בית פורומים עצור כאן חושבים

שפלות האדם הנובהרדקאית

שלום אורח. באפשרותך להתחבר או להירשם
הצג 15 הודעות בעמוד הוסף לדף האישי  דווח למנהל שלח לחבר
נשלח ב-20/3/2006 22:58 לינק ישיר 
שפלות האדם הנובהרדקאית

רבות ניתן לכתוב על תנועת המוסר בכלל ועל תנועת נובהרדוק בפרט. בעיקר למדתי מחוקר מומחה שכותב בפורומינו ה"ה ר'שלוימלע, שעל נובהרדוק צריך ללמוד מספריו המונומנטליים(נסחפתי..) של חיים גראדה, בו הוא מתאר ביד אומן את  טוב ליבו ורוע מחשבתו של חניך נובהרדוק,ומה חוללה תנועת המוסר. אני מקוה שהוא יאיר עינינו בנושא זה כיד השם הטובה עליו בכלל ובפרט.

מהי נובהרדוק ומדוע כה סחפה רבים . ניתן לומר שבראש ובראשונה היתה זו דמותו של העומד בראשה,ר'יוסף יוזל. המסירות שלו והכריזמה שכנראה לא השאירו את סובביו אדישים.

עתה מצאתי קטע מזכרונותיו של חיים זאקס ע"ה שכתב זכרונות מתקופת היותו בישיבה בליטא בעיקר מהזמן שבילה בנוווארדוק. הקטע הבא ניתן לעיתון אלגמיינעם זשורנאַל, ע"י אחיינו.

הקטע שאני מבקש להביא בעיקר הוא הסכיזופרניה  שהוא ראה אצל האלטער מנוברדוק. מחד , עושה חסד ומאיר פנים ומאידך רודף מריר ופוגע.

האנקדוטה הראשונה: עם מותו של רבה של העיירה בנוברדוק הזמינו בני הקהילה רב גאון שלרוע מזלו היה ממתנגדי תנועת המוסר. רב י"י איים לעזוב עם ישיבתו ואכן שלח חצי ישיבה לעיירה שכנה להוכיח רצינות. העיירה לא נכנעה ואז התחיל מסכת רדיפות (הוא לא מציין אלו רדיפות,רק ששפכך את דם הרב) ודמו של הרב נשפך. הרב שהיה אדם חולני אולץ לברוח באישון ליל מביתו לעיירה אחרת.

אנקדוטה שניה: לר' יוסף יוזל היה חתן ת"ח גדול וחלק מבחורי הישיבה חפצו שיתחיל למסור שיעורים כמו בשאר הישיבות. בעיני ר"י זה לא מצא חן. הוא חשש שזה יפגע בלימוד המוסר, שזה היה עיקר הישיבה בעיניו. הוא ביזה את חתנו שהיה חייב לעזוב את הישיבה מרוב בושה. עם החתן עזבו חלק מבני בישיבה.

חיים זקאס מציין שכאן חל השבר שלו. האם זה מה שתורת המוסר מלמדת את בעל המוסר הגדול? היכן הם המידות טובות שהמוסר אמור ללמד את האדם?

ראוי לציין את גירסתו של הרב י. ל. נעקריטש
(מתוך אתר דעת
)

אך בשנת תרס"ח, עם פטירת רבה הגדול של העיר, בעל "ערוך השולחן", נתחלקו בעלי הבתים לשני צדדים, צד אחד נתן כתב רבנות לרב בורשטיין רבה של טאווריג, שיבוא וישמש בכהונת הרבנות בנאווארידוק. והצד השני התנגד לו בתוקף משום שהיה מיריבי בעל "ערוך השולחן" בחייו ומשום שהיה ממתנגדי שיטת המוסר. בישיבת נאווארידוק הוסערו הרוחות, והואיל ור' יוסף יוזל חשש לתקלות רבות ולביטול תורה, החליט להעביר רוב תלמידי הישיבה למקום תורה אחר ולהעתיק מרכזה של נאווארידוק לז'יטל הסמוכה. וכן עשה. כינס את בעלי הבתים של ז'יטל ומסר להם תכניתו והם פרעו חובות הישיבה ואף התחייבו על כיסוי הוצאותיה בעתיד. ובשנת תרס"ט הועברו כשני שלישים מתלמידי נאווארידוק לז'יטל, ורק הקשישים שבחבורה, שלא היה חשש שיבולע להם מן המחלוקת שבעיר, נשארו בנאווארידוק,.

