בית פורומים עצור כאן חושבים

האם מרדכי צדק בהתנהגותו ?

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-14/3/2006 21:52 לינק ישיר 
האם מרדכי צדק בהתנהגותו ?

את  העניין  עורר  הרב  מיימוני  באחד  האשכולות  היום;  היו  בחז"ל  שראו  בהתנהגותו  של  מרדכי  מעשה  שלילי.  על  הפסוק  במגילה  "איש  יהודי  היה  בשושן  הבירה...  איש  ימיני",  שואלת  הגמרא  "או  שהיה  יהודי"  כלומר  משבט  יהודה  "או  איש  ימיני"  כלומר  משבט  בנימין.  עונה  הגמרא:

תלמוד בבלי מסכת מגילה דף יב עמוד ב

אביו מבנימין ואמו מיהודה. ורבנן אמרי: משפחות מתגרות זו בזו, משפחת יהודה אומרת: אנא גרים דמתיליד מרדכי, דלא קטליה דוד לשמעי בן גרא. ומשפחת בנימין אמרה: מינאי קאתי. רבא אמר: כנסת ישראל אמרה לאידך גיסא: ראו מה עשה לי יהודי ומה שילם לי ימיני, מה עשה לי יהודי -  דלא קטליה דוד לשמעי, דאיתיליד מיניה מרדכי, דמיקני ביה המן. ומה שילם לי ימיני - דלא קטליה שאול לאגג, דאיתיליד מיניה המן, דמצער לישראל. רבי יוחנן אמר: לעולם מבנימין קאתי

*:namespace prefix = o /> בכדי  להסביר  את  הגמרא  הלכאורה  תמוהה  זו,  הבה  ונבחן  את  מעשי  מרדכי;  כיצד  יכל  להרשות  לעצמו  לעורר  פרובקוציה  כזו,  אשר  סיכנה  בצורה  חריפה  וישירה  כל  כך  את  כל  עם  ישראל?!  הרי  אלמלא  השתלשלות  העניינים,  הניסית  בהסתר,  הייתה  תוכניתו  של  המן  יוצאת  חלילה  וחס  אל  הפועל!
האם  מרדכי  סמך  על  הנס?  הרי  לפי  המסופר  במגילה,  לא  היה  לו  (למרדכי)  כל  תפקיד  באדמיניסטרציה  של  בית  המלוכה.  איש  לא  כפה  עליו  להשתחוות  להמן.  ואם  בכל  זאת  הרגיש  צורך  כיהודי  גאה  וחופשי  בארצו  להסתובב  ליד  שער  המלך  לא  היה  חייב  להגיע  לשם  בדיוק  בזמן  הגעת  המן  למקום!  או,  אם  כבר  נמצא  שם,  היה  יכול  -  בהגיע  המן  -  לסור  מן  הדרך  ולגשת  לשתות  משהו.  אולם,  לא.  מרדכי  רצה  לעורר  פרובוקציה.  להרגיז  את  הגוי.  המגילה  עומדת  על  כך  בדיוק  רב;
אסתר פרק ג

(ב) וְכָל עַבְדֵי הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר בְּשַׁעַר הַמֶּלֶךְ כֹּרְעִים וּמִשְׁתַּחֲוִים לְהָמָן כִּי כֵן צִוָּה לוֹ הַמֶּלֶךְ וּמָרְדֳּכַי לֹא יִכְרַע וְלֹא יִשְׁתַּחֲוֶה:  (בעברית  נדרשים  הפעלים  להיות  בזמן  עבר  "לא  כרע  ולא  השתחווה"  ולא  בלשון  עתיד  כפי  שהם  מובאים  כאן.  שימוש  זה  מעיד  על  פעולה  מתמשכת  -  עבר,  הווה  עתיד). 

