| נשלח ב-19/2/2006 17:48 |
|
| |
נימוסים בשבת
אני מעתיק אשכול שלא נתקל בתגובות מחכימות, שנפתח בפורום אחר.
____
יש לי שאלה לגבי התנהגות של שוברי שבת מול שומרי שבת.
אני גר בשכונה חילונית, ויש לי שכנים דתיים. מה התגובה היותר מנומסת כאשר אני נתקל בהם בשבת, תוך כדי זה שאני מפר את השבת (למשל- נוסע ברכב, מכבה את האזעקה ברכב, מדבר בטלפון הסלולרי וכו..). האם יותר מנומס לומר שלום (כאמור, הטלפון בידי) או להתעלם?
אודה לקבלת תשובה משומרי מסורת- מה אתם הייתם מעדיפים? |
תוקן על ידי - טיפוס - 19/02/2006 17:47:49
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2006 09:33 |
|
| |
מימוני אחדשה"ט
לגבי התפילות לא הבנתי כוונתך (מו"ר - אני מניח הרב נדל?) אשמח להחכים.
לגבי הגדרתי, אכן מהתרשמותי שלי הקטן עולה שאתה מנסה לנתח את הנורמות ההלכתיות בהקשר לזמן הופעתן (=היסטוריוציסטי), ולאור שינויים חברתיים היסטוריים (לתרגם את משמעותן). כל זאת בהתאם לניתוח האופי האישי/חברתי של הממוען =האדם/חברה בתקופות השונות (=פסיכולוגיסטי) מבחינה זאת אני מוצא את פירוש הקרבנות של הרמב"ם במו"נ כאב טיפוס שלך. לפי תפישה זו ביתר חדות אפילו אתה ניגש לניתוח הגדות חז"ל דומני. מבחינה זו דומני תהיה קרובה שיטתך לאפיונו של פרופ' רוזנברג לתפישת הרב קוק כהתגלות מתמדת (וכאן אפשר שתתגלה תופעה מעניינת שכן תובנה זו מושתתת על תפישות קבליות, אך מסופקני אם הרמב"ם היה מסכים לה!) עם זאת, יש להעיר שבשיטה זו יש מאוד להיזהר שהרי אנו יודעים שאדם משועבד מאוד לאורחות חייו ולנורמות שלו וכאשר אתה מנסה לצאת מתוכם (והרי אין אדם יכול לצאת מעצמו) ולשפוט תקופות שונות יש מקום רב לטעות. כל היסטוריון מתחיל יודע שעצם סידור העובדות הוא עצמו כבר פרשנות עוד לפני ניתוחן. כך גם השלכת מודלים פסיכולוגיסטים על חברה שלא היתה כלל מודעת להם יש בה בעייתיות רבה שהרי לעצם המודעות יש השפעה מרובה (ואיני יכול להאריך בזה כעת); בלשון הפרשנים הפוסט מודרנים יש כאן את בעית 'מיזוג האופקים'. ככלל אני מוצא את ניתוחיך במידת מה פוסחים על שני הסעיפים (=כפרשני הפשט אחוז בזה וגם בזה), בין התובנה המודרנית (המבקשת את הניתוח הרציונאליסטי כאמת אחרונה), לבין תובנות פוסט מודרניות (שבתרגום לתובנה דתית יש לומר כך: המודעות למושג הנרטיבים השונים, ובייחוד לחשיבותן של תנאים תרבותיים היסטוריים המעצבים את חייו של היחיד לכדי אורח חיים נורמטיבי-הלכתי) מבחינה זו הדעת נוטה שדווקא אופי ניתוחך יוביל אותך ליתר גמישות בקבלת דפוסי חיים שאינם רציונאלים, מה שאינני בטוח שאתה נוקט בו. ולא באתי אלא לעורר.
עכ"פ לא חיוותי דעה לגבי שיטתך, רק טענתי שלפי תפישה זו דומני שיקל עליך דווקא לצדד בגישתי ולא בגישת ר' מיכי, וראה בעיקר את דברי האחרונים, לגבי יישום המינוח 'תינוק שנשבה' לאור המציאות המשתנה. אמנם לענ"ד מיכי מניח חלוקה עקרונית קטגורית נוקשה בין ידיעה למודעות וממילא אין לו אלא או להניח שלחז"ל היתה חלוקה זו וממילא בימיהם לא היתה בעיה כזו, או שהם לא חשבו על חלוקה זו, וזה לטעמו איננו הגיוני, אך לגבי שאין חלוקה נוקשה בין שני המימדים הרי שהתוצאה היא ששינוי הנסיבות הבין חברתי הוא הגורם המרכזי לגיבוש שונה של המושג ההלכתי לאור המגמה הפנים דתית השונה.
עיקר הערתי באה לציין את פליאתי עליך - אדם חושב, המצדד בדיון בצד אחד בשמיעה ראשונית של טענות וככל שהדיון מתפתח להישאר כמשקיף ללא נקיטת עמדה. אדרבה ועוד יותר לכבודו של מיכי אם אתה מחזיק בדעתו צדד בו, ואם אתה יכול להנהירה יותר, אמור. ואם יש לך דעה שלישית שתף אותנו!
