בית פורומים עצור כאן חושבים

שיעורים והשתנות הטבעים [חזו"א בטעות יסודו?! ]

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-4/3/2006 19:11 לינק ישיר 
שיעורים והשתנות הטבעים [חזו"א בטעות יסודו?! ]

החזו"א בקונטרס השיעורים סעיף ל"ט אות ה' קובע כי מידת האמה היא 58 ס"מ.

במאמר לפר' תרומה מפרסמים הפרו"פ אברהם יהודה גרינפלד ונתן אביעזר מהמחלקה לפיסיקה בבר אילן כי לפי פש"מ אין הדבר כך המאמר במלואו:

פרשת "תרומה" עוסקת בעיקר בבניית המשכן וכליו – נושא הנראה מרוחק משגרת החיים המעשית של היהודי בימינו. אולם, נראה שאין הדבר כך. מתיאור מידותיהם של הכלים המוזכרים בפרשתנו, אפשר ללמוד על שיעורי תורה, נושא בעל עניין רב בחיים היהודיים היום‑יומיים. ישנן מצוות "עשה" רבות שלקיומן יש צורך בחפץ מסוים, וכמעט כל "חפצא דמצוה" כזה מאופיין בין השאר גם בשיעורו, כמו כמות הפת שעלינו לאכול בליל הסדר ובליל ראשון של סוכות, כמות היין שיש לשתות בקידוש, כמות מי המקווה, ממדי הסוכה, ועוד. כמו כן מתלווים שיעורי התורה לרבות ממצוות "לא-תעשה", כמו שיעור המזון שאכילתו ביום כיפור עונשה כרת, או המרחק של טלטול ברשות הרבים בשבת שעונשו מיתה. שיעורי תורה הם גורם מרכזי שיש לו משקל רב בעולם ההלכה, ונראה שפרשתנו היא מקור חשוב לקביעתם. אחת היחידות הבסיסיות של שיעורי תורה היא האמה, שמוזכרת שוב ושוב בקשר לבניית המשכן וכליו. במאתיים השנים האחרונות התעוררה מחלוקת על מידת אורכה של האמה. מקור המחלוקת הן המדידות של שיעור חלה שערך הרב יחזקאל בן יהודה לנדאו ("הנודע ביהודה", שחי במאה השמונה עשרה). שיעור הקמח המחייב הפרשת חלה הוא "עומר", ועל-פי "הלכה למשה מסיני", מסרו לנו חז"ל [1][1] שתי דרכים שקולות למדידת נפח העומר, האחת על-פי שיעור נפח ביצה והשנייה על-פי מידת "אגודל" מעוקב ("אגודל" הוא שיעור אורך). להפתעתו, מצא "הנודע ביהודה" במדידותיו סתירה בין שתי דרכי המדידה הנ"ל. מכיוון שלא מצא דרך ליישב את הסתירה, הורה "הנודע ביהודה" לנקוט על פי החומרה של שתי הדרכים.

לאור הסתירה הבולטת הזו בין השיעורים האמורים להיות זהים על-פי "הלכה למשה מסיני", התפתחו שתי אסכולות עיקריות: האמה (האמה שווה ל- 24 אגודלים) לפי שיטת ה"חזון איש" (הרב אברהם ישעיהו קרליץ) היא "אמה גדולה", ששיעורה 58 ס"מ; לעומת זאת, שיטתו של הרב חיים נאה גורסת "אמה קטנה", ששיעורה 48 ס"מ. בשנים האחרונות הוכנסה לזירה שיטה שלישית, שהציע אחד ממחברי מאמר זה (גרינפילד), הטוענת שאורך האמה הוא 44 ס"מ בלבד. כעת נראה מה ניתן ללמוד מהכתוב בפרשת "תרומה" אודות שלוש שיטות אלו לאורך האמה.

כלי המשכן עשויים מזהב, מכסף ומעץ. רוב הכסף נדרש כדי ליצור את האדנים המחוברים לתחתית הקרשים, ורוב הזהב נדרש כדי ליצור את הכפורת, שהיא לוח זהב המכסה את הארון. נתרכז בכלי הזהב - הארון, המנורה, השולחן, מזבח הזהב, הכרובים והכפורת. נראה, שיותר מ-80% מכלל הזהב במשכן נדרשו כדי ליצור את הכפורת.