הגירסא מריחה כשכתוב הסטורי אבל אני משאיר לקוראים לשפוט.

----------------------------------------------

ומעשה שהיה כך היה.

ס'איז געווען אַ פאַל, ווען דער נאַווארעדאָקער רב איז ניפטר געוואָרן. האָט שטעטל געבראַכט אַ רב, אַ באַוואוסטן גאון, אָבער ער איז געווען אַ קעגנער פון מוסר. ר' יויזל האָט געדראָט דאָס שטעטל, אַז ער וועט אַרויספירן די ישיבה אין אַ שכנותדיק שטעטל, אויב זיי וועלן אָננעמען דעם רב. און ער האָט טאַקע אַרויסגעפירט אַ האַלבע ישיבה אין דערבייאיקן שטעטל. עס האָט זיך צעפלאַקערט אַ שרעקלעכע מחלוקת. און ווען שטעטל האָט ניט איינגעגעבן, האָט ער אַזוי פיל גערודפט דעם רב און פאַרגאָסן זיין בלוט, אַז דער רב, וועלכער איז געווען אַ קראַנקער מענטש, איז אַנטלאָפן צופוס אין מיטן דער נאַכט אין אַ דאָרף לעבן שטעטל. די גאַנצע רבנישע וועלט האָט דערמיט געקאָכט. אָבער ר' יויזל האָט אויסגעפירט.

אין דער זעלבער צייט האָט געטראָפן נאָך אַ פאַל. ר' יוזיל האָט געהאַט אַן איידעם, וואָס איז געווען אַ גרויסער למדן און אַן אויסערגעוויינלעכער חריף. אַ גרויסער טייל פון ישיבה-לייט האָבן געוואָלט ער זאָל זאָגן אַ שיעור יעדן טאָג, ווי עס פירט זיך אין אַנדערע ישיבות. ר' יויזל איז געווען קעגן דעם. ער האָט מורא געהאַט אַז דאָס וועט שטערן מוסר, וואָס איז געווען ביי אים דער עיקר אין ישיבה. עס האָבן זיך געשאַפן צדדים אין ישיבה, און ר' יויזל האָט אַזוי באַליידיקט זיין איידעם, אַז אויך ער האָט געמוזט אַנטלויפן פאַר חרפּה פון ישיבה, און מיט אים צוזאַמען זיינען אַוועק אַ גרויסער טייל ישיבה-לייט.

אויף מיר האָט עס געמאַכט אַ שטאַרקן רושם. איך האָב זייער ליב געהאַט זיין איידעם, ווייל אויסער זיין תורה איז ער געווען זייער אַ ליבער מענטש. איך האָב פאַרלאָרן מיין גאַנצן גלויבן אין ר' יויזלען און אין מוסר: וואו זיינען די מידות און הטבה וואָס מוסר לערנט? און פאַר וואָס דאַרף עס שטערן תלמוד-תורה, וואָס איז כנגד כולם? אויב ר' יויזל פירט זיך ניט ווי קיין מוסרניק, דאַן וואָס טוט אויף מוסר?

