| נשלח ב-17/2/2006 00:22 |
|
| |
מסיפורי הצדיקים: עקדה עד הסוף
קיבלתי באישי, ונתבקשתי לפתוח אשכול.
כיון שהבקשה ראויה, הסכמתי, למרות שהאשכול היה צריך להופיע על שם היוזם.
אני מעתיק לך כאן קטע מדהים משיחתו של הרבי מצאנז הקודם.
(התפרסם לפני כמה שבועות בקונטרסים השבועיים שמוציאים חסידי צאנז ומספר הגליון הוא
תתרפ"ב).
שמעתי מכ"ק אאדמו"ר זי"ע עובדא נוראה ששמע בעצמו מפ"ק זקה"ק מצאנז זי"ע וזקה"ק אמר
שמעובדא זו יכולים לראות מה נקרא בן של צדיקים. וסיפר מהגה"ק ר' אברהם ברודא שהיה לו בן
יחיד שיצא ל"ע לתרבות רעה, עד כדי כך שר' אברהם ברודא פסק לעצמו שהוא מהמורידין ולא מעלין
וצריך להורגו.
(-ועל זה הוסיף זקה"ק, שיכולים לראות מזה את מדריגת קדושתו העצומה והנוראה של ר' אברהם
ברודא, שהיה נכון ומזומן להרוג את בנו יחידו, והרי זה מעין עקידת יצחק (הגם שאינו דומה לגמרי כי
יצחק היה צדיק) ומזה לבד יכולים להיווכח את גודל קדושתו וצדקתו. אמנם, הפטיר זקה"ק מצאנז
זי"ע, את דרך הבעש"ט לא ידע.
סתם זקה"ק ולא פירש מה הוא דרך הבעש"ט לעשות עם אחד שהוא מהמורידין ולא מעלין.)
ושכר רבי אברהם ברודא את אחד מחביריו הטובים ביותר של בנו - שהיה כדוגמתו וכדומה לו - שילך
להרוג את בנו יחידו, שהיות והם הולכים תמיד יחד ימצא הזדמנות נאותה להרגו. והבטיח לו מאה
אדומים זהב (-שהיה סכום עתק בימים ההם ואף אדום זהב אחד היה נחשב להון רב) אם יהרוג אותו.
הלה ברוב רשעותו הסכים לכך, כי אצל הרשעים הרי נחשב דבר זה לדבר קל ביותר. ויהי כאשר יצא
עם חבירו לאכול ולשתות ולהשתכר יצא עמו אל מחוץ לעיר, ובהגיעם שמה הפילו חבירו ארצה ואמר
לו שהולך הוא להרוג אותו, ומתחילה לא האמין לו וחשב שהוא חומד עמו לצון שהרי נפשו היתה
קשורה בנפשו. אך כאשר הלה הוציא סכין וראה שהוא מתכוון באמת להורגו, התחיל להאבק עמו
בכל כוחותיו עד שהיפלו לארץ והוציא מידו את הסכין ורצה להורגו, ולקיים בו הבא להרגך השכם
להורגו.
כאשר ראה חבירו שהוא רוצה להורגו, נפל על פניו וביקש ממנו אל תמהר להרגני, ומקודם תשאל
אותי על מה ולמה רציתי להרגך, הרי היינו כאחים אוהבים שנים רבות כל כך, ותברר מה אירע עמי.
ויען ויאמר לו שבאמת אין האשמה תלויה בו, אלא שאביו שכר אותו שיהרגננו, ונתן לו סימן מובהק
על כך שהרי הם היו עניים בלי פרוטה לפורטה, והראה לו צרור כספו אשר מונחים בו מאה אדומים
זהב, וכך ידע על נכון שאכן אביו שכר אותו להרגו.
ומיד נתחוורו פניו ואמר האם אכן אבי רוצה כבר להרגני, וכל כך אני מצער אותו, אם כן למה לי חיים.
והשכיב את עצמו על הארץ והפציר בחבירו שיהרוג אותו, ויעש כרצונו והרג אותו.
והנה רבי אברהם ברודא קבע עם חבירו של בנו שביום המחרת לאחר התפילה יפגש עמו וישאל אותו
מה עלתה בבנו.
