| נשלח ב-3/9/2002 19:27 |
|
| |
עד היכן יחשוד אדם את עצמו למשוחד?
לפי בקשת ווטו אני פותח מחדש בנוסח כותרת משופר, אשכול שכבר פתחתי הבוקר.
הרבה בני אדם נמנעים מלהתקדם בדרכי חשיבתם והתנהגותם, כי הם חושדים את עצמם, שהם מחפשים שינויים מחמת הסיבות הבלתי נכונות. בעולם החרדי זה נקרא 'נגיעות', דהיינו שהאדם נגוע באינטרסים שונים ולכן אינו בטוח בצדקת דעתו ודרכו.
טיעון זה הוא הנשק החזק של משפיעי מוסר וחסידות בישיבות, המונע מתלמידים רציניים לנסות לחשוב אחרת מהצורה בה מפרשים להם את התורה.
באחד האשכולות הצגתי את השאלה הנשאלת על כל החמרה עצמית, הישענות על הזולת וכו', האם 'יראת חטא חמורה להם או עצלות המחשבה קלה להם?'
הרי החמרה מתוך זעקת 'אני חושד את עצמי באינטרסים' היא הקלה המונעת את המחשבה מלהתעמק. כשהקלה זו נוגעת לאחרים, הרי היא גם רשע.
ברור שאדם קרוב אצל כל מה שקרוב אליו נפשית (קרבה פיזית סך הכל גורמת לקרבה נפשית) ולכן הוא זקוק לביקורת עצמית ולהערות מצד חביריו הנאמנים שאינם שמחים לאידו.
אבל מגיע שלב שהיצר מוצא לו בתעודת 'פטור מלחשוב' הלזו, רכב לרכוב עליו.
מעניין אותי אם ניתן למצוא איזה קריטריון אובייקטיבי מוגדר הקובע את הגבול בין חשד עצמי בריא ומאבטח, לחשד עצמי מעורער וצבוע.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-12/8/2008 21:19 |
|
| |
כתוספת לדברי מיימוני
כמו שאמרה איקה - יודע צדיק נפש בהמתו - האמת כפויה על האדם.
אם אדם חושד את עצמו - סימן שיש לו סיבה טובה.
ואם הוא לא חושד - גם אז סימן שיש לו סיבה טובה.
הבעיה מתחילה כאשר אדם מרמה את עצמו באומרו לעצמו כי הוא איננו משוחד. למעשה גם רמאות עצמית זו היא בסך הכל ניסיון להגן על הנגיעות שלו, וגם את זה האדם יודע, ולאדם כזה אין תקנה עד שהוא יקלף שכבה אחר שכבה של שקר עצמי, עד שיגיע לאמת. (אמנם אין לדבר סוף, אבל כל המרבה הרי זה משובח).
האיסור לקחת שוחד - איננו נוגע לחשד עצמי. אלא, כיוון שלכל אדם יש נגיעות, על השופט מוטל שלא להרבות בנגיעות, כלומר אין רע בכך שיש לך נגיעות, זה טבעי ומובן, הבעיה כאשר אתה מערים בתוכו ערמות של נגיעות באופן פעיל. בעצם זהו איסור על האדם להכניס את עצמו לניסיון.
מה שכתב יהוסף נוגע לאדם ישר, שבעצם אין לו סיבה לחשוד את עצמו, אך הוא מתמודד מול חינוך או חברה האומרים שכביכול חובה על האדם לחשוד את עצמו.
תוקן על ידי מיכההמרשתי ב- 12/08/2008 21:20:50
|
|
|
|
| נשלח ב-11/2/2004 16:22 |
|
| |
איקה, התכוונתי לרמת התבגרות שכסטנדרט נותנים לזה גיל, למרות שזה לא חד משמעי לכולם ולכל התחומים!
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2004 23:53 |
|
| |
לי "חשד" מוגזם בנגיעות נשמע ,
כסוג של תסבוך . (אם הוא חורג מגבולות הנורמאלי , כנרמז בשרשור הזה.)