(חיים זאַקס ע''ה, האָט אָנגעשריבן די זכרונות מיט עטלעכע צענדליק יאָר צוריק. זיין פּלימעניק, דר. צבי יהודה זאַקס ז''ל פון פּיטסבורג, וועלכער איז נפטר געוואָרן היי-יאָר, האָט אונדז געגעבן די דאָזיקע זכרונות פון זיין פעטער, כדי אָפצודרוקן אין אַלגעמיינעם זשורנאַל. )

~~~~~~~~~~~

דווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-30/8/2013 03:06 לינק ישיר 

תודה רבה למגיבים ולמפנים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-13/8/2013 02:03 לינק ישיר 

ספר פולמוס המוסר http://hebrewbooks.org/7265

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2013 21:31 לינק ישיר 

מרובקה,
פולמוס המוסר של הרב דב כץ. טוענים שהספר מוטה לכיוון אחד.
נמחלוקת נעלמה כי הגיע לפשרה עם המוסר, רשמית לומדים ומהללים, מעשית, סדר מוסר אינו זוכה למקום מרכזי.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2013 21:25 לינק ישיר 

אני לא יודע הרבה, אומרים ששיטת סלבודקה-גדלות האדם; נובהרדוק-שיפלות האדם; קלם-הכרה עצמית. נראה שלגרי"ס עצמו לא היתה 'שיטה' במוסר, ה'שיטה' שלו היתה שצריך הנהגת מוסר.
עד כמה שידוע לי בעניין המתנגדים שר' ברוך בער היה מהמתנגדים וישיבתו היתה כמין קונטרה 'כנסת בית יצחק' מול 'כנסת ישראל', והיא נקראה ע"ש ר' יצחק אלחנן.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-12/8/2013 19:14 לינק ישיר 

שאלה הקשורה קשר עקיף לשירשור.

הייתה מחלוקת לא קטנה כל כך סביב תנועת המוסר. האם מישהו מכיר סיכום נאה שלה? בכמה המובנים. אחד במישור המחשבתי מה בדיוק סברה כל שיטה. המובן השני, במישור ההיסטורי, מי היו ברי הפלוגתא, היכן חיו ופעלו, ומי הם הממשיכים של כל גישה כיום.
והשאלה שהכי מסקרנת אותי היא, כייצד קרה שנעלמה המחלוקת ולא נראה שיש כיום מישהו בעולם הישיבות שלא אומר שצריך ללמוד ספרי מוסר אילו או אחרים.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 14:37 לינק ישיר 

בעל, לצערי לא. (ניסתי להשיג את צמח אטלס כמה פעמים ולא עלתה בידי, אולי אתפנה מתישהו לספריה). אם יש לך פרט מעניין תכתוב (עדיף כמובן שתכתוב קטע שלם או תציין מקור, כנ"ל)

מיימוני, כתבתי שם תגובה. אבדוק שוב אם חיסרתי פרטים (אם יש פרט מסויים שנראה לך חשוב, תעדכן או תשלח אותו לשם)

תוקן על ידי אחרחוק ב- 06/08/2013 14:39:24

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 13:18 לינק ישיר 

אח רחוק

התואיל להעתיק את החלק מדבריך שנוגע ל"רב בנעלי בית" לאשכול המתאים?

תודה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 12:01 לינק ישיר 

אחי
קראת את ספריו של חיים גראדה?

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-6/8/2013 11:55 לינק ישיר 

מיימוני,