(ג) וַיֹּאמְרוּ עַבְדֵי הַמֶּלֶךְ אֲשֶׁר בְּשַׁעַר הַמֶּלֶךְ לְמָרְדֳּכָי מַדּוּעַ אַתָּה עוֹבֵר אֵת מִצְוַת הַמֶּלֶךְ:

(ד) וַיְהִי <באמרם> כְּאָמְרָם אֵלָיו יוֹם וָיוֹם וְלֹא שָׁמַע אֲלֵיהֶם וַיַּגִּידוּ לְהָמָן לִרְאוֹת הֲיַעַמְדוּ דִּבְרֵי מָרְדֳּכַי כִּי הִגִּיד לָהֶם אֲשֶׁר הוּא יְהוּדִי:

(ה) וַיַּרְא הָמָן כִּי אֵין מָרְדֳּכַי כֹּרֵעַ וּמִשְׁתַּחֲוֶה לוֹ וַיִּמָּלֵא הָמָן חֵמָה:
 כשהמן לא הבחין  במרדכי דאג מרדכי על ידי התנהגותו.להביא לידיעתו.

שאלתי,  לצורך  הדיון  בלבד:  האם  להתנהגות  כזו,  שללא  כל  סיבה  מסכנת  את  הקיום  הלאומי  של  עם  ישראל,  יש  הצדקה  מלכתחילה?

מודה ועוזב

תוקן על ידי - ירוחםשמ - 14/03/2006 22:05:55

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-24/2/2013 00:54 לינק ישיר 

הוקפץ לעיון האם באמת מגיע תודה למרכי שכמעט גרם להשמדת העם בגלל גחמנות אישית

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 14:29 לינק ישיר 

ירוחם

ברוך הבא אל המועדון.

שאלותיך הם אילו המחזקים שאין ללמוד את הכתובים כפשוטם אלא יש לפנות אל מקורותינו.

הרי אתה בעצמך ענית מניה וביה , במגילה כתוב והעיר שושן נבוכה ואסתר לא ידעה , הרי המגילה סותרת את עצמה , ועל כן יש לפנות אל מדרשי חז"ל ללמוד את הביאור.

לגבי המן העץ , הדבר גם מחזק את נושא סודות התורה , שגם חז"ל לא התעלמו מסודות התורה , רק רמזו את סודות התורה ברמיזה בעלמא למבינים, ועל כן ראו דווקא בדרשה המן העץ רמז להמן מן התורה.

ששורש הויכוח בן המן למרדכי קשור לנוש של עץ הדעת טוב ורע .

ואנו חוזרים שוב לויכוח הישן איך לראות את סודות התורה.

דווקא המגילה ופורים מחזק את ענין לימוד סודות התורה , כי הרי כל גדלות הנס של פורים היה מעצם הסתרת הנס, כמאמר חז"ל אסתר מן התורה מנין "ואנוכי הסתר אסתיר פני" , כלומר שהנס היה מלובש בטבע , והדבר בא לחזק אותנו שנדע שהטבע והנס חד הוא ,ולכן מסירות הנפש של היהודים היתה גדולה , היות והם לא הלכו אחרי הטבעים , אלא עשו תשובה על חטא השתתפות סעודת אחשורוש , ומסרו את נפשם למות , ולא עברו על דברי מרדכי (שמיימוני משום מה לא מסמפט אותו) *** ***  שמדבר כך , רק היהודים בשושן כן חשבו שמרדכי מנהיג ולכן קבלו את דבריו שהיא גזירה מן השמים ועשו תשובה , וקבלו את התורה מתוך ההסתר.

מה המשמעות שקיבלו את התורה מתוך ההסתר :
מבואר בחסידות העיננן של כפה עליהם הר כגיגית הכוונה שהקב"ה הראה להם את גדלותו כמו שכתוב אתה הראתה לדעת וגו' כלומר היהודים היו חייבים לקבל את התורה מחמת מתיקותה, אבל בפורים שהיה הסתר גדול ובכל זאת קיבלו את התורה הרי בזה הושלם קבלת התורה.