עם זאת , דומני שהעיון בדברי חכמים ובתורה ראוי להעשות ביתר ענוה , לא בגלל ש"אנחנו נגועים ואינטרסנטים וכו'" אלא בגלל שדברי תורה , קשים להיקנות , וכדי לא לטעות בהם צריך דעת מיושבת ועיון נכון ,ו עוד אי אילו תנאים
שקל להחמיצם .
כדברי חכמים שד"ת קשים לקנותם ככלי זהב , וקלים לאבדם ככלי זכוכית ...
ליל מנוחה .
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2004 18:44 |
|
| |
אם איני טועה, אזי החזון איש בספרו אמונה ובטחון מדגיש שאסור לחשוד יותר מדי בנגיעות.
|
|
|
|
| נשלח ב-10/2/2004 16:47 |
|
| |
ברירת סולת מאשכול שנסגר, הנוגע לכאן.
האסופי:
לדעתי השאלה האם יש לעסוק באופן עצמאי בנושאים של אמונות ודעות ,איננה שאלה הלכתית כלל . שאלה מעין זו תלויה אך ורק ביושרו האינטלקטואלי של האדם .
אם אדם כלשהו סבור שעיסוק בעינינים מעין אלו יגרום לו לרפיון או לבוא לידי טעות שתפגע קשות בעיקרי אמונתו , חובתו שלא לעסוק בנושאים אלו כלל.
לעומת זאת , אם אדם אחר סבור שעיסוק בעינינים אלו מוביל להעמקת אמונתו ולמימוש חיים מלאי תוכן פנימי ובנוסף לכך הוא יכול תמיד לשמור על שיקול דעת שלא ימשך אחר דעתו באופן נחפז , אלא תמיד ישקול במאזני שכלו את דעותיהם של שאר החכמים -בודאי שראוי שיעסוק בכך .
ומכאן ששאלות מעין אלו הינם סוביקטיביות לחלוטין ומשוללי הכרעה גורפת.
אמנם ידעתי שהשאלה הבאה מיד לאחר דברים מעין אלה היא : כיצד אתה יודע שאתה מספיק חכם ושקול על מנת לעסוק בנושאים אלו ? ,אולי יצרך הרע מטעה אותך לחשוב שאתה אכן כזה בזמן שאתה רחוק כמזרח ממערב מתכונות אלו ?
והתשובה היא : אינך יכל להסיר מעצמך את האחריות למעשיך ולהטיל אותם על הרב , הספר או המסורת על מנת שיקבלו הכרעות מעין אלו עבורך. ישנם שאלות שרק אתה לבדך יכול לענות לעצמך עליהם ולא אף אחד אחר זולתך. אמנם ניתן ורצוי לקבל עצה או הדרכה וסיוע מאנשים מלומדים ובעלי ניסיון , אבל בסופו של דבר בשאלת הקשורות לנבכי נפשו של האדם צריך להחליט רק אותו אדם עצמו.
הן אמת שמצינו דינים רבים שאינם סומכים על שיפוטו ורצונו הטוב של האדם ומנחיתות עליו מצוות מגבוה, שהם בבחינת " לך לך אמרינן לנזירא לכרמא לא תיקרב " או סייגים מדרבנן שנועדו להרחיק את האדם מן העברה .
אך לא מצינו בשום מקום איסור להעמיק בעיניני אמונות ודעות , ולהפך לפי חלק מהראשונים זוהי מצוות עשה של "וידעת היום" , ואפילו לאותם הסבורים שיש להעדיף את האמונה הפשוטה אין זאת אלא מחמת חשש ולא מחמת איסור כלשהו.
(ואל תשיבני מהר"מ בהלכות ע"ז שכתב שיש בכך איסור , משום שהוא מדבר רק על עיסוק בספרי ע"ז ומינות ולא בחקירה אוביקטיבית).
אמנם למרות האמור , ודאי שיש להרים מכשול ,וללמד תועים בינה , ולהסביר לכל הסבור שיש בעיסוק בנושאים אלו איסור הלכתי כלשהו, את האמת הברורה שלא זו בלבד שאין איסור אלא יש בכך אף מצווה , וכל המתנגדים לעיסוק בחקירה לא התנגדו אלא משום החשש שמא ימשך אחרי לבו ועינו ולא מחמת איסור מפורש.