כמובן שפתיחת האשכול היא לכבוד לי, תודה על כך ואי"ה אגיב שם בהתאם לנושא.
בעיקרון גופא דעובדא שם היתה שהרב היה זקן מופלג ואפשרות 'קבלת קהל' [ולא שהיתה כזו] לרוב היתה בחדר השינה. אני מניח שלא הייתי ראוי לחיבה יתרה, בפרט שכאמור לאח"ז הבנתי שכמעט הדבר היחיד שנגרם מביקוריי [חוץ מההודעה הקודמת שלי והשלחותיה] היה טרחה מרובה לרב.
האמת שבמחשבה שניה אינני יכול להיות בטוח בהתאמה, אבל מאוד בולט בראשי ההבדל בין סלבודקה ונובהרדוק, שכל אחת מהן בקיצוניות אחרת בנושא זה.
לגבי השאלה האם ראוי לרב לקבל קהל באופן כזה, היה אפשר לקרוא סיפורי בשתי צורות, האחד שהרב לא ראה סיבה לכבד את עצמו והשניה שכבוד הזולת היה חשוב לרב עד כדי קבלת אדם ונתינת כבוד בכל מצב בו הוא נמצא. אני יותר רציתי להדגיש את הנושא השני, ששבירת המידות גורמת לאדם לא לראות את המקום שלו בכל מצב, ואם עומד בפתח ביתך עלם משועמם וטרדן, תכבדהו בכל מצב שאתה נמצא.
דבר זה הרבה פחות מצוי אצל חכמי סלבודקה, במידה שווה יש לי קשר עמוק לראש ישיבה חשוב ומפורסם המשתייך לסלבודקה, ולא זכורה לי שיחה תורנית אחת שלו [בין עימי ובין עם זולתי, ואף עם תלמידיו הקרובים] שהוא לא דואג להוכיח שעכ"פ הוא הת"ח הגדול בענקים, גם במקרים שהוא מוכיח [עי"ז] להדיא הפוך..

המסקנה שלי מסיפוריי היא כזו: אם היהדות היא רק מחשבה, אין מקום לשיטת המוסר בכל מקרה, לפחות לא כאידיאל.
במידה ושיטות המוסר רלבנטיות, דוקא שיטת נובהרדוק ששברה את האדם יצרה ממנו משהו שמח, נעים ומסתבר שגם עובד ד' יותר.. השיטות שהלכו 'עם התאוות' לרוב נשארו רק איתם...

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 13:49 לינק ישיר 

אשכול

רב בנעלי בית ופיז'מה

בהמשך לסיפורו של אח רחוק, שגם הועתק לשם.

דיונים על נובהרדוק - כאן.

על נעלי בית ופיז'מה ויחס אישי לרב באשר הוא רב - שם.

שומר פיו ולשונו - שומר מצרות נפשו < type="text/">document.write("");

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-5/8/2013 13:40 לינק ישיר 

רשבן

ברוך הבא לפורום!

אחרחוק

זכיתי לקבל ממך סיפורים מחיי נפשות.

האם אתה באמת מוצא מיתאם (=קורלציה, התאמה) בין מקום החינוך בצעירותם לבין הנהגתם בגיל מבוגר יותר?

לגבי הרב שהורשה לך להיכנס לחדר השינה שלו, כמדומה שזו חיבה יתרה שנהג בך. לכאורה אין ראוי לרב לקבל פני תלמיד ושואל במקום שאמור להיות צנוע (אלא אם כן חדר השינה שלו היה מסודר ביותר וגם אז יש לתמוה) וכן בלבוש מפוזר. מצד אחד מרויחים תחושה של ישירות ונעימות. מצד שני, הרב כן אמור לשמור על פרטיותו ואפילו על מעמדו כרב.

דוגמא לדבר: רופא בדרך כלל לא יכניס אותך לחדר השינה שלו ולא יבדוק חולה כשהוא בפיז'מה אלא דווקא בחלוק לבן. זה חלק מהטיפול הרפואי.

רב אינו מעניק רק טיפול רבני, אבל הוא אמור להיות מייצג בכל עת.