(נמחקה קללה, בפורום כאן לא מקללים,{גם לא מצטטים קללות..} ק.)
תוקן על ידי - מנהלי_משנה - 16/03/2006 14:56:31

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 13:55 לינק ישיר 

בתור יודע דעת עליון ברצוני לשאלך מספר שאלות.שמרדכי היתה לו רוח הקודש
אנו מסכימים. הוא ידעה הרבה דברים שאחרים לא ידעו. אבל תסביר לי בבקשה
האם גם לעיר שושן היתה רוח הקודש. אני מתיחס למה שכתוב.
הָרָצִים יָצְאוּ דְחוּפִים, בִּדְבַר הַמֶּלֶךְ, וְהַדָּת נִתְּנָה, בְּשׁוּשַׁן הַבִּירָה; וְהַמֶּלֶךְ וְהָמָן יָשְׁבוּ לִשְׁתּוֹת, וְהָעִיר שׁוּשָׁן נָבוֹכָה.  {ס}

מאיפה העיר שושן ידעה להיות נבוכה? הרי בהמשך נאמר כי אסתר המלכה
נערותיה יועציה ועבדיה לא ידעו מאומה .      למה זה ועל מה זה?
על תיפארת הלשון שמעת? על אמר רבי ישמעאל דיברה תורה בלשון בני אדם?
שמעת?
ועכשיו שאלה לחידוד.הגמרא בחולין שואלת "המן" מן התורה מנין? עונה הגמרא
שנאמר:"המן העץ". שאלתי היא. בתורה מופעים איזכורים רבים וברורים יותר
להמן מהאיזכור הזה. מדוע בחרה הגמרא באיזכור זה?

לעניין האיזכור של הסיפור הישן על מונטיפיורי. תנוח דעתך אין הרבה אנשים
משכילים ויודעי חכמה יונית ופילוסופיה ושפות. מן" המחנה". כבד את המעט שבמעט. שיש. הסיפור על מונטיפיורי הצליח בצורה יוצאת מהכלל
*-- START OF FOOTER* מודה ועוזב

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 13:14 לינק ישיר 

מיימוני

א. בתלמוד מובא שמרדכי נודע לו על הגזירה מן השמים , ועוד מובא שאמרו למרדכי שהגזירה היא מן השמים , כלומר הגזירה להרג היהודים היתה כי נהנו מסעודתו של אחשורוש .

אם הינך לא מקבל את התלמוד כפשוטו , אז אנו חלוקים על עובדות , ויתכן שאתה מנתח את מרדכי ללא הידע הזה.

ב. מה הפירוש שמעת על המושג הזה ?

השאלה היא האם אתה לא חושב שאדם אם כוחות כאלו שיקוליו הם אחרים משלך , ועל כן אנו צריכים לחפש סיבות שונות מהנראית לעין רגילה?

ג. לפי איך שהגמרא מנתחת את ענין בגתן ותרש , שהגמרא אומרת שהם לא ידעו שמרדכי מבין את שפתם , הרי שמעמד מרדכי במקום בא להפריע להם להרג ולא לעזור ,ועוד איך אתה מסביר את מאמר התלמוד "הקב"ה מקדים תרופה למכה".

ד. אם אתה מקבל את המדרש כמשל , על זה בדיוק נתכוונתי לומר , אתה מנתח דמות מסויימת , וכל מה שמפריע לך בניתוח אתה אומר משל היה.

ה. לפי איך שהמדרש מביא זו היתה מסירות נפש , באם הינך חולק על המדרש , ראה תשובה ד.

כלומר את מנתח את מרדכי על פי דעתך האישית וכל מדרש שנביא לך מחז"ל תדחה אותו לפי דעתך .

הנה ציטוט על הרוח הקדש של המחבר.

תניא ר' אליעזר אומר אסתר ברוח הקודש נאמרה שנאמר (אסתר ו) ויאמר המן בלבו ר' עקיבא אומר אסתר ברוח הקודש נאמרה שנאמר (אסתר ב) ותהי אסתר נשאת חן בעיני כל רואיה ר"מ אומר אסתר ברוח הקודש נאמרה שנאמר (אסתר ב) ויודע הדבר למרדכי רבי יוסי בן דורמסקית אומר אסתר ברוח הקודש נאמרה שנאמר (אסתר ט) ובבזה לא שלחו את ידם אמר שמואל אי הואי התם הוה אמינא מלתא דעדיפא מכולהו שנאמר קימו וקבלו קימו למעלה מה שקיבלו למטה אמר רבא לכולהו אית להו פירכא לבר מדשמואל דלית ליה פירכא דרבי אליעזר סברא הוא דלא הוה איניש דחשיב למלכא כוותיה והאי כי קא מפיש טובא ואמר אדעתיה דנפשיה קאמר דר"ע דלמא כר' אלעזר דאמר מלמד שכל אחד ואחד נדמתה לו כאומתו והא דרבי מאיר דלמא כרבי חייא בר אבא דאמר בגתן ותרש שני טרשיים היו והא דרבי יוסי בן דורמסקית דלמא פריסתקי שדור דשמואל ודאי לית ליה פירכא אמר רבינא היינו דאמרי אינשי טבא חדא פלפלתא חריפתא ממלי צני קרי