אכן, ר' יוסי ששתק - גלה - ואין הגלות אלא התרחקותו של אדם מעצמו.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-22/2/2006 00:06 |
|
| |
מיכי
אחדד דברי אפילו יותר, ההחלטה של חכמים כיצד להגדיר את הפורשים למינם, הינה בחלקה הגדול תוצאה של מגמת המאבק. חז"ל יכלו להגדיר בתקופות שונות את הפורשים כמי שאינם מודעים ולהכליל אותם בעיקרון 'תינוק שנשבה', אלא שהעדיפו לא לעשות כן כי הניחו שע"י הגדרתם כפושעים הם יפלטו מכלל ישראל. אולם שינוי הנסיבות הביא לכך שאי אפשר לעשות כן מבחינה חברתית ולכן חכמי ישראל העדיפו להכליל את כל האוכלוסיה כ'תינוק שנשבה'. אכן, הרמב"ם לגבי הקראים מסתבר שניסה לנקוט גם בדרך זו של הכללה כתינוק שנשבה, אך אם אינני טועה דווקא מהלך זה לא צלח לו, והאוכלוסיות נפרדו. נראה בעיני - ומסתבר שלא בכדי התעלמת מכך - שלגבי היחס לרפורמים זה גופו הקונפליקט של המערכת הדתית, ולכן היא איננה נוקטת במינוח זה כלפיהם עד כמה שידוע לי. באשר לקונסרבטיבים (אף שיש שיטות שונות בתוכם) יוצא פראדוקס דווקא לפי שיטתך היו צריכים להרחיקם, אך למיטב ידיעתי (ויש לי קצת ידיעה בענין) נוקטים כלפיהם דווקא בקירוב.
מערכת יחסים אמבוולנטית זו לזרמים השונים מורה לענ"ד על כך שבשורש הענין לא עומדת השאלה האמפרית, אלא המגמה הדתית. מה דעתך?
תוקן על ידי - כמתעסק - 22/02/2006 0:05:00
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 23:43 |
|
| |
מיכי
צר לי על ההשתהות מסיבות שונות, לעצם הענין.
אפשר שהגענו לעצם הענין, לענ"ד לחוסר המודעות המאפיין לכל הפחות חלק מהחילוניים ובודאי את החוזרים בשאלה (אף הרמב"ם בדבריו על הקראים דיבר על אלו שכבר משתייכים לקבוצה האחרת ולא לעוזבים – זוהי בעיה לא פשוטה להשית את העיקרון עליהם כפי שאתה עצמך מעיר על הקשיים השונים) היו חז"ל מייחסים כוונה ולא היו מקטלגים כאונס. *:namespace prefix = o />
אכן, אני מסכים שודאי חלק מהחילונים יוגדרו כאנוסים ולגביהם אין זו פיקציה טענתי שההכללה הגורפת היא היא הפיקציה!
דומני שנק' ההבדל נובעת לא מהנתון האמפירי אלא מהמגמה הפנים דתית למידת האפשרות להשיב את הטועים.
לדוגמה אני מציג את דברי הרמב"ם על תקנת הטבילה.
אינני מעוניין לעסוק במימד האוטורטיבי ואף לא התוכני ואף לא למידת חומרת האיסור הנידון, אלא תן דעתך לנקודה זו:
הרמב"ם מעיד: א. על נורמה הרווחת אצל רוב האוכלוסיה מקדמא דנא במצרים. ב. נורמה זו מושפעת מתפישה חברתית שונה. ג. החזיקו בנורמה זו למרות תוכחות מרובות.
לשון אחר: לפנינו תופעה של ידיעה אך חוסר מודעות ומחוייבות למצווה מסויימת.
לטענתך מן הסתם סיבת הסנקציה היא המודעות הכללית לשמירת מצוות.
לטענתי:
בכל מערכת בעלת מרחב מצוות שחלק ממנה חלק מהאוכלוסיה מקיים וחלק לא, על הפוסק להחליט האם הוא נאבק או לא, אם הוא חושב שהוא יכול להיאבק הוא לא יגדיר את העוברים כאנוסים, אך אם הוא חושב שהוא לא יכול להיאבק הוא יגדירם כאנוסים.
כאן שורש ההבדל ביננו בימים עברו מגמת המאבק התוותה הגרה מצמצמת לחוסר מודעות וקרבו אותה לאי ידיעה ולכן לא הורחב העיקרון 'תינוק שנשבה', לעומת זאת מסיבות שונות (ואכל"ב) מגמה
זו שונתה ולכן ממילא הורחב המינוח.
שו"ת הרמב"ם סימן רמב
נוסח תקנה מועתקת, שחבר רבינו משה בר מימון זצ"ל במצרים.