וזה מעלה את השאלה המעניינת, שראויה אולי לאשכול עצמאי:

האם רב יכול להיות בפיז'מה ליד תלמידים?

ברשותך אפתח על זה אשכול.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 20:41 לינק ישיר 

ישנו ספר של דוד זריצקי שנקרא "גשר צר" שסובב רק על הסבא מנובהרדוק.
לפי הבנתי שיטתו היא, דהאדם מצווה לשמוע בקול בוראו ולעשות כמצוותו. דהאדם הנו עבד ה' ובוחר לעבוד אותו. א"כ בשביל שיוגדר בוחר, עבד, יש ליצור מציאות, מקום שנקרא "אני", שאותו אפשר יוכל להגדיר ש"אני" בוחר, דהנידון עושה כמצות בוראו, וכל עוד שלא נוצר אני, אין אדם שבוחר.
ובשביל להגיע ל"אני" כאן נכנס עניין המידות שהם המעכבים וחוצצים בין האדם לבורא עיין ברמב"ם. גם חוצצים בתוך האדם עצמו להגיע לעצמו. דוגמא אם אדם אינו יכול לעשות דבר מסויים מחמת בושה וכדו' או גאווה, או שעושה מעשה מחמת תאוותו, ואינו יכול לשלוט בעצמו ולעשות זאת או לא לעשות פי' של דבר שעדיין לא הגיע לפנימיות עצמו שיוכל להגדיר שהוא בוחר, ואם עושה כנגד רצונותיו אז אז חל ומתקיים אצל עצמו, עצמו.
ומכאן גם נגד מצות אנשים מלומדה דאין שם שום בחירה ובמה עובד ה'.
מתאר שם בספר טענה שלו שאדם אינו מוכן להשאיל לחברו חפץ שלו, ואת עצמו מוכן להפקיר לכל העולם!
והסיפור המפורסם על שהלך יחף ונעליו על גבו, וכל העוברים בשוק צוחקים ומלעיגים עליו, והוא בתוך "עצמו" צוחק על כל העולם אני הוא בעל בחירה, ובי יקרא עבד ה'. ומגדיר שם "אצבע משולשת" אחת לכל העולם, אחת למשפחתו, ואחת לאדם עצמו.
יסודות גדולים בעצמיות. 

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 12:26 לינק ישיר 

תודה רבה על הקפצת האשכול בעל האלמנט מעניין במקצת.

רציתי לכתוב דוקא נקודת מבט מזווית שונה, לא כ"כ מדעית-הסטורית, קצת יותר פרספקטיבה.

בצעירותי אהבתי מאוד להכיר/לשגע רבנים מפורסמים יותר או פחות, וכמה שיותר זקנים, סנילים, מוגבלים פיזית וכו'. היה לי קשר ידידותי טוב עם רב (ז"ל) שהיה תלמיד ותיק בישיבות סלבודקה, גם אביו ואולי גם סבו למדו שם, וכן בניו, נכדיו וניניו כי"ר. אותו הרב נישא לבת תלמיד חשוב קצת של ישיבות נובהרדוק שהקים ישיבה בעירו בא"י, הישיבה היתה עממית מאוד ותלמידיה היו ברובם בני שכבות נמוכות סוציו אקונומית, למעשה כולם [בדוק] רבנים חשובים ות"ח, ובאותה מידה רחוקים מכל שררה מוגזמת וכבוד מיותר הנהוג היום. לאחר פטירת הרב-החם התמנה חתנו לראשות הישיבה, היא התנהלה בצורה שונה קצת ופחות לימודית-רציונלית, כמובן שהיא נסגרה אחרי זמן קצר.. [לאחרונה בניו פתחו אותה מחדש לאחר פטירתו, בהפרש של עשרות שנים ובהתנהלות דומה לשלו..]. – אגב, סיפר לי בן של אחד מבחירי התלמידים של הישיבה הישנה (ז"ל), שבמשך השנים נעשה רב חשוב בעירו, שבתקופת לימודיו בישיבה רצה לעזוב לישיבה נחשבת וגדולה יותר ולא איתדר ליה.. [בעיקר בגלל שלא אהב את הגזענות וההתנשאות של רבנים מסויימים, שנחשבים היום לבעלי הקונצנזוס..].

עוד אספר שבשל הכרח מסויים הייתי קשור מאוד [בקשרים טכנים-גיאוגרפים] לאחד מרבני ישיבת חברון. ופעם שמעתי אותו מדבר על תלמיד עם מישהו שבירר עליו לשידוך, הרב לא דיבר כמעט על התמדה, יר"ש, גדלות, דקדוק במצוות וכדו' – הוא בעיקר עשה תנועת התפעלות ואמר שהבחור 'מבריק'. אני אישית לא נהנתי מזה כ"כ, אך כמובן שלא יכלתי לשואלו ע"ז..

וכאן אגש לנקודה החשובה מבחינתי, רבנים רבים שהכרתי לא זכורים לי כחייכנים, חביבים, נעימי שיחה וכו', וכשבדקתי לא תמיד ראיתי שגדלותם התורנית שווה את זה, לאומת רבנים אחרים שתמיד הרגשתי שלמרות גילי הצעיר, ידיעותיי המועטות והתרדותיי הסדרתיות היו תמיד נעימים וחביבים, גם במקרים שרק שוטה (כמוני) לא היה מבחין בקושי הפיזי הכרוך בזה. אחד מהם (ז"ל) זכור לי במיוחד [כיום אני חש מוקיר טובה שיש לי קשר חזק עם נינו הבכור שיש לו איזה תהיות], ושנים תהיתי מאיזה בית מדרש הגיע האיש שכה הורגל לשבירת המידות וחיוך בכל מחיר. [כך היתה גם דרכו הרבנית-פוליטית, הוא היה מוכן לאבד את כל כבודו תמורת כבוד יהודי אחד, ואף עשה זאת..]. – אגב, אני חייב לספר שפעם נכנסתי אליו בשעה שהיו נכדיו בביתו, לרוב היתה רעייתו מקבלת את פניי ומכניסה אותי לחדרו בלי כל מחשבה באיזה מצב הוא [ישן, לבוש בפיג'מה וכדו']. נכדיו ביקשו ממני להמתין בחוץ, הם פשוט הלבישו אותו בלבושו הרבני, סחבו אותו לסלון ופתחו לפניו גמרא עבה.. האמת שזה היה המפגש האחרון שלי איתו, והוא זכור לי מאותו מפגש קצת פחות שמח..

כמובן שלאחר פטירתו נודע לי שגם הוא היה תלמיד נובהרדוק, ועד עתה אני תוהה אם לא שבירת המידות הנובהרדוקאית היא שהפכה במרוצת השנים את האנשים מאנוכיים ומרירים [כדרך הקשישים] לעליזים וידידותיים לסביבתם? האם אלו ששברו את ה'אני' לא התחברו יותר לנקודת האובייקטיביות השולטת בעולם, וידעו בקלות לא להמשך אחרי טרנדים שונים המופיעים מפעם לפעם? האם לא ביטול האני הוא זה שמיקל על הרב ללמד ועל התלמיד ללמוד?

אני כמובן לא כולל את כל תלמידי שתי הדרכים, אבל זו נראת לי נקודה מעניינת למחשבה.

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-4/8/2013 06:56 לינק ישיר 

http://www.bmj.org.il/userfiles/akdamot/22/Green.pdf

דדווח על תוכן פוגעני

נשלח ב-10/9/2009 15:42 לינק ישיר 

בן ארצי הוציא לאור ספר חדש. טרם קראתי, אבל אני מבין שהוא עוסק במעבר מנובהרדוק לארץ ישראל. סקירה מאלפת עליו שמעתי מפי שלמה טיקוצ'ינסקי ברשת ב' שלשום.

דדווח על תוכן פוגעני

בית > פורומים > דת ואמונה > עצור כאן חושבים > שפלות האדם הנובהרדקאית
מנהל לחץ כאן לנעילת האשכול
הוסף לעמוד האישי  דווח למנהל שלח לחבר
1 2 3 4 לדף הבא סך הכל 4 דפים.

bholext