בעקבות האשכול על "קולך" שבו נטען שאין טעם שנשים דתיות ילחמו על שילובם בדת, שהרי בחרו להישאר בחברה הדתית ולמה להישאר בפנים ולהילחם.
הבעייה שלי היא שמי שנולדה דתית או חרדית אינה בהכרח יכולה לצאת החוצה. וממילא זכותה להילחם על זכויותיה בתוך החברה שהיא חיה בה.
בעייה זו היא נושא נפרד. עד כמה יש לנו באמת יכולת לשנות את הגדרתינו החברתית וכו'.
נראה לי שהמוביליות (תנועתיות) שלנו היא קטנה בהרבה ממה שנראה. לעתים אין לנו כלל יכולת לנוע, ולעתים יש לנו יכולת שהמחיר שלה הוא כל כך גבוה שזה פשוט שיגעון לנוע מחברה לחברה.
שאלה דומה היא כמה מכם היו משנים את דתיותם אם היו משנים את דעתם על אמת התורה? למיטב ידיעתי יש דתיים וחרדים רבים אשר בגיל מבוגר חדלו להאמין אבל לא שינו את השתייכותם החברתית. וחלקם אף לא את דתיותם.
בספר "לפרוץ מאה שערים" של שרית ברזילאי, היא מציגה את המחקר שלה על 53 יוצאים בשאלה, מתוכם רק אחד או שתיים יצאו בשאלה בעקבות אובדן אמונה. מובן שרבים איבדו את האמונה אחרי שהפסיקו להיות דתיים, אבל מתוך הראיונות של החוקרת עם היוצאים בשאלה היה ברור שהאמונה לא היתה מעורבת ביציאה בשאלה, אלא משנית. גם מחקר זה מתאים לתיזה שמי שמאבד את המונה לא נהיה חילוני בהכרח.
אני מאד מתנצל על ריבוי הנושאים המלווה בבלבול כלשהו. אני פשוט מציג כאן מגוון של מחשבות שעלו בראשי בנושא.
נשלח ב-13/2/2007 11:54
אנשים משנים את חייהם ובאופן קיצוני, אבל זה קורה מחוסר ברירה, למשל בגלל בעיה כלכלית או הגירה. אדם שאיבד את האמונה בגיל 50 חושב שאין ביכולתו לשנות בשלב מאוחר כל כך את חייו. לעומתו אדם שעלה מרוסיה לישראל בגיל 50 חווה שינוי גדול.
למה הדבר דומה? למי שנכנס לחדר שבו יושבים אנשים ומעשנים והעישון מפריע לו. אם יש לו ברירה להיות בחדר אחר , המעשנים יכולים להגיד לו שיחפש לעצמו מקום אחר. אבל אם הוא מוכרח להיות בחדר הזה או אפילו אם קשה לו לעזוב והוא נמצא בחדר שלא בטובתו , אז בודאי יש משקל לטענתו שהעישון מפריע לו. ופשוט.
נשלח ב-24/2/2006 14:04
אישציפ
אתה מיתמם בכוונה תחילה. מה ש"לא יודע" אומר הוא שאדם יכול לבקר את החברה שלו בשם עקרונות של צדק והחברה איננה יכולה להתנער מאותם עקרונות בטענה שמי שאינו מרוצה יכול לעבור לחברה אחרת.
נשלח ב-24/2/2006 13:46
לא יודע, יתכן מאוד שיש לך זכות (ויתכן גם שלא) בכל מקרה זה לא קשור לשאךה כמה קשה לך לעזוב את החברה הזו... שבת שלום.
קושי החברה להשתנות אינו תעודת ביטוח על כל מעשה נבלה. וזה שאדם נולד בעל כרחו בחברה מסוימת מונע ממנו לדרוש בה יותר צדק?
הגע בנפשך, יש חוק במדינת ישראל שמי שעובר כביש שלא במעבר חציה כורתים לו רגל. ואני יכול בקלות לעבור למדינה אחרת. אין לי זכות למחות על העוול?
נשלח ב-23/2/2006 15:42
שוב לא הבנתי, ל"חברה" אסור לבוא בטענות אליו, אבל לו מותר לבוא בטענות לחברה, למה?
הטענה שלך לא הגיונית. אם הוא טוען שהוא לא יכול לעבור חברה כי זה קשה או ווטאבאר, באותה מידה (ואולי יותר) החברה יכולה לטעון ש"קשה" לה ו/או שהיא לא מעונינת להשתנות. ואז ממילא הטענה שהוא "לא יכול לעבור" לא מוסיפה "ניקוד" ללגיטימיות של הבקשה שלו מהחברה. והדר קושיא לדוכתה.
נשלח ב-23/2/2006 15:30
אין לי צורך לטעון שיותר קל לחברה להשתנות. רק אמרתי שאי אפשר לבוא שטענות לפרט שאין לו כוח לעבור חברה. אבל הוא דורש מהחברה לתקן את עוולותיה.
נשלח ב-22/2/2006 22:34
ממללא: 1) אין ספק שלעתים אנשים פועלים בניגוד לסטטוס קווץ הנקודה היא שרוב האנשים יעדיפו לא לשנות, וישנו רק אם המצב הנוכחי הוא בלתי נסבל מאד. 2) יש גם מחיר יקר מאד לשינוי. תתפלא לשמוע שיש אנשים רבים שאינם מאמינים בה' אבל מרגישים שזה פשוט בלתי אפשרי עבורם לעשות שינוי בגיל מבוגר. אתה מתאר לעצמך על איזה רעידת אדמה מדובר? 3) יש גם מחיר פנימי מאד יקר לשינוי.
גם וגם: אני מדבר דווקא על שינוי גדול ומודע. לא על מה שקורה בלי מחשבה.
נשלח ב-22/2/2006 20:46
אישציפור, חלק גדול מהשינויים העוברים על אדם או על חברה אינם תוצאה של החלטה מודעת, אלא של תנועה הדרגתית כמעט בלתי-מורגשת, ולעתים מוכחשת בתוקף. אדם המצוי בתוך חברה משתנה מוצא לא פעם שהוא משתנה יחד איתה - ואילו השינויים העוברים על החברה כולה יכולים להיות תולדה קולקטיבית של אינספור שינויים קטנים העוברים על חבריה; המשוב בין התהליכים האלה יכול להביא, בסופו של דבר, לשינוי בחברה כולה ואצל (כמעט) כל פרט בה, גם ללא החלטה להשתנות.
נשלח ב-22/2/2006 18:55
אישציפור,
שכחת שיש שגורסים שחברה היא ישות בפני עצמה?
נשלח ב-22/2/2006 18:35
לא יודע, דבריך סותרים מיניה וביה, אם לאדם אין אפשרות לבחור להשתנות איך יתכן שלחברה תהיה אפשרות כזו?
נשלח ב-22/2/2006 17:59
צודק, אך אני מכיר כמה (לא הרבה אבל בכל זאת.)שעשו שינוי מהותי, ולאו דוקא צעירים וגם הצעירים שבהם היו די מגובשים, לא מהזן הרופף.
תוקן על ידי - קעלעמר - 22/02/2006 18:02:50
נשלח ב-22/2/2006 17:55
ממללא
כך שמעתי: מעט מאוד בני אדם משתנים, אבל רבים מבני האדם עוברים שינויים רבים.