הנה כאשר נזדמן לנו להתקבץ בזאת הארץ ממדינות נדחות ומגלילות רחוקים, ונצטרף עיוננו אל עיון תלמידי החכמים, שמצאנו (בזאת) הארץ מתושביה...הרי כאשר התבוננו באנשים היחידים, להשיב מי שנטה מן הדרך ולברר דרך האמת למי שלא ידעה...מצאנו, כאשר בדקנו בעונותינו שרבו, עון גדול, שכבר פשט ברוב הצבור ולא נצלו ממנו אלא יחידים מתי מספר, והוא שמצאנו עניין ישראל בכל ארץ מצרים, שנתרשלו בדבר טבילת נדה במי מקוה ובספירת שבעת ימי נקיים, ונהגו מנהג מינות [מנהג קראים], ...לסמוך על הרחיצה במים שאובין, וסברו, שבזה תבוא הטהרה ותותר הנדה לבעלה. ועוד חמור מזה הוא, שרובן סומכות על מינות גמורה והדבר אשר לא דברו ה', והוא שתקח הנדה אשה, שאינה נדה, ליצוק עליה מים טהורים לפי סברתה ותחשוב הנדה, שאם תצוק היא על עצמה, לא תטהר ולא תותר לבעלה. וזאת הפעולה היא הנקראת אצלן יציקה....וכאשר ראינו אנו וכל החכמים והתלמידים וגדולי הזקנים זאת החטאת הגדולה וזאת הפרצה הרחבה ...ואחר שהוברר לנו המעשה אשר הם עושים וידענו שיעור זה החטא, היינו חייבים להזהירם ולהודיעם מה שידענו, ולהתמיד לדבר אליהם, .... ולכן הזהרנום בבתי כנסיות ובבתי מדרשות והורינום כל אלה הענינים וכי הנדה דינה אחד קודם שתכנס למרחץ ואחר שתכנס למרחץ, ואפילו רחצה בכל מימות שבעולם, הרי היא בנדתה, עד שתבוא במים, במי מקוה דווקא... והורינום, שהיא עון גדול ומינות גמורה, והוא הגורם לשקע שם טבילה מישראל...ואחרי שפרסמנו זה הענין ברבים משך שנים, ראינו שהנגע עמד בעיניו ולא חזרו למוטב אלא אחד מני אלף, ושהמכשול בזה רובו מן הנשים, לפי שהן החזיקו במינות וקשתה להם הטבילה, ולכן ראינו אנו החכמים והדיינים ושאר התלמידים החתומים למטה לעשות תקנה זו ולהסכים עליה, וזה, שכל בת ישראל, שלא תטבול במי מקוה אחר ספירת שבעת ימי נקיים כהלכות בנות ישראל, או תיצוק היציקה הנזכרת, הרי זאת האשה תצא בלא כתובה ...ונתחייבנו אנו החתומים למטה, שלא נדון לעולם בארץ מצרים אלא על פי התקנה הזאת, ושלא נחליפנה ולא נפסידנה ולא נבטלנה ולא נפירנה, וכן חייבנו כל מי שיבוא אחרינו, שידון על פי זה המנהג ויפרסמו ויחזקו ויבצרו וירפא גדר דת משה רבינו ההרוס...ומאחר שחששנו מבית דין שאינו הגון, שיעמוד אחרינו ויקלקל תקנה זו או יזלזל בה ולא יעשה על פיה ויגבה הכתובה לאלמנה בלא גלגול זה על הטבילה ועל ספירת שבעה ועל היציקה, או יגבה למגורשת מבעלה קודם שישביענה, החרמנו חרם גדול וחמור על כל בית דין, שיעמוד בכל ארץ מצרים ולא ידון על פי תקנה זו, ועל כל חכם או תלמיד חכם, שיורה שלא על פי התקנה הזו, ויהיה הדין בכל ארץ מצרים כך עד ימות המשיח.
תוקן על ידי - כמתעסק - 21/02/2006 23:42:21
תוקן על ידי - כמתעסק - 21/02/2006 23:43:29
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 22:08 |
|
| |
כמתעסק, ההבחנה בין ידיעה למודעות היא סברא פשוטה, ואינני רואה כיצד ניתן לחלוק עליה. הרי השאלה היא האם אכן אותו אדם הוא אנוס או לא? זוהי שאלה כמעט עובדתית. מה אתה חושב. האם חילוני חסר כל שורשים שלמד את כל התורה כולה ברמה האינפורמטיבית, אך מתייחס לכך כתרבות האינקה, אינו אנוס? אנא ענה לי מה אתה חושב על כך, ולא מה חז"ל חשבו. אח"כ רק אומר לך שאם אתה חושב כך, אז מדוע להניח שחז"ל לא חשבו כך? הרי זה כל כך הגיוני. אכן צדקת שזוהי ההנחה שלי ואין בלתה, ועליה יקום ויפול דבר. אבל היא נראית לי ברורה להחריד. האם אתה לא מסכים לה?
מה שאינני מברר אישית על כל אחד, זה בגלל מגבלות של זמן ויכולת. הרי זה לא מעשי לבדוק לגבי כל אחד. בנוסף לכך, ועוד יותר חשוב, זה גם לא אפשרי לרדת לשורשי כוונותיו של כל אחד. על כן ההנחה היא שהולכים אחרי המוחזקות וההערכה החיצונית. לא ניתנה תורה לאוכלי המן, ובשביל לאכול משהו שאינו מן צריך לעבוד. אין זמן ואין יכולת. מאידך, בדוק את התייחסותם של יהודים דתיים לחילוניים שנראים להם 'מרושעים', כלומר כאלה שכוונותיהם רעות ולא שהם פשוט אינם מודעים. ואכן תגלה יחס שונה בתכלית (לא אכנס ללדוגמאות כדי לא להסיט את הדיון). כלומר הדברים כן נקבעים על פי המציאות, ולא כפיקציה משפטית-הלכתית.