בעצם חזקת את דברי בזה שאמרת כל מידע שתביא אני יאמר שהוא לא נכון , ולכן הניתוח על מרדכי הוא נכון.

חזק ואמץ

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 12:52 לינק ישיר 

נמדשיר היקר תודה על המקורות שנעלמו ממני. בוודאי תסכים לנתח אותם ביחד איתי כדי שאוכל להבין על מה אתה והם מתבססים: א. לדבריך, מה שכתוב "ומרדכי ידע את כל אשר נעשה" , דהיינו שהידיעה היתה ברוח הקדש. ועל זה אני שואל: מנלן? ומדוע לא לפרש כפשוטו שהידיעה דלפה עד אליו, ואולי היו לו מקורות בחצר המלך. הרי גם על שושן נאמר כי "העיר שושן נבוכה" כי ידעו ושמעו פחות או יותר במה דברים אמורים. וכי לכל שושן היתה רוח הקודש? וזו שאלה מעניינת: אם יש לנו שתי אפשרויות לפרש ידיעה שנגלתה למאן דהוא. האם יש לתלות זאת במקור רגיל או ברוח הקודש, מה נעדיף ומדוע? ב. שאלת אם אני "מודע למשמעות של הכוחות האלו". אני מכיר את המושג של רוח הקודש מן הגמרא, אך המשמעות של המילה בגמרא שונה משימושה במקורות מאוחרים יותר. אז אולי כדאי שתציין למה אתה מתכוון כדי שאדע על מה אנו מדברים. ג. העלית טענה מעניינת, ואני חוזר עליה. מרדכי שמע את בגתן ותרש. הוא שאל את עצמו מדוע עלה בגורלו לשמוע את השיחה, והבין שזה רמז משמים שעליו להציל את אחשוורוש. ובכן, אני סבור שאני מכיר השגחה פרטית גם מסיפורי אחרים וגם מחיי, ואין צריך לומר מן המקורות שלנו. אבל בדרך כלל דוגמא כגון זו שהצגת ובפירוש שהענקת לה אינה נחשבת לדוגמה של השגחה פרטית לבדה. אסביר מדוע: כאשר מתרחש אירוע, גם אם אנו יודעים שהוא בהשגחה פרטית, עדיין נשאלת השאלה מה הוא בא לומר. הרי יתכן שה' זימן למרדכי לשמוע את בגתן ותרש כדי שיעזור להם בהרג, או כדי שיכין את עצמו ליום שאחרי.... יש הרבה אפשרויות. כמובן, אם נניח שהיתה לו רוח הקודש אז היה יודע בדיוק מדוע נזדמן לו הדבר. אבל עם רוח הקודש, למה היה לו בכלל לשמוע אותם? ואם תמצא לומר ששמע אותם כדי שילמד מזה שזה נועד שיציל את אחשוורוש, כי עצם התוכנית כבר היתה ידועה לו ברוח הקודש, עדיין חוזרת השאלה מדוע לא השתמש ברוח הקודש שלו שעליה דיברת בסעיף א' כדי לגלות גם את המזימה וגם את הצורך לחשוף אותה? אם ארשה לעצמי אמירה צינית במקצת, אזי כמדומה שמחבר המגילה גם כן לא הכיר את רוח הקודש של מרדכי שאתה מייחס לו... אמנם אני סבור בפשטות כי מרדכי שמע בהשגחה פרטית את בגתן ותרש, וזו היתה השגחה פרטית שיציל כך את אחשוורוש ויצא מזה מה שיצא. וכן משמע גם בתלמוד, גם במפרשים, וגם מצד הסברה. ד. מנין לנו שמרדכי למד עם התינוקת הלכות העומר, או הלכות שקלים, או כל הלכות שהן? ומנין לנו שלמד עם תינוקות בכלל? האם זו מסורת של חז"ל, או ידיעה שלהם ברוח הקודש, או שזה רק סיפור יפה להמחשת רעיון? ה. איזו מסירות נפש אתה מוצא בסיפור הזה? אשמח על הבהרה, כי בינתים לצערי הגדול הידע שאתה מוכן לספק לי אינו ברור לי די הצורך, כנראה בשל מידותי הרעות והבנתי הלקויה, אבל אתה בוודאי תהיה מוכן להסביר זאת כך שגם אני אהיה מסוגל להבין. ותודה מראש. שומר פיו ולשונו שומר מצרות נפשו