בוגיעלון:
האסופי
הכלל שהנחת שישנם דברים שעל האדם עצמו להכריע, תקף אצל אדם רציני בכל הענינים ולא רק בהשקאפע. ברגע שהסרת ממנו את האלמנט הכפייתי/חברתי הצבת אותו מול ההויה נטו ואז איפשרת לו לפתח את טהרתו. זה יותר ענין של גיל מאשר ענין של תחום. (אולי באמת כמו אלה שאומרים שעד גיל ארבעים -כמובן שהכוונה לסביבות וגם לאו דוקא לכרונולוגי - לא יעיינו בקבלה ובמורה נבוכים)
איקה:
בוגי,
לא הבנתי, מצד אחד אתה אומר שזה יותר עניין של גיל מאשר עניין של תחום, ומאידך אתה אומר ו"לאו דווקא גיל כרונולוגי."
מה המקור לקביעה גיל ארבעים ...."ובן ארבעים שנה הכיר אברהם את בוראו". כשהגיע לארבעים, שנות הבינה, *השלים* ל"הכירו", וידע להשיב תשובות על בני אור כשדים.
בהנחה שאדם לומד את כל ההקדמות כולן , הוא "מורשה" לעסוק במדעי האלוקות וגם זה בתנאי שזה על הסדר עליו מדבר הרמב"ם בהלכות יסודי תורה, שבספר המדע במשנה תורה.
גיל ארבעים הוא מספר סמלי לאדם בהנחה שהספיק ללמוד את כל הנדרש כדי להתחיל במדע האלוקי.וזה בהנחה שמדובר באדם שגילה בעצמו את ה' בלי מורה ומלמד שקוע בין עובדי עבודה זרה והוא עובד עם אביו ואימו. כמובן שאם אדם יתחיל ללמוד רמב"ם מגיל שלוש ברצינות הראויה, הוא יגיע הרבה יותר צעיר ללימוד - המדע האלוקי.
בנדרים לב, "אברהם הכיר את הבורא כשהיה בן שלוש שנים" - על יסוד הכתוב : עקב אשר שמע אברהם בקולי (בראשית כו/ה) כמנין עקב משנות חייו שהיו קעה. הרמב"ם מיישב סתירה זו בהלכות יסודי תורה כשהוא אומר: "כיון שנגמל איתן זה התחיל לשוטט בדעתו והוא קטן - כלומר אחרי היגמלו כשהיה בן שלוש התחיל לדרוש ולבקש את ה'.
 |
|
|
|
|
| נשלח ב-31/3/2003 12:40 |
|
| |
פרופ' ריצ'רד טהלר מרצה לכלכלה באוניברסיטת צ'יקגו עמד על דבר פשוט כאשר שאל לבני אדם שונים על השערתם את מספר התושבים במילוואקי.
תושבי עיר גדולה כמו צ'יקגו שיערו בדרך כלל אוכלוסיה גדולה למילוואקי מאשר באמת ואילו תושבי עיירה כמו גרין-ביי ויסקונסין, שיערו מספר נמוך. מכך הסיק מסקנות לגבי השקעות כלליות (פורבס, דצמבר 11 2002).
כך לגבי 'עד כמה יחשוד אדם את עצמו למשוחד'. יש להניח שבדרך כלל החשד תואם את השוחד המחשבתי. ככה גם ייאמר לשבח התעוזה האינטלקטואלית של כותבים בפורום.
|
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2003 07:19 |
|
| |
יענטע,
פירוש נאה! ויש להוסיף עליו עוד שלא רק מפני חשש הפגיעה בזולת, אלא מפני מעלת בית דין בישראל שיהיו שופטיו מרוחקים כליל מהשוחד [כמו שבית בישראל ראוי לה מעקה, למרות שאין בעית הסכנה חמורה משום "לא תשים דמים"].
לפי זאת תהיה משמעות הכתוב "כי השוחד יעוור" - כי השוחד יש בו מהסממן הזה המעוור אבל לא שבהכרח מעוור. הרב דסלר ז"ל בקונטרס "מבט האמת" מוכיח שמבקש האמת יכול להתעלות מעל נגיעותיו.
|
|
|
|
| נשלח ב-28/2/2003 00:49 |
|
| |
בנושא הזה שמעתי שהרעש הגדול שעושים מ'נגיעות' מבוסס על כך שהתורה מזהירה 'כי השוחד יעוור עיני חכמים'.