לגבי 'לימוד זכות', דומני שחוסר ההבנה שלך את כוונתי הוא מפני שאתה ממשיך לשיטתך. אני לא מתייחס ל'לימוד זכות' כפיקציה, אלא כטענה אמיתית. אני מתכוין שלימוד הזכות הזה הוא אכן נכון (וראה במפרשי המשנה על 'הוי דן את כל האדם לכף זכות' ותראה שלדון לכף זכות נעשה על פי שכל ישר, ולא כמקובל במחוזותינו, לפחות ברמת הסיסמאות אם לא למעשה).
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 21:51 |
|
| |
מיכי*:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
חן חן על סבלנותך ואשמח אם תזכני בתשובתך
1. טענת: "אם חז"ל מתייחסים לחוטא כלשהו כמי שאינו אנוס, אז הוא כנראה לא היה אנוס".
טיעון זה מוקשה מאוד: הרי שנינו מסכימים שחז"ל לא התייחסו לחוטאים בימיהם כמי שהיו אנוסים.
ברם,
אתה טוען: הואיל ואני יכול לערוך חלוקה המבחינה בין הידיעה למודעות לעצם המחוייבות, מכאן ראיה שאם הם לא עשו חלוקה זאת סימן שבימיהם לא היתה חלוקה.
אני טוען: חלוקה זו שלך חידוש היא שחז"ל לא הסכימו לקבלה ולכן בימיהם כולם היו אנוסים.
עכ"פ אופן טיעונך הוא המוליך אותך לקביעה ההיסטורית, אך אין לו כל בסיס מלבד ההנחה דלעיל שהואיל ואתה יכול לעשות חלוקה הגיונית שגם הם יכלו לעשות סימן שהמצב ההיסטורי היה שונה, אך אולי הם כפרו בהבחנה שלך?
- הרי אתה יודע שאין הפוסקים ודומני אף לא אתה כאשר אתם גוזרים את יחסיכם לכל הפחות לחוזרים בשאלה ואף המסורתיים (כפי שאתה עצמך ציינת) מבררים אישית על כל אחד את סיבות עזיבתו, אלא מניחים כקטגורגיה את המושג "תינוק שנשבה", ומכאן שטענתך דומני בעייתית מבחינת העקיבות היישומית ההלכתית. עוד יותר תהיה לך בעיה דומני אם הרפורמים והקונסרבטיבים!!
- לגבי החילונים אכן הכל תלוי במחלוקתנו לגבי סעיף 1
4. לגבי דוגמאותיך אכן הן נחמדות אך אנו דנים במסגרת כללי ההלכה, ולכן טענותי לעיל מספיקות, ואין משנה כיצד דתי או חילוני רואה את העוזים של דתו - ואף אתה רמזת שאין זה אלא לימוד זכות.
לסיום הבהרה לכל הקוראים שאין להם כח לקרוא את כל האשכול: מבחינה הלכתית אני מסכים שאין לחילונים, למסורתיים ולשבים בשאלה וכדו' מעמד של רשעים אלא שטענתי שהסיבה היא או פיקציה או שיש לחפש יסוד הלכתי אחר ( - ואכמל"ב).
מימוני אשיב לך מאוחר יותר
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 21:34 |
|
| |
נאך, יש לי הרבה מה לומר גם על הדברים שכתבת כאן. אך אני מעדיף לחכות לכתיבה מסודרת יותר. ואנא ממך, התחשב במה שכבר נכתב.
מיכי
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 21:19 |
|
| |
מיכי
תשמע מה אתה רוצה? לדבריך אתה קורא טיעון לשלי לא. יש דרך להעמיד זאת אחרת? רק בלומר ההפך שדעתי היא שדבריך לא עניניים ושלי כן.
ואגב, נושא זה אינו טעון בשבילי יותר מכל נושא אחר שנידון כאן בפורום.
אתה מסכים שהדתי מבקש זאת מהחילוני אך מנמק זאת בכך שלא אסור ולחילוני מותר. אני מביא לך דוגמא מכיפה באירוח בבית ששם השאלה היא לא איסור כלל. אתה לא עונה עליה ברצינות
ובכלל זה שהדתי חושב שערכיו הם אבסוטלוטיים ואילו החילוני לא מתעקש לרוב על ערכיו הוא אין זה משנה את העובדה.
הגישה הכללית היא כזו: הדתי מצפה להתחשבות בדתו ( גם בתואנה שהחילוני גם יהודי וחייב בכך) ואילו החילוני (על פי רוב,ברור לך שנעשות כאן הכללות,עובדה- גם_וגם לא כזה)
למשל, השלטים בשכונות החרדיות -בת ישראל התורה מצוה אותך ללשבוש צנוע, צווארון עד לסנטר ושרוול עד לפרק כף היד. למשל איסור מכירת חמץ בפומבי, ועוד כהנה וכהנה.