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 12:29 לינק ישיר 

אראלסגל

אתה בטוח שלקחו את אסתר בעל כורחה?

הרושם שלי מהמגילה הוא בכלל לא כזה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 12:12 לינק ישיר 

מסופר שמוטיפיורי שאל את אחד מגדולי הדור שהתנגד ללימודי שפות , הרי ממרדכי רואים שלימוד שפות הציל את עם ישראל, ענה לו אותו גדול ההיפך הוא הנכון הרי אם כל עם ישראל היו יודעים שבעים לשון , בגתן ותרש היו נזהרים , רק כנראה הגויים ידעו שיהודים לא לומדים שבעים לשון , אבל עוד לא ידעו שהסנהדרין היו מחוייבים ללמוד שבעים לשון.

ועל כן אמר לו אותו גדול אנו מסתפקים בזה שאתה (מוטיפיורי ) יודע את שפת הגויים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 12:09 לינק ישיר 

ירוחם,

הסיפור שלך על החידושי הרי"ם מעניין מאוד, כי, אם נחזור על הראשונות, בעצם הביקורת על שאול לפ"ז היא על שהוא ניסה לכוון את הרע כדי להופכו לטוב, וזהו דבר שלא נתון לאדם ורק לע"ל נראה איך הרע היה טוב וכו'.

במובן זה, אפשר להבין את  ביקורתם של חז"ל עליו, שכן מרדכי לא 'מתקדם' מעבר למה ששאול עשה : הוא מתגרה בהמן, ובעצם שוב אולי רוצה להוציא לפועל את מיצוי הטוב שברע. הוא אמנם זה שמממש בפועל את הוצאת הטוב מהרע ואת ה"קיימו וקיבלו" שבעצם נותן ממשות ל"הקימותי את דבר ה'" אולם הוא רק ה"בפועל", ומבחינה מחשבתית הוא ממשיך את אותו קו לא-רצוי של שאול. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 11:38 לינק ישיר 