השיעור של משקל בתורה הוא "שקל הקודש" והכיכר ששווה ל-3000 שקלים (לח:כה-כו). משקל השקל ידוע. ספרות תורנית ענֵפה [1][2] מראה שיש הסכמה בין הגאונים והראשונים שמשקל שקל הקודש הנזכר בתורה הוא 14 גרם. מאוחר יותר, הוסיפו חז"ל 20% למשקל השקל הנדרש בקיום מצוות מסוימות, כמו פדיון הבן, אבל תוספת זו אינה קשורה לשקל הקודש המוזכר בתורה. מכאן, שמשקל הכיכר (3000 שקל) הוא 42 ק"ג.

כמות הזהב שנדרשה כדי ליצור את כלי הזהב במשכן אינה כתובה בתורה, חוץ מהמנורה, שידוע לנו כי משקלה יחד עם כל אביזריה היה כיכר אחד (לז:כד). סביר להניח שליתר כלי הזהב במשכן (ללא הכפורת) היה משקל דומה לזה של המנורה. כמות דומה של זהב נדרשה לכסות את הקרשים. לפי הנחה זו, המשקל של כל כלי הזהב במשכן, ללא הכפורת הוא 5 – 10 כיכרות. במהלך הדיון נראה שהנחה זו מוצדקת.

כל הזהב במשכן היה 29 כיכרות ועוד 730 שקלים (לח:כד). לכן, אם מורידים 5 – 10 כיכר עבור כל כלי הזהב במשכן, נשארים יותר מ-20 כיכר זהב עבור הכפורת. עכשיו נאמת את הקביעה הזו.

מידות הכפורת כתובות במפורש בתורה ובגמרא: לוח זהב טהור שאורכו 2.5 אמות, רוחבו 1.5 אמות (כה:יז) ועוביו טפח (סוכה ה ע"א). לבד ממקרים מסוימים שאינם קשורים לכפורת, יש שישה טפחים לאמה (כלים יז:י). לכן, נפח הכפורת הוא 0.625 אמות מעוקבות.

כדי לחשב את משקל הכפורת, צריכים לקבוע מהו אורך האמה. מבין שלוש השיטות שהוזכרו לעיל, נתחיל את הדיון בהצעה הקצרה ביותר, דהיינו 44 ס"מ. לפי אורך זה של האמה, חישוב פשוט (44×44×44×0.625 סמ"ק) מראה ש-0.625 אמות מעוקבות של הכפורת שוות ל-53,000 סמ"ק. בהסתמך על המשקל הסגולי של זהב טהור (19.3 גרם לסמ"ק), יוצא שמשקל הכפורת (53,000×0.0193 ק"ג) הוא 1030 ק"ג (מעל טון זהב!), שהם 24.5 כיכר (לפי 42 ק"ג לכיכר). תוצאה זו סבירה בהחלט היות וכלל הזהב במשכן הוא 29.2 כיכר. דהיינו, נדרשה לכפורת קצת יותר מ- 80% מהכמות הכוללת של הזהב במשכן. תוצאה זו מצדיקה את ההנחה שלנו דלעיל, שרוב רובו של זהב המשכן נדרש לייצור הכפורת.

כעת נעבור לשיטות אחרות של אורך האמה. אם מניחים שאורך האמה הוא 48 ס"מ, יוצא שנפח הכפורת (0.625 אמות מעוקבות) הוא 69,000 סמ"ק, שמשקלם - 1330 ק"ג - שווה ל-31.7 כיכר זהב. היות שכמות זו של זהב עולה על כל הזהב במשכן כולו (29.2 כיכר), ברור שאורך האמה חייב להיות פחות מ-48 ס"מ. לפי מידת "האמה הגדולה", הסתירה בולטת עוד יותר. לפי אמה שאורכה 58 ס"מ, נפח הכפורת הוא 122,000 סמ"ק ומשקלה - 2250 ק"ג - שווה ל ‑ 56 כיכר, דהיינו, כמעט פי-שניים מכלל הזהב במשכן. המסקנה לגבי אורך האמה מתבקשת מאליה. [1][3]

לסיכום, אנו רואים מהניתוח דלעיל שעיון בפסוקי פרשת "תרומה" שופך אור חשוב על ענייני דיומא.

--------------------------------------------------------------------------------

[1] פרופ' א"י גרינפילד, "מידה כנגד מידה", מוריה, ז-ח (קכז-קכח), תמוז תשמ"ב, עמ' נט-פו.