נסה רגע לעצור ולשאול את עצמך , בכל הדוגמאות שאתה יכול לעלות בכפייה הדתית הגלויה והסמויה, האם יש סימטריה בין שני הצדדים?
נכתב במהירות בלחץ עבודה, נא לא להתיחס לשגיאות כתיב וסידור הדברים.אלא לתוכנן. ואולי מאוחר יותר אאריך ואפרט דבר דבור על אופניו.
 |
|
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 21:09 |
|
| |
כמתעסק
א. זו הגדרה מעניינת. פסיכולוגיסטי והיסטוריציסטי.
האם הכוונה שאני סבור שאירועים והכרעות מתפרשים על רקע מסויים בהיסטוריה ועל הבנה מסויימת בפסיכולוגיה?
אם כן, אז יש בזה מן הצדק. התורה היא נצחית, אבל האופן שבו היא מוחלת בכל דור ודור תלוי כמובן בנסיבות שמצריכות את החלות. בזמן הזריחה מתפללים שחרית, ולפני השקיעה מנחה, ואין בזה שינוי בתורה.
ושתי תפילות אלו עניינן לפי הרושם שהאדם מקבל מחילופי הזמנים של היום (וכך שמעתי בשם מו"ר, ומעניין שכן נראה גם בכתבי רבי צדוק הכהן, אם "נקלף" את הפן הקבלי אונטולוגי).
אמנם, למרות שיש לי דעה מסויימת לגבי התפתחות המושג "תינוק שנשבה", לא עקבתי מספיק אחרי הדיון כדי להשתתף, ואני נוהג שלא לכתוב אלא אם כן יש לי דבר ברור לאמרו.
ועמך הסליחה.
אשתדל לעיין יותר, ואם יהיה לי מה לכתוב, אכתוב בל"נ.
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 21:08 |
|
| |
כמתעסק, ראשית, חן חן על התמיכה. אני באמת התחלתי לבדוק את עצמי, אולי בכ"ז נאך צודק ואני מגיב לא עניינית. קראתי הכל שוב, ואני לא מוצא מאומה. התמונה שהתקבלה אצלי היתה הפוכה לגמרי לתיאורו, ולכן כתבתי את אשר כתבתי.
שנית, באשר למחלוקת בינינו. נקודת המוצא שלי אינה המדרש על ביטול יצר ע"ז, אלא שיקולים שבסברא הלכתית. אם חז"ל מתייחסים לחוטא כלשהו כמי שאינו אנוס, אז הוא כנראה לא היה אנוס. זוהי נקודת המוצא שממנה אני גוזר את תיאור המצב דאז. מכאן אני גם מפרש את המצב בתקופת היוונים, שגם הוא לא היה כמו בימינו. כל זה רק מצטרף לי למדרש הנ"ל, אך הוא אינו מהווה מקור עיקרי לכך. אגב, מדרש אחד הוא מקור טוב, כל עוד הוא מסתדר עם הסברא ועם שיקולים נוספים. במקום שבו ישנן סתירות, אכן יש מקום לדחות את ההסתמכות על מדרש אחד. לגבי חוזר בשאלה, בהחלט ייתכן שהעזיבה מראה, לפחות בחלק מהפעמים, שגם הקיום היה לא מתוך הזדהות אלא כפולקלור. בכל אופן, אעיר כי הדיון על יוצא בשאלה אינה חשוב לעצם הטיעון שלי. גם אם אני טועה לגביו, אני ודאי צודק לגבי החילוני המנותק בן ימינו. ובכל זאת אני חייב להוסיף שישנה כאן אסימטריה שאכן תלויה בהנחות יסוד. אדגים זאת דרך דוגמא שכבר הבאתי כמה פעמים בעבר, אך הפעם אוסיף את הלימוד זכות שבסופה: כאשר אדם חילוני חוזר בתשובה, מצוי הוא שחבריו החילוניים שואלים מה אירע לו? איזה משבר הביא אותו לכך? ואילו חבריו הדתיים מבינים שהוא סו"ס גילה את האמת, ונטש את השקר. כלומר החילונים הם פסיכולוגים, והדתיים הם פילוסופים. לעומת זאת, כאשר אדם דתי יוצא בשאלה החברים הדתיים שלו מסבירים שהוא עשה זאת כדי להתיר לעצמו את העריות (כלומר הם פסיכולוגים), ואילו חבריו החילוניים נוטים יותר להסביר זאת בהתפכחות ורציונליות (כלומר הם פילוסופים). אז לכאורה הכל מגמתי, ואף אחד אינו מתייחס בצורה עניינית. כמובן שני המישורים קיימים בהחלטה של כל אחד, אבל המיקוד והבחירה למי מהם להתייחס הוא לכאורה מגמתי.
עד כאן הדוגמא, שתמיד שימשה אותי להדגמת אי הרציונליות של ההתייחסויות שלנו. ועתה ללימוד הזכות: למעשה, אדם דתי מניח שאמונתו היא הגיונית יותר, והחילוניות אינה סבירה. לפיכך הוא נוטה לפרש את מעשיו של היוצא בשאלה על בסיס פסיכולוגיסטי, ואת החוזר בתשובה על בסיס רציונלי-הגיוני. ואילו החילוני שמאמין שדרכו סבירה יותר (או שהדת היא לא סבירה ולא רציונלית) ייטה להתייחס ליוצא בשאלה כמי שעשה צעד רציונלי, ולחוזר בתשובה כמי שעושה צעד אירציונלי, כלומר על בסיס פסיכולוגי כלשהו.