מאיר:  והמשפט  המתוקן  שכתבת  מקובל  עליך?  האם  אתה  מודע  למה  שאתה  כותב?  -  שאדם  יעשה  פעולה  מסוימת,  לא  הגיונית,  ויסמוך  על  כך  שהעסק  יתנהל  מלמעלה?!
אספר  לך  סיפור  מענייני  דיומא;  בשבת  זכור  התארח  בעל  חידושי  הרי"ם  הצעיר  אצל  האדמו"ר  מרוז'ין.  כשהלכו  לטייל  שאל  האדמו"ר  את  האברך  שאלה.  "אמור  לי,  האם  שאול  היה  ילד?  האם  היה  טיפש?  האם  לא  ידע  מה  דיבר?  מסופר  בהפטרה  כשהגיע  שמואל  אל  שאול  קיבל  אותו  זה  ואמר  לו  "הקימותי  את  דבר  ה'  ".  עונה  לו  שמואל  מיד  "ומֶה  כל  הצאן  אשר  אני  שומע?"  (ביטא  את  "המֶה"  בסגול,  בצורת  פעימת  השה).  אם  כן,  כיצד  יכל  שאול  לומר  "הקימותי  את  דבר  ה'  "  כשברור  לחלוטין  שלא  עשה  כן?!".  השיב  לו  בעל  חידוש  הרי"ם  "הרי  באותו  לילה,  אומרת  הגמרא,  שהשאיר  שאול  את  אגג  בחיים,  בא  אגג  על  שפחה  ומתוך  כך  נולד  המן.  ולאחר  גזרת  המן  כתוב  במגילה  "קיימו  וקיבלו".  מכאן  התכוון  שאול  -  על  ידי  הפעולה  השלילית  שעשיתי,  שהשארתי  את  אגג  בחיים,  יקיימו  את  דבר  ה'  ארבע  מאות  שנה  מעכשיו.  ולכן  יכל  שאול  לומר  בצדק  רב  "הקימותי  את  דבר  ה'  "  ".פעולתי הקימה את דבר ה"
בהמשיכם  ללכת  שאל  חידושי  הרי"ם  את  האדמו"ר  "מה  דעתך  על  תורתי  זו?".  השיב  לו  האדמו"ר  "כפתור  ופרח".  השיב  לו  בעל  חידושי  הרי"ם  "לא.  איני  מקבל.  זו  תורה  פסולה.  אסור  לאדם  לעשות  מעשים  פסולים  ולחשוב  מחשבות  של  הקב"ה.  זה  פסול  בתכלית".  עד  כאן  הסיפור.

לשכת  הגזית,  מאיר,  הייתה  מושב  הסנהדרין.  האם  שכחת  את  שלמדת  במסכת  סנהדרין  -  את  מי  ממנים  וכיצד  מתמנים  לסנהדרין?  להגיע  לדרגה  של  לשכת  הגזית  בגיל  13?  אולי  גם  בגיל  50,  אם  נעשה  חשבון  מדויק,  זה  לא  יגיע.   

אראל  סגל:  כבר  מקובלני  מבית  אבי  אבא  ששמע  מפי  רבותיו  ורבותיו  מפי  רבותיהם,  עד  למשה  רבינו,    כי  הוליווד  שאני. 

נמדשיר:  רק  להזכירך  -  אחת  מטענותיך  כנגד  הרב  מימוני  שהוא  מבין  יותר  בענייני  העולם  מאשר  בגמרא;  מרדכי  היהודי  הצליח  להציל  את  אחשוורוש  המלך  (לפי  דברי  הגמרא)  מפני  שידע  שבעים  לשון.  חוכמה  יוונית!  משלי  שועלים  הוא  גם  חוכמה.  לעתים  צריכים  לדבר  במשלי  שועלים  ולעתים  בחוכמה  יוונית,  בשפות  שונות,  איפה  לדבר  ומתי.  כאן  חוכמתו  של  החכם. 

מודה ועוזב תוקן על ידי - ירוחםשם - 16/03/2006 11:45:25

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-16/3/2006 08:07 לינק ישיר 

מיימוני

הידע שנעלם ממך הוא :

1. כתוב ומרדכי ידע את כל אשר נעשה , והידיעה היתה ברוח הקדש , האם הינך מודע למשמעות של הכוחות האלו, איך הינך יכול לדון אדם שאינך מודע לכוחותיו.
2. מרדכי כנראה האמין בהשגחה פרטית שהיות והוא שמע את שיחתן של בגתן ותרש , וכנראה משמים רוצים שהוא יהיה המציל , כמבואר בתלמוד שהקב"ה מקדים רפואה למכה , כי אם היה רצון האלוקים שאחורוש יהרג מרדכי לא היה שומע את השיחה , אבל כנראה מיימוני הענין של השגחה פרטית לא מדבר אליך , למרדכי זה דיבר , וכך משמע בתלמוד.

3. מהי המשמעות של מסירות נפש שהיה למרדכי בזה שלמד עם תינוקות של בית רבן הלכות העומר , והמן אמר לו הלכות העומר שלך ניצחו .

אלו הם חלק מהנקודות שנראה לי שחסרות לך בהבנת מרדכי.