[2] הרב ח"פ בניש, מדות ושיעורי תורה , בני-ברק, תשמ"ז (מהדורה שנייה), פרקים כא, כב, כז, ל. הרב י"ג וייס, מדות ומשקלות של תורה , ירושלים, תשמ"ד, פרקים כו-לב. הרב צ. וינברגר, רבע אצבע כשיעור עובי הדופן של אדני המשכן , בד"ד, כרך 2, חורף תשנ"ו, עמ' 19-11.

[3] הדרך היחידה ליישב את הסתירה הזו לגבי "האמה הגדולה" היא להניח שהכפורת הייתה חלולה, אז שמשקל הכפורת אינו קשור למידותיה החיצוניות. אולם, אין תימוכין בספרות התורנית להנחה זו.

ע"כ.

ומצווה לישב

שבוע טוב. 

סודרה הורחבה הכותרת

תוקן על ידי עצכח ב- 24/07/2008 9:00:38

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-22/4/2011 15:04 לינק ישיר 

חילזון.
ההנחה שלך שהאצבע נמדדת לפי עוביה.
בגמ' מנחות כתוב: טפח דאורייתא, באגודל שווה לארבע אגודלים, בזרת שווה לשש, בתילתא (אמה?) שווה לחמש.
בדיקה פשוטה תראה שההשואות בין האצבעות ביחסות הזו - מסתדרת רק אם נמדוד את האצבע באורכה.
???

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-9/2/2011 08:27 לינק ישיר 

בתחומין (כרך ל כמיטב זכרוני ) התפרסם מאמר בנושא המידות וגם שם הועלה הירושלמי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2011 23:21 לינק ישיר 

כמדומני שאצל ווייס נידונו מידות הירושלמי תחת הכותרת מידות הקליר, עפ"י הפיוט לשבת שקלים.
אין הספר תח"י ואני כותב מזכרון ישן נושן. וסליחה על התגובה אם היא שגויה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-8/2/2011 19:56 לינק ישיר 

הרב עובדיה יוסף: "שיעור החזו"א – דיעה משובשת"

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2010 14:51 לינק ישיר 

ראיתי גם אני את המאמר הזה, ואכן הפלפולים שלו בנוגע לאמה בימי בית שני הם עקב אכילס, אבל מה אתה אומר על הירושלמי? סוף סוף זה מדהים. יש לנו ירושלמי שאומר במפורש שהרביעית היא הרבה פחות מהרביעית של רב חסדא, וזה ירושלמי שחוזר על עצמו בשלוש מקומות, כך שאי אפשר לתלות בטעות סופר. וברור שהירושלמי הזה סותר לדברי חז"ל ששיעור מקוה הוא אמה על אמה ברום שלוש אמות. [למעשה אני מופתע שבספרי העוסקים בשיעורים, כגון וייס ובניש אין בכלל או כמעט עיסוק בירושלמי הזה].
זה דווקא מתאים מאוד עם מה שטענתי שלבבלי היתה טעות בקביעה 'אמה על אמה ברום שלוש אמות', זה לא מסתדר עם הים של שלמה כמו שכתבתי, ולא עם מדות הנפח. והנה יש לנו גם ירושלמי שבאמת חולק.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-2/8/2010 19:25 לינק ישיר 

בתחומין ל התפרסם מאמרו של דניאל משה לוי (בעמח"ס המקרא והארכיאולוגיה) ובו נטענה דרך חדשה לפתרון בעיית השיעורים ע"פ הארכיאולוגיה. יש כמה שגיאות רציניות במאמר שאם יבוא הזמן אעמוד עליהן בהרחבה, ואביא כאן רק את תורף טענותיו העיקריות:

טענותיו הן כדלהלן:
שיעור הרביעית (ביצה ומחצה) של רב חיסדא מבוסס על ההנחה ששיעור מקוה=40 סאה=3 אמות מעוקבות, ועל פי זה חישב ר"ח את שיעור הרביעית 2X2X2.7 אצבעות.
רבי יוסה בירושלמי חולק על רב חיסדא ומניח ששיעור הרביעית (ביצה ומחצה) 2X2X1.8333 אצבעות. מדידה זו מבוססת על שיעור האצבע הטבעית הוא 2.2 ס"מ, והביצה הטבעית 51 סמ"ק, ולכן שיעור הרביעית הוא כ-78 סמ"ק. שיעור מקווה (40 סאה=293 ליטר) הוא באמת רק קרוב לשתי אמות מעוקבות. לפי שיעורו של רבי יוסה יוצאת מדידת הים של שלמה כהוגן ללא דוחקים. מחבר המאמר מעמיד את מחלוקת רבי יוסה ורב חיסדא במחלוקת תנאים.
הממצאים האריכאולוגיים מראים שמידות האורך התקניות בתקופת המקרא היו אמות של 52.5 ס"מ ו-45 ס"מ, ומידות הנפח היו מבוססות על ביצה טבעית של 51 סמ"ק. מחבר המאמר טוען שבזמן בית ראשון היתה האמה התקנית אמה של שבעה טפחים (אמה וטופח) שהכילה 24 אצבעות (!), ולצידה האמה הטבעית של ששה טפחים שהכילה רק 18 אצבעות, ובזמן בית שני ייספו את מידת הטפח מטפח טבעי לטפח בן ארבע אצבעות, והאמה בת שבעת הטפחים הייתה לאמה בת שש!

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-2/4/2010 18:09 לינק ישיר 

ב. לא נכון, מידות הטפח ואצבע ואמה הם שיעורים טבעיים, ובאמת מתייחסים אחד לשני די טוב [בקירוב אמנם, אבל קרוב מאוד]. השאלה היא רק האם האמה הטבעית מהמרפק עד הקצה היא אמה בת חמשה טפחים או אמה בת שישה, וזה מסתדר בין עם הקצר [אמה בת ששה] ובין עם הארוך [אמה בת חמשה].
ג. אכן מריח מאוד לא טוב, ומאוד טפשי. אבל בשביל כך הבאתי שתי דוגמאות נוספות שבהן טעו המחשבים בגדול ולא ניסו אפילו לבנות או לשרטט מודל ולבדוק האם זה עובד [הגודש הוא חצי מהכלי, ודייני דקיסרי].
ד. דווקא ניסיתי לחשוב שאולי אתה צודק ותיאור העיגול הוא רק של שפת הים [למטה מזה היה רחב יותר] שכן הכתוב אומר "עֶשֶׂר בָּאַמָּה מִשְּׂפָתוֹ עַד שְׂפָתוֹ", אולי למטה מכך היה יותר. אבל המשך הפסוק לא הניח לי לפרש כך: "וְקָו שְׁלֹשִׁים בָּאַמָּה יָסֹב אֹתוֹ סָבִיב" - דוק: אותו, ולא אותה, את השפה.
ו. אכן, כנראה כבר בזמן הגאונים נהגו לבדוק ולחשב טוב. אבל תקופת התלמוד הבבלי - זו היתה ממש 'ימי הביניים', אם אתה מבין את כוונתי. או אם נקבל את שיטת הלבני ב'מקורות ומסורות' - דורות מאוחרים קיבלו מידע מקוטע והשלימו ככל שהצליחו, כמובן פה ושם עםחורים רציניים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2010 22:19 לינק ישיר 

א. שים לב שאני באתי להראות רק שכל החישוב המסובך שלך נראה אחרת כאשר מציגים אותו מזוית אחרת.
ב. לפי הקו שלך אנחנו יכולים להמשיך הלאה, שמעולם לא בדקו כמה אצבעות נכנסות בטפח, בטפח באמת נכנסים רק שלוש אצבעות, ובאמה ששה טפחים שהם רק 18 אצבעות...
ג. יש הבדל בין חשבון לא מדוקדק כמו חישוב של פאי בקירוב ובין הכנסה של שמונים סאה בשיעור מקוה. הרי השיעור של ג"ט מעוקבות נעשה לפי מידת אדם, אם היית אומר שבאמת נכנסים 45 סאים זה היה בקושי נסלח, אבל חריגה של חצי בשיעור שימושי כל כך מריח מאד לא טוב.
ד. הטעות בענין האריות והבקר היא אכן שלי, תודה על הפניית תשומת הלב. אני חושב שהמקרא נותן ברוב המקרים תיאורים כלליים ולא מדוקדקים, כך לעולם לא תוכל לדעת מהמקרא לבדו מה היה עובי ציפויי הזהב של כלי המשכן ומה היה עוביין של הכפורת והמנורה. אפילו צורת כרובים לא תדע לעשות במדוייק רק מהתיאור המקראי. הכתוב בא לתאר את הים, וכדי להמחיש את גדלו העצום נכנסו לפירוט של גובה, קוטר והיקף, ואני באמת חושב שלא מופרך להניח שחז"ל באו להמחיש בתירוץ המוזר שלהם שלא בהכרח שהמידות מדויקות עד כדי גזירת חישובי נפח מהן, כפי שכתבתי למעלה.
ה. תמיד הייתי חלש במתמטיקה, אבל לפי דבריך נשמע שהסטייה בסך הכל היא לא גדולה. אם לפי החישוב שלך חסרות לים בסך בכל פחות מעשרים מקוואות, זה אומר בערך 13 אחוז, תחשב אתה כמה מעט צריך לעגל את הדפנות והקרקע.
ו. בעמוד הקודם כתבת שעד הרמב"ם לא ניסו לבדוק. כבר בתשובות הגאונים יש חומר רב ומחלוקות על מדידת שיעורי הנפח, ודעת הרמב"ם היא בסך הכל תרגום למצרית של שיטת רב הילאי.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/4/2010 19:53 לינק ישיר 

הי, אני לא ממציא שיעור חדש שלא נאמר: אגודל של 2.4 לפי הרוחב הוא דבר הגיוני. אני רק מנסה לברר את התאמת מידות האורך והנפח לפי הנתונים שהמקרא מוסר לנו. אגב, גם הגר"ח נאה עשה בדיוק אותו דבר ביחס למידות הכתובות בגמרא: הוא גזר את שיעור האורך לפי התאמתו למידות הנפח.

ולענין בשולי הדברים:
א. להיפך: לטענתי הם התשתמשו במידת האורך הגדולה, אלא שלא בדקו אף פעם אם זה באמת מתאים, אם היו בודקים, היו רואים שנכנסות שמונים סאה בשלוש אמות מעוקבות. אך לפי סברתם שארבעים סאה מכילות שלוש אמות התקשו במבנה הים של שלמה.
ב. אתה שוכח שרוחב הים היה כפול מגובהו [עשר על חמש] זה לא כלי מכוער אלא בריכה עגולה. (הוא עמד על בקר, לא על אריות. המכונות עמדו על אריות, וגם לא מזהב אלא מנחושת). ואני מניח שהם דאגו לעשות משהו יפה מאוד.
ג. אני חושב שאין שום סיבה להמציא ולהעמיס דברים שלא כתובים במקרא. המקרא נותן פירוט מדוייק מאוד, ולא היה לו קשה להוסיף שלכלי היתה בטן או משהו כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2010 17:37 לינק ישיר 

את כל החישוב המסובך שלך על הים אפשר להציג בדרך אחרת לחלוטין. 288 ליטר הוא נפח אלפיים בת לפי השיעור הקטן, וחז"ל התקשו שיש פער בין המידות החיצוניות של הים המתוארות במקרא ובין חישוב הנפח ויישבו כפי שיישבו. אתה בא עם רעיון גאוני חדש: למה לשנות את צורת הכלי המבוארת במקרא, אם פשוט אפשר להגדיל את שיעורי האורך המנויים בכתוב בלי להגדיל את שיעורי הנפח?

[בשולי הדברים:
א. מ"מ מכאן ראיה ברורה שחז"ל השתמשו באותו השיעור שאני משתמש בו.
ב. לכשלעצמי קשה לי לקבל גם את ההנחה שלך שצורת הים היתה כשל גליל מושלם. אמנם התיאור המקראי הלקוני מאד מתאר צורה כזו, אולם מלבד הכיעור הנורא שבצורת כלי מגושם שכזה, מה ממני יהלוך להניח שקרקעיתו של הכלי (שעמד על אריות זהב) ודפנותיו בהיקפו לא היו ישרים אלא מעוגלים כלפי חוץ?
ג. עוד יותר מזה, לא כל כך מופרך בעיני לומר גם שזו הייתה כוונת הגמ', שנקטה בצורה הנדסית משונה כזו רק כדי להמחיש שלא חייב להיות שהים היה בצורת גליל מושלם.]

תוקן על ידי חלזוןתכלת ב- 01/04/2010 17:48:48

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-1/4/2010 10:12 לינק ישיר 

אמאי - אחד אפס.  אני מודה. למרות שאני רחוק מלהיות מתימטיקאי.
בכל אופן, לדבר אחד תסכים עמי: יש כאן בעיה חמורה. המקרא נותן סינכרון אחר בין מידות האורך והנפח, והתירוץ של הגמרא אינו תירוץ. אולי צריך לומר שהבת של כותב ספר מלכים אינה שלוש סאין, או משהו  יותר רדיקלי, שנפלה טעות ולא היו שם אלפיים בת, בכל מקרה: הבעיה בעיה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-1/4/2010 00:55 לינק ישיר 

ירוק11 כתב:
אפשר להבין לנפשו של.. שיש לו חשבון נפלא והוא לא יכול להתאפק. וזה באמת חשבון יפה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2010 23:18 לינק ישיר 

במ, תודה על הקישורים. רק שאינני מבין מה ה'תגלית' של ביצי פומפיי, זהו חומר ישן. אולי בגלל שיש כעת תמונות ברשת?
חלזון, אתה בטוח במה שאתה אומר על ויס? אמנם נראה שהוא מגמתי בעד החזו"א, אבל לפי מה ששמעתי עליו הוא בן אדם רציני. הרעיון של הכלי העגול הוא באמת מופרך, וברור שלא המקרא ולא הגמרא התכוונו כשאמרו 'אמה על אמה ברום שלוש אמות' או 'אצבעים על אצבעים' וכו' - לכלי בעל צורת חצי ביצה. אבל אפשר להבין לנפשו של מתמטיקאי שיש לו חשבון נפלא והוא לא יכול להתאפק. וזה באמת חשבון יפה. [אגב, התקפתי באשכול זה את הרעיון שלו, אבל לא הבנתי אז טוב את הרעיון, ועל כן חוזרני בי מחלק ממה שכתבתי שם.]
הרעיון של גרינפילד מחודש, אני לא יודע להחליט בויכוח בינך ובין דינזואורוס איך באמת טבעי למדוד, ובכל מקרה: בלי להכנס להתקפתו הפרועה והמבישה של הסטייפלר נגדו, בכל אופן בדבר אחד הוא צדק: כל הפוסקים שנקטו 'רוחב אגודל' ודאי לא התכוונו לעובי. אתה יכול לטעון שהם טעו, אבל ודאי שלא היו רגילים למדוד כך.

לסיכום: אני חוזר על מה שכבר אמרתי: בעקרון אני מסכים עמך מאה אחוז שכל הסיבות נותנות לחשוב שהאמה קצרה [בהנחה שאתה צודק, והוכחות ויס מחישובי המרחק הם פלפולי סרק].
אבל התעוררה לי כאמור נקודה אחת שעליה לא ענית שום תשובה: ים של שלמה. ברור שלפי נתוני הגמרא ששלוש אמות מעוקבות שוות ארבעים סאה - יש בכתוב סתירה מובנית, וההסברים של הגמרא הם ברמת הדרש ולא הפשט. והנה, דווקא אם נקבל את הפשט כפשוטו ממש, דהיינו שההיקף היה שלושים [וממילא הקוטר האמיתי היה פחות מעשר, מה שמסביר יותר כיצד לא הבחינו], ועובי הדפנות היה בתוך ההיקף [ולכן הכותב טורח לציין את עובי הדפנות, מה שלא עשה בשום כלי או מבנה אחר מכלי המקדש]. אנו מקבלים שיעור נפח הגדול בחצי משלוש אמות מעוקבות [לפי אמת חזו"א] ובדיוק שיעור זה מכיל אלפיים בת.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-31/3/2010 22:10 לינק ישיר 

רוחב האצבע הממוצעת אם מודדים לעוביה כפי שהראה גרינפילד הוא 1.9 והוא מסונכרן לשיעור של 4 אצבעות בטפח ועשרים וארבע אצבעות באמה של כל אדם ממוצע שאינו משונה באבריו (אני מדדתי כמה עשרות). רוחב האצבע במקום הקשר אינו עקבי לגמרי ביחסי מידות הגוף והוא נע בין 2-2.3 באנשים ממוצעים ומשתנה גם בין אנשים שעוסקים במלאכות כפיים ואנשים שאעוסקים במלאכות עדינות. הביצים מפומפיי כבר נזכרו באחת ההודעות הראשונות שלי באשכול זה.
מומש"ת של וייס אחר בקשת המחילה אינו ספר רציני כנראה לכל מעיין. המחבר הוא בעל כשרון וידיעות רבות אבל הוא משחק עם הנתונים כרצונו באופן שקוף, והמצאתו על הכלי העגול (שהוא כבר חידוש הב"ח) מחודשת כל כך עד שאף אחד מהפוסקים לא יכול לקבל אותה. אדרבה, מהנתונים שהוא מביא עם מקורות מוכח הרבה פעמים שלא כמסקנותיו, וכנראה גם משיעורי המטבעות והמשקלות שהוא מביא שכל בעלי השיעור הגדול נמנעים מלהתייחס אליהם ואפילו החזו"א מתחמק בלי תשובה ברורה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-31/3/2010 21:52 לינק ישיר 

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שיעורים והשתנות הטבעים [חזו"א בטעות יסודו?! ]
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 ... 12 13 14 לדף הבא סך הכל 14 דפים.

bholext