ואכן כאשר פגש אותו שאל אותו כששמחה ונהרה שפוכים על פניו כמי שמחתן את בנו אם עלה הדבר
בידו אתמול.
ענה לו הלה אף אם תתנו לי אלף פעמים כך לא אעשה זאת יותר, ולבי מלא חרטה על מעשי, וסיפר
לו את כל מה שקרה אמש, שבנו התחרט על כל מעשיו הרעים וביקש הוא עצמו ממנו שיהרגנו.
כששמע זאת רבי אברהם ברודא נאנח אנחה גדולה ובירך ברכת דיין האמת וישה עליו שבעת ימי
אבילות. כי אין לך מת מתוך תשובה גדול מזה, שמסר נפשו והניח עצמו להרוג בידים, כשראה שיש
צער לאביו ממעשיו הרעים, ובוודאי היה לו איזה הרהור תשובה, שלולא זאת לא היה מניח לשחוט
עצמו בידים.
לאחר שסיפר זקה"ק עובדא זו אמר שמזה רואים גודל ענין הזכות אבות, שאלמלא היה בנו של רבי
אברהם ברודא לא היה עושה זאת, שאף שכבר היה מהמורידין ולא מעלין, מ"מ ברגע האחרון נתעורר
בו ונתגבר עליו כח הנקודה הקדושה של אביו שעדיין התנוצצה בו, וזכה למות מתוך עשיית תשובה
ומסר נפשו לבוכ"ע.
העתקתי מילה במילה ללא שינויים בכלל. [חבל שאין לי סורק, כך לא היה לך ספק בדבר כלל].
עד כאן הסיפור.
הסיפור הזה מעורר שאלות ורגשות קשים מאד. הנה כמה מהם:
א. האם זו דרך החסידות?
ב. מהי דרך הבעש"ט שנעלמה מן הצדיק שהקריב את בנו?
ג. האם שייך "מורידין ואין מעלין" כאן? כמדומה שזה דומה יותר ל"מוטב ימות רשע קטן ואל ימות רשע
גדול".
ד. יש גם לדון על המעמד ההלכתי של ההחלטות. למשל, האם החבר של הבן הוא בגדר שליח בית
דין להוצאה להורג. אך נראה שדיון בפן הפורמלי מחמיץ את כל הסיפור ומהווה עיוות.
ה. יש לדון גם על המשמעות של הבאת סיפור כזה בכתב עת חסידי בן זמננו. איזה מסר זה נועד
להעביר? מה סברו הכותבים?
ו. ושאלה אחרונה: האם הסיפור אמיתי?
מה דעתכם?
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 09:22 |
|
| |
צענע,
יש מי שרוצה במות בנו כי הוא חוטא, ויש מי שרוצה במות סבו, מאותה הסיבה.
|
|
|
| נשלח ב-2/5/2011 08:23 |
|
| |
צענע הוא צד שני לגישה שלך שמאליהה את קשרי המשפחה מול מוסר/אידיאולוגיה
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 18:34 |
|
| |
לשכן
הסיפור שלך הוא צד שני למה(ל שוואית)?
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 18:23 |
|
| |
מצד שני:
לרגל יום השואה, התראיין בערוץ 2 אדם גרמני, שסבו היה קצין אס.אס. . הוא עצמו פעיל בתנועות אנטי גזעניות בגרמניה. אחת מהשאלות שנשאל, כמה בנאלי, היתה, מה היה אומר לסבו לו פגש אותו. באופן מיידי אמר, אם הייתי פוגש בו אז? הייתי הורג אותו - הוא רוצח המונים!
האם זו תשובה "טובה" - יש לצדד במי שגוזר מוות על רוצח נאצי - או תשובה "רעה" - כיצד אדם מוכן להגיד שיהרוג את סבו במו ידיו?
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 18:11 |
|
| |
"רב משה שם את אצבעו על שפתי להרגיע אותו, ואמר בשקט שני משפטים ביידיש, שאזכור כל ימי חלדי, "יש לה מספרים על זרועותיה "
וכאן מדובר לא באדם זר אלא בילד שלך .על אב ואם כאלה יש לשאול:" התשכח אשה עולה מרחם בן בטנה?"
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 16:25 |
|
| |
ועוד עם המניירות של יעקב פרידמן
|
| נשלח ב-1/5/2011 16:19 |
|
| |
חחח מה זה הזבל הזה? חוזר בשאלה שכותב כמו אישה מוכה? נכתב מנקודת מבט של חרדי אמונוצנטרי.
מזכיר את הסיפור על ילד התפנוקים שהתבקש לכתוב סיפור על משפחה ענייה, וכך כתב: היה הייתה משפחה ענייה. כולם היו עניים. האבא היה עני. האמא הייתה ענייה. הגנן היה עני. הנהג היה עני. הבריכה הייתה בקושי חצי אולימפית. את המכונית הם לא החליפו מזה ארבעה חודשים. לא היה להם כסף לקנות לבן שלהם מכונית משלו, והוא נאלץ לנסוע במכוניות של ההורים או לקחת מוניות.
|
| נשלח ב-1/5/2011 15:30 |
|
| |
קודם כל יש להתחיל בלהבין אותו. אם מתחילים כבר להסתכל עליו כסוג ב' וכמוזר בגלל איך שהוא מתנהג אז זה כבר אבוד (לא לשכוח שגם בעיניו אתה המוזר)
כמו הבדיחה הידועה על יענקל'ה שבא לרב ואמר לו: "רבה מוישל'ה השתגע. בעיני ראיתיו רוקד עם שיקסע ואוכל חזיר". ענה לו הרב "אם הוא היה אוכל שיקסע ורוקד עם חזיר אז הוא היה משוגע"...
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 15:25 |
|
| |
שותף סוד
יש שתי דרכים שחלוקות ביניהן ביסוד כיצד להגיע אל הזולת וליבו.
הדרך שלי היא להסביר מה שיותר ולמצוא מכנה משותף.
הדרך שלך מהי? לזעזע? להודיע לשני שהוא קטן, עלוב, טיפש, ילדותי? אני בטוח שלא. פעמים רבות ניסית להסביר. אבל הודעותיך האחרונות שראיתי (ואולי יש אחרות) הן כמי שמודיע מבחוץ או מלמעלה: אבוד, חבל.
לא אבוד ולא חבל. מי שמגיע לכאן זה על מנת לדבר, לשתף, להסביר.
זו הדרך לקרב. זו הדרך שאני מכיר. (ואני מוכן לשמוע על אחרות).
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 15:21 |
|
| |
אף אני גיליתי במאוחר מה שלינקק אליו בעל בעמיו. אבל אני סבור שמוטב להעתיק זאת לכאן. לינקים עבידי דמימחקי (=לינקים נשברים ומפנים למקום לא קיים).
| אבא, את האמת, אתה מתחרט שנולדתי? • מכתב מבן שנטש אל אביו | | אהרון פרידמן, אברך שחצה את הקווים, כתב בערב החג מכתב קורע-לב לאביו • "ליכדת את המשפחה, והסברת להם בלהט, כיצד רצונו של האל הוא לא להותיר זכר מדמותי, מקיומי, מהווייתי" • ואני, שנולדתי, יחד עם חג הפסח, שואל אותך רק שאלה אחת: "היית מעדיף שאשאר בבית החולים?" | | אהרן פרידמן 12:13 01/05/2011 |
 | | | | 61 |
|
|  |  | | שלום אבא,
לא דברנו כמעט שנתיים. נכון, אתה לא היחיד איתו לא דיברתי. גם לא עם שאר אחי, וגם לא עם אימא. שתי שיחות טלפון בשנה, אינן נחשבות. למרות זאת, אתה ראוי להתייחסות מיוחדת, כי בניגוד לכל המוזכרים שלבי נשרף מגעגועים אליהם, אליך לא התגעגעתי. לא הרגשתי רצון לשוחח איתך. אולי אפילו שמחתי על הנתק, במקום מסוים.
שנתיים לא דברנו, אבל מזה עשור לא תקשרנו. זה דפוק כל-כך.
מתי קרה הרגע בו כל התקשורת בינינו הפכה לוויכוחים אינסופיים? כל אינטראקציה בינינו הייתה באותו הדפוס - אתה חרד מהמילה הבאה שאני עומד להוציא מהפה, ואני במתכוון, אפילו באכזריות של ילד, אומר את הדברים שפגעו בך כל-כך, אדם מאמין ותמים שכמותך. כל פגישה הפכה לוויכוח, כל שיחה הפכה למריבה. לא שמתי לב איך במהלך השנים איבדתי את היקר לי מכל, אבדתי אותך, את אבא.
אתה רק אדם, ועם השנים התעייפת. כמה אפשר. בכית לאלוקיך שיציל אותי, שיגרש את הדיבוק שנכנס בי. לא הצלחת להבין היכן טעית, איך מילד טהור עיניים הפכתי לשורש פורה ראש ולענה, אומר דברים שלא יעלו על הדעת, תצלנה אוזניים. ראית זאת כניסיון הקשה ביותר אותו העמיד בפניך אלוקים.
כן, סופם של ניסיונות ידוע מראש. זה נצרב לנו בגנים. כשהגיע היום בו חתכתי את הקווים, ניעורה בך רוח חדשה. ליכדת את המשפחה, והסברת להם בלהט, דברים היוצאים מהלב, כיצד רצונו של האל הוא לא להותיר זכר מדמותי, מקיומי, מהווייתי. אין לי ספק שיגון והתלהבות של קדושה שימשו בך בערבוביה. לא כל יום אומר אלוקים לאדם לעקוד את בנו על המזבח.
אשריך שנבחרת, שכרך הרבה מאוד.
|
| אין לי ארבע קושיות. רק אחת | אתה דובר אידיש מופלאה, ועברית קלוקלת. זר לא יבין. רוח אלוקים מפעמת בך, והקשר שלך עם בורא העולם הוא קשר עז, קשר של דם.
הפסח מתקרב. עוד יומיים ליל הסדר. הוזמנתי לחגוג בקרב בני אדם חביבים, טובים וחילונים. אתה יודע היטב שסירבתי להצעה, לעג לרש. אתה לימדתי אותי הרבה יותר מזה. אני יודע מהו ליל הסדר ואין לי כל עניין בתחליף.
הו, יש עוד דבר אחד קטן. אני נולדתי בבין השמשות של חג הפסח בבית החולים 'איכילוב' בתל-אביב. לידתי הייתה יחד עם לידת החג, והרב הסביר כי שורש נשמתי גבוה מעל גבוה.
דברנו על המאורע לא פעם.
אתה, אב נרגש, אלוקים אדירים, היית בן עשרים וארבע כשנולדתי, בנך השלישי. סיפרת לי איך הילכת רגלית את הדרך מבית החולים 'איכילוב' לבית חמיך, סבי, בבני-ברק. מכל החלונות נשמעו זמרות חד גדיא, ורוח קדושה היתה על פני העיר.
אני יודע שזה משונה, אבל אין לי ארבע קושיות.
יש לי רק אחת - אם היית יודע, היית משאיר אותי בבית החולים? |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 13:12 |
|
| |
אבל אנחנו מדברים על הזמן שהוא כבר נוצר ולכן הערתך לא במקומה.
יש דרכים עדינות יותר לקרב ילד אבל זה לא מתאים לאב שמאבד את רגשות אבהותו.
ואם ניזכר בעבר-הרי היו אבות שלא הססו להקריב את בנם למולך.
כך שאין חדש תחת השמש.
תוקן על ידי צענערענע ב- 01/05/2011 13:16:48
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 13:08 |
|
| |
צענע
החוט המקשר הוא האם יש ערך לחי עבירה של יהודי. לא מדובר על הריגתו בפועל, אבל על מחשבה שלפעמים טוב לו לאדם שלא נוצר משנוצר.
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 13:02 |
|
| |
מה פשר ההשוואה?
קודם מישהו השווה בין אב שרצח את ילדיו לעקדת יצחק ועכשו גזרות שמד מימי הבינים לבן שיצא בגיל ההתבגרות לתרבות רעה.
איך תתיחס היום לאבא שרוצח את בנו השבבניק?
כאן האבא לא רצח את בנו ב"ה (כנראה שהוא פחד ממאסר עולם,מה שלא היה בימי הביניים כי שם האב הרג גם את עצמו) אבל הרעיון מעוות ואכזרי ומי שלא מכיר בכך אין לי אלא לרחם על צאצאיו.
תוקן על ידי צענערענע ב- 01/05/2011 13:09:51
|
|
|
|
| נשלח ב-1/5/2011 12:42 |
|
| |
צענע
ראי בתשובת בעב למיימוני ב 11:40
|
|