אבל על זה שמעתי פעם פירוש ששם במקרא מדובר כלפי בית דין השופט אדם. לכן מחשש פגיעה בזולת צריך להחמיר, אבל אדם בינו לבין עצמו, נאמן על טריפות ואיסורים ועדיף שלא יחשוד את עצמו מדי הרבה.
|
|
|
|
| נשלח ב-27/11/2002 06:31 |
|
| |
יהוסף באשכולו "דרך הלימוד": http://1364.hydepark.co.il/hydepark/topic.asp?topic_id=238252,
הציע שהלומד יבדוק את אמיתת מסקנותיו בכך שאם היה מציע אותן גם לבנו ולכלל.
זו עצה לבעיה שהועלתה באשכול זה ובכך נהיה הלימוד טהור והחיים טהורים, אבל גם זה לא כה פשוט, כי כאשר האדם "נגוע" מאד, לא יימנע מלשקר את עצמו שכך היה ממליץ גם לבנו ולכלל.
נמצא שלהצלחת עצת יהוסף דרושה רצינות והחשבת מציאת האמת מעל הכל ["השכל וידוע"].
|
|
|
|
| נשלח ב-24/9/2002 00:18 |
|
| |
בוגי
אני הייתי מציע שני קריטריונים ביחד ולחוד:
א. לבחון אם גם היה מדובר בחברי, הייתי מציע לו את אותו הדבר שיש לי כרגע חשד של נגיעות עצמית.
ב. לבחון האם הייתי עושה את זה, אם כולם יידעו מיזה \ לא יידעו מיזה.
לכאורה קריטריונים חיצוניים ולא מעמיקים, אך אם היינו מתעמקים ממילא לא היינו חשדנים כל כך. (אז נתפנה לחקירות מהסוג שמציע יהוסף, שנועדו לאנשים משוחררים).
|
|
|
|
| נשלח ב-23/9/2002 02:00 |
|
| |
יהוסף
קראתי את דבריך שוב ושוב, ועדיין איני בטוח שהבנתי.
האם כוונתך לומר שיש לכל אחד מאיתנו - או כל אחד מאיתנו שמבקש ליישם את מבחן-יהוסף לקושית בוגי - דעת תורה, שבה הוא מכיר את הטעם לדינים. ובאמצעות דעת תורה זו הוא מסוגל לתרגם את הספק העומד בפניו לספק מקביל של הנהגה אישית וכך לעמוד על המניעים הפסיכולוגיים הכמוסים שלו?
שומר פיו ולשונו
שומר מצרות נפשו
|
|
|
|
| נשלח ב-20/9/2002 10:35 |
|
| |
אנקוט בדוגמא להבהיר.
נניח שיש לי שאלה אם להחמיר על עצמי בהפרדה נוספת בענייני בשר וחלב.
והנה -
בעודי מתחבט, ניצבת ועולה בעייתו של בוגיעלון: "אולי אני סתם מתעצל" "אולי החומרא היא ראויה ורק עצלותי לי לרועץ???"
התשובה לכך -
[בהנחה שהבעייה היא לא הלכתית בסיסית]
נניח והרגישות לבשר בחלב, היא הייתה רגישות אישית שלי, בה הייתי מזהה את בישול הגדי בחלב אמו כניצול והשתלטות מוגברת. האם לכן הייתי רואה את עצמי כעצלן וקמצן בכל שאין לי ב' שיישים???
בדרך כלל התשובה -
ברור שלא!!!!!!!!!!!!!
אם כן, הנה לנו הקנה מידה.
בכל הקשור לענייני דת והלכה, נבחון את עצמנו בשייכותנו האמיתית להלכה - היינו ההגיון העומד בתווך ההלכה והמנהג, ואז נראה אם אכן -ביחס לזיהויינו- הננו עצלנים, או שאכן הזיהוי והרגישות אינה אמורה להיות רחוקה כל כך באופן טבעי, ואין הלחץ אלא הלכתי מלאכותי חברתי, לא אישי.
|
|
|
|
|