תוספת תיקון

<עלי לעיין בזה. הנקודה שאני מבקש לבדוק היא: כיצד ייחוס מעשים לשם או לאדם באים לידי ביטוי
בכל רבדי התנ"ך. >

הדבר מחזק את הטיעון של זכות השתיקה הכל אלוקות גם האדם הוא שליח אלוקים כשתולים באדם צדיק הכוונה באלוקים. "פחד מרדכי " הכוונה מה שמרדכי יצג והוא מסירות נפשו לאלוקים.

תוקן על ידי - נמדשיר - 16/03/2006 8:15:40

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2006 23:09 לינק ישיר 

ירוחם,

לעניות דעתי לא היה מקום לקונפילקט ההילכתי בשיקולי מרדכי , וכל מהלך השתלשלות סיפור ההשתחוות לא בא, אלא להצביע ולהעצים את מסר 'הנהפוך הוא' - כך שלא הבאתי את הדברים למעלה אלא להצביע על כך שבהיות מרדכי מודע ל'גדולתו'' חשב שמן הראוי להבליט את אי הסכמתו ל'השתחוות', ודווקא לוודא שיגיע למקום, ויפגוש בו - 

וראה תשובתו של שלמה בדף הראשון לגבי סיכון מרדכי את בני עמו -

"והנכון אצלי כי מרדכי לא אסיק אדעתיה שישלח ידו בכל ישראל וגם שהמלך ימסור אותם להרוג ולהשמיד על לא דבר...אבל על עצמו לא היה חושש שרצה למסור נפשו על קד"ה כמעשה חנניה מישאל ועזריה..." תוקן על ידי - riv - 15/03/2006 23:10:13

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2006 22:16 לינק ישיר 

ירוחם

הסתירה בין מקורות חז"ל לבין ההסטוריה הכללית בכל הנוגע למלכות פרס ידועה.

להלן חישוב אך ורק על פי שיטת חז"ל.
אחשורוש מלך מיד אחרי כורש והמשתה בשנת שלש למלכו היה במלאת שבעים לגלות יהויכין שמונה שנים לאחר הכרזת כורש, מרדכי היה בזמן המשתה לפחות כבן 90 , ובזמן הנס כבן 100 ,
אני הקשתי לעיל לפי מקורות ההיסטוריה הכללית אם ניקח בחשבון את המקראות במגילה המעידים כי מרדכי גלה עם יכניה ללא התוספת של חז"ל שהיה מיושבי לשכת הגזית, אם כי החילוק לא גדול שכן אין גיל מינימום למינוי בלשכת הגזית, (13?) מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2006 22:16 לינק ישיר 

ירוחם: לגבי השאלה האחרונה: "לשם הויכוח בלבד, כיצד ידע אחשוורוש בדיוק או ידעו עבדיו על יופיה המופלא של אסתר? הרי מימי תמר ועד ימי טהרן של היום הרעלה הייתה כלי בשימוש רב בקרב נשים. זו לא המצאה חדשה. אם אסתר או מרדכי לא היו רוצים שידעו על יופיה, הרי כאישה צנועה שהתחנכה בבית יעקב או בבית רבקה הייתה יכולה אסתר לשים רעלה על פניה כדרך הנשים הצנועות עד ימינו אנו וכך היה נמנע המשבר הגדול, שנלקחה בכוח לבית אחשוורוש" - היום ראיתי בעוונותי סרט הוליוודי שנכתב על-בסיס סיפור המגילה (כמובן עם הרבה שינויים לשם הדרמטיות); בין השאר, רואים שם את פרשי המלך שועטים לתוך כפר יהודי בדיוק בזמן טקס חתונתה של אסתר (בסרט היא לא היתה אשתו של מרדכי אלא נישאה לחבר טוב שלו),, חוטפים אותה מתחת לחופה ומביאים אותה לארמון בעל כורחה. אני לא יודע אם כך בדיוק היו הדברים, אבל בהחלט ייתכן שהם מצאו את אסתר בזמן שבו פניה לא היו מכוסים ולקחו אותה בכוח, ובארמון כבר לא איפשרו לה לכסות את פניה.