כלפי מה הדברים אמורים? מי שרואה את הדת כמשהו הגיוני יותר, אך טבעי הוא שהוא ייטה לפרש את העזיבה של הדת על בסיס אירציונלי-רגשי. לשיטתו מי שמבין את משמעותה של היהדות לא יעזוב אותה, ולכן סביר שהוא יפרש אותו כפועל מתוך חוסר ידע או מודעות. לעומת זאת, מי שמקיים מצוות כנראה עושה משהו הגיוני בעיניו, ולכן הוא נוטה לפרש זאת על בסיס של פעולה מודעת. חז"ל כידוע היו דתיים, ולכן גם הם פירשו כך. חשוב לשים לב שלא בהכרח ניתן להסיק מכאן מסקנה שהכל שווה, וכולם מגמתיים. לימוד הזכות לא מתמצה בכך שלכל אחד יש סיבה למגמתיות שלו, וניתן להבין את טעויותיו. הרי יש אחד הצדדים שהוא באמת צודק והשני באמת טועה (הרי או שיש אלוקים או שאין. או שניתנה תורה א שלא. או שיש מחויבות אליה או שאין). למיטב הבנתי הצד הצודק הוא חז"ל, ולכן הראיה שלהם נראית לי סבירה יותר.
כל זה בא להוסיף על דבריי שלמעלה. אמנם, כפי שכתבתי לעיל, יש מקום לומר שלאחר שמישהו עזב את היהדות ייתכן שעבודתו עד אותה עת גם היא לא היתה מתוך מודעות ומחוייבות. וכעת אני מוסיף שיש מקום לפרשנות אסימטרית, כלומר שהוא עבד נכון ועזב שגוי.
עוד אוסיף שמי שמשנה עמדה באמצע החיים, גם זה אפשרי. כלומר יכול להיות מצב שאדם עבד את ה' מתוך מחוייבות מלאה, ולאחר זמן חזר בו וכעת הוא חושב שאין טעם והגיון לעבוד את ה'. אמנם אחד כזה אינו זכאי לתואר הרם של 'תינוק שנשבה', אך בכל זאת הוא פטור מאותה סחבה עצמה: הוא אנוס בדעותיו השגויות. מי שדעותיו שגויות קרוי אנוס (זהו הרדב"ז שכבר הזכרתי). ושוב, ההנחה שלי (וכנראה גם של חז"ל) היא שבימיהם המצב לא היה אונס, כלומר העבריין המצוי היא עבד ליצרו ולא לדעותיו. אני מניח שפוסקים רבים לא יסכימו לניתוח שלי על יוצא בשאלה, אך אני בהחלט חושב שהוא נכון, לפחות לגבי חלק מהם. בכל אופן, כפי שכתבתי למעלה זה לא מהותי לעצם הטיעון שלי.
מכיון שענייני אינו בפיקציות, אני באמת לא מכליל. כל מקרה לגופו. מי שלפעמים מקיים מצוות ולפעמים לא, ייתכן שהוא באמת לא ייחשב כתינוק שנשבה. הרי כתבתי כבר לעיל שלמרבה האירוניה, ללפי תפיסה זו יש צד גדול שדווקא המסורתי פחות זכאי להגנה ההלכתית של 'תינוק שנשבה'. הרי הוא (כטיפוס, לא בהכרח כל אחד מהם כמובן) מודע לחובתו ומחפף. כללו של דבר, מכיון שאני טוען שהשיקול של 'תינוק שנשבה' הוא שיקול אמיתי, הוא צריך להיבחן מול הערכות המציאות. אם יש כאן אונס או אין כאן אונס. ממילא אני לא מכליל אף אחד אוטומטית במנגנון זה.
מיכי
תוקן על ידי - mdabraham - 21/02/2006 21:14:12
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 20:21 |
|
| |
נאך, ירוחם הביא דוגמא ספציפית ונדירה ביותר מדידיה בלבד (שהיא לא תופעה חברתית, ולכן אינה רלוונטית לדיון), ואתה לא הבאת אף לא דוגמא אחת. כל טיעוניך עד כה, ללא יוצא מן הכלל, פשוט לא מתחילים. כולם חד צדדיים להחריד, ומבוססים על שיקולים אבסורדיים (כפי שהראיתי בפרוטרוט על כל אחד מהם, ללא אף התייחסות שלך). קשה למצוא אפילו משפט אחד אצלך שמעלה טיעון ענייני שעומד במבחן כלשהו (אשמח לשמוע צוות בלתי תלוי שיתנדב לבחון את הדברים שהועלו במהלך הדיון). התייחסות למשהו שלי, מאן דכר שמיה. אתה פשוט מתעלם מהכל ונוזף בכל העולם כאילו שכולם לא מדברים לעניין. אז מכיון שכך, מבחינתי הדיון בינינו הסתיים. אנחנו משחיתים את מילותינו לריק, וחבל.
הכל נאמר כאן במתינות מלאה, וללא כל כעס (שנח רק בחיק כסילים, כידוע). הדיון בינינו פשוט מיותר. אז אנא אל תחזור לנזוף בי על חוסר מתינות, או משהו כזה. נשתמע בעז"ה באשכולות פחות טעונים מבחינתך, שתוכל לדון בהם עניינית.
מיכי
תוקן על ידי - mdabraham - 21/02/2006 20:42:26
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 19:16 |
|
| |
מיכי,
וכי חשדתיך בכעס? חלילה,והלא קרינו כעס בחיק כסילים ינוח.
לשוב ולומר שאיני מתיחס לדבריך לא יהפוך את האמירה זו לנכונה יותר. אני מתיחס לתופעה קיימת ודי ידועה במדינה שמקורתיה הפסיכולוגיים ואידיאולוגיים ברורים.בנוסף שאני הבאתי דוגמה אחת וירוחםשמ הביא שניה,ומה אתה מצפה שאמנה לך את כל הדוגמאות? צריך לקחת את הדוגמה וללמוד ממנה על הכלל זה תפקידן של דוגמאות. ונקל לאדם כמותך לעשות זאת.
יש מקום להתעקשות, אבל לעצם הטיעון והענין.
|
|
|
|
| נשלח ב-21/2/2006 18:56 |
|
| |
כמתעסק, אתה מניח הנחות, מכוחן אתה מתקשה, ואח"כ מניח שההלכה ה'בלתי הגיונית' הזו היא פיקציה. אתה מניח שהמצב פעם היה כמו היום. אל תניח זאת, וממילא לא יהיה קשה כלום. לדעתי בימי חז"ל המצב היה שעבירת ע"ז וכפירה היו מחמת יצר ולא בגלל טעות בהשקפה כמו היום. הרי חז"ל עצמם מעידים על תהליך כזה (של ביטול יצר דע"ז). מכאן שההנחה שלהם שהעבריין הרגיל הוא רשע היא סבירה ולא פיקציה. כנראה שבזמנם המצב השכיח היה שהיה מובן מאליו שכל יהודי מחוייב למסורתו ולדתו. מה שלא קיים היום. ולכן כיום, במצב השונה שלנו, מסקנה זו אינה סבירה, שכן החילוני המצוי הוא אנוס גמור על פי כל אמת מידה. ולכן אני מסיק את מסקנתי.
אז מדוע להניח הנחה בלתי סבירה, לפרש את המצב אצל חז"ל בניגוד לאמירתם של חז"ל עצמם על תקופתם, ובניגוד להגיון שביסוד ההלכה של שלילת העבריינים כחוטאים לא באונס (וההשלכות הנגזרות), ולהסיק מסקנות מוזרות ולא הגיוניות על פיקציות הלכתיות (שעקרונית אני מכיר בקיומן, כפי שכבר הערתי. אך לא כאן). אני באמת לא מבין.
נאך, אני ממש לא כועס, וצר לי אם נראה מדבריי כך. יש לי ביקורת על גישתך, כאן בכלל, וזה נראה לי לגיטימי. אני עומד מאחורי כל מה שכתבתי, ואשמח לשמוע מה מתוך הדברים אינו נכון בעיניך ולהתייחס עניינית (כפי שאני משתדל לעשות תמיד). הכתיבה הרבה מכילה טיעונים, ואני לא רואה התייחסות שלך אליהם. אני לא בונה על האורך, בניגוד לדבריך, אלא על התוכן. באשר להערותיך כאן, כבר כתבתי כמה פעמים שאתה יכול לקרוא לדבריי התנשאות, שכן יש בזה מידה מסויימת של התנשאות. אולם לדעתי היא מוצדקת, שכן בנושא המדובר אכן יש לי יותר ידע מאשר לחילוני המצוי, והרי אנחנו מדברים על קבלת החלטות בעניין זה עצמו. אני כתבתי שאיןן כאן גנאי מוסרי ב'התנשאות' כזו, שכן היא מבוססת על עובדות, ואינני רואה בדבריך הכחשה שלהן (האם אתה באמת לא מסכים שהחילוני המצוי הוא בור ביהדות?). משל למה הדבר דומה, להתנשאות שלי על אדם מן הרחוב בתחום הפיסיקה. גם כאן ה'התנשאות' הזו מבוססת על עובדות. אם אתייחס אליו בהקשרים מנותקים מפיסיקה ביחס לא הולם, זו תהיה התנשאות. אבל אני לא רואה שעשיתי זאת כאן.
כמו"כ ביקשתי דוגמאות לחוסר התחשבות חרדי. לא נתת לי. אז מה אני אמור לעשות עם ההודעה הזו שלך, במלוא המתינות הראויה. אשמח לעדכונים.
ובאשר לציטוט שהבאת בס"ד ובהשגחה פרטית מ''מעריב', באופן מפתיע אני אכן לא מסכים גם אליו. אני לא יודע מה היו הקריקטורות הללו, אבל תאר לעצמך שמישהו יעשה קריקטורות מרבין הליצן שמת כמו ארנב, או משהו דומה. מה יאמרו אז אזובי הקיר? הרי הוא ייתלה בכיכר העיר על ידי מיטב הפלורליסטים שלנו. או קריקטורות מהדגל הכחול לבן שליט"א. אז מדוע רבין קדוש יותר ממוחמד או ממשה רבנו? פגיעה ברעיון שהוא מקודש לחלק מן הציבור אינה התנהגות לגיטימית, והדרישה לא לפגוע היא לגיטימית לחלוטין, ובלבד שהיא כנה (כלומר שהוא חש פגיעה אמיתית).
לענ"ד אתה שוב מפגין חד צדדיות, אפילו הדוגמא הפשוטה (והיחידה שהבאת כאן) הזו. ושוב סליחה על חוסר הפשרה שבדבריי, אבל זה לא מכעס. אתה פשוט טועה ומטעה לכל אורך הדרך, ואני לא רואה שבב של הסבר בדבריך שיגרום לי לחזור בי. גם אני אשמח להתייחסות עניינית, מתונה ומאוזנת.
מיכי
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2006 15:44 |
|
| |
גם וגם ,
אתה אינך מבקש, אתה גם כותב בעצכ"ח.
מיכי,
כעס לא עושה טוב לאדם. אתה חושב שע"י כתיבה רבה אתה יותר משכנע?
אני הצגתי תופעה מסוימת ושאלתי למה היא קיימת. כמובן שרמזתי שתופעה זו מורכבת מכפייה והתנשאות. ואתה באורך תגובותך מחזק,למרות שאתה, (כמו גם_ וגם) לא ממש הדתי חרדי טיפוסי המצוי, את התחושה הברורה שזה נובע מהתנשאות.
כן התופעה הזו קיימת, והאדם הדתי, על פי רוב, דורש התחשבות בצורת ההתנהגות של הזולת החילוני. לא בשביל לא להפגע. והדוגמה מעמידה בצפירה מגוכחת משתי סיבות. האחת גם זה נרכש בהרבה מאבקים ,וזה לא המקום לפרט אותם. השנייה, שזו התחשבות ברגשותיו ובזכרון החייל שמגן על החרדי גם. ואילו לבוש צבעוני -כדוגמתו של ירוחםשמ- או כיפה אינה פגיעה בדתי אלא רצונו שכל העם היהודי יהיה כמותו. והבן הבדל זה, במתינות.
במקרה (או לחילופין בהשגחה פרטית) קראתי במעריב את דברי עורך העיתון הדני שבעיתונו התפרסמו הקריקטורות על הנביא מוחמד אלוהים ירחם על נשמתו. והנה קטע מתוך דבריו:
האם "יילנדס פוסטן" העליב את האיסלאם ולא התייחס אליו בכבוד? הוא בהחלט לא התכוון לכך. אך מה המשמעות של כבוד? כאשר אני מבקר במסגד, אני מפגין את הכבוד שלי למקום בחליצת הנעליים. אני פועל על פני המנהגים, בדיוק כפי שאני עושה בכנסייה, בבית כנסת או בכל מקום קדוש אחר. אך אם אדם מאמין דורש שאני, אדם חילוני, אנהג על פי האיסורים שלו ברשות הציבור, הוא לא מבקש ממני כבוד, הוא דורש ציות. ולזה אין מקום בדמוקרטיה חילונית.
תוקן על ידי - נאךאמלנישט - 20/02/2006 16:08:25
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-20/2/2006 15:43 |
|
| |
מיכי כתר לי זעיר  נניח כרגע לחילונים כדי להקל על חידוד ההבדל ביננו: כתבת: "הכל תלוי בשאלה האם הוא באמת מאמין שיש לו מחוייבות או לא. אם לא הצליחו להקנות לו אותה, כי אז גם הוא אנוס, ולכן גם הוא אינו חוטא ממש"
וכאן הבן שואל: הרי דבר זה היה היה גם בימים עברו לענ"ד, שהרי גם אז כל הפורש ניתן היה לטעון לגביו אולי לא הקנו לו את המחוייבות כמו שצריך, וא"כ מדוע מונח זה לא הופעל אז לכל פורש אלא רק במקרה קיצון של הנשבה לגויים, שמא תאמר כולם הכירו במחוייבותם היא גופא מניין לך? כאן נק' המח' ביננו! לענ"ד הפוסק היום כדי לאפשר את איון הדינים הללו שהרי ליישומן יש משמעות חמורה מאוד לגבי אפשרות שיתוף פעולה חברתי, בוחר פורמלית להגדיר (=פיקציה) את העוזב כמי שאין לו מחוייבות.
כתבת "ואם תאמר כיצד נבחין ביניהם? שאלה טובה. יש בתורה גם דיני ספיקות, אבל המוחזקות כיום היא ללא ספק כזו". א. איני בטוח כלל שרלוונטי לדון מדני חזקות. ב. וזה העיקר - כפי שציינתי המוחזקות אינה אלא פונקציה של ההגדרה מהי מחוייבות, אך כיצד ניתן להגדיר או לכמת דבר זה, ובייחוד אם מתעלמים אפריורית מקבלת תודעת העובר עצמו.
|
|
|
|
|