בית פורומים עצור כאן חושבים

שוחד(?) בחירות

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/2/2006 22:42 לינק ישיר 
שוחד(?) בחירות

האם אנשים המקבלים כסף כדי שיצביעו למפלגה מסויימת, או כדי שלא יצביעו בכלל, עוברים על איסור
שוחד מהתורה?

איסור שוחד בתורה נאמר רק לגבי שופטים. האם הבוחרים הם שופטים?

נראה לי שלא. אמנם, הבוחרים צריכים "לשפוט" את המפלגות ולהחליט איזו מהן עדיפה בעיניהם, אך זה
אינו הופך אותם לשופטים. השופטים תפקידם לתקן עיוותים שנוצרו ביחסים שבין אדם לחברו או בין
אדם לה'; אם ייקחו שוחד, השוחד יעוור את עיניהם, והם לא יוכלו לתקן את העיוותים כראוי - הם
עלולים לחייב את הזכאי ולזכות את החייב.

לעומת זאת, הבוחרים אינם אמורים לתקן שום עיוות; הם אמורים לבחור באנשים שהם מעוניינים שינהלו
עבורם את המדינה. מעמדם של הבוחרים דומה יותר לשל בעלי מניות בחברה: כמו שבכל חברה, יש זכות
עקרונית לכל בעלי המניות להתאסף ולקבל החלטות מסויימות הנוגעות לחברה (למשל לבחור מנהלים), כך
גם האזרחים, שהם "בעלי המניות" במדינה, יכולים להתאסף ולבחור חברי כנסת שינהלו עבורם את
המדינה. וכמו שבעלי מניות יכולים למכור את מניותיהם לאחרים, ויחד עם זה מוכרים גם את זכות
ההצבעה שלהם באסיפת בעלי המניות - כך גם אזרחים במדינה יכולים למכור את זכות הבחירה שלהם
לאחרים, ואין לזה כל קשר לשוחד.

אמנם, מכיוון שבימינו הדבר נחשב לאיסור חמור, כמובן שיש להחמיר ולא לעשות כך כדי שלא לחלל את
שם ה'.

אבל לא צריך לקרוא לזה "שוחד".

דווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-5/11/2008 10:10 לינק ישיר 

ירוחם: זו בדיוק טענתי, שלא צריך להתייחס לתקציבים כאל מתנות שהנבחרים נותנים לציבור, ולכן הדיונים צריכים להיות חשאיים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-30/10/2008 11:16 לינק ישיר 

אראל   האם לכך כיוונת?

סנהדרין דף כט .

גמרו את הדבר, היו מכניסין אותן. הגדול שבדיינין אומר: איש פלוני אתה זכאי, איש פלוני אתה חייב. ומניין לכשיצא לא יאמר אני מזכה וחביריי מחייבים אבל מה אעשה שחביריי רבו עלי -

אבל אין הדברים דומים, כאן בבית דין וכאן בנבחרי ציבור הרוצים שהציבור יעריך את פועלם ומשיהם, נדמה לי כי הגמרא הזו מתאימה יותר.

שבת דף י :

הכי אמר רב: הנותן מתנה לחבירו צריך להודיעו. שנאמר לדעת כי אני ה' מקדשכם. י

תוקן על ידי ירוחםשמ ב- 30/10/2008 11:34:53

מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-29/10/2008 22:41 לינק ישיר 

צענערענע: החוק אכן אנכרוניסטי, אפילו הקנס שם הוא בלירות.

אבל אני לא שואל על החוק אלא על התורה.

במדינה אידיאלית, שמתנהלת על-פי התורה, בחירת המנהיגים (לפחות המנהיגים המקומיים) היא באחריות הציבור, כמו שנאמר "שופטים ושוטרים תתן לך...".

לבוחרים אסור לקחת שוחד, כמו שנאמר שם "ולא תקח שוחד"; ולכן לחברי מועצת העיר אסור לתת להם שוחד, משום "לפני עיוור לא תתן מכשול".

אם כך, לחברי מועצת העיר אסור להעביר תקציבים למגזרים מסויימים, למשל, להצביע בעד הגדלת התקציב לחינוך, כי הצבעה כזאת מהווה שוחד למורים או לתלמידים.

הדרך היחידה למנוע שוחד במצב כזה היא, שכל הדיונים וההצבעות על התקציב יהיו חשאיים, כך שכל התקציבים מגיעים מהמועצה כגוף אחד, ולא מחבר-מועצה מסויים שהצביע בעד.

עד כמה שידוע לי, על-פי ההלכה אכן חל איסור על פרסום תוכן של דיונים משפטיים - אסור לאדם שדעתו נדחתה ברוב להגיד "אני חשבתי אחרת אבל הייתי במיעוט". מן הסתם גם הדיונים בסנהדרין נכללים באיסור זה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-27/10/2008 11:01 לינק ישיר 

דברי "ברק_אובמה" והמגיבים בנושא -

http://hydepark.hevre.co.il/topic.asp?topic_id=2369345&whichpage=#R_2

בברכה

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2008 09:02 לינק ישיר 

"מדברי הרב מיכי בעמוד הקודם נראה שהוא סובר שהכל תלוי בכוונה - אם הנותן סובר שהמדיניות שלו היא טובה לכלל הציבור, אז זה מותר"

הקביעה הזאת נראית לי אנכרוניסטית.
 היום שברור לכל שאין כמעט הבדל אידאולוגי בין המפלגות,היום ששם המשחק הוא כסף והנבחרים נבחרים רק בזכות טובות הנאה שהם נותנים מעל ומתחת השולחן האם חוק 122 שהביא שובקש בעמוד קודם עדיין רלוונטי.?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-27/10/2008 08:18 לינק ישיר 
שוחד בחירות לאנשים ולמגזרים

בהנחה שאסור לתת שוחד בחירות לאדם (=לתת כסף כדי שיצביע בעד מועמד מסויים), מדוע מותר לתת שוחד בחירות למגזר שלם? מה זה משנה אם נותנים 100 דולר ליוסי כהן משדרות, או שנותנים הקלות במס הכנסה לכל תושבי שדרות?

מדברי הרב מיכי בעמוד הקודם נראה שהוא סובר שהכל תלוי בכוונה - אם הנותן סובר שהמדיניות שלו היא טובה לכלל הציבור, אז זה מותר. אבל עד כמה שידוע לי, איסור שוחד לא תלוי בכוונה, שהרי "השוחד יעוור פיקחים", ברגע שמציעים לאדם שוחד, השוחד עצמו יגרום לו לחשוב שהפעולה שלו היא לטובת כלל הציבור...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-14/7/2007 23:48 לינק ישיר 

לענ"ד הוא עבר על מצוות לא-תעשה "לא תטה משפט", שנאמרה, ע"פ פירוש אברבנאל לפרשת שופטים, על תהליך מינוי הדיינים.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-12/7/2007 13:20 לינק ישיר 

אני שואל מה דינו של אדם שמזייף את תוצאות הבחירות, למשל כחבר ועדת קלפי, או זה שמציג בקלפי תעודת זהות שאינה שלו כדי להצביע פעם נוספת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-11/7/2007 14:57 לינק ישיר 

http://archives.cnn.com/2000/TECH/computing/08/16/internet.vote/index.html

Constituent puts vote up for sale on eBay

כתבה על אמריקאי שהחליט לעשות מכירה פומבית של הקול שלו בבחירות לנשיאות לפני כ-7 שנים, כמחאה על השחיתות הפוליטית ("אם פוליטיקאים מוכרים את הקול שלהם, אז גם לאזרחים מותר").

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-24/2/2006 13:54 לינק ישיר 

נראה לי שראוי להחמיר בזה, כי אם נאסור רק קבלת כסף תמורת הצבעה למועמד מסויים, ונתיר קבלת כסף תמורת אי-הצבעה, אז כל מועמד ייתן כסף למועמדים שיש סיכוי גבוה שיצביעו נגדו (למשל מהעם האחר...) כדי שלא יצביעו, והתוצאה תהיה זהה. אפשר להפקיד את תעודת הזהות אצל חסידי סאטמר, אבל לענ"ד עדיף לא לקחת מהם כסף...

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/2/2006 21:40 לינק ישיר 

שופטים טז: "יח שֹׁפְטִים וְשֹׁטְרִים, תִּתֶּן-לְךָ בְּכָל-שְׁעָרֶיךָ, אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ, לִשְׁבָטֶיךָ; וְשָׁפְטוּ אֶת-הָעָם, מִשְׁפַּט-צֶדֶק. יט לֹא-תַטֶּה מִשְׁפָּט, לֹא תַכִּיר פָּנִים; וְלֹא-תִקַּח שֹׁחַד--כִּי הַשֹּׁחַד יְעַוֵּר עֵינֵי חֲכָמִים, וִיסַלֵּף דִּבְרֵי צַדִּיקִם. כ צֶדֶק צֶדֶק, תִּרְדֹּף--לְמַעַן תִּחְיֶה וְיָרַשְׁתָּ אֶת-הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לָךְ. ". מכיוון שאיסור לקיחת שוחד במשפט כבר נזכר לפני כן בתורה (בספר שמות), פירש ר' יצחק אברבנאל, שבפסוקים אלה האיסור הוא על מי שממנה את השופטים. ואם בבחירת שופטים יש איסור לקחת שוחד, קל וחומר בבחירת חברי כנסת, שהרי חברי הכנסת הם שקובעים את החוקים שלפיהם השופטים שופטים. אמנם, עדיין לא ברור מה דינו של אדם שמקבל כסף על-מנת שלא ישתתף בבחירות כלל.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/2/2006 14:15 לינק ישיר 

הבאתי את המקור (מדברי החת"ם סופר) רק לגבי השימוש במילה "שוחד". ואכן יש הבדל גדול בין מינוי שופטים לבין מינוי פקידים שעיקר תפקידם הוא ביצועי. אך יש לדון לגבי חברי כנסת - האם דינם כשופטים?

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-19/2/2006 13:44 לינק ישיר 

המאמר של אביעד הכהן מצביע על היעדר מקורות לעניין זה. כפי שכתבתי במאמרי ב'אקדמות' טו, בדרך כלל חוקרי המשפט העברי מערבבים מקורות משני סוגים שונים (חקיקה של קהילות ותקנות, ודיני תורה והלכה מקורית ומחייבת) וכוללים את כולם תחת הכותרת 'מקורות המשפט העברי'.
מדוע תקנות קהילת מנטובה או פנקפורט מעניינות את מישהו? לכל היותר ניתן לראות שם יחס שולל של האנשים מאותה תקופה לשוחד בחירות, אך זה אינו מקור הלכתי רלוונטי. יחס כזה יש גם אצלנו כמו אצלם, אלא שאנחנו לא מצטטים פנקסי קהילה שונים, אלא מחפשים מקורות בני סמכא. אולי נתחיל לצטט את עצמנו וכך ניצור מאמרים מלומדים על גישת המשפט העברי.
יוצא דופן הוא המקור מהפסוק 'אלוהי כסף' לגבי מינוי דיינים בכסף, או הנוטל כסף לדון. אבל שם יש הרחבה פשוטה יחסית של דין שוחד, ולכן לא ברור עד כמה ניתן ללמוד ממנו לכל מינוי. ויש עוד לחלק בין דיינים לשאר שררות, ואכ"מ. הרי ברור לגמרי שדעת חכמים אינה נוחה מצעדים כאלה, השאלה היא האם יש כאן איסור הלכתי פורמלי.
עוד יש לציין לטובה את הערתם בתחילת הדברים על כך שהמשפט העברי המקורי אינו עוסק בבחירות במובנים שאנחנו עוסקים בהם כאן. יש בכך לפחות חצי נחמה.
מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-19/2/2006 12:26 לינק ישיר 

ע"פ המאמר שנישטאיך הביא, תשלום על-מנת לבחור במועמד מסויים (כגון רב בקהילה) נקרא שוחד: "אותם המקבלים שוחד לא יבואו לתוך האסיפה [=הגוף הבוחר] כלל, אפילו אחר שהחזירו השוחד, ויקבלו עליהם באלה ושבועה שלא יקבלו תוּ [=שוב] שום שוחד עבור זה. מכל מקום לא יבואו אל המינוי הזה כלל, ואפשר אפילו לעולם פסולים להתמנות עד שישובו בתשובה. אבל למינוי זה פסולים לעולם, דכיון שכבר נתקרב דעתם אצלו, לא יחזרו בהם, והוו להם [=והרי הם] נוגעים בדבר לעולם". אמנם, לא הבנתי האם מדובר בקהילה שבה כל בני הקהילה יכולים להשתתף בבחירות, או שיש בה גוף בוחר ("אסיפה") שאמור לבחור את הרב בשליחותם של שאר בני הקהילה. אם יש גוף בוחר, מובן שחבריו אמורים לבחור באופן אובייקטיבי ולא להפיק רווחים אישיים משליחותם. אולם, קשה להסיק מכאן מסקנות לגבי מי שממילא אינו מתכוון להצביע: "מי שמוסר את תעודת הזהות שלו לבד"צ תמורת 50 דולר (אלא אם הוא ממילא לא מצביע, כמוני, ורק רוצה גם להרוויח על כך 50 דולר, שלא כמוני)."

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-16/2/2006 13:37 לינק ישיר 

מייציץ,
כתבתי שבנסיבות מסוימות זה בהחלט אפשרי (לתקן חוסר איזון ואפלייה). בנסיבות אחרות - לא. אפיון מדויק וגורף יותר קשה לתת. ראה הודעתי לעיל.  מיכי

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שוחד(?) בחירות
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 לדף הבא סך הכל 2 דפים.

bholext