל כתב מאמר ארוך המוכיח זיופים שונים בחיבור (פורסם, כמדומני, באחד הכרכים הראשונים של חוברת נועם). (5) ספר "חמדת ימים" - גם לגביו יש הטוענים שחובר ע"י מחבר שהשתייך לשבתי צבי ימ"ש והיעב"ץ תקף אותו רבות. גם על כך ישנו מאמר נרחב ביותר בחוברת "צוהר" של הרב אליקום דבורקס.
כאמור, ספרים נוספים והרחבות על האמור לעיל יתקבלו בברכה.
נשלח ב-10/2/2006 14:19
במחזור ויטרי משולבים קטעים רבים מתורתם של בני אשכנז, ובפרט מספר "מעשה המכירי" ("מעשה
הגאונים") מאת בני מכיר האשכנזים.
אין זה מכניס אותו בקטגוריה של ספר שלא נודע מחברו, אמנם.
נשלח ב-10/2/2006 01:00
מחקריו של פרופ' ישראל מאיר תא-שמע העלו חד משמעית שהספר עבר עריכה אחר עריכה, ובספר המצוי בידינו ניתן להכיר כמה מהדורות
לגבי ברית מנוחה לא שוכנעתי מי המחבר ויתכן שאתה צודק
אלו שייחסו ספר הישר לרבינו תם עירבבו ספר הישר בספר הישר ולפי זכרוני קראתי באיזה מקום שהמחבר הוא בודאי ר' זרחי היווני
אחפש בענין, במידה ואמצא משהו שיהיה לתועלת אעלה בל"נ
---
ההודעה הראשונה שלי עלתה פעמיים לפי שאני גולש מתוך "מסורת" ופעם זה נותן להודעות שתעבורנה ופעם לא ועם הגולשים הסליחה
נשלח ב-9/2/2006 08:33
מיכי לגבי בה"ג האם קראת את ספרו של נחמן דנציג - על הלכות פסוקות?
נשלח ב-9/2/2006 05:13
בנקודות הכסף יש הגהות מר' משה בן השך.
נשלח ב-9/2/2006 01:28
למה אתה מסתפק במחבר ספר ברית מנוחה? האם לא ברור לך שחובר בידי רבי אברהם בן יצחק מרמון הספרדי?
אגב גם ספר הישר מוסר יש שמייחסים אותו לרבינו תם ויש שמייחסים אותו לרבי זרחיה היווני. ויש שמייחסים אותו לרבינו יונה.
תוקן על ידי - סטלש - 09/02/2006 1:47:35
נשלח ב-9/2/2006 01:00
חסרים המון ידועים וכמה נרשמו בטעות ארשום בקצרה ותלו"ע
* ברית מנוחה (?) ורשימה ארוכה של ספרי קבלה
* בן סירא וכל האפוקריפא
* יוסיפון
* ספר הישר (לא מוסר, וכנראה שהמגיב למעלה טעה)
* מי שמנה אותיות דרבי עקיבא יכניס לכאן כל הספרות המדרשית, הקדומה וכל שכן המאוחרת (לא שאני אומר שאין מקומם כאן)
* תשובות המיוחסות לרמב"ן הן לרשב"א ואין מקומם כאן
* מגילת אנטיוכוס
* מחזור ויטרי
* התוספות שנדפסו בתלמוד
נשלח ב-9/2/2006 00:51
חסרים המון ידועים וכמה נרשמו בטעות ארשום בקצרה ותלו"ע
* ברית מנוחה (?) ורשימה ארוכה של ספרי קבלה
* בן סירא וכל האפוקריפא
* יוסיפון
* ספר הישר (לא מוסר, וכנראה שהמגיב למעלה טעה)
* מי שמנה אותיות דרבי עקיבא יכניס לכאן כל הספרות המדרשית, הקדומה וכל שכן המאוחרת (לא שאני אומר שאין מקומם כאן)
* תשובות המיוחסות לרמב"ן הן לרשב"א ואין מקומם כאן
* מגילת אנטיוכוס
* מחזור ויטרי
* התוספות שנדפסו בתלמוד
נשלח ב-8/2/2006 16:07
ואנוכי פיניתי הבית...ומספוא לגמלים
מיכי
נשלח ב-8/2/2006 16:05
נקודות הכסף
בעמוד השער של שלחן ערוך ודאי כך כתוב אלא שבזכרוני שהוא לר' מאיר בנו אם שגיתי איתי תלין משוגתי ועמכם (תלון) הסליחה
מאיר
נשלח ב-8/2/2006 15:58
שוטנג, שאלה יפה. כשעברתי בין בתרי האשכול ראיתי ששכחו את בה"ג. כשהלכתי לכתוב עליו נזכרתי בזוהר, ולא היה לי כוח לחזור ולבדוק.
האם אני טועה שבידוע הוא ש'נקודות הכסף' הוא להש"ך?
מיכי
נשלח ב-8/2/2006 15:53
משמרת הבית על תורת הבית להרשב"א
נקודות הכסף על יורה דעה זה הש"ך או בנו??
מאיר
נשלח ב-8/2/2006 15:41
mdabraham:
איך ידעת ששכחו את הבה"ג ואתה לא יודע אם הזכירו כבר את הזוהר?
Inquiring minds want to know...
נשלח ב-8/2/2006 15:28
שכחו כאן את בה"ג. כידוע, נחלקו הראשונים לגביו: האם חיברו ר' שמעון קיירא (=מקהיר), או ר' יהודאי גאון. המדהים הוא שזהו ספר בעל אוטוריטה חזקה מאד, ונפוץ בכל תפוצות ישראל, על אף שהמחבר אינו ידוע (ולפחות אינו מוסכם). לדוגמא, כל שורשי הרמב"ם ומניין המצוות שלו נועדו כדי להילחם מול מניינו של בה"ג ששלט ביד רמה בכל ישראל (ראה הקדמת הרמב"ם לשורשים ולספהמ"צ). גם הנוסח שלו בעייתי ביותר, ולא מוסכם כלל ועיקר כבר מקדמת דנא.