דדווח על תוכן פוגעני

סמל אישי
נשלח ב-15/3/2006 22:07 לינק ישיר 

משפט שכתבתי למעלה
אני מוצא רק עיצות של אדם הפועל מתוך אמונה ומוכן לדלג על המציאות לשם כך ואף להתאבד ולהמליץ לאסתר לעשות כן
קראתי אותו עכשיו שנית ודומני שכשלתי בניסוחו,
להלן המשפט מתוקן;
אני מוצא רק עיצות של אדם הפועל מתוך אמונה ולא מתוך ראית המציאות כקובעת ומוכן להשליך נפשו מנגד ולהמליץ לאסתר לעשות כך מתוך הכרה מלאה שהדברים מתנהלים למעלה.

לא הייתה לי כונה למתוח ביקורת, אלא להעמיד את הדברים על הרובד הרוחני לעומת הפוליטי.  
מאיר

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-15/3/2006 22:04 לינק ישיר 

מאיר:  הצהרת  כורש  הייתה  בשנת  539  לפני  הספירה,  אחשוורוש  מלך  מ465  עד  485  לפני  הספירה  (בהתבסס  על  ספרי  ההיסטוריה  החילוניים).  אם  עובדות  אלו  אינן  מקובלות  עליך,  הסבר  לי  בבקשה  את  הגמרא,  מגילה  י"ג,  האומרת  כי  מרדכי  היה  מיושבי  לשכת  הגזית,  כלומר  -  כבר  לפני  החורבן  היה  לפחות  בן  שלושים.  גלות  בבל  נמשכה  70  שנה.  הוסף  עוד  מספר  שנים  כרצונך  לאחשוורוש  השלישי  אחרי  כורש  (מינימום  25  -  30  שנה).  לכמה  הגעת?  האם  כעת  הדבר  מתאים  עבורך?
תשובתך  לתכלת  שהייתה  צבע  המלכים  עובדתית  אינה  נכונה;  הארגמן  היה  ועודנו  צבע  המלכים.  מה  התשובה  לתכלת?  מרדכי,  כשהיה  רוכב  על  הסוס,  היה  מחופש  (לכן  אנו  מתחפשים  בפורים).  לא  ידע  העם  היהודי  מסביב  מי  הוא  הרוכב  על  הסוס  -  המן  או  מרדכי  -  עד  שראו  את  התכלת,  כלומר  ציצית,  הבינו  שזה  מרדכי  ולכן  תשועתם  הייתה  לנצח. 

ריב:  אבל  מרדכי  יכל  להימנע  מכל  הקונפליקט  ההלכתי  שהעלית,  בכך  שפשוט  לא  היה  מגיע  למקום.  ממתי  מותר  לאדם  להעמיד  עצמו  ואת  כל  עם  ישראל  בניסיון  או  בסכנה,  כפי  שעשה  מרדכי?  זו  השאלה.

הרב  מיכי:  לשם  הויכוח  בלבד,  כיצד  ידע  אחשוורוש  בדיוק  או  ידעו  עבדיו  על  יופיה  המופלא  של  אסתר?  הרי  מימי  תמר  ועד  ימי  טהרן  של  היום  הרעלה  הייתה  כלי  בשימוש  רב  בקרב  נשים.  זו  לא  המצאה  חדשה.  אם  אסתר  או  מרדכי  לא  היו  רוצים  שידעו  על  יופיה,  הרי  כאישה  צנועה  שהתחנכה  בבית  יעקב  או  בבית  רבקה  הייתה  יכולה  אסתר  לשים  רעלה  על  פניה  כדרך  הנשים  הצנועות  עד  ימינו  אנו  וכך  היה  נמנע  המשבר  הגדול,  שנלקחה  בכוח  לבית  אחשוורוש.  האם  מה  שכתוב  בגמרא  "הייתה  עומדת  מחיקו  של  אחשוורוש  וטובלת  ויושבת  בחיקו  של  מרדכי"  נראה  לך  מעניין  יותר?

מודה ועוזב תוקן על ידי - ירוחםשמ - 15/03/2006 22:05:32

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > האם מרדכי צדק בהתנהגותו